Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-05, 09:39   #511
frida110
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Dzasta jeżeli to nie są dolne liście i te plamy sie rozszerzają to utnij liścia przy samym stożku i miejsce cięcia zasyp cynamonem.

No i te brązowe kropki - od kiedy są? To nadgryzienia czy raczej plamki?
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 10:05   #512
dzasta110
Wtajemniczenie

liść z tą plamą to dolny, ma sam odpaść czy też uciąć??

te plamki to raczej nadgryzienia, są już od jakiś 2 tygodni

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 10:41   #513
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Dowcip dnia
Dzisiaj koleżanka z pracy opowiadała mi o wyższości orchidei nad storczykami. Otóż nie wiem czy wiecie, ale storczyki są słabsze, gorszej jakości i bardzo szybko "padają" a za to orchidee są piękne, wysokie i zawsze mają dużo kwiatów Ona to wie bo jej mama raz dostała orchideę a raz storczyka i storczyk padł a orchidea się trzyma.
Więc nic mi nie pozostaje tylko wrócić do domu i wyrzucić moje wszystkie storczyki i przerzucić się na orchidee

Dodam, że nie pomogło żadne moje tłumaczenie, że storczyk polska nazwa orchidei, tak samo jak "Ćmówka" - Phalaenopsisa.
dooobre moze trzeba było zasugerować jej aby użyła czegoś takiego jak encyklopedia lub google

Cytat:
Napisane przez gelatynka Pokaż wiadomość
norka 27 - masz bardzo piekne kwiatki odrazu jak sie zobaczy takie slicznosci to sie humor poprawia - kurcze nie dosc ze musze pisac prace mgr to jeszcze jestem chora i gardlo mi wysiadlo- a jak widze takie pieknosci to lzej na serduszku sie robi
ojoooj biedactwo wracaj do zdrówka ale mi sie sikuuu chcve a sama jestem nie mogę wyjść aa
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 10:53   #514
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Dowcip dnia
Dzisiaj koleżanka z pracy opowiadała mi o wyższości orchidei nad storczykami. Otóż nie wiem czy wiecie, ale storczyki są słabsze, gorszej jakości i bardzo szybko "padają" a za to orchidee są piękne, wysokie i zawsze mają dużo kwiatów Ona to wie bo jej mama raz dostała orchideę a raz storczyka i storczyk padł a orchidea się trzyma.
Więc nic mi nie pozostaje tylko wrócić do domu i wyrzucić moje wszystkie storczyki i przerzucić się na orchidee

Dodam, że nie pomogło żadne moje tłumaczenie, że storczyk polska nazwa orchidei, tak samo jak "Ćmówka" - Phalaenopsisa.
Tyle czasu żyłam w nieświadomości...

Cytat:
Napisane przez Berlinka Pokaż wiadomość
ale skąd ludzie maja takie pomysły na temat wyższości orchidei nad storczykami , to nie wiem

Nie znają się !!
A my TAK ...

A to wczorajszy ...
Wow! Cudne!
Cytat:
Napisane przez ATENA84 Pokaż wiadomość
Dzis odkryłam ze mój nowy nabytek- ten buraczkowy rano pachnie melonem lub arbuzem
Brzmi smakowicie

Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość
Cześć

Cud, miód i orzeszki te Wasze kwiatki

a z moim jeddynakiem coś się dzieje, już pisałam kiedyś ale teraz już trzeci liść więdnie i na kwiatkach pojawiły się brązowe kropki poniżej zdjęcia, kiepska jakość bo telefonem, aparat się zbuntował

raczej za sucho nie mają, gdyż są kropelki wody na doniczce, a może im za gorąco od kaloryfera pomóżcie

wybaczcie brzydką doniczkę, ale nie mam czasu kupić jakiejś piękności
Trzymam za Twojego kwiatuszka
Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
ojoooj biedactwo wracaj do zdrówka ale mi sie sikuuu chcve a sama jestem nie mogę wyjść aa
Coś mi tu zaczyna kapać z monitora.... glizdko...

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 11:07   #515
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość
liść z tą plamą to dolny, ma sam odpaść czy też uciąć??

te plamki to raczej nadgryzienia, są już od jakiś 2 tygodni
Jezeli to nadgryzienia to radzę zaopatrzyć się w lupę i poszukać robali. Sprawdź czy nic się nie rusza w podłożu i zastosuj oprysk przeciwrobalowy.

A liścia zostaw (jeżeli to ostatni), jeżeli nie to utnij.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 11:09   #516
beata.86
Przyczajenie

Tak jak obiecałam, zdjęcia mojego mini ogródka. I zdjęcie tego żółtawego po środku, teraz niestety przekwita, ale zdjęcie było robione kiedy był w pełni sił
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 2 kopia.jpg (78,1 KB, 104 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 1 kopia.jpg (176,9 KB, 47 załadowań)
beata.86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 11:12   #517
gelatynka
Raczkowanie

dziekuje glizdko jezeli dobrze pamietam to chyba pisałas ze masz dzisiaj imieniny, zycze wszystkiego najlepszego- zdrówka i duzo, duzo, duzo nowych storczykow, a te które juz masz aby ci ładnie i dlugo kwilty, a tu kwiatuszek odemnie
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-05, 11:24   #518
beata.86
Przyczajenie

limonkowy, taki żółto zielonkawy zainkasowałam mamie
i różowy kupiony jakieś 2/3 tygodnie temu w obi. Miał dużo pączków, niestety część opadła
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 5.jpg (62,4 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 5a.jpg (42,1 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 6.jpg (79,4 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 6a.jpg (32,0 KB, 6 załadowań)
Stary 2009-02-05, 11:32   #519
beata.86
Przyczajenie

A to nabytki z ostatniej niedzieli z obi 19zł. Dostawa była, wybrór ogromny, nie umiałam sie zdecydować.

jeden ze starszych ma już pęd i pączki wiec jak rozkwitnie to tez się pochwalę.

Powiedzcie mi tylko, czy mogę oberwać zwiędnięte kwiatki? Bo zazwyczaj po przekwitnięciu same opadaja, a ten mój żółtek przekwitł juz prawie cały, a one dalej sie trzymaja i to dość mocno.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 3.jpg (58,5 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 3a.jpg (84,1 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 4.jpg (61,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 4a.jpg (72,9 KB, 27 załadowań)
Stary 2009-02-05, 11:34   #520
kliwia
Zakorzenienie

ja czasami pomagam kwiatkom odpaść

laseczki od 09.02 w Netto storczyki za 19.99
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 11:41   #521
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość

Dzięki za cynk odnośnie Netto - podejdę w poniedziałek zobaczyć co tam ciekawego mają

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-05, 12:27   #522
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Dziewczyny no po prostu BOSKIE macie kwiatuchy!!

norka ten Twój burgundowy W życiu takiego nie widziałam

norka i adela kociska piękne Strasznie chciałabym mieć takiego sierściuszka

frida ale się uśmiałam xD

Moje maleństwo ma się dobrze Odpadają mu powolutku kwiatki, ale też otwierają się pączki Najbardziej mnie interesuje maleńkie rozgałęzienie wyłaniające się z oczka

Mam jeszcze do Was pytanko: Jak 'kąpiecie' swoje kolorowe pociechy, to zanurzacie całą doniczkę? I czy do podlania w ten sposób 2 lub więcej storczyków używacie tej samej wody?
Stary 2009-02-05, 12:35   #523
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
a ja zrobiłam sesjone z moimi dwoma wczorajszymi nabytkami kocham je jak nie wiem juz dawno się tak z nowego nie cieszyłam jak z nich

Pierwszy ma nazwę PINK PANTER (serio na doniczce tak było) to taka juz zostanie rózowa panterka a drugi to tęczowy też boski
glizdko powiedz mi co to za dwie pomarańczowe kuleczki na nosku tęczowego na 4 zdjęciu? Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałam
Stary 2009-02-05, 12:44   #524
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maggie93 Pokaż wiadomość
glizdko powiedz mi co to za dwie pomarańczowe kuleczki na nosku tęczowego na 4 zdjęciu? Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałam
Też chętnie się dowiem - miałam o to wczoraj zapytać, ale wyleciało mi z głowy

Stary 2009-02-05, 12:44   #525
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
Mam jeszcze do Was pytanko: Jak 'kąpiecie' swoje kolorowe pociechy, to zanurzacie całą doniczkę? I czy do podlania w ten sposób 2 lub więcej storczyków używacie tej samej wody?

ja te co mam "przy sobie" nie podlewam bo stoja caly czas w wodzie w karmezycie, ale te co mam w domu to biore miske wody i wkladam wszystkie na raz do niej tak do polowy doniczki i zostawiam na godzine , dwie i sie mocza raz na 2 -3 tygodnie
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-05, 12:48   #526
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

zazdrosnica dzięki

cypressangel może to są kuleczki pyłku? Ktoś tu wcześniej pokazywał taką stronkę, jak można rozmnożyć storczyki i tam chyba właśnie takie kuleczki się kładło na znamię słupka innego kwiatka I można mieć nasionka, a potem małe storczyczki
Stary 2009-02-05, 12:55   #527
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez cypressangel Pokaż wiadomość
Coś mi tu zaczyna kapać z monitora.... glizdko...

to nie ja

Cytat:
Napisane przez gelatynka Pokaż wiadomość
dziekuje glizdko jezeli dobrze pamietam to chyba pisałas ze masz dzisiaj imieniny, zycze wszystkiego najlepszego- zdrówka i duzo, duzo, duzo nowych storczykow, a te które juz masz aby ci ładnie i dlugo kwilty, a tu kwiatuszek odemnie
baaaardzo baaardzo dziękuję kochanie już mi miało być smutno ze nawet nikt w tym roku nie zadzwonił jesce z zyceniami ale juz mi wesoło bo ktoś jednaqk pamiętał
Cytat:

ja też pomagam

U mnie nie ma netto
Cytat:
hahahaha własnie zauważyłam je też dopiero jak zrobiłam zdjęcie fajne nie hihihi wygląda jak ludzik ten tęczowy teraz ma takie oczka hihi to są chyba nasionka ale czemu one są na wier5zchu a nie tak jak w innych w środeczku ale mi się ewenement trafił
Cytat:
zazdrosnica dzięki

cypressangel może to są kuleczki pyłku? Ktoś tu wcześniej pokazywał taką stronkę, jak można rozmnożyć storczyki i tam chyba właśnie takie kuleczki się kładło na znamię słupka innego kwiatka I można mieć nasionka, a potem małe storczyczki
tak mi się zdajae bo są małe i dwie no to chyba tak ale jak juz pisałam czemu na wierzchu hihihi moze to jego oczy i paczy se na mnie jak spię
Stary 2009-02-05, 12:56   #528
cypressangel
Zakorzenienie

Być może Zobaczymy co nam odpisze glizdka lub inne bardziej obeznane w tym temacie dziewczyny - ja jestem zielona

EDIT:

glizdko, najlepszego z okazji imienin

Edytowane przez cypressangel
Czas edycji: 2009-02-05 o 12:58
Stary 2009-02-05, 13:12   #529
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

glizdko widzisz pamiętałam o Tobie, ale jakoś mi wyleciało No więc odemnie też masz życzenia: Wszystkiego naj naj naj żeby Ci storczyki niesamowicie rosły, żeby wypuszczały mnóstwo ślicznych kwiatuszków i żeby nigdy nie chorowały!
Hehe patrzy na Ciebie i czeka aż mu kupisz kolejnych sąsiadów
A może ten nosek, na którym są kuleczki to znamię słupka? I wtedy byś miała nasionka Chciałabym kiedyś wyhodować swojego własnego storczyka z nasionka to by było takie moje dzieciątko Ale ze mnie głupek
Stary 2009-02-05, 13:23   #530
Berlinka
Raczkowanie

Dołączam się do życzeń szanownych koleżanek .. glizdce wszystkiego NAJ !! NAJ !!
Berlinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 13:28   #531
ATENA84
Rozeznanie

Cytat:

Wracajac od lekarza wpadła mi do rak oferta praktikera:

Od 6 lutego do 26 jest w prakticerze promocja:
orchidee mix po 19,99 a na nastepnej stronie oferty pisze phaneleopsis ilosc kwiatow powyzej 10szt po 19,99!!!

Nic dziwnego ze ludzi myla orchidee z phalkami!!

Edytowane przez ATENA84
Czas edycji: 2009-02-05 o 14:12
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 14:48   #532
Izka29
Raczkowanie

Dziewuszki! aż minie skręca jak patrzę na Te Wasze cudowności! już kombinuję jakby to wyrwać się do jakieegoś marketu na zakupy. U mnie nadal nic żaden storczyk, ani żadna orchidea nie kwitną!!! tylko te zakupione 3 tygodnie temu. Ja kiedyś kupiłam w Netto storczyka, ale mi padł, bo był bardzo zalany i nie dało się go uratować.
Jeszcze 9 dni do ferii i wiooo po nowe storczyki!
Izka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 14:59   #533
gelatynka
Raczkowanie

ja sie wybieram w poniedzialek do netto i do obi- moze spotam wymarzonego laciatkajuz sie nie moge doczekac poniedzialku-teraz musze skupic sie nad wyzdrowieniem
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 15:43   #534
norka27
Zakorzenienie

Maggie ten ciemno czerwony to Cambria - polecam bardzo bo pachnie bardzo ladnie, do dostania w Ikei - przynajmniej u mnie w Norwegii. Ikea ma czasem takie niesamowite okazy ktorych nigdzie indziej nie mozna dostac i za nie duze pieniazki, mieli fajnego dzbanecznika, nie pamietam normalnej nazwy ale taki storczyk z dzbaneczkiem, slodziutki, ale ten to juz u TZ-ta nie przeszedl Dzasta - ja twoj problem przechodze od poczatku grudnia, jeden kwiatek umarl zupelnie drugi uratowany. Wyjmij storczyka z doniczki, prawdopodobnie korzenie srodkowe sa calkowicie przegnite, do wyciecia. U mnie 80% bylo do poobcinania, potem posadz go w nowym podlozu, jest to troszke ciezkie ale wsypuj po trochu podloze miedzy kozonki, reka poobijaj z boku doniczke zeby sie ulozyla i dalej dosypuj podloze az roslinka bedzie sie w miare sztywno trzymac. Powinno uratowac jezeli to nie jest jakis wirus albo nalistne - kozenne robale. Potem nie podlewaj roslinki przez jakis czas. Moze da rade. Gelatynka praca magisterska sie nie martw, ja swoja obronilam w czerwcu 2008, troche spozniona o jakies 3 lata ale sie mi udalo Nie jest to takie straszne, trzeba tylko przysiasc i to napisac, a w miedzyczasie relaksowac sie patrzac na sliczne storczyki Nic tak nie poprawia samopoczucia jak nowy nabytek w domku Dziewczyny, zajefajne te wasze kwiatki, szkoda ze ja nie moge miec ich wiecej, duzo podruzuje i ciezko tak mi je zostawiac pod opieka obcych a moj TZ dostaje bialej goraczki z kazdym nastepnym..
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 16:36   #535
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
glizdko widzisz pamiętałam o Tobie, ale jakoś mi wyleciało No więc odemnie też masz życzenia: Wszystkiego naj naj naj żeby Ci storczyki niesamowicie rosły, żeby wypuszczały mnóstwo ślicznych kwiatuszków i żeby nigdy nie chorowały!
Hehe patrzy na Ciebie i czeka aż mu kupisz kolejnych sąsiadów
A może ten nosek, na którym są kuleczki to znamię słupka? I wtedy byś miała nasionka Chciałabym kiedyś wyhodować swojego własnego storczyka z nasionka to by było takie moje dzieciątko Ale ze mnie głupek
Cytat:
Napisane przez Berlinka Pokaż wiadomość
Dołączam się do życzeń szanownych koleżanek .. glizdce wszystkiego NAJ !! NAJ !!
bardzo dziękuję
Stary 2009-02-05, 17:09   #536
storczykomaniaczka
Przyczajenie

Glizdko wszystkiego naj, naj, naj miłości pomyślnościradości dużo przytulasków i całusków i dużo dużokwiatuszków

Dziewczyny nie będę wymieniać Was po nickach czy imionach ale wszystkie Wasze kwiatki są CUDNE po prostu piękne Gratuluję!!!!

Byłam mojej zimorośli zawieźć kurtkę i ...... przywiozłam dziecko z obozu bo chory dziubdziuś gardło, gorączka, katar, głowa........

Ale jest też miły akcent dziecko w domu i ..... DWA NOWE FALKI

Co do świadomości ludzkiej orchidea-storczyk to dzisiaj to samo miałam w Praktikerze jedna Pani starała mi się wmówić że tylko Miltonie które były wystawione to storczyki a falki to orchidee....... no cóż

Zdjęcia zrobię jak będzie słonko. Obydwa są z OBI biedulki jak one są traktowane w tych supermarketach...porażka, normalnie cieknie z nich woda. Jak uważacie lepiej je przesadzić? postawiłam je na parapecie pod którym jest kaloryfer który bardzo mocno grzeje, może wyparuje ta woda?

Buziolki

Edytowane przez storczykomaniaczka
Czas edycji: 2009-02-05 o 17:12
storczykomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 17:24   #537
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez storczykomaniaczka Pokaż wiadomość
Glizdko wszystkiego naj, naj, naj miłości pomyślnościradości dużo przytulasków i całusków i dużo dużokwiatuszków

Dziewczyny nie będę wymieniać Was po nickach czy imionach ale wszystkie Wasze kwiatki są CUDNE po prostu piękne Gratuluję!!!!

Byłam mojej zimorośli zawieźć kurtkę i ...... przywiozłam dziecko z obozu bo chory dziubdziuś gardło, gorączka, katar, głowa........

Ale jest też miły akcent dziecko w domu i ..... DWA NOWE FALKI

Co do świadomości ludzkiej orchidea-storczyk to dzisiaj to samo miałam w Praktikerze jedna Pani starała mi się wmówić że tylko Miltonie które były wystawione to storczyki a falki to orchidee....... no cóż

Zdjęcia zrobię jak będzie słonko. Obydwa są z OBI biedulki jak one są traktowane w tych supermarketach...porażka, normalnie cieknie z nich woda. Jak uważacie lepiej je przesadzić? postawiłam je na parapecie pod którym jest kaloryfer który bardzo mocno grzeje, może wyparuje ta woda?

Buziolki
Dziękiję za życzonka a zeby ci nie opadły nad tym kaloryferkirm kwiaty.... ja stawiam zawsze z dala od okna i z dala od kaloryfera jak przynoszę do domku nowego nabytka z moich ostatnich sześciu jeszcze a ni jeden pąk nie opadł ani kwiat chyba właśnie przez to ustawienie stopniowo je przesuwam ku okienku
Stary 2009-02-05, 18:01   #538
adela17
Rozeznanie

Glizdko Glizdeczko wszystkiego Naj Naj

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 18:30   #539
storczykomaniaczka
Przyczajenie

Glizdko już zestawione z parapetu..... mam nadzieje że uda im się przeschnąć.....
storczykomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 18:32   #540
norka27
Zakorzenienie

Widze ze w polandii raczej przelane storczyki w marketach maja, w Norge za to je zasuszaja. Kupujesz pustynie w doniczce i ja zawsze sie lamie i pierwsze co robie po przyniesieniu do domu to nowego podlewam. Az mnie strzela kiedy widze te biedulki skrecajace sie z braku jakiej kolwiek wigoci A moj biedny falek z rozowym ryjkiemzupelnie zgubil wszystkie paczki z 3 galazek. Nie mam kaloryferow pod parapetem okiennym wiec chyba nie dostal szalu z przegrzania, ale ostatnimi dniami moje slonce ponioslo temperature w mieszkaniu bo mu zimno bylo i sie tak zastanawiam czy mi go nie ugotowal Dolaczam sie do zyczen dla Glizdki - wszystkiego naj, masy wspanialych i niepowtarzalnych okazow.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości