Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY! - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-22, 21:22   #481
Micraell
Zakorzenienie

Dot.: Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!

Cytat:
Napisane przez Hiraska Pokaż wiadomość
Doskonale zdaję sobie sprawę, że w kwestii wydajności laptop nigdy nie dorówna pecetowi.
Jedna stacjonarka już w domu jest, na drugą niestety nie mamy już miejsca, poza tym jestem przyzwyczajona do laptopa.
Różnica między sprzętem z 970, a 980 to około 1500zł.
Zależy mi na dużej wydajności w grach: chciałabym pograć w Wiedźmina 3 na ultra ustawieniach
Ktoś się wypowie na temat konfiguracji tej maszyny? http://www.x-kom.pl/p/270666-notebook-laptop-173-asus-g752vt-t7008t-16-i7-6700hq-16gb-5001tb-win10.html
tutaj dla porównania konfiguracja z kartą 980 http://www.x-kom.pl/p/270716-notebook-laptop-173-asus-g752vy-gc110t-16-i7-6700hq-16gb-5001tb-win10.html#specification

Zastanawiałam się jeszcze nad MSI, ale nie mam doświadczenia z marką. Wcześniej użytkowałam również Asusa z serii ROG (prawie 5 lat i poszedł dalej w świat) dlatego stawiam znowu na Asusa
Zarówno te ASUSy z ROG jak i MSI są warte polecenia. Ale 1500 za samą zmianę grafiki bym chyba jednak nie wyłożyła, mimo wszystko. Co konkretnie zamówiłaś?

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Micraell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-22, 22:11   #482
Hiraska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Micraell Pokaż wiadomość
Zarówno te ASUSy z ROG jak i MSI są warte polecenia. Ale 1500 za samą zmianę grafiki bym chyba jednak nie wyłożyła, mimo wszystko. Co konkretnie zamówiłaś?
Konkretnie to stanęło na tym modelu http://www.x-kom.pl/p/270666-noteboo...#specification
Do kompletu dorzuciłam mychę http://www.x-kom.pl/p/261370-mysz-pr...t-edition.html

Hiraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-22, 23:08   #483
Zakopek9
PRO

GG do Zakopek9

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
jakie Ty wypisujesz bzdury, człowieku. Aż wstyd.
A. to był cytat
B. nie lubię zręcznościówek
C. nie masz poczucia humoru, lub nie czytałeś ze dotyczyło 4K

http://www.notebookcheck.net/Tomb-Ra...d.89637.0.html
980M - pozycja 18
Zakopek9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-23, 06:40   #484
Micraell
Zakorzenienie

Laptop piękny. I tak bym chyba tyle za lapka nie dała, ale po prostu grające cudo. OBy gierki na nim śmigały jak powinny.

Co do myszy - mi osobiście razer nie pasuje, mam za małe łapki do tych ich myszek, a one wcale nie są tak ciężkie jak bym chciała. W tej kwestii zachwyca mnie RAT, ale to się znowu lubi psuć i nie wiem z jakiego powodu. :/

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Stary 2016-02-23, 08:04   #485
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Zakopek9 Pokaż wiadomość
A. to był cytat
B. nie lubię zręcznościówek
C. nie masz poczucia humoru, lub nie czytałeś ze dotyczyło 4K

http://www.notebookcheck.net/Tomb-Ra...d.89637.0.html
980M - pozycja 18
Kogo obchodzi co Ty lubisz a czego nie? Piszesz bzdury na forum gdzie się doradza a nie gdzie sobie człowiek robi jaja z doopy.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-23, 09:20   #486
Hiraska
Raczkowanie

Cytat:
Laptop piękny. I tak bym chyba tyle za lapka nie dała, ale po prostu grające cudo. OBy gierki na nim śmigały jak powinny.

Co do myszy - mi osobiście razer nie pasuje, mam za małe łapki do tych ich myszek, a one wcale nie są tak ciężkie jak bym chciała. W tej kwestii zachwyca mnie RAT, ale to się znowu lubi psuć i nie wiem z jakiego powodu. :/

Dziękuje bardzo mi też laptop wizualnie bardzo się podoba, cieszę się, że wreszcie gamingowe laptopy nie są tylko czarne no i jest lżejszy od mojego poprzednika ( mój stary ROG ważył 5kg, ten 4kg).
Jeśli zdążę, to jeszcze dziś instaluję Wiedźmina 3 i sprawdzę jak śmiga.
Co do róznic między kartami 970, a 980 to sam x kom poinformował mnie, że w przypadku laptopa nie warto przepłacać.

Co do myszki to fakt, ten razer jest dość sporych gabarytów (akurat ja takie mychy uwielbiam) do tego jest lekki jak piórko i mi to pasuję, poprzednio używałam Logitecha G700 i nie byłam zadowolona, sprzedałam ją razem z poprzednim laptopem. Najlepiej przejść się po sklepach i po prostu "poprzymierzać"

Wysłane z iPhone 6s za pomocą Tapatalk
Stary 2016-02-24, 07:42   #487
Micraell
Zakorzenienie

Ja mam teraz mysz Logitecha M175/M186 (nie widzę miedzy nimi różnicy poza kolorami, ale oznaczenia modelu są inne) i jestem zadowolona. Ale wiadomo, to jest mysz do zwykłego używania kompa, nie gamingówka. Problem jest taki, że ja się totalnie odzwyczaiłam od myszy przewodowych, dlatego jest mi teraz ciężko dobrać coś gamingowego. A jak mi się coś podoba to zazwyczaj kosztuje 400 złotych i wtedy to mi trochę szkoda, bo jednak ich żywotność nie jest zadowalająca. Może jak zacznę zarabiać większe pieniądze to coś się zmieni. Na razie jest mi szkoda.

~George Michael

Stary 2016-02-24, 07:57   #488
pffe
BAN stały

Cytat:
Ja mam teraz mysz Logitecha M175/M186 (nie widzę miedzy nimi różnicy poza kolorami, ale oznaczenia modelu są inne) i jestem zadowolona. Ale wiadomo, to jest mysz do zwykłego używania kompa, nie gamingówka. Problem jest taki, że ja się totalnie odzwyczaiłam od myszy przewodowych, dlatego jest mi teraz ciężko dobrać coś gamingowego. A jak mi się coś podoba to zazwyczaj kosztuje 400 złotych i wtedy to mi trochę szkoda, bo jednak ich żywotność nie jest zadowalająca. Może jak zacznę zarabiać większe pieniądze to coś się zmieni. Na razie jest mi szkoda.
Mam to samo ;p bez myszy bezprzewodowej to jak bez ręki ale mam i gamingową i to ładne parę lat już ją mam (najpierw miał TŻ, później mi ją dał jak się przesiadł na inną).
Stary 2016-02-24, 08:05   #489
Hiraska
Raczkowanie

Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!

U mnie bezprzewodowe nie zdają egzaminu, bardzo często są problemy z łącznością.

Kiedyś już miałam razera (na kablu), modelu nie powiem bo to było wieki temu, służył mi jakieś 10 lat i to nie tylko w domu, ale też w pracy (byłam tak przyzwyczajona do dużej wygodnej myszki, że kiedy przyszłam do pracy i zobaczyłam maleństwo na jakim miałam pracować przez 8 godzin dziennie, padł na mnie blady strach)

Na laptopa muszę niestety czekać, dziś albo jutro będzie do odbioru...

Wysłane z iPhone 6s za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Hiraska
Czas edycji: 2016-02-24 o 08:07
Stary 2016-02-27, 09:23   #490
Farisss
Wtajemniczenie

W najbliższym czasie będę kupować laptopa i fajnie że akurat było coś na czasie, bo z tych co podaliście wyżej wybrałam sobie lenovo: http://www.x-kom.pl/p/287671-noteboo...x-r5-m330.html , kolega stwierdził że jest dobry, więc może jeszcze w tym tygodniu będzie mój

Natomiast mam pytanie: co mogę zrobić ze starym stacjonarnym komputerem ? Nie mam bladego pojęcia jakie on ma parametry, swego czasu do najgorszych się nie zaliczał, ale to było X lat temu - najprościej byłoby sprzedać na allegro czy czymś takim ale to pasowałoby znać co on tam w środku posiada...
Stary 2016-02-27, 13:48   #491
Zakopek9
PRO

GG do Zakopek9

Masz pewnie FV i tam wyszczególnione

Speccy, HWiNFO, AIDA64 - też sprawdzisz
https://docs.google.com/document/d/1...qY3bg9wPU/edit

Acer V3-574G i5-5200U/8GB/240/Win8 GT940M - dozbieraj Do Asusa, Acera lub Della, Lenovo ma fatalny serwis każda naprawa ok miesiąca lub ponad

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-11-14 o 17:59 Powód: Link.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-27, 14:00   #492
pffe
BAN stały

Cytat:
Masz pewnie FV i tam wyszczególnione

Speccy, HWiNFO, AIDA64 - też sprawdzisz
https://docs.google.com/document/d/1...qY3bg9wPU/edit

Acer V3-574G i5-5200U/8GB/240/Win8 GT940M - dozbieraj Do Asusa, Acera lub Della, Lenovo ma fatalny serwis każda naprawa ok miesiąca lub ponad
bzdura, kolejna w Twoim wydaniu. Asus trzyma minimum 3 tygodnie laptopy, wiem bo TŻ mój wysyłał swojego na gwarancję.
W każdej karcie gwarancyjnej przy zakupie jest napisane ile czasu mogą trzymać w naprawie, proste. Z reguły to 14 dni roboczych, czasami 21 ale to i tak trzeba patrzeć indywidualnie.

Czas edycji: 2016-11-14 o 18:00 Powód: Link w cytacie.
Stary 2016-02-27, 14:42   #493
eibhlin87
Zakorzenienie

Wysylalam asusa do serwisu i mialam go w domu za 5dni (w pon odebral kurier, w pt przywiozl) wiec nie wiem skad wzielas min. 3tyg.
Stary 2016-02-27, 16:19   #494
Micraell
Zakorzenienie

Specyfikację komputera Ci nawet Windows wyświetli - właściwości systemu albo urządzenia, nie trzeba dodatkowych programów pobierać. Możesz sprzedać, może spytać w okolicznych serwisach czy go nie chcą - może coś wymienią i sobie sprzedadzą jako używany już.

Serwis ASUSa może faktycznie działa od 5 dni roboczych do 3 tygodni, ale polecanie w zwiazku z tym Acera mija się z celem skoro najbliższy serwis Acer ma w Czechach i sama przesyłka kurierska chwilę idzie. A na diagnozę też zazwyczaj biorą sobie dwa tygodnie. Lenovo i ASUS serwis mają raczej podobny, na pewno ni trzymają dłużej niż miesiąc.

~George Michael

Stary 2016-02-27, 16:37   #495
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Wysylalam asusa do serwisu i mialam go w domu za 5dni (w pon odebral kurier, w pt przywiozl) wiec nie wiem skad wzielas min. 3tyg.
Ale ja to mówię w kontekście polecania jakiegoś sprzętu ze względu na serwis to jest jedna z ostatnich rzeczy, na które powinniśmy patrzeć chyba, żr ktoś bierze awaryjny sprzęt no to cóż, w pierwszej kolejności myśli o wysyłaniu na gwarancję.

btw. serwis asusa to jest dla mnie legenda. po prostu pracują tam idioci. Dzwonisz do nich, pytasz czy widzieli bluescreena a oni twierdzą, że u nich w porządku, nic nie wyskoczyło, śmiga a ja dwa dni później dostaję laptopa z powrotem i mi wyskakuje bluescreen. Mało tego, sprawdzałam i u nich co 8 minut wyskakiwał a wciskają kit, że im nie wyskakiwał. Nigdy więcej nie chcę mieć z nimi do czynienia. TŻ 3 razy wysyłał na gwarancję, w końcu sam naprawił tracąc ją bo kupując nowy sprzęt nie mieć go 3 miesiące to jest gruba przesada.
Dlatego pod tym względem odradzałabym asusa ale generalnie mają dobry sprzęt i nie zakładałabym, że będzie latał na gwarancję.
Stary 2016-02-27, 18:37   #496
Hiraska
Raczkowanie

W środę odebrałam mojego Asusa. Co mogę o nim powiedzieć? Ma piękny design (chociaż to dla mnie nie jest najważniejsze), gry śmigają na uber ustawieniach (póki co testowałam wiedźmina 3 i najnowszego tomb raidera), nawet przy największym obciążeniu wentylatory przyjemnie szumią, a komputer cały czas jest zimny

Co do awaryjności laptopów to ja na Asusa nie narzekam, miałam 2 (obecnie 3) i nigdy nic się w nich nie psuło (może do serii ROG przykładają więcej uwagi?)
Za to nie polecam Della (mieliśmy Alienware'a) i na gwarancji 2 razy odwiedzał serwis, a po 2 latach (czyli tuż po gwarancji) padła karta graficzna (koszt naprawy został wyceniony na około 3000zł) poniżej opłacalności.
Stary 2016-02-29, 13:43   #497
Zakopek9
PRO

GG do Zakopek9

Cytat:
bzdura, kolejna w Twoim wydaniu. Asus trzyma minimum 3 tygodnie laptopy, wiem bo TŻ mój wysyłał swojego na gwarancję.
W każdej karcie gwarancyjnej przy zakupie jest napisane ile czasu mogą trzymać w naprawie, proste. Z reguły to 14 dni roboczych, czasami 21 ale to i tak trzeba patrzeć indywidualnie.
xxx
Musiał byś zerknąć niektórzy mieli powyżej 2 miesięcy

Czas edycji: 2016-10-29 o 16:16 Powód: Link.
Stary 2016-02-29, 15:00   #498
pffe
BAN stały

Cytat:
xxx
Musiał byś zerknąć niektórzy mieli powyżej 2 miesięcy
Po pierwsze jestem kobietą i da się to wywnioskować z moich postów ale widocznie nie czytamy ze zrozumieniem.
Po drugie, jesteś kolejną osobą, która popiera swoje argumenty jakimiś dziwnymi linkami z internetu gdzie każdy może napisać co zechce.
Po trzecie, nadal wybór sprzętu powinien się opierać na czymś innym niż to, jak długo trzymają sprzęt na gwarancji. Prędzej bym się martwiła czy serwis mamy w Polsce niż tym, czy potrzymają 14 dni czy 21.

Czas edycji: 2016-10-29 o 16:16 Powód: Link w cytacie.
Stary 2016-03-01, 11:10   #499
Zakopek9
PRO

GG do Zakopek9

Cytat:
Po pierwsze jestem kobietą i da się to wywnioskować z moich postów ale widocznie nie czytamy ze zrozumieniem.
Po drugie, jesteś kolejną osobą, która popiera swoje argumenty jakimiś dziwnymi linkami z internetu gdzie każdy może napisać co zechce.
Po trzecie, nadal wybór sprzętu powinien się opierać na czymś innym niż to, jak długo trzymają sprzęt na gwarancji. Prędzej bym się martwiła czy serwis mamy w Polsce niż tym, czy potrzymają 14 dni czy 21.

Proszę ankieta z naszej grupy

A to przepraszam nie ma tu znaczków a po nicku nie wywnioskowałem. Postarzanie elektroniki to niestety ważny aspekt bo w konsumenckich HP i Lenovo to plaga.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 11:28   #500
pffe
BAN stały

Cytat:

Proszę ankieta z naszej grupy

A to przepraszam nie ma tu znaczków a po nicku nie wywnioskowałem. Postarzanie elektroniki to niestety ważny aspekt bo w konsumenckich HP i Lenovo to plaga.
jak ma to być miarodajne? nie wypowiedziało się nawet 50 osób i powtarzam, ktoś złośliwie może klikać takie rzeczy.
Stary 2016-03-01, 21:23   #501
Micraell
Zakorzenienie

Jakoś nie zauważyłam.

Myślicie, że jest sens oddać laptopa na gwarancję jak bateria przestała się CAŁKIEM ładować? Ostatnio dochodziła do 70-80% i myślałam, że jeszcze ten miesiąc potrzymam, a w przyszłym jak będzie trochę więcej pieniędzy to kupię po prostu zamiennik baterii. Bateria ma oczywiście 1,5 roku, a gwarancja na rok, więc trochę smutno, że tak szybko padła, ale no bywa, nie szanowałam jej ostatnio jak na poczatku. W każdym razie w tym momencie mogłabym używać laptopa nawet bez baterii, bo nie ładuje się już wcale. Jest po prostu 0%, plugged in, charging. :/ I nie wiem co robić, bo jak wyślę do serwisu i każą mi 300 zabulić za baterię to będę zła. A jak nie wyślę, kupię nową i okaże się, że jednak coś z układem ładowania to też będę zła. ;/

~George Michael

Stary 2016-03-02, 07:58   #502
pffe
BAN stały

Cytat:
Jakoś nie zauważyłam.

Myślicie, że jest sens oddać laptopa na gwarancję jak bateria przestała się CAŁKIEM ładować? Ostatnio dochodziła do 70-80% i myślałam, że jeszcze ten miesiąc potrzymam, a w przyszłym jak będzie trochę więcej pieniędzy to kupię po prostu zamiennik baterii. Bateria ma oczywiście 1,5 roku, a gwarancja na rok, więc trochę smutno, że tak szybko padła, ale no bywa, nie szanowałam jej ostatnio jak na poczatku. W każdym razie w tym momencie mogłabym używać laptopa nawet bez baterii, bo nie ładuje się już wcale. Jest po prostu 0%, plugged in, charging. :/ I nie wiem co robić, bo jak wyślę do serwisu i każą mi 300 zabulić za baterię to będę zła. A jak nie wyślę, kupię nową i okaże się, że jednak coś z układem ładowania to też będę zła. ;/
A nie masz kogoś znajomego, może jakiś serwis co kasy nie ściągnie a włoży drugą baterię tylko po to żeby sprawdzić czy to nie układ padł? Tak byłoby najlepiej. Jakk to układ to leci na gwarancję i Ci to zrobią a jak bateria to i tak będzie trzeba ją kupić i tak.
Stary 2016-03-02, 19:11   #503
Micraell
Zakorzenienie

No różnicę znam. Ktoś mi w końcu doradził, żebym przeszła się do serwisu na darmową diagnozę i chyba tak jutro zrobię. Zobaczę co z tym dalej. Ale tą bateria to jestem trochę przygnębiona, bo jednak nie spodziewałam sie, że przestanie się całkowicie ładować.

~George Michael

Stary 2016-03-03, 09:33   #504
Zakopek9
PRO

GG do Zakopek9

Baterie mają gwarancję 6 miesięcy zwykle, sprawdź Aida 64 lub HWiNFO jej stan

Czas edycji: 2016-11-14 o 18:01 Powód: Link.
Stary 2016-03-03, 12:15   #505
Micraell
Zakorzenienie

Wiem jaką gwarancję miała moja bateria i był to rok. To, że jest uszkodzona też wiem, nie wiem tylko czy jest uszkodzona tylko bateria czy również uszkodzony jest układ ładowania, o co konkretnie pytałam. Także Twoje rady są tutaj bez sensu, bo problem z baterią znam. Nawet jeśli jest uszkodzona w 20% a nie 99% to nie robi mi różnicy bo i tak jest do wymiany.

~George Michael

Stary 2016-03-06, 11:17   #506
patisia123
Zakorzenienie

Potrzebuję laptopa do przeglądania internetu, ewentualnie oglądania filmów online i do korzystania z Worda.
Czy możecie mi polecić coś taniego, na co zwrócić uwagę?

Wysłane z mojego ASUS_T00J przy użyciu Tapatalka
patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-06, 11:30   #507
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez patisia123 Pokaż wiadomość
Potrzebuję laptopa do przeglądania internetu, ewentualnie oglądania filmów online i do korzystania z Worda.
Czy możecie mi polecić coś taniego, na co zwrócić uwagę?

Jeśli taki najzwyklejszy to jakikolwiek tak na prawdę. Kupisz za 1100-1300 w zależności od tego jaki ma być duży. Jak wejdziesz do saturna itp. sklepów to są takie tanie a do neta starczą.

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

a na co zwrócić uwagę? Minimum 4 gb ram. nie daj się władować w 2.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-06, 23:37   #508
Zakopek9
PRO

GG do Zakopek9

xxx

Za 1300zł to tablet można dobry kupić ale nie notebooka

Czas edycji: 2016-11-14 o 18:01 Powód: Link.
Stary 2016-03-07, 08:14   #509
Micraell
Zakorzenienie

A Ty znowu z jakimiś bezsensownymi linkami? Chciała kobieta laptopa za 1300 to jej pffe doradziła. Jakby chciała tableta to pewnie by doradziła tableta. Nie mówiła, że ma być super, ma służyć jako maszyna do pisania i telewizor, co jest nie tak z Tobą?

~George Michael

Stary 2016-03-07, 12:22   #510
patisia123
Zakorzenienie

Nie chcę tableta.
Ok, czyli będę zwracać uwagę na 4gb RAM.

patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości