|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#481 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.
Ja już w poprzedni wątku pisałam coś takiego
"pracy szukamy szukamy, nigdy sie nie poddamy- nie poddamy, i ciaglę wspieramy-niekoniecznie". Edytowane przez 201609081836 Czas edycji: 2013-01-18 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powinno być tu mnie a nie dziewczyn które chcą się motywować i wspierać tak? Moje słowa tyczyły się dziewczyny która nas obraziła więc ona nas wsparła i zmotywowała tak? Świetnie. Chyba sama wynoszę się z tego wątku skoro tu się wychodzi z takiego założenia... przykre. Bo uniosłam się za to, że ktoś mnie obraził.
![]() |
#483 |
Zadomowienie
|
sonnewampire Dokladnie sama bym chciała wiedzieć co oznacza to wsparcie.
Też zauważyłam, że wpisy na temat, sa w dużej mierze ignorowane. Ja sama o cos zapytałam i przeszło to bez echa. Nie wiem, pewnie sie skończy na tym ze ten wątek padnie, bo ciągle ktoś pisze o rezygnacji z niego.
#484 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma tutaj podziału na lepsze i na gorsze dziewczyny. Każda z nas ma jakieś swoje określone priorytety, wymagania i są one indywidualne. Każda z nas chce osiągnąć to, co sobie postanowiłyśmy ale przede wszystkim godnie żyć. Stwierdzenie że bierzemy pierwszą pracę z brzegu a i często takiej nie ma bo jesteśmy nieogarnięte jest upokarzające i przykre. Perspektywa szukania pracy miesiącami, brak pieniędzy i możliwości ułożenia sobie życia uniemożliwia codziennie wstawanie i mówienie sobie jak jest dobrze, wchodzenia na wizaż i pisania jak to nie jest super i świetnie. Jak któraś z nas ma jakąś rozmowę, jedna trzyma kciuki za drugą. Sama pamiętam jak miałam rozmowę w salonie samochodowym jak dziewczyny mi gratulowały i mówiły że mam się cieszyć nawet z tego, że na takiej rozmowie byłam.
![]() |
#486 |
Konto usunięte
|
Ale ja się z tym zgadzam,...nie raz podkreslalam że i ja nie raz uzyskalam tu pomoc.A ta rozmowe pamietam bo sama też w niej uczsetniczyłam.
Uczestnizyła w wielu rozmowach, nie raz gratulowalam(szcrzerze... chociaż może i gdy mialam zły dzień cos mi się "wymsknełao) moze za duzo sobie pozwolołam, moze coś na priv za duzo napisałam- wszystkoego nie potrafia spamięctać. Sama pomimo że nie mam doswiadczenia , nie zmam sie na HR itp. probowałam i od siebie coś wnieśc. Dlatego też sporo sie tu nauczyłam.Może i nie mam dosw. ale widze co sie dzieje. Dlatego nie raz pisalam cos ze swojego punktu widzenia itd. Nie twierdze że wątek jest be...tylko zadałam jedno proste pytanie.Co inni o tym sadzą. Co można a czego nie można..bo po ostatnich wydarzeniach juz sama się poplatałam. Jedna oosba drugiej zarzuca marudzenia, brak wsparcia itd. Wiec o co kaman. Edytowane przez 201609081836 Czas edycji: 2013-01-07 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#487 |
BAN stały
|
Ja właśnie dostałam maila z drogerii Wipsol, że po wstępnej selekcji aplikacji nie mogą mnie na obecną chwilę zaprosić nawet na rozmowę. Wysyłam nie dawno CV na ogłoszenie o pracę do drogerii Wispol w Rzeszowie. Pewnie w dużej mierze przeważyło moje miejsce zamieszkania i brak doświadczenia w pracy handlu , drogerii. Stwierdzili pewnie, że za daleko mieszkam od Rzeszowa.
Ja tam się staram wszystkich jednako traktować. Nie uważam ludzi pracujących na niższych stanowiskach za gorszych od tych robiących na wyższych stanowiskach. Dziś studia może skończyć każdy , nawet ten nie przykładający się do nich , nie przygotowujący się do egz, zaliczeń, jak ma tylko szczęście. Potem jak ma znajomości, to trafi np do pracy w urzędzie. Także, nie uważam ludzi pracujących na wyższych stanowiskach za lepszych od tych pracujących na niższych stanowiskach. Nie wszyscy mają takie szczęście, że trafi im się praca zgodna z wykształceniem, biurowa. Jak wiadomo, ciężko dziś w Polsce o pracę w swoim zawodzie i o jakąkolwiek pracę. Nie traktuje ludzi pracujących po studiach np w sklepie z butami za gorszych, bo i niby czemu miałabym ich tak traktować. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-07 o 13:24 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#488 |
Zakorzenienie
|
Właśnie znalazłam ofertę konkursu na stażystę do prokuratury. Nigdy nie brałam udziału w takim konkursie, wydaje mi się że wymagania spełniam ale nie rozumiem jednego... Wymagają jakąś kopię papierka potwierdzającego znajomość j. angielskiego a wymagają komunikatywny.... To skąd mam takie coś wziąść :/. Myślicie że jak wyślę swoje papiery bez tego to będę brana pod uwagę?
Właściwie to pisze tylko znajomość języka obcego...
https://www.facebook.com/oczyipazurki/?ref=hl www.oczyipazurki.pl Własny osobisty blog <3 Pazurkoholiczka, rzęsoholiczka ![]() https://www.facebook.com/Wstazki/?fref=ts MOJE CUDEŃKA WSTĄŻKOWE Edytowane przez Domina Czas edycji: 2013-01-07 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#489 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A właśnie czy do Was jak odrzucają Waszą kandydaturę piszą? Mi się tylko raz zdarzyło, na bardzo dużo wysłanych aplikacji. Piszą z portali, że dziękują za aplikowanie, ale tylko to. Cytat:
---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- sonnewampire zmieniłaś avatar i mnie zmyliłaś. Jakos aj chyba jestem wzrokowcem.
![]() |
#490 |
BAN stały
|
Może, piszą o języku po to, aby mniej ludzi dokumenty na konkurs złożyło. Jeśli nie piszą, o jaki język im konkretnie chodzi, to nie wiadomo, o co chodzi im właściwie z tym językiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#491 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny trzymajcie kciuki, żeby ortopeda dał mi zwolnienie na studia magisterskie na pół roku. Bo się zgłosiłam jako ta niećwicząca na zajęcia i nie chcę mieć kłopotów. Za wizytę płacę 120 zł ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#492 |
BAN stały
|
Nie wiedziałam, że teraz na zaocznych studiach jet wf . Na wszystkich kierunkach jest wf czy tylko na wybranych ? Przez całe 5 lat jest ten wf ? Ja nigdy wf nie lubiłam, szczególnie skoków przez skrzynię, kozła. Dobrze, że skończyłam studia już.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#493 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#494 |
Raczkowanie
|
Nie mam pewności, ale z tego co wiem to na każdych nawet technicznych. Ja jestem na I roku Sum i do końca w sumie został mi Rok (2 letnie studia uzupełniające), a tu takie buty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisze tylko że chcą znajomości języka obcego w wymaganiach pożądanych... chcą kopie dokumentu potwierdzającego znajomość języka obcego ale jakiego.....
![]() |
#496 |
Raczkowanie
|
Pewnie chodzi o certyfikat językowy jak kończyłaś studia to zapewne miałaś egzamin na ten papierek. U mnie trzeba było płacić ok. 300 zł, żeby go mieć, a to publiczna była uczelnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#497 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W sumie to tam jest tak: wymagane dokumenty: i tu jest kopia dowodu, oswiadczenia, kopia dyplomu kopie innych dokumentow: i tutaj dopiero jest ten dokument stwierdzajacy znajomosc. Czyli wychodzi na to ze nie jest to dokument ktory musi byc ![]()
https://www.facebook.com/oczyipazurki/?ref=hl www.oczyipazurki.pl Własny osobisty blog <3 Pazurkoholiczka, rzęsoholiczka ![]() https://www.facebook.com/Wstazki/?fref=ts MOJE CUDEŃKA WSTĄŻKOWE Edytowane przez Domina Czas edycji: 2013-01-07 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Zadomowienie
|
Stacjonarne uzupełniające magisterskie
#500 |
Zakorzenienie
|
SUM= Studia Uzupełniające Magisterskie
Nie ma znaczenia czy dzienne czy zaoczne. |
![]() ![]() |
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#502 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wreszcie zrobili mi zasięg, dobiłam się do nich przez forum, bardzo mnie to cieszy.
![]() |
#503 | |||
Zadomowienie
|
verda, poszło
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki, moim zdaniem zmuszanie dorosłych ludzi do ćwiczeń fizycznych to kompletna pomyłka ![]() Zmieniłam zdanie, moja nowa-stara praca mi się podoba ![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#504 |
BAN stały
|
W większości małych miast znajomości się liczą . I zależy co kto rozumie przez pojęcie małe miasto . Dla niektórych miasto liczą ponad 150 tyś może wydawać się małe. Ja mówię , o typowych miasteczkach. Chyba, że to małe miasteczko mieści się blisko jakieś aglomeracji , to wiadomo, że może być tam łatwiej niż w innych miasteczkach. np w małym miasteczku koło wawy może być łatwiej o pracę niż na podkarpaciu. Czy w małym miasteczku , z którego do wielkiego miasta np Poznania, gdzie jest łatwiej o prace jest tylko 10- 15 kilometrów też może ciut łatwiej z pracą. Ale obok większości miasteczek nie ma w pobliżu dużych miast. Na podkarpaciu Rzeszów jest największy, ja mam do niego np 75 km. Innego dużego miasta nie ma , gdzie i Rzeszów jakiś ogromny nie jest.
Np ty mieszkasz na śląsku, nie wiem w jakim mieście. Ale śląsk to duża aglomeracja i dlatego tam niektórym może być łatwiej o prace. Ale jak widać , po tym wątku są i osoby ze śląska, które pracy nie mogą znaleźć. Różnie w życiu bywa. Moje koleżanki sa z małego miasteczka, mają pracę, tylko one dostały pracę po znajomości. I wszystko zależy od regionu , w jakim mieszkamy. Na tvp rzeszów, kiedyś mówili , że bezrobocie na podkarpaciu jest ogromne, podawali od jakich regionów Polski jest wyższe. Np wg stanu na październik, jak patrzę teraz na wojewódzki urząd pracy bezrobocie na podkarpaciu wynosiło 15, 2% na śląsku 10,5 % a w całej Polsce 12, 5%. Więc jak widać w twoim regionie jest mniejsze bezrobocie niż na podkarpaciu. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-07 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#505 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
też tak uważam. Widzę co jest na rynku pracy i widze też, jak dużo osób w mojej firmie pracuje na produkcji po studiach. Wg mnie wstydu nie ma. ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
![]() zapytaj o podpis w PUP-ie. Zapewne zmienią ci termin ![]()
![]() |
#506 | |
Raczkowanie
|
Chemia
Cytat:
moi znajomi z roku znaleźli dobre posady.. ale tylko osoby, które znały angielski na poziomie C1/C2 ![]() reszta osób nie ma pracy lub pracuje w galeriach handlowych.. ale to też tylko te ładniejsze koleżanki, bo sprzedawca musi mieć "prezencję" ![]() ja traktuję ten wątek jako miejsce do przeczytania jak wygląda życie - mogę przeczytać jak wygląda sprawa z pracą w innych rejonach Polski.. już sam fakt, że dziewczyny tutaj opisują swoje przygody z szukaniem pracy, swoje doświadczenia nastraja mnie optymistycznie - nie czuję się jak ktoś gorszy, bo wiem że wiele osób zmaga się z podobnymi problemami. Tutaj każdy jest anonimowy, więc w większości napisze jak jest naprawdę.. a wiadomo, że często znajomi czy rodzina ubarwiają rzeczywistość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#507 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama bylam niechcacy swiadkiem "zalatwiania" pracy dla znajomkow. Co lepsze wiekszosc tyh osob pokonczylo wyzsza szkole gotowania na gazie ktora lezy 30 km stad...a jak ktos wybyl do lepszej uczelni i chce wrocic i sklada cv to zero odzewu. W malym miescie ludzi sie zna i czasem az zal d..sciska gdy widze ze osoby ktore w zyciu pewnie ksaizki calej nie przeczytaly sa nagle wielkimi specjalistami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#508 |
Rozeznanie
|
Nie ma bata czuję, że będę długotrwale bezrobotna. Bo znowu dziś tej pracy, na której mi zalezało w sumie bardziej nie dostałam, a dzisiejsza rozmowa była tragiczna. Znaczy była ok. dopóki mnie Pani nie zaczęła pytać o moje życie osobiste: z kim mieszkam, kiedy planuję dzieci, ile zarabaiją moi współdomownicy. Duża firma z pozycja a takie kwiatki zasadzają podczas rekrutacji. Ogólnie czuję, ze mogłabym mieć CV nawet ze złota. Chociaż moja przyjaciółka próbowała mi wytłumaczyć, ze to dobrze, ze w ogóle mam rozmowy, bo nasza wspólna koleżanka była bezrobotna pół roku, a była na trzech rozmowach. Inna nie pracowała 8 miesiecy a była na sześciu. Ja przez dwa miesiące (minus święta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#510 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie jest tak, że nawet te babki z mojego roku po 50-ce załatwiają sobie zwolnienia. Ja niestety nie dostałam tego zwolnienia. Dostanę za 6 tygodniu podczas kontroli (kolejne 120 zł). Jestem ciekawa, bo mam mieć zabieg na kolanie, chrząstka zamiast chodzić w przód i tył, przemieszcza się na bok. (zabieg kosztuje minimum 4000 zł, ale muszę się zapisać na fundusz zdrowia.) Czytałam o tym zabiegu, podobno leży się w szpitalu 3 dni. Chyba to nie będzie kolidowało ze stażem w przedszkolu. A co w przypadku 3 dni nie obecności np. kiedy miałabym ten zabieg? Jakoś się to poświadcza? Dziewczyny przeczytajcie: http://www.regiopraca.pl/portal/ryne...na-rynku-pracy. " [...] Jedyna oferta pracy – to dwa tygodnie pracy, bez wynagrodzenia, świadczeń, „na próbę". Wiem, że w restauracjach studentki zatrudnia się „przy zmywakach" na stawkę 4 złote na godzinę – mówi Kamil Sokołowski. Warto dodać, że stawka 4 złotych na godzinę to połowa tego, co powinno się płacić w ramach ustawowej płacy minimalnej." A szczególnie polecam: http://www.regiopraca.pl/portal/ryne...am-pomocy-mlod Edytowane przez malagosia86 Czas edycji: 2013-01-07 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.