|  2007-03-06, 23:43 | #511 | 
| Zakorzenienie | 

Dot.: firemountaingems - są chętni?

tak: wartość zamówienia w dolarach: 202,38 + 33 dolary przesyłka w urzedzie celnym przeliczono wartość przesyłki na 698zł dodano 7% cła + 22%VAT niemiałam akcyzy i wyszło: kwota nalezności przywozowych 49,00 zł kwota podatku 164,00 razem 213,00zł nie moje  ( spisałam z faktury urzedu celnego) 
				__________________ mój wędraś jest u..... 1.sol 2.katasiaczek 3. beaux 4.eli 6. damurek 7.nirsh 8.hejasz 9.kamilcia 10.malgwa 11.mamuta 12.bydgoszczanka 13.pupil 14.castilia 15. Jambolaja 16. Noalia | 
|     |   | 
|  2007-03-07, 07:46 | #512 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-01 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
 Myślałam, że Canela się tu już odezwie, a przede wszystkim, że oprócz moich poprawek sama poprawi to, co uzna za konieczne. Ja po prostu nie chciałam tam za dużo namieszać, bo się okazuje, że niektóre sznury, które uważaliśmy za pełne, wcale teraz pełne nie są - przynajmniej jeśli przyjąć przelicznik liczby koralików na 16 cali podany na stronie wigjiga: http://www.wigjig.com/jewelry-tools/...sures/pg11.htm Trzeba chyba poprawić tą ilość koralików wg ściągawki wigjiga i jeszcze raz ogłosić, które sznury są niepełne. Wszystko wzięło się stąd, że niektórzy podesłali Caneli linki z podaną ogólną ilością koralików, a Canela to przyjęła jako poprawne, że niby każdy sam dobrze sprawdził liczbę koralików. U mnie się teraz zaczęła masa pracy, więc nie bardzo mam czas dalej nad tym siedzieć. Ale tą liczbę koralików mogę jeszcze popoprawiać - mam to zrobić? | |
|     |   | 
|  2007-03-07, 07:47 | #513 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-06 Lokalizacja: podlaskie 
				 | 

Jednak mniejsza wartość przesyłki. Może dla większej ilości jest trochę większa, ale 150$ wydawało mi się strasznie dużą sumą... Canela, napisz co się dzieje??  W jakim punkcie jesteśmy?? Edit: Patsy, Canela umieszczała swój plik na swojej stronie, a my mogliśmy go pobrać. Rozsyłała też wszystkim zainteresowanym emailem. Bo teraz w sumie to my czekamy i nie wiemy czego i ile brakuje do czego   | 
|     |   | 
|  2007-03-07, 08:03 | #514 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2007-03-07, 08:19 | #515 | 
				 | 

No właśnie nie poprawiła - przesłała mi ten plik z powrotem. A ja właśnie liczyłam, że ona sama jako głównodowodząca zadecyduje, co z tym dalej robimy. Ja w każdym razie przed chwilą naniosłam poprawki wg ściągawki wigjiga. Ale jest kilka pozycji, w których nie wiadomo, ile ostatecznie jest sztuk, bo np. średnicę koralika podają jako 9-10mm, albo nie wiadomo, jakiej grubości są "rondelki", albo koraliki mają różny/niejednakowy rozmiar. Te w każdym razie zaznaczyłam innym kolorem, bo nie mam pojęcia, co z nimi zrobić. Mogę ten poprawiony plik podesłać Lubomirce (jeśli prześle mi swój adres na PW) z kopią do Caneli. Ja po prostu nie mam Waszych adresów mailowych, więc na razie mogę to odesłać tylko do Caneli.

| 
|     |   | 
|  2007-03-07, 11:18 | #516 | 
| www.dulcedo.pl Zarejestrowany: 2006-10 Lokalizacja: Łajski 
				 | 

Nie wiem w takim razie co zrobić proponuje jeszcze raz skonfigurować zamówienie dla kilku osób i każdy bierze osobno rzeczy. Doszły mnie się słuchy, że po takim czasie chce kilka osób zrezygnować. Więc jak, bo z całym szacunkiem widze, że Canelka nie ma czasu nawet na odpowiedz na forum. Wysyłam ci Patsy Maila prywatnego    
				__________________ ZAPRASZAM do mojego świata. | 
|     |   | 
|  2007-03-07, 11:38 | #517 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-03 
				 | 

Lubomirko - to zależy po jakim czasie.... jeśli to wszystko zajmie jeszcze dwa. trzy tygodnie- ja rezygnuję...w kwietniu wyjeżdżam za granicę...

| 
|     |   | 
|  2007-03-07, 12:07 | #518 | 
				 | 

A no widzisz każdy ma jakieś zobowiązania teoretycznie moge się podjąć kupna i przesyłki, ale nie wiem zupełnie kto co zamawia ile jest nas chętnych, poza tym Canela ma około 27 osób. Myśle, że trzeba aby Canela powiedziała jasno zrobie to tak i tak, lub dziewczyny sory ale nie uda się do końca tyg wterdy mamy wybór a tak nie wiemy co i jak.

|     |   | 
|  2007-03-07, 12:42 | #519 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ ZAPRASZAM do mojego świata. | |
|     |   | 
|  2007-03-07, 12:53 | #520 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2007-03-07, 13:24 | #521 | 
				 | 

No ja mam maila tylko napisałam do niej niech powie, bo dawno jaj chyba tu nie było.

|     |   | 
|  2007-03-07, 14:53 | #522 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2007-03-07, 14:58 | #523 | 
| Zakorzenienie | 

niewiem co podliczali ale tak mam na wydruku  niestety 
				__________________ mój wędraś jest u..... 1.sol 2.katasiaczek 3. beaux 4.eli 6. damurek 7.nirsh 8.hejasz 9.kamilcia 10.malgwa 11.mamuta 12.bydgoszczanka 13.pupil 14.castilia 15. Jambolaja 16. Noalia | 
|     |   | 
|  2007-03-07, 17:53 | #524 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2007-03-07, 20:42 | #525 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-10 
				 | 

A z moich obliczeń wynikło że Solagne właśnie tyle zapłaciła.  I tak 202,38 $ (wartość produktów) + 33$ (przesyłka z USA) = ok. 236 $ 236 x 3 zł (1 $ wynosi w przeliczeniu nie więcej niż 3zł) = 708 zł U nich wyszło nawet mniej bo wg kursu z tamtego dnia właśnie 698 zł. Od tego 7 % cła = 49 zł I jeszcze 22 % od kwoty 698 i 49 zł = 164 zł A więc 698 + 49 + 153 = 900zł Przesyłka kosztowała więc ok. 213 zł. Natomiast całe zamówienie, razem z przesyłką i innymi opłatami wyniosło ok. 900zł. Dziewczyny ja tylko humanistką jestem, więc może się mylę.   Solagne, jeśli się mylę daj znać. | 
|     |   | 
|  2007-03-07, 20:58 | #526 | 
				 | 

No dobrze, ale podatek powinien być od produktów a nie od wartości przesyłki tego nie ma na fakturze. Jeśli chodzi o zamówienie chciałabym, aby się ruszyło w weekend jeśli nie zamówie jakoś oddzielnie, bo mam dość czekania. A tak trzymam kase i nic nie idzie czekam więc na decyzje. 
|     |   | 
|  2007-03-07, 21:15 | #527 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-10 
				 | 

Zgadzam sie z Tobą Lubomirko.  Nie rozumiem jeszcze dlaczego liczyli 22 % od wartości tego cła? Moim zdaniem to jakoś po chińsku naliczono... Aż zadzwonie jutro do izby celnej i sprawdzę   | 
|     |   | 
|  2007-03-07, 22:22 | #528 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 
				 | 

JA chyba będę musiała zrezygnować, jesli nie wyrobimy się do końca tego tygodnia   A jeśli nie to na pewno zmniejszyć zamówienie, bo w marcu mam duzo wydatków a do tego wszystkiego liczyłam 4 % cła,a  tu drugie tyle, więc jestem troche inaczej finansowo przygotowana. Najgorsze jest to, ze wszystko sie wyjaśni dopiero na urzędzie celnym,a to troche za późno   | 
|     |   | 
|  2007-03-07, 22:23 | #529 | 
| Zakorzenienie | 

niestety niemylisz się  daj znać czego się dowiedziałaś w izbie celnej 
|     |   | 
|  2007-03-07, 22:26 | #530 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-02 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Dziewczyny, mnie też zależy. Ciężko mi jest trzymać pieniądze. A nie wiadomo kiedy cokolwiek ruszy.... ech.

| 
|     |   | 
|  2007-03-08, 07:33 | #531 | 
				 | 

To chyba jest tak, że faktyczna wartość towaru tu w Polsce powiększona jest o cło i dopiero od tej zwiększonej wartości (czyli "po przekroczeniu granicy") liczy się podatek. Macie rację, że to po chińsku liczone, ale z drugiej strony logiczne. Dla mnie bez sensu jest to, że liczą cło również od kosztów przesyłki! Na logikę to koszt przesyłki powinien być z tego wyłączony.

| 
|     |   | 
|  2007-03-08, 08:46 | #532 | 
				 | 

Solagne, napisz mi, jak zamawiałaś? Bo jeśli Canela rezygnuje z zamówienia, to jakoś inaczej trzeba będzie zamówić. Mam nadzieję, że u Caneli nic się nie stało, bo już od 5 dni nie zaglądała na wizaż   A ja chciałabym mieć to, co zamawiałam.. Ciekawi mnie, jak to idzie kolejno, zwłaszcza jak się płaci. Bo na początku, rejestracja, wrzucamy do koszyka i zatwierdzamy zakup, a jak potem się płaci? Jakimś specjalnym przelewem, czy jakoś inaczej? Długo się czeka na przesyłkę?? Nie kupowałam nigdy za granicą... Czy oni tam przy tym naliczaniu cła rozpakowują paczkę?? | 
|     |   | 
|  2007-03-08, 08:56 | #533 | 
| Zakorzenienie | 

Jeśli Canela zrezygnuje, a ktoś sam będzie zamawiał, to bardzo bym chciała te moje 5 pozycji dorzucić do niego...

__________________ Ucho też człowiek! | 
|     |   | 
|  2007-03-08, 09:14 | #534 | 
				 | 

kto się tego podejmie, jesli Canela zrezygnuje...   ??? | 
|     |   | 
|  2007-03-08, 09:49 | #535 | 
				 | 

Ja mogę. Mam nadzieje, że Patsy by mi pomogła bo jest z Warszawy Loverynka też, więc by nam przesyłka do Warszawy odpadła i wolałabym żeby każdy miał swoje sznurki, podział miedzy ludźmi na miejscu lub indywidualnie. Zamówienie poszło by do wszystkich i była by mała wymiana. Ale co na to CANELA. Nie ma jej?? Chyba można zrobić normalny przelew przeliczają to elektronicznie po kursie NBP i tyle. A co do cła już mnie to irytuje, najwyżej będziemy się kłócić.

__________________ ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2007-03-08 o 10:37 | 
|     |   | 
|  2007-03-08, 10:17 | #536 | 
				 | 

szukałam informacji na ich stronie...nie moge znaleźć niczego o płatnościach..myślę, że w grę wchodzi tylko przelew...

| 
|     |   | 
|  2007-03-08, 10:47 | #537 | 
				 | 

Dziewczyny, najszybsza płatność będzie kartą kredytową. Akceptują AmExa, Visę i Mastercarda. Musi być wypukła i mieć kod ccv2 z tyłu. Przelew zwykły będzie szedł do Usa do 10dni. Więc cała operacja bardzo długo zajmie. Ja się mogę podjąć zrobienia wszystkiego jeśli z Canelą nie wypali. Mam mało zobowiązującą pracę i dałabym radę wszystko zliczyć w czasie pracy dosyć szybko. Jeśli się wyklaruje w ciągu kilku dni, że Canela nie da rady to się chętnie podejmę realizacji, jeśli chcecie. Potrzebowałabym tylko z jednej osoby do pomocy. I myślę. że najwygodniej by było, żeby każdy sznurek który bierzemy składkowo opisać obok, wówczas łatwiej jest wszystko znaleźć i wrzucić razem. Ma ktoś telefon do Caneli, żeby się dowiedzieć co się dzieje? Odpisała komuś na meila?  Jestem z Warszawy  prawie :P | 
|     |   | 
|  2007-03-08, 10:49 | #538 | 
				 | 

Loverynko - prosiłam Canelę już w pierwszym mailu o telefon...niestety... może coś się stało...   | 
|     |   | 
|  2007-03-08, 10:50 | #539 | 
| Zakorzenienie | 

Ale przy przelewie międzynarodowym chyba jakąś kosmiczną opłatę banki biorą. Ale ja się nie znam, nigdy nie robiłam zagarmanicznego przelewu z banku   Co do płatności to pisze na stronie to: Fire Mountain Gems accepts American Express, VISA, MasterCard and Discover credit cards. You can also use your ATM/check card bearing the VISA or MasterCard logo. Check by Phone service is also available on phone orders placed through Customer Service. Edit: ups, widzę, że już ktoś napisał na ten temat   
				__________________ Ucho też człowiek! Edytowane przez Rosemary Czas edycji: 2007-03-08 o 10:51 Powód: Aktualizacja :) | 
|     |   | 
|  2007-03-08, 10:55 | #540 | 
				 | 

To trzeba się decydować co robić. Bo się zagęszcza nam atmosfera. A chciałabym, żeby z tego coś wyszło. Jeśli się zdecyduje tyle osób, żeby mieć czwarty przedział (lub chociaż trzeci) i nie mieć pięciu koszyków, to jestem za tym, żeby się brać do roboty. Ja mam kartę wypukłą więc mogę się podjąć załatwienia. Nie ma dodatkowych opłat przy takim płaceniu na szczęście.  Mam nadzieję, że Caneli się nic nie stało, ale jednak, mimo wszystko strasznie się to przedłuża i się coraz większy bałagan robi. Jeśli byśmy podjęły decyzję przed weekendem to w poniedziałek teoretycznie możnaby zamawiać :P | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Biżuteria | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) jestem również
 jestem również