![]() |
#481 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studentki Politechniki Gdańskiej- łaczmy się! :)
Czyli osoby z mech,chem itd są jakby jednością? W takim razie czemu na IM na Wchem jest najwyszy prog z tych trzech wymienionych wydziałów?
Chciałam zerknąć na siatkę przedmiotów na stronie pg,ale dla IM niestety nie ma ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Raczkowanie
|
U nas na energetyce do 6 semestru można powiedzieć, że wydział nie ma znaczenia, wszystkie przedmioty mamy razem
![]() ![]()
![]() |
#483 |
Raczkowanie
|
Wystarczy poszukać i to nie daleko. Na stronie wydziału Chemicznego w ofercie jest wszystkich kierunków siatka:
http://www.chem.pg.gda.pl/pl/index.p...113&Itemid=235 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Dalej zastanawiam się nad różnymi kierunkami, przeglądam ciągle siatki godzin, przedmioty, czytam opinie absolwentów, oferty pracy i jestem w kropce. Jeszcze większej niż wcześniej.
Ogólnie zdaje chemię rozszerzoną, ale z matematyki pods oczekuje dobrego wyniku. Moim celem była inż. środowiska ,ale czym więcej czytam opinii itd, że studia cięzkie a perspektywy pracy coraz słabsze ,to zaczynam żałować że nie zdaje roz matmy. Biore pod uwage rowniez zarządzanie inż, ZiiP , ponieważ patrząc na to ,że w branży chemicznej w polsce nie ma pracy to sama nie wiem,czy warto iść w tym kierunku... Kolejne -inż. materiałowa na WChem . Pewnie napiszecie, że to co mnie bardziej interesuje, sęk w tym,że ucząc się czasami tej chemii mam ochotę wszystko rzucić;/ nie wiem,czy to przejściowe, czy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Więc zastanów się dobrze, jeśli jednak chemia Cię interesuje (teraz możesz mieć jej dość ponieważ matura się zbliża ![]()
![]() |
![]() |
#486 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hmm ja słyszałam, że ludzi z ZI na PG są najchętniej przyjmowani do pracy, czy coś w tym stylu. Wydaje mi się,że to bardziej elastyczny i uniwersalny kierunek niż chemia, bo to jakby zamknięcie się w jednej dziedzinie . Nie znajdę pracy w branży chemicznej i co z tego mam? Znowu Ziip wydaje się lepszy, ale patrząc na przedmioty obawiam się,że są mało interesujące. Obróbka skrawaniem itd |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Raczkowanie
|
Inż. środowiska nie jest taka zła :P Ja studiuje obecnie drugi semestr i mnie się podoba
![]() ![]() A na siatke godzin bierzcie poprawke bo u mnie np przedmioty po przeskakiwały na inne semestry, inne przedmioty się wgl zmieniły.
![]() |
#488 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#489 |
Przyczajenie
|
czesc Dziewczyny, zaglada tu jeszcze ktos?
![]() Mam nadzieję, ze ktoś mi odpowie na to co zaraz napisze. Bardzo proszę o pomoc. ![]() W tym roku piszę maturę, zdaję rozszerzoną geografię i angielski. W ostatnim momencie zrezygnowałam z rozszerzonej matematyki, czego osobiście bardzo teraz żałuję, jednak wiem, że już nie ma co nad tym płakać. Czuję się pewnie z matematyką podstawową, dużo ćwiczę i ciągle się uczę. Chciałabym złożyć na Gospodarkę Przestrzenną, jednak widziałam jak bardzo ten kierunek jest oblegany. Będę próbować również na Geodezję i Kartografię, jednak mam takie przeczucie, że nic z tego nie wyjdzie ... Znacie może osoby, które dostały się bez rozszerzonej matmy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Rozeznanie
|
Na gospodarkę przestrzenną możesz się dostać dając wynik z rozszerzonej geografii
![]() Na geodazję i kartografię w tym roku dostała się moja koleżanka, ale ona zdawała rozszerzoną matematykę i napisała ją na 72% ..
![]() |
#491 |
Raczkowanie
|
Ja w tym roku wybieram się na technologie chemiczną na PG
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#493 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez LiquidLuck Czas edycji: 2013-04-15 o 18:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Zadomowienie
|
Wiecie może coś na temat inżynierii mechaniczno-medycznej? Ciekawią mnie przedmioty (anatomia człowieka itd), ale obawiam się, że to dosyć wąska dziedzina. Druga opcja to inż. materiałowa na mechanicznym. Czy to kierunek ciekawy? Przeglądałam przedmioty itd, ale potrzebuje opinii osób już studiujących
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Zadomowienie
|
Do studentów PG
Mam sprawę do studentek PG, czy mogłybyście wytłumaczyć jak wygląda sprawa z kierunkiem Inżynieria Materiałowa? Jest to kierunek międzywydziałowy, prowadzony przez w.chem,wmech i w.FTiMS.
Problem tkwi w tym, że nie mam pojęcia czym rózni się wybór wydziału. Czy jedyna róznica to wybór specjalizacji (na każdym wydziale inna), czy też plan zajęć jest inny i ogólnie trudność itd? Zauważyłam też,że najwyższy próg jest na IM na wydziale chemicznym,a o wiele niższy na FTiMS, czym jest to spowodowane? I druga sprawa,co sądzicie o tym kierunku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Raczkowanie
|
Dot.: Do studentów PG
Warto zauważyć, że wysokość progu na danym wydziale jest też spowodowana tym, że na IM na wydziale chemicznym przyjmowanych jest mniej osób niż przykładowo na mechaniczny. Na pierwszych semestrach wydział nie robi różnicy, bo i tak wszyscy studenci IM mają te same zajęcia.
I nie, nie studiuje Inżynierii Materiałowej, ale moja współlokatorka tak. ![]()
![]() |
![]() |
#497 |
Zadomowienie
|
Dot.: Do studentów PG
A mogłabyś udzielic mi kilka informacji, coś więcej?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Raczkowanie
|
Cześć! Od października zaczynam naukę na PG i postanowiłam odkopać wątek. Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda
![]() Mam dylemat czy wybrać transport czy budownictwo. Jak myślicie? Który kierunek jest ciekawszy, który jest prostszy? Czy dam sobie na nim radę z podstawową fizyką? Mam też pytanie odnośnie akademika. W jakich granicach trzeba mieć dochód na jedną osobę by go przyznano? Pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Raczkowanie
|
A więc jeżeli chodzi o transport vs budownictwo, to pierwszego nie studiowałam ale aktualnie studiuje budownictwo. Więc subiektywnie patrząc jest to cięzki kierunek, o wiele cięższy niż inżynieria środowiska (to wiem nawet od znajmomych, którzy się przenosili z IŚ na budownicwo) no i napewno od transportu. Fizyka podstawowa? Większość ludzi po rozszerzonej ma straszne trudności w zdaniu fizyki, nadal bardzo dużo osób jej nie zdało, lekko nie jest. Tak się składa że mieszkam w akademiku
![]() "2. Próg punktowy, pozwalający na otrzymanie miejsca w akademiku wynosi: -8 punktów, co w przeliczeniu na dochód na członka w rodzinie stanowi: 1513 zł dla osób nie mieszkających w DS; 1862 zł dla osób mieszkających już w DS", btw te informacje są dostępnę na http://www.wilis.pg.gda.pl/ dodatkowo jeżeli chcesz składać o akademik to polecam zaznajomić się ze stroną http://www.sspg.pg.gda.pl/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Raczkowanie
|
Również wybieram się w tym roku na PG, oczywiście o ile się dostane.
Interesuje mnie też kwestia zamieszkania w akademiku, bo mieszkam ok. 200 km od Gdańska. Słyszałam, że pierwszaki są w większości przyjmowani do pokoi 3-osobowych, to prawda? I w od czego zależy to do jakiego akademika zostanę przydzielona? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Raczkowanie
|
Tak do prawda z tym pokojem 3os
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, wiecie może jak to jest z wyborem języka ?
![]()
Min nya kärlek svensk pojkvän ![]() svenska språket 21.05-20.06.13 Finlandia AU PAIR ![]() ![]() ![]() WYMIANKA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=828676 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post51729228 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 |
Raczkowanie
|
Polecam odwiedzić stronę Centrum Języków Obcych
http://cjo.pg.gda.pl/ Generalnie masz do wyboru sporo języków, standardowo angielski, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański, szwedzki. Nie do końca wiem jak to w tym roku będzie z wyborem, bo my wybieraliśmy dopiero po 1 semestrze. Na pewno wszystkiego się dowiesz ![]() To, że wybierzesz dany język to jeszcze niewiele znaczy, bo nie wiadomo czy taką grupę utworzą, czyli czy będzie wystarczająca liczba chętnych. Z tego co kojarzę, to u nas jednak większość utworzyli. Jeśli wybierzesz angielski to na pierwszych zajęciach będzie test, czyli jak to powiedziała pani - "chwila dla debila". Z tymi mniej popularnymi językami raczej zaczyna się od podstaw. Nie wiem jaki kierunek będziesz studiować, ale ja ze swojej strony polecałabym wybrać inny język niż angielski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Zakorzenienie
|
Co do języków to zalezy, na niektórych wydziałach nie ma wyboru tylko angielski.
![]() |
#505 |
Raczkowanie
|
Co do języka to angielski jest prowadzony jest na wysokim poziomie zawsze? Bo ja maturę pisałam z niemieckiego i jestem z niego lepsza, ale jeżeli po raz kolejny miałabym zaczynać od podstaw (tak miałam w liceum) to podziękuje. A myślę, że przydałoby się w końcu porządnie przyłożyć do angielskiego, no ale jeżeli wszyscy będą na mega wysokim poziomie, a ja jako jedyna tak sobie to będzie ciężko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Raczkowanie
|
Na pewno na początku będzie jakiś test żeby was podzielić i od tego wszystko zależy. Wydaje mi się, że większość ludzi jest na podobnym - średnim - poziomie B1 lub B2, to tak optymalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 |
Raczkowanie
|
no to dobrze, dziękuje za informacje ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, powiedzcie mi proszę, czy laptop jest potrzebny na zajęciach? Czy robienie ręcznie notatek całkowicie wystarczy?
![]() |
#509 |
Raczkowanie
|
Na moim kierunku osoby, które notują na laptopie są wyjątkami. Raczej ciężko jest rysować szybko na laptopie jakieś wykresy i pisać wzory, szybciej zanotuje się to ręcznie, przynajmniej takie jest moje zdanie.
![]() |
#510 |
Raczkowanie
|
Ja także już zarejestrowałam się
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.