![]() |
#511 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Jak bylam w urzedzie stanu cywilnego - w formularzu mielismy pytania dotyczace nazwiska to wiadomo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?
a ja przyjmę nazwisko TŻ, bo swojego nie chcę zostawiać, a przy wymawianiu mojego imienia w połączeniu z naszymi nazwiskami, to same "l" i "ł" słychać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sama bym chciała mieć dwa. no, ale trudno się mówi. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Rozeznanie
|
przed chwilą pisałaś, że nie chcesz swojego zostawiać. Post 512. A teraz, ze chcesz dwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przypomniało mi się, jak wyrabiałam swój pierwszy dowód os. Wpisałam wzrots "niski", a baba z pyskiem, że czemu ja tak chcę sobie wpisać? Że wszyscy wpisują "średni" ![]() A jak ja mam wpisać średni, jak 153cm mam? :d Dziwna baba. A zostawiam sobie lubego nazwisko, z lenistwa, nie będzie mi się chciało pisać podwójnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 |
Rozeznanie
|
e tam, a co za problem? ja tam piszę dalej tylko swoje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak więc będzie tylko jego. Edytowane przez MAGiALENA Czas edycji: 2008-02-15 o 09:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Zadomowienie
|
ja pisze oba i naprawdę czuję że tak się nazywam, z samym pierwszym czyli panieńskim jakoś dziwnie. A to dopiero 8 mies po ślubie.
MOże to zależy jak częśto trzeba się przedstawiać , ja to robię często kilka razy dziennie więc szybko się przyzwyczaiłam do tego kombosa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 |
Rozeznanie
|
musicman, masz oczywiście rację. ja 5 mcy po ślubie - dzisiaj 5-miesięcznica
![]() ![]() i strasznie mnie wkurzyło zaproszenie od rodziny TŻ na jakąś komunię zaadresowaną na K. K. Kowalscy. No przepraszam, ja się tak NIE nazywam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja chyba też bym się wkurzyła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Zadomowienie
|
ja bym olała, może to tak zwyczajowo a może oni w ogóle nie pamiętają że masz dwuczłonowe?
Nie wiem nawet czy moi teściowie pamiętają a gdyby nawet nie to przecież z drugiego jestem Kowalska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no właśnie ja też tylko panieńskiego, oczywiście, że to zgodne z prawem. Musisz użyć dwóch, tak jak masz w dowodzie, przy formalnościach urzędowych. Ale poczta, karta kredytowa, OFE itp. - niekoniecznie. I nie życzę sobie, by ktoś się do mnie zwracał w inny sposob, niż ja się przedstawiam ![]() no niby drobnostka, a ja żem mało konfliktowa, ale... jak teraz nie zareaguję, to tak będzie zawsze. Dym, dym, dym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#526 |
Rozeznanie
|
no ja też się nie przejmuję, to tak pół żartem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Raczkowanie
|
Wprawdzie do ślubu zostało nam jeszcze prawie póltora roku, ale zdecydeuje się na nazwisko TŻ. Moje imię jest długie, nazwisko długie, noi nazwisko TŻ długie, więc jak bym się zdecydowała na oba to w żadnej rubryczce by się nie zmieściło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Raczkowanie
|
Wczesniej zawsze myslalam, ze zostawie sobie dwa nazwiska, ale niezbyt szczesliwie to wszystko razem brzmi, wiec "biore" nazwisko TZta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
Zakorzenienie
|
Moje imię i nazwisko maja 18 liter. I co z tego?? Dołożę jeszcze 9 liter TŻta i też będzie dobrze. Tak jak piszecie; będę używać głównie mojego /poza papierami/. TŻ też przyjmie moje i będziemy razem się w rubryczki nie mieścić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 |
Przyczajenie
|
A co jesli para chce zmienic nazwisko na kompletnie inne?
tzn nie meza ani nie zony - jakies np z listy? Czy ktos zna procedure? Przechodzil przez to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moje imię i oba nazwiska razem razem wynoszą 27 liter. ![]() Nigdy nie miałam z tym kłopotów jeśli chodzi o podpisywanie sie zwłaszcza, że tam gdzie jest wymagane podpisanie sie całością to jest na to odpowiednia ilość miejsca. wszędzie indziej podpisuję sie wedle uznania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Zadomowienie
|
ustawa o zmianie imion i nazwisk, ale to nie takie hop siup
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 |
Wtajemniczenie
|
powiem Wam dziewczyny, że u nas to bardzo drażliwy temat
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#534 |
Zakorzenienie
|
Długość długością, ale ważne jest również zestawienie obu nazwisk. Jak brzmią ze sobą itp.
![]() |
#535 |
Rozeznanie
|
Jak to nie chce słyszeć, żebyś została przy swoim nazwisku? Dla mnei to bez sensu, a co am facet do Twojego nazwiska? Chcesz zostać przy swoim, to zostań, chcesz dwuczłonowe, to sobie dodaj ten jego cżłon - ale to co zrobisz to tylko i wyłącznie Twoja decyzja, bo to Ty będziesz to nzawisko nosić, a nie on. On już ma swoje i rozumiem, że jest zadowolony. Ty też powinnaś mieć takie, które chcesz nosić i Cis ie podoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Raczkowanie
|
ja ma podobny problem jak koleznka powyżej
chcialabym bardzo pozostać przy swoim i przyjąć też nazecznego, czyli mieć dwa > On się jednak nie zgadza, chce zebym przyjęła tylko jego i nie potrafię go przekonać. no co mam wymyślić, zeby się zgodził ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 |
Rozeznanie
|
Nic nie wymyślać. powiedzie, że to Twoje nazwisko i wyłącznie Twoja decyzja, którą juz podjęłaś i nie zamierzasz zmieniać. A on może albo zaakecptować, albo grzecznie Ci podziękować za taki związek. Małżeństwo owszem, jest wspólnotą, ale to przecież nie znaczy, że będziesz się np. ubierała w żółty, bo to ulubiony kolor Twpjego męża, ścinałą włosy, bo on lubi krótkie, nie malowała ust, bo on nie lubi szminki, zmieniła nazwsiko, jeżeli nie masz ochoty tego robić. Ja bym nic nie kombinowała, tylko powiedziął mu, że sprawa zamknięta i Ty zostajesz przy swoim. i neich on się zastanawia, co dla niego więcej znaczy : Ty czy wspólne nazwisko. Jak wybierze Ciebie, problem się rozwiązuje, natomiast jeżeli wspólne nazwisko pkaże sie dla niego ważniejsze niż Twoja osoba - czy na pewno chcesz spędzić życie z takim facetem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę, że wybór nazwiska jest pierwszym poważnym testem związku.
A właściwie osób. Bo co mówi fakt, że partner kategorycznie zabrania pozostania przy swoim nazwisku, że pojawiają się kłótnie z tego powodu? Ze są roszczenia, żądania? I nie mówię, że postępują tak tylko faceci (chociaż w zdecydowanej większości)... Jeżeli przed ślubem nie mogłabym samostanowić o samej sobie i wyznaczniku mojej tożsamości, jakim jest nazwisko (moje własne, osobiste), to czego mogłabym się spodziewać potem? ![]() Zakazów kupienia sobie butów, spotkań z koleżankami, czytania książek, własnych przemyśleń, posiadania odmiennego zdania? Jeżeli rozmowa o nazwisku nic nie pomaga i trzeba ulec pod presją partnera - niedobrze to wygląda... Ale warto rozmawiać i przekazywać swój punkt widzenia, swoje argumenty ![]()
![]() |
#540 |
Wtajemniczenie
|
Ale emocje
![]() ![]() Dałyście mi dziewczynki sporo do myślenia ![]() ![]() ![]() Doszłam do wniosku, że będę miała 2 nazwiska... i ja będę zadowolona i TŻ ![]() Muszę chyba teraz wyjaśnić niektóre rzeczy, żebyście nie pomyślały, że wychodzę za mąż za jakiegoś tyrana... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.