![]() |
#481 |
Raczkowanie
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Zastosowałam skrót myślowy. Chodziło mi o to, że to nie jest tak, że jak facet już w kobiecie skończy, to koniec stosunku i można się rozejść, a wydawało mi się, że ktoś to zasugerował.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Konto usunięte
|
[/COLOR]
Cytat:
Sent from my BV9800Pro using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Raczkowanie
|
Overcooked, ależ jak najbardziej, sięgnij chociażby po Pismo Święte, gdzie Chrystus powiedział: "Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą". Sama niejednokrotnie słyszałaś zapewne, że można np. "mieć czyste sumienie" lub "mieć czyste serce" (choć to pewnie rzadziej), czyli trwać w łasce uświęcającej. Bycie czystym oznacza bycie czystym w myślach, słowach i uczynkach, po prostu o sferze seksualnej mówi się najwięcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Tak z ciekawości, co Twoim zdaniem (Twoim, nie księdza) z osobami homoseksualnymi? Myślisz, że miałabyś takie same poglądy, gdyby pociągały Cię wyłącznie kobiety? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do chrztu dla mnie nie jest problem żaden duchowy wymiar (dla mnie te rytuału to i tak bajki) natomiast to, że moje dane wiszą w jakichś księgach i nie mogę z tym nic zrobić już tak. Wszystkich w koło obowiązuje RODO, mam prawo do zarządzania swoimi danymi, ale kk oczywiście musi być ponad to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Raczkowanie
|
chacaos, tak to mniej więcej wygląda, dlatego trudne są związki katolików z ateistami czy osobami innej wiary. Znam małżeństwa, które czekały z seksem do ślubu i wcale nie uważają, by cokolwiek straciły lub też miały nieudane życie seksualne.
Co do Twojego pytania - nie wiem. Ale jako osoba biseksualna zrezygnowałam np. z jakichkolwiek bliskich relacji z kobietami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Konto usunięte
|
Doktryna kościoła jest świetną strategią psychologiczną i dlatego utrzymuje się w dobrej kondycji już tyle czasu.
Wmawiaj dziecku od urodzenia winę pierworodną, przyzwyczajaj do poczucia, że jest grzeszne i nieczyste -> pogłębiaj poczucie bycia nikim, beznadziejnym, niegodnym (posłuchajcie tekstów liturgii) -> zaoferuj jedyne rozwiązanie na bycie kimś i życie po śmierci (przez łaskę bóstwa) -> tada! Masz pokornego i posłusznego wyznawcę. Taki wyznawca musi produkować kolejnych wyznawców, stąd zafiksowanie na temacie płodności. Dorosłego człowieka ciężej wciągnąć w takie gierki. Kościół zawsze miał dziwne fiksacje. Poczytajcie sobie żywoty świętych. Tam autorzy dosłownie masturbują się zachowaniami godnymi chorób psychicznych i licytują, który męczennik więcej wycierpiał za wiarę. Serio, tam się takie cuda odwalają, że głowa mała. Pierwsze przykłady z brzegu: Święty Szymon Słupnik żył w skrajnej ascezie w Antiochii Syryjskiej, gdzie zamieszkał na zbudowanym przez siebie kamiennym słupie o wysokości 10-60 stóp z małą platformą na szczycie. Nie opuszczał tej platformy przez ok. 40 lat – stąd przydomek Słupnik – i z czasem tylko zwiększał wysokość słupa. Dominikanin Henrich Seuse biczował się codziennie i przez 8 lat we dnie i w nocy, nosił na plecach krzyż nabity trzydziestoma gwoździami. Święta Magdalena de Pazzi - jedna (jak twierdzi zakon) z najwybitniejszych mistyczek swego zakonu tarzała się w cierniach,kazała lać na skórę wosk, lżyć, kopać w twarz i chłostać. Inna zakonnica francuska salezjanka Marguerite Marie Alacoque (XVII w.) wycięła sobie na piersi monogram Jezusa a następnie gdy za szybko się goił przypaliła go płomieniem świecy. Były takie okresy gdy piła jedynie wodę pozostałą po myciu,jadała spleśniały chleb i zgniłe owoce. Kanonizowana w 1737 r. Katarzyna z Genui żuła brud ze starej odzieży biedaków,łykając przy tym nieczystości i wszy. Błogosławiona Maria z Oigneies - zakonnica flamandzka żyjąca w XII w. była znana z samookaleczeń,co wynikało z jej przekonania o własnej grzeszności,wskutek czego sama odcinała sobie kawałki ciała i ukrywała rany ze wstydu. Takich ludzi kościół wynosi na ołtarze i stawia jako wzór do naśladowania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Raczkowanie
|
spielmitmir, a o św. Faustynie Kowalskiej, której Jezus powiedział "Milsza mi jest jedna godzina rozważania mej męki niż cały rok umartwień" nie napiszesz? Albo o tym, że bez zgody swojego przewodnika duchowego nie wolno sobie tych umartwień nakładać (np. przez noszenie włosiennicy)?
Wmawianie dziecku, że jest nikim, niegodnym i beznadziejnym, nie ma żadnego związku z katolickim wychowaniem, jest wypaczeniem i nie powinno mieć miejsca. Uczenie dziecka pokory nie polega na wyrabianiu w nim niskiej samooceny - w końcu jest Dzieckiem Króla Królów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 | |
whatever
|
Cytat:
Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Raczkowanie
|
Jeśli mam być szczera, to nie zauważyłam nigdy korelacji między jednym i drugim. Pokora jest tutaj przeciwieństwem pychy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 |
whatever
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O trzech małych kłamcach z Fatimy nie wspominając. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#494 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W czasie nawet prostej mszy świętej tyle razy dostaje się byciem "niegodnym", że mowa tu o podnoszeniu samooceny to pomyłka. Non stop trzeba prosić o zmiłowanie, mówić, że jest się nikim bez łaski bożej, jak od małego masz tak prany mózg to jest ciężko. Niby jesteś ukochanym dzieckiem Boga, ale jak będziesz mieć w pochwie penisa kochanego mężczyzny bez pierścionków na palcu, to już jesteś niegodna i musisz się kalać i prosić o przebaczenie, bo bóg jest zły. Oczywiście bardzo upraszczam, bo kościół lubi lawirować, kręcić, tłumaczyć i odwracać kota ogonem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Raczkowanie
|
this_witch, nie sądzę, żeby uczynił mnie biseksualną, tylko że zostało to w jakiś sposób nabyte po drodze.
lubiekielbase, dlaczego kłamcach? I nie, o ile Karolina Kózkówna jest traktowana jako przykład oddania życia za wierność ideałom, absolutnie NIE oznacza to, że gdyby była zgwałcona i zamordowana (lub tylko zgwałcona, choć strasznie to brzmi), to by zgrzeszyła i nie mogła zostać błogosławioną. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#496 |
whatever
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Raczkowanie
|
Nie jestem specjalistą, żeby się wypowiadać w tej kwestii. Odnoszę się do swojego przypadku, bo wiem, że nie od zawsze to miałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Zadomowienie
|
Nie od zawsze to sobie uświadamiałaś, jeśli już.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#500 | |
whatever
|
Cytat:
Dla mnie to chore, że opisując tragiczną śmierć kobiety podnosi się w ogóle jej dziewictwo. Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
Król Królów. Aż mi się przypomniało kazanie księdza, który twierdził, że my do zbawienia lecimy odrzutowcem. Inne wiary jadą taczka. To była moja ostatnia msza, na którą poszlam można powiedzieć z własnej woli. Pokora w wuj.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 |
Zakorzenienie
|
Pokorne mają być tylko owieczki
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Konto usunięte
|
Wiecie co mnie zawsze bawiło? Jak przewijiał się akurat temat o nieumiarkowaniu w jedzeniu i piciu a ksiądz zwykle był żywym zaprzeczeniem tej cnoty xD
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e Czas edycji: 2022-02-15 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
Zadomowienie
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89118794]Doktryna kościoła jest świetną strategią psychologiczną i dlatego utrzymuje się w dobrej kondycji już tyle czasu.
Wmawiaj dziecku od urodzenia winę pierworodną, przyzwyczajaj do poczucia, że jest grzeszne i nieczyste -> pogłębiaj poczucie bycia nikim, beznadziejnym, niegodnym (posłuchajcie tekstów liturgii) -> zaoferuj jedyne rozwiązanie na bycie kimś i życie po śmierci (przez łaskę bóstwa) -> tada! Masz pokornego i posłusznego wyznawcę. Taki wyznawca musi produkować kolejnych wyznawców, stąd zafiksowanie na temacie płodności. Dorosłego człowieka ciężej wciągnąć w takie gierki. Kościół zawsze miał dziwne fiksacje. Poczytajcie sobie żywoty świętych. Tam autorzy dosłownie masturbują się zachowaniami godnymi chorób psychicznych i licytują, który męczennik więcej wycierpiał za wiarę. Serio, tam się takie cuda odwalają, że głowa mała. Pierwsze przykłady z brzegu: Święty Szymon Słupnik żył w skrajnej ascezie w Antiochii Syryjskiej, gdzie zamieszkał na zbudowanym przez siebie kamiennym słupie o wysokości 10-60 stóp z małą platformą na szczycie. Nie opuszczał tej platformy przez ok. 40 lat – stąd przydomek Słupnik – i z czasem tylko zwiększał wysokość słupa. Dominikanin Henrich Seuse biczował się codziennie i przez 8 lat we dnie i w nocy, nosił na plecach krzyż nabity trzydziestoma gwoździami. Święta Magdalena de Pazzi - jedna (jak twierdzi zakon) z najwybitniejszych mistyczek swego zakonu tarzała się w cierniach,kazała lać na skórę wosk, lżyć, kopać w twarz i chłostać. Inna zakonnica francuska salezjanka Marguerite Marie Alacoque (XVII w.) wycięła sobie na piersi monogram Jezusa a następnie gdy za szybko się goił przypaliła go płomieniem świecy. Były takie okresy gdy piła jedynie wodę pozostałą po myciu,jadała spleśniały chleb i zgniłe owoce. Kanonizowana w 1737 r. Katarzyna z Genui żuła brud ze starej odzieży biedaków,łykając przy tym nieczystości i wszy. Błogosławiona Maria z Oigneies - zakonnica flamandzka żyjąca w XII w. była znana z samookaleczeń,co wynikało z jej przekonania o własnej grzeszności,wskutek czego sama odcinała sobie kawałki ciała i ukrywała rany ze wstydu. Takich ludzi kościół wynosi na ołtarze i stawia jako wzór do naśladowania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Nigdy nie zrozumiem, jak to wszystko się ma do szanowania własnego ciała i zdrowia? przecież to jedno z przykazań kościelnych. Palić fajki - grzech, żuć wszy i okaleczać się - świętość.
![]() |
#506 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 |
Zadomowienie
|
Nie zauważyłam, by to było przykazanie kościelne. No i też weźmy poprawkę na to, że żucie wszy to jednak było w średniowieczu modne, troszkę inna epoka. To tak gwoli sprawiedliwości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Zadomowienie
|
No świętość to dawało, to chyba jest to zaleta, jak ktoś zainteresowany? Też się dowiedziałam o tej rozrywce dzisiaj, z postu gdzieś wyżej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przykazaniem było, jak ja chodziłam do szkoły, a przynajmniej tak mnie z katechizmu uczono. Zresztą nawet jak już nie jest, to zdaje się nadal jest grzechem szkodzenie danemu przez Boga zdrowiu, nie? No to jak wyrzynanie sobie na ciele ran i celowe narażanie się na choroby jest drogą do świętości?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.