tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 176 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-22, 17:18   #5251
lily92920
Zakorzenienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Dzwoniłam do gine
Moge być wg niej spokojna ale i tak mam troche cykora!!!
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 18:25   #5252
PriVativ
Zadomowienie

dzis caly dzien boli mnie glowa;/ i albo ketem przewrazliwiona albo hmm.. Ws tez bolala na poczatku?
Stary 2009-12-22, 18:43   #5253
Baby Jane
Raczkowanie

Mnie nic nie boli, nawet zapominam że tabletki zaczęłam brać
Baby Jane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 19:31   #5254
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PriVativ Pokaż wiadomość
dzis caly dzien boli mnie glowa;/ i albo ketem przewrazliwiona albo hmm.. Ws tez bolala na poczatku?
Ja co prawda nie biorę Yazu, tylko Yasminelle, ale przy pierwszym opakowaniu też mnie głowa bolała. Tak gdzieś, z 2 godziny po wzięciu tabsa się zaczynało.
Mam nadzieję, że te dolegliwości miną przy kolejnym opakowaniu
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 20:09   #5255
szalona fragola
Przyczajenie

Hej
Mam takie pytanie do was zapomniałam wziąść 21 tabletki między czasie kochałam się ze swoim chłopakiem i dopiero wtedy przypomniałam sobie o tabletce zażyłam ją po 18 godz.
wedle tego co pisze w ulotce powinnam połączyć opakowania i tak zamierzam zrobić jest jeszcze ta druga metoda ale jej nie zastosuje

Dalej w ulotce pisze że jeśli zastosuje się którąś z tych metod to jest się zabezpieczonym, więc tak sobie myślę że do ciąży chyba nie dojdzie chyba w ciągu 18 godz nie dojdzie do jajeczkowania?
Im więcej o tym myślę tym więcej mam wątpliwości czytam ten wątek i jest tak pół na pół, co o tym myślicie?
jutro zadzwonię do swojej gin.
proszę o odpowiedz
szalona fragola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 20:29   #5256
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Co do robienia przerw w braniu pigułek. Mój gin mówił, że takie coś jest wręcz zakazane. Ponoć po przerwie po pierwsze - bałagan w organizmie, po drugie - wzmaga się płodność, w związku z tym zajście w ciążę jest bardziej prawdopodobne. Nie wiem czy to prawda, skoro niektóre z Was piszą, że robienie przerwy jest wręcz wskazane.
DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 21:37   #5257
PriVativ
Zadomowienie

mnie bolala dzis od rana glowa... powiem ze po wzieciu tabletki nie dzieje sie u mnie nic. Mzoe ten bol to czysty przypadek. Zobaczymy jutro... a przytylyscie po nich? słyszalamz e sie nie tyje... ale ze piersi rosną heh.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-23, 09:40   #5258
zla_zakonnica
Raczkowanie

Ja nei przytyłam po nich, piersi urosły tylko na 3 miesiące potem wróciły do normalności

Edytowane przez zla_zakonnica
Czas edycji: 2009-12-23 o 09:41
zla_zakonnica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 09:45   #5259
szalona fragola
Przyczajenie

Dziewczyny właśnie wróciłam od gin. i okazało się że już przerwa świąteczna i nie przyjmuje nie wiem co mam robić szukać innego gin. i prosić o przepisanie tabletki "72 godz po" czy co robić?
Nie martwiłabym się tak gdyby nie to że odbyłam stosunek zanim zażyłam zapomnianą tabletke
Stary 2009-12-23, 10:38   #5260
PinkSlip
Różowy Jednorożec

Szukaj innego jeżeli uważasz wzięcie "72 po" za konieczne
Stary 2009-12-23, 10:56   #5261
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szalona fragola Pokaż wiadomość
Hej
Mam takie pytanie do was zapomniałam wziąść 21 tabletki między czasie kochałam się ze swoim chłopakiem i dopiero wtedy przypomniałam sobie o tabletce zażyłam ją po 18 godz.
wedle tego co pisze w ulotce powinnam połączyć opakowania i tak zamierzam zrobić jest jeszcze ta druga metoda ale jej nie zastosuje

Dalej w ulotce pisze że jeśli zastosuje się którąś z tych metod to jest się zabezpieczonym, więc tak sobie myślę że do ciąży chyba nie dojdzie chyba w ciągu 18 godz nie dojdzie do jajeczkowania?
Im więcej o tym myślę tym więcej mam wątpliwości czytam ten wątek i jest tak pół na pół, co o tym myślicie?
jutro zadzwonię do swojej gin.
proszę o odpowiedz
Cytat:
Dziewczyny właśnie wróciłam od gin. i okazało się że już przerwa świąteczna i nie przyjmuje nie wiem co mam robić szukać innego gin. i prosić o przepisanie tabletki "72 godz po" czy co robić?
Nie martwiłabym się tak gdyby nie to że odbyłam stosunek zanim zażyłam zapomnianą tabletke
Cytat:
Napisane przez PinkSlip Pokaż wiadomość
Szukaj innego jeżeli uważasz wzięcie "72 po" za konieczne
żadne 72po
jak już Ci szalona fragolo pisałam w pw - to zupełnie niepotrzebne! przecież łącząc opakowania zapobiegasz obniżonej skuteczności - zabezpieczenie dzięki temu będziesz miała cały czas na odpowiednim poziomie i żaden stosunek czy to odbyty przed zapomnianą tabletką czy po nie jest zagrożony
stosując się do ulotki nie ma potrzeby szprycowania się dodatkowymi hormonami zawartymi np w escapelle

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 11:29   #5262
szalona fragola
Przyczajenie

Już Ci dziękowałam ale zrobię to jeszcze raz, teraz już na spokojnie uważam że to najlepsze rozwiązania ulotka nie kłamie tylko miałam wątpliwości co do tego stosunku ale wdowa_po_leninie wszystko rozwiała za co dziękuje
Stary 2009-12-23, 14:48   #5263
black_a_white
Przyczajenie

Hej,
Jestem w trakcie brania tabletek YAZ, dokładnie biorę je 22 dzień. Zaczełam prawidłowo pierwszego dnia okresu. Mam Takie dwa pytanka i z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi

Po pierwsze, 19 dnia zażywania tabletek jasnoróżowych dostałam okresu, myślałam, że to plamienie śródcykliczne ale trwa to trzy dni i czuję się tak jak przy normalnym okresie.. W ulotce jest napisanem że powinnam dostac w czasie brania tabletek placebo a ja juz teraz dostalam.. i niewiem czy mam iśc do mojej gin czy to mieści się w normalności?:p

A drugie pytanko to: po jakim czasie mam tą najwyższą skutecznośc osiągniętą i mogę kochac sie bez zabezpieczeń?
Pozdrawiam
black_a_white jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 14:50   #5264
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Już Ci dziękowałam ale zrobię to jeszcze raz, teraz już na spokojnie uważam że to najlepsze rozwiązania ulotka nie kłamie tylko miałam wątpliwości co do tego stosunku ale wdowa_po_leninie wszystko rozwiała za co dziękuje
nie ma sprawy, pozdrawiam

Cytat:
Napisane przez black_a_white Pokaż wiadomość
Hej,
Jestem w trakcie brania tabletek YAZ, dokładnie biorę je 22 dzień. Zaczełam prawidłowo pierwszego dnia okresu. Mam Takie dwa pytanka i z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi

Po pierwsze, 19 dnia zażywania tabletek jasnoróżowych dostałam okresu, myślałam, że to plamienie śródcykliczne ale trwa to trzy dni i czuję się tak jak przy normalnym okresie.. W ulotce jest napisanem że powinnam dostac w czasie brania tabletek placebo a ja juz teraz dostalam.. i niewiem czy mam iśc do mojej gin czy to mieści się w normalności?:p

A drugie pytanko to: po jakim czasie mam tą najwyższą skutecznośc osiągniętą i mogę kochac sie bez zabezpieczeń?
Pozdrawiam
1. do pierwszych 3 opakowań takie rzeczy zdarzać się mogą ponieważ organizm dopiero przyzwyczaja się do hormonów. jeśli po 3cim opakowaniu to się nie ureguluje - wtedy zgłoś się do lekarza, być może będzie potrzebna zmiana tabletek

2. po pierwszej tabletce - później skuteczność się nie zmienia, wciąż jest taka sama jeśli stosujesz się do ulotki

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 16:57   #5265
black_a_white
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
nie ma sprawy, pozdrawiam

1. do pierwszych 3 opakowań takie rzeczy zdarzać się mogą ponieważ organizm dopiero przyzwyczaja się do hormonów. jeśli po 3cim opakowaniu to się nie ureguluje - wtedy zgłoś się do lekarza, być może będzie potrzebna zmiana tabletek

2. po pierwszej tabletce - później skuteczność się nie zmienia, wciąż jest taka sama jeśli stosujesz się do ulotki
Dziękuję Ci bardzo za szybka odp pozdr i Wesołych Świąt hehe
black_a_white jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 17:04   #5266
prezesowaaa
Raczkowanie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Czesc dziewczyny od nastepnego okresu zaczyam brac Yaz. Przez 1,5roku brałam novynette jednak przytyłam po nich 5kg a teraz nie mogę sie tego pozbyć;/;/;/ i stwierdzłam ze musze je zmienic na inne. dzis byłam u gina i wypisał mi te tabsy.. mam pewne obawy ale dopóki sama nie wezme to się nie przekonam czy są słuszne.. juz nawet ta cena mnie tak nie przeraża..swoją drogą trzeba bedzie chłopaka za kieszen pociągnąc bo sama nie dma rady raczej w koncu studentka biedna zobaczymy jak długo przy nich pozostane..
Stary 2009-12-23, 17:32   #5267
elajnaa
Przyczajenie

dziewczyny pomóżcie mi... to moje pierwsze opakowanie i jestem na 20 tabletce i mam jakiś ciemno brązowy śluz... pojawił się po paru tabletkach ale potem znikł to się nie przejmowałam i znowu teraz jest już 5 dzień... czy to jest coś na zasadzie plamienia ( bo wiem, że może byc przy pierwszych opakowaniach tabletek...) czy coś poważnego i mam sie przejmowac... ?

Edytowane przez elajnaa
Czas edycji: 2009-12-23 o 17:36
elajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 17:41   #5268
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elajnaa Pokaż wiadomość
dziewczyny pomóżcie mi... to moje pierwsze opakowanie i jestem na 20 tabletce i mam jakiś ciemno brązowy śluz... pojawił się po paru tabletkach ale potem znikł to się nie przejmowałam i znowu teraz jest już 5 dzień... czy to jest coś na zasadzie plamienia ( bo wiem, że może byc przy pierwszych opakowaniach tabletek...) czy coś poważnego i mam sie przejmowac... ?
To zapewne plamienie.Nie masz czym się przejmować.
Bierz tabsy dalej i mam nadzieję, że przy II opakowaniu nie będziesz już plamić

Przez pierwsze 3 miesiące możesz plamić. Natomiast jak sytuacja przy IV opak. też się będzie powtarzać, to należy udać się wtedy do gina.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-24, 16:17   #5269
mloda14_14
Raczkowanie

Exclamation Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Witajcie!

Mam pytanie (odpowiedzi się domyślam, ale wolę się upewnić).
Biorę pierwsze opakowanie Yaz, zaczęłam je 30 listopada, dzisiaj wieczorem będę brać drugą białą tabletkę. Od wczoraj trochę mnie boli gardło, a teraz jestem osłabiona i mam lekką gorączkę. Czy powinnam martwić się brakiem krwawienia (może przecież wystąpić dopiero jutro...)? Jeśli miesiączki dalej nie dostanę to czy mogę spokojnie zaczynać drugie opakowanie? Czytałam ulotkę, ale wolę się jeszcze upewnić, a do lekarza teraz przecież nie zadzwonię ;/
I czy jeśli krwawienie nie wystąpi, zacznę drugie opakowanie (od razu po tym pierwszym) to czy dalej będę zabezpieczona i mogę współżyć bez zabezpieczenia?

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź!
mloda14_14 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-24, 18:30   #5270
eloania
Zadomowienie

ja ostatnio dostalam miesiaczkea dopiero na 4bialej tabletce.
tez juz sie zaczynalam troche denerwowac jak nie dostalam ani na 2 ani na 3.

wiec radze poczekac najpierw do4 bialej tabletki.
Stary 2009-12-24, 19:58   #5271
dark_angel92
Przyczajenie

GG do dark_angel92

Mam problem. Jestem po 2 opakowaniach Yazu. Na przełomie listopada i grudnia miałam miesięczną przerwę w braniu z powodów zdrowotnych. 17 grudnia (czwartek) zaczęłam nowe opakowanie (w pierwszy dzień @). W piątek współżyłam. TŻ skończył we mnie. A w sobotę zapomniałam tabletki. Wzięłam ją dopiero z niedzielną (minęły 24 h). Wg ulotki mam skonsultować się z ginekologiem. Ale mój nie przyjmuje do nowego roku. A do innego czeka się ponad 2 tygodnie. Może któraś z was miała coś podobnego i mogłaby mi coś doradzić (oprócz testu ciążowego który zrobię najszybciej jak się da). Z góry dziękuję.
dark_angel92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-24, 22:33   #5272
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mloda14_14 Pokaż wiadomość
Witajcie!

Mam pytanie (odpowiedzi się domyślam, ale wolę się upewnić).
Biorę pierwsze opakowanie Yaz, zaczęłam je 30 listopada, dzisiaj wieczorem będę brać drugą białą tabletkę. Od wczoraj trochę mnie boli gardło, a teraz jestem osłabiona i mam lekką gorączkę. Czy powinnam martwić się brakiem krwawienia (może przecież wystąpić dopiero jutro...)? Jeśli miesiączki dalej nie dostanę to czy mogę spokojnie zaczynać drugie opakowanie? Czytałam ulotkę, ale wolę się jeszcze upewnić, a do lekarza teraz przecież nie zadzwonię ;/
I czy jeśli krwawienie nie wystąpi, zacznę drugie opakowanie (od razu po tym pierwszym) to czy dalej będę zabezpieczona i mogę współżyć bez zabezpieczenia?

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź!
Jeśli nie wystąpi krwawienie to się nie martw, przy pierwszym opakowaniu może nie wystąpić, Twój organizm musi się przyzwyczaić do hormonów i jesteś nadal zabezpieczona jeśli bierzesz regularnie tabletki.
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-25, 09:18   #5273
mloda14_14
Raczkowanie

Dzięki bardzo za odpowiedzi
Mam już dzisiaj ciemniejszy śluz to może okres jutro lub pojutrze nadejdzie.
mloda14_14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-25, 14:19   #5274
Finlora
Zakorzenienie

Wbrew temu co mowiła ginekolożka, że jak zacznę brać YAZ @ może mi się przedłużyć nawet d0 2 tygodni z radością stwierdzam, że nic takiego się nie zdarzyło, trwało to standardowe 4-5 dni
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-25, 21:11   #5275
PinkSlip
Różowy Jednorożec

Ja jutro biorę ostatnią różową tabletkę i przechodzę do placebo. Po raz pierwszy. Ciekawa jestem jak będzie z okresem.
Stary 2009-12-26, 10:37   #5276
made_in_heaven_jolka
Przyczajenie

Cześć, jestem tu nowa biore tabletki od miesiąca dziś przyjmuje drugą placebo i okresu nie mam, w ciązy nie jestem bo przez ten miesiąc stosowalismy prezerwatywy dla zabezpieczenia psychicznego
chce tylko sie upewnic ze to normalne. Co do skutków ubocznych to jak dla mnie bomba piersi mi urosły o rozmiar z B na C
pierwszy dzien po przyjęciu tabletki czułam sie okropnie myslalam ze umre ale teraz juz jest ok. Ochote na sex mialam zawsze za dużą ale sie nie zmniejszyła Zastanawiałam sie nad tymi zastrzykami ale podobno tyje sie strasznie po nich. Mam jeszcze jedno pytanie co do pory przyjmowania to musi byc strikte np. 11:00 ? bo raz sie spóźniłam i zazyłam o 14.
made_in_heaven_jolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 10:54   #5277
Baby Jane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez made_in_heaven_jolka Pokaż wiadomość
Cześć, jestem tu nowa biore tabletki od miesiąca dziś przyjmuje drugą placebo i okresu nie mam, w ciązy nie jestem bo przez ten miesiąc stosowalismy prezerwatywy dla zabezpieczenia psychicznego
chce tylko sie upewnic ze to normalne. Co do skutków ubocznych to jak dla mnie bomba piersi mi urosły o rozmiar z B na C
pierwszy dzien po przyjęciu tabletki czułam sie okropnie myslalam ze umre ale teraz juz jest ok. Ochote na sex mialam zawsze za dużą ale sie nie zmniejszyła Zastanawiałam sie nad tymi zastrzykami ale podobno tyje sie strasznie po nich. Mam jeszcze jedno pytanie co do pory przyjmowania to musi byc strikte np. 11:00 ? bo raz sie spóźniłam i zazyłam o 14.
Masz "zapasowe" 12 godzin na przyjęcie tabletki, 3 godziny różnicy to nic ale lepiej nastawić sobie jakiś budzik na jedną stałą godzinę i wtedy przyjmować, żebyś nie przypomniała sobie o przegapionej tabletce dzień później i się niepotrzebnie nie stresowała
Baby Jane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 10:59   #5278
made_in_heaven_jolka
Przyczajenie

Smile Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Baby Jane Pokaż wiadomość
Masz "zapasowe" 12 godzin na przyjęcie tabletki, 3 godziny różnicy to nic ale lepiej nastawić sobie jakiś budzik na jedną stałą godzinę i wtedy przyjmować, żebyś nie przypomniała sobie o przegapionej tabletce dzień później i się niepotrzebnie nie stresowała
Dziękuje mam budzik ale nie chciało mi się wstać a później zapomniałam Mam tylko nadzieje ze ten okres dostane wiem ze jest wszystko w pożądku i ze organizm musi sie przyzwyczaic dlatego tak jest (przecztałam 100 str wątku) ale tak dla świętego spokoju bym chciała go mieć
made_in_heaven_jolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 11:26   #5279
patuskaa
Przyczajenie

Talking Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

czesc Dziewczyny

własnie sie zalogowałam na tym forum, ja stosuje te tabletki juz 2 miesiac i u mnie nie wystapily zadne skutki uboczne
ale mam teraz problem, mam nadzieje ze mi pomozecie zazywam tabletki o 21 i wczoraj o polnocy wymiotowalam nie mam blistra drugiego no a tabletke zazylam byla to 14 tabletka i teraz nie chodzi mi o ciaze bo teoretyczxnie to niemozliwe tylko czy jak bede dalej stosowala je do konca tego opakowania to nie zmniejszy to skutecznosci i dalej bede zabiezpieczona czy powinnam sie obawiac czegos?? prosze pomozcie mi
patuskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 11:49   #5280
sobolesiaa
Raczkowanie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Ja kupuje za 35 zł w Malborku
Mamy w miescie apteke, w ktorej leki sa bardzo tanie. Całe szczescie

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Pozdrawiam [/QUOTE]

Z tego co mi wiadomo, to po 14 dniach. Tak powiedziała mi gin
sobolesiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości