![]() |
#481 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?
Cytat:
![]() i proszę daruj sobie dalsze nieuzasadnione uszczypliwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I hic iacet est... pies ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Abstrahując od tematu: gratulacje! Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia Wam Obojgu (bez względu na nazwiska i inne elementy towarzyszące). ![]() Melliano - canis? Tak? ![]()
![]() |
![]() |
#484 |
Rozeznanie
|
Oczywiście. Daruję sobie. Mam wrażenie, że nie o to chodzi w tej całej dyskusji.
I zgodze się z Toba w jednym - decyzje co do Twojego nazwiska faktycznie dotyczą tylko Ciebie i Twojego od-jutrzejszego-małżonka. I nikt się w to nie wtrąca. Tyle, że my wymieniamy uwagi nad ogólnym zjawiskiem. Dlatego zadaje pewne pytania, bo dziwią mnie odpowiedzi "bo tak" . To "bo tak" z czegoś wynika. I bardzo szczerze życzę Wam wszystkiego najlepszego z okazji ślubu! tak, tak ![]() ![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-01-25 o 21:26 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Zakorzenienie
|
dziękuję bardzo
![]() choć jako człowiek niedouczony nie wiem, czy obco brzmiące wyrazy nie są wymierzone przeciwko mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie. Tylko komentowałam, że wypowiedź Sabbath jest kwintesencją różnicy zdań między nami i braku zrozumienia. Nie mam zamiaru Cię obrażać ani wyszydzać. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Być może dzisiaj przyjęcie nazwiska męża nie jest ubezwłasnowolnieniem, ale taka jest geneza tego zwyczaju, czy chcemy tego czy nie. Bierze się z czasów, kiedy kiedy żona była własnością męża, zaraz obok jego konia, zbroi, zamku, służby, czy poddanych wieśniaków, etc. Gdyby u podstaw przyjmowania nazwiska leżała chęć zaakcentowania jedności małżonków - to jednakowo popularne mogłoby być również przejmowanie nazwiska żony przez męża, prawda? Pewnie, to nie jest powód żeby skakać z mostu - ale irytujące jest takie ogólnospołeczne przekonanie, że kobieta przejmuje nazwisko męża bez dyskusji, zdziwienie na wieść o zostaniu przy swoim nazwisku, czy też problemy urzędowe tym spowodowane... W podobny sposób irytuje mnie, że kobiecie na tym samym stanowisku potrafią płacić mniej niż mężczyźnie, albo przed awansem zastanawiają się, czy kobieta aby na pewno nie zajdzie zaraz w ciążę. I wcale nie utożsamiam mojej irytacji z feminizmem - nie czuję się kompetentna w tym zakresie na tyle, żeby nazywać siebie feministką. Po prostu wiem, co mnie wkurza. ![]()
![]() |
![]() |
#488 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że dużo rówież zależy od przyszłego męża - chodzi mi o to, jak on do tego podchodzi, czy mu jakoś szczególnie zależy czy też nie, czy uważa przyjęcie swojego nazwiska przez przyszłą żonę za jej obowiązek lub dowód jego "władzy".
Gdyby mój narzeczony stwierdził, że poczuje się przez to bardziej męsko albo moje nieprzyjmowanie nazwiska uraziłoby jego dumę, z pewnością bym przy swoim nazwisku właśnie została, bo nie będę postępować tak, jak ktoś sobie tego życzy. Mój przyszły mąż z pewnością nie jest za tym, żebym miała nazwisko podwójne, bo po prostu głupio to brzmi i wygląda (to jest także moja opinia). Tak więc pozostanie mi raczej zmiana nazwiska lub pozostawienie rodowego. Powiedział mi ostatnio, że jest trochę zbity z tropu, bo cały czas nie wiem, jak postąpię (mam jeszcze dość dużo czasu na podjęcie tej ważnej decyzji), ale stwierdził też, że zdaje sobie sprawę, że namawianie mnie do zmiany nazwiska jest egoizmem. Z pewnością nie będzie krytykował mnie, jeśli po ślubie nazwyać się będę tak, jak dotychczas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Rozeznanie
|
ja nie miałam takiego porblemu - mój TŻ uznał moją decyzję za zupełnie naturalną. Własciwie rozmawialiśmy o tym tylko raz - już w gmachy USC, tuż przed wypisywaniem papierków, wcześniej nie.
Dla niego moje argumenty za pozostawieniem rodowego nazwiska były jak najbardziej racjonalne i zrozumiałe. Co więcej, zaskoczył mnie, bo potrafił zwrócić uwagę swojej cioci, która przysłała nam raz kartkę zaadresowaną na XY Kowalscy (ja bym cioci darowała, bo starej daty ![]() Mam wrażenie, że wielu panów którzy tak bardzo naciskają, to faceci zupełnie niepewni siebie, trochę niedowartościowani, którzy za wszelką cenę chcą - chociaż w tej jednej kwestii - postawić na swoim. I wspierają się tradycją, no bo czym innym mogą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez czekoladka79 Czas edycji: 2008-01-27 o 11:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#492 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To jaki jest mój facet który gotów jest zmienić swoje nazwisko bylebyśmy się nazywali wspólnie. I każdą inną opcję uważa za beznadziejną (on nazwisko swoje, a ja podwójne; ja nazwisko swoje, on swoje). I mu nie przemówię, jak powiem że zostajemy przy swoim to on i tak zmieni na moje. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Rozeznanie
|
no i fajnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Zadomowienie
|
facet, który przyjął po ślubie nazwisko żony musi być jak dla mnie albo wyluzowany, pewny siebie i swojej wartości, podchodzący do siebie ze zdrowym dystansem,
albo też być uciśnionym od dzieciństwa pantoflarzem. Form pośrednich zmieniających nazwisko nie znam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Rozeznanie
|
chyba rozpętałam inwazję stereotypów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#496 |
Raczkowanie
|
Ja bardzo chętnie zachowałabym swoje nazwisko, a męża jako drugi człon.Niestety nasze nazwiska są bardzo podobnie brzmiące i dlatego zdecyduję się tylko na nazwisko męża.
![]() |
#497 |
Rozeznanie
|
Trochę tak, ale człowiek zawsze myśli stereotypami póki nie pozna sprawy od środka.
Teraz będziemy mieć z TŻem okazje do dogryzania sobie. A ja fajny argument że jest moim pantoflem ![]() A ciekawa jestem reakcji mężczyzny o poglądach, że kobieta powinna przyjąć jego nazwisko bo jest głową domu gdy spotka kobietę która uważa, że skoro on chce mieć rodzinę o jednym nazwisku to niech on zmieni swoje. Już widzę tę awanturę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodzina męża w pewnej poważnej rozmowie dała mu do zrozumienia, że im sie to bardzo, ale to bardzo nie podoba, "no, ale zrobicie, jak chcecie..." - na całe szczęście nie odbyło sie to w mojej obecności, bo byłby dym... ![]()
![]() |
![]() |
#500 |
Raczkowanie
|
Ja bardzo bym chciala przyjać nazwisko mojego TŻ ale ze względu na moją wadę wymowy (kiepsko wymawiam głoskę "r") chyba zdecyduję się na podwójne
![]() ![]() ![]()
![]() |
#501 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z kolei skoro mówisz, że z powodu wady wymowy boisz sie tego "r", to po co w ogóle zmieniać? W każdym razie, niezależnie od Twojej decyzji, życzę szczęścia ![]() A logopeda na pewno powinien pomóc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Raczkowanie
|
Mój TŻ oznajmił mi dzisiaj, że jeśli chcialabym mieć podwójne nazwisko i czuję że jest mi to potrzebne to nie ma sprawy
![]()
![]() |
#503 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdzie spokałaś się w Hiszpanii z takim przypadkiem? Ja nie znam ani jednej kobiety, która by zmieniła nazwisko po ślubie, a wręcz wszyscy Hiszpanie mnie utwierdzili w przekonaniu, że nazwiska się nigdy nie zmienia... Może w którymś innym regionie tak jest ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Przyczajenie
|
Witam.
Niedługo wychodzę za mąż i mam straszny dylemat ze zmiana nazwiska... Mój przyszły mąż ma śmieszne nazwisko (z działu tych dziwnych) i naprawdę nie uśmiecha mi się je nosić. Poza tym myślę o naszych przyszłych dzieciach, które na pewno będą miały z tego powodu nieprzyjemności ![]() Probowałam wytłumaczyć to narzeczonemu, ale twierdzi, ze skoro on sobie poradził to i one nie będą miały z tego powodu problemów( w co średnio wątpię) Postanowiłam wiec przyjąć nazwisko dwuczłonowe-najpierw nazwisko jego, potem moje (tak brzmi najlepiej) Zauważyłam, ze to dość rzadka sytuacja- zwykle pierwsze jest panieńskie, ale cóż.. Niektórzy faceci mają na punkcie swojego nazwiska obsesję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
BAN stały
|
![]() zapytałam przed chwilą męża czy by mu się podobało, gdybym została przy swoim nazwisku., czy cieszył się, że przyjełam jego......- odpowiedział "dla mnie są to nieistotne pierdoły" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Zadomowienie
|
czasami chciałabym mieć takie podejście do życia i zaliczyć nazwisko do nieistotnych pierdół. Niestety dla mnie nazwisko - i masa innych rzeczy - są ważne.
Ale fajny ten Twój mąż. Mój wolałby żebym nosiła tylko jego nazwisko choć zniósł moją decyzję dzielnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale mam koleżankę, która wyszła za Hiszpana i zmieniła nazwisko
![]() |
![]() |
#508 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Rozeznanie
|
Co do Hiszpanii to tak na logike, skoro dzieciaki dostają 2 nazwiska: 1 po tacie a 2 po mamie to rodzice muszą mieć rózne, z tym że na dzieci wędrują te męskie nazwiska tzn to które mama i tata dostali po swoich ojcach. Przynajmniej tak mi mówili na hiszpanskim, nie wiej jak jest w praktyce.
Ja długo myślałam o nazwisu po ślubie. Miało być dwuczłonowe, ale jak policzyłam literki to na żadnym druczku urzędowym bym sie nie zmiesciła a przedstawianie sie z imienia i nazwiska trwałoby jakieś pół godziny. Wreszcie postanowiłam przyjać nazwisko przyszłego meża za względów estetycznych, jest ładniejsze i duzo mniej oklepane. Musze dodać że ukochany ze stoizmem przyjmował kolejne zmiany planów, bo to ja sie bede nazywać tak jak sobie wybiore i musi byc to moja decyzja.
![]() |
#510 |
Zakorzenienie
|
nie wiem na 100% gdzie był sam ślub - ale mieszkają w Hiszpanii od początku, wiec trochę spodziewam się że i tam był ślub
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.