Kindle- kupić? - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-04, 13:53   #481
ignorantka007
Zadomowienie

Dot.: Kindle- kupic?

Cytat:
Napisane przez _kasias Pokaż wiadomość
A ja swój pierwszy czytnik planuje kupić od ponad roku i jeszcze tego nie zrobiłam

Ostatnio byłam już zdecydowana na Nook Glowlight, bo na allegro jest w cenie Kindle 5, a Nook ma przynajmniej podświetlenie... ale dzisiaj zobaczyłam komentarze na stronie Barnes & Noble i trochę się przeraziłam, bo Nook ma ponad 25% negatywnych ocen. Wiadomo parę komentarzy jest bezsensownych, ale było mnóstwo opini, że czytnik się psuje po paru tygodniach... tak więc Nook odpada.

Więc chyba zamówie Kindle 5 na all... trochę się boję, że kupię zepsuty albo coś. Niby, każdy mówi, że amazon wysyła nowy, ale nie wiem czy bym się z nimi dogadała (chociaż widziałam jakieś instrukcje na necie).

Ale mam jedno pytanie co do jakości ebooków w sieci. Chociaż na większość ebooków planuje polować w promocje i ściągać klasykę po angielsku to pewnie zdarzy mi się dorwać jakąś książkę, której u nas nie można kupić i tu zaczyna się moje pytania. Czy jak na smartphonie taki ebook wygląda jakby po każdej linijce był enter i np zdanie urywa się w środku to czy na kindle będzie to wyglądało normalnie? Bo może ja tego nie umiem poprawnie sformatować w calibre na telefon, a na kindle będzie lepiej (chociażby z tego względu, że w calibre można wybrać plik wyjściowy - Kindle 6'')?
Ja polecam zamówić na amazon.de, z dostawą prze mailboxde. Dziś odebrałam swojego Classica, koszt ok 250 zł.

[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;43548254]Zamawiałam z allegro, głupio tak specjalnie robić zamówienie w amazonie na okładkę. Kupowałam ją za ok 100zł z przesyłką, teraz widziałam, że są znacznie tańsze. Wyjmowałam kindla i wszystko jest ok, nie zafarbowało go ani nic złego nie zrobiła o co posądza się okładki z allegro. Nie mam już podglądu do tej aukcji, nie wiem jaki był sprzedawca, nawet komentarza nie wystawiłam, ech...[/QUOTE]
Dzięki, też zamówiłam na allegro.
ignorantka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 15:26   #482
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ignorantka007 Pokaż wiadomość
Ja polecam zamówić na amazon.de, z dostawą prze mailboxde. Dziś odebrałam swojego Classica, koszt ok 250 zł.

Dzięki, też zamówiłam na allegro.
A można bez problemów zamówić nie znając niemieckiego? W sensie trzeba coś tam jeszcze dopisywac itd bo z butami tak miałam i było ciężko xd

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 15:49   #483
Charmain
Zakorzenienie

W mailu od mailboxde dostajesz instrukcję jak poprawnie wypełnić adres, a na samej stronie nie ma problemów. Ewentualnie skorzystaj z Chrome - tłumaczy stronę dobrze
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 17:15   #484
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
A ja swój pierwszy czytnik planuje kupić od ponad roku i jeszcze tego nie zrobiłam

Ostatnio byłam już zdecydowana na Nook Glowlight, bo na allegro jest w cenie Kindle 5, a Nook ma przynajmniej podświetlenie... ale dzisiaj zobaczyłam komentarze na stronie Barnes & Noble i trochę się przeraziłam, bo Nook ma ponad 25% negatywnych ocen. Wiadomo parę komentarzy jest bezsensownych, ale było mnóstwo opini, że czytnik się psuje po paru tygodniach... tak więc Nook odpada.

Więc chyba zamówie Kindle 5 na all... trochę się boję, że kupię zepsuty albo coś. Niby, każdy mówi, że amazon wysyła nowy, ale nie wiem czy bym się z nimi dogadała (chociaż widziałam jakieś instrukcje na necie).

Ale mam jedno pytanie co do jakości ebooków w sieci. Chociaż na większość ebooków planuje polować w promocje i ściągać klasykę po angielsku to pewnie zdarzy mi się dorwać jakąś książkę, której u nas nie można kupić i tu zaczyna się moje pytania. Czy jak na smartphonie taki ebook wygląda jakby po każdej linijce był enter i np zdanie urywa się w środku to czy na kindle będzie to wyglądało normalnie? Bo może ja tego nie umiem poprawnie sformatować w calibre na telefon, a na kindle będzie lepiej (chociażby z tego względu, że w calibre można wybrać plik wyjściowy - Kindle 6'')?
Jeżeli chcesz książki po angielsku to na Amazonie można bez problemu kupić wiele tytułów w formacie mobi i przychodzą one bezpośrednio na Twojego Kindla. Tylko trzeba zarejetrować na swoim koncie kartę kredytową. Są tam też polskie tytuły, ale niewiele.

W Polskich księgarniach internetowych już coraz częściej można kupić e-booki w formacie mobi, pojawiają się jak grzyby po deszczu. Często są promocje i książki za grosze. Tylko trzeba szperać.

Na chomiku i innych tego typu stronach też jest już coraz więcej książek w mobi - dobrze skonwertowanych. Ewentualnie skonwertować możesz każdy dokument. Ja próbowałam przez program Calibre i nawet bawiłam się ustawieniami, ale nie zawsze udało się to zrobić idealnie. Najlepiej konwertuje sam Amazon - poprzez wysyłanie książek mailem bezpośrednio na mojego Kindla mam najlepsze efekty konwertowania.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 17:28   #485
visionAM
Zakorzenienie

akurat na stronie wolnelektury.pl jest bardzo mały wybór książek i tematyka... specyficzna

Ale lajkując na FB profil Świat Czytników można na bieżąco być z promocjami w wielu księgarniach i trafić na niezłe pozycje za grosze. Chociaż ja jestem zwolennikiem piractwa
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-04, 17:59   #486
ignorantka007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
A można bez problemów zamówić nie znając niemieckiego? W sensie trzeba coś tam jeszcze dopisywac itd bo z butami tak miałam i było ciężko xd

Cytat:
Napisane przez Charmain Pokaż wiadomość
W mailu od mailboxde dostajesz instrukcję jak poprawnie wypełnić adres, a na samej stronie nie ma problemów. Ewentualnie skorzystaj z Chrome - tłumaczy stronę dobrze
Dokładnie tak.

Idzie sobie poradzić, jak nie to translator pomaga Ja niemieckiego nie znam i dałam radę
Stary 2013-11-04, 18:39   #487
Mitsukki
Naczelny Hipster

Da się ogarnąć po niemiecku
Mi było nawet łatwiej po niemiecku niż z translatorem, bo translator jakieś głupoty mi wypisywał

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-04, 19:40   #488
Artm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewwwa Pokaż wiadomość
Kindle 5 bez reklam jest nadal w Sferisie w promocji za 339zł, więc nie tylko allegro pozostaje
Również w Merlinie kosztuje 339 zł. Dodatkowo teraz jest promocja i do Kindle można dokupić okładkę za 1 zł (dwa wzory do wyboru).
Mogę polecić, brałem u nich jakiś czas temu i nie było żadnych problemów.
Artm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:54   #489
_kasias
Rozeznanie

Dziękuje wszystkim za wpisy Właśnie słyszałam, że Amazon nie robi problemów przy wymianie czytnika i to mi się podoba, bo ostatnio kupiłam wadliwego laptopa ze sklepu i co się namęczyłam z polskimi serwisami to moje ;/
_kasias jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 18:12   #490
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje wszystkim za wpisy Właśnie słyszałam, że Amazon nie robi problemów przy wymianie czytnika i to mi się podoba, bo ostatnio kupiłam wadliwego laptopa ze sklepu i co się namęczyłam z polskimi serwisami to moje ;/
ja nie dość że dostałam nowego, to jeszcze oddali mi kasę za starego, czyli dostałam nowego gratis

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 20:47   #491
Priesta
BAN stały

Ja również zastanawiam się czy nie kupić - głównie mnie do tego mąż namawia jednak nie wiem czy przyzwyczaiłabym się ...
Priesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-05, 20:58   #492
reniferek01
Zakorzenienie

Ja dostałam Kindle od mojego mężczyzny na rocznicę. Najlepszy prezent ever

...
Pamiętaj: kiedy znów zdziczeję,
Odrzyj mnie z wichrów i ugłaskaj!
reniferek01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 14:37   #493
kennedy
Zakorzenienie

na poczatku zastanawialam sie czy kupic z podswietleniem czy bez ale teraz mysle ze lepiej z podswietleniem.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 14:55   #494
chwast
Zakorzenienie

Ej a na kindlu można czytać komiksy?

Stary 2013-11-06, 15:14   #495
kennedy
Zakorzenienie

nie mam pojecia ale w ksiazkach obrazki sa dosc male.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-06, 18:18   #496
dotaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ignorantka007 Pokaż wiadomość

Czy ta dostawa przez mailbox.de to na polski adres jest?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

dotaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 20:07   #497
Charmain
Zakorzenienie

Z Amazon na adres mailboxa w Niemczech, a oni potem adresują to na Twój polski adres i wysyłają z polskiej poczty jeśli wybierzesz taką opcję
Do nich dotarł w poniedziałek, a w środę już był u mnie
Stary 2013-11-06, 20:56   #498
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Z Amazon na adres mailboxa w Niemczech, a oni potem adresują to na Twój polski adres i wysyłają z polskiej poczty jeśli wybierzesz taką opcję
a jak to sie robi? sory, że tak pytam, ale nigdy nawet nie kupowałam nic na amazonie co za tym idzie - jest dla mnie straszliwie nieprzejrzysty
ta opcja mailbox jest dostępna w opcjach dostawy jak się kupuje czy jak?
Stary 2013-11-06, 21:01   #499
dotaa
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję bardzo za odpowiedz, ale mogłabyś wytłumaczyć jak krowie na rowie co z tym mailboxem, czy tam się trzeba zarejestrowac czy jak, zeby ten adres uzyskać. Tępa jestem w tej materii

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-06, 21:23   #500
Charmain
Zakorzenienie

Wchodzisz na mailboxde, zakładasz sobie konto wpisując swoje dane, swój polski adres.
Potem dostajesz od nich maila, gdzie jest podana instrukcja poprawnego wypełnienia adresu na Amazonie (na ten niemiecki adres przyjdzie Kindle). Jest to, np.
Mailboxde.com
Kasia Kowalska, ID 11334
Dresdner Str. 9
02763 Zittau
Germany

Adding address to Amazon.de: Mein Konto > Einstellungen: Neue Adresse hinzufügen > ATTENTION: The first line must always be Mailboxde.com name, so it is necessary to solve as follows > Vor- und Nachname: Mailboxde.com > Firmenname: Kasia Kowalska, ID 11334 > Straße und Hausnummer: Dresdner Str. 9 > Stadt: Zittau > Bundesland/Kanton: Sachsen (optional) > Postleitzahl: 02763 > Land: Deutschland > Telefonnummer für Rückfragen: Your telephone number with area code (e.g. +420)

Kindle dociera do mailbox: dostajesz maila z informacją, należy opłacić przesyłkę i prowizję (2 euro prowizji w przypadku czytnika), potem
pakują go w papier i adresują na Twój polski adres podany w czasie rejestracji na mailboxde, jadą na wycieczkę do Polski i wysyłają go w placówce PP, jeśli zdecydowałaś się na przesyłkę za jej pomocą.
I kolejny mail z numerem paczki do śledzenia.
Generalnie z wysyłką od nich uporali się w jeden dzień.

Chwast, gdy zakładasz konto na Amazonie to wybierasz normalną przesyłkę na teren Niemiec (jest bezpłatna), a w poszczególne linijki wpisujesz tylko ten niemiecki adres, którego wzór podałam wyżej.

Edytowane przez Charmain
Czas edycji: 2013-11-06 o 21:35
Stary 2013-11-06, 21:37   #501
dotaa
Rozeznanie

Cytat:
Wchodzisz na mailboxde, zakładasz sobie konto wpisując swoje dane, swój polski adres.
Potem dostajesz od nich maila, gdzie jest podana instrukcja poprawnego wypełnienia adresu na Amazonie (na ten niemiecki adres przyjdzie Kindle). Jest to, np.
Mailboxde.com
Kasia Kowalska, ID 11334
Dresdner Str. 9
02763 Zittau
Germany

Adding address to Amazon.de: Mein Konto > Einstellungen: Neue Adresse hinzufügen > ATTENTION: The first line must always be Mailboxde.com name, so it is necessary to solve as follows > Vor- und Nachname: Mailboxde.com > Firmenname: Kasia Kowalska, ID 11334 > Straße und Hausnummer: Dresdner Str. 9 > Stadt: Zittau > Bundesland/Kanton: Sachsen (optional) > Postleitzahl: 02763 > Land: Deutschland > Telefonnummer für Rückfragen: Your telephone number with area code (e.g. +420)

Gdy oni otrzymają Kindle pakują go w papier i adresują na Twój adres podany w czasie rejestracji na mailboxde, jadą na wycieczkę do Polski i wysyłają go w placówce PP, jeśli zdecydowałaś się na przesyłkę za jej pomocą.

Chwast, gdy zakładasz konto na Amazonie to wybierasz normalną przesyłkę na teren Niemiec (jest bezpłatna), a w poszczególne linijki wpisujesz tylko ten niemiecki adres, którego wzór podałam wyżej.
Dziękuję Ci serdecznie za tłumaczenie, jesteś wspaniała!!!
Będę niedługo zamawiać mojego kindelka.

Stary 2013-11-07, 14:35   #502
ignorantka007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dotaa Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za odpowiedz, ale mogłabyś wytłumaczyć jak krowie na rowie co z tym mailboxem, czy tam się trzeba zarejestrowac czy jak, zeby ten adres uzyskać. Tępa jestem w tej materii

Cytat:
a jak to sie robi? sory, że tak pytam, ale nigdy nawet nie kupowałam nic na amazonie co za tym idzie - jest dla mnie straszliwie nieprzejrzysty
ta opcja mailbox jest dostępna w opcjach dostawy jak się kupuje czy jak?
Cytat:
Mailboxde.com
Kasia Kowalska, ID 11334
Dresdner Str. 9
02763 Zittau
Germany

Kindle dociera do mailbox: dostajesz maila z informacją, należy opłacić przesyłkę i prowizję (2 euro prowizji w przypadku czytnika), potem
pakują go w papier i adresują na Twój polski adres podany w czasie rejestracji na mailboxde, jadą na wycieczkę do Polski i wysyłają go w placówce PP, jeśli zdecydowałaś się na przesyłkę za jej pomocą.
I kolejny mail z numerem paczki do śledzenia.
Generalnie z wysyłką od nich uporali się w jeden dzień.

Widzę, że Charmain wszystko wytłumaczyła

Wydaje się to skomplikowane, ale to łatwizna, zamawiajcie i cieszcie się Kundelkami
Stary 2013-11-07, 20:13   #503
chwast
Zakorzenienie

Jej dzięki bardzo! No jeszcze 9 dni i zamawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-08, 08:34   #504
_kasias
Rozeznanie

Ja chyba kupię jednak ze Sferisu, przez allegro sprzedają za 319 zł z darmowym kurierem. Powinno być ok Niestety, ale promocja się skończyła w Merlinie i czytnik kosztuje teraz 399 a nie 329 zł, ale etui jest nadal za 1 zł.
_kasias jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 17:49   #505
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

dlatego to jest zlodziejstwo, nie wiem skad biora sie te ceny w Polsce...

Wysłane z mojego XT615

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 18:08   #506
chwast
Zakorzenienie

a jest możliwe by na amazonie kindle classic kosztował 59 dolarów?
Stary 2013-11-08, 18:13   #507
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
na amazon.de kosztuje 49E: http://www.amazon.de/kindle-ereader-...3934338&sr=1-2

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-09, 10:21   #508
ignorantka007
Zadomowienie

Cytat:
Nie, wersja z reklamami kosztuje 69 dolarów.
Stary 2013-11-09, 19:39   #509
Hultaj
BAN stały

Cytat:
moim zdaniem tak, bo z tego co się orientuję, na amazonie wystawiają rzeczy także inni sprzedawcy.
Także zwróć uwagę na to, kto jest sprzedawcą.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-12, 22:43   #510
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coquelicot90 Pokaż wiadomość
Amazon sprzedaje też "używane" czytniki, mój mąż jak mi pozazdrościł kupił dla siebie i upolował za 49$ jeśli się nie mylę
no właśnie dopiero wczoraj przeczytałam, że tam jest napisane used
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości