Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-08-27, 22:42   #481
SweetCherry87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 255
GG do SweetCherry87
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Poa alpina, Ervisha dziêkujê Wam piêknie za te s³owa, nie s±dzi³am, ¿e kiedy¶ na nie zas³u¿ê... Jest mi niezmiernie mi³o

I oczywi¶cie wzajemnie, Wasze jad³ospisy te¿ s± wspania³e
SweetCherry87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 04:05   #482
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86
Dot.: Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ

Ja nie widzê poprawy. Mannê chocia¿ sama gotowa³a¶? Bo ¿e kopytka by³y z paczki to jestem wrêcz pewna... Surówki pewnie te¿ kupne (poczytaj sobie sk³ad). I wyt³umacz mi proszê t± bzdurê z bezcukrowym jogurtem... Dlaczego nie kupisz normalnego naturalnego?
Manna domowa, kopytka z surówkami w bistro (pracujê, wiêc nie jestem w domu w porze obiadu + nie umiem i nie lubiê gotowaæ)

Wiem, ¿e zdrowszy by³by jogurt naturalny, ale jestem chyba strrrasznym ³akomczuchem i po prostu lubiê te owocowe (a wiem, ¿e powinnam unikaæ cukru, wiêc kupuje te light, które moim zdaniem smakiem wcale nie s± gorsze od 'normalnych')
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 07:12   #483
blax5
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 221

Cytat:
Napisane przez Mahaszi Poka¿ wiadomo¶æ
Burak z bia³± czekolad±? Ciekawe... Je¶li kto¶ lubi zjadaæ ¶wie¿e buraki i generalnie s³odkie posi³ki to my¶lê, ¿e powinno mu zasmakowaæ

A co to za cudo? Budyñ gotowany z dodatkiem startej drobno pietruszki i bia³ka (zawsze tak robiê, by go nie marnowaæ). Je¶li kto¶ jest odwa¿ny i chce spróbowaæ to mogê podaæ przepis
Bardzo oryginalne po³±czenia smakowe.

I. grahamka z past± tuñczykowo-jajeczn±, miseczka sa³atki z rukoli, cukini i pomidora posypanej pestkami dyni
II. makaron razowy z twarogiem, jagodami i odrobin± miodu
III. dwa nale¶niki ¿ytnie ze szpinakiem i ³ososiem, parê ró¿yczek broku³a
IV. dwie kromki razowca z sa³at±, szynk± z indyka i ogórkiem, parê s³upków ogórka
Zjad³abym zarówno I, II, jak i III. Ale ten makaron z jagodami... podziel siê!
Cytat:
Napisane przez noquiero Poka¿ wiadomo¶æ
Ojej, same pyszno¶ci *.* Szczególnie II i IV. Ten burak z gruszk± to w formie takiej sa³atki? Pokrojone w du¿± kostkê gruszkê i buraka wrzuci³am do wysokiej szklanki zala³am jogurtem i posypa³am start± czekolad±
A do budyniu dodala¶ po prostu strat± pietruszkê? Tak, do podgrzewanego w garnku mleka, aby jeszcze trochê zmiêk³a
Bardzo mnie te dwa dania zaintrygowa³o
Cytat:

O ja Ciê krêcê, ale eksperymenty! Ostatnio zabrak³o warzyw, a teraz poda³a¶ jej w takiej formie, ¿e hoho! Ale¿ jestem ciekawa, jak to musia³o smakowaæ!
Ciê¿ko mi wcinaæ warzywa w 'tradycyjnej' formie to staram siê na inne sposoby (swoj± drog± uwielbiam t± emotikonê)
Ja lubiê takie dania, choæ wiadomo, ¿e nie ka¿demu przypadn± one do gustu (jak wszystko zreszt± )

A czemu CHYBA wo³owina?
Bo obiad robiony przez mamê, a ja zawsze mam problem z okre¶laniem rodzaju miêsa. Nawet siê pó¼niej dopyta³am, no i.. wieprzowina jednak.

Dzisiejsze U - bez piw

¦niadanie: Jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem i szynk±; 2 kromki chleba graham z serkiem czosnkowym, sa³at± i rzodkiewkami
Do kawy: 50g ciemnej czekolady z kremowym nadzieniem z marakuj±
Obiad: Makaron razowy z pszenicy durum z miêsem mielonym wieprzowo-wo³owym, sosem pomidorowym, cukini±, kukurydz±, czerwon± fasol± i papryk± chili
Na spacerze z T¯: dzikie jab³ka i mirabelki podjadane prosto z drzew jak mi³o
Kolacja: 4 kromki ziarnistego razowca z pomidorem, papryk±, sa³at± i serami: zio³owym typu feta, serkiem orzechowym, serkiem typu w³oskiego, lazurem turkusowym
A przez ciebie za to mam ochotê na ser lazur z orzechami w³oskimi!
Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
Manna domowa, kopytka z surówkami w bistro (pracujê, wiêc nie jestem w domu w porze obiadu + nie umiem i nie lubiê gotowaæ)

Wiem, ¿e zdrowszy by³by jogurt naturalny, ale jestem chyba strrrasznym ³akomczuchem i po prostu lubiê te owocowe (a wiem, ¿e powinnam unikaæ cukru, wiêc kupuje te light, które moim zdaniem smakiem wcale nie s± gorsze od 'normalnych')
Wskazówka pt. 'kup jogurt naturalny i dodaj do niego owoce' powtarzana tu by³a ju¿ chyba z milion razy
blax5 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 08:39   #484
Elnaja
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 11

Cytat:

Hej! Podchodzê bardzo sceptycznie do wegañskich menu i ciê¿ko mi je oceniaæ. Nie masz dolegliwo¶ci gastrycznych po sporej ilo¶ci str±czkowych? Oczywi¶cie, s± Ci one potrzebne jako ¼ród³o bia³ka, no ale w³a¶nie... Niestety nie maj± samych zalet.

Skoro siêgasz po nabia³, to koniecznie zamieni³abym Danio na zwyk³y twaróg. Mo¿esz podaæ go na milion sposobów - zarówno na s³odko, jak i wytrawnie. Bêdzie to o wiele zdrowszy wybór, ni¿ wysokoprzetworzony serek - a przy okazji dostarczysz sobie bia³ka innego ni¿ ze str±czków.

A kromka chleba kromce nie równa - dzi¶ te¿ zjad³am 4 na kolacje, a my¶lê, ¿e wielko¶ci± odpowiada³y trzem z wczorajszej .

I wiêcej ¶wie¿ych warzyw by siê przyda³o.
Dziêkujê bardzo Nie,po str±czkowych nic mi nie jest i faktycznie Danio to niezbyt dobry wybór w moim wypadku. Problem jest tylko taki,¿e twaróg sam w sobie mnie odrzuca, bêdê musia³a poszukaæ jaki¶ pomys³ów na przygotowanie go tak,¿eby zabiæ smak
All the time
Give it time...

I'm an extraordinary machine.
Elnaja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 09:44   #485
Mahaszi
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 520

Cytat:
Napisane przez GabrysiaBrycha Poka¿ wiadomo¶æ
To i ja dzi¶ wrzucê moj± Rkê

1. Owsianka (5 ³y¿ek owsianych, pó³ szklanki mleka, pó³ wody, gar¶æ orzechów, rodzynek, ¿urawiny, cynamon)

2. Du¿a nektarynka wkrojona w jogurt naturalny

3. Makaron pe³noziarnisty- 2 gar¶cie z sosem (puszka pomidorów+ przyprawy+pó³ kulki mozzarelli+ ³y¿ka m±ki kukurydzianej)

4. Pe³noziarnisty chleb- 3 kromki z serem ¿ó³tym, du¿y pomidor, 2 ogórki gruntowe

5. Twaróg ze szpinakiem - 100 gram

Jak to wygl±da?
Ca³kiem fajnie moim zdaniem. Jak tam waga, spada?

Cytat:
Napisane przez essero Poka¿ wiadomo¶æ
P

Sniadnie

3 kromki razowca
- delma/ twaróg eko³uchta pólt³usty 3 plastry na to ³y¿eczka miodu
- delma/ 2plastry wedliny wieprzowej wedzonej a'la parmeñska z ogórkiem ma³osolym

1 kromka pajdy (grubo¶c zwyk³ego chleba ,ale wielkosc pajdy)
- delma/ wedlina z fileta na to ¿ó³ty pomidor

po: rz±dek ritter espresso

2 ¶niadanie

-p³atki ry¿owe na mleko z cukrem i sola ( 2 szklanki mleka 2% i 5 kopiastych ³y¿ek p³atków ry¿owych ) jaki¶ owoc bym doda³a

Obiad ( po nim nie mia³am si³y sie ruszaæ)

- 2 pe³ne talerze zupy gulaszowej z wo³owiny smazonej w garnku na oliwie z makaronem ZJAD£AM lekko ponad 0,5 kg MIÊSA tak mi mama powiedzia³a ,ale by³o takie dobre i socyste ,¿e nie mog³am sie oprzec wiêæ mia³am samo miêso i makaron ( 1,5 gar¶ci ) i troche radkowgo wiêc w sumie jad³am wo³owine z makaronem haha + 3 ³y¿ki smietany jeszcze tylko jakie¶ warzywko by siê do tego przyda³o

POdwieczorek

- mieseczka lodów truskawkowych algida mniammm z borówkami na gor±co mniaaam

kolacja

- 2 kromka razowca

-delma/ kozi cammembert ( 3 plastry )/ ¿urawina konfitura
- delma / pieczeñ a'la kaczka t³usta/ ogórek ma³osolny

1 kromka tej pajdy

-delma/ sa³ata/ 2 plastry wedliny z fileta/ pomidor i szczypiorek

I na koniec kubek ciep³ego koziego mleka z ³y¿eczka kakao deco morreno
Fajne P, naprawdê, drobne uwagi wy¿ej : )

Cytat:

Dzisiejsze U - bez piw

¦niadanie: Jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem i szynk±; 2 kromki chleba graham z serkiem czosnkowym, sa³at± i rzodkiewkami
Do kawy: 50g ciemnej czekolady z kremowym nadzieniem z marakuj±
Obiad: Makaron razowy z pszenicy durum z miêsem mielonym wieprzowo-wo³owym, sosem pomidorowym, cukini±, kukurydz±, czerwon± fasol± i papryk± chili
Na spacerze z T¯: dzikie jab³ka i mirabelki podjadane prosto z drzew
Kolacja: 4 kromki ziarnistego razowca z pomidorem, papryk±, sa³at± i serami: zio³owym typu feta, serkiem orzechowym, serkiem typu w³oskiego, lazurem turkusowym

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, 3x zielona herbata
Jak zwykle super. Marzy mi siê taki podwieczorek, chyba muszê siê kiedy¶ wybraæ na wycieczkê w jakie¶ bardziej zielone rejony.

Cytat:
Napisane przez Elnaja Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê bardzo Nie,po str±czkowych nic mi nie jest i faktycznie Danio to niezbyt dobry wybór w moim wypadku. Problem jest tylko taki,¿e twaróg sam w sobie mnie odrzuca, bêdê musia³a poszukaæ jaki¶ pomys³ów na przygotowanie go tak,¿eby zabiæ smak
Jak nie twaróg to mo¿e serek homogenizowany naturalny z jakimi¶ dodatkami? Owoce, orzechy, miód, kakao, wiórki... Jest tysi±c mo¿liwo¶ci, naprawdê.

Edytowane przez Mahaszi
Czas edycji: 2013-08-28 o 09:47
Mahaszi jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 11:14   #486
Elnaja
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 11

Cytat:
Napisane przez Mahaszi Poka¿ wiadomo¶æ

Jak nie twaróg to mo¿e serek homogenizowany naturalny z jakimi¶ dodatkami? Owoce, orzechy, miód, kakao, wiórki... Jest tysi±c mo¿liwo¶ci, naprawdê.
O,z kakao i...stewi±?
All the time
Give it time...

I'm an extraordinary machine.
Elnaja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 11:48   #487
dafne95
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

wczorajsze P

¦niadanie:2 kromki razowca z dzêmem z dyni w³asnego wyrobu jab³ko,latte na mleku z miodem

2 ¦niadanie:pó³ kostki twarogu,sa³atka z pomidorów,papryki,oleju lnianego,gar¶æ mieszanki studenckiej

Obiad: 8 pierogów z serem bia³ym,miêta, polanych ¶mietan± 12%

podwieczorek (na mie¶cie z mam±) dro¿d¿ówka prosto z pieca ze ¶wie¿ymi malinami, pralinka z musem czekoladowym

Kolacja:sa³atka (makaron,pier¶ kurczaka w zio³ach,kukurydza,ogórek, ¶mietana)

po:jogurt naturalny z wêgierkami,pasek czekolady

i jak????????/
dafne95 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 12:23   #488
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Dzisiejsze R:

1. placek owsiany z makiem i p³atkami migda³ów + pasta z kakao, awokado i banana (¶ci±gniêta od kogo¶ tutaj, pycha!)
2. sa³atka: pó³ broku³a, pó³ fety, p³atki migda³ów, jogurt, czosnek
nektarynka
3. pó³ pojedynczej piersi kurczaka pieczonej (zjad³am ¿eby by³o jakie¶ bia³ko :P), dwie kanapki domowego pszennego chleba z ziarnami z serkiem homo i reszt± pasty ze ¶niadania, kawa bez mleka i bez cukru
Bêdzie:
pewnie jedno ciastko owsiane (kupne), bo siostra wpadnie z mê¿em na chwilê
4. Pstr±g pieczony, kalafior (tym razem bez bu³ki tartej), jaglanka z olejem lnianym
5. pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem naturalnym z sezamem

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 12:49   #489
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze R:

1. placek owsiany z makiem i p³atkami migda³ów + pasta z kakao, awokado i banana (¶ci±gniêta od kogo¶ tutaj, pycha!)
2. sa³atka: pó³ broku³a, pó³ fety, p³atki migda³ów, jogurt, czosnek
nektarynka
3. pó³ pojedynczej piersi kurczaka pieczonej (zjad³am ¿eby by³o jakie¶ bia³ko :P), dwie kanapki domowego pszennego chleba z ziarnami z serkiem homo i reszt± pasty ze ¶niadania, kawa bez mleka i bez cukru
Bêdzie:
pewnie jedno ciastko owsiane (kupne), bo siostra wpadnie z mê¿em na chwilê
4. Pstr±g pieczony, kalafior (tym razem bez bu³ki tartej), jaglanka z olejem lnianym
5. pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem naturalnym z sezamem
super erka!
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 13:38   #490
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Dziêkujê, ¿ebym jeszcze chud³a to ju¿ w ogóle by by³a rewelacja Bo co¶ spad³o 6kg i od dwóch tygodni stoi w miejscu...

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 13:44   #491
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez dafne95 Poka¿ wiadomo¶æ
wczorajsze P

¦niadanie:2 kromki razowca z dzêmem z dyni w³asnego wyrobu jab³ko,latte na mleku z miodem s³abo... powinna byæ do tego jaka¶ zupa mleczna lub twaróg pod d¿em....

2 ¦niadanie:pó³ kostki twarogu,sa³atka z pomidorów,papryki,oleju lnianego,gar¶æ mieszanki studenckiej tutaj wydaje mi siê redukcyjnie

Obiad: 8 pierogów z serem bia³ym,miêta, polanych ¶mietan± 12%

podwieczorek (na mie¶cie z mam±) dro¿d¿ówka prosto z pieca ze ¶wie¿ymi malinami, pralinka z musem czekoladowym jak du¿a dro¿d¿ówka to ok jak ma³a to powinien byæ jeszcze jogurt

Kolacja:sa³atka (makaron,pier¶ kurczaka w zio³ach,kukurydza,ogórek, ¶mietana) ³adnie

po:jogurt naturalny z wêgierkami,pasek czekolady

i jak????????/
Moim zdaniem nie jest ¼le ale wydaje mi siê troszeczkê s³abiej ni¿ ostatnio

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
P

Sniadnie

3 kromki razowca
- delma/ 2plastry wedliny wieprzowej wedzonej a'la parmeñska z ogórkiem ma³osolym

1 kromka pajdy (grubo¶c zwyk³ego chleba ,ale wielkosc pajdy)
- delma/ wedlina z fileta na to ¿ó³ty pomidor

2 ¶niadanie

-p³atki ry¿owe na mleko z cukrem i sola ( 2 szklanki mleka 2% i 5 kopiastych ³y¿ek p³atków ry¿owych )

Obiad ( po nim nie mia³am si³y sie ruszaæ)

- 2 pe³ne talerze zupy gulaszowej z wo³owiny smazonej w garnku na oliwie z makaronem ZJAD£AM lekko ponad 0,5 kg MIÊSA tak mi mama powiedzia³a ,ale by³o takie dobre i socyste ,¿e nie mog³am sie oprzec wiêæ mia³am samo miêso i makaron ( 1,5 gar¶ci ) i troche radkowgo wiêc w sumie jad³am wo³owine z makaronem haha + 3 ³y¿ki smietany

POdwieczorek

- mieseczka lodów truskawkowych algida mniammm z borówkami na gor±co

kolacja

- 2 kromka razowca

-delma/ kozi cammembert ( 3 plastry )/ ¿urawina konfitura co to za ser??? Nigdy nie widzia³am... do tej pory jad³am tradycyjny.... zdradzisz gdzie mo¿na kupiæ?
- delma / pieczeñ a'la kaczka t³usta/ ogórek ma³osolny

1 kromka tej pajdy

-delma/ sa³ata/ 2 plastry wedliny z fileta/ pomidor i szczypiorek

I na koniec kubek ciep³ego koziego mleka z ³y¿eczka kakao deco morreno
Jednak przekonujesz siê do kakao? Moim zdaniem menu jest rewelacyjne

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-28, 16:27   #492
Maggie_90
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 306

R

1. 3/4 kubka malin, 125 g jogo naturalnego, 2 ³y¿ki serka wiejskiego, 3 ³y¿ki owsianych, 3 ³y¿ki crunchów sezamowych, po ³y¿eczce oleju z wiesio³ka, , ostropestu plamistego, ³y¿ka s³onecznika

2 sa³atka: rucola, pietruszka, szczypiorek, kie³ki rzodkiewki, mozarella, pomidorki koktajlowe, ¿ó³ta papryka, sezam, s³onecznik, oliwki, kukurydza; kawa³ek razowej bagietki z serkiem Turek, polêdwic± spock±, sosem z papryki

3. du¿a miseczka borówek i malin, pó³ jogo waniliowego, pó³ wiejskiego 5%, ³y¿ka wiórków kokosowych,4 ³y¿ki crunchów sezamowych, ³y¿eczka ostropestu

4. bêdzie: pieczona pier¶ z kurczaka, ziemniaki, sos paprykowy, sa³atka podobna jak na 2gie ¶niadanie

5. nie wiem, na pewno kawa³ek bagietki i mo¿e serek wiejski, a jak nie to sa³±tka z jajkiem jak na 2gie ¶niadanie

Czy mogê prosiæ o ocenê? zaczynam z eRk± po du¿ej labie, a muszê przyznaæ, ¿e po ¶niadaniu zrobi³am siê g³odna b³yskawicznie...

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 16:59   #493
bimbamboom
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 18

no to dzisiejsza eRka (po ostatnim prze³adowaniu) :

I: owsianka z mann± (4³y¿ki p³atków, 1 ³y¿ka kaszy manny, 1 ³y¿ka otr±b i szkl. mleka 2%)
II: udko (æwiartka) z ro¿na + surówka
w miêdzy czasie: 2 nektarynki
III: serek wiejski 5% 200g z ³y¿k± orzechów laskowych
IV: 3 kromeczki prawdziwego chleba z dodatkami + rzodkiewka, pomidor, sa³ata

no i do tego herbata zielona ok. 3 kubki i woda

ciê¿ko na brzusiu strasznie, ledwie wcisnê³am, ale...cierp cia³o jak chcia³o kilka kilo na + ale nie za³amujê siê i idê dalej
bimbamboom jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 17:21   #494
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Cytat:
Napisane przez blax5 Poka¿ wiadomo¶æ
Wskazówka pt. 'kup jogurt naturalny i dodaj do niego owoce' powtarzana tu by³a ju¿ chyba z milion razy
Niestety nie mam w biurze takich mo¿liwo¶ci

Dzisiaj obiad by³ ze ¶niadaniówki, ale i tak jestem z siebie bardzo dumna, bo w³o¿y³am (jak na mnie) sporo trudu w przygotowanie go (nawet wsta³am 5 min wcze¶niej!)

U/P*

I(7.45): owsianka (20g p³atków owsianych, 15g otrêbów), ze 100g malin, 100g nektarynki i ³y¿k± mieszanki bakaliowej
II(11.00): kanapka z ciemnej bu³ki, pó³ z serkiem kanapkowym, pó³ z li¶æmi bazylii, 6 pomidorków koktajlowych (po raz pierwszy w ¿yciu zrobi³am sobie kanapkê do pracy! )
III(14.00): marchewka, pó³ jab³ka
IV(15.00): Danio light waniliowe (od dawna chcia³am spróbowaæ, drogie to i kaloryczne, ale faktycznie dobre )
V(17.00): jab³ko, puszka pepsi light
VI(19.00): kromka razowca z serkiem kanapkowym, kromka razowca z pomidorem, marchewka

* nadal nie jestem do koñca przekonana do tycia
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 17:29   #495
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Poka¿ wiadomo¶æ
Poa alpina, Ervisha dziêkujê Wam piêknie za te s³owa, nie s±dzi³am, ¿e kiedy¶ na nie zas³u¿ê... Jest mi niezmiernie mi³o

I oczywi¶cie wzajemnie, Wasze jad³ospisy te¿ s± wspania³e
Zas³u¿y³a¶

Stary 2013-08-28, 17:32   #496
rybka1425
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 102

P
: pó³ grejpfruta, owsianka z 5 ³y¿ek na mleku sojowym, cynamon, miód, ma³a m³oda starta marchew, maliny
podjada³am troche fistaszków
II¦: fistaszki chyba z jakies 150 g ;p dlatego nic wiêcej mi sie nie zmie¶ci³o ju¿ jak siê dosiad³am to jako¶ tak wysz³o ;D, du¿e jab³ko
O: leczo z kie³bask± ogromna miseczka
po: 3 kostki czekolady gorzkiej, nektarynka
P: du¿y jogurt wi¶niowy z ziarnami (s³odzony fruktoz±, podobno jaki¶ "zdrowszy" zakupiony w lidlu, jaki¶ niemiecki ale smaczny ) fistaszki, jab³ko
K: nie mam pojêcia... ale chyba bêd± kanapki z twarogiem i miodem
na pewno przed snem inka na mleku
wci±¿ jem podobnie a raz tyje, znowu potem chudne ( chocia¿ jem podobnie) potem znowu tyje, chudne i tak non stop mi ucieka ten 1kg a potem znowu sie pojawia... :/ ehhh
rybka1425 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 18:01   #497
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 186

mój dzisiejszy R: (co¶ nie chudnê )

I: owsianka z 5 ³y¿ek, mleko ry¿owe, surowe kakao, sporo malin
II:koktajl z malin i kefiru, bu³ka pe³noziarnista z ziarnami
~ dwa kawa³eczki sera brie z orzechami
III:dwa jajka sadzone na szynce, z pomidorkami koktajlowymi, po³ow± serka wiejskiego
i bêdzie:
IV:sa³atka z tuñczyka, twarogu, kukurydzy, pomidora, z oliw± z oliwek i siemieniem lnianym

do picia: woda, miêta
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 18:33   #498
rybka1425
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 102

Cytat:
Napisane przez Reavela Poka¿ wiadomo¶æ
mój dzisiejszy R: (co¶ nie chudnê )

I: owsianka z 5 ³y¿ek, mleko ry¿owe, surowe kakao, sporo malin
II:koktajl z malin i kefiru, bu³ka pe³noziarnista z ziarnami
~ dwa kawa³eczki sera brie z orzechami
III:dwa jajka sadzone na szynce, z pomidorkami koktajlowymi, po³ow± serka wiejskiego
i bêdzie:
IV:sa³atka z tuñczyka, twarogu, kukurydzy, pomidora, z oliw± z oliwek i siemieniem lnianym

do picia: woda, miêta
Ty nie chudniesz, ja nie tyje ;]... bosko! mo¿e trochê wiêcej ruchu potrzebujesz bo jedzonko jest bardzo ok. Mo¿e herbatke zielon± pij, albo czerwon±
rybka1425 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 18:55   #499
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 036

Cytat:

Dzisiaj obiad by³ ze ¶niadaniówki, ale i tak jestem z siebie bardzo dumna, bo w³o¿y³am (jak na mnie) sporo trudu w przygotowanie go (nawet wsta³am 5 min wcze¶niej!)

U/P*

I(7.45): owsianka (20g p³atków owsianych, 15g otrêbów), ze 100g malin, 100g nektarynki i ³y¿k± mieszanki bakaliowej
II(11.00): kanapka z ciemnej bu³ki, pó³ z serkiem kanapkowym, pó³ z li¶æmi bazylii, 6 pomidorków koktajlowych (po raz pierwszy w ¿yciu zrobi³am sobie kanapkê do pracy! )
IV(15.00): Danio light waniliowe (od dawna chcia³am spróbowaæ, drogie to i kaloryczne, ale faktycznie dobre )
VI(19.00): kromka razowca z serkiem kanapkowym, kromka razowca z pomidorem, marchewka

tycie tyciem, ale nie odbudujesz organizmu serkiem kanapkowym, danio light i pepsi. boisz siê warto¶ciowego jedzenia, a nie boisz siê takiej chemii?
bardzo brakuje mi tu konkretnego bia³ka, zdrowego t³uszczu.wrzuc jakie¶ orzechy, jajka, miêso + wêgle z³o¿one na obiad...

moje R

1. Tosty z 3 kromek razowca z ¿ó³tym serem, wêdlin± drobiow±, czarnymi oliwkami, ketchupem i zio³ami prowansalskmi; kakao naturalne na mleku z cynamonem, ga³k± muszkato³ow± i miodem lipowym.
2. Leczo (papryki, pomidory, cukinia, cebulka) z kawa³kami piersi kurczaka, makaron pe³noziarnisty.
3. Wysoka szklanka koktajlu: borówki, brzoskwinia, sok pomarañczowy; gar¶c pistacji.
4. Serek wiejski, pomidor z bazyli±.

ostatnio bardzo s³abo jad³am, nie tyle jako¶ciowo co ilo¶ciowo, usprawiedliwiam siê stresem (¿o³±dek jakby przewrócony na drug± stronê ), teraz powoli wracam do normy, ale nie chcê wpychac na si³ê, bo bêdzie bola³o.

poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-28, 19:09   #500
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Dzi¶ dziewczyny nie zerknê ju¿ na Wasze jad³ospisy - tylko szybko "ku pamiêci" umieszczam swoje dzisiejsze U i uciekam daleko w góry z T¯!

¦niadanie: Jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynk± i szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem bazyliowym, rzodkiewkami i sa³at±
Do kawy: 50g ciemnej czekolady z je¿ynami i imbirem
Przek±ska: jab³ko, brzoskwinia, kilka mirabelek, szklanka mleka z przypraw± do szarlotki
Obiad: Makaron z pszenicy durum z kawa³kami schabu i piersi kurczaka sma¿onymi bez t³uszczu, sosem pomidorowym, paprykami, ananasem, kie³kami bambusa, ¶wie¿ym oregano i papryczk± chili
Kolacja: 4 kromki ziarnistego razowca z pomidorem, papryk±, rzodkiewk±, sa³at± i: szynk±, serkiem typu w³oskiego, kozim camembertem (kto¶ tu pyta³ - Turek produkuje), lazurem z³ocistym

I pijemy pyszny american stout na wspó³ê przed wyjazdem

Trzymajcie siê!

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 20:13   #501
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

U.
Sn. Owsianka 40g platkow, lyzka otrab zytnich, garsc orzechow wloskich, plaster twatogu pó³t³ustego, szklanka mleka 2%, szklanka borowek.

Obiad. 150g dorsza pieczonego pol worka ry¿u kapusta pekinska duzy pomidor z koprem calosc polana lyzka oliwy.

Podwieczorek. Jogurt naturalny prawdziwy piatnica 150g wkrojona nektatynka ³y¿ka otrab zytnich, kawa

Rower 40min. ( jedyny ruch dzisiaj )

Kolacja o 21. 2 kromki razowca jedno jajko xl cale z drugiego bialko xl. Pietrudzka salata rzodkiewki sztuk 5.
Po herbata z dzikiej ró¿y.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-08-29 o 06:43
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 20:30   #502
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:

U/P*

jeste¶ naprawdê zabawna.
kalorycznie to ubogie R, o warto¶ciach od¿ywczych lepiej nie mówiæ.
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-28, 21:12   #503
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
jeste¶ naprawdê zabawna.
kalorycznie to ubogie R, o warto¶ciach od¿ywczych lepiej nie mówiæ.
Popieram. Sama mam swoje za uszami, ale to menu jest przera¿aj±co... redukcyjne. Gdzie tu jaki¶ obiad?

A skoro o tym mowa... Moje w za³o¿eniu U.
¦niadanie
* serek wiejski 200 g z pomidorami, marchewk± i szczypiorem
* kromka chleba ko³odziej z serkiem i wêdlin±
* Inka na wodzie ze s³odzikiem (moja s³abo¶æ )
II ¶niadanie
* 2 kromki chleba ko³odziej z d¿emem rabarbarowym
* herbata (aronia)
Przewidziana by³a te¿ nektarynka, ale nie zd±¿y³am zje¶æ.
Obiad
* 1/2 woreczka ry¿u ja¶minowego
* filet z indyka sma¿ony w papirusie
* broku³y gotowane na parze
(ca³o¶æ udoskonalona ziarnami s³onecznika, musztard± i tartym parmezanem - swoj± drog±, ziarna i ry¿ to ca³kiem zabawna mieszanka)
* sok marchewka-jab³ko (szklanka)
Podwieczorek
* jogurt 150 g z orzechami laskowymi
* nektarynka - gigant
Kolacja
* sa³atka (kie³ki, pomidorki, sa³ata, papryka, marchewka + ³y¿eczka sosu sojowego + 2 ³y¿eczki pestek dyni)
* 2 kromki chleba ko³odziej z serkiem i plastrem szynki
* herbata (melisa)
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-29, 07:21   #504
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Popieram. Sama mam swoje za uszami, ale to menu jest przera¿aj±co... redukcyjne. Gdzie tu jaki¶ obiad?

A skoro o tym mowa... Moje w za³o¿eniu U.
¦niadanie
* serek wiejski 200 g z pomidorami, marchewk± i szczypiorem
* kromka chleba ko³odziej z serkiem i wêdlin±
* Inka na wodzie ze s³odzikiem (moja s³abo¶æ )
II ¶niadanie
* 2 kromki chleba ko³odziej z d¿emem rabarbarowym
* herbata (aronia)
Przewidziana by³a te¿ nektarynka, ale nie zd±¿y³am zje¶æ.
Obiad
* 1/2 woreczka ry¿u ja¶minowego
* filet z indyka sma¿ony w papirusie
* broku³y gotowane na parze
(ca³o¶æ udoskonalona ziarnami s³onecznika, musztard± i tartym parmezanem - swoj± drog±, ziarna i ry¿ to ca³kiem zabawna mieszanka)
* sok marchewka-jab³ko (szklanka)
Podwieczorek
* jogurt 150 g z orzechami laskowymi
* nektarynka - gigant
Kolacja
* sa³atka (kie³ki, pomidorki, sa³ata, papryka, marchewka + ³y¿eczka sosu sojowego + 2 ³y¿eczki pestek dyni)
* 2 kromki chleba ko³odziej z serkiem i plastrem szynki
* herbata (melisa)

bardzo ³adny jad³ospis chleb ko³odziej...hmmm jeste¶ mo¿e gdzie¶ z podkarpacia?
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-29, 09:05   #505
Madziuniusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 202

Dzisiejsze R- i jak?

I musli fitella z ¿urawin± z mlekiem 2%, fili¿anka czarnej kawy z ³y¿eczk± cukru

pó³ godziny biegania

II jajecznica z dwóch jaj z 3 plasterkami wkrojonej szynki i po³ow± papryki, dwie kromki chleba s³onecznikowego, herbata.

III pa³ka z kurczaka, pó³ woreczka kaszy, szklanka zupy pomidorowej

IV gar¶æ orzechów w³oskich

V pól makreli wêdzonej + ogórek kiszony
Stary 2013-08-29, 09:49   #506
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

P

Wczorajsze

¦niadanie

- 3 kromki razowca

-delma/ 1/4 puszki tuñczyka na to ogórek ma³osolny
-delma/ ser kozi do smarownia turek na to ³y¿eczka miodu
- delma/ ser kozi do smarowania na to ³y¿eczka miodu ponownie

- 1 pajda chleba s³onecznikowego ( du¿a kromka pajdy ,ale grubosc zwyk³ego)

-delma/ sa³ata/ 2plastry poledwicy drobiowej/ ¿ó³ty pomidor + szczypiorek

2 ¶niadanie

-p³atki ry¿owe z cukrem na mleku ( 2 szklanki mleka 2% , 4 kopiaste ³y¿ki ,ale te drewniane kuchennne i cukier oraz sól <-- nie wiem ile dawa³am zeby bylo slodkie)

Obiad

- 9 pierogów ze szpinakiem i serem bia³ym wielko¶æi piê¶ci ( szpinak, ser bia³y, ¶mietna, czosnek, mas³o, posma¿ona cebulka)

- 1 pieróg z kasz± gryczana i grzybami ( ukrad³am mamie)

obiadek z pierogarni u nas

podwieczorek

-micha truskawek

kolacja

- 3 kromki razowca

-delma/ szynka wedzona wiejska surowa wieprzowa 2 plastry na to ogórek ma³osolny

-delma/ ser kozi do smarowania na to ³y¿eczka miodu

-delma/ szynka/ pomidor ¿ó³ty + szczypiorek

po: kubek mleka koziego z ³y¿k± miodu

))

I DZISIEJSZE JAK NA RAZIE

¦niadanie

- jajecznica z 2 jaj wiejskich ze szcypiorkiem na ³y¿ce mas³a czubata
- 2 pajdy chleba

- ser kozi do smarowania du¿o mniam plus ³¿eczka czubata miodu akacjowego

- 1/2 tej pajdy z delm±/ 2 plastry szynki wedzonej surowej na to ogórek ma³osolny i szczypiorek

- 1/2 z 3 plastrami sera pe³not³ustego camemmbert koziego z konfitur± borówkow± z ikea )) mniam

po : 3 kostki ritter espresso

Na obiadek mama robi go³±bki z ³opatki

..................... Do Basi ---> ser camemmber kozi kupuje z turka jest rewelacyjny z miodem jak i z borówk± w almie lub tesco, carrefour, real
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-29, 09:59   #507
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
P

Wczorajsze

¦niadanie

- 3 kromki razowca

-delma/ 1/4 puszki tuñczyka na to ogórek ma³osolny
-delma/ ser kozi do smarownia turek na to ³y¿eczka miodu
- delma/ ser kozi do smarowania na to ³y¿eczka miodu ponownie

- 1 pajda chleba s³onecznikowego ( du¿a kromka pajdy ,ale grubosc zwyk³ego)

-delma/ sa³ata/ 2plastry poledwicy drobiowej/ ¿ó³ty pomidor + szczypiorek

2 ¶niadanie

-p³atki ry¿owe z cukrem na mleku ( 2 szklanki mleka 2% , 4 kopiaste ³y¿ki ,ale te drewniane kuchennne i cukier oraz sól <-- nie wiem ile dawa³am zeby bylo slodkie)

Obiad

- 9 pierogów ze szpinakiem i serem bia³ym wielko¶æi piê¶ci ( szpinak, ser bia³y, ¶mietna, czosnek, mas³o, posma¿ona cebulka)

- 1 pieróg z kasz± gryczana i grzybami ( ukrad³am mamie)

obiadek z pierogarni u nas

podwieczorek

-micha truskawek to deser a nie posi³ek, ale obiad by³ bardzo ³adny wiêc mog³o byæ

kolacja

- 3 kromki razowca

-delma/ szynka wedzona wiejska surowa wieprzowa 2 plastry na to ogórek ma³osolny

-delma/ ser kozi do smarowania na to ³y¿eczka miodu

-delma/ szynka/ pomidor ¿ó³ty + szczypiorek

po: kubek mleka koziego z ³y¿k± miodu

))

I DZISIEJSZE JAK NA RAZIE

¦niadanie

- jajecznica z 2 jaj wiejskich ze szcypiorkiem na ³y¿ce mas³a czubata
- 2 pajdy chleba

- ser kozi do smarowania du¿o mniam plus ³¿eczka czubata miodu akacjowego

- 1/2 tej pajdy z delm±/ 2 plastry szynki wedzonej surowej na to ogórek ma³osolny i szczypiorek

- 1/2 z 3 plastrami sera pe³not³ustego camemmbert koziego z konfitur± borówkow± z ikea )) mniam

po : 3 kostki ritter espresso

Na obiadek mama robi go³±bki z ³opatki

..................... Do Basi ---> ser camemmber kozi kupuje z turka jest rewelacyjny z miodem jak i z borówk± w almie lub tesco, carrefour, real
Jakiej Basi???? Je¶li to do mnie to jestem Beata

A jad³ospis bardzo dobry jak na P

Stary 2013-08-29, 10:34   #508
sugarfree87
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 912
GG do sugarfree87

Poproszê o ocenê mojego U
Trochê gubi± mnie s³odycze i bojê siê ¿eby nie przytyæ

1. 2 kanapki ¿ytniego z pieczonym pasztetem drobiowym + pomidor, szczypiorek

2. 2 du¿e ¶liwki, nektarynka, 2 kanapki z ¿ytniego z mas³em szynk± + pomidor

3. chili con carne z po³ówk± torebki ry¿u br±zowego

4. du¿y koszyk malin, pasek czekolady milki, batonik sk³adaj±cy siê z samych suszonych owoców

5. jeden rolmops po kaszubsku, pó³ cukini sma¿onej na oleju okosowym
Stary 2013-08-29, 14:05   #509
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405
Odp: Dot.: Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
U.
Sn. Owsianka 40g platkow, lyzka otrab zytnich, garsc orzechow wloskich, plaster twatogu pó³t³ustego, szklanka mleka 2%, szklanka borowek.

Obiad. 150g dorsza pieczonego mniej niz pol worka ry¿u kapusta pekinska duzy pomidor z koprem calosc polana lyzka oliwy.

Podwieczorek. Jogurt naturalny prawdziwy piatnica 150g wkrojona nektatynka ³y¿ka otrab zytnich, kawa

Rower 40min. ( jedyny ruch dzisiaj )

Kolacja o 21. 2 kromki razowca jedno jajko xl cale z drugiego bialko xl. Pietrudzka salata rzodkiewki sztuk 5.
Po herbata z dzikiej ró¿y.

Podbijam i nastepny..

Sn o 6.40 tak jak wczoraj.
2 sn 11. 2 kromki razowca z twarogiem poltlustym 40g awokado 1/4 salata i ogorkiem.
Obiad. 14.30 Tak jak wczoraj.
Rower rekreacyjnie pol h.
( nie najadlam sie jakos tym obiadem albo mam zaburzenia syto¶ci)
17.30 Podwieczorek 2 babeczki kruche z budyniem smietankowym miseczka malin pasek mlecznej czekolady lindt
21. Kolacja. 2 kromki razowcs z 2 lyzeczka chryanu 50g wedliny z indyka pomidor serek wiejski 200g.
Ehhhhhhhhhhh.

poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-08-29 o 20:45
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-29, 14:52   #510
Mesis
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 212

A ja mam pytanie: jaki powinien byæ sk³ad dobrego jogurtu naturalnego? Jaki najczê¶ciej kupujecie? Czy to ma jakie¶ znaczenie?

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.