|
|
#481 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bakłażana w plasterki do oliwy i na patelnię. A potem na talerz i co? A zielony groszek czym przyprawić? A z innej beczki jak czuje się IlonaP?
|
|
|
#482 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
ciasto klementynkowe
Gotować przez 2h 4 klementynki (lub 3 pmarańcze) [razem ze skórką]. Po ugotowaniu odsączyć wodę i klementynki zmiksować (ze skórką, w całości). Dodać do nich 22dag cukru, 25dag zmielonych migdałów, 6jajek i łyżeczkę proszku do pieczenia (z czubem) - wszystko zmiksować. Ciasto ma być rzadkie. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć pergaminem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190st i pieczemy przez godzinę. Smacznego
|
|
|
|
|
#483 |
|
Rozeznanie
|
ja właśnie zainspirowana dzisiejszym odcinkiem zrobiłam ciasto mandarynkowe - z pomarańczy, wyszło ok, tylko na razie jest jeszcze ciepłe, zobacze jak bedzie smakowało na zimno
a przepis jest na www.tvnstyle.pl co do bakłążanów to po grillowaniu na talerz, jeszcze polać oliwą, posolić, szczypiorek i chyba jeszcze pieprz, ale za to głowy nie dam do groszku n pewno dodała sok z cytryny i ocet winny, reszty nie pamiętam
|
|
#484 |
|
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!
Faktycznie to ciasto mandarynkowe może być niesamowite. Jeśli czas i ochota będą to może jutro?!
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
O tym cieście juz chyba było sporo w wątku, nawet zdjęcia.
Chyba, że mi się fora pomylily
|
|
|
|
|
#486 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
Ektorio droga, to tylko moja luźna uwaga była, a nuż ktoś poszuka i czegoś więcej się dowie
![]() A Nigellę powtarzają, powtarzają a i ja bym z chęcia obejrzała nowe odcinki |
|
|
|
|
#488 |
|
Przyczajenie
|
co do tego pieczonego kurczaka z warzywami to wydaje mi sie ze posypywala te warzywa jeszcze rozmarynem
rozmaryn super nadaje sie do warzyw i daje taki slodkawy posmak, tylko trzeba z nim oszczednie. ja z warzyw dalam ziemniaki, papryke, cebule, czosnek, marchewke i pora mmm pycha bylo, ale w moim piekarniku kurczak potrzebuje dwoch godzin a nie dwoch, wiec nie wiem w jaki sposob jej sie to w godzine upieklo :/
|
|
|
|
|
#489 |
|
Przyczajenie
|
zaraz ide robic pudding bo mam ochote na jakies slodkosci
a jutro chyba sprobuje oswoic ciasto mandarynkowe
|
|
|
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ja robię to danie już nałogowo i zawsze godzinka wystarcza. Dziś właśnie będzie na obiadek. Swoją drogą nakupiłam już zapas udek do zamrażalnika, bo potem nie będzie czasu, a danko prościutkie i niewymagające dużo pracy, co dla mnie okropnie ważneEktorio, jeszcze żyję , choć ostatnio mi internet padł i miałam przymusową przerwę , a sporo się można dowiedzieć o mnie w "poczekalni", wątek "wrześniowe mamusie".
|
|
|
|
|
|
#491 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny zrobiłam pudding
tragedia!! w życiu nie widziałam takiego zakalca komu to danie wyszło niech się przyzna!! sam smak jest naprawde super dla tego będę próbować do upadłego
|
|
|
#492 |
|
Przyczajenie
|
mi wyszedl nawet dwa razy
musisz go po ubiciu skladnikow wlac do formy nagrzanej w piekarniku, a piekarnik musi byc nagrzany do 250 albo nawet wiecej
|
|
|
|
|
#493 |
|
Zakorzenienie
|
madzia własnie, ja myślałam o tym puddingu i chyba go zrobię
PRzepis znajdę na stronce?
|
|
|
#494 |
|
Przyczajenie
|
ja go bralam ze strony tvn style
ubijam sobie do niego smietane i polewam wszystko syropem waniliowym mmmm rozmarzylam sie :P
|
|
|
|
|
#495 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny orientujecie się może, czy program Nigelli pozostanie w nowej ramówce TVN Style?
|
|
#496 |
|
Zakorzenienie
|
nie mogę znaleźć na stronie przepis na ten pudding, możecie dokladnie pokazać gdzie on jest albo tu zamieścić?
|
|
|
#497 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pudding deser Składniki: - 4 jajka - 300 ml mleka - 250 g mąki - tłuszcz roślinny (łyżka) Przygotowanie: Jaja miksujemy z mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, najlepiej łyżka po łyżce. Mieszamy. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy w piekarniku w temperaturze 250 st.. Przygotowana wcześniej masę wlewamy do już rozgrzanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut. Podajemy ze śmietaną, sosem owocowym lub czekoladowy. Doskonale smakuje również z miodem. |
|
|
|
|
|
#498 |
|
Wtajemniczenie
|
Zazdroszcze Tym którym wyszedł
a Dziewczyny które nie robiły niech zrobią bo w smaku mój był bardzo dobry poza tym że wyglądał jak guma do żucia
|
|
|
#499 |
|
Zakorzenienie
|
zapisałam, dzięki wielkie
![]() Zaraz przejrze cały wątek i zobacze co jest jeszcze warte zrobienia
|
|
|
#500 |
|
Wtajemniczenie
|
ide znów robić przeklety pudding
ciekawe co wyjdzie czy w tym przepisie nie było cukru?? Judysia???
|
|
|
#501 |
|
Wtajemniczenie
|
Prosze niech ktoś mi tu odpowie już chce zacząć miksować
dwie dziewczyny które podawały ten przepis pisały o cukrze senk w tym że nie podały ilość i kiedy go wsypać, czuję że to bardzo ważne
|
|
|
#502 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny dołączam się do miłośniczek Nigelli.
Moje ublubione,podpatrzone przepisy to: -tort Pawłowej-ten z malinami,ciasto-wersja z kakaem -ciasto mandarynkowe-bardzo ciekawy smak,choć ja dodałam zamiast migdałów orzechy włoskie -spaghetti ze świeżymi pomidorami |
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
Tripka daj przepis na spagetti ze świeżymi pomidorami
![]() Dziś mama zrobiła ciasto ze śliwkami, dobree ![]() Jutro pudding zrobimy
|
|
|
#504 |
|
Wtajemniczenie
|
A więc:
-Pomidorki(ilość dowolna,jak się chce,zależy dla ilu osób-około o5, lub 1 kg) obieramy ze skórki,wyciągamy pestki i cały ten miąsz ze środka. -Kroimy na drobne kosteczki -dajemy do miski,posolić,popieprzyć, troszkę cukru,dodajemy oliwy z oliwek lub oleju-tyle,żeby zamoczyć pomidory,ale żeby nie "pływały" ,około pół szklanki -dodajemy zmiażdżony,obrany ząbek czosnku -przykrywamy miske folią i wstawiamy do lodówki na conajmniej 1 godz,maks.8 godz. -Ugotować makaron -z miski po czasie wyjąć czosnek -Dodać zrobiony sos do makaronu -Posypać bazylią |
|
|
|
|
#505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tripko, czy ten sos wyciągamy z lodówki na jakis czas przed jedzeniem, czy mieszamy goracy makaron z zimnym sosem? |
|
|
|
|
|
#506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo lubię czosnek i nie mam zielonego pojęcia jak wyciągnąć z "papki pomidorowej" zmiażdżony czosnek. Niestety nie widziałam w programie tego przepisu i mam mętlik w głowie. Bardzo lubię pomidorki - choć mnie osobiście uczulają (zresztą jak wiele uwielbianych przeze mnie potraw) - i czosnek bardzo mi do nich pasuje. Czy w takim razie usunięcie go jest konieczne czy tylko zalecane? A tak poza tym skwarki z boczku z pietruszką jako dodatek do spagetti to bardzo trafione połaczenie i nie pracochłonne!
|
|
|
#508 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aha-ten sos to nie jest właściwie papka,bo to są w sumie kosteczki pomidorów,więc wygląda to jakby jak sałatka... A przepis mam z "Glamour",gdzie były przepisy na makron według Nigelli,w programie niewiem czy też był.. |
|
|
|
|
|
#509 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#510 |
|
Wtajemniczenie
|
pewnie,że pycha
![]() a tak poza tym dziś widziałam nowe pomysły Nigelli w programie,najbardziej zaciekawił mnie tort czekoladowy i zapiekanka ze słodkich ziemniaków papryki i cebuli,ale nie pamiętam przepisu...jak wy pamietacie to napiszcie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.

, ja robię to danie już nałogowo i zawsze godzinka wystarcza. Dziś właśnie będzie na obiadek. Swoją drogą nakupiłam już zapas udek do zamrażalnika, bo potem nie będzie czasu, a danko prościutkie i niewymagające dużo pracy, co dla mnie okropnie ważne