![]() |
#5101 |
Zadomowienie
|
Dot.: WYPADAJĄCE WŁOSY- kontynuacja
Ja niestety ciągle szukam tego który będzie mi w 100% odpowiadał. Ale chyba musiałam się czegoś najeśc, bo mnie głowa swędzi, a tak się dzieje, jak wrzucę w siebie jakiś "owoc zakazany". Chociaż mogła to być równie dobrze kawa, bo od paru dni piję znowu po dwie filiżanki dziennie, a to przynajmniej o jedną za dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5102 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Stosowałam już loxon, alpicort e, laticort, diprosalic, olejek khadi i wypadanie ciągle powraca. Już nie wiem czego próbować, narazie postanowiłam mniej się stresować i zapisałam się na jogę. Z wypadaniem jest różnie w niektóre dni podczas mycia wypadnie kilka włosów, a w inne kilkanaście-kilkadziesiąt :/ też się zastanawiałam nad zafarbowaniem, ale ciągle mam opory,ze zaczną bardziej wypadać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz jestem na orzeszkach, choć i tak nie potrafiłam się oprzeć czekoladzie ![]()
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5104 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
rozmawiałam z dermatologiem-dieta jest wazna w łojotoku, nalezy unikac mocnych szamponów, mi najbardziej odpowiada emolium, jest super.
![]() |
#5105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Od paru dni bardziej przetłuszczają mi się włosy, pewnie to przez noszenie kaptura ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5106 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() już się nie mogę wprost doczekać na to wszystko, i to tuż przed świętami ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#5107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i nic nie dało, że umyłam włosy w południe, dalej mnie łeb swędzi... ![]() oj, oj!!! trzeba się przyłożyć do tej diety, ćwiczyć wolę ![]()
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5108 |
Przyczajenie
|
jakie to sa "owoce zakazane", czy któraś z Was ma może listą ptoduktów, których nie należy jeść i tych które sa wskazane?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5109 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5110 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie: Odkad zaczely mi wypadac włosy przestalam je farbować, ale za to kolor jaki mam teraz przysparza mnie o taką niechęć patrzenia na siebie w lustro, a na dodatek tych mnostwo siwych włosów ( to niestety po tacie, rodzinne, osiwiał w wieku 20 paru lat ), że porzebuje rady
![]() Owszem, włosy nie wypadają mi ju w takich ilosciach jak kiedys, bo tak przy myciu to tak do 30 wypadnie, czasem mniej, a w dzien to tak z pare sobie poleci, ale chciałabym coś zmienić w sobie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5111 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kupiłam farbę naturalną khadi i jutro (chyba) pofarbuje...producent obiecuje oprocz pokrycia siwych włosow wzmocnienie ich i na to liczę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a ja uważam, że to możliwe. przecież to co jemy ma szczególny wpływ na skład i ilość wydzielanego łoju. a na skórze głowy gruczołów łojowych jest bardzo dużo, każdy uchodzi do przestrzeni między włosem w mieszkiem włosowym, przez co jest w stanie upośledzić funkcje cebulki i brodawki włosowej. wynik ten jest poparty moimi obserwacjami i doświadczeniami. sprawdzone jest to również przez inne dziewczyny z łojotokiem, co daje już hipotezę. teraz potrzebne nam potwierdzenie, a będziemy już miały teorię naukową. ![]() jeśli chodzi o "zakazane owoce", sądzę, że jest to bardzo indywidualna sprawa. u mnie są to w szczególności słodycze, czyli cukry proste i np chipsy, ostre potrawy. jeśli chodzi o tłuszcz - nie jestem pewna, muszę to sprawdzić. w drugą stronę działają na przykład owoce, orzechy, pestki dyni, warzywa (dużo błonnika). ważne jest też, aby pić dużo wody. oczyszczające działanie ma pokrzywa, skrzyp i wierzbownica (tu szczególnie jeśli chodzi o wpływ na ilość wydzielanego łoju). Bejjka, napisz proszę o efektach farbowania ![]()
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 Edytowane przez kurtyzana Czas edycji: 2009-12-14 o 13:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5114 |
Wtajemniczenie
|
Kurtyzano, dzięki za wytłumaczenie. Nie pomyślałam o tym w ten sposób. Czyli może spowodować swędzenie( chociaż nie wypadanie, a jak już to na pewno nie w tak krótkim czasie).
|
![]() ![]() |
![]() |
#5115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
swędzenie powoduje dlatego, że łój w nadmiernej ilości lub o nieprawidłowym składzie jest doskonałą pożywką dla bakterii i prowadzi do nadmiernego rozwoju grzybów Malassezia furfur (Pityrosporum ovale). a dokładniej tak: Obecnie wiadomo, że w powstawaniu łupieżu uczestniczy grzyb drożdżopodobny - Malassezia furfur (dawna i powszechnie do dziś używana nazwa to Pityrosporum ovale). Ten grzyb może także wywoływać i nasilać objawy łojotokowego zapalenia skóry, a także atopowego zapalenia skóry. Rola grzyba w złuszczaniu naskórka Proces złuszczania normalnie odbywa się w sposób niezauważalny i trwa około 28 dni. Za wytwarzanie „młodych” komórek naskórka odpowiedzialne są zawarte w nabłonku komórki „budowniczowie” - tzw. keranocyty. Wszystko wskazuje na to, że to właśnie obecność grzybów Malassezia furfur sprawia, że keranocyty nagle przyspieszają proces odnowy naskórka i skracają go nawet czterokrotnie. Skutkiem jest przyśpieszenie złuszczania się „starych” komórek, które odrywają się jako drobinki skóry w postaci płatków łupieżu. Mechanizm chorobotwórczy Malassezia furfur Grzyb Malassezia furfur (Pityrosporum ovale) nie „spadł z nieba”. Egzystuje od wieków na skórze bardzo wielu ludzi pozostając w harmonii z innymi drobnoustrojami. U osób, którym doskwiera łupież zauważa się nadmierny wzrost populacji grzyba. Pod wpływem łojotoku minipasożyt zaczyna namnażać się i przetwarzać obfitej wydzieliną tłuszczową skóry głowy. Efektem jest wytwarzanie tzw. wolnych kwasów tłuszczowych, co drażni skórę i powoduje złuszczanie się naskórka. Stąd świąd i zapalne podrażnienia skóry głowy są rozpoznawane, jako skutek rozkładu tłuszczu – tj. uwalniania i wzrostu stężenia wolnych kwasów tłuszczowych na skórze – przez grzyb Malassezia farfur . jeśli chodzi o wypadanie, to jeszcze raz: korzeń włosa (czyli jego część tkwiąca w skórze) jest otoczony zagłębioną w skórze warstwą naskórka: mieszkiem włosowym. do przestrzeni między włosem i mieszkiem uchodzą gruczoły łojowe. u podstawy włosa znajduje się brodawka skóry otoczona cebulką włosową. jest to obszar odpowiedzialny za wzrost włosa. intensywnie dzielące się komórki znajdują się wewnątrz cebulki, natomiast brodawka uczestniczy w ich odżywianiu. przez mały otwór w podstawie otoczki włosa do brodawki włosa wnikają włókna nerwowe i naczynia krwionośne. - stąd wniosek, że łój może upośledzać funkcje cebulki włosa, poprzez utrudnianie dostarczania do brodawki włosowej tlenu i substancji odżywczych. ale proszę mnie poprawić, jeśli się mylę. ![]() aha, jeszcze taka ciekawostka: są też opinie, że łojotok ma podłoże hormonalne. z moich informacji wynika, że androgeny są odpowiedzialne intensywne wydzielanie łoju, więc jeśli ktoś cierpi na łojotok i dieta nie przynosi rezultatów, warto wykonać badania hormonalne. "Przyczyną wzmożonej aktywności gruczołów łojowych mogą być zarówno czynniki wewnętrzne - uwarunkowania genetyczne, aktualny stan zdrowia, wiek - okres pokwitania, dojrzewania, wewnętrzne predyspozycje organizmu, niewłaściwa dieta, jak i czynniki zewnętrzne czyli nieprawidłowa pielęgnacja, niedostateczna higiena, zbyt intensywne szczotkowanie, mycie włosów w zbyt gorącej wodzie i suszenie gorącym powietrzem, noszenie nieprzewiewnych okryć głowy i źle dobrane kosmetyki do tego typu skóry i włosów. Włosy przetłuszczające wymagają częstego, nawet codziennego mycia, które pozwoli na oczyszczenie włosów z nadmiaru łoju. Najlepsze dla włosów przetłuszczających są szampony ziołowe(tatarochmielowy, taro, piwny, cytrusowe), oraz zawierające substancje o działaniu przeciw łojotokowym oraz działające antyseptycznie, ściągająco, przeciw bakteryjnie i łagodząco. Do takich składników należą wyciągi ziołowe (np. z pokrzywy, łopianu, aloesu, czarnej rzepy) oraz biosiarka i alantoina. Wskazane jest szczotkowanie. Na łojotok owłosionej skóry głowy korzystnie działa słońce w lecie, a w zimie lampa kwarcowa. Szczotki i grzebienie należy utrzymywać w czystości."
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 Edytowane przez kurtyzana Czas edycji: 2009-12-14 o 13:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5116 |
Raczkowanie
|
aha, jeszcze taka ciekawostka: są też opinie, że łojotok ma podłoże hormonalne. z moich informacji wynika, że androgeny są odpowiedzialne intensywne wydzielanie łoju, więc jeśli ktoś cierpi na łojotok i dieta nie przynosi rezultatów, warto wykonać badania hormonalne.[/QUOTE]
U mnie tak jest na pewno - mam lekki trądzik, ale skóra przetłuszcza się okropnie. Włosy muszę myć codziennie ![]()
#5117 |
Wtajemniczenie
|
Tak, Kurtyzano, złe odżywianie na pewno ma wpływ na włosy, jednak bardzo rzadko zdarza się żeby same "zakazane owoce" sprawiły, że włosy wypadają( jeśli oprócz tego dostarcza się im potrzebnych składników odżywczych). Poza tym jeśli nawet tak komuś się stanie to włosy będą wypadać za ok. 4 miesiące( związane jest to z fazami wzrostu włosów). W momencie przetłuszczenia mogą jednak bardziej wypadać włosy, ale to mechanicznie, przez obciążenie i te, które i tak były już obumarłe.
Dzięki za długi artykuł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5118 |
Raczkowanie
|
spróbuj przyjmować szyszki chmielu - mają działania antyandrogenne, tj obniżają poziom hormonów androgenowych. słyszałam też że dziewczyny, które cierpią na hirsutyzm (który bierze się z podwyższonego poziomu hormonów męskich) zażywają Red Clover- czerwoną koniczynę, która zawiera fitoestrogeny. jednak ostrożnie z tym, mimo że są to fitohormony, wpływają one na naszą gospodarkę hormonalną i mogą np pogarszać samopoczucie podczas okresu czy działać na wzrost piersi
![]() z tego co wiem również pokrzywa działa antyandrogennie, ale nie na każdego fitohormony działają. jeśli zdecydowałabyś się na przyjmowanie szyszek chmielu albo lupuliny (to właściwie to samo), musisz poczytać o dawkach, bo tych niestety nie pamiętam. aha, niektóre suplementy z szyszkami są drogie i trzeba przyjmować ich dużo, bo kapsułki/tabletki zawierają mało wyciągu. wyciąg z red clover i szyszek chmielu jest tutaj: http://ekstrakty.com a kapsułki żelatynowe na mazidłach. ![]() wychodzi zapewne taniej i przynajmniej wiadomo, co się w siebie wrzuca ![]()
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 Edytowane przez kurtyzana Czas edycji: 2009-12-14 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#5119 |
Zakorzenienie
|
Z szyszkami chmielu trzeba uważać, bo mogą pogłębiać depresję.
A gdzie można kupić czerwoną koniczynę i w jakiej formie? ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Ok, już doczytałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5120 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na mazidlach i u thanatosa (link wyzej - ekstrakty.com). są to ekstrakty standaryzowane. ja mam z mazideł - jest to taki czarny proszek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5121 |
Zakorzenienie
|
I jak go zażywasz? Jaka jest dzienna dawka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5122 |
Wtajemniczenie
|
Ginzo, oprócz tego co wymieniłaś masz jeszcze inne objawy nadmiaru testosteronu? Jak np. nadmierne owłosienie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5123 |
Raczkowanie
|
nie zazywam, ale zamierzam sypnąć trochę do mazidła nabiustowego ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nie wiesz może, która część roślinki jest wartościowa? Kwiat, ziele, może korzeń ![]() A mi biust "napuchł" od wierzbownicy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
cholercia! a ja piję wierzbę na łojotok i nic mi nie rośnie ![]() wcześniej piłam kozę, ale też nic.. z tego co pamiętam dziewczyny piły herbatkę z koniczyny. na pewno znajdziesz informacje o dawkowaniu na forum wiekszepiersi. wpisz w google to hasełko, ja nie pamiętam już dokładnego adresu forum. ![]() ![]() http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 tutaj znajdziesz kapsułki, wegetariańskie i żelatynowe. ekstrakty też na tej stronie, tylko w dziale: ekstrakty roślinne ![]()
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 Edytowane przez kurtyzana Czas edycji: 2009-12-14 o 16:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5126 |
Rozeznanie
|
Ja już chyba znalazłam jeden z powodów wypadania moich włosów.
Zauważyłam ze im rzadziej związuje włosy w kite tym mniej wypadają...włosy mam do pasa do tego są ciężkie więc widocznie kitka za bradzo je obciąża...a jak chodze w rozpuszczonych to przy myciu wypada z 10 a przy codziennym czesaniu 2-3. ![]() Dodatkowo łykam tabl. centrum i komsetyki na wypadanie i jak narazie jest suuper..
Długość włosów obecnie: 65-67cm ![]() Upragniona: 75-80cm. ![]() Posiadam na wymianę: zestaw khadi szampon i odzywke wax zagraniczny odzywke fitomed i aussie, tigi melko i miód, i zestaw doliva z oliwa z oliwek Cece-med maska Gdyby kogoś coś interesowało to chetnie sie zamienie |
![]() ![]() |
![]() |
#5127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja wierzbownicy nie piję, tylko łykam susz, bo ponoć są lepsze efekty i chyba rzeczywiście są. Chociaż to jet niesamowicie uciążliwe ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5128 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5129 |
Konto usunięte
|
TO JA MAM PYTANIE, może głupie ale upewnić się muszę
![]() czyli że jak będę jeść wierzbowice (pić ewentualnie) to to spowoduje wzrost mojego nikłego biustu?? ![]() też muszę zrobić badania hormonalne, testosteronik ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.