|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witam EwaID, wiem, zauważyłem jak już poszlo, chcjalem editowac ale nie wyszlo. Jestem Gruzinem, mam obywatelstwo Polskie, malżąka jest Polką, mamy wspanjały dzieci. Slyszalem że cenją masażystów kturzy zdobili wuksztalcenie w Rosij. (Polski język jest ciężki. ale staram się jak mogę) Dzękuię za uwagę i za to, że dyplomatyczne pokazalaś mnie że pomyliłem się z dzwjami,
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez emigrant Czas edycji: 2009-08-10 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Hej
Stria, moj maz moze zabrac twoje papierki, jedzie w czwratek, jesli ktos podrzuci je do pracy albo do domu do tego czasu to bede w warszawie w piatek... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 |
Raczkowanie
|
a możesz mi podać jakiś kontakt na siebie, coby podrzucić te kwitki (jeśli uda mi się załatwić).
dzięki wielkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
tak podczytuje od dłuższego czasu i z niecierpliwością czekam na każde posty Evy nt Emiratów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Wtajemniczenie
|
Oj, posty Evci mają tu wielu wiernych podglądaczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Przyczajenie
|
Czesc,
Ewa ID, znasz moze jakies baseny kryte lub nie w AUH dla babek tylko? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Moja córka Ewa pracuje od kilku lat w Dublinie, ale ma dość i postanowiły z przyjaciółką przenieść sie do UAE. Dziewczyny otrzymały wspaniałe wykształcenie, znają języki więc chyba nie będzie im trudno znależć tam pracę. W pażdzierniku /listopadzie przyjeżdżaja do Was "na wakacje" ale tak na prawdę jadą do Dubaju by już odbyć kilka interview. Nie powiem trochę się zmartwiłam bo daleko i szok kulturowy. No i zaczełam czytać wszystko jak leci. Nawet poprosiłam o odpowiedż na nękające mnie pytania (bo to młode i piękne dziewczyny i samotne) portal polonii w Dubaju niejakiego Pawła i otrzymałam przerażajacą odpowiedż po której nie mogłam spać przez kilka nocy.Odpowiedż była mniej więcej taka: nie mają po co przyjeżdżać wszyscy wyjeżdżają( uciekają!) kobieta tam to nic nie warty przedmiot. I wiele epitetów poleciało pod adresem nacji arabskiej już nie tylko w UAE ale na całym świecie. I ta ostatnia opinia zaczęła mnie zastanawiać jak bardzo można nienawidzieć kogoś innego niż my. A my też do ideałów nie należymy!. Pomyslałam sobie, że to nie możliwe i znów usiadłam do komputera. Bardzo mnie uspokoiłaś i jestem Ci ogromnie wdzięczna. ![]() Pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko PS Wampirekemocjonalny to moje przezwisko nadane przez własne dziecko. Papa i będę tu często zaglądać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 | ||||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli znasz język angielski, napisz swoje CV i przekaż Headhunterom, podawałam wcześniej linki do kilku agencji pracy. Wiem, że nabory do szpitali są prowadzone na bieżąco więc masz szansę pracę tutaj znaleźć. Cytat:
![]() Witaj Sylwio ![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o basen, to kojarzy mi się, że gdzieś w którymś Clubie są dni wyznaczane tylko dla kobiet, ale ja sie w tym nie orientowałam więc nie umiem Ci powiedzieć, najlepiej zadzwonić do Clubu Oficerskiego i zapytać też w innych Clubach. Sama chodzę na prywatną plażę tylko dla dorosłych, gdzie serwowany do leżaków jest alkohol.... naturalnie są tam też mężczyźni ![]() Cytat:
Witaj WampirkuEmocjonalny ![]() ![]() Dziękuję za miłe słowa. Jestem zdumiona tym, co piszesz jaką odpowiedź otrzymałaś z Dubajskiego portalu. Prawdą jest, że wiele osób straciło tutaj pracę zwłaszcza architektów, budowlańców i przedstawicieli handlowych, lecz nadal jest nabór w innych zawodach. Ja wychodzę też z założenia, że jak ktoś jest dobry, to tą pracę bez względu na niepopularność jego zawodu, znajdzie. Jeżeli Twoja córka potrafi pracować w międzynarodowym towarzystwie i jest wytrzymała na stres, to poradzi sobie tutaj bez problemu... bo tu jest jak wszędzie.... z pewnymi niuansami dotyczącymi praw i zwyczajów tego kraju. Jest to jedno z nabezpieczniejszych państw świata, ale oczywiście gdy się jest atrakcyjną kobietą, to nie należy wsiadać do pierwszego lepszego samochodu bo wypadki chodzą po ludziach a w tym kraju mężczyźni są jak wszędzie na całym świecie, są kulturalni i mniej kulturalni, a "okazja czyni złodzieja". Życzę wszystkiego dobrego Tobie i znalezienia satysfakcjonującej pracy Twojej córce.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Przyczajenie
|
Hello
![]() Jak to sie ladnie mowi, postanowilam smignac z Dublina do Dubaju. ![]() Skonczylam ekonomie i mam 5 lat doswiadczenia w finansach i ksiegowosci. W Dubaju chce zajmowac sie wealth management. ![]() Czy jestescie w stanie mi doradzic jaki poziom wynagrodzenia i warunkow zatrudnienia powinnam oczekiwac ? Mam pewne pojecie o kosztach utrzymania. Ktos z Was pracuje juz w banku w Dubaju i wie jak to wyglada? Stokrotne dzieki ![]() Staram sie dobrze przygotowac zeby dobrze wyladowac ![]() Zoska ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Hello ![]() Jak to sie ladnie mowi, postanowilam smignac z Dublina do Dubaju. ![]() Skonczylam ekonomie i mam 5 lat doswiadczenia w finansach i ksiegowosci. W Dubaju chce zajmowac sie wealth management. ![]() Czy jestescie w stanie mi doradzic jaki poziom wynagrodzenia i warunkow zatrudnienia powinnam oczekiwac ? Mam pewne pojecie o kosztach utrzymania. Ktos z Was pracuje juz w banku w Dubaju i wie jak to wyglada? Stokrotne dzieki ![]() Staram sie dobrze przygotowac zeby dobrze wyladowac ![]() Zoska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oj tak Evo, czasem nawet przybiera to formę obsesji i sprawdzanie tego wątku o wiele razy częściej niż to konieczne ![]() ![]() Moim marzeniem Emiraty, a szczególnie Dubaj, są od czasu, gdy byłam au pair w Holandii, w 2001 roku, a mój host-daddy był współwłaścicielem dubajskiej agencji reklamowej zajmującej się wyścigami konnymi w Emiratach. Co ciekawe, drugim jej współwłaścielem, był Jordańczyk, z jordańskiej Rodziny Królewskiej, za którego wyszła siostra mojej host-mamy ![]() Widziałam tony zdjęć i usłyszałam setki opowieści. Nawet swatać mnie chcieli ![]() Edytowane przez sylwia.gda Czas edycji: 2009-08-16 o 22:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 | ||
|
Cytat:
![]() Niestety nie umiem Ci nic powiedzieć o zarobkach w banku.... wszystko zależy od tego jak zostaniesz "sklasyfikowana", bo zarobki są uzależnione od wielu czynników. Generelnie w bankach zarabia się dobrze, oczywiście są różne banki, spokojnie poczekaj na oferty, porównaj je ze sobą, i sprawdź pozycję banku na rynku. Nie skupiaj się tylko na Dubaju, sprawdź oferty w całych Emiratach, bo może np. w Fujairah będzie najlepsza oferta. Cytat:
![]() Swatanie jest tutaj czymś zupełnie normalnym w ich kulturze, wręcz trwa swoiste polowanie na singli aby ich jak najszybciej "sparzyć". ![]() Trzeba się mocno nagimnastykować, aby się tu jako singiel uchować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 |
Przyczajenie
|
![]() Jeśli znasz język angielski, napisz swoje CV i przekaż Headhunterom, podawałam wcześniej linki do kilku agencji pracy. Wiem, że nabory do szpitali są prowadzone na bieżąco więc masz szansę pracę tutaj znaleźć. ![]() ![]() Edytowane przez emigrant Czas edycji: 2009-08-21 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 |
Raczkowanie
|
Nawet nie wiecie jaka jestem Wam wdzięczna za ten watek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Przyczajenie
|
Ja znalazlam prace przez agencje. Jak przyjechalam to szef mi wykupil pare tyg. w hotelu tak abym w spokoju znalazla mieszkanie. Mieszkania szukalam ok 2tyg. i dosc szybko sie wyprowadzilam z hotelu.
A mieszkania sie szuka jak wszedzie: gazety i agencje. Ja znalazlam przez agencje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#526 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
pisałam już na innym forum, ale widzę, że tu wątki są bardziej aktualne. Za tydzień wylatuję na urlop do Dubaju - może któraś z was orientuje się czy znajdziemy tam polskojęzyczne biuro organizujące wycieczki fakultatywne? Będę wdzięczna za informacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Konto usunięte
|
Kiwi, awokado, marakuja, ananas, owoc tamaryndowca, granaty, limonki, owoc guawy i inne - przecież wszystkie te owoce można bez problemu kupić w Polsce, np. w Auchan. Nie wiem kiedy wyjechałaś z Polski, bo nie przeczytałam całego wątku, ale tu nie masz aż takiego zacofania, żeby tego typu zdjęcia robiły na kimś wielkie wrażenie
![]() Edytowane przez 2016062116 Czas edycji: 2009-09-10 o 23:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 | |||||
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
![]() Taaak.... nie przeczytałaś całego wątku i to widać po Twojej wypowiedzi. Gdybyś przeczytała, zrozumiałabyś, że zdjęcia, które tutaj wklejam nie są po to aby na kimkolwiek zrobić jakiekolwiek wrażenie, lecz mają formę informującą. Masz coś jeszcze ciekawego do dodania w temacie Emiratów, czy brak wrażenia po zakupach w Auchan jest dla Ciebie już wystarczający? ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
![]() Jak postępy w angielskim? Na jakim jesteś poziomie? Potrafisz się dogadać na przykład z pacjentem w sensie zrozumienia co go boli i jak się czuje? Bo jeśli potrafisz się dogadać, to wystarczy aby pracować. Nikt Cię nie będzie prześladował z powodu błędów czy też pomyłek z czasami. Wysłałeś CV? Jakieś odpowiedzi masz? Może będę miała dla Ciebie maila bezpośrednio do jednego ze szpitali do działu HR, jesteś zainteresowany? Rozmowę kwalifikacyjną poprowadziliby z Tobą telefonicznie w języku angielskim. Twoja żona też chciałaby tutaj pracować? Jakie ma wykształcenie? Możesz pisać do mnie na PW. Pozdrawiam. Cytat:
Najbardziej prosto powiem, że pracować tutaj można tylko do 60 roku życia, ewentualne przedłużenia są dość kosztowne i trzeba być naprawdę wysokiej klasy specjalistą, aby Pracodawca chciał opłacać kilka tysięcy rocznie Ministerstwu za jego zatrudnienie. W momencie utraty pracy, traci się też możliwość pobytu tutaj, nikt osobie niepracującej nie wynajmie mieszkania. Cytat:
Możesz opisać jaśniej swoją sytuację na mój PW, proszę?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 |
na drugie mam Irena
|
siedzę już od dwóch godz na tym wątku, nie mam w planach podróży w te rejony, ale jakoś fajnie się tu zaczytałam, pozdrawiam was dziewczyny
i dziękuję Evie za tę formę informacyjną ( nie każdy ma pod nosem auchan ![]()
![]() |
#531 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jestem tylko trochę przewrażliwiona na tym punkcie, bo w te wakacje pewna starsza Włoszka pokazywała mi TV kolorowy i banany i opowiadała co to jest, bo myślała, że w Polsce ich nie ma. ![]() Niedawno też mojej babci w Stanach kuzynka pokazywała jak wygląda orzech kokosowy, bo myślała, że w Polsce można kupić chyba tylko jabłka i gruszki ![]() O Emiratach, rzeczywiście, nie mam wiele do powiedzenia ![]() Edytowane przez 2016062116 Czas edycji: 2009-09-11 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jesli nadal szukasz jakiegos lokum to napisz do mnie a jakos zaradzimy twoim problemom. Numer telefonu ktory podalas jest zly, brakuje jednej cyfry. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 |
|
May God this occasion flood ur life with happiness,
ur heart with love, ur soul with spiritual , ur mind with wisdom, wishing u a very Happy Eid Mubarak !!!
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-09-19 o 08:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 |
Zakorzenienie
|
Evo, można zrozumieć, że to jakieś święto jest?
![]() a coś konkretniej na ten temat można prosić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 | |
|
Cytat:
Według Kalendarza Muzułmańskiego Hijri, Ramadan jest dziewiątym miesiącem. Wcześniej, kiedy kalendarz ten nie był ruchomy, miesiąc Ramadan został tak nazwany ponieważ przypadał na czas dużych upałów i słowo ramadan oznacza "piekący/palący". W czasie trwania tego miesiąca według wierzeń muzułmanów, Bóg (w języku arabskim Allah), za pomocą Archanioła Gabriela objawił Świętą Księgę Koranu prorokowi Mohamedowi. Dla upamietnienia tego wydarzenia, a także dla zrozumienia sensu modlitwy i wyrzeczeń, muzułmanie poszczą podczas trwania tego miesiąca. Post trwa od pierwszego dnia "nowego księżyca" aż do następnego "nowego księżyca", w tym roku było to od 22 Sierpnia do 19 Września. Podczas tych dni każda osoba o wyznaniu muzułmańskim, która nie jest w podróży, chora psychicznie, w ciąży lub karmiąca, powinna powstrzymać się ZUPEŁNIE od JEDZENIA, PICIA i SEKSU od wschodu do zachodu słońca. cdn. ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- W praktyce wyglada to tak, że miesiąc ten ma skrócony czas pracy, ponieważ wytrzymać bez jedzenia a zwłaszcza picia jest naprawdę trudno, bo wyobrazić sobie należy, że gdy się odpowiednio wcześnie nie wstanie, to nawet nie można napić się szklanki wody aż do wieczora. Co niektórzy ortodoksyjni muzułmanie wypluwają nawet ślinę aby jej nie połknąć. Miesiąc ten ma znaczenie także symboliczne, to łączenie się duchowe z innymi ludźmi, braterstwo powinno także przejawiać się w tym, że należy okazywać sobie uprzejmość, prowadzenie walk jest zabronione, należy dawać jałmużnę i dzielić się z innymi tym, czego oni nie mają. cdn. (bo mykam do domciu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 |
|
Jak wygląda dzień muzułmanina podczas trwania miesiąca Ramadanu:
Dzień zaczyna się od posiłku zwanego Suhoor (pol. suchur), konsumowanego wcześnie rano, w zależności od czasu wschodu słońca, jest to około godzinki wcześniej przed wschodem i wołaniem na pierwszą modlitwę Fajr (ok. 4h rano). Następnie już po wschodzie słońca nie wolno nic brać do ust, żadnego jedzenia, nawet kropli wody, także nie wolno palić papierosów i żuć gumy. Zakaz ten obowiązuje wszystkich muzułmanów, natomiast w Emiratach dotyczy on też wszystkich osób, bez względu na religię, w miejscach publicznych, biurach i swoich samochodach. Osoba nie poszcząca może jeść ale tylko w swoim domu lub też w odpowiednio zakrytych Restauracjach. Modlitwy kolejne, to Shrook, Dhuhr, Asr i przedostatnia Maghrib, która wyznacza zachód słońca i koniec poszczenia całodniowego. Po modlitwie Maghrib (ok.18h ) , posiłek spożywany nazywa się Iftar. Według tradycji powinien składać się z mleka i daktyli.... w praktyce, jest to główny posiłek i naprawdę można spotkać ludzi, którzy dość dużo potrafią zjeść, a wcześniej z mętnym wzrokiem zapalają swojego pierwszego w danym dniu papierosa. Po Iftarze, zaczyna sie prawdziwe życie nocne.... jeszcze tylko wołanie na modlitwę Isha (ok godziny po Maghrib) i już można wyjść do sklepów (Malli) spotykać się z przyjaciółmi. Sklepy i wszelkie Restauracje otwarte są mniej więcej do 2-giej rano. Trochę męczący ten czas, ale po wielu latach inaczej patrzę na Ramadan, pierwszy był dla mnie traumatycznym przeżyciem, łapałam się na tym, że chciałam wyjść z domu z gumą do żucia, chciałam zjeść batonika albo nagle otworzyć butelkę z wodą.... teraz, uważam, że to dość ciekawy okres, podczas którego ludzie są dla siebie milsi.... to tak trochę jak w Boże Narodzenie, ale trwa miesiąc. Gdy Ramadan się zaczyna, wszyscy sobie życzą Ramadan Kareem czyli Miłego Ramadanu i przesyłają śliczne karteczki (foto. 1) Jednym z symboli Ramadanu są lampki - kiedyś w tradycji, właśnie dzieci z zapalonymi lampkami ogłaszały przy wtórze nawoływania na Maghrib, że słońce zaszło i można zasiąść do Iftaru (foto.2) Po całym miesiącu poszczenia, następuje święto Eid ul-Fitr, czyli "święto końca postu" i jest to też początek dzisiątego miesiąca wg kalendarza Hijri - Shawwal. Świętuje się trzy dni i w tym czasie ludzie się odwiedzają i jedzą tony różnych smakołyków, niektóre przygotowuje się tylko w tym czasie, więc można to spokojnie porównać do Bożego Narodzenia i przygotowania potraw typowych, np. kutii. W pierwszy dzień, daje się dzieciom nowe ubrania i inne prezenty, ale też i wielu dorosłych ubiera w tym dniu nowe ubranie specjalnie kupione na ten dzień.. Wszyscy sobie życzą w tych dniach Eid Mubarak (foto.3)... i Happy Eid Ul-Fitr (foto.4) Wielu muzułman na kilka dni przed Eid ul-Fitr wyjeżdża do Mekki (foto.5) na pielgrzymkę, co nazywa się Hajj.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-08 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Przyczajenie
|
Czesc wszystkim!
Jestem tu nowa ![]() ![]() Pozdrawiam i z niecierplwością czekam na odpowiedzi ![]() Daria |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 | |
|
Cytat:
Witaj Daria ![]() Przede wszystkim na jakiej podstawie przyjedziesz do Emiratów? Bedziesz miała wizę z biura podróży? Twój chłopak mieszka w HOTELU, a nie prywatnym mieszkaniu, czy on ma pozwolenie aby ktoś mógł z nim przebywać w tym hotelu? To akurat ważne, bo hotel opłaca mu jego Pracodawca/Sponsor. Mieszkanie bez ślubu tutaj teoretycznie JEST mozliwie, lecz łaczy się z ryzykiem tym, aby ktoś nie doniósł. Jeśli będziecie "udawać" małżeństwo, to nikt nie powinien się przyczepić. W Emiratach wiele osób żyje "na kocią łapę" a zwłaszcza w Dubaju, lecz oczywiście nie obnosi się z tym. Karą za taki związek dla obcokrajowca - nie muzułmanina - jest deportacja. Muzułmanie mogą wziąć tzw. szybki ślub w Court.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Przyczajenie
|
Hej!
Na początku bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź ![]() Wizę będę miała, nie wiem jaką ale o to ma zadbać jego firma, która ma mi wszytsko opłacić i załatwić ![]() ![]() ![]() Mój chłopak mieszka w hotelu z jeszcze jednym pracownikiem jego firmy, tzn dokładniej w takich mieszkaniach przynależnych do hotelu. Wiem, że kilka lat temu ktoś z jego firmy tak już robił. A gdzie może się dowiedzieć czy ma pozwolenie na mieszkanie z kimś w hotelu czy w recepcji udzielą mu tej wiadomości ? Czy jeżeli w recepcji poinformuje ich o tym, że przyjedzie jego żona do niego to czy mogą wymagać od niego jakiegoś potwierdzenia? No własnie mamy zamiar udawać małżenstwo ![]() ![]() Jeszcze raz dzięki za rady ![]() Pozdrowienia z mroźnej Islandii ![]() Daria P.S. Jak tylko znajde chwilke czasu to mam zamiar przecztać całe wasze forum o Emiratach bo bardzo mnie zaciekawiły niektóre wypowiedzi, lecz do tej pory udało mi się przeczytać tylko niektóre, wyrywkowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 | ||||
|
Miło mi ![]() Cytat:
Visa Pracownicza... masz na myśli, że mogłabys przyjechać jako Konsultant do Firmy? A może będą mieli dla Ciebie ofertę pracy? Cytat:
Mam takę radę, nie przejmuj się ani nie myśl o tym, niech to Twój partner załatwi, to nie Twój "ból głowy" jak on to zrobi i gdzie załatwi. Przyjedź tutaj i spędź miło czas, przestań myśleć, że masz w czymkolwiek pomagać. Cytat:
Już się w takim razie nie bój, bo Twój facet ryzykuje bardziej od Ciebie, bo utratą pracy i deportacją... luzik, zupełnie o tym nie myśl, trochę zaufania do faceta, niech to zorganizuje tak aby było dobrze i bezpiecznie. Cytat:
![]() Zapraszam do poczytania wątku, a jeśli bedziesz miała pytania to śmiało. I raz jeszcze, nie bój się, daj facetowi szansę się wykazać aby zapewnił Ci miły i bezpieczny pobyt.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:25.