Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 174 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-15, 08:19   #5191
papryka85
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Witam po przerwie...Nie było mnie parę dni, bo...umierałam... współczułam kasiek87 i karolinusieńce(chyba?) alergii, a okazuje się, że moje jazdy zdrowotne to prawdopodobnie reakcje alergiczne. Obecnie mam zapalenie oskrzeli, ale najprawdopodobniej alergiczne mam korytko lekarstw, lekarka twierdzi, że przejdzie mi po tym(w tym dwa inhalatory) a wtedy skierowanie do alergologa i testy...Gorzej bo wszyscy nie wyłączając mnie podejrzewają, że uczuliłam się na farby, których używamy w pracy nie muszę dodawać, że to mnie dobija, mojemu szefowi też raczej nie do śmiechu, ale dobry chłopina jest-cały czas powtarza, że jakoś sobie z tym poradzimy...mam nadzieję, ale póki co jestem na zwolnieniu...znów...

postów nie nadążam czytać, przeleciałam po tych trzech zaległych stronach i co na pewno muszę napisać to:
emless-bądź silna kobieto!!!!jesteśmy z Tobą!!!

emeczka-nie mam bladego pojęcia jak z tym rezonansem jest...nie masz komórki do swojej orto?

na razie tyle...myślę, że będę zaglądać częściej, bo wróciłam do żywych to nadrobię zaległości...czekajcie w napięciu, bo nie znacie dnai ani godziny, kiedy papryka zrobi wejście smoka

PS. smv i Ciebie nie oszczędziło ehhh...zdrowiej szybko!!!
Stary 2008-02-15, 09:19   #5192
dziuniaaa
Zakorzenienie

Ale ból:/ wczoraj tak mnie zęby bolały po tym drucie, a dzisiaj już nic, jem normalnie (?!), jakaś dziwna chyba jestem.

włosy - zapuszczanie i dbanie
dziuniaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 10:14   #5193
p4trycja
Raczkowanie

A ja już się umówiłam we środę, bo byłam na konsultacji, na zakładanie góry na 2 kwietnia uff wkońcu... od razu na drugiej wizycie zakładam hah... nie będe nosić separatorów, może to i lepiej widocznie nie musze... doktorek powiedział, ze narazie! nie musze nic wyrywać, ale potem moze górne piątki i dolne ósemki. Tak w ogóle to drugi otro, poprzednio byłam u takiej babki, ale ten doktorek jakos bardziej profesjonalny, poza tym to mój brat sie u niego leczył tzn zakładał u niego aparat i teraz jest rok po zdjęciu i jest wszystko gites... kurdę tyle teraz czekać żeby zakładać, no ale cieszę się. Jak ktos by chciał wiedziec jaką mam wadę to stłoczone górne jedynki, trochę dół i jakoś tak zgryz nie równo się na siebie nakłada Pzdr wszystkim właścicielkom aparatów i czekajacym na zakładanie ))

PS. Wy cierpicie z powodu zębów lub alergii lub przeziębień a ja mało co wczoraj nie skonałam z powodu bólu pleców tzn.krzyża, matko nikomu tego nie życzę, nie wiem od czego, miałam wcześniej takie bóle ale nie az tak mocne, mam przecież dopiero 16 lat a już tak boli jak u starej baby, dzis zostałam w domu bo nawet umyć się nie dam rady ;((
Stary 2008-02-15, 10:34   #5194
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

ja w ieku 14 lat miałąm jakies dziwne "coś " bolące na plecach...Pisze "cos", bo nie kregosłup a obok, a jak mi przeskoczyło to sie wyprostować nie mogłam Wiecie -kupuję coś w sklepie wyciagam reke z pieniazkami i pstryk-ból ból i wróc tak czlowieku do domu.. I nikt mi nie potrafil powiedziec co mnie tam boli;]

ps.. ale fajną emotke tu znalazłam ->

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 10:46   #5195
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Witam po przerwie...Nie było mnie parę dni, bo...umierałam... współczułam kasiek87 i karolinusieńce(chyba?) alergii, a okazuje się, że moje jazdy zdrowotne to prawdopodobnie reakcje alergiczne. Obecnie mam zapalenie oskrzeli, ale najprawdopodobniej alergiczne mam korytko lekarstw, lekarka twierdzi, że przejdzie mi po tym(w tym dwa inhalatory) a wtedy skierowanie do alergologa i testy...Gorzej bo wszyscy nie wyłączając mnie podejrzewają, że uczuliłam się na farby, których używamy w pracy nie muszę dodawać, że to mnie dobija, mojemu szefowi też raczej nie do śmiechu, ale dobry chłopina jest-cały czas powtarza, że jakoś sobie z tym poradzimy...mam nadzieję, ale póki co jestem na zwolnieniu...znów...

postów nie nadążam czytać, przeleciałam po tych trzech zaległych stronach i co na pewno muszę napisać to:
emless-bądź silna kobieto!!!!jesteśmy z Tobą!!!

emeczka-nie mam bladego pojęcia jak z tym rezonansem jest...nie masz komórki do swojej orto?

na razie tyle...myślę, że będę zaglądać częściej, bo wróciłam do żywych to nadrobię zaległości...czekajcie w napięciu, bo nie znacie dnai ani godziny, kiedy papryka zrobi wejście smoka

PS. smv i Ciebie nie oszczędziło ehhh...zdrowiej szybko!!!

ja dzis bylam na testach no jakze milo i sympatycznie :P doktor fajny pielegniarki o dziwo tez :P ale no wlaasnie okazalo sie mam alergie prawie na wszystko co mozliwe do tego bardzo duza hyh jak ludzie na 24 naklucia mieli popuchniete po 3 -4 ja mialam 21 spuchnietych bardzo duze tez zaczerwienienie masakra zapisal mnie na testy pokarmowe bo powiedzial ze przy takiej alergii pokarmowa tez mam na pewno i zebym przypomniala ze mam nietolerancje mleka to dostane jeszcze zestaw testow mleczny :P

nastepne testy za 5 tyg ahh ten NFZ :P wizyte mialam o 9 40 jakos minely 2 h a moje bable nadal wielkie i spuchniete :P kazal mi sie zastanowic powaznie nad odczulaniem, mama musi powywalac z domu wszystkie pierza ;/ i dr powiedzial ze jesli mam kota to moge go zjesc bo mam duza alergie na koty ale na szczescie nie mam kociaka aj ciekawe co jeszcze z pokarmowych ciekawe

Papryczko a nie mozesz nosic maski takiej przeciwgazowej ? ja podczas remontu ze wzgledu na unoszacy sie kurza taka nosilam

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 11:53   #5196
smv
Zakorzenienie

kasiek kobito to Ty musisz powietrzem zyc! łał!..
odczucanie jest dobre moi znajomi chodza i sobie chwalą, koleznaka ktora tez ma alergie na kotki i w ogole tez wzsadzie na wszystko teraz ma kota i nic jej nie jest wiec chyba cos tam te odczulania działają

paprysia...Bidulko;* zdrowiej!

w ogóle wszyscy zdrowiejcie!

ja wrocilam od orto, zmieniła mi łuk na dole i toche zaczyna bolec i łb mnie boli i spać sie chce a tu obiecałam sobie ze sie poucze bo w czwartek przyszły 5 raz do zaliczenia podchodze..ciekawe czy kolejna kicha bedzie;D wolałabym nie..

i w ogóle moja orto taka dzisiaj miła dla mnie i troskliwa az nmi sie od Niej nie chciało wychodzić. fiu fiu)
a i zapytałam omwyciagi, prawdopodobnie mnie ominą bo wady zgryzu nie mam ponoc ( a to dziwne!) tlyko bardziej mam stłoczenie

zmykam do tej cholerrrrnej nauki

have a nice day brace people

NAJNOWSZE WIEśCI!
Ktoś ( o imieniu AGNIESZKA)na moim blogu z zebami mnie lekko mówiąc zwyzywał
paCZta i podziwiojta

ale głupia jesteś, że sobie dałaś wyrwać zęby - ja mam (miałam) dużo większą wadę i nie miałam ani jednego zęba wyrwanego. teraz będziesz miała płaski profil i problemy za jakiś czas, bo masz zachwiany łuk... gratulacje!!!

i kto to może być? ktoś z naszego forum bo kto inny, nigdzie indziej nie jestem zalogowana. i w ogóle co za głupoty ktoś gada! o problemach itp Powiem kkrótko na łamach forum: BUJAJ SIę

MAMY ZDRAJCę!!!!!!!!
Stary 2008-02-15, 12:13   #5197
kasiek87
Kokon pro

smv taa powietrzem tez sie nie da, bo kichac zaczynam

moj facet mial odczulanie i jemu nie pomoglo do tego kupa kasy yh znow ;/ mama mowi ze raczej sie zdecydujemy na to ale znow musza na mnie kase wywalac yh do bani

a co do bloga powiem ci ze bylam kiedys zalogowana na grono.net i tam tez taka byla co sie madrzyla o wyzszosci damona nad wszystkim innym i ze jak mozna zeby wyrwac ( co tam ze np u mnie inaczej sie nie dalo bo mialabym krzywa symetrie i wygladalabym jak kon) ale coz jak zaczela bluzgac zgloszono to moderatorowi i zostala zablokowana hmm jak widzisz na blogu jej nr IP mozesz napisac do adminow na wizazu czy maja kogos z tego nr zalogowanego i wyjasnic sprawe i wtedy dowiesz sie kto to ;] chyba ze to jakas tepa dziewuszka przypadkiem weszla ci na bloga i chciala sie podbudowac ze ona taka mOOONdra a ty gÓÓpia bo dalas sobie zeby usunac yh oleeej

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-02-15, 12:47   #5198
Oleńka =)
Rozeznanie

smv nie przejmuj się Po prostu wypowiedź tej osoby ( Agnieszki) świadczy o niej samej i może być prowokacją. Każdy odrobinę myślący człowiek wie, że wada wadzie nie równa i przebieg leczenia jest dostosowany indywidualnie do pacjenta.
Stary 2008-02-15, 14:12   #5199
poldzia89
Zadomowienie

smv !! no nie mów ze ci ktoś napisał coś takiego na blogu ?? a za przeproszeniem to co ta dziewczyna orto jest ze tak sie zna na zębach ?? a h... jak chciałaś to wyrwałaś i niech sie nie wp...a do twoich zębów pozdro i nie przejmuj sie

poldzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 14:52   #5200
hellononsens
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emless Pokaż wiadomość
Dzięki za słowa otuchy, na pewno się przydadzą

Hej hellononsens!
Pierwszy dzień minął mi w miarę spokojnie, tylko wieczorem miałam kryzys, już dzisiaj nawet jest wszystko w porządku.
Ale chyba wszystkie dziewczyny tutaj się ze mną zgodzą, że tak ogólnie pierwsze dni nie są zbyt przyjemne, w końcu aparat to ciało obce w jamie gębowej do którego trzeba się przyzwyczaić a potem może być już tylko lepiej

Powodów do radości rzeczywiście nie ma, ale przecież każdy przypadek jest inny, może akurat Ty będziesz miała mniejsze problemy z mówieniem niż ja. Mi wielkie trudności sprawiają słowa z szeleszczącymi, dźwięczącymi i innymi dźwiękonaśladowczymi głoskami, co tu dużo gadać, po prostu seplenię Strasznie trudno mi idzie wymawianie 'i', ale cały czas mam nadzieję że to minie...

W sumie na fotelu u orto siedziałam jakieś 2h - najpierw przymiarka hassa, jakieś tam jego piłowanie, przyklejanie, a dopiero potem klejenie zamków.

Maskę zacznę pewnie nosić jak już mi pęknie szew podniebienny, więc na razie przynajmniej z tym mam spokój.
Aham to troszkę mnie pocieszyłaś ale w moim przypadku to pewnie ta maska bedzie konieczna juz opd pierwszego dnia ;| A miałam, na koniec roku spiewać hieh hieh a to mi sie udalo :P teraz na p[ewno zaspiewam :P

Pozdrawiam trzym sie cieplutko : ***
hellononsens jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 15:00   #5201
lolitaj
Raczkowanie

łooo łooo łoooo nie bylo mnie kilka dni.. a tu tyle lektury mi zostawiacie... no wiecie co .. wsyd hehe

Isenia wrrr.. co za za piękna czerwień oh i ah

Ktoś sie pytał cos o pierscienie.. ja ich nie mam przynajmnej na gorze.. a na dole to nie wiem co mi orto wymysli..ale podejzewam ze jak mam na gorze to na dole tez pewnie bede mieć
Jak na razie nie widze u mnie zadnej zmiany.. no jedynie skrzywiła mi sie jedynka (tak jakoś do środka mi poszła) no ale zyje... juz zaczyam normalnie pałaszować jedzonko tylko, ze porobily mi sie rany czy cholera wie co to takie biale plamki i powyrzej dziaseł bol strasznie przy płukaniu zębów...
ale musze sie wybrac do dentysty (znowu) ja mam jakas obsesje na punkcie prochnicy.. tak mi sie dwa zęby nie podobają.
aaaa sie usmiałam dzisiaj... rozmawiam z kolezankami z klasy a one sie pytaja.. ej ty masz aparat? a ja ze tak... one oczy na wierzch i "od kiedy?" a ja ze od ponad tygodnia... "ta nie zauwazyłyśmy" kurde.. jak zaczełam sie smiac.. rozmawiałam z nimi przez cały ten tydzien noszenia śmiałysmy sie a one nic dopiero teraz.... a to ci pskikus!

Nauczyciele tez jakos tak sie na mnie dziwnie patrza jak cos mowie... hehe moze seplenie haha
takkk brat sie ze mnie śmieje (jak ja sie śmieje) mowi na mnie kupa zelastwa.... i sie ze mnie zbija.. i wtedy ja sie zaczyam brechtać.. tak tak tak i smiechu co nie miara... ale co tam wazne ze jest z czego sie pośmiać..

Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić.
Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć.
Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem.

19.08.09 prawko
01.10.09 studentka
lolitaj jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-15, 15:39   #5202
emless
Moderator

Cytat:
Napisane przez hellononsens Pokaż wiadomość
Aham to troszkę mnie pocieszyłaś ale w moim przypadku to pewnie ta maska bedzie konieczna juz opd pierwszego dnia ;| A miałam, na koniec roku spiewać hieh hieh a to mi sie udalo :P teraz na p[ewno zaspiewam :P

Pozdrawiam trzym sie cieplutko : ***
Kto wie, może akurat do końca roku szkolnego pozbędziesz się tego dziadostwa i zaśpiewasz!
Ja liczę na to, że mi orto ściągnie hassa przed końcem maja, żebym już sesje mogła sobie spokojnie zdać bez seplenienia

emless jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 15:54   #5203
zuzek9
Zakorzenienie

GG do zuzek9 Send a message via Skype™ to zuzek9

lolitaj tak się zastanawiam jak to u mnie będzie. chociaż większość znajomych wie (tzn. tych bliższych znajomych ) że będę miała aparat. hehe.
ale nie wiem, jak można nie zauważyć śmiesznie hehe

smv nie przejmuj się. niektórzy ludzie mają jakieś dziury w mózgu i dziwne fazy

mnie wyrwanie drugiego zęba bardziej bolało :/ w ogóle więcej krwi i jakoś gorzej było. ale żyję. tylko jeść nie mogę. bułkę kroję na małe kawałki i wrzucam na tył
a jutro orto i aparacik

zuzek9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 15:57   #5204
tulipanna.
Zakorzenienie

Dziewczyny a co sadzicie o wyrwaniu dwoch zebow na raz i zalozeniu od razu aparatu? Ufam mojemu lekarzowi, ale zaczynam sie denerwowac czytajac o waszych odczuciach odnosnie wyrywania...
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 16:10   #5205
roksi1407
Przyczajenie

Czesc WamCiesze sie,ze nawinal sie temat alergii,poniewaz wlasnie sie dowiedzialam ze mam alergiczny niedożyt nosa i podejrzewaja astme.mam mnostwo lekow w tym tez dwa inhalatory jak to bylo wspomniane wczesniej i czeka mnie zabieg wyciecia migdalkow.ciekawe jak zabezpiecza aparat lekarzebęde miec robione testy w najblizszym czasie ale zdziwilo mnie pytanie mojej pani alergolog na ostatniej wizycie a mianowicie" od kiedy nosi pani aparat?" czyzby podejrzewala ze aparat w koncu wyonany z metalu mial jakis wplyw/hmm.....nawet jesli to go nie sciagne!
wszystkich na kolana ząbków
roksi1407 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-15, 16:12   #5206
kingkong
Rozeznanie

mój orto kazał mi odczekać około 2 tygodni od wyrwania czwórek. Ja na Twoim miejscu odczekałabym przynajmniej tydzień aż się troszkę zagoi Będzie dobrze
kingkong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 16:15   #5207
roksi1407
Przyczajenie

"ja dzis bylam na testach no jakze milo i sympatycznie :P doktor fajny pielegniarki o dziwo tez :P ale no wlaasnie okazalo sie mam alergie prawie na wszystko co mozliwe do tego bardzo duza hyh jak ludzie na 24 naklucia mieli popuchniete po 3 -4 ja mialam 21 spuchnietych bardzo duze tez zaczerwienienie masakra zapisal mnie na testy pokarmowe bo powiedzial ze przy takiej alergii pokarmowa tez mam na pewno i zebym przypomniala ze mam nietolerancje mleka to dostane jeszcze zestaw testow mleczny :P

nastepne testy za 5 tyg ahh ten NFZ :P wizyte mialam o 9 40 jakos minely 2 h a moje bable nadal wielkie i spuchniete :P kazal mi sie zastanowic powaznie nad odczulaniem, mama musi powywalac z domu wszystkie pierza ;/ i dr powiedzial ze jesli mam kota to moge go zjesc bo mam duza alergie na koty ale na szczescie nie mam kociaka aj ciekawe co jeszcze z pokarmowych ciekawe

Zaczynam się obawiać tych testów......
wszystkich na kolana ząbków
roksi1407 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 16:16   #5208
smv
Zakorzenienie

moja orto i moja dentystka tez kazali mi wyrywac stopniowo zeby nie ze wszytskei naraz bo nie mialabym czym jesc no i zeby troche rany sie podgoily, ale wiem ze taka osoba, ktora juz tu nie zaglada sawa sawa miala wyrywane obie czwórkiw jeden dzien i aparat jakos troche pozniej i zyje
ja bym jednak wolala zaczekac chcoiaz takz tydzien, lub minimalnie ze 4 dni...
Stary 2008-02-15, 16:29   #5209
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
moja orto i moja dentystka tez kazali mi wyrywac stopniowo zeby nie ze wszytskei naraz bo nie mialabym czym jesc no i zeby troche rany sie podgoily, ale wiem ze taka osoba, ktora juz tu nie zaglada sawa sawa miala wyrywane obie czwórkiw jeden dzien i aparat jakos troche pozniej i zyje
Straszycie Ale...trudno. Najwyzej nacpam sie czyms przeciwbolowym. Najgorsze, ze moja wizyta skonczy sie pewnie przed polnoca, a rano ide zaliczac kolokwium pisemne Pozniej czeka mnie podroz w gory, gdzie spedze 6 dni...No coz - hardcore. Moj ortodonta powiedzial, ze lubi wyrywac zeby Jak przezyje to sie odezwe
Stary 2008-02-15, 16:42   #5210
zuzek9
Zakorzenienie

GG do zuzek9 Send a message via Skype™ to zuzek9

Cytat:
Napisane przez kingkong Pokaż wiadomość
mój orto kazał mi odczekać około 2 tygodni od wyrwania czwórek. Ja na Twoim miejscu odczekałabym przynajmniej tydzień aż się troszkę zagoi Będzie dobrze
Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
przeraziłyście mnie. jak mi orto nie założy jutro aparatu to się załamie chyba. ale powinna założyć. mówiła, że 2-3 dni po wyrwaniu można zakładać. a dentysta który mi rwał to mówił, że nie przeszkadza, że gojenie się ran trwa z miesiąc, ale do aparatu wystarczy.
więc założy. prawda? założy?
heh

zuzek9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 17:02   #5211
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez roksi1407 Pokaż wiadomość
"ja dzis bylam na testach no jakze milo i sympatycznie :P doktor fajny pielegniarki o dziwo tez :P ale no wlaasnie okazalo sie mam alergie prawie na wszystko co mozliwe do tego bardzo duza hyh jak ludzie na 24 naklucia mieli popuchniete po 3 -4 ja mialam 21 spuchnietych bardzo duze tez zaczerwienienie masakra zapisal mnie na testy pokarmowe bo powiedzial ze przy takiej alergii pokarmowa tez mam na pewno i zebym przypomniala ze mam nietolerancje mleka to dostane jeszcze zestaw testow mleczny :P

Zaczynam się obawiać tych testów......

e nie ma sie czego bac :P tylko nudne jest siedzenie z rekami do przodu bo nie mozna nimi nic robic ;P ale ogolnie to tylko male naklucia i nic wiecej :P pomijam ze robia sie babelki ktore swedza ale da sie przezyc no i czerwono naookolo ale znika po jakims czasie :P no mi jeszcze nie zniklo ale ludzie przewaznie maja obrzek 2 mm ja mialam 20 :P wiec to tylko ja

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-02-15, 17:42   #5212
emeczka
Wtajemniczenie

Hihi wątek ortodontyczno-alergiczny jak zdrowie drogie Panie? Przepędziłyście przeziębienia?

tulipanna, zuzek9 mi też orto kazała odczekać (bodajże tydzień czy dwa) po wyrywaniu zębów. W sumie nie powiedziała że nie wolno od razu zakładać. Chodziło raczej o mój komfort. ranka po wyrwanym zębie może pobolewać, powodować w jakimś stopniu dyskomfort.. No a aparat też potrafi dac do wiwatu myślę że dlatego zazwyczaj orto zaleca przerwę po wyrywaniu No ale z drugiej strony ja miałam wyrywane 2 ósemki już podczas noszenia i przeżyłam No ale nie wiem czy tak samo jest w przypadku zębów w środku łuku.

papryczko dzięki za odzew no właśnie problem w tym że nie mam tel. kom. do orto mam czas do 28 lutego żeby się dowiedzieć o ten rezonans magn.. Może do tego czasu wróci moja orto i powie mi cos konkretnego. A jak nie, najwyżej się przykleję zębami do tego urządzenia tak naprawdę boję się żeby przez to badanie nie pokrzywiły mi się zęby.. no różne myśli mi do głowy przychodzą w końcu to magnes jest

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 18:14   #5213
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
Hihi wątek ortodontyczno-alergiczny jak zdrowie drogie Panie? Przepędziłyście przeziębienia?

tulipanna, zuzek9 mi też orto kazała odczekać (bodajże tydzień czy dwa) po wyrywaniu zębów. W sumie nie powiedziała że nie wolno od razu zakładać. Chodziło raczej o mój komfort. ranka po wyrwanym zębie może pobolewać, powodować w jakimś stopniu dyskomfort.. No a aparat też potrafi dac do wiwatu myślę że dlatego zazwyczaj orto zaleca przerwę po wyrywaniu No ale z drugiej strony ja miałam wyrywane 2 ósemki już podczas noszenia i przeżyłam No ale nie wiem czy tak samo jest w przypadku zębów w środku łuku.
A czy bardzo Cie bolalo po wyrwaniu zebow? naczytalam sie jakichs okropnych historii o wyrywaniu przed chwila i jestem juz troche poddenerwowana Z drugiej strony skoro po wyrwaniu ciezko jest jesc i tak samo ciezko jest po zalozeniu aparatu, to moze lepiej to polaczyc i zamiast 2 tygodni na jogurtach przezyje tak tylko tydzien? Gdybym miala czas na ochloniecie PO byloby super, najgosrze ze musze wstac rano i pedzic zaliczac lacine Sama nie wiem co myslec. Osemki chyba tez bede miala wyrywane majac aparat. A moze nie bedzie trzeba...
Stary 2008-02-15, 18:24   #5214
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Hmm , moja orto też kazała mi czekać po wyrwaniu i powiedziala ze chodzi o to by sie troche wygoilo, takze to chyba zalezy od Ciebie no i od orto.. Jesli mu powiesz ze chcesz poczekac to mysle ze przelozy wzyte,ale watpie byś chciala to odkladac:P ja już sie doczekać nie moge,jeszcze tylko 4 dni!:P

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 18:31   #5215
taramtaram
Raczkowanie

tulipanna nic sie nie przjmuj mi najpierw orto wyrywał 2 zęby po jednej stronie za tydzien po drugiej stronie i na nastepny dzien zakładał.,..i powiem Ci szczerze że dużo bardziej się namęczyłam przez ten tydzień bo naprawde było tak dziwnie w buzi z tymi dziurami i np jak zęby myłam to tak się cackałam z tym z jedzieniem tak samo cały czas sie martwilam o te ranki ze coś tam wpdznie że coś tam...a tamte to nawet nie widziałam kiedy się zagoiły dzieki temu że odrazu założyłam aparat nie czułam ich wogóle i nie przeszkadzały prawie...przynajmniej duuuzo mniej od tamtych z którymi chodziłam tydzień "bez niczego" na zębach nie wiem czy rozumiesz coś z tego co napisałam ale mam nadzieje że pomoże

taramtaram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 18:45   #5216
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taramtaram Pokaż wiadomość
tulipanna nic sie nie przjmuj mi najpierw orto wyrywał 2 zęby po jednej stronie za tydzien po drugiej stronie i na nastepny dzien zakładał.,..i powiem Ci szczerze że dużo bardziej się namęczyłam przez ten tydzień bo naprawde było tak dziwnie w buzi z tymi dziurami i np jak zęby myłam to tak się cackałam z tym z jedzieniem tak samo cały czas sie martwilam o te ranki ze coś tam wpdznie że coś tam...a tamte to nawet nie widziałam kiedy się zagoiły dzieki temu że odrazu założyłam aparat nie czułam ich wogóle i nie przeszkadzały prawie...przynajmniej duuuzo mniej od tamtych z którymi chodziłam tydzień "bez niczego" na zębach nie wiem czy rozumiesz coś z tego co napisałam ale mam nadzieje że pomoże
Tak, bardzo pomoglo Dziekuje Zatem znow nie moge doczekac sie poniedzialku
Stary 2008-02-15, 18:48   #5217
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
A czy bardzo Cie bolalo po wyrwaniu zebow? naczytalam sie jakichs okropnych historii o wyrywaniu przed chwila i jestem juz troche poddenerwowana Z drugiej strony skoro po wyrwaniu ciezko jest jesc i tak samo ciezko jest po zalozeniu aparatu, to moze lepiej to polaczyc i zamiast 2 tygodni na jogurtach przezyje tak tylko tydzien? Gdybym miala czas na ochloniecie PO byloby super, najgosrze ze musze wstac rano i pedzic zaliczac lacine Sama nie wiem co myslec. Osemki chyba tez bede miala wyrywane majac aparat. A moze nie bedzie trzeba...
Hmm wiesz u mnie było różnie po wyrywaniu. Raz miałam powikłania, po wyrwaniu czwórki, ale takie historie to rzadkość w większości przypadków trochę mnie bolało dziąsło, przez jakieś dwa dni. Niewygodnie też się myło zęby, bo trzeba było uważać na skrzep w zębodole (a więc silne płukanie wodą odpada, przynajmniej przez kilka dni po wyrwaniu). No i jak mówisz, ciężko było jeść, tu akurat jest podobnie i po wyrwaniu i po założeniu aparatu. Ale jak widać, niektórzy mieli wszystko na raz i przeżyli, więc może nie będzie źle?

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-15, 18:53   #5218
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
Hmm wiesz u mnie było różnie po wyrywaniu. Raz miałam powikłania, po wyrwaniu czwórki, ale takie historie to rzadkość w większości przypadków trochę mnie bolało dziąsło, przez jakieś dwa dni. Niewygodnie też się myło zęby, bo trzeba było uważać na skrzep w zębodole (a więc silne płukanie wodą odpada, przynajmniej przez kilka dni po wyrwaniu). No i jak mówisz, ciężko było jeść, tu akurat jest podobnie i po wyrwaniu i po założeniu aparatu. Ale jak widać, niektórzy mieli wszystko na raz i przeżyli, więc może nie będzie źle?
Czytajac co piszecie przypomniala mi sie jedna wazna rzecz. Wypowiedzi, ktore czytalam na temat strasznego bolu byly nadawane przez plec brzydsza Plec brzydsza jest mniej odporna na bol niz my Zaryzykuje, nie mam wyjscia
Stary 2008-02-15, 18:54   #5219
taramtaram
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Tak, bardzo pomoglo Dziekuje Zatem znow nie moge doczekac sie poniedzialku
o której masz wizyte w poniedziłek? też wtedy ide

taramtaram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 18:57   #5220
papryka85
Zakorzenienie

emeczka kurcze, ale chyba ci, co ten rezonans będą Ci robić, powinni to wiedzieć

taramtaram Piotr Kapera usuwał Ci zęby??? myślałam, że on jest "tylko" ortodontą

smv cóż to za bezczelny babsztyl tak Ci napisał! olać, szkoda nerwów Jeśli to czytasz- Agnieszko- jesteś niedouczona i do tego prostacka!

kasiek87
(wiem, że to nie ten wątek, ale co tam),jak poszłaś na pierwszą wizytę do alergologa to od razu dostałaś skierowanie na testy? boli to nakłuwanie? można potem normalnie ruszać rękami? no właśnie ewentualnie mogę założyć maskę, ale to jest takie gumowe badziewie, co się na twarzy odciska i w ogóle ble, no ale jak nie będzie wyjścia, to będę musiała na razie mam się po prostu trzymać od farb z daleka...

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości