![]() |
#511 |
Zakorzenienie
|
Dot.: * Dzieciaczki Wiosna- Lato 2006 * cz. III
djamelka to jest coś takiego http://ecx.images-amazon.com/images/...500_AA280_.jpg
Standardowo w przepisach jest ilość na 12 muffinek. A foremki są na 6, 12, albo nawet na 24 muffiny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 |
Zakorzenienie
|
Edycia w tych jajkach sa te skladniki, ale wszystkich mi sie nie chcialo wypisywac ,plus majo, ale musztarde tez dodam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurczak w galarecie czosnkowo-koperkowej Składniki: Kurczak, pęczek włoszczyzny, kukurydza, groszek konserwowy, jajko (do przybrania), opakowanie żelatyny, główka czosnku, dwa pęczki koperku, pieprz ziarnisty, 2 kostki rosołku drobiowo-wołowego (ew. Vegeta lub sól). Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na części. Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać kurczaka, czosnek, pęczek koperku, pieprz, rosołek. Zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Warzywa i mięso wyjąć. Marchewkę pokroić w plasterki. Mięso kurczaka rozdrobnić. Drugi pęczek koperku pokroić. Rosół przecedzić przez gazę, dodać żelatynę (i przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu). Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka pokroić w plasterki. Na spodzie miseczki ułożyć marchewkę, jajko, wsypać troszkę groszku i kukurydzy, ułożyć mięso, wsypać koperek i zalać wszystko galaretką. Wstawić do lodówki Jajka ze szczypiorkiem 8 jajek 1 jajko surowe 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki śmietany 4 łyżki tartej bułki 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Przekroić je na połówki ze skorupkami, wyjąć białka i żółtka i drobno posiekać. Dodać masło, surowe jajko, śmietanę, szczypiorek, przyprawy. Wymieszać. Skorupki jajek napełnić farszem, posypać bułką tartą. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu Biała dama Składniki: 2 serki homogenizowane 1/2 litra śmietany kremówki (30-35%) 3/4 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny cukier waniliowy puszka ananasów rodzynki torebka galaretki ananasowej Sposób przyrządzenia: Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i serki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, przestudzić, dodać do masy. Wsypać wcześniej namoczone w wodzie rodzynki i cząstki ananasa (4 plastry zostawić do dekoracji wierzchu). Tortownicę wyłożyć lekko nasączonymi mlekiem biszkoptami. Wylać na nie tężejącą masę. Na to dać galaretkę z pozostałymi plastrami ananasa i garstką rodzynek. Wstawić do lodówki. ![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- aaaa znalazlam fajny pomysl na jajka galaretkowe hehe , Trzeba wydmuchac jajo ze skorupki, standardowo jak sie wydmuszki robi. Potem zakleic jedna strone . I mamy np 3 kolory , 3 smaki. Wlewamy np troche jednego smaku galaretki do skorupki, potem dajemy do lodowki zeby stwardniala, potem wlewamy troche kolejnej galaretki , dajemy do lodowki zeby stwardniala i na koncu wypalniamy innym smakiem, Wsadzamy, ona sobie twardnieje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 |
Zakorzenienie
|
monka matiasy też mogą być, ja kupuję a'la wiejskie, bo lubię marynowane śledzie, a nie solone.
Acha i ja mieszam majonez i jogurt naturalny pół na pół i doprawiam solą i pieprzem. A z tymi jajkami to trochę papraczki, galaretę zapisuję, będzie na kiedyś. A do tego serniczka to kup może lepiej galaretkę cytrynową, smaku czuć aż tak nie będzie, a chyba o kolor chodzi - żółty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
Edycia tez mieszam niektore klimaciki majo z jogurtem to zalezy, do czego ma byc
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
monka nie gadaj. A wcześniej to jeszcze "tylko" ugotować te jajca i poprzekarajać i uważać na te skorupki przy wybieraniu.
![]() Ale sam pomysł ze skorupkami to dobry, ale wyłącznie na sałatkę może, albo coś ![]() No wiesz żurawina to prawie jak ananas ![]() ![]() Doridee co tam u Was??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Zakorzenienie
|
Mam przedokresowy dół - jak co miesiąc
![]() ![]() Piszcie przepisy, pewnie też cos wykorzystam. Nie mam jeszcze nic sprecyzowanego ![]()
![]() |
#517 |
Zakorzenienie
|
Doridee
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 |
Zakorzenienie
|
Edycia hehe nie smiej sie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doridee ehhh ta ciotka , trzymaj sie , wiemy jaki to zwal ![]() ![]() ![]() Zanci nie ma, chyba remont, Gosia klopoty zdrowotne, Sniezynka sie szlaja na autostradzie Opole - Wrocek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wyzej wymieniona wyliczanka nie miala na celu ... tylko byla po to .... zeby.... i wlasnie..... dlatego. Korpka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Wtajemniczenie
|
Witam!
![]() Monka dawno mnie nie było? byłam czytałam tylko byłam na zwolnieniu a w domu dalej nie mogę pisac na forum, po świętach TŻ musi mi postawic system, może to coś pomoże ![]() Byłam na zwolnieniu bo mnie dopadły korzonki - ból taki że ku... aby kląć, tym bardziej że w tym stanie nie moge nic wziąść, to się muszę ku... męczyć, przez kilka dni nawet nie mogłam swobodnie pójść do łazienki ![]() ![]() Teksty dzieciaczków sa w dechę moja Iza ostatnio ma manię mówienia "mamo wiesz ..." "ale wiesz..." prawie każde zdanie tak zaczyna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 |
Rozeznanie
|
Magada ojoj korzonki w twoim stanie
![]()
![]() |
#521 |
Zakorzenienie
|
Magda uuu ale kwas , oszczedzaj sie, zebys sie w pol nie poskladala i kontuzji sie nie nabawila, coraz wiekszy balast z przodu ci rosnie
![]() ![]() Moj maly mial owsiki cos mu wczoraj w kupie powylazilo, nie bylam pewna co to. Ehh nawet nie wiedzialam , ze ma , po dupie sie nie drapal ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 | |
Zakorzenienie
|
monka bo gdzieś kiedyś widziałam w wielkanocnych przepisach, jak było pokazane, że do skorupek można sałatkę nakłaść - tak dla ozdoby
![]() Cytat:
![]() 40 jaj ![]() Magda trzymaj się i współczuję, że Cię dopadło ![]() A teraz HIT! Zosia została przyjęta do przedszkola!!! ![]() ![]() ![]() Cieszę się i wiecie mam stresa, ale myślę że to normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Zakorzenienie
|
Edycia juchuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moj rastaman spi ide zupe gotowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 |
Zakorzenienie
|
monka przedszkole jest 500metrów od domu
![]() Jest jedna grupa - 23 dzieci - 10 z rocznika 2006 i 13 z rocznika 2005, więc super, bo nie ma "starszaków". Muszę obadać jeszcze wszystkich kto to będzie chodził. W podaniu wpisywałam, że od 7mej do 15tej ![]() Aha wiecie co byłam do południa u mojej babci, bo chciała, żebym jej firankę powiesiła i pomogła przy babkach. I wszystko fajnie, tylko że ona babki uciera ręcznie, nie mogłam jej przegadać, że mikserem przecież jest też ok, no i musiałam ręcznie i mam teraz piękne trzy bąble na dłoniach. ![]() ![]() Edytowane przez edytcia Czas edycji: 2009-04-08 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Zadomowienie
|
Gratulacje dla Zosi
![]() Ale szalejecie ze świętami. Ja do rodziców jadę, mama się buja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#526 |
Zakorzenienie
|
Edycia suuuuper!!! Jestem pewna, ze Zosia szybko sie zaaklimatyzuje i nie będzie żadnego problemu. Jedyne co może Cie martwic to choroby i robale (tego sie chyba nie przeskoczy
![]() A do mnie dzis ciotka przyjechała i od razu samopoczucie lepsze ![]() Te faszerowane jajka w skorupkach robiła moja siostra 2 lata temu - tyle że ona dawała jeszcze pieczarki, były świetne ![]() ![]() ![]() Aluśka w przedszkolu już coraz lepiej, ale zniknąć jej z oczu nadal nie mogę ![]() ![]() Wczoraj zobaczyła na parkingu kabriolet i ciagle przeżywa, ze samochodzik się połamał, nie ma dachu ![]() ![]() Monka robiłaś badanie krwi??? Jestem ciekawa czy będzie wzrost kwasochłonnych ![]()
Alicja ![]() Edytowane przez Doridee Czas edycji: 2009-04-08 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Zakorzenienie
|
parapet dziękujemy.
Doridee fajnie, że już lepsze samopoczucie u Ciebie ![]() Ja to obawiam się swojego zachowana, tak jak to opisywała swego czasu Śnieżynka ![]() ![]() Ale też w końcu się przełamie i nauczy przedszkola. A powiedzcie mi te wydmuszki na galaretkowe jajka to sparzyć trzeba? czy jak, bo przecież to z surowego jaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Zakorzenienie
|
Edycia no musisz zaufać przedszkolankom. Na pewno nie zaopiekują sie tak jak Ty, bo nawet fizycznie nie dadzą rady
![]() ![]() A te wydmuszki trzeba sparzyć ![]()
![]() |
#529 |
Zakorzenienie
|
Doridee tu nie chodzi o brak zaufania, tylko o to, że to moje małe dziecko JUŻ idzie SAMO do pierwszej placówki edukować się
![]() To tak jak została kiedyś u mojej sąsiadki na 5 godzin, to jak wychodziłam, to myślałam, że się rozbeczę przy Zosi, ale jak wróciłam, to Zośka zadowolona opowiadała co robiła przez ten czas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 |
Zakorzenienie
|
Doridee aaaaa kurka ta ciocia a ja juz mialam pisac ze git ze ktos wpadl i bedziesz miala klimat z kims
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edycia tak tak sparzyc trzeba ![]() ![]() Justyna aaa no babka piaskowa jest pyszka kiedys robilam, ale juz przepisu nie pamietam , gdzies jest ![]() 28 sciagam klaki juz nie zakladam , mam narazie dosc suszenia ich hehe za duzo ich , scinam sie , albo raczej fryza zrobie standardowegobo juz mi moje podrosly |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 |
Zakorzenienie
|
O matko
![]() ![]() ![]() ![]() U nas dzis grzalo-jak od kilu dni zreszta ![]() ![]() ![]() Dzieci od kilku dni od rana do wieczora biegaja po podworku,nie moga sie nacieszyc zabawami na swiezym powietrzu ![]() Edytcia super ze zoska pojdzie do przedszkola ![]() ![]() Doridee a ode mnie ciotka odjedzie jutro ![]() ![]() Wyobrazcie sobie ze od wczoraj od 18 nie mielismy wody do dzis do 14 ![]() ![]() ![]() monka gdzie ja sikam?????????????? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Zakorzenienie
|
Monka nie wiem jak długo taka galaretka zachowuje świeżość
![]() ![]() Wybywacie gdzieś na święta?? My zostajemy w domku, przyjedzie Andrzeja ojciec, ala będzie zachwycona bo uwielbia dziadka ![]() ![]() Monika my na zajączka nie kupujemy nic specjalnego. Pewnie jakieś czekoladowe zające itp. ![]()
![]() |
#533 |
Zakorzenienie
|
Monika a czemu nie mieliscie wody? cos robili chyba? albo za duzo nasikalas i sie zmieszała z woda pitna , wiec musieli troche przefiltrowac
![]() ![]() ![]() ![]() Doridee chodzi mi o skorupki a nie galaretke ![]() ![]() ![]() Nie wiem czy cos wiekszego kupie malemu , napewno bedzie cos w stylu Doridee, ale jak cos spontanicznie( cokolwiek to znaczy haha ) zobacze to kupie. Zesaw 3 garnków i patelnie z lychami hehe . Kupilam mu maly koszyczek i zapelnie czekoladowymi jajkami, polecam MILKE W fioletowym sreberku Noooo pycha , dobre hehe Sa pakowane po 4 sztuki, jakies jajka kinder bo lubimy i kroliczka czy baranka .Wezmie ten koszyk to swiecenia , ja swoj . Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2009-04-08 o 23:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 |
Wtajemniczenie
|
Na stole święcone, a obok baranek, koszyczek pełny barwnych pisanek i tak znamienne w polskim krajobrazie w bukiecie srebrzyste, wiosenne bazie. Zielony barwinek, fiołki i żonkile - Barwami stroją uroczyste chwile. W dom polski wiosna wchodzi na spotkanie, gdy wielkanocne na stole śniadanie. Wesołych Świąt Wam Wszystkim i Waszym Rodzinom życzę z moja Rodzinką (\(\ (=':') (..(")(") |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Zakorzenienie
|
Magda ale czaderski kroliczek, wykorzystałam sobie w opisie gg haha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 |
Zakorzenienie
|
Doridee a co z ta babacia???Zle relacje czy raczej ich brak?
![]() Monka ty piczko ![]() ![]() ![]() ![]() My mieszkamy z tzta rodzicami w domku jednorodzinnym ale kazdy jak juz wiecie ma swoje mieszkanko ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja mam dzieciom kupione slodycze ![]() ![]() ![]() My w swieta zostajemy w domku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Zakorzenienie
|
Monika hehe zartowalam nie masz takiej mocy zeby tak nasikac
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
sie ma
Mialam jajka robic nam na sniadanie , robie wydmuszki i myslalam ze belta puszcze, jajka tak smierdziały , jedno z czyms czarnym , lały sie bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee . Mialam juz do sklepu jechac ze takie jajka kupuja, ale sprawdzam reszte i trzymaja sie kupy, glutowate nie smierdza, czyli dobre . Chyba jakies skapciale tamte byly. Nie zwracam, ale mam dygawe troche. Dzwonilam do mamy mowi ze jak normalne to mozna jesc. Tylko ze ja czuje dalej ten smak i bierze mnie obrzydenie na jajka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Rozeznanie
|
Ale tu cisza
![]() Edycia ja wlasnie robie twoje muffinki ![]() ![]() Robie tez mazurka z krowka i jeszcze cos wymysle. A glowne danie u nas jest zapiekanka z wedlin,jajami i chrzanem-PYCHOTA!!!!!!Jest to danie ze wschodu,ale moi dziadkowie pochodzili z tamtad i tak nam zostalo ![]() Skrajam roznego rodzaju wedliny(szynke,kielbasy swojskie czy jakie tak,boczek obowiazkowy)daje do jakiegos garnczka ,smaze to i dodaje troche masla zeby sie nie kleilo.Potem trem do tego chrzan w lasce i jaja gotowane w cwiartki podsmazam razem z 5-10min i gotowe. Do tego zrobie chyba te jaja od Monki ze szczypiorkiem i bulka jakies z dwie salatki i swieta gotowe ![]()
![]() |
#540 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, zaglądam na chwilę, bo za dwie godzinki jadę do rodziców, a tam nie ma internetu. Macie już szał świąteczny, a ja w szał dopiero jadę.
Życzę Wam wszystkim rodzinnych i spokojnych świąt, w ciszy i miłej atmosferze z wizytami tylko zaproszonych i chcianych gości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.