|
|
#481 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!
witajcie kochane wczoraj miałam prac ciuszki ale dostałam lenia roku i zrobiłam to dzis proszkiem lovella<mam zaufanie do tej firmy poniewaz moja mama uzywała go kiedy moja siostra była mała teraz juz ma 7 lat> zrobilam to recznie poniewaz sa to nowe ciuszki i nie widze potrzeby prania ich godzine w automacie pozatym bałam sie ze pralka niezbyt dobrze je wypłuka .teraz czekam az wyschną i zaczne je prasowc
Rany dziewuszki sniło mi sie ze karmie swojego bąbelka piersią był taki malenki i słodziutki Byłam dzis w aptece po pieluchy poporodowe bell One SĄ GIGANTYCZNE! zastanawiam sie jaką mam kupic do nich bielizne majtki XXXL? Joasiu gratuluje ci spokoju ja bym chodziła jak bomba zegarowa MOJA mama wczoraj udzieliła mi kilka rad odnosnych szpitala dla kobiet rodzacych naturalnie jesli trafisz do szpitala majac pierwszy skurcz za soba krzycz<nawet jesli to nieprawda !> ze masz boole co 3min !!!! a jesli połozna bedzie podchodzic z ta maszynka to liczenia skurczy moow ze włsnie sie skonczył a jak odejdzie po trzech min lub 2 znoow mow ze masz skurcz wtedy dadza cie zastrzyk na przyspieszenie i co najwazniejsze znieczulenie inaczej cie oleją i mozesz sie meczyc kilkanascie godzin <moja kolezanka meczyła sie roowne 47h!!>rodząc miej oczy zamknięte dzieki czemu nie popekaja ci zyłki i bedziesz widziec po porodzie normalnie zaraz po urodzeniu krzycz ze chcesz lód na brzuch bo masz słaba krzepilwosc krwi<pozwoli ci to uniknąc krzepów i ewentualnego zapalenia wewnętrznego <mało sie o tym moowi ale czesto sie zdaza> no i najwazniejsze nie zapomnij odychac bo mozesz spowodowac niedotlenienie moozgu dzidzi lub smierc was obojgu aha tydzien przed porodem masuj czesto piersi roob masaze co 2h co pozwoli odetkac kanały dzieki czemu mozesz uniknac nagłego spuchniecia piersi i gorączki to chyba wszystko moze ktoorejs z was sie to przyda ja napewno skorzystam zwłaszcza ze nan ciotke połozna i powiedziała mi to samo
|
#482 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam kochane
Dzieki Malina za ta rade z masowaniem piersi. Chyba zaczne tak robić bo jedno czego się naprawde boje to ból przy karmieniu. Mam sztrasznie wrażliwe piersi i boje się że nie wytrzymam ucisku małego ssacza. Boje się też tego leżenia w szpitalu. Wiem że jak przyjde do domu to jakoś sobie pomału dam rade, ale to leżenie to mnie przeraża. Modle się tylko o to żeby wzięli mnie odrazu na porodówke we wtorek i nie kazali długo leżeć na patologii. Idzie zbzikować tak czekając. No i żeby mała nie miała żółtaczki. Raz że nie chce żeby się jakieś obce baby nią zajmowały, chce żeby była ze mną a dwa to są kolejne dni spędzone w szpitalu. Po cichu licze na to że już w sobote będe w domu. Wogóle to jakaś sflaczała jestem. Totalnie nic mi się nie chce. Najchętniej to bym z łóżka nie wychodziła. Planuje tylko pod koniec tygodnia porządnie posprzątać żeby się za głowe nie złapała jak wróce do domu. Mąż niby sprząta ale wiadomo to nigdy nie jest tak jak się samemu zrobi. Ja juz taka upierdliwa jestem że wszystko musi być "po mojemu". Zrobie też chyba jakieś większe zakupy żeby były jakieś zapasy w zamrażalniku. Zgłupiałam kompletnie jeśli chodzi o zakupy apteczne. Odpadaja mi wszystkie specyfiki na krocze, ale co jeszcze powinnam kupić? Coś na pępuszek dla Julki, maść na brodawki i co jeszcze? Kupujecie może takie osłonki na brodawki do karmienia? Ja sama nie wiem czy wcześniej to kupować czy poczekać jak zaczne karmić. |
|
|
|
#483 |
|
Zadomowienie
|
joasiu jesli chodzi o te nasadki na brodawki to nie maja one zbyt pochlebnych opinii ! narazie niewiesz czy bedzie cie bolec karmienie wiec daj sobie z nimi spokooj .Aha co do pępuszka to w szpiatlu dostaniesz recepte <lub wczesniej u gina> na fiolet nie kupooj na własna reke bo to nie jest taki zwykły jaki kupujemy w aptece<przynajmnie z tego co słyszałam>
co do zakupoow aptecznych w twoim przypadku zakupiłabym tylko masc na brodawki<jesli twooj szpital nie daje jej w formie wyprawki> i mas na blizne po cesarce dziewczyny czesto polecaja cepan ok 20zł i to by było na tyle
|
#484 |
|
Zakorzenienie
|
Myśle Joasiu, że powinnaś darować sobie te nasadki na brodawki, zresztą wyczytałam, że jak bolą i mamy poranione brodawki to powinniśmy często wietrzyć piersi i nawet oszczędnie używać wkładek lektacjnych, żeby ich bardziej nie podrażniać. Ja postanowłam nawet nie kupować odciągacza, bo tak naprawde nie wiem czy go będe używać. Uzgodniłam z TŻ, że wrazie ptrzeby podejdzie do apteki i kupi
.Malinko mi też której nocy śniło się jak karmiłam maleństwo , zresztą często śni mi się nawet już troszke starszy . Też chciałabym mieć już go przy sobie .Moja koleżanka miała bardzo ciężki poród i zamykała oczy co skończyło się limami. Miała na około oczu śliwy, wyglądało to śmiesznie, ale jej nie było do śmiechu, powstały oczywiście z wysiłku i utrzymywały się dość długo. Podobno też można dostać wytrzeszczu oczu , straszne nie? Dość nie będe Was straszyć , tak mi się tylko przypomniało. My wyjdziemy ze szpitala jeszcze ładniejsze niż jesteśmy, buziaczki |
|
|
|
#485 |
|
Wtajemniczenie
|
Matko cały dzień zmarnowałam. Jak ległam na kanapie po obiedzie to praktycznie teraz dopiero wstałam. Nie wiem co się dzieje ale jestem totalnie wykończona. Nawet mi się nie chce iść herbaty zrobić. Może to przez pogode? Wy też tak macie?
ZUS mnie jeszcze wkurzył bo czekam na kase ze świadczenia rehabilitacyjnego i nie moge się doczekać. Mają na wypłate 30 dni a ja jestem od połowy grudnia bez kasy. Dobrze że mieliśmy jakiś zapas. Zaczęlam czytać wątki o cesarce i już nie czuje się tak fajnie to chyba nie był dobry pomysłMEME GDZIE JESTEŚ? |
|
|
|
#486 |
|
Zadomowienie
|
no ja juz sie zaczynam o nia martwic nie ma jej juz kilka dni jak sie do jutra nie pojawi zadzwonie do niej lub napisze smsa.Bo na gg tez jej nie ma
a moze gdzies wyjechała ? Joasiu taki jakis dziewny ten dzien ja tez wziełam sie za pranie i parosowanie i na tym sie dzis skonczyło lezałam cały dzien do goory brzuchem a co do tej cesarki to sie nie stresuj kazdy przechodzi ja inaczej liczy sie kochana dobre i pozytywne nastawienie a moze sie okaze w czwartek ze niunka sie obroociła? kto wie narazie zachowaj spokooj
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
Joasiu widze, że się w tym oriętujesz powiedz mi co to jest te świadczenie rehabilitacyjne. Lekarz powiedział mi że po 182 dniach od zwolnienia lekarskiego musze się o nie starać, a ja nawet nie wiem dlaczego
, że niby miesiąc wcześniej musze się zgłosić o to do ZUSu. Jestem zielona , czemu to służy? Prosze wytłumacz mi co to właściwie znaczy. Jestem na zwolnieniu lekarskim dopiero 72 dni, a licząc do terminu będzie jakieś 127 dni.To dziwne, że Meme się nie odzywa, mam nadzieje, że wszystko jest ok. Malina jak czegoś się dowiesz to nam napisz. Kasiulka też dzisiaj nic nie pisała .
|
|
|
|
#488 |
|
Wtajemniczenie
|
Płatku do 182 dni dostajesz normalnie chorobowe wypłacane przez ZUS. Po tym okresie jeśli chcesz nadal otrzymywać kase to Twój lekarz musi wypisać takie specjalne oświadczenie do ZUSu, tam opisuje się historie choroby, rokowania co do wyleczenia. Taki druk pobierasz z ZUSu. To sie chyba nawet nazywa wniosek o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Zanosisz to do nich i czekasz co dziady wymyślą. Mają chyba 14 dni na rozpatrzenie wniosku. Z nami ciężarnymi najczęściej jest tak że wniosek rozpatruje się zaocznie czyli dostajesz pisemko że ci przyznają zasiłek i tyle. Casem jest tak jak ja miałam czyli wzywają na komisje. Jedziesz wtedy na spotkanie z lekarzem orzecznikiem. To nic strasznego. Mówisz co ci dolega czyli wymieniasz wszystkie ciążowe objawy i tyle. Oni nawet nie badają bo to jest lekarz ogólny a nie ginekolog. Zus przyznaje świadczenie na okres 3 miesięcy, dostaje kase do dnia porodu, jeśli urodzisz wcześniej to przechodzisz na macierzyńskie.
Jesli tobie w dniu porodu wychodzi 127 dni to chyba nie mam sensu zawracać sobie tym głowy. Nawet jak przenosisz to będzie max ok. 150 dni. |
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Joasiu teraz już wiem o co chodzi
, na szczęście nie musze zawracać sobie tym głowy, teraz pieniążki płaci mi szefowa i jade po nie kiedy chce, a nie czekam kiedy ZUS przyśle.
|
|
|
|
#490 |
|
Zadomowienie
|
witajcie mamuśki
ale mi sie nic niechce mooj Tż obudził mnie o 8:30 ma wolne cały tydzien ale stwierdził ze nie bedzie sie obijac i zgłosił sie do odsniezania dachów <6zł za 1h> stwierdził ze to zawsze cos .Popieram w 100% poniewaz kazdy grosz sie przyda tym bardziej ze cała rodzina namawia mnie do zakupu laktatora Avent Isis jest elektroniczny chciałam jakis tanszy ale mama mi powiedziała ze na takich rzeczach sie nie oszczedza zwłaszcza ze ten ma silikonową nakładke masującą piers i udrazniajaca kanaliki mleczne.POLECAM GORĄCO. Do tej pory jakos nie moge sie rozbudzic chce mi sie spac ale czuje ze napływa do mnie energia i zaraz zaczne cos robic potem pewnie padne na pysk.Ide posprzatac zajze poozniej
|
#491 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie kochaniutkie!!!!
Kurczę ale mnie tu długo nie było! N owięc nie wylądawałam Dzieki Bogu na porodówce, ani jeszcze nie urodziłam, też na szczęście! Miałam problemy z netem, a raczej jego brakiem, czyli zero kontaktu ze światem!!! Straszne to bylo! Ale miło czytać, że zauważyłyście mój brak, naprawdę miło! Powiem Wam, że juz sie ledwo kulam. Mamy dla Bąbelka wszystko poza wózkiem i wanienką. No i pampersami. Ja od kilku dni piorę i prasuję i juz serio ledwo sie ruszam! Ale jak tylko widzę, jaieś prochy na ziemi zaraz biorę za odkurzacz a potem to juz w ogóle trauma.....Tak jak ty joasu, wole sobie sama posprzątać, niż poprawiać po TŻ, mimo, że ona sie stara, ale ja też wole mieć zawsze wszystko po swojemu. Poza tym, Filipek, strasznie się rozciaga i naciaga w moim brzuchu. Czuję go w okolicy kosci ogonowej i...krocza, jakby mi sie coś tam pchało....mam nadzieję, że nie zacznę szybciej rodzić?!?!?! Poza tym zauważyłam u siebie juz od 2 dni, "galaretkę" na bieliźnie, ale mam nadzieję, że to tylko pozostałość po naszych miłosnych uniesianiach..... Dzis śnił mi sie Babelek, był taki śliczny i tak ślodko się do mnie uśmiechał! I za palec mnie złapał! Kurczę no cudo! Aha! Powiedzcie mi, ile pampersów planujecie wziać do spzitala? Pare sztuk czy całą paczkę?! obrze tu znów byc! Całuski dla wszystkich!!!!
|
#492 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie mamuśki - ja juz pomału dochodze do siebie, choc z domu nie wychodze w ogole i generalnie nic nie robie tylko leże, łykam witaminy i sie lenie. Z robotą i zakupami dalej jestem w lesie, mam ambitne plany zeby w przyszłym tygodniu sie wziąc w garsc i cos wreszcie zrobic.
Dziewuszki co do tych osłonek to ja mam z Aventa - niby jakas wersja lux. Nie kupowałam ich tylko dostałam od znajomej i powiem szczerze ze nie mam pojecia jak sie tego używa . Wcale nie mam płaskich ani wciagnietych brodawek a jak to nałożyłam na cycki to sie okazało ze moja brodawka musiałaby byc jakies 3 razy wieksza niz jest, jak u jakiejs Etiopki ![]() Nie wiem jak niby dziecko miałoby przez to ssac....jak dla mnie mission impossible .Malinko, laktator reczny z Aventa tez ma ta nakładke silikonową masującą itp - róznica tylko taka ze ten jeden jest na "popych" a drugim sie podłaczasz chyba do prądu, no i cena pewnie. ![]() Ja sie straszliwie boje tego karmienia, od jakiegos tygodnia zaczeły mnie bolec brodawki i to tak ze nawet lekkie dotkniecie jest mega nieprzyjemne, brr ![]() A jeszcze a propos zakupów - macie juz foteliki do samachodu dla Waszych malenstw? Ja sie jeszcze zastanawiam ale chyba kupimy ten: http://www.poltradewaletko.pl/produc...id=1&type=view wygląda na solidny i bezpieczny, a to najwazniejsze. Tylkko ta cena - 500 zl . A nie orientujecie sie przypadkiem jak długo dzidzius takiego fotelika używa? Niby pisze ze dopóki dziecko nie osiągnie wagi 13 kilo, ale kiedy to jest mniej-wiecej? Rok-dwa?
|
|
|
|
#493 |
|
Wtajemniczenie
|
Kasiulka , Meme jak to dobrze że się odezwałyście!!! My tu już się zamartwiałyśmy.
Meme ja taki ucisk czuję już od kilku tygodni. Jak się nie robi rozwarcie to znaczy tylko tyle że maleństwo układa się do porodu. Wogóle to ciągle boli mnie tak jak przy miesiączce. Dzisiaj znowu się wystraszyłam bo był to naprawde ostry ból. Chce doczekać bez niespodzianek do tego poniedziałku. Jutro wezme juz od gina skierowanie do szpitala żeby jakby co mieli czarno na białym bo juz raz na własnej skórze odczułam że na izbie przyjęć oni swoje człowiek swoje. Wiecie czego się boje? Jak mi przyjdzie pierwszy raz przewinąć małą! Matko ja nigdy dziecka nie przewijałam!!!! A jak sie okaże kompletną olamą? Matko Boska! Dziecko zacznie płakać zlecą się położne... dobra mam zbyt bujną wyobraźnie ale chyba najbardziej boje się tego zajmowania się dzieckiem w szpitalu. W domu to już inaczej, na spokojnie. Mam też nadzieje że położne po cesarce interesują się i pomagają bo co ja zrobie jak naprawde będe się kiepsko czuła?Meme u nas w szpitalu dają pieluchy więc nie biore ale jakbym musiała to chyba taką mniejszą paczek, powiedzmy 40-50 szt. Jeśli wyjdziesz normalnie to powinno ci starczyć. Po co taszczyć tą wielką pake. Kasiulka z fotelikiem to też jeszcze nie wiem. Zawsze wydawało mi się że te pierwsze foteliki używa się krótko, chyba do czasu aż dziecko siedzi. Chyba gdzieś do 8 miesiąca. Tak napewno robiła szwagierka. Później kupiła już inny. Ja chyba poszukam wśród znajomych czy ktoś nie ma albo kupie używany bo 500 zł to spory wydatek. |
|
|
|
#494 |
|
Zakorzenienie
|
No własnie, Joasiu, drogi ten fotelik
. Ale my jestesmy dosc mobilni, sporo jeździmy,a nie mam niestety znajomych od których moglabym pozyczyc, chyba sie wyszarpie zeby dzidzia była bezpieczna. Mam nadzieje ze przynajmniej do roku w nim pojeździ.Co do pieluch to ja licze 10 szt. na dzien czyli biore 40 szt. max, najwyzej maz doniesie, oby nie było to konieczne . Joasiu ja tez mam coraz czesciej podobne wizje jak to mała ryczy, ja nie umiem nic przy niej zrobic a położne mnie opierniczają co ze mnie za matka. W życiu nie przewijałam, nie kąpałam i nie ubierałam zadnego dziecka, nawet takiego wiekszego, a co dopiero takie malenstwo... ja nawet nie wiem jak poznac ze pielucha nadaje sie juz do wymiany - chyba bede co chwile sprawdzać czy to juz ....rany jak sie tego boje
|
|
|
|
#495 |
|
Zadomowienie
|
witajcie ponownie co do fotelika zakupie pewnie jakis tanszy lub uzywany bo ten najmnieszy stracza az do 5 miesiaca
rany dzis przeczytałam w gazecie ze porody terminowe zdazaja sie tylko 5%kobietą a po terminowe ok 10dni po az 92% te 3% sa wczesniejsze toz to rozpacz ja juz niemam sił co dopiero 2tyg czekac po terminie horror ! bo jak mi sie tak zdazy to normalnie łopatą odgarne pół osiedla i sama to przyspiesze.co do mojej wyprawki to w przyszłym tygodniu dopiero ja całą skompletuje bo w tym brak jakikolwiek funduszy.Ja tez sprzatam sama czesto niechce widziec nawet jak zrobi to mooj TZ wczoraj ze zdziwieniem patrzył ze piore ciuszki w ktoorych dziecko nie chodziło<rozpacz>
|
#496 |
|
Zadomowienie
|
Kasiulka co do fotelika,a to strasznie drogi! Powiem ci, że jak my szukalismy takowego to gosciu ze sklepu z całym możliwym sprzetem potrzebnym dla dziecka i niemowlaka zaczynająć od kocyka a kończąć na samoczyszczącej się wanience itp, polecal nam bardzo foteliki Conco, chyba tak sie nazywają. Kosztują od 180 zł >. I ku naszemu zdiwieniu plecał go bardziej niż np. maxi cosy albo inne dosć drogie. Mówił, że na te z Conco jest teraz największe zapotrzebowanie, pokazywał nam nawet różnice między nimi i dlaczego ten Conco jest lepszy. Taki fotelik jest faktycznie tylko do 13 kg, czyli ok. 8 mies. potem "dzidzia sie przesiada na większy" dlatego wydaje mi się, żenie ma sensu płacic tak duzo za fotelik, który w sumie jst na krótko, i jak samochód duzo traci na swojej wartosci w poćżtkowych latach (w przypadku samochodu jest to 1 rok, w przypadku fotelika pewnie te 8 mies.).
Jeszcze co do pieluch - bierzecie te oznaczone nr. 1 czy od razu 2? Dziś wybieramy sie po takowe zakupy i w końcu nie wiem jakie kupić!
|
#497 |
|
Zadomowienie
|
meme ja kupooje step 2 Pampers jak juz odpadnie pepowina przechodze na jakies znacznie tansze
|
#498 |
|
Wtajemniczenie
|
Malina jak juz tak bardzo bedziesz się stresować kiedy cie weźmie to mój gin poleca małe piwko albo kieliszek winka na rozluźnienie. Mówił że takie jednorazowe szleństwo nie zaszkodzi a jak mama rozluźniona to i dziecko czuje się lepiej
Znam takie co okna myły przed porodem i niestety nic to nie dało. To chyba tak jest że przychodzi ten moment i na głowie staniesz a go nie przyspieszysz.
|
|
|
|
#499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja na pierwsze miesiące nie kupuję fotelika, dopiero jak dziecko będzie miało około pół roku. Koleżanka kupiła taki fotelik od 0-18 kg za 160 zł, nowy w sklepie, ale zaczęła go używać dopiero jak dziecko miało prawie 5 miesięcy. Przede wszystkim bałabym się takiego noworodka wsadzić do fotelika, wolę poczekać jak dziecko troszkę podrośnie .
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#500 |
|
Wtajemniczenie
|
Kostka dostałaś już pościel z allegro? Moja przyszła dzisiaj. Wzór ładny ale wkurzyło mnie to że nie jest na guziki. Ale cóż za tą cene to i tak nieźle. Zawsze przyda się dodatkowy komplet na zmiane.
|
|
|
|
#501 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro pościel nie jest na guziki, to jakie ma zapięcie?
|
|
|
#502 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny poszukuję takiej kieszeni do powieszenia na łóżeczko, chyba Joasia, taką kupowała, taka, że ma pełno kieszeń i można tam wiele rzeczy poupychać. Nie wiecie gdzie takie cos znaleźć?! W sklepach nie mają, nawet w Smyku. W internetowych też krucho. Jakbyscie cos wiedziały, dajcie znać.
|
#503 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
Jak miło, że pojawiły się Meme i Kasiulka
. Jestem dzisiaj cała obolała, synek wkłada mi nóżki pod żebra, rozpycha się niesamowicie . Pogoda też nie sprzyja, zmarzłam i teraz siedze przy grzejniku. Dziewczyny nie boicie się że zakupione przez Was laktatory mogą okazać się zbędne? Jakiś czas temu leciała mi dość często siara, ale od świąt ani razu nie zauważyłam, boje się, że może nie będe miała pokarmu lub będzie go malutko , a przecież lepiej dla nas i maluszka jak karmimy piersią, mimo że strasznie się tego obawiamy .Odnośnie fotelików to jest to rzecz na której nie możemy oszczędzać, mój TŻ też oglądał fotelik za 500 zł. choć narazie jest nam niepotrzebny, bo jego kolega nie śpieszy się z oddaniem nam niezłej sumki |
|
|
|
#505 |
|
Zakorzenienie
|
Meme, mozna zamówic przez internet:
http://www.dla-dzieci.pl/ Sprawdz w kategorii - pościel/przyborniki
|
|
|
|
#506 |
|
Wtajemniczenie
|
Kostka pościel jest wiązana na dole na sznureczki. Moim zdaniem mozna zamówić z jeden komplet ale rewelacyjna to ona nie jest. Bawełna z jakiejś grubej surówki. Mozna taki komplet mieć dodatkowo.
Meme mój przybornik jest z Drewnexu zoacz sobie u nich na stronie. W sklepach też chyba powinni go mieć. |
|
|
|
#507 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, witam was serdecznie
Tak odnośnie waszych zkupowych przygotowań pomyślałam sobie, że się podzielę tzn. właśnie dostałam oferte Tesco i cała składa się praktycznie z rzeczy dla dzieci- może wam się jeszcze cos przyda. Aha-ja jeszcze mamusia ani "zaciążona" nie jestem, wiec nie mam obeznania, czy te ceny to atrakcyjne czy normalne, a tylko chca przyciągnąć klientów "niby-promocjami".Przykładowe ceny z gazetki: -łóżeczko-99 zł -rożek-19 zł -body-5 zł -kołdra z poduszką-30 zł -pościel flanelowa + ochraniacz na łóżeczko-49 zł są jeszcze butelko, dużo ciuszków, foteliki, laktatory i dużo kosmetyków dla maluszków. Może wam się przyda ta informacja, pozdrawiam was cieplutko |
|
|
|
#508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A propos kopania to ja zauważyłam ze moja malutka jest muzykalna - przynajmniej ja tak sobie to tłumacze . Strasznie sie ożywia przy jakis skocznych dzwiękach, szczególnie ludowych. Ostatnio leciały jakies bawarskie przyspiewki z jodłowaniem i normalnie obie nóżki od razu w ruchu, jakby tańczyła . Tylko trzeba bedzie chyba popracować nad jej gustem muzycznym |
|
|
|
|
#509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ceny jak najbardziej przystępne
|
|
|
|
|
#510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba od jutra gazetka powinna być na ich stronie (oni nigdy nie mają wcześniej, tylko umieszczają w pierwszy dzień promocji) Cieszę się, że mogłam wam w jakis sposób trochę pomóc To dla was
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.

wtedy dadza cie zastrzyk na przyspieszenie i co najwazniejsze znieczulenie inaczej cie oleją i mozesz sie meczyc kilkanascie godzin <moja kolezanka meczyła sie roowne 47h!!>

.
, zresztą często śni mi się nawet już troszke starszy
.
, straszne nie?
, tak mi się tylko przypomniało. My wyjdziemy ze szpitala jeszcze ładniejsze niż jesteśmy, buziaczki
to chyba nie był dobry pomysł
, że niby miesiąc wcześniej musze się zgłosić o to do ZUSu. Jestem zielona

bo jak mi sie tak zdazy to normalnie łopatą odgarne pół osiedla i sama to przyspiesze.co do mojej wyprawki to w przyszłym tygodniu dopiero ja całą skompletuje bo w tym brak jakikolwiek funduszy.Ja tez sprzatam sama czesto niechce widziec nawet jak zrobi to mooj TZ wczoraj ze zdziwieniem patrzył ze piore ciuszki w ktoorych dziecko nie chodziło<rozpacz>