|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
A jak u was zakupy, my już mamy wózek i nosidełko
![]() CasualPlayS4 i BabyBjorn Active |
![]() ![]() |
![]() |
#512 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
a u nas taki zwyczaj że wózek to dziadkowie kupują, ale raczej będę sama chciała sobie go wybrać, choć jest to dla mnie czarną magią póki co...
|
![]() ![]() |
![]() |
#513 |
Zakorzenienie
|
piszecie o weselach
![]() ja wesele robiłam za swoją kasą (musiałam wziąć pożyczkę), nikt mi nie dołożył ani grosza. Teściowie zapłacili za część męża. Od nich nie dostaliśmy prezentu, za to mój dziadek nieźle mnie obdarzył i mój chrzestny. U mnie na ślubie był tylko tata (też nie dołożył grosza,ale nie mam mu za złe), bo matka ma mnie w dupie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#514 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziękuje Wam dziewczyny, za gratulacje...ciesze sie aczkolwiek dziwnie mi jakos b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- 3x1
![]() |
#515 |
Zadomowienie
|
witam
![]() ![]() Marika też myślałam o takim koncie oszczędnościowym na które będziemy mogli odkładać jakąs sumke co miesiąc i kaski okazjonalne np. z chrzcin itp. z myślą o studiowaniu dzieciaków bo nie wiadomo czy państwówki dzienne za 20 lat będą nieodpłatne i czy będzie nas stać na opłacenie czesnego a tak zawsze jakaś kaska się uzbiera a ewentualnie będzie przeznaczona na inne potrzeby dzieci ![]() aha, i dołączam do mam którym już się sączy siara... musze w końcu rozejrzeć się za wkładkami laktacyjnymi ![]() ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- aha, i wczoraj cały dzień delektowałam się ruchami maluszka! szalał cały dzień ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
Zadomowienie
|
A co do naszego wesele my mielismy narazie tylko łśub cywilny i przyjecie. I dostalismy z tej okazji kaske od moich dziadkow od chrzestnej i meza dziadkow na zorganizowanie przyjecia ale te pieniazki poszly na zaliczke na mieszkanie, wiec przyjecie sfinansowalismy sami. Dostalismy i prezenty i pieniazki ale nie duzo bo mielismy rzyjecie skromne pod namiotem na 40 osob. Jednak kazdy czyms nas obdarował ale rodzize i rodzenstwo meza nie...przykre to, czlowiek sie niespodziwa niewiadomo czego ale gest sie liczy chociaz ta pamiatke ślubną, byłoby miło. Skoro tak wyszlo spodziewalismy sie chociaz pomocy na koscielny ale z tego co mowia to nie ma na co liczyc bo namawiaja nas by wesele nie robic w ogole.A mojego meze bratu zrobili wesele na 170 osob..i gdzie sprawiedliwosc???Mieszkan ie urzadzilismy sobie sami z pmoca mojej rodziny, rodzice tzta obiecali meble do kuchni..w czerwcu i do tej pory nie mamy...dali nam swoje stare i po weselu tamtego syna mieli kupic nowe..takze obicanki cacanki..nie lubie czegos takiego strasznie..ale co zrobic trzeeba sie pogodzic..a jesli chodzi o nierowne traktowanie.,.wiem jedno nigdy nie bede wyrozniac dzieci bo to boli widze po moim mezu niby twierdzi ze sie tym nie przejmuje ale widze ze jest mu przykro...
#517 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to pewnie po harcach weselnych ![]() ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
![]() Obiecała wózek, tylko w tym tempie to ja prędzej urodzę, aniżeli dostanę kasę od niej. Tak samo kombinezon i co, ja zapłaciłam. I też już na nią nie liczę. Teraz męża zaczynam pospieszać do kupna łóżeczka, bo on ma zwyczaje przejęte po mamusi, czyli na wszystko ma czas. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#518 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Zadomowienie
|
co do kaski od rodziców to moi mi chcą we wszystkim pomagać i nigdy nie ma żadnego wypominania, rok temu tata zapłacił nam OC i AC bo też stracił prace ale staramy się tak poza tym wszystko sami kupować
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Rozeznanie
|
Zobaczcie dziewczynki, jakiego "diabełka" mąż naszemu smykowi zamówił
![]() http://allegro.pl/nowy-pajac-pajacyk...282249785.html
![]() |
#522 |
Zadomowienie
|
Ehhh tak to dziewczyny jest z rodziną....zawsze znajdzie się ktoś, albo nasi właśni rodzice albo teściowe, komu zawsze będzie pod górkę
![]() Najlepiej liczyć tylko na siebie, żeby za 40 lat móc sobie powiedzieć, że do wszystkiego doszło się samemu. Nigdy jakoś nie liczyłam na pomoc ze strony moich rodziców, bo zawsze byliśmy rodziną żyjącą na średnim poziomie. Raz bywało lepiej raz gorzej, ale czasami smutno się robi, kiedy mama za plecami się podśmiechuje, że np. raz pożyczyłam od niej 200 zł, które oddałam po tygodniu a sama cały czas jedzie na jakiś pożyczkach i woli kupić ętnastego pendriva i pojechać na wakacje zamiast wymienić zmywarkę ![]() Także stwierdziliśmy z mężem, że choćby się waliło i paliło nie będziemy od nikogo pożyczać i tyle. Całe szczęście narazie nie mamy takiej potrzeby.... Nie pisałam Wam dziewczyny co mnie w piątek spotkało....Otwieram szafkę w kuchni a tam.......mole!!!! Matko jedyna.....Masakra! Nie było ich dużo.....ale co wywróciłam kuchnię do góry nogami to moje.....I tak nie znalazłam ich w żadnym jedzeniu....Mąż tylko wyjął dwa kokony spod listwy przy suficie ![]() Skąd się wzięły nie mam pojęcia.....Do dzisiaj zabijam jakieś niedobitki ![]() Macie jakieś sposoby na to draństwo?
#523 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama to by wszystko mi dawała tak jak i babcia. Od TŹa zawsze wałówka, a jak daje z jakiejś okazji jednemu, to potem z tej samej drugiemu tyle samo ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez muron Czas edycji: 2010-10-25 o 16:14 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#524 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Obszukaliśmy wszystko i okazało się że były w orzechach ![]() ![]() Polecam bardzo bardzo !! Są pakowane po 2 i tyle mi wystarczyło. Przykleiłam na drzwiczkach tam gdzie je znalazłam i jeszcze na jednych , lepiły sie okropnie aż wytępiłam wszystkie ![]() Niezbyt to estetycznie wyglądało ale od wewnątrz więc tylko ja o tym wiedziałam ![]() teraz juz nie fruwają i mnie nie złoszczą ![]()
![]() |
#525 |
Rozeznanie
|
muron, a jak robisz swoją marchewkową? możesz podać swój przepis?
![]()
![]() |
#526 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
szaleństw zakupów ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
PS.łóżeczko wybrane - mam nadzieję, że w tym tyg kupimy ![]()
![]() |
#527 |
Zakorzenienie
|
zostanę doradcą żywieniowym
![]() Na garnek póltoralitrowy z 6 marchewek średnich, pociachać ze 2 ziemniaki kawałek pietruszki selera, pora- tak na bulion jak się rozgotuje to blendujemy, żeby całkiem gęsty krem wyszedł doprawiamy sporą ilością pieprzu, ew. chilli jak już bulba dodajemy łyżkę masła podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany i posiekaną natką i szczypiorkiem, lub kolendrą ![]() Dostałam dziś z wymiany nosidełko Baby Bjorn, chyba takie jak powyżej, granatowe. Kurcze, miało być lepsze;-) Trochę sprane, ale, ze nie zamierzam za bardzo w takim nosić, to upiorę i będzie. Przynajmniej za sweter, nie kasę;-) Ja to się boję o stawy biodrowe... Nawet najlepsze ma chyba jakis wpływ. Idę na kolację.
![]() |
#528 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko, że mammografię robiła moja mama, nie ja. ![]() Chodziło raczej o to, że sporo kobiet z naszego regionu żyło w błędnym przekonaniu, że są chore... Cytat:
Zastanawia mnie tylko dlaczego moja ginekolog robi cyto co 2 lata. ![]() Cytat:
Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2010-10-25 o 17:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#529 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja w piątek będę o o 13:46 jakoś ale jeszcze sobie skoczę coś przekąsić :P blisko dworca; no a wiem stąd że się kontaktowałam z nimi ![]() Wiem że właśnie jest losowanie nagród (jakieś karnety do spa, przewijaki, laktatory) no a jakąś paczkę dostają też kobietki jak widziałam więc to może przygotowane do rozdania ![]() W ogóle to będziesz autem czy jak bo ja nie wiem jak tu się organizować ![]() Mam pociąg o 19.06 (i czy na niego zdążę tu jest pytanie?) bo mam drugi o 20 ale na tego bym musiała 2dni wcześnej kupić miejscówkę i teraz nie wiem czy ryzykować z tym na 19 czy kupować na 20 ![]() ![]() To daleko jest od dworca orientujesz się? co i jak bo ja to ciemna jestem :P w Poznaniu to tylko na rynku 2x byłam :P . Justine gratuluję córeczki ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Cytat:
![]() Ja w kwestii LAKTATORA to powiedziałam do TŻ że może mi taki prezent zrobić ![]() Nie mów mi że szaleję bo mi już teściowa się wspomina ![]() ![]() marudzi że po co tyle ciuszków kupuję - że mały wyrośnie z tego; to jak bym wychodziła z takiego założenia jak ona - to by nago latał ![]() ![]() ![]() ![]() ach! ![]() ![]()
![]() |
#530 |
Rozeznanie
|
Wera jeszcze nie raz zatesknisz za uczelnia
![]() ![]() A, za czasami szkolnymi teskni mi sie, ja lubie kontakt z ludzmi miec, ale chcialabym i sie uczyc i dzieciaki miec ![]() No, a z drugiej strony, ilez idzie sie uczyc ![]() ![]() Nie dam rady Was przeczytac, doczytalam, ze kurujecie sie zurawina, ja tez chcialam jak bylam przeziebiona, ale ginka mnie zjechala, ze to skurcze niepotrzebne wywoluje, wiec sie nie odwazylam. Wiec co kraj to obyczaj ![]() Na grype sie nie szczepie, tu zalecaja, ale ja sie nigdy nie szczepilam, ginka nic mi nie mowila, to ja sie nie upominam. A, wlasnie propo szczepien, czy Wasi mezowie szczepili sie od krztuscca? Bo moja ginka powiedziala, ze maz powinien odnowic szczepienie, ze wzgledu na to, ze malenstwo przyjdzie, a on oczywiscie przeciwny jest, mi tez sie wydaje bez sensu troche, ciekawe czy to tylko u nas tak jest ![]() Ja, dzis z ginka moja diete omowilam, i podobno odzywiam sie ok. nawet jak czekoladkami grzesze ![]() Od HPV tez nie mam zamiaru zadnej z dziewczynek szczepic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#531 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
ech ... mamy przeboje i z rodzicami i z teściami... ale przyznam że rosnę jakoś w sile jak wiem że sama pracuję na to - że moje dziecko będzie miało co ubrać, że to za moje "odmówienie sobie ciucha/kosmetyku" dziecko będzie coś miało...a niech mi teściowa potem powie że coś dzięki niej mam czy dziecko to ![]() ![]() ![]() chociaż czasem przyznam - że ściska mnie w gardle, jak słyszę że Wera od teściowej dostaje witaminki w formie bananów, inne dziewczyny dostają coś nawet najskromniejszego - nawet jak to jest używane - ale od "przyszłej babci" vel teściowej ... to też mi się marzy by wpadła kiedyś do domu i krzyknęła "zobacz jakie świetne skarpeteczki zauważyłam w sklepie" ... a tu tylko słyszę że za dużo kupuję ciuchów albo coś ![]() ![]() Ale co tam...pretensji miec o nic nigdy nie będę zbytnio, to moje dziecko w końcu. ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
![]() ja dzisiaj wtrząchęłam na obiad 12 pierogów - ten 12ty to ostatkami sił ![]() ![]() zaraz idę sobie coś na kolację szykować ![]()
![]() |
#532 |
BAN stały
|
MARIKA w sklepach są do kupienia takie naklejki na wnętrze szafki na mole właśnie. Aha i radzę wyrzucić (bez względu na to czy cos widać czy nie) wszystkie pootwierane i niezamknięte makarony, kaszę, ryz, płatki, kakao, muesli, wafelki itp. bo one w tym składają jajeczka...
A co do badań, to niestety tak własnie jest, ze wiele kobiet nie chodzi do ginekologa bo się wstydzi, a skoro nic je nie boli to po co. I niestety znam już dwa przypadki (o jednym z przykrością muszę powiedzieć "znałam"...) kiedy to niechodzenie skończyło się rakiem a byłoby spokojnie wykrywalne przy zwykłym badaniu... Ale jak się u lekarza nie było ze 20 lat to co się dziwić... ![]() Justine gratuluję córeczki ![]() A co do no-spy to ja miałam brać na skurcze własnie 2x1 - ale u mnie to nie była kwestia tego, że nie mogłam wytrzymać z bólu z powodu skurczów, ale dlatego że one spowodowały skracanie się szyjki! I tu już nie ma: "Wytrzymam, bo nie boli tak mocno." Teraz może spróbuję przerzucić się znowu na Aspargin, jak wcześniej - zobaczymy czy będzie równie skuteczny. Jak nie to niestety znowu no -spa ![]() ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Mnie też denerwuje jak teściowa marudzi, ze niepotrzebnbie kupujemy ciuszki skoro już dostaliśmy (a kupujemy tylko takie typowo dziewczęce, bo dostaliśmy po chłopcu), że po co śpiworek, jak dziecko może spać pod kołdrą którą dostaliśmy, że po co wydawać tyle kasy na chustę do noszenia, skoro dziecko do trzech miesięcy może cały czas leżeć w łózeczku w jednym pokoju... ![]() W ogóle nieziemsko mnie denerwują teksty kiedy wracamy ze sklepu z torbami "Co wy znowu nakupowaliście?! Nie szkoda Wam pieniędzy?!" Nie pozyczamy od nich na nic, jakoś nam starcza, to są nasze pieniądze i jakie ona ma prawo się wtrącać na co je wydajemy??? "Po co Wam kosz na pranie, przeciez ten stary palstikowy by Wam wystarczył?" - i nie rozumie, że był za mały i mieściły się w nim trzy koszulki i dwie pary spodni TŻa... "A po co Wam wieszak do łazienki? Przecież szlafroki mogą wisieć na kaloryferze." - i kaloryfer grzeje tylko te szlafroki... A żeby było śmiesznie, to sama wydaje w ciągu miesiąca kasę na ciuchy, biżuterię czy kosmetyki (bo musi mieć co miesiąc krem za 100zł) a potem pod koniec miesiąca mówi ze nie ma za co rat zapłacić za dom... ![]() Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-10-25 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#533 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() znalazłam dziś sklepik z nowa i używaną odzieżą dla dzieci i chyba się tam wybiorę po wypłacie ![]() aha, i kupiłam paczkę pampersów z lidla ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#534 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#535 |
Zadomowienie
|
i jeszcze nawiązując do leków w ciąży to rzeczywiście dziwie się czasem jak lekarze łatwa ręką przepisują tabletki... ja sama najpierw zmniejszyłam dawke luteiny a potem całkiem odstawiłam bo nie widziałam w tym sensu jak z moją ciążą wszystko było super więc po co ona? na zapas? no spe lekarz też powiedział że moge brać kiedy chce bo jest bezpieczna i ciesze się teraz że tylko po 5 sięgnęłam (w tym 3x z zalecenia lekarza na długa podróż)...
|
![]() ![]() |
![]() |
#536 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny wiem że o tym pisałyście, ale niestety nie chce mi się, nie mam teraz czasu, a potrzebuje działac. Odebrałam właśnie wyniki i wielka lipa;
Hematokryty 31,2 norma 37-47 Krwinki czerw. 3,49 n. 4,0-5,0 hemoglobina 10,7 n. 12-14 RDW-CV 14,8 n. 11,5-14,5 prosze o sposoby na podwyższenie bez leków hemoglobiny. dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
#537 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
sama jestem budowlańcem z wykształcenia, a z doświadczenia wiem, że nie ma solidnych budowlańców, no chyba że jakieś wyjątki od reguły ![]() u nas to ja grzmię - po co ten kaloryfer grzeje, przecież ciepło jest, ja w krótkim rękawie chodzę, a mój Tż zmarzlak pod kocem siedzi ![]() śliczności ![]() Cytat:
to malutko - ja dziś o wiele więcej, ale nie będe się chwalic ile ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wklepuję przepis na babeczki tartaletki: 1 szklanka mąki tortowej 1 szkl. mąki krupczatki 1/3 szkl. cukru pudru 150g masła 2 żółtka Składniki ciasta posiekac nożem, szybko zagnieśc, włożyc do lodówki na 30 minut (ciasto może byc bardzo sypkie, ciężko je zagnieśc w jedną całośc, ale nie panikowac, wyjdą) Ciastem wylepic wysmarowane wcześniej tłuszczem foremki (ja mam 10, więc robię na raty), piec około 15 minut (do zrumienienia) w temp. 180-200 st C, ja piekę w 180, bo mój piekarnik jest do d... i boję się spalic... Tartaletki podaję z masą budyniową i owocami/bakaliami lub tak jak pisałam wcześniej, jako mini szarlotki ( podpiekam chwilę w foremkach-za 3 minutki-wyjmuję, czekam aż przestygną, nakładam musu jabłkowego i posypuję kruszonką-cukier+mąka+masło i zapiekam aż się zrumienią) Tartaletki, tak jak pisałaś wera, przygotowuję np. w piątek wieczorem, w sobotę nakładam krem (nawet z rana) a popołudniu podaję. zazwyczaj wszystkie schodzą, ale fakt jak zostaną na następny dzień, nie są już tak kruche...najlepiej wtedy zostawic w pojemniczku trochę przygotowanego kremu i owoce i na świeżo przygotowac ![]()
Edytowane przez kma1982 Czas edycji: 2010-10-25 o 19:39 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
babeczki proszę o pomoc
ile należy się wynagrodzenia od pracodawcy za L4 na dziecko? Czy standardowo 80 % zwróciła się do mnie koleżanka z tym problemem, a w Kodeksie Pracy nie pisze |
![]() ![]() |
![]() |
#539 |
Wtajemniczenie
|
lilijka za opiekę na dziecko (o to Ci chodzi?) jest jak na chorobowym - 80%
#540 |
Konto usunięte
|
Dobry wieczór Mamusie
Przez weekend nie zaglądałam a tu 12 stron do nadrobienia szook ! MARIKA na mole spożywcze najlepsze są zwykłe LIŚCIE LAUROWE ,wystarczy rozlożyć je po szafkach i się wyniosą nieznosza tego zapachu ,sprawdziłam ,wypróbowałam ,działa ![]() Co do laktatora ja się też wstrzymam z zakupem ,przy małej nie potrzebowałam laktatora ona wyciągała wszystko ,jak miałam nawał to poprostu ja częściej przystawiałam i to wystarczało :ehem; A teraz trochę posmęce ostatnio coś się żle czuje ,jestem jakaś taka słaba ,rano jak wstaje to mi krew z nosa leci ,jak dlużej stoje to mi tak serce wali jakby miało wyskoczyć .... no i sie oczywiście nie wysypiam ,w nocy tak mnie biodra bola że chol... jasna,nie moge sie ułożyć no chyba że na plecach ,ale to podobno nie wskazane ... ![]() dobra Dziewczynki nie smuce już ![]() Edytowane przez 2ed2b7bd55856fc562a8a0fc0dc3e3bb1aeadf57_657ce8b8b5c69 Czas edycji: 2010-10-25 o 19:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.