Studentki Politechniki Gdańskiej- łaczmy się! :) - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-23, 13:25   #481
halucynogenna
Raczkowanie

Dot.: Studentki Politechniki Gdańskiej- łaczmy się! :)

Czyli osoby z mech,chem itd są jakby jednością? W takim razie czemu na IM na Wchem jest najwyszy prog z tych trzech wymienionych wydziałów?
Chciałam zerknąć na siatkę przedmiotów na stronie pg,ale dla IM niestety nie ma ...
halucynogenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 14:00   #482
LiquidLuck
Raczkowanie

U nas na energetyce do 6 semestru można powiedzieć, że wydział nie ma znaczenia, wszystkie przedmioty mamy razem Próg może być wyższy dlatego, że na każdym z tych wydziałów później wybierasz inną specjalizację, nie znam się na IM, ale być może ta na WChem jest najbardziej rozchwytywana jeżeli zostaną wolne miejsca na danej specjalizacji to ktoś z innego wydziału może się na nią przenieść, ale pierwszeństwo wyboru mają osoby z danego wydziału.
Stary 2013-03-23, 20:08   #483
czilie
Raczkowanie

Wystarczy poszukać i to nie daleko. Na stronie wydziału Chemicznego w ofercie jest wszystkich kierunków siatka:
http://www.chem.pg.gda.pl/pl/index.p...113&Itemid=235

WYMIANA
czilie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 14:07   #484
halucynogenna
Raczkowanie

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Dalej zastanawiam się nad różnymi kierunkami, przeglądam ciągle siatki godzin, przedmioty, czytam opinie absolwentów, oferty pracy i jestem w kropce. Jeszcze większej niż wcześniej.
Ogólnie zdaje chemię rozszerzoną, ale z matematyki pods oczekuje dobrego wyniku. Moim celem była inż. środowiska ,ale czym więcej czytam opinii itd, że studia cięzkie a perspektywy pracy coraz słabsze ,to zaczynam żałować że nie zdaje roz matmy. Biore pod uwage rowniez zarządzanie inż, ZiiP , ponieważ patrząc na to ,że w branży chemicznej w polsce nie ma pracy to sama nie wiem,czy warto iść w tym kierunku... Kolejne -inż. materiałowa na WChem . Pewnie napiszecie, że to co mnie bardziej interesuje, sęk w tym,że ucząc się czasami tej chemii mam ochotę wszystko rzucić;/ nie wiem,czy to przejściowe, czy...
Stary 2013-03-30, 14:19   #485
Monx
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez halucynogenna Pokaż wiadomość
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Dalej zastanawiam się nad różnymi kierunkami, przeglądam ciągle siatki godzin, przedmioty, czytam opinie absolwentów, oferty pracy i jestem w kropce. Jeszcze większej niż wcześniej.
Ogólnie zdaje chemię rozszerzoną, ale z matematyki pods oczekuje dobrego wyniku. Moim celem była inż. środowiska ,ale czym więcej czytam opinii itd, że studia cięzkie a perspektywy pracy coraz słabsze ,to zaczynam żałować że nie zdaje roz matmy. Biore pod uwage rowniez zarządzanie inż, ZiiP , ponieważ patrząc na to ,że w branży chemicznej w polsce nie ma pracy to sama nie wiem,czy warto iść w tym kierunku... Kolejne -inż. materiałowa na WChem . Pewnie napiszecie, że to co mnie bardziej interesuje, sęk w tym,że ucząc się czasami tej chemii mam ochotę wszystko rzucić;/ nie wiem,czy to przejściowe, czy...
Hej, ja też myślę o zarządzaniu inż I ludzie mi mówią, że z pracą po tym może być ciężko, bo ludzi po zarządzaniu jest straaasznie dużo. Jak bardzo się tym przejmuję? No cóż, nie uśmiecha mi się perspektywa przyszłej bezrobotnej, ale teraz z pracą ciężko po prawie każdym kierunku. I jeśli mam spędzić kolejne lata na nauce, to tam gdzie sprawi mi to przyjemność
Więc zastanów się dobrze, jeśli jednak chemia Cię interesuje (teraz możesz mieć jej dość ponieważ matura się zbliża ) to idź dalej w tym kierunku!

UX designer

Monx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 14:39   #486
halucynogenna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monx Pokaż wiadomość
Hej, ja też myślę o zarządzaniu inż I ludzie mi mówią, że z pracą po tym może być ciężko, bo ludzi po zarządzaniu jest straaasznie dużo. Jak bardzo się tym przejmuję? No cóż, nie uśmiecha mi się perspektywa przyszłej bezrobotnej, ale teraz z pracą ciężko po prawie każdym kierunku. I jeśli mam spędzić kolejne lata na nauce, to tam gdzie sprawi mi to przyjemność
Więc zastanów się dobrze, jeśli jednak chemia Cię interesuje (teraz możesz mieć jej dość ponieważ matura się zbliża ) to idź dalej w tym kierunku!

Hmm ja słyszałam, że ludzi z ZI na PG są najchętniej przyjmowani do pracy, czy coś w tym stylu. Wydaje mi się,że to bardziej elastyczny i uniwersalny kierunek niż chemia, bo to jakby zamknięcie się w jednej dziedzinie . Nie znajdę pracy w branży chemicznej i co z tego mam?
Znowu Ziip wydaje się lepszy, ale patrząc na przedmioty obawiam się,że są mało interesujące. Obróbka skrawaniem itd
Stary 2013-03-30, 15:33   #487
Aguu93
Raczkowanie

GG do Aguu93

Inż. środowiska nie jest taka zła :P Ja studiuje obecnie drugi semestr i mnie się podoba Uczyć sie trzeba, no ale wszędzie trzeba się uczyć. A co do pracy to jak się ktoś stara chodzi na praktyki i szuka pracy to po każdym kierunku znajdzie
A na siatke godzin bierzcie poprawke bo u mnie np przedmioty po przeskakiwały na inne semestry, inne przedmioty się wgl zmieniły.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-06, 10:37   #488
LiquidLuck
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez halucynogenna Pokaż wiadomość
Hmm ja słyszałam, że ludzi z ZI na PG są najchętniej przyjmowani do pracy, czy coś w tym stylu. Wydaje mi się,że to bardziej elastyczny i uniwersalny kierunek niż chemia, bo to jakby zamknięcie się w jednej dziedzinie . Nie znajdę pracy w branży chemicznej i co z tego mam?
Znowu Ziip wydaje się lepszy, ale patrząc na przedmioty obawiam się,że są mało interesujące. Obróbka skrawaniem itd
Wydaje mi się, że wiele kierunków na PG jest interdyscyplinarnych, a jeżeli ktoś się przyłoży do nauki to naprawdę może dużo wynieść ze studiów i jeżeli nie będzie pracować po studiach w swoim kierunku to znajdzie pracę w pokrewnym
Stary 2013-04-08, 14:25   #489
bottleofglass
Przyczajenie

czesc Dziewczyny, zaglada tu jeszcze ktos?

Mam nadzieję, ze ktoś mi odpowie na to co zaraz napisze. Bardzo proszę o pomoc.
W tym roku piszę maturę, zdaję rozszerzoną geografię i angielski. W ostatnim momencie zrezygnowałam z rozszerzonej matematyki, czego osobiście bardzo teraz żałuję, jednak wiem, że już nie ma co nad tym płakać. Czuję się pewnie z matematyką podstawową, dużo ćwiczę i ciągle się uczę.
Chciałabym złożyć na Gospodarkę Przestrzenną, jednak widziałam jak bardzo ten kierunek jest oblegany. Będę próbować również na Geodezję i Kartografię, jednak mam takie przeczucie, że nic z tego nie wyjdzie ...
Znacie może osoby, które dostały się bez rozszerzonej matmy? ( jakie kierunki polecacie? bardzo chciałabym się dostać na politechnikę gdańską.
bottleofglass jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 15:09   #490
Monx
Rozeznanie

Na gospodarkę przestrzenną możesz się dostać dając wynik z rozszerzonej geografii
Na geodazję i kartografię w tym roku dostała się moja koleżanka, ale ona zdawała rozszerzoną matematykę i napisała ją na 72% ..

UX designer

Stary 2013-04-13, 19:26   #491
szarlot94
Raczkowanie

Ja w tym roku wybieram się na technologie chemiczną na PG Mam wahania jeszcze między TCh, chemią a inżynierią materiałową, ale raczej chciałabym technologie.. więc może wkrótce dołączę do grona 'studentek pg'
szarlot94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-15, 17:38   #492
last week
Raczkowanie

Cytat:
Na gospodarkę przestrzenną możesz się dostać dając wynik z rozszerzonej geografii
Na geodazję i kartografię w tym roku dostała się moja koleżanka, ale ona zdawała rozszerzoną matematykę i napisała ją na 72% ..
nie jestem pewna, czy geografia nie byla brana pod uwage na geodezji, tylko na pewno duzy prog, ja mialam z matmy rozszerzonej 76 a bylam na szarym koncu na liscie, koledzy dostali do nas na budownictwo z podstawa z matmy, ale chyba mieli fizyke ladnie napisane, poza tym zostaje wydzial zarzadzania, oceanotechniki, gdzie wbrew pozorom sa genialne kierunki, bardzo ciekawe, kolezanka poszla z braku laku [nie pochwalam jakby co], a teraz jest zafascynowana, projektuja statki np.
Stary 2013-04-15, 18:23   #493
LiquidLuck
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez last week Pokaż wiadomość
nie jestem pewna, czy geografia nie byla brana pod uwage na geodezji, tylko na pewno duzy prog, ja mialam z matmy rozszerzonej 76 a bylam na szarym koncu na liscie, koledzy dostali do nas na budownictwo z podstawa z matmy, ale chyba mieli fizyke ladnie napisane, poza tym zostaje wydzial zarzadzania, oceanotechniki, gdzie wbrew pozorom sa genialne kierunki, bardzo ciekawe, kolezanka poszla z braku laku [nie pochwalam jakby co], a teraz jest zafascynowana, projektuja statki np.
Nie zaprzeczam, że kierunki są ciekawe, sama chętnie poszłabym np na inżynierię zasobów naturalnych, ale ciężko widzę szukanie pracy po Oceanotechnice czy Transporcie na OiO. Ja sama studiuję Energetykę i średnio widzę przyszłość po studiach, ale wiem, że na taką Automatykę i Robotykę bym się nie nadawała. Najlepiej wybierać studia pod kątem zainteresowań i perspektyw po studiach mniej więcej pół na pół i nie liczyć, że rynek pracy zmieni się na lepsze...

Edytowane przez LiquidLuck
Czas edycji: 2013-04-15 o 18:25
LiquidLuck jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 18:21   #494
Nancy_Franciss
Zadomowienie

Wiecie może coś na temat inżynierii mechaniczno-medycznej? Ciekawią mnie przedmioty (anatomia człowieka itd), ale obawiam się, że to dosyć wąska dziedzina. Druga opcja to inż. materiałowa na mechanicznym. Czy to kierunek ciekawy? Przeglądałam przedmioty itd, ale potrzebuje opinii osób już studiujących

Nancy_Franciss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 10:33   #495
Nancy_Franciss
Zadomowienie

Do studentów PG

Mam sprawę do studentek PG, czy mogłybyście wytłumaczyć jak wygląda sprawa z kierunkiem Inżynieria Materiałowa? Jest to kierunek międzywydziałowy, prowadzony przez w.chem,wmech i w.FTiMS.
Problem tkwi w tym, że nie mam pojęcia czym rózni się wybór wydziału.
Czy jedyna róznica to wybór specjalizacji (na każdym wydziale inna), czy też plan zajęć jest inny i ogólnie trudność itd? Zauważyłam też,że najwyższy próg jest na IM na wydziale chemicznym,a o wiele niższy na FTiMS, czym jest to spowodowane? I druga sprawa,co sądzicie o tym kierunku?

Stary 2013-05-03, 12:14   #496
bitter_sweet
Raczkowanie

Dot.: Do studentów PG

Warto zauważyć, że wysokość progu na danym wydziale jest też spowodowana tym, że na IM na wydziale chemicznym przyjmowanych jest mniej osób niż przykładowo na mechaniczny. Na pierwszych semestrach wydział nie robi różnicy, bo i tak wszyscy studenci IM mają te same zajęcia.

I nie, nie studiuje Inżynierii Materiałowej, ale moja współlokatorka tak.

call me karma, babe. and you know what?
karma is a b.i.t.c.h.

bitter_sweet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 14:19   #497
Nancy_Franciss
Zadomowienie

Dot.: Do studentów PG

A mogłabyś udzielic mi kilka informacji, coś więcej? Na jakim wydziale jest koleżanka i czy ogólnie jest zadowolona? Sama zastanawiam się jaki wydział wybrać, nie ukrywam, że cały czas byłam nastawiona na chem, ponieważ zdaje roz chemię. Ale zaczynam wątpić,że matura poprawię wynik, więc myślałam o Im na FTiMS Zastanawiam się po jakiej specjalizacji są większe perspektywy itd.

Stary 2013-06-18, 14:10   #498
Rekombinantka
Raczkowanie

Cześć! Od października zaczynam naukę na PG i postanowiłam odkopać wątek. Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda
Mam dylemat czy wybrać transport czy budownictwo. Jak myślicie? Który kierunek jest ciekawszy, który jest prostszy? Czy dam sobie na nim radę z podstawową fizyką?
Mam też pytanie odnośnie akademika. W jakich granicach trzeba mieć dochód na jedną osobę by go przyznano?
Pomocy
Rekombinantka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 09:50   #499
czekolada12393
Raczkowanie

A więc jeżeli chodzi o transport vs budownictwo, to pierwszego nie studiowałam ale aktualnie studiuje budownictwo. Więc subiektywnie patrząc jest to cięzki kierunek, o wiele cięższy niż inżynieria środowiska (to wiem nawet od znajmomych, którzy się przenosili z IŚ na budownicwo) no i napewno od transportu. Fizyka podstawowa? Większość ludzi po rozszerzonej ma straszne trudności w zdaniu fizyki, nadal bardzo dużo osób jej nie zdało, lekko nie jest. Tak się składa że mieszkam w akademiku jest w porządku, a w tym roku próg żeby się dostać (była już pierwsza tura- wynosił
"2. Próg punktowy, pozwalający na otrzymanie miejsca w akademiku wynosi: -8 punktów, co w przeliczeniu na dochód na członka w rodzinie stanowi:
1513 zł dla osób nie mieszkających w DS;
1862 zł dla osób mieszkających już w DS", btw te informacje są dostępnę na http://www.wilis.pg.gda.pl/ dodatkowo jeżeli chcesz składać o akademik to polecam zaznajomić się ze stroną http://www.sspg.pg.gda.pl/ Jak by co to pytaj ;]
czekolada12393 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-20, 21:41   #500
luiza224
Raczkowanie

Również wybieram się w tym roku na PG, oczywiście o ile się dostane.
Interesuje mnie też kwestia zamieszkania w akademiku, bo mieszkam ok. 200 km od Gdańska. Słyszałam, że pierwszaki są w większości przyjmowani do pokoi 3-osobowych, to prawda? I w od czego zależy to do jakiego akademika zostanę przydzielona?
luiza224 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 00:01   #501
czekolada12393
Raczkowanie

Tak do prawda z tym pokojem 3os .. o 2 można pomarzyć, o 1 zapomnieć od razu, jako pierwszaczek również dostałam trójeczkę. Przydział do DS-u zależy od dochodu na jedną osobę w rodzinie, dostaje się też dodatkowe punkty w przypadku rodziny niepełnej/uczącego się rodzeństwa, warto się zapoznać z regulaminem przyznawania domów studenckich. Na drugim roku itd łatwiej dostać inny pokój bo sa punkty za funkcje na rzecz PG (np.kiedy należysz do samorządu itp.), za staż w akademiku itd, chociaż też nie jest powiedziane że dostanie się wymarzony , po prostu im dalej tym więcej pk , i w zależności od zdobytych pk można dostać akademik o różnym standardzie
czekolada12393 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 13:55   #502
lawendowelove
Raczkowanie

Hej dziewczyny, wiecie może jak to jest z wyborem języka ?

21.05-20.06.13 Finlandia AU PAIR

WYMIANKA
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=828676

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post51729228
lawendowelove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 15:33   #503
raai_es
Raczkowanie

Polecam odwiedzić stronę Centrum Języków Obcych
http://cjo.pg.gda.pl/

Generalnie masz do wyboru sporo języków, standardowo angielski, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański, szwedzki.
Nie do końca wiem jak to w tym roku będzie z wyborem, bo my wybieraliśmy dopiero po 1 semestrze. Na pewno wszystkiego się dowiesz
To, że wybierzesz dany język to jeszcze niewiele znaczy, bo nie wiadomo czy taką grupę utworzą, czyli czy będzie wystarczająca liczba chętnych. Z tego co kojarzę, to u nas jednak większość utworzyli.
Jeśli wybierzesz angielski to na pierwszych zajęciach będzie test, czyli jak to powiedziała pani - "chwila dla debila". Z tymi mniej popularnymi językami raczej zaczyna się od podstaw.

Nie wiem jaki kierunek będziesz studiować, ale ja ze swojej strony polecałabym wybrać inny język niż angielski.
raai_es jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 16:47   #504
catatonictoy
Zakorzenienie

Co do języków to zalezy, na niektórych wydziałach nie ma wyboru tylko angielski.

catatonictoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 16:49   #505
luiza224
Raczkowanie

Co do języka to angielski jest prowadzony jest na wysokim poziomie zawsze? Bo ja maturę pisałam z niemieckiego i jestem z niego lepsza, ale jeżeli po raz kolejny miałabym zaczynać od podstaw (tak miałam w liceum) to podziękuje. A myślę, że przydałoby się w końcu porządnie przyłożyć do angielskiego, no ale jeżeli wszyscy będą na mega wysokim poziomie, a ja jako jedyna tak sobie to będzie ciężko.
Stary 2013-06-22, 10:49   #506
raai_es
Raczkowanie

Na pewno na początku będzie jakiś test żeby was podzielić i od tego wszystko zależy. Wydaje mi się, że większość ludzi jest na podobnym - średnim - poziomie B1 lub B2, to tak optymalnie.
raai_es jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 14:14   #507
luiza224
Raczkowanie

no to dobrze, dziękuje za informacje ; )
Stary 2013-06-22, 15:25   #508
Monx
Rozeznanie

Hej dziewczyny, powiedzcie mi proszę, czy laptop jest potrzebny na zajęciach? Czy robienie ręcznie notatek całkowicie wystarczy?

UX designer

Stary 2013-06-22, 16:03   #509
LiquidLuck
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny, powiedzcie mi proszę, czy laptop jest potrzebny na zajęciach? Czy robienie ręcznie notatek całkowicie wystarczy?
Na moim kierunku osoby, które notują na laptopie są wyjątkami. Raczej ciężko jest rysować szybko na laptopie jakieś wykresy i pisać wzory, szybciej zanotuje się to ręcznie, przynajmniej takie jest moje zdanie.
Stary 2013-06-23, 21:18   #510
szarlot94
Raczkowanie

Ja także już zarejestrowałam się Na pierwszym miejscu mam technologię chemiczną, na drugim chemie reszty nie pamiętam, bo nie sa dla mnie już tak wazne Generalnie wybralam kierunki chemiczne, bo mnie po prostu interesują. Uważam, że lepiej studiowac coś co się lubi, nie męczyć się i byc w tym dobrym niż studiować coś, w czym jest się słabym i potem byc marnym fachowcem..
szarlot94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości