Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-10, 13:42   #511
emigrant
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Witam EwaID, wiem, zauważyłem jak już poszlo, chcjalem editowac ale nie wyszlo. Jestem Gruzinem, mam obywatelstwo Polskie, malżąka jest Polką, mamy wspanjały dzieci. Slyszalem że cenją masażystów kturzy zdobili wuksztalcenie w Rosij. (Polski język jest ciężki. ale staram się jak mogę) Dzękuię za uwagę i za to, że dyplomatyczne pokazalaś mnie że pomyliłem się z dzwjami, , mamy cel Emiraty Arabskie, a do celu zawsze jets ciężka droga. Pozdrawiam.

Edytowane przez emigrant
Czas edycji: 2009-08-10 o 14:58
emigrant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 12:50   #512
EdytaMa
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Hej

Stria, moj maz moze zabrac twoje papierki, jedzie w czwratek, jesli ktos podrzuci je do pracy albo do domu do tego czasu to bede w warszawie w piatek...
EdytaMa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 06:30   #513
stria
Raczkowanie

GG do stria

a możesz mi podać jakiś kontakt na siebie, coby podrzucić te kwitki (jeśli uda mi się załatwić).
dzięki wielkie
stria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 10:28   #514
colds
Zakorzenienie

tak podczytuje od dłuższego czasu i z niecierpliwością czekam na każde posty Evy nt Emiratów . są bardzo ciekawe
Stary 2009-08-15, 14:19   #515
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Oj, posty Evci mają tu wielu wiernych podglądaczy
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 08:24   #516
muslimah
Przyczajenie

GG do muslimah

Czesc,

Ewa ID, znasz moze jakies baseny kryte lub nie w AUH dla babek tylko?

Pozdrawiam
muslimah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 11:15   #517
Wampirekemocjonalny
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Witam !
Zakladam nowy watek bo naprawde szukam spolecznosci polskiej w tym kraju...
Prosze o kontakt wszystkie emirackie emigrantki, jest nas tu tak niewiele, warto poznac sie blizej.
Pozdrawiam
Eva
And Umm al-Quwain
Witam wszystkich ale przede wszystkim Ciebie EvoID ogromnie się cieszę, że znalazłam tu Ciebie. Przeczytałam wszystkie Twoje wypowiedzi od samego początku. Twoje spojrzenie na wiele tematów jest mi bardzo bliskie. Szukałam właśnie takiego forum przez wiele dni i wreszcie trafiłam.
Moja córka Ewa pracuje od kilku lat w Dublinie, ale ma dość i postanowiły z przyjaciółką przenieść sie do UAE. Dziewczyny otrzymały wspaniałe wykształcenie, znają języki więc chyba nie będzie im trudno znależć tam pracę. W pażdzierniku /listopadzie przyjeżdżaja do Was "na wakacje" ale tak na prawdę jadą do Dubaju by już odbyć kilka interview. Nie powiem trochę się zmartwiłam bo daleko i szok kulturowy. No i zaczełam czytać wszystko jak leci. Nawet poprosiłam o odpowiedż na nękające mnie pytania (bo to młode i piękne dziewczyny i samotne) portal polonii w Dubaju niejakiego Pawła i otrzymałam przerażajacą odpowiedż po której nie mogłam spać przez kilka nocy.Odpowiedż była mniej więcej taka: nie mają po co przyjeżdżać wszyscy wyjeżdżają( uciekają!) kobieta tam to nic nie warty przedmiot. I wiele epitetów poleciało pod adresem nacji arabskiej już nie tylko w UAE ale na całym świecie.
I ta ostatnia opinia zaczęła mnie zastanawiać jak bardzo można nienawidzieć kogoś innego niż my. A my też do ideałów nie należymy!. Pomyslałam sobie, że to nie możliwe i znów usiadłam do komputera.
Bardzo mnie uspokoiłaś i jestem Ci ogromnie wdzięczna.
Pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko
PS
Wampirekemocjonalny to moje przezwisko nadane przez własne dziecko. Papa i będę tu często zaglądać
Wampirekemocjonalny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-16, 11:54   #518
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez emigrant Pokaż wiadomość
Witam EwaID, wiem, zauważyłem jak już poszlo, chcjalem editowac ale nie wyszlo. Jestem Gruzinem, mam obywatelstwo Polskie, malżąka jest Polką, mamy wspanjały dzieci. Slyszalem że cenją masażystów kturzy zdobili wuksztalcenie w Rosij. (Polski język jest ciężki. ale staram się jak mogę) Dzękuię za uwagę i za to, że dyplomatyczne pokazalaś mnie że pomyliłem się z dzwjami, , mamy cel Emiraty Arabskie, a do celu zawsze jets ciężka droga. Pozdrawiam.
Witaj Emigrant masz buziaka, tak żeby żona nie widziała

Jeśli znasz język angielski, napisz swoje CV i przekaż Headhunterom, podawałam wcześniej linki do kilku agencji pracy.

Wiem, że nabory do szpitali są prowadzone na bieżąco więc masz szansę pracę tutaj znaleźć.

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
tak podczytuje od dłuższego czasu i z niecierpliwością czekam na każde posty Evy nt Emiratów . są bardzo ciekawe
Witaj Colds bardzo dziękuję i cieszy mnie, że ktoś czasem czyta te moje "wypociny".

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda Pokaż wiadomość
Oj, posty Evci mają tu wielu wiernych podglądaczy
Witaj Sylwio czyżbyś była wiernym czytaczem - podglądaczem? Miło mi bardzo.

Cytat:
Napisane przez muslimah Pokaż wiadomość
Czesc,

Ewa ID, znasz moze jakies baseny kryte lub nie w AUH dla babek tylko?

Pozdrawiam
Witaj Muslimah wiesz, w Abu Dhabi była plaża tylko dla kobiet z dziećmi, nie wiem jak to jest teraz, ja tam nigdy nie byłam, tylko słyszałam o tym.

Jeśli chodzi o basen, to kojarzy mi się, że gdzieś w którymś Clubie są dni wyznaczane tylko dla kobiet, ale ja sie w tym nie orientowałam więc nie umiem Ci powiedzieć, najlepiej zadzwonić do Clubu Oficerskiego i zapytać też w innych Clubach.

Sama chodzę na prywatną plażę tylko dla dorosłych, gdzie serwowany do leżaków jest alkohol.... naturalnie są tam też mężczyźni

Cytat:
Napisane przez Wampirekemocjonalny Pokaż wiadomość
Witam wszystkich ale przede wszystkim Ciebie EvoID ogromnie się cieszę, że znalazłam tu Ciebie. Przeczytałam wszystkie Twoje wypowiedzi od samego początku. Twoje spojrzenie na wiele tematów jest mi bardzo bliskie. Szukałam właśnie takiego forum przez wiele dni i wreszcie trafiłam.
Moja córka Ewa pracuje od kilku lat w Dublinie, ale ma dość i postanowiły z przyjaciółką przenieść sie do UAE. Dziewczyny otrzymały wspaniałe wykształcenie, znają języki więc chyba nie będzie im trudno znależć tam pracę. W pażdzierniku /listopadzie przyjeżdżaja do Was "na wakacje" ale tak na prawdę jadą do Dubaju by już odbyć kilka interview. Nie powiem trochę się zmartwiłam bo daleko i szok kulturowy. No i zaczełam czytać wszystko jak leci. Nawet poprosiłam o odpowiedż na nękające mnie pytania (bo to młode i piękne dziewczyny i samotne) portal polonii w Dubaju niejakiego Pawła i otrzymałam przerażajacą odpowiedż po której nie mogłam spać przez kilka nocy.Odpowiedż była mniej więcej taka: nie mają po co przyjeżdżać wszyscy wyjeżdżają( uciekają!) kobieta tam to nic nie warty przedmiot. I wiele epitetów poleciało pod adresem nacji arabskiej już nie tylko w UAE ale na całym świecie.
I ta ostatnia opinia zaczęła mnie zastanawiać jak bardzo można nienawidzieć kogoś innego niż my. A my też do ideałów nie należymy!. Pomyslałam sobie, że to nie możliwe i znów usiadłam do komputera.
Bardzo mnie uspokoiłaś i jestem Ci ogromnie wdzięczna.
Pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko
PS
Wampirekemocjonalny to moje przezwisko nadane przez własne dziecko. Papa i będę tu często zaglądać

Witaj WampirkuEmocjonalny (sympatyczny ten nick).

Dziękuję za miłe słowa.

Jestem zdumiona tym, co piszesz jaką odpowiedź otrzymałaś z Dubajskiego portalu.

Prawdą jest, że wiele osób straciło tutaj pracę zwłaszcza architektów, budowlańców i przedstawicieli handlowych, lecz nadal jest nabór w innych zawodach. Ja wychodzę też z założenia, że jak ktoś jest dobry, to tą pracę bez względu na niepopularność jego zawodu, znajdzie.

Jeżeli Twoja córka potrafi pracować w międzynarodowym towarzystwie i jest wytrzymała na stres, to poradzi sobie tutaj bez problemu... bo tu jest jak wszędzie.... z pewnymi niuansami dotyczącymi praw i zwyczajów tego kraju.

Jest to jedno z nabezpieczniejszych państw świata, ale oczywiście gdy się jest atrakcyjną kobietą, to nie należy wsiadać do pierwszego lepszego samochodu bo wypadki chodzą po ludziach a w tym kraju mężczyźni są jak wszędzie na całym świecie, są kulturalni i mniej kulturalni, a "okazja czyni złodzieja".

Życzę wszystkiego dobrego Tobie i znalezienia satysfakcjonującej pracy Twojej córce.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 22:29   #519
Miszehu
Przyczajenie

Hello

Jak to sie ladnie mowi, postanowilam smignac z Dublina do Dubaju. Teraz pracuje w banku, wiec i tam postaram sie o podobne zatrudnienie. (Tzn. zamierzam stad wyjechac dopiero, kiedy znajde tam prace)

Skonczylam ekonomie i mam 5 lat doswiadczenia w finansach i ksiegowosci. W Dubaju chce zajmowac sie wealth management. Doswiadczenia w tym zakresie mam ok roku.

Czy jestescie w stanie mi doradzic jaki poziom wynagrodzenia i warunkow zatrudnienia powinnam oczekiwac ? Mam pewne pojecie o kosztach utrzymania. Ktos z Was pracuje juz w banku w Dubaju i wie jak to wyglada?

Stokrotne dzieki
Staram sie dobrze przygotowac zeby dobrze wyladowac

Zoska

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Hello

Jak to sie ladnie mowi, postanowilam smignac z Dublina do Dubaju. Teraz pracuje w banku, wiec i tam postaram sie o podobne zatrudnienie. (Tzn. zamierzam stad wyjechac dopiero, kiedy znajde tam prace)

Skonczylam ekonomie i mam 5 lat doswiadczenia w finansach i ksiegowosci. W Dubaju chce zajmowac sie wealth management. Doswiadczenia w tym zakresie mam ok roku.

Czy jestescie w stanie mi doradzic jaki poziom wynagrodzenia i warunkow zatrudnienia powinnam oczekiwac ? Mam pewne pojecie o kosztach utrzymania. Ktos z Was pracuje juz w banku w Dubaju i wie jak to wyglada?

Stokrotne dzieki
Staram sie dobrze przygotowac zeby dobrze wyladowac

Zoska
Miszehu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 22:33   #520
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Witaj Sylwio czyżbyś była wiernym czytaczem - podglądaczem? Miło mi bardzo.

Oj tak Evo, czasem nawet przybiera to formę obsesji i sprawdzanie tego wątku o wiele razy częściej niż to konieczne
Moim marzeniem Emiraty, a szczególnie Dubaj, są od czasu, gdy byłam au pair w Holandii, w 2001 roku, a mój host-daddy był współwłaścicielem dubajskiej agencji reklamowej zajmującej się wyścigami konnymi w Emiratach. Co ciekawe, drugim jej współwłaścielem, był Jordańczyk, z jordańskiej Rodziny Królewskiej, za którego wyszła siostra mojej host-mamy Poznała go na studiach w UK.
Widziałam tony zdjęć i usłyszałam setki opowieści. Nawet swatać mnie chcieli ale wróciłam do PL na studia :/

Edytowane przez sylwia.gda
Czas edycji: 2009-08-16 o 22:37
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 07:49   #521
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Miszehu Pokaż wiadomość
Witaj Miszehu

Niestety nie umiem Ci nic powiedzieć o zarobkach w banku.... wszystko zależy od tego jak zostaniesz "sklasyfikowana", bo zarobki są uzależnione od wielu czynników.

Generelnie w bankach zarabia się dobrze, oczywiście są różne banki, spokojnie poczekaj na oferty, porównaj je ze sobą, i sprawdź pozycję banku na rynku.

Nie skupiaj się tylko na Dubaju, sprawdź oferty w całych Emiratach, bo może np. w Fujairah będzie najlepsza oferta.

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda Pokaż wiadomość
Oj tak Evo, czasem nawet przybiera to formę obsesji i sprawdzanie tego wątku o wiele razy częściej niż to konieczne
Moim marzeniem Emiraty, a szczególnie Dubaj, [.......] Nawet swatać mnie chcieli ale wróciłam do PL na studia :/
Zrobiłaś dobrze, że wróciłaś do Polski na studia.

Swatanie jest tutaj czymś zupełnie normalnym w ich kulturze, wręcz trwa swoiste polowanie na singli aby ich jak najszybciej "sparzyć".

Trzeba się mocno nagimnastykować, aby się tu jako singiel uchować

55 kg
Stary 2009-08-21, 14:06   #522
emigrant
Przyczajenie

Jeśli znasz język angielski, napisz swoje CV i przekaż Headhunterom, podawałam wcześniej linki do kilku agencji pracy.

Wiem, że nabory do szpitali są prowadzone na bieżąco więc masz szansę pracę tutaj znaleźć.

Witaj Ewa ID. Widze że zmieniłas " friezurę " kotek urosł, pasuię i podobami się. U nas w Gruzij mowią "Milion bez grosza nie milion "., czasem jedno slowo może zmienic życie. Jestem w trakcie nauki angielskiego, wiem jaka trudna droga na mnie czeka,.. ale jest poco walczyc. Poszukam linków kturych podałaś i wyszlę CV., a może?. Dzienkuię że jestesz

Edytowane przez emigrant
Czas edycji: 2009-08-21 o 15:28
emigrant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 19:33   #523
stria
Raczkowanie

GG do stria

Cytat:
Napisane przez EdytaMa Pokaż wiadomość
Hej

Stria, moj maz moze zabrac twoje papierki, jedzie w czwratek, jesli ktos podrzuci je do pracy albo do domu do tego czasu to bede w warszawie w piatek...
dzięki wielkie za przemyt
pozdrowienia
stria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 15:13   #524
Malina112
Raczkowanie

Nawet nie wiecie jaka jestem Wam wdzięczna za ten watek Co prawda najpierw musze skonczyc studia w Danii , ale chcialabym kiedys zamieszkac na stale w Abu Dhabi. Bardzo uwaznie przeczytalam Wasze wypowiedzi i wiele sie dowiedzialam . Powiedzcie mi jeszcze tylko jak udalo Wam sie wszystko zalatwic? O ile praca mnie tak bardzo nie martwi, to zastanawia mnie jak tam znalesc mieszkanie ...?
Malina112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 06:55   #525
ommarta
Przyczajenie

Ja znalazlam prace przez agencje. Jak przyjechalam to szef mi wykupil pare tyg. w hotelu tak abym w spokoju znalazla mieszkanie. Mieszkania szukalam ok 2tyg. i dosc szybko sie wyprowadzilam z hotelu.
A mieszkania sie szuka jak wszedzie: gazety i agencje. Ja znalazlam przez agencje.
ommarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 10:41   #526
kajahh
Przyczajenie

Cześć dziewczyne Mam zapytanie prośbę.... czy któraś z Was dysponuje wolną kanapą w Abu Dhabi lub Dubaju... chodzi o to, że nie bardzo am się gdzie podziać do czasu otrzymania czeków (a wpierw wizy co ma nastąpić na dniach) ... firma nie chce płacić dłużej za pokój.. i wgląda na to ze cała pensja pójdzie na pokój.. pracuje w Abu Dhabi, ale chce mieszkać w Dubaju... Jeżeli ktoś byłby w stanie mi pomóc proszę o kontakt 055362660... Z góry dziękuję.. Zrezygnowana
kajahh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 20:16   #527
in_dianka
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,
pisałam już na innym forum, ale widzę, że tu wątki są bardziej aktualne.
Za tydzień wylatuję na urlop do Dubaju - może któraś z was orientuje się czy znajdziemy tam polskojęzyczne biuro organizujące wycieczki fakultatywne? Będę wdzięczna za informacje.
in_dianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 23:18   #528
2016062116
Konto usunięte

Cytat:

W załączeniu trochę egzotycznych owoców
Kiwi, awokado, marakuja, ananas, owoc tamaryndowca, granaty, limonki, owoc guawy i inne - przecież wszystkie te owoce można bez problemu kupić w Polsce, np. w Auchan. Nie wiem kiedy wyjechałaś z Polski, bo nie przeczytałam całego wątku, ale tu nie masz aż takiego zacofania, żeby tego typu zdjęcia robiły na kimś wielkie wrażenie

Edytowane przez 2016062116
Czas edycji: 2009-09-10 o 23:25
2016062116 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-11, 11:44   #529
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez in_dianka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
pisałam już na innym forum, ale widzę, że tu wątki są bardziej aktualne.
Za tydzień wylatuję na urlop do Dubaju - może któraś z was orientuje się czy znajdziemy tam polskojęzyczne biuro organizujące wycieczki fakultatywne? Będę wdzięczna za informacje.
Wysyłam PW.

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Analeigh Pokaż wiadomość
Kiwi, awokado, marakuja, ananas, owoc tamaryndowca, granaty, limonki, owoc guawy i inne - przecież wszystkie te owoce można bez problemu kupić w Polsce, np. w Auchan. Nie wiem kiedy wyjechałaś z Polski, bo nie przeczytałam całego wątku, ale tu nie masz aż takiego zacofania, żeby tego typu zdjęcia robiły na kimś wielkie wrażenie

Taaak.... nie przeczytałaś całego wątku i to widać po Twojej wypowiedzi.

Gdybyś przeczytała, zrozumiałabyś, że zdjęcia, które tutaj wklejam nie są po to aby na kimkolwiek zrobić jakiekolwiek wrażenie, lecz mają formę informującą.

Masz coś jeszcze ciekawego do dodania w temacie Emiratów, czy brak wrażenia po zakupach w Auchan jest dla Ciebie już wystarczający?

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
Napisane przez emigrant Pokaż wiadomość

Witaj Ewa ID. Widze że zmieniłas " friezurę " kotek urosł, pasuię i podobami się. U nas w Gruzij mowią "Milion bez grosza nie milion "., czasem jedno slowo może zmienic życie. Jestem w trakcie nauki angielskiego, wiem jaka trudna droga na mnie czeka,.. ale jest poco walczyc. Poszukam linków kturych podałaś i wyszlę CV., a może?. Dzienkuię że jestesz
Zauważyłeś zmianę mojej fryzury... no, no, no....

Jak postępy w angielskim? Na jakim jesteś poziomie? Potrafisz się dogadać na przykład z pacjentem w sensie zrozumienia co go boli i jak się czuje? Bo jeśli potrafisz się dogadać, to wystarczy aby pracować. Nikt Cię nie będzie prześladował z powodu błędów czy też pomyłek z czasami.

Wysłałeś CV? Jakieś odpowiedzi masz?

Może będę miała dla Ciebie maila bezpośrednio do jednego ze szpitali do działu HR, jesteś zainteresowany? Rozmowę kwalifikacyjną poprowadziliby z Tobą telefonicznie w języku angielskim.

Twoja żona też chciałaby tutaj pracować? Jakie ma wykształcenie?

Możesz pisać do mnie na PW. Pozdrawiam.

Cytat:
Napisane przez Malina112 Pokaż wiadomość
Nawet nie wiecie jaka jestem Wam wdzięczna za ten watek Co prawda najpierw musze skonczyc studia w Danii , ale chcialabym kiedys zamieszkac na stale w Abu Dhabi. Bardzo uwaznie przeczytalam Wasze wypowiedzi i wiele sie dowiedzialam . Powiedzcie mi jeszcze tylko jak udalo Wam sie wszystko zalatwic? O ile praca mnie tak bardzo nie martwi, to zastanawia mnie jak tam znalesc mieszkanie ...?
Malina, o możliwości mieszkania w tym kraju decyduje Twoje zatrudnienie, to nie jest Unia Europejska, że gdzie chcesz tam kupujesz sobie dom. Tutaj możesz kupić mieszkanie w wyznaczonych miejscach na przykład w Dubaju, lecz już w Abu Dhabi mieszkanie własnościowe masz na 99 lat. Dokładnie wytłumaczyłby to ktoś kto się tym profesjonalnie zajmuje.

Najbardziej prosto powiem, że pracować tutaj można tylko do 60 roku życia, ewentualne przedłużenia są dość kosztowne i trzeba być naprawdę wysokiej klasy specjalistą, aby Pracodawca chciał opłacać kilka tysięcy rocznie Ministerstwu za jego zatrudnienie.

W momencie utraty pracy, traci się też możliwość pobytu tutaj, nikt osobie niepracującej nie wynajmie mieszkania.

Cytat:
Napisane przez kajahh Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyne Mam zapytanie prośbę.... czy któraś z Was dysponuje wolną kanapą w Abu Dhabi lub Dubaju... chodzi o to, że nie bardzo am się gdzie podziać do czasu otrzymania czeków (a wpierw wizy co ma nastąpić na dniach) ... firma nie chce płacić dłużej za pokój.. i wgląda na to ze cała pensja pójdzie na pokój.. pracuje w Abu Dhabi, ale chce mieszkać w Dubaju... Jeżeli ktoś byłby w stanie mi pomóc proszę o kontakt 055362660... Z góry dziękuję.. Zrezygnowana
Pracodawca ma obowiązek zapewnienia Ci accomodation, przyznam, że nie bardzo rozumiem.

Możesz opisać jaśniej swoją sytuację na mój PW, proszę?

55 kg
Stary 2009-09-11, 11:55   #530
evela28
na drugie mam Irena

siedzę już od dwóch godz na tym wątku, nie mam w planach podróży w te rejony, ale jakoś fajnie się tu zaczytałam, pozdrawiam was dziewczyny
i dziękuję Evie za tę formę informacyjną ( nie każdy ma pod nosem auchan)

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-11, 13:29   #531
2016062116
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Taaak.... nie przeczytałaś całego wątku i to widać po Twojej wypowiedzi.

Gdybyś przeczytała, zrozumiałabyś, że zdjęcia, które tutaj wklejam nie są po to aby na kimkolwiek zrobić jakiekolwiek wrażenie, lecz mają formę informującą.

Masz coś jeszcze ciekawego do dodania w temacie Emiratów, czy brak wrażenia po zakupach w Auchan jest dla Ciebie już wystarczający?
---
Ok, zwracam honor

Jestem tylko trochę przewrażliwiona na tym punkcie, bo w te wakacje pewna starsza Włoszka pokazywała mi TV kolorowy i banany i opowiadała co to jest, bo myślała, że w Polsce ich nie ma.

Niedawno też mojej babci w Stanach kuzynka pokazywała jak wygląda orzech kokosowy, bo myślała, że w Polsce można kupić chyba tylko jabłka i gruszki

O Emiratach, rzeczywiście, nie mam wiele do powiedzenia więc przepraszam za off-topic i już znikam.

Edytowane przez 2016062116
Czas edycji: 2009-09-11 o 13:42
2016062116 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 06:41   #532
bodzka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kajahh Pokaż wiadomość
Czesc zrezygnowana!!!!!
Jesli nadal szukasz jakiegos lokum to napisz do mnie a jakos zaradzimy twoim problemom. Numer telefonu ktory podalas jest zly, brakuje jednej cyfry.
bodzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 08:37   #533
Eva ID

GG do Eva ID

May God this occasion flood ur life with happiness,
ur heart with love, ur soul with spiritual ,
ur mind with wisdom,
wishing u a very Happy Eid Mubarak !!!

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-09-19 o 08:40
Stary 2009-09-20, 12:35   #534
colds
Zakorzenienie

Evo, można zrozumieć, że to jakieś święto jest?
a coś konkretniej na ten temat można prosić?
Stary 2009-10-07, 13:29   #535
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
Evo, można zrozumieć, że to jakieś święto jest?
a coś konkretniej na ten temat można prosić?

Według Kalendarza Muzułmańskiego Hijri, Ramadan jest dziewiątym miesiącem. Wcześniej, kiedy kalendarz ten nie był ruchomy, miesiąc Ramadan został tak nazwany ponieważ przypadał na czas dużych upałów i słowo ramadan oznacza "piekący/palący".

W czasie trwania tego miesiąca według wierzeń muzułmanów, Bóg (w języku arabskim Allah), za pomocą Archanioła Gabriela objawił Świętą Księgę Koranu prorokowi Mohamedowi.

Dla upamietnienia tego wydarzenia, a także dla zrozumienia sensu modlitwy i wyrzeczeń, muzułmanie poszczą podczas trwania tego miesiąca.

Post trwa od pierwszego dnia "nowego księżyca" aż do następnego "nowego księżyca", w tym roku było to od 22 Sierpnia do 19 Września.

Podczas tych dni każda osoba o wyznaniu muzułmańskim, która nie jest w podróży, chora psychicznie, w ciąży lub karmiąca, powinna powstrzymać się ZUPEŁNIE od JEDZENIA, PICIA i SEKSU od wschodu do zachodu słońca.

cdn.

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

W praktyce wyglada to tak, że miesiąc ten ma skrócony czas pracy, ponieważ wytrzymać bez jedzenia a zwłaszcza picia jest naprawdę trudno, bo wyobrazić sobie należy, że gdy się odpowiednio wcześnie nie wstanie, to nawet nie można napić się szklanki wody aż do wieczora. Co niektórzy ortodoksyjni muzułmanie wypluwają nawet ślinę aby jej nie połknąć.

Miesiąc ten ma znaczenie także symboliczne, to łączenie się duchowe z innymi ludźmi, braterstwo powinno także przejawiać się w tym, że należy okazywać sobie uprzejmość, prowadzenie walk jest zabronione, należy dawać jałmużnę i dzielić się z innymi tym, czego oni nie mają.

cdn. (bo mykam do domciu , wieczorkiem napiszę resztę

55 kg
Stary 2009-10-08, 14:41   #536
Eva ID

GG do Eva ID

Jak wygląda dzień muzułmanina podczas trwania miesiąca Ramadanu:

Dzień zaczyna się od posiłku zwanego Suhoor (pol. suchur), konsumowanego wcześnie rano, w zależności od czasu wschodu słońca, jest to około godzinki wcześniej przed wschodem i wołaniem na pierwszą modlitwę Fajr (ok. 4h rano).

Następnie już po wschodzie słońca nie wolno nic brać do ust, żadnego jedzenia, nawet kropli wody, także nie wolno palić papierosów i żuć gumy.
Zakaz ten obowiązuje wszystkich muzułmanów, natomiast w Emiratach dotyczy on też wszystkich osób, bez względu na religię, w miejscach publicznych, biurach i swoich samochodach.
Osoba nie poszcząca może jeść ale tylko w swoim domu lub też w odpowiednio zakrytych Restauracjach.

Modlitwy kolejne, to Shrook, Dhuhr, Asr i przedostatnia Maghrib, która wyznacza zachód słońca i koniec poszczenia całodniowego.

Po modlitwie Maghrib (ok.18h ) , posiłek spożywany nazywa się Iftar. Według tradycji powinien składać się z mleka i daktyli.... w praktyce, jest to główny posiłek i naprawdę można spotkać ludzi, którzy dość dużo potrafią zjeść, a wcześniej z mętnym wzrokiem zapalają swojego pierwszego w danym dniu papierosa.

Po Iftarze, zaczyna sie prawdziwe życie nocne.... jeszcze tylko wołanie na modlitwę Isha (ok godziny po Maghrib) i już można wyjść do sklepów (Malli) spotykać się z przyjaciółmi. Sklepy i wszelkie Restauracje otwarte są mniej więcej do 2-giej rano.

Trochę męczący ten czas, ale po wielu latach inaczej patrzę na Ramadan, pierwszy był dla mnie traumatycznym przeżyciem, łapałam się na tym, że chciałam wyjść z domu z gumą do żucia, chciałam zjeść batonika albo nagle otworzyć butelkę z wodą.... teraz, uważam, że to dość ciekawy okres, podczas którego ludzie są dla siebie milsi.... to tak trochę jak w Boże Narodzenie, ale trwa miesiąc.

Gdy Ramadan się zaczyna, wszyscy sobie życzą Ramadan Kareem czyli Miłego Ramadanu i przesyłają śliczne karteczki (foto. 1)

Jednym z symboli Ramadanu są lampki - kiedyś w tradycji, właśnie dzieci z zapalonymi lampkami ogłaszały przy wtórze nawoływania na Maghrib, że słońce zaszło i można zasiąść do Iftaru (foto.2)

Po całym miesiącu poszczenia, następuje święto Eid ul-Fitr, czyli "święto końca postu" i jest to też początek dzisiątego miesiąca wg kalendarza Hijri - Shawwal.

Świętuje się trzy dni i w tym czasie ludzie się odwiedzają i jedzą tony różnych smakołyków, niektóre przygotowuje się tylko w tym czasie, więc można to spokojnie porównać do Bożego Narodzenia i przygotowania potraw typowych, np. kutii.

W pierwszy dzień, daje się dzieciom nowe ubrania i inne prezenty, ale też i wielu dorosłych ubiera w tym dniu nowe ubranie specjalnie kupione na ten dzień..

Wszyscy sobie życzą w tych dniach Eid Mubarak (foto.3)... i Happy Eid Ul-Fitr (foto.4)

Wielu muzułman na kilka dni przed Eid ul-Fitr wyjeżdża do Mekki (foto.5) na pielgrzymkę, co nazywa się Hajj.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-10-08 o 14:43
Stary 2009-10-08, 22:23   #537
daria82
Przyczajenie

Czesc wszystkim!

Jestem tu nowa Mam do was prośbę, mój chłopak pracuje w Dubaju, mieszka w hotelu gdzies na granicy Dubaju i Abu Dabi i mam możliwość lecieć do niego na dwa do czterch tygodni tylko trochę się boję bo mieli bysmy razem mieszkać bez ślubu, a trochę się o tym naczytałam w internecie i nie wiem czy to bezpieczne. Moglibyście coś doradzić? Duzo ludzi żyje tam na kocią łapę? Co się może zdarzyć jak nas ktoś przyłapie i jaka jest szansa ze ktoś nas przyłapie

Pozdrawiam i z niecierplwością czekam na odpowiedzi
Daria
daria82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 06:57   #538
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez daria82 Pokaż wiadomość
Czesc wszystkim!

Jestem tu nowa Mam do was prośbę, mój chłopak pracuje w Dubaju, mieszka w hotelu gdzies na granicy Dubaju i Abu Dabi i mam możliwość lecieć do niego na dwa do czterch tygodni tylko trochę się boję bo mieli bysmy razem mieszkać bez ślubu, a trochę się o tym naczytałam w internecie i nie wiem czy to bezpieczne. Moglibyście coś doradzić? Duzo ludzi żyje tam na kocią łapę? Co się może zdarzyć jak nas ktoś przyłapie i jaka jest szansa ze ktoś nas przyłapie

Pozdrawiam i z niecierplwością czekam na odpowiedzi
Daria

Witaj Daria

Przede wszystkim na jakiej podstawie przyjedziesz do Emiratów?

Bedziesz miała wizę z biura podróży?

Twój chłopak mieszka w HOTELU, a nie prywatnym mieszkaniu, czy on ma pozwolenie aby ktoś mógł z nim przebywać w tym hotelu? To akurat ważne, bo hotel opłaca mu jego Pracodawca/Sponsor.

Mieszkanie bez ślubu tutaj teoretycznie JEST mozliwie, lecz łaczy się z ryzykiem tym, aby ktoś nie doniósł.

Jeśli będziecie "udawać" małżeństwo, to nikt nie powinien się przyczepić.

W Emiratach wiele osób żyje "na kocią łapę" a zwłaszcza w Dubaju, lecz oczywiście nie obnosi się z tym.

Karą za taki związek dla obcokrajowca - nie muzułmanina - jest deportacja.

Muzułmanie mogą wziąć tzw. szybki ślub w Court.

55 kg
Stary 2009-10-09, 14:47   #539
daria82
Przyczajenie

Hej!
Na początku bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź
Wizę będę miała, nie wiem jaką ale o to ma zadbać jego firma, która ma mi wszytsko opłacić i załatwić To im zależy na tym żebym to ja przyjechała tam, bo ianczje będą musili puścic mojego chłopaka na dwa tygodnie Mozliwe że będzie to pracownicza visa
Mój chłopak mieszka w hotelu z jeszcze jednym pracownikiem jego firmy, tzn dokładniej w takich mieszkaniach przynależnych do hotelu. Wiem, że kilka lat temu ktoś z jego firmy tak już robił. A gdzie może się dowiedzieć czy ma pozwolenie na mieszkanie z kimś w hotelu czy w recepcji udzielą mu tej wiadomości ? Czy jeżeli w recepcji poinformuje ich o tym, że przyjedzie jego żona do niego to czy mogą wymagać od niego jakiegoś potwierdzenia?
No własnie mamy zamiar udawać małżenstwo Ale ja i tak się trochę boję
Jeszcze raz dzięki za rady
Pozdrowienia z mroźnej Islandii

Daria

P.S. Jak tylko znajde chwilke czasu to mam zamiar przecztać całe wasze forum o Emiratach bo bardzo mnie zaciekawiły niektóre wypowiedzi, lecz do tej pory udało mi się przeczytać tylko niektóre, wyrywkowo
daria82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 15:45   #540
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Hej!
Na początku bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź

Miło mi

Cytat:
Wizę będę miała, nie wiem jaką ale o to ma zadbać jego firma, która ma mi wszytsko opłacić i załatwić To im zależy na tym żebym to ja przyjechała tam, bo ianczje będą musili puścic mojego chłopaka na dwa tygodnie Mozliwe że będzie to pracownicza visa
To akurat dobrze, bo skoro jego firma załatwa Visę Tobie, to znaczy, że nie obchodzi ich to, czy jesteście małżeństwem.

Visa Pracownicza... masz na myśli, że mogłabys przyjechać jako Konsultant do Firmy? A może będą mieli dla Ciebie ofertę pracy?

Cytat:
Mój chłopak mieszka w hotelu z jeszcze jednym pracownikiem jego firmy, tzn dokładniej w takich mieszkaniach przynależnych do hotelu. Wiem, że kilka lat temu ktoś z jego firmy tak już robił.
Jeżeli będziesz na wizie pracowniczej, to o Twoje miejsce pobytu w Dubaju powinni się postarać oni.

Mam takę radę, nie przejmuj się ani nie myśl o tym, niech to Twój partner załatwi, to nie Twój "ból głowy" jak on to zrobi i gdzie załatwi.

Przyjedź tutaj i spędź miło czas, przestań myśleć, że masz w czymkolwiek pomagać.

Cytat:
No własnie mamy zamiar udawać małżenstwo Ale ja i tak się trochę boję
Jeszcze raz dzięki za rady

Już się w takim razie nie bój, bo Twój facet ryzykuje bardziej od Ciebie, bo utratą pracy i deportacją... luzik, zupełnie o tym nie myśl, trochę zaufania do faceta, niech to zorganizuje tak aby było dobrze i bezpiecznie.

Cytat:
Pozdrowienia z mroźnej Islandii
Daria
P.S. Jak tylko znajde chwilke czasu to mam zamiar przecztać całe wasze forum o Emiratach bo bardzo mnie zaciekawiły niektóre wypowiedzi, lecz do tej pory udało mi się przeczytać tylko niektóre, wyrywkowo
Dziękuję za mroźne pozdrowienia z .... ojejjj.... Islandii... no to rzeczywiście mroźne !

Zapraszam do poczytania wątku, a jeśli bedziesz miała pytania to śmiało.

I raz jeszcze, nie bój się, daj facetowi szansę się wykazać aby zapewnił Ci miły i bezpieczny pobyt.

55 kg
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości