![]() |
#481 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sodium Lauryl Sulfate i Sodium Laureth Sulfate
Cytat:
przeczytaj jeszcze raz wypowiedz Kosmetolog1, bo chyba nie za bardzo zrozumialas, co chciala przekazac na SLS/SLES mozna miec uczulenie, ale zeby byc pewnym, trzeba miec dowod w postaci testu, bo czasem problem nie lezy w tenzydzie a w popularnym konserwancie np. fenoksyetanolu, ktory czesto uczula. SLES to substancja stosunkowo slabo podrazniajaca, ale bardzo czesto wysusza, szczegolnie osoby z naturalnie sucha skora. takie osoby powinny uzywac typowych olejkow myjacych, ktore dobrze myja, ale za bardzo nie maja czym podrazniac ani wysuszac a te ironie sobie daruj, bo to zalosne, wystawiasz sobie sama piękna etykiete |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pozatym aby stwierdzić ze masz uczulenie od SLESu musiałabyś zastosować SLES jako roztwór na swoją skórę, bez żadnych innych dodatków (a z tego co piszesz tego nie robiłaś). barwniki, zapachy konserwany i ekstrakty roślinne to najczęstsze źródło alergenów i podrażniaczy. wszystkie te składniki mogą zawierać w sobie substancje toksyczne, o czym wiele osób nie ma nawet pojęcia. ja na co dzień mam styczność i z kosmetykami (ich badaniem) i z surowcami stosowanymi do produkcji kosmetyków (w formie czystej) i SLES i SLS nigdy mnie nie podrażnił, jedynie wysusza mi skórę, natomiast niektóre ekstrakty nie dość że wysuszają skórę to wywołują alergię!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się. Ja też uważam,że jeśli ktoś mówdi o szkodliwości sls i sles to nie dlatego że to ma nas "zabijać"czy "wywoływac raka", tylko ogólnie, że podraznia lub uczula. A Wy brzmicie tak jakby one były co najmniej neutralne a nawet korzystne. Tak odbieram Wasze posty w obronie tych składników. Fakt pozostaje faktem,że na kupę osób one działają drażniąco, wysuszająco czy uczulająco (jedna chwała) i choćby dlatego bezpieczniej jest ich unikać nawet jeśli badacze nie potwierdzili ich "śmiercionośnego" działania, na co tak oczekujecie, a wy nie uczyłyście się o tym w szkole. To nie o to chodzi po prostu. ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Cytat:
Tu piszą głównie laicy więc jeśli uzywają słowa "szkodliwość" to nie mają na myśli tego co Wy, osoby w tym temacie kształcone. Prosimy zatem o deko wyrozumiałości. Jeśli jest łupież, podrażnienie, wypadanie to nie ma sensu robić testów, szukać badań itp, bo szkoda na to czasu. I to nieprawda ze wpływ tych składników został nagłosniony przez producentów kosmetyków naturalnych, bo większosc osób które znam nie ma zielonego pojęcia co to jest sls lub sles i tego nie sprawdza. Ja tez dopiero na wizazu się o nich dowiedziałam. A głowę miałam już w stanie katastrofalnym. I od kiedy przestawiłam się na kosmetykę naturalną mam diametralną zmianę. Czego więc więcej trzeba. Natomiast zgadzam się co do tego,że szkodliwe bądź uczulające mogą być również składniki naturalne czy zioła. Jak dla kogo. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-17 o 18:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Nie depcze krokusów
|
SLS czy SLES? Skąd wiesz, że to ten składnik źle na Ciebie działa, skoro zapewne wszystkie szampony, jakich używałaś, zawierają też parabeny, barwniki, intensywne dodatki zapachowe? Równie dobrze można powiedzieć, że to przez wodę, też jest w każdym szamponie.
Też kiedyś myślałam tak jak Ty i jakie było moje zdziwienie, gdy mogłam spokojnie używać szamponu Fitomed, w którego skład wchodzi SLES...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-10-17 o 18:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Fitomedu nie próbowałam. Zobaczę. Jeśli nic się nie będzie działo możliwe,że to jednak nie sles w tej el pelo. Jesli chodzi o parabeny to nic po nich nie mam bo uzywałam żelu aloesowego (wersja stara różowa)na twarz firmy Zuccari w którym były chyba ze 3 parabeny i nic się nie działo. Uzywałam codziennie. Polecam zresztą tak na marginesie nową zieloną wersję bez parabenów. Heh. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-17 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
żeby stwierdzić że ma się uczulenie na sles trzeba np. kupić sobie na mazidłach czy czymś takim sles zrobić z niego jakiś roztowrek i nałożyć np. na fragment skóry. i zobaczyć co się bedzie działo. swoją drogą mam prośbe czy mogłabyś wkleić skład odżywki el pelo ze slesem bo bardzo ciekawi mnie to połączenie. czy ta odżywka ma w sobie jakies kationowe antystatyki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
EL PE LO Składniki : aQua, acorus calamus, arcticum lapa, linolenic acid, carbomer, urtica dioica, glycol distearate and sodium laureth sulfate, cocamide mea, laureth-10, sodium hydroxide, acrylates/C-10-30 alkyl acrylate crosspolymer, ethylparaben, 2-bromo-2-nitropropane-,1,3-diol, parfum, linalool, citronellol Co do slesa to nie mam pewności na 100%. Możliwe ze w el pe lo cos innego mnie drażni. Sprawdzę ten szampon ze slesem, o którym pisała poprzedniczka. I obadam. Wiele osób nie ma problemów z silikonami i z sls, ale ja mam na pewno. Uwierz mi,że mam 2 razy tyle włosów co kiedyś, nic mnie nie swędzi, chyba ze znów się skuszę na jedną z drogeryjnych odżywek albo szamponów albo coś źle spłuczę. Odżywkami włosów nie myję i też jestem przeciwna skrajnościom. Używam babydreamu lub hippa. Z odżywek kallosa mlecznego, glorię,. I nic mi się nie dzieje teraz. Ale wystarczy,że raz położę ( skuszą mnie gładkie nie puszące się włoski z obrazków) jakąkolwiek wygładzającą odżywkę zawierającą silikon i mam drapanko po 1 godzinie. Z kremami, filtrami i innymi specyfikami do twarzy problemów nie mam, co najwyżej przesuszenia. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-18 o 11:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Nie depcze krokusów
|
Mam podobnie, po pierwszym użyciu drogeryjnego szamponu czy odżywki mam włosy jak z reklamy, a po kilku użyciach oklapnięte, a skóra swędzi. Wychwalane na forum szampony za 3 zł dodatkowo robią siano.
Stawiam nie tyle na pojedynczy składnik, co na ich połączenie plus twarda woda.
![]() |
![]() |
#489 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Raczkowanie
|
ten balsam ma duzo substancji naturalnych, które też mogą alergizować, a obecność slesu w niej nie jest duza bo sles jest razm z glycol distearate (jest to surowiec perłotwórczy mieszanina glycol distearate i slesu) i sles tylko ułatwia tu wprowadzenie substancji perłotwórczej do balsamu. a swędzenie prędzej pojawiło się od laureth-10. Laurethy są bardziej dedykowane do płynów do mycia naczyń niż do kosmetyków. mają dużo silniejsze działanie myjące niż SLES
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Rozeznanie
|
hmm czyli jesli nie swedzi mnie glowa to moge stosowas sles?
![]() ![]() a w ogole to dlaczego filtry sa szkodliwe? Nie uzywam ale zaciekawilo mnie to...
![]() |
#494 |
Przyczajenie
|
teraz juz chyba bedzie jasne jak trujacy i niebezpieczny jest SLS
http://www.mpbio.com/includes/msds/e...2918-PL-EU.pdf |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
BAN stały
|
nikt nie miał co do tego wątpliwości, chodziło tylko o zdyscyplinowanie producentów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Raczkowanie
|
Staram się unikać slsów. Prawdopodobnie to pytanie pojawiło się już kilka razy ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Napiszcie proszę, który krem jest bezpieczniejszy dla skóry - Hipp czy Babydream ?
Babydream: Skład: Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate Citrate, Helianthus Annuus Seed Oil, Isopropyl Palmitate, Glycerin, Cetyl Alcohol, Parfum, Cera Alba, Panthenol, Tocopheryl, Acetate, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol, Xanthan Gum, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Sodium Hydroxide Hipp: Skład : Aqua, Helianthus Annus Seed Oil, Cocoglycerides, Cetearyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Myristyl Myristate, Myristyl Alcohol, Prunus Amygdalus, Dulcis Oil, Zinc Oxide, Phenoxyethanol, Sodium Carboxymethyl Betaglucan, Panthenol, Cetearyl Glucoside, , Myristyl Glucoside, Carbomer, Xanthan Gum, Lactic Acid, Methylparaben, Parfum. Sama przepisywałam składy ale chyba się nie pomyliłam. Bardzo proszę o ocenę bo nie mogę się zdecydować który kupić. Wolałabym nie ładować w siebie dużo chemii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Nie depcze krokusów
|
Obydwa nie są złe, Hipp wygląda na mniej zapychający. Umieszczaj podobne posty w wątku o analizie składów, znajdziesz konkretniejszą pomoc tam
![]()
![]() |
![]() |
#498 |
Rozeznanie
|
SLES jest tak samo szkodliwy co SLS?
Pytanie jak w temacie bo znalazłam coś takiego "SLS i SLES wchodzące w skład kosmetyków mogą być zanieczyszczone rakotwórczymi dioksanami (dioxane)." i się trochę przeraziłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Rozeznanie
|
Dot.: SLES jest tak samo szkodliwy co SLS?
Około rok temu zaczęłam czytać o szkodliwych składnikach kosmetyków i z tego co wyczytałam, oba są tak samo szkodliwe. Ponadto jeszcze ALS (Ammonium Lauryl Sulfate), SMS (Sodium Myreth Sulfate) i SOS (Sodium Oleth Sulfate). Od tego czasu szukam kosmetyków pozbawionych tych składników.
Miałam już kilka szamponów, na opakowaniach których napisane było, że są bez SLS, ale za to miały w składzie Disodium Laureth Sulfosuccinate. I zastanawia mnie ten składnik też nie jest szkodliwy - nazwa sugeruje, jakby był pochodną SLS. Wychodzę z założenia, że wszystko jest bezpieczne, gdy nie przesadzimy z ilością. Ale staram się wybierać kosmetyki o delikatnym składzie. Oczywiście nie popadam w paranoję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Raczkowanie
|
Czy mycie twarzy szamponem Hipp to dobre rozwiązanie ? Wszystkie żele mają slsy i wpadło mi do głowy, że może myłabym tym szamponem. Mam dosyć suchą skórę wiec nie chce jej wysuszać slsami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mozesz sprobowac jak najbardziej, chociaz bardziej bym Ci radzila przejsc na plyny miceralne (polecam z calego serca Bioderme) albo chociaz mleczka (uzywac ich jak żeli, na mokro, pomagac sobie mokrymi platkami kosmetycznymi albo kawalkiem waty) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny z wątku o myciu odzywką doszły już dawno do wniosku, że nieważne czy można nazwać mycie odżywką myciem, ważne, że ich włosy nie sprawiają wrażenia brudnych oraz nie wysuszają się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 |
Wtajemniczenie
|
Co myślecie o tym składzie (pianka do mycia twarzy):
Aqua, Sodium Cocoyl Apple Amino Acids, Glycerin, Propylene Glycol, Citrus Grandis Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Panthenol, Allantoin, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Parfum, Disodium EDTA, Lactic Acid |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#505 |
Rozeznanie
|
Widzę, że wątek trochę zamarł, ale ja nadal szukam szamponu bez SLES i SLS, bo mnie po nich strasznie głowa swędzi... do krwi się potrafię drapać momentami, a potem mam strupki na głowie... wiem, że to to, bo po każdym szamponie to mam obojętnie jakie ma inne składniki czy funkcje.
Zainteresował mnie szampon czekoladowy Bingo Spa, ale nie mogę znaleźć pełnego składu. Lub Faith of Nature też firma produkująca kosmetyki naturalne. Ale nie wiem czy któreś z nich będzie odpowiednie do włosów długich, farbowanych i przetłuszczających się u nasady a na końcach suchych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szampony CulumNatura mają świetne składy ale nie wiem gdzie je można kupić w PL http://www.culumnatura-naturkosmetik...-skory-11.aspx [składy widać pod poszczególnymi nazwami szamponów] a może po prostu baza szamponowa z Ecospa http://www.ecospa.pl/baza-szamponowa...zna-p-228.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 |
Raczkowanie
|
Cześć,
dopisuję się do tego częściowo zapomnianego wątku, bo sama chętnie szukam żeli pod prysznic bez sls. Osatnio w Douglasie wynalazłam żel pod prysznic "Kokosowy sorbet do ciała Sweet Secret". Zawiera wprawdzie sodium lauryl sarcosinate, ale na moją skórę to działa lepiej niż SLS ![]() Natomiast ze smutkiem zauważyłam, że dotychczas wolne od SLS żele Palmolive, teraz go zawierają (wszystkie nowe serie mają oznaczenie "B"). Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Rozeznanie
|
będąc ostatnio w Naturze widziałam jakieś nowe żele i płyny do higieny intymnej Intimelle (czy jakoś tak), rzuciłam okiem na skład i, o ile pamiętam, to nie mają SLS, także można by je dopisać do listy kosmetyków bez SLS. ewentualnie, jak któraś testowała te żele, to prosiłabym o opinię
![]() |
#510 |
Raczkowanie
|
Możecie pochwalić się jakich szamponów innych niż dla dzieci bez SLS używacie?
Byłam dzisiaj w supermarkecie i sprawdzałam składy szamponów i nawet te zwykłe Familijne które mają krótki skład zawierają SLS. Czytałam wątek w którym są wypisane kosmetyki bez SLS i jeśli chodzi o szampony to nie ma dużego wyboru. BabyDream jest za bardzo wysuszający do codziennego mycia oraz kołtuni włosy, zmywam nim tylko oleje.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.