|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007
nowa tabelka
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam już wcześniej, że siostra mojego TŻ i jego mama odradzają mi jak najbardziej bycie chrzestną.
Wczoraj przeszło to już wszelkie granice. Zadzwoniła do mnie siostra TŻ (około godz. 22) z wielkim krzykiem, że "NIE MOGĘ być chrzestną. Koleżanki w jej pracy też tak mówią???????, że jeżeli chrzestną jest kobieta w ciąży to dziecko będzie chore. Bo przecież jakaś Jolka miała córkę, z niedorozwojem lewej komory serca przez to właśnie, że była chrzestną." Moja siostra musi sobie kogoś znaleźć w zamian za mnie, bo to niedopuszczalne, zebym trzymała Nastkę do chrztu. Aha, da mi pieniądze na wszelkiego rodzaju badania, żeby sprawdzić czy z dzieckiem jest ok. Delikatnie jej tłumaczyłam, że takie "niusy" jednym uchem wpuszczam, a drugim wypuszczam. Ale i tak zdołała mi namieszać w głowie tak, że nie mogłam zasnąć - snując ciemne wizje. A PRZECIEŻ NIUNIEK NAWET NIE WIE, ŻE ISTNIEJE, JEST W POCZĄTKOWEJ FAZIE ROZWOJU a już jestem bombardowana głupimi zabobonami. Napisałam więc mojemu TŻ, że "kobieta w ciąży nie może się denerwować i on ma zrobić wszystko, żeby te kobiety nie dowalały mi takich fajnych wiadomości. Przez tą jej gadaninę już poważnie zastanawiam się nad zrobieniem w przyszłości badań prenatalnych, tylko muszę poszukać od którego miesiąca i w jakiej cenie. |
|
|
|
#513 |
|
Wtajemniczenie
|
frida110: nie daj się zwariować. a swoją drogą to nie rozumiem, jak można straszyć kobietę w ciąży
![]() wiesz, z tymi badaniami prenatalnymi to wcale nie jest takie proste. (sporo się na ten temat dowiadywałam, bo będę miała 37 lat jak dzieci się urodzą i w pewnym momencie trochę spanikowałam ) lekarze byli zgodni co do jednego - jedyne badanie dające 100% to amniopunkcja, ale jest ona obarczona dużym ryzykiem - może wywołać poronienie, więc robi się ją tylko, kiedy są jakieś podstawy do obaw. a tak przecież nie jest w Twoim przypadku
|
#514 |
|
Zakorzenienie
|
frida110, powtórzę za ajanną - NIE DAJ SIĘ ZWARIOWAĆ!!! Jesteś młodą dziewczyną, ciesz się swoim szczęściem i nie słuchaj głupich zabobonów!
Jeśli proszono Ciebie żebyś była mamą chrzestną zanim było wiadomo o Twojej ciąży a teraz Wasz Niuniek jest taką ogromną barierą to świadczy to tylko o niedojrzałości emocjonalnej tych osób. Z pewnością jest Tobie przykro, ale my tutaj cieszymy się wspólnie naszymi niuńkami w brzuszkach i jesteśmy wszystkimi serduszkami (naszymi i naszych niuńków Ja nigdy nie wierzyłam w zabobony i zawsze na wszystko szukałam logicznego wytłumaczenia. Jeśli masz wątpliwości i chcesz zrobić badania prenatalne to zobacz co napisała ajanna, według mnie ma 100% racji PS Przez święta nie przytyłam ani grama, dziś rano waga pokazała 57,8 kg!!
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
ewa.neato tylko pozazdrościc samopoczucia
Ja sie czuje okropnie Mdłości cały dzień, bolące piersi, bolący brzuszek, zgaga, zaparcia, okropny smak w ustach cokolwiek bym nie zjadła czuje sie jak trędowata a miało byc tak pieknie. Całe szczescie brzuch juz przestaje bolec a ze zgaga sie uporałam. Teraz jestem na etapie mdłosci i TZ dałam wytyczne co do zakupów Duzo migdałów i krakersów Mam nadzieje, ze pomoga. Z całej tej dotychczasowej litanii widze, raczej dopadna mnie wszystkie ksiązkowe dolegliwosci w ciązy ale chociaz wiem, ze fasol sie rozwija ![]() ajanna dziekuje za miłe słowa ![]() PS. oglądałam Wasze brzuszki, sa sliczne ![]() PS2. te plamienia co miałam to teraz jestem prawie pewna, ze to z nadzerki przestałam mierzyc temperaturkę (dopochwowo) i nie biore zadnych leków dopochwowo i plamienia zniknęły mam nadzieje, ze juz nie wróca.PS3. ale sie rozgadałam powiedzcie dziewczynki jak ja mam sobie poradzic z luteiną podjezykowa nie moge zcierpiec smaku tej cholery i nie wiem co zrobic. Jak aplikowałam dpochwowo ( bo lekarz pozwolił) to miałam plamienia, jak połknęłam cała zeby sprawdzic to jak mnie to kibelka wygnało, masakra a jak ją rozpuszczam w buzi pod jezykiem to sie cały dzien mecze z tym okropnym smakiem 3.01 poprosze lekarza o cos do połykania pewnie Dhupaston ale do 3.01 sie zamecze jak czegos nie wykombinuje ![]() PS4. 83kg (mówiłam, ze jestem mały słon) kumpela z pracy mówi, ze mała orka
|
|
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
wow ale wyemotkowałam
trroche kolorów sie przyda, weselej bedzie
|
|
|
|
#517 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia, równowaga w przyrodzie musi być zachowana
. Ja nie miałam żadnych ciążowych dolegliwości na początku ani nie mam teraz, Ty masz pewnie za siebie i za mnie ![]() ![]() ![]() .Swoją wagę to najlepiej podaj w tych tygodniach (albo okolicach) jak zrobiłam tabelkę. No i wszystkie tutaj tyjemy i upodabniamy się do waleni jedynie kasia_mw to wysoka tyczka
|
|
#518 |
|
Zakorzenienie
|
Xantia6tc 83kg olaboga
WY przy mnie to małe rybki ja mam tylko nadzieje, ze po porodzie sie uporam z tymi kg szybko
|
|
|
|
#519 |
|
Zakorzenienie
|
wszystkie mamy taką nadzieję
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
No to znów nowa tabelka, dziewczyny proszę zbierzcie siły i podajcie swoje wagi, zrobię tabelkę raz porządnie a potem będziemy tylko uzupełniać!
|
#521 |
|
Zakorzenienie
|
date porodu podam po kolejnej wizycie u gienka moze wreszcie cos ustala
![]() a w niedziele sie dowiedzialam od szwagierki, ze ona miała ten sam problem co ja, jej dzidzius jest 4 tygodnie starszy wg OM niz w USG, miedzy nami jest 4 miesiace roznicy wiec bedzie wesolo jak dzidzie zaczna sie rodzic a ona to juz ma fajny brzuszek
|
|
|
|
#522 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczynki. dawno się nie oddzywałam, ale jestem strasznie zaganiana, a teraz jeszcze na domiar złego się przeziębiłam. Mam okropny katar i kaszel i znowu dostałam antybiotyk. Dobrze, że na sylwka się nigdzie nie zapisaliśmy. A właśnie wy się gdzieś wybieracie?
Kancia widzę, że chociaż Ty jedna przechodzisz ciążę podobnie do mnie. Mnie do 14 tc strasznie mdliło i kilka razy na dzień kibelek obejmowałam. Teraz jest lepiej, ale rano jeszcze mi się odbija jak przy mdłościach. Plamienia też miałam i ciągle biorę Duphaston. Jestem już na początku 16 tc, brzuszek mam niewielki, ale to pewnie dlatego, że wysoka jestem. U niższych kobiet bardziej widać tak mi powiedziała moja kuzynka położna. A teraz waga: przed ciążą to chyba 60 było, 6 tc - 63 kg 9 tc - 62 kg 11 tc - 61 kg 13 tc - 61 kg We wtorek idę na badania to napiszę jak moja waga wygląda teraz. |
|
|
|
#523 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia_mw to Ty chudniesz a nie tyjesz!!
|
#524 |
|
Zakorzenienie
|
bo czesto tak jaest jak sie wymiotuje to sie chudnie
ale podobno nie ma co sie martwic bo jak sie wymiotuje to znaczy ze fasolek rosnie
|
|
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewcyzny, ja ide dzisiaj na USG i nie moge sie doczekać, a jednoczesnie sie stresuję czy wszystko na pewno jest ok. Mam fajnego lekarza od USG wiec na pewno bedzie mi wszystko mówił, ale woalałabym by ktoś inny za mnie poszedł i potem tylko mi powiedział, że wszystko jest w porządku.
Jakos tak czuje, że będę sie trzęsła ze strachu na tej kozetce. Wizyta ma być za 3 godziny a ja juz lekko zdenerwowana jestem. W sumie to nie wiem sama co myśleć, bo wydaje mi sie, że będzie dobrze, ale z drugiej strony boję sie żeby dzieciak nie był jakiś upośledzony czy coś. No ale cóż... myśle że jednak będzie spoko. Wczoraj Łukasz połozył mi rękę na brzuchu i powiedział, że juz cos widać. To było super fajne
|
#526 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tam nie ma co sie stresować
bedzie OK tylko sie pochwal jak wrocisz ![]() Moj TZ od poczatku gada do brzucha i jak zapytam "co tam mowiłes"to mi odpowiada "namawiamy sie na Ciebie" Słodkie
|
|
|
|
#527 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czerwcówki 2007!!!!
witam was wszystkie bardzo serdecznie kochane mamusie ja też jestem mamą i będę po raz drugi termin mam koniec czerwca początek lipca i bardzo się cieszę pozdrawiam
|
|
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, przeczytałam właśnie wszystkie zaległe posty i widzę, że nieźle nam idzie.
Shemreolin - trzymam kciuki za USG... Byłam w środę u ginekologa, który będzie mi prowadził ciążę. Ma jednak tylko zwykłe usg i jedyne co wiem, że "kropek" ma 12 mm i położył się w dobrym miejscu. Na lepsze usg jeździ się do niego do szpitala i myślę, że skorzystam. Kazał mi również zrobić badania i powiedział, że jak wrócę z wynikami to założy kartę ciąży (ale dał mi taką z samym nazwiskiem ).Między 20,01 a 10,02 muszę się zapisać na badanie usg prenatalne (bo to będzie w okolicy 12 tc), będę robić w Katowicach, bo jest tam babka (zajmuje się usg i echem serca płodu w Rudzkiej Goduli-Hope), która jest genialna!! Co do spraw bieżących, to mam załamkę - mam zapalenie gardła, krtani, katar i chrypkę jak Joe Cocker i oczywiście leczenie bezlekowe, bo nic nie wolno: czyli herbatka z miodem i cytrynką, herbatka z malinami, syrop z cebuli, tabletki szałwiowe (cukierki raczej), mleko z czosnkiem - może za miesiąc się wyleczę ![]() ![]() ![]() Buziaki A, jeszcze jedno: KANCIA nic się nie stresuj, wagę mamy podpobną - nie ważyłam się jeszcze, ale też ok. 80 kg (mam 174 cm, a ty?) - i od jutra zacznę 8tc. Jak będę znała wagę to poproszę o wpis do tabelki |
|
|
|
#529 |
|
Zakorzenienie
|
ROXI
no ja zawsze solidna baba bylam ja na samym poczatku ciązy dorwałam jakiegos wirusa i tez sie meczyam bezlekowo ale zapalenia gardła nie miałam. Nie wiem czy nie pokićkam czegoś ale gdzieś czytałam,zeby uzywac Tantum Rosa, ale zabij mnie nie pamietam czy to było przeziebienie ![]() Za duzo tych forumsów juz czytałam
|
|
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
A wiec wklejam tabelke i prosze o info nowych mamusiek jak juz beda cos wiedzialy o terminach to uzupelnie
dyta19 – 30.05.2007 Xantia – 15.06.2007 minisia – 16.06.2007 kasia_mw – 21.06.2007 ajanna – 22.-6.2007 ewa.nea – 07.07.2007 Shemreolin – 16.07.2007 Madzia ) – 24.07.2007fredziunia – 29.07.2007 Olinda – 03.08.2007 lea35 – 08.08.2007 osiołek – 12.08.2007 frida110 - 12.08.2007 roxi1980 – 17.08.2007 Xantia moja waga przed ciaza 69kg- zaczelam tyc dopiero w 12tc - 70kg, a w 15tc - 70,5kg, czyli jak narazie przytylam 1,5 kg roxi tez robilam badanie przeziernosci karkowej w 12tc w Genomie. Skad Ty wogole jestes? Shemreolin zaraz daj znac co i jak A mamuski, ktore maja uciazliwe objawy Ja mialam mdlosci od 6 tc do 10tc, bolaly mnie straszliwie piersi, nie moglam patrzec na mieso i chodzilam chyba z 40 razy na dzien sikac. Po 10tc wszystko ustalo - za to zaczelo sie okropne swedzenie piersi od srodka przy sutkach Teraz to ustalo to znow zaczal mnie swedziec brzuch, ale ponoc to normalka, bo brzuszek rosnie i skora sie rozciaga
|
#531 |
|
Konto usunięte
|
magma_29 serdecznie witamy w naszym gronie!!! Koniecznie musimy wpisać Cię na naszą listę. Trzymaj sie cieplutko. frida110, nie przejmuj się żadnymi przesądami, te stare zabobony są nic nie warte i dawno wyszły z mody. Mi też często różne wpadają w ucho , a ja się tylko z nich śmieję. Nie widzę powodu, żebys miała zrezygnować z bycia matką chrzestną swojej siostrzenicy. To jakieś chore , co te babska próbuja Ci wmówić!!! ![]() Aha, chciałam zauważyc, kasiu_mw, że mnie też od początku nie tylko piersi bolą, i nie tylko chce mi się spac, ale non stop mnie mdli, a dzisiaj miałam pierwsze spotkanie pierwszego stopnia z ubikacja, i jest mi troszkę lepiej. Shemreolin, czekam na fotki z USG, Bardzo lubię oglądać Wasze brzuszki na wątku fotograficznym i ich "zawartości" z USG. Juz sie nie umiem doczekać 8 stycznia, gdy wkońcu zobacze moją Fasolkę. |
|
|
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
minisia: jestem z Sosnowca, więc na badanie pojadę nie do Rudzkiego Genomu tylko do Katowic na Opolską, bo mam o wiele bliżej, ale też będzie je robić dr Agata Włoch, która pracuje w Genomie. Zapisałam się na 30.01 to będzie 11t5dc, mam nadzieję, że nie będzie zbyt wcześnie, że dzidzia zdąży urosnąć. I znalazłam stronkę dr Włoch http://www.echo.pron.pl/ polecam ją - jest bardzo dobrym specem od usg i echa serca.
A tak informacjnie wkleję terminy usg prenatalnego, bo często spotykam się z tym, że ciężarne nie wiedzą, kiedy je wykonać i potem okazuje się, że jest za późno: Zalecane badania powinny być wykonane: 1 - pomiędzy 11-14 tygodniem ciąży 2 - pomiędzy 18 23 tygodniem ciąży 3 - około 30 tygodnia ciąży jeśli chcecie to wkleję też opisy poszczególnych usg - tzn. co które z nich daje. Buziaki |
|
|
|
#533 |
|
Zadomowienie
|
Lea co do wymiotów to zwrócenie nie zawsze pomaga, szczególnie gdy zwraca się prawie wszystko. Jednak na chwilę obecną rano zwymiotuję, a raczej wypluję trochę śliny lub czasami żółci i pomaga na cały dzień. Według mnie mi mdłości już minęły no i przestałam chudnąć.
Roxi1980 co do twojej choroby to ja wybrałabym się do lekarza. Często bakterie są groźniejsze dla dziecka niż antybiotyk lub niektóre leki. |
|
|
|
#534 |
|
Zakorzenienie
|
kasia_mw: ja byłam u lekrza (z resztą sama pracuję w przychodni) i stąd to dziwne leczenie, bo chcą pomóc, bo bardzo się mną martwią, a nie chcą mi zaszkodzić. Mam się leczyć tymi starodawnymi medtodami (jeszcze np. inhalacje z wody z solą) do poniedziałku, jeśli nie minie, to w torebce mam receptę na antybiotyk. Ale, co pewnie doskonale rozumiesz, wolałabym jej nie realizować...
|
|
|
|
#535 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! Ja melduję, że wszystko jest super w porządku. Mały rozwija sie zupełnie w normie i jest ruchliwy. Machał do nas rączkami
![]() Na razie niestety nie mam skanu, ale zrobiłam zdjecie aparatem cyfrowym i całkiem nieźle widac. ![]() Poniżej wklejam linki do zdjeć ![]() http://img295.imageshack.us/my.php?i...c290091rc3.jpg http://img295.imageshack.us/my.php?i...c290095qn4.jpg A teraz lecę na babską imprezkę Buziaki!
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
czas się ujawnić ... +-5/6 tydzień ... zaczęłam się od kilku dni męczyć - brzucho odmawia posłuszeństwa jeszcze nie wymiotuję, ale jem niewiele i po wszystkim czuję się zapchana mieta itp ratują i te zapachy matko boska ...
generalnie czekam aż będzie lepiej teraz jest nieciekawie ... ![]() na usg i badania idę po nowym roku - zobaczymy ... na razie jestem realistką - mam celiakie i może fasolce się niespodobać ... zobaczymy ... dziewczyny czy moge używać vichy bloker na celulit?? aaaa waga 60 przed i nadal ale jak tak dalej pójdzie będzie mniej ... |
|
|
|
#537 |
|
Zadomowienie
|
Patrilla , mam kolezanke ktora rodzi pod koniec marca ,lekarz kazal jej odstawic ten kremik. Uzywa inych specjalnych dla kobiet w ciazy,zapomnialam nazwe cos na m.....
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie Mustella
|
|
|
|
#539 |
|
Zadomowienie
|
No wlasnie, chyba tak. Dziekuje.
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
Shem, to zdjęcie Twoje "po modyfikacjach" przyprawiło mnie o dreszcze
![]() Nie wolno straszyć kobiet w ciąży!!!! ![]() No ale najważniejsze że z Małym wszystko OK. Tabelkę o nową Mamę i podane wagi uzupełnię jutro!
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

czuje sie jak trędowata
a miało byc tak pieknie. Całe szczescie brzuch juz przestaje bolec a ze zgaga sie uporałam. Teraz jestem na etapie mdłosci i TZ dałam wytyczne co do zakupów
(mówiłam, ze jestem mały słon) kumpela z pracy mówi, ze mała orka

no ja zawsze solidna baba bylam