Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007 - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-12-28, 22:13   #511
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia
Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

nowa tabelka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skf3E7.jpg (114,1 KB, 25 załadowań)

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 06:25   #512
frida110
Zakorzenienie

Pisałam już wcześniej, że siostra mojego TŻ i jego mama odradzają mi jak najbardziej bycie chrzestną.

Wczoraj przeszło to już wszelkie granice. Zadzwoniła do mnie siostra TŻ (około godz. 22) z wielkim krzykiem, że "NIE MOGĘ być chrzestną. Koleżanki w jej pracy też tak mówią???????, że jeżeli chrzestną jest kobieta w ciąży to dziecko będzie chore. Bo przecież jakaś Jolka miała córkę, z niedorozwojem lewej komory serca przez to właśnie, że była chrzestną."
Moja siostra musi sobie kogoś znaleźć w zamian za mnie, bo to niedopuszczalne, zebym trzymała Nastkę do chrztu.
Aha, da mi pieniądze na wszelkiego rodzaju badania, żeby sprawdzić czy z dzieckiem jest ok.

Delikatnie jej tłumaczyłam, że takie "niusy" jednym uchem wpuszczam, a drugim wypuszczam. Ale i tak zdołała mi namieszać w głowie tak, że nie mogłam zasnąć - snując ciemne wizje. A PRZECIEŻ NIUNIEK NAWET NIE WIE, ŻE ISTNIEJE, JEST W POCZĄTKOWEJ FAZIE ROZWOJU a już jestem bombardowana głupimi zabobonami.

Napisałam więc mojemu TŻ, że "kobieta w ciąży nie może się denerwować i on ma zrobić wszystko, żeby te kobiety nie dowalały mi takich fajnych wiadomości.

Przez tą jej gadaninę już poważnie zastanawiam się nad zrobieniem w przyszłości badań prenatalnych, tylko muszę poszukać od którego miesiąca i w jakiej cenie.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 09:14   #513
ajanna
Wtajemniczenie

frida110: nie daj się zwariować. a swoją drogą to nie rozumiem, jak można straszyć kobietę w ciąży
wiesz, z tymi badaniami prenatalnymi to wcale nie jest takie proste. (sporo się na ten temat dowiadywałam, bo będę miała 37 lat jak dzieci się urodzą i w pewnym momencie trochę spanikowałam ) lekarze byli zgodni co do jednego - jedyne badanie dające 100% to amniopunkcja, ale jest ona obarczona dużym ryzykiem - może wywołać poronienie, więc robi się ją tylko, kiedy są jakieś podstawy do obaw. a tak przecież nie jest w Twoim przypadku
ajanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 09:34   #514
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

frida110, powtórzę za ajanną - NIE DAJ SIĘ ZWARIOWAĆ!!! Jesteś młodą dziewczyną, ciesz się swoim szczęściem i nie słuchaj głupich zabobonów!

Jeśli proszono Ciebie żebyś była mamą chrzestną zanim było wiadomo o Twojej ciąży a teraz Wasz Niuniek jest taką ogromną barierą to świadczy to tylko o niedojrzałości emocjonalnej tych osób. Z pewnością jest Tobie przykro, ale my tutaj cieszymy się wspólnie naszymi niuńkami w brzuszkach i jesteśmy wszystkimi serduszkami (naszymi i naszych niuńków ) z Tobą.

Ja nigdy nie wierzyłam w zabobony i zawsze na wszystko szukałam logicznego wytłumaczenia. Jeśli masz wątpliwości i chcesz zrobić badania prenatalne to zobacz co napisała ajanna, według mnie ma 100% racji . Poza tym najpierw porozmawiaj o tym ze swoim giniem. A dla pewności idź do innego, aby mieć dwie niezależne opinie. I się nie zamartwiaj ani nie denerwuj.

PS
Przez święta nie przytyłam ani grama, dziś rano waga pokazała 57,8 kg!!

Stary 2006-12-29, 09:36   #515
Kancia
Zakorzenienie

ewa.neato tylko pozazdrościc samopoczucia Ja sie czuje okropnie Mdłości cały dzień, bolące piersi, bolący brzuszek, zgaga, zaparcia, okropny smak w ustach cokolwiek bym nie zjadła czuje sie jak trędowata a miało byc tak pieknie. Całe szczescie brzuch juz przestaje bolec a ze zgaga sie uporałam. Teraz jestem na etapie mdłosci i TZ dałam wytyczne co do zakupów Duzo migdałów i krakersów Mam nadzieje, ze pomoga. Z całej tej dotychczasowej litanii widze, raczej dopadna mnie wszystkie ksiązkowe dolegliwosci w ciązy ale chociaz wiem, ze fasol sie rozwija
ajanna dziekuje za miłe słowa
PS. oglądałam Wasze brzuszki, sa sliczne
PS2. te plamienia co miałam to teraz jestem prawie pewna, ze to z nadzerki przestałam mierzyc temperaturkę (dopochwowo) i nie biore zadnych leków dopochwowo i plamienia zniknęły mam nadzieje, ze juz nie wróca.
PS3. ale sie rozgadałam powiedzcie dziewczynki jak ja mam sobie poradzic z luteiną podjezykowa nie moge zcierpiec smaku tej cholery i nie wiem co zrobic. Jak aplikowałam dpochwowo ( bo lekarz pozwolił) to miałam plamienia, jak połknęłam cała zeby sprawdzic to jak mnie to kibelka wygnało, masakra a jak ją rozpuszczam w buzi pod jezykiem to sie cały dzien mecze z tym okropnym smakiem 3.01 poprosze lekarza o cos do połykania pewnie Dhupaston ale do 3.01 sie zamecze jak czegos nie wykombinuje
PS4. 83kg (mówiłam, ze jestem mały słon) kumpela z pracy mówi, ze mała orka
Stary 2006-12-29, 09:37   #516
Kancia
Zakorzenienie

wow ale wyemotkowałam
trroche kolorów sie przyda, weselej bedzie
Stary 2006-12-29, 09:42   #517
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Kancia, równowaga w przyrodzie musi być zachowana . Ja nie miałam żadnych ciążowych dolegliwości na początku ani nie mam teraz, Ty masz pewnie za siebie i za mnie .

Swoją wagę to najlepiej podaj w tych tygodniach (albo okolicach) jak zrobiłam tabelkę. No i wszystkie tutaj tyjemy i upodabniamy się do waleni jedynie kasia_mw to wysoka tyczka

Stary 2006-12-29, 09:53   #518
Kancia
Zakorzenienie

Xantia6tc 83kg olaboga WY przy mnie to małe rybki ja mam tylko nadzieje, ze po porodzie sie uporam z tymi kg szybko
Stary 2006-12-29, 09:54   #519
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

wszystkie mamy taką nadzieję

Stary 2006-12-29, 10:08   #520
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

No to znów nowa tabelka, dziewczyny proszę zbierzcie siły i podajcie swoje wagi, zrobię tabelkę raz porządnie a potem będziemy tylko uzupełniać!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skf509.JPG (117,3 KB, 22 załadowań)

Stary 2006-12-29, 10:12   #521
Kancia
Zakorzenienie

date porodu podam po kolejnej wizycie u gienka moze wreszcie cos ustala
a w niedziele sie dowiedzialam od szwagierki, ze ona miała ten sam problem co ja, jej dzidzius jest 4 tygodnie starszy wg OM niz w USG, miedzy nami jest 4 miesiace roznicy wiec bedzie wesolo jak dzidzie zaczna sie rodzic a ona to juz ma fajny brzuszek
Stary 2006-12-29, 10:18   #522
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Witam dziewczynki. dawno się nie oddzywałam, ale jestem strasznie zaganiana, a teraz jeszcze na domiar złego się przeziębiłam. Mam okropny katar i kaszel i znowu dostałam antybiotyk. Dobrze, że na sylwka się nigdzie nie zapisaliśmy. A właśnie wy się gdzieś wybieracie?
Kancia widzę, że chociaż Ty jedna przechodzisz ciążę podobnie do mnie. Mnie do 14 tc strasznie mdliło i kilka razy na dzień kibelek obejmowałam. Teraz jest lepiej, ale rano jeszcze mi się odbija jak przy mdłościach. Plamienia też miałam i ciągle biorę Duphaston. Jestem już na początku 16 tc, brzuszek mam niewielki, ale to pewnie dlatego, że wysoka jestem. U niższych kobiet bardziej widać tak mi powiedziała moja kuzynka położna.
A teraz waga: przed ciążą to chyba 60 było,
6 tc - 63 kg
9 tc - 62 kg
11 tc - 61 kg
13 tc - 61 kg
We wtorek idę na badania to napiszę jak moja waga wygląda teraz.
kasia_mw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 10:24   #523
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Kasia_mw to Ty chudniesz a nie tyjesz!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skf509.JPG (113,4 KB, 4 załadowań)

Stary 2006-12-29, 10:27   #524
Kancia
Zakorzenienie

bo czesto tak jaest jak sie wymiotuje to sie chudnie ale podobno nie ma co sie martwic bo jak sie wymiotuje to znaczy ze fasolek rosnie
Stary 2006-12-29, 11:11   #525
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Dziewcyzny, ja ide dzisiaj na USG i nie moge sie doczekać, a jednoczesnie sie stresuję czy wszystko na pewno jest ok. Mam fajnego lekarza od USG wiec na pewno bedzie mi wszystko mówił, ale woalałabym by ktoś inny za mnie poszedł i potem tylko mi powiedział, że wszystko jest w porządku. Jakos tak czuje, że będę sie trzęsła ze strachu na tej kozetce. Wizyta ma być za 3 godziny a ja juz lekko zdenerwowana jestem.

W sumie to nie wiem sama co myśleć, bo wydaje mi sie, że będzie dobrze, ale z drugiej strony boję sie żeby dzieciak nie był jakiś upośledzony czy coś. No ale cóż... myśle że jednak będzie spoko.

Wczoraj Łukasz połozył mi rękę na brzuchu i powiedział, że juz cos widać. To było super fajne

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 13:56   #526
Kancia
Zakorzenienie

Oj tam nie ma co sie stresować bedzie OK tylko sie pochwal jak wrocisz
Moj TZ od poczatku gada do brzucha i jak zapytam "co tam mowiłes"
to mi odpowiada "namawiamy sie na Ciebie" Słodkie
Stary 2006-12-29, 13:58   #527
magma_29
Raczkowanie

Dot.: Czerwcówki 2007!!!!

witam was wszystkie bardzo serdecznie kochane mamusie ja też jestem mamą i będę po raz drugi termin mam koniec czerwca początek lipca i bardzo się cieszę pozdrawiam
magma_29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 14:04   #528
roxi1980
Zakorzenienie

Cześć, przeczytałam właśnie wszystkie zaległe posty i widzę, że nieźle nam idzie.
Shemreolin - trzymam kciuki za USG...

Byłam w środę u ginekologa, który będzie mi prowadził ciążę. Ma jednak tylko zwykłe usg i jedyne co wiem, że "kropek" ma 12 mm i położył się w dobrym miejscu. Na lepsze usg jeździ się do niego do szpitala i myślę, że skorzystam. Kazał mi również zrobić badania i powiedział, że jak wrócę z wynikami to założy kartę ciąży (ale dał mi taką z samym nazwiskiem ).
Między 20,01 a 10,02 muszę się zapisać na badanie usg prenatalne (bo to będzie w okolicy 12 tc), będę robić w Katowicach, bo jest tam babka (zajmuje się usg i echem serca płodu w Rudzkiej Goduli-Hope), która jest genialna!!

Co do spraw bieżących, to mam załamkę - mam zapalenie gardła, krtani, katar i chrypkę jak Joe Cocker i oczywiście leczenie bezlekowe, bo nic nie wolno: czyli herbatka z miodem i cytrynką, herbatka z malinami, syrop z cebuli, tabletki szałwiowe (cukierki raczej), mleko z czosnkiem - może za miesiąc się wyleczę

Buziaki dla wszystkich

A, jeszcze jedno: KANCIA nic się nie stresuj, wagę mamy podpobną - nie ważyłam się jeszcze, ale też ok. 80 kg (mam 174 cm, a ty?) - i od jutra zacznę 8tc. Jak będę znała wagę to poproszę o wpis do tabelki

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 14:13   #529
Kancia
Zakorzenienie

ROXI no ja zawsze solidna baba bylam ja na samym poczatku ciązy dorwałam jakiegos wirusa i tez sie meczyam bezlekowo ale zapalenia gardła nie miałam. Nie wiem czy nie pokićkam czegoś ale gdzieś czytałam,zeby uzywac Tantum Rosa, ale zabij mnie nie pamietam czy to było przeziebienie
Za duzo tych forumsów juz czytałam
Stary 2006-12-29, 15:09   #530
minisia
Zakorzenienie

A wiec wklejam tabelke i prosze o info nowych mamusiek jak juz beda cos wiedzialy o terminach to uzupelnie

dyta19 – 30.05.2007
Xantia – 15.06.2007
minisia – 16.06.2007
kasia_mw – 21.06.2007
ajanna – 22.-6.2007
ewa.nea – 07.07.2007
Shemreolin – 16.07.2007
Madzia ) – 24.07.2007
fredziunia – 29.07.2007
Olinda – 03.08.2007
lea35 – 08.08.2007
osiołek – 12.08.2007
frida110 - 12.08.2007
roxi1980 – 17.08.2007

Xantia moja waga przed ciaza 69kg- zaczelam tyc dopiero w 12tc - 70kg, a w 15tc - 70,5kg, czyli jak narazie przytylam 1,5 kg

roxi tez robilam badanie przeziernosci karkowej w 12tc w Genomie. Skad Ty wogole jestes?

Shemreolin zaraz daj znac co i jak

A mamuski, ktore maja uciazliwe objawy
Ja mialam mdlosci od 6 tc do 10tc, bolaly mnie straszliwie piersi, nie moglam patrzec na mieso i chodzilam chyba z 40 razy na dzien sikac. Po 10tc wszystko ustalo - za to zaczelo sie okropne swedzenie piersi od srodka przy sutkach Teraz to ustalo to znow zaczal mnie swedziec brzuch, ale ponoc to normalka, bo brzuszek rosnie i skora sie rozciaga

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 15:14   #531
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

dzisiaj miałam pierwsze bliskie spotkanie z ubikacją, i od razu mi lepiej...

magma_29 serdecznie witamy w naszym gronie!!! Koniecznie musimy wpisać Cię na naszą listę. Trzymaj sie cieplutko.

frida110, nie przejmuj się żadnymi przesądami, te stare zabobony są nic nie warte i dawno wyszły z mody. Mi też często różne wpadają w ucho , a ja się tylko z nich śmieję. Nie widzę powodu, żebys miała zrezygnować z bycia matką chrzestną swojej siostrzenicy. To jakieś chore , co te babska próbuja Ci wmówić!!!

Aha, chciałam zauważyc, kasiu_mw, że mnie też od początku nie tylko piersi bolą, i nie tylko chce mi się spac, ale non stop mnie mdli, a dzisiaj miałam pierwsze spotkanie pierwszego stopnia z ubikacja, i jest mi troszkę lepiej. To chyba lepiej jak się zwróci złą zawartość żołądka, wtedy jakoś tak lżej.

Shemreolin, czekam na fotki z USG, Bardzo lubię oglądać Wasze brzuszki na wątku fotograficznym i ich "zawartości" z USG. Juz sie nie umiem doczekać 8 stycznia, gdy wkońcu zobacze moją Fasolkę.

38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 15:17   #532
roxi1980
Zakorzenienie

minisia: jestem z Sosnowca, więc na badanie pojadę nie do Rudzkiego Genomu tylko do Katowic na Opolską, bo mam o wiele bliżej, ale też będzie je robić dr Agata Włoch, która pracuje w Genomie. Zapisałam się na 30.01 to będzie 11t5dc, mam nadzieję, że nie będzie zbyt wcześnie, że dzidzia zdąży urosnąć. I znalazłam stronkę dr Włoch http://www.echo.pron.pl/ polecam ją - jest bardzo dobrym specem od usg i echa serca.

A tak informacjnie wkleję terminy usg prenatalnego, bo często spotykam się z tym, że ciężarne nie wiedzą, kiedy je wykonać i potem okazuje się, że jest za późno:

Zalecane badania powinny być wykonane:
1 - pomiędzy 11-14 tygodniem ciąży
2 - pomiędzy 18 23 tygodniem ciąży
3 - około 30 tygodnia ciąży

jeśli chcecie to wkleję też opisy poszczególnych usg - tzn. co które z nich daje.

Buziaki

Stary 2006-12-29, 16:58   #533
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Lea co do wymiotów to zwrócenie nie zawsze pomaga, szczególnie gdy zwraca się prawie wszystko. Jednak na chwilę obecną rano zwymiotuję, a raczej wypluję trochę śliny lub czasami żółci i pomaga na cały dzień. Według mnie mi mdłości już minęły no i przestałam chudnąć.
Roxi1980 co do twojej choroby to ja wybrałabym się do lekarza. Często bakterie są groźniejsze dla dziecka niż antybiotyk lub niektóre leki.
kasia_mw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 17:14   #534
roxi1980
Zakorzenienie

kasia_mw: ja byłam u lekrza (z resztą sama pracuję w przychodni) i stąd to dziwne leczenie, bo chcą pomóc, bo bardzo się mną martwią, a nie chcą mi zaszkodzić. Mam się leczyć tymi starodawnymi medtodami (jeszcze np. inhalacje z wody z solą) do poniedziałku, jeśli nie minie, to w torebce mam receptę na antybiotyk. Ale, co pewnie doskonale rozumiesz, wolałabym jej nie realizować...

Stary 2006-12-29, 17:43   #535
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Hej! Ja melduję, że wszystko jest super w porządku. Mały rozwija sie zupełnie w normie i jest ruchliwy. Machał do nas rączkami

Na razie niestety nie mam skanu, ale zrobiłam zdjecie aparatem cyfrowym i całkiem nieźle widac.

Poniżej wklejam linki do zdjeć
http://img295.imageshack.us/my.php?i...c290091rc3.jpg
http://img295.imageshack.us/my.php?i...c290095qn4.jpg

A teraz lecę na babską imprezkę

Buziaki!

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 22:05   #536
Patrilla
Zakorzenienie

Arrow Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

czas się ujawnić ... +-5/6 tydzień ... zaczęłam się od kilku dni męczyć - brzucho odmawia posłuszeństwa jeszcze nie wymiotuję, ale jem niewiele i po wszystkim czuję się zapchana mieta itp ratują i te zapachy matko boska ...
generalnie czekam aż będzie lepiej teraz jest nieciekawie ...
na usg i badania idę po nowym roku - zobaczymy ...
na razie jestem realistką - mam celiakie i może fasolce się niespodobać ... zobaczymy ...
dziewczyny czy moge używać vichy bloker na celulit??
aaaa waga 60 przed i nadal ale jak tak dalej pójdzie będzie mniej ...
Patrilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 22:31   #537
Bling
Zadomowienie

Patrilla , mam kolezanke ktora rodzi pod koniec marca ,lekarz kazal jej odstawic ten kremik. Uzywa inych specjalnych dla kobiet w ciazy,zapomnialam nazwe cos na m.....

To co u innych nazywamy grzechem, w naszym wykonaniu jest jedynie doswiadczeniem zyciowym.
ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღღ ღ ღ ღღ ღ ღ
Bling jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 22:42   #538
annfas
Zakorzenienie

Pewnie Mustella

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 22:48   #539
Bling
Zadomowienie

No wlasnie, chyba tak. Dziekuje.

To co u innych nazywamy grzechem, w naszym wykonaniu jest jedynie doswiadczeniem zyciowym.
ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღღ ღ ღ ღღ ღ ღ
Bling jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-29, 23:16   #540
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Shem, to zdjęcie Twoje "po modyfikacjach" przyprawiło mnie o dreszcze
Nie wolno straszyć kobiet w ciąży!!!!

No ale najważniejsze że z Małym wszystko OK.

Tabelkę o nową Mamę i podane wagi uzupełnię jutro!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości