|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem -mamy V-VI 2013
Dziewczyny,
potrzebuję Waszej rady w kwestii obiadów. Póki dawaliśmy sloiczki było pięknie, od tygodnia gotuje i jest plucie, a dziś to nawet wymioty. Jutro dla testu dam słoiczka, no i załóżmy, że się okaże, że ten sloiczek to on jak najbardziej. Co mi wtedy radzicie? Zależy mi by odejść od słoiczków i chciałabym też dawać nieco w kawałkach to wszystko tzn. np.dziś gdy miał kurczka a z ziemniakami i buraczkami to ziemniaczki rozgniotłam, tak jak zwykle, buraczki były tarte na tarce o średnich oczkach, więc je zostawiłam bo to małe kawałki, mięsko pokroiłam na naprawdę małe kawałki. Kawalki więc były, ale naprawde małe. No i jeśli jutro zje słoiczek bez marudzenia to mam takie przeczycie, że nie o smak chodzi a raczej właśnie o konsystencje. Rozważam więc 2 rozwiązania tej sytuacji: poradźcie 1. robić dalej swoje obiadki i rozgniatać je na miazge 2. robić dalej swoje obiadki w swojej konsystencji czyt. z małymi kawałkami, ale najwyżej Daro przegłodzić tzn. dać obiad normalnie o 13:00, jeśli nie będzie chciał to spróbować po godzinie czy 1,5 i tak do skutku do kolacji, nie dając nic innego. Z tym rozwiązaniem mam tylko taki problem, że ile mogę je stosować, maks 2-3 dni, a jak go to nie złamie to nie wiem. Banka, Ty czytałam dużo gotujesz, czy mielisz to wszystko totalnie?
|
|
#482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
myślę że jak się tak dba o psa to nie ma problemów żadnych Eliza się nawet bawi z psem i nic jej nie jest
|
|
|
|
|
|
#483 |
|
Zakorzenienie
|
Magi może chodzić o konsystencję bo w słoikach mimo, że to kawałki to jednak niezła breja z tego jest
może jakbyś jakiś sosik robiła?
|
|
|
|
|
#484 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dziecko miało wczoraj robione swoje pierwsze poważne zdjęcie- do dowodu
jestem z niej dumna tak pięknie wygląda, na rok starszą. A jaki był problem ją utrzymać nieruchomą
|
|
|
|
|
#485 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i dodatkowo dawała coś do rączki w kawałku ![]() ja tak właśnie robię , zupy Wojtek je nadal ok godz 13 ,potem zazwyczaj jest spacer, a jak wrócimy to wszyscy razem jemy obiad w stałej postaci ![]() chociaż czasami plany zostają zaburzone, np dzisiaj Wojtek zasnął w domu, jak się obudził to zjadł pomidorówkę co mu zrobiłam, i od razu z nami mięso z gulaszu
|
|
|
|
|
|
#487 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dziecko jest cudowne...... marudzi bardziej niz zwykle, myslalam ze to wina dwoch dolnych dwojek - jedna sie lekko juz przebila druga prawie. Teraz wrzeszczal przy przewijaniu, ja patrze a mu sie gorne czworki przebily dzis czy wczoraj... cztery zeby naraz a on tylko troche bardziej marudzi
no musialam pochwalic jaki dzielny ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dzisiaj sie drapie po szyji do krwi. oby mu to powylazilo i dalo spokoj.......
|
|
|
#489 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no i u nas jak są ziemniaki, mięcho, warzywa to ja dodaje wody mu do tego np z warzyw żeby konsystenja taka półpłynna była, suchych ziemniaków nie zje Edytowane przez ankaaa206 Czas edycji: 2014-05-13 o 16:09 |
|
|
|
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#491 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#493 |
|
Wtajemniczenie
|
zrobiłam sobie prezent na dzień matki - na arosie -30% więc idą do mnie i Nikosia nowe ksiażki
u nas przyzwyczajanie do kawałków nie bylo terrorem chyba, po prostu wypluł, bo czuł grudkę więc ok poszliśmy się bawić, lub na spacer, jak wróciliśmy to umęczyl się i zjadł trochę i z dnia na dzien były to większe porcje, ja tam uważam że roczniak spokojnie może obyć się bez blendera powoli i na pewno się uda ![]() kupiliśmy dziś nocnik, pierwsze siuśki "złapane" i jaki zdziwiony że jak wstał to coś tam pływało w środku ![]() ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ---------- pisalam kiedyś że moja kuzynka urodziła, tak wiec zakończyła kp, bo ponoć mała ma straszną alergię wg lekarki, bo płacze i ciągle chce pierś, no i grudki w kupce to alergia, stwierdziła że lepiej dać mm, bo tak by musiała tylko marchew i chleb jeść ot takie nowinki jakby ktoś nie wiedział jaki u nas ciemnogród no i mowie tej kuzynce że grudki sa jak najbardziej ok, chce ssać bo chce bliskości to powiedziała że lekarz wie lepiej i tyle
|
|
|
|
|
#494 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#496 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podniosłaś mnie na duchu ![]() [QUOTE=mamami88;46434740]Dzieki za solidne przemówienie mi do moich dziwnych przeczuc Mój Filip spi ma wlasnie druga drzemke wiec mam chwile dla siebie u nas pogoda do du....y wiec siedzimy w domciu Juz nie moge doczekac sie soboty (wyprawiamy 1 urodzinki ) ciekawa jestem co mój synuś wybierze![]() Oj trzeba miec oczy dookoła głowy a najbardziej mnie rozbraja jak idzie sobie po całym domu z balonikiem który sobie trzyma ![]() ![]() Cytat:
Haha moj Bart chodzi z suszarka na pranie ![]() Cytat:
Nie oddam wyprostowalyscie mnie ![]() Kurczę masz rację, tyle na butach jest zarazków a Bart nieraz buta wziął do rak itp a o tym sie nie myśli. Cytat:
Magi. Ja ostatnio dałam zupę ogórkową Bartowi taką naszą. Bez vegety, z samą solą i to niewiele jej było. Pierwsze łyżki zjadał, pózniej zaczelo go naciągać. Zupa była z tartym ciastem i tartymi ogórkami. Mięsko z nóżki posiekane. No to jak zaczął marudzić to przepuscilam blenderem troszkę i zjadł wszystko. Tylko zawsze po takim 'naszym' jedzeniu ma luźna kupę ;/ Nie wiem czy nerwowo byś wytrzymała przetrzymywać Daro głodnego. Mnie by sie nie udało. Bo jak kiedyś jęczał przy moim obiedzie to mu od razu odgrzałam słoik. Bo po pierwsze nie znioslabym myśli ze jest głodny a po drugie Bart jak jest głodny to jest bardzo nieznośny. Tego nawet nie da się opisać ![]() Ja najpierw sprobowalabym z większymi kawałkami a jakby nie przeszło to trochę blenderem. Cytat:
Oby Bartowi tez nic nie było ![]() Bo pies jest przekochany ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
|
#497 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Brawo ![]() Zazdraszczam małego marudzenia. U nas cos idzie ale nie umiem zlokalizować co. A Bart taki upierdliwy jak baba na okres :/ nawet gorzej ![]() Cytat:
Skądś to znam ![]() Cytat:
Brawo za siusiorki ![]() Ja nie wiem co ci lekarze powariowali? Pozbawiać dziecka to co dla niego najlepsze?? Bez sensu :/ brak słów :/ Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
|
#498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[QUOTE=megusia87;46439424]Podniosłaś mnie na duchu ![]() Cytat:
Jutro dam słoik i zobaczę jak zje, jeśli ze smakiem to cóż...spróbuje mu bardziej blendować + maleńkie kawałeczki....a później może stopniowo się coś da...byle się okazało, że to o konsystencję chodzi ;p
|
|
|
#499 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i najlepsze jest to że wzieła za to 100 zł bo to wizyta prywatna była.. no ale to nie moje dziecko i się nie wtrącam - tak chciałam się tu wygadać że dziwi mnie to jacy lekarze są niedouczeni i dla nich lekiem na całe zło- na każdy płacz jest mm, no i to że matka to powinna o chlebie i wodzie żyć karmiąc---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- [QUOTE=Magiusa;46439607]Nie odbieram tego jako terror, tylko uważam,że jeśli nie je tzn. że głód mu specjalnie nie doskwiera. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie solę nigdy, pieprzę tylko i wcina jak szalony ale zazwyczaj daję mu kawał selera, pietruszki, marchewkę i ziemniaki, gniotę lekko i zalewam odrobiną samej wody z zupy Cytat:
|
||
|
|
|
|
#501 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety nie wiem jak tego nauczyć, ale myślę że tak samo jak jak uczy się psa by w domu się nie załatwiał. Wasz psiak to szczeniak więc musicie go po prostu często wyprowadzać poza ogród - tak jakbyście to robili gdyby pies był cały czas zamknięty w domu a chcielibyście żeby nauczył się na dworzu potrzeby załatwiać. A co do domestosa - ja bym się bała właśnie ze względu na dziecko...przecież mały będzie po tej trawie raczkował, bawił się, a to świństwo też w glebę wnika i tak łatwo jej nie opuści. Ja to mam znowu schizę że te cholerstwa chemiczne na skórze dziecka zostają, wnikają i wogóle ![]() Mamami - ja może nie czytam wszystkiego i zawsze ale ogólnie podczytuję, też nie odnoszę się do wszystkiego. Jednak piszGratuluję chodzenia i ząbków! ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
zaopatrzyłam się dziś w młodą marchew i jutro będę próbować
|
|
|
#502 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ankaaa206;46439645]no babka to stwerdziła po wyglądzie kupy (która jest jak najbardziej normalna) i po tym że mała płacze
no i najlepsze jest to że wzieła za to 100 zł bo to wizyta prywatna była.. no ale to nie moje dziecko i się nie wtrącam - tak chciałam się tu wygadać że dziwi mnie to jacy lekarze są niedouczeni i dla nich lekiem na całe zło- na każdy płacz jest mm, no i to że matka to powinna o chlebie i wodzie żyć karmiąc---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
![]() Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#503 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
|
|
|
#504 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- a odnośnie zębów to po czwórkach co wychodzi? u nas przebija się mozolnie ostatnia...i mała drugi dzień marudzi tak że wytrzymać nie umiem już się odzwyczaiłam od ciągłych jęków
|
|
|
#506 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Magiusa;46439607]Nie odbieram tego jako terror, tylko uważam,że jeśli nie je tzn. że głód mu specjalnie nie doskwiera.
Cytat:
wiec mój synus mnie zadziwia. Kurcze moze on sie przyzwyczail do tego swinstwa bez smaku co serwuje mu w sloiczku musze zaczac poważnie odstawiac mu sloiczki bo po pierwsze drogi interes po drugie niezbyt wedlug mnie smaczne ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#507 |
|
Zakorzenienie
|
Magiusa pisalas wczesniej, ze oboje z Darkiem placzecie nad tym obiadem. Karmienie placzacego dziecka wydaje mi sie niepotrzebna walka wiec moze nie ma co naciskac na te kawalki juz teraz, tylko stopniowo
![]() A mam jeszcze cos na pocieszenie mam "niejadkow" cycujacych: http://www.hafija.pl/2014/05/rozszer...to-dobrze.html Czasem nasze dzieci lepiej wiedza co dla nich najlepsze, a my stresujemy sie zupelnie niepotrzebnie. Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#508 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Niby na górze idą jedynki i dwójki, wg lekarki miały przebić się w zeszły weekend, ale ciś ich nie widać ![]() Cytat:
Ja cały czas gotowałam królika ze wsi, ale już mi się kończą zapasy Cytat:
w takim razie pędzę na arosaJak tak czytam Wasze jedzeniowe dylematy to Wam zazdroszczę ![]() u nas z jedzeniem jest masakra.. zwłaszcza z obiadami i (od ok 2 tygodni) również z owocami. Do ręki w kawałku nic nie chce, słoiczki czasem po 3 na raz otwieram z nadzieją, że któryś mu zasmakuje.. sama też próbuję mu gotować. Najlepiej mu podchodzą wszelkie zupki kremy, które robię, ale nawet jak mu coś podejdzie to zjada małe ilości ![]() Straszny niejadek współczuję mojej mamie, bo podobno też taka byłam
|
|||||
|
|
|
|
#509 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakladajac ze zje to zaczynam moje obiady blendowac mocniej. No i stopniowo postaram sie jakos ta konsystencjd zmieniac. Cytat:
U nas tez jedna dolna czworka wyszla. Pozostale 3 w natarciu w stopniu mniejszym lub wiekszym. Dziewczyny i dobra nowina. Wlasnie na kibelku zobaczylam kropelki krwii co oznacza ze jest spora szansa ze jednak ginekolog jutro nie wysle mnie na lyzeczkowanie bo samo pojdzie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#510 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.

07.07.2012 

myślę że jak się tak dba o psa to nie ma problemów żadnych
Eliza się nawet bawi z psem i nic jej nie jest
może jakbyś jakiś sosik robiła?

jestem z niej dumna tak pięknie wygląda, na rok starszą. A jaki był problem ją utrzymać nieruchomą 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)