Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-05-16, 13:41   #481
Blablak
Zadomowienie

Dot.: Staż w Urzędzie Pracy? :)

Kleine, właśnie ja za bardzo nie mam znajomości takich.
Ale zobaczymy, będę szukać pracy do skutku i się nie poddam. I nie będę liczyć na UP że mi coś znajdzie, bo jakoś w to nie wierzę.

Buziaki
Blablak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-16, 13:50   #482
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Staż w Urzędzie Pracy? :)

Cytat:
Napisane przez Blablak
Wiem, wiem...obdzwaniam właśnie różne restauracje, puby, sklepy, ale wszędzie mówią, że albo chcą studentkę, albo że nie potrzebują narazie nikogo...Tak to jest jak się mieszka w takiej dziurze jak ja...
Zostaje mi tylko praca w hipermarkecie na kasie, a tam bardzo nie chcę iść...
u mnie odwrotnie zupełnie studentów nigdzie nie chcą, bo wiadomo zjazdy w weekendy, a mieszkam w małym mieście

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-16, 13:56   #483
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222
Dot.: Pytanie o STAŻ

Cytat:
Napisane przez bluegirl
tak odbyłam, ale skoro teraz można iść po raz drugi to czemu nie, zawsze lepsze 400zł niż sadełko i oponka na brzuchu i pustki w portfelu
świetnie powiedziane
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-16, 18:08   #484
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bluegirl
tak odbyłam, ale skoro teraz można iść po raz drugi to czemu nie, zawsze lepsze 400zł niż sadełko i oponka na brzuchu i pustki w portfelu
ale można odbyć staż po raz drugi w tym samym miejscu ? czy jak to jest ?
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-17, 06:06   #485
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfeta01
ale można odbyć staż po raz drugi w tym samym miejscu ? czy jak to jest ?
nie, nie w tym samym miejscu, teraz staram sie o inne miejsce, w innym zakładzie pracy

Stary 2006-05-17, 07:59   #486
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bluegirl
nie, nie w tym samym miejscu, teraz staram sie o inne miejsce, w innym zakładzie pracy
aha, czyli jak miałam pół roku w Zusie to teraz mogę się starać o drugie pół roku, np. w Urzędzie Skarbowym, tak ?

a jest to gdzieś napisane...bo mi w UP powiedzieli że nie mogę odbyć drugiego stażu
Stary 2006-05-17, 08:14   #487
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
aha, czyli jak miałam pół roku w Zusie to teraz mogę się starać o drugie pół roku, np. w Urzędzie Skarbowym, tak ?

a jest to gdzieś napisane...bo mi w UP powiedzieli że nie mogę odbyć drugiego stażu
w połowie tego watku była o tym mowa, ze można iść drugi raz na staz, ale to zalezy czy Twój urząd pracy ma jakieś dodatkowe kryteria, bo np. u nas było tak że moge iść po 6 miesiącach od zakończenia poprzedniego stażu, ale na inne stanowisko, jak byłam pracownikiem biurowym to teraz mogę być fizycznym, czyli iść na sprzedawczynie lub coś podobnego, w tym watku były wklejane te informacje o tej nowej ustawie, weszła ona w grudniu z tego co pamiętam
ale wypytaj się dokładnie w twoim Urzedzie pracy czy nie mają jakis kryteriów dodatkowych

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-17, 08:18   #488
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bluegirl
w połowie tego watku była o tym mowa, ze można iść drugi raz na staz, ale to zalezy czy Twój urząd pracy ma jakieś dodatkowe kryteria, bo np. u nas było tak że moge iść po 6 miesiącach od zakończenia poprzedniego stażu, ale na inne stanowisko, jak byłam pracownikiem biurowym to teraz mogę być fizycznym, czyli iść na sprzedawczynie lub coś podobnego, w tym watku były wklejane te informacje o tej nowej ustawie, weszła ona w grudniu z tego co pamiętam
ale wypytaj się dokładnie w twoim Urzedzie pracy czy nie mają jakis kryteriów dodatkowych
właśnie wydaje mi się, ze u mnie w PUPie nie ma czegoś takiego, bo pytałam już chyba z 5 razy, moje koleżanki też i mogę iść tylko na przygotowanie zawodowe ale do tego też trzeba spełniac jakieś tam kryteria. Może po prostu chodzi o to, że ja miałam staż z EFS i nie można go było przedłużyć ani nic, więc może teraz nawet na zwykły staż z UP nie mogę isć
Stary 2006-05-17, 09:15   #489
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie wydaje mi się, ze u mnie w PUPie nie ma czegoś takiego, bo pytałam już chyba z 5 razy, moje koleżanki też i mogę iść tylko na przygotowanie zawodowe ale do tego też trzeba spełniac jakieś tam kryteria. Może po prostu chodzi o to, że ja miałam staż z EFS i nie można go było przedłużyć ani nic, więc może teraz nawet na zwykły staż z UP nie mogę isć
nie słyszłam nic o takich rozgraniczeniach zeby nie mozna było iść na drugi jeśli poprzedni był z EFS, później poszukam moich dokumentów i sprawdzę skąd był mój, może to wynika z niedoinformowania Urzedu Pracy, przjerzyj wcześniejsze posty tam był wklejany tekst tej nowej ustawy, jest on na stronie któregoś z Urzędów pracy i spytaj u siebie w miescie co oni o tym myslą czy wogóle o tym wiedza jak sie do tego ustosunkują

Stary 2006-05-17, 10:41   #490
smerfeta01
Zakorzenienie

ok, dzięki

mam wrażenie, ze te baby w UP same nie wiedzą o co chodzi
Stary 2006-05-17, 19:40   #491
smerfeta01
Zakorzenienie

prześledziłam cały wątek i nie znalazłam żadnej ustawy mówiącej o tym drugim stażu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-17, 20:03   #492
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

dziewczyny, głupie pytanie wiem Ale kurcze mam dylemat w co sie jutro na te rozmowy ubrać odpada dekolt i miniówa bo w takich ciuchach nie chodzę, z drugiej strony kostium i koszula wydaja mi cie trochę za oficjalne, czy nie??
No i kurcze mam stresa przed tymi rozmowami, jakieś rady doswiadczonych stażystek??
Stary 2006-05-17, 21:54   #493
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Cytat:
Napisane przez kasia82
Cześć, mam pytanie do tych osób które miały staż w policji,czy po zakończeniu tego stażu jest możliwość dostania tam pracy?
ja miałam staż w Policji, i niestety absolutnie nie było żadnej możliwości zatrudnienia, a szkoda

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-17, 22:01   #494
Darin
Rozeznanie

Thumbs down Dot.: Pytanie o STAŻ

Z tego co ja wiem staż można odbyć tylko raz. Ewentualnie mogą ci go przedłuzyć ale z tym są kłopoty, chyba ze masz znajomości w UP bo generalnie te nie mają kasy.
Darin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-18, 07:16   #495
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajasia222
dziewczyny, głupie pytanie wiem Ale kurcze mam dylemat w co sie jutro na te rozmowy ubrać odpada dekolt i miniówa bo w takich ciuchach nie chodzę, z drugiej strony kostium i koszula wydaja mi cie trochę za oficjalne, czy nie??
No i kurcze mam stresa przed tymi rozmowami, jakieś rady doswiadczonych stażystek??
powiem Ci, że ja na rozmowie byłam w klapkach, dżinsach i różowej bluzce, bo to było tak niespodziewanie. Akurat szłam zanieść podanie i już mnie wzięli na rozmowę ale się dostałam

a tak normalnie to radziłabym ubrać jakąś koszule i ja bym wzięła ładne dżinsy
Stary 2006-05-18, 07:29   #496
beat@
Zakorzenienie

A mi przedłużyli staż w Komendzie Policji. Właśnie mama z pracy zadzwoniła i mnie poinformowała. trochę, a nawet bardzo mnie to zdenerwowało bo miałam już mniej więcej zaplanowane wakacje
Jejjjjjj jaka ja jestem wściekła

Patrycja 28.06.2014

Stary 2006-05-18, 07:43   #497
smerfeta01
Zakorzenienie

ja bym się na Twoim miejscu cieszyła
Stary 2006-05-18, 07:50   #498
beat@
Zakorzenienie

ja się z jednej strony ciesze ale z drugiej znowu wsciekla jestem. + jest taki ze pozwoli mi to odbyc praktyke we wrzesniu do szkoly a - taki ze to mi wszystkie plany wakacyjne pokrzyzowalo. to już drugi raz raz zaplanowalam już wstsko i nie wyszło i teraz historia się powtórzyła

Patrycja 28.06.2014

Stary 2006-05-18, 11:45   #499
smerfeta01
Zakorzenienie

przecież nie musisz się godzić na przedłużenie stażu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-18, 12:02   #500
beat@
Zakorzenienie

zgodziłam się na to już 2 miesiące temu a w sumie nie zrezygnuję też bo mi pieniążki będą potrzebne. jakoś to przeżyję, zwłaszcza że tym razem mama mi powiadziała właśnie że będzie możliwość zatrudnienia

Patrycja 28.06.2014

Stary 2006-05-18, 12:12   #501
smerfeta01
Zakorzenienie

to się ciesz i nie marudź
Stary 2006-05-18, 12:16   #502
zuziunia13
Rozeznanie

Staż to fajna sprawa z racji zdobycia doświadczenia, ale niestety malo kasy. Ktoś jak musi się utrzymać to niestety odpada. I robi się fatalna sprawa. Mi się pali i nie mogę isc na staż. Cóż mam począć?
Stary 2006-05-18, 14:59   #503
justyna_dt
Zakorzenienie

Dziewczyny, pomocy. Dziś dałam do PUPu zaświadczenie od lekarza, podpisałam umowę, oficjalnie staż zaczynam od jutra. Pani dała mi (tzn. szefowi... no, czyli mi ) do wypełnienia dwie strony: "Dane dotyczące organizacji miejsc stażu" i "program stażu". Moje pytania:

1. "Wymaganie dotyczące bezrobotnych (predyspozycje psychofizyczne, minimalne kfalifikacje lub inne) - co tu można wpisać oprócz wykształcenia?
2. "Rodzaj uzyskanych kwalifikacji i umiejętności" - co i jak wpisać?
3. "Nazwa i kod zawodu lub specjalności" - jaki znowu kod?

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-18, 15:22   #504
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Dzieki, ubrałam sie tak jak planowałam, letni kostiumik i mi było zabójczo goraco :d
Mam dwie oferty w poradni chorób piersi, tu sie maja do mnie odezwać za jakis czas na próbne dni żebym mogła przyjrzeć sie programowi do rejestracji i drukowania recept, jeśli bede umiała go obsługiwać to spoko mam ten staz, tylko to by było koło 20 czerwca, troche późno...

Drugie miejsce Pan chce zeby mu prowadzić sklep internetowy, strona jest teoretycznie zrobiona, trzeba tam wgrac zdjecia opisy jakies regulaminy itp, nie mam pojecia czy podołam, musze popytac kumpla informatyka czy to trudne jest, ale tu akurat byłaby praca w większości w domu, bo to odpowiadanie na maile klientów itp. Pan powiedział ze mam na ta strone wejsc i sobie zobaczyc czy dam rade, duzo powiedział nie?? i mam do niego oddzwonic.
Plusy i minusy ma kazda oferta i sama sie zdecydwać nie potrafię... w poradni bym musiała byc na 7.45 czyli o 5.30 wstawac, do tego 100zł na bilet miesieczny, ale praca wydaje mi sie przyjemna no bo zarejestrowac kogos czy odebrac telefon to nie problem jesli opanuje ten program do rejestracji.
W sklepie int, praca w domu czasem tylko trzeba by po materiały jechac,ulezy sie 100zł na dojazdy no i nie jestem godzinowo uwiazana i niewiem
Stary 2006-05-18, 17:26   #505
Mirabilka
Zakorzenienie

witam
po krótkiej przerwie.

mija 3 tydzien odkąd zaczełam staż i musze powiedzieć, że jest świetnie.
Juz nie musze zadawac pytań w stylu "co robic" Zgadzam się z tym, że atmosfera jest najważniejsza ja na moją nie narzekam ( nawet po imprezie "integracyjnej" jestem).
Oby te pół roku nie przeleciało za szybko bo trafiłam na świetnych ludzi na wszystkisz szczczeblach tej calej organizacji - czego życze każdemu

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-19, 06:30   #506
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_dt
Dziewczyny, pomocy. Dziś dałam do PUPu zaświadczenie od lekarza, podpisałam umowę, oficjalnie staż zaczynam od jutra. Pani dała mi (tzn. szefowi... no, czyli mi ) do wypełnienia dwie strony: "Dane dotyczące organizacji miejsc stażu" i "program stażu". Moje pytania:

1. "Wymaganie dotyczące bezrobotnych (predyspozycje psychofizyczne, minimalne kfalifikacje lub inne) - co tu można wpisać oprócz wykształcenia?
2. "Rodzaj uzyskanych kwalifikacji i umiejętności" - co i jak wpisać?
3. "Nazwa i kod zawodu lub specjalności" - jaki znowu kod?
te arkusza wypełnia pracodawca po zakończeniu stażu te informacje będą w przyszłości potrzebne gdy będziesz dalej się starać o pracę, niekoniecznie w tym miejscu gdzie odbyłaś staż. Jest też dodatkowo wystawiana opinia o stażyście, żeby przyszli pracodawcy wiedzieli czy warto go zatrudnić czy też nie

kajasia222 - jeśli przejazd do miejsca odbywania stażu kosztuje więcej niż 150zł. wówczas 90% jest zwracane czasem warto kupić jeden bilet normalny, niż ulgowy ( tylko jeden okazujesz jako dowód przejazdu ) i kasa jest zwrócona
Stary 2006-05-19, 06:40   #507
justyna_dt
Zakorzenienie

Cytat:
te arkusza wypełnia pracodawca po zakończeniu stażu te informacje będą w przyszłości potrzebne gdy będziesz dalej się starać o pracę, niekoniecznie w tym miejscu gdzie odbyłaś staż. Jest też dodatkowo wystawiana opinia o stażyście, żeby przyszli pracodawcy wiedzieli czy warto go zatrudnić czy też nie

kajasia222 - jeśli przejazd do miejsca odbywania stażu kosztuje więcej niż 150zł. wówczas 90% jest zwracane czasem warto kupić jeden bilet normalny, niż ulgowy ( tylko jeden okazujesz jako dowód przejazdu ) i kasa jest zwrócona
smerfeta, hmm... tylko czemu kobieta kazała mi to przynieść jak najszybciej i powiedziała, że bez tego wniosek nie może być przyjęty?

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-19, 06:57   #508
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_dt
smerfeta, hmm... tylko czemu kobieta kazała mi to przynieść jak najszybciej i powiedziała, że bez tego wniosek nie może być przyjęty?
to pewnie dostałaś taką ankietę do wypełnienia ? ( pkt.1 ).
rodzaj uzyskanych kwalifikacji i umiejętności to na pewno wypełnia pracodawca po zakończeniu stażu. Ja jak miałam iść na staż to dostałam 2 kartki, które zaniosłam pracodawcy i jakąś ankietę do wypełnienia dla bezrobotnych.
Stary 2006-05-19, 10:35   #509
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:

Smerfetko, ale ja za miesięczny nieulgowy zapłacę 98 zł ;/ to mi juz nie zwróca ;( chyba ze... zapytam ile na pociag kosztuje i jeden miesiac przejezdze pociagiem a potem jak sie przerzucę na autobus to mi to ktos sprawdzi??I jak to jest zwracane?? Co miesiac dostaje wiecej kasiorki czy jak?? Jak wiesz cos wiecej prosze napisz, z góry dzieki!!
Bo juz wiem że nie bede tego sklepu internetowego prowadziła, coś tu w tym wszystkim śmierdzi i decyduję sie na poradnię
Stary 2006-05-19, 11:22   #510
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajasia222
Smerfetko, ale ja za miesięczny nieulgowy zapłacę 98 zł ;/ to mi juz nie zwróca ;( chyba ze... zapytam ile na pociag kosztuje i jeden miesiac przejezdze pociagiem a potem jak sie przerzucę na autobus to mi to ktos sprawdzi??I jak to jest zwracane?? Co miesiac dostaje wiecej kasiorki czy jak?? Jak wiesz cos wiecej prosze napisz, z góry dzieki!!
Bo juz wiem że nie bede tego sklepu internetowego prowadziła, coś tu w tym wszystkim śmierdzi i decyduję sie na poradnię
u mnie koleżanki ze stażu kombinowały jak się da normalnie płaciły za bilet w jedną stronę 4zł. ulgowy a kupowały normalny za chyba 7zł. do niedawna jeszcze zwracali kasę gdy przejazd był droższy od 120zł., teraz dźwignęli do 150zł. W celu zwrotu kasy trzeba wypełnić wniosek i załączyć 1 bilet możesz więc w jeden dzień wybrać się pociągiem, jeśli ten jest droższy, a potem normalnie jeździć autobusem i wtedy kasa się zwróci, jeśli oczywiście uzbierasz z biletów te 150zł.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości