![]() |
#511 |
Rozeznanie
|
Dot.: PIJEMY KOKTAJLE - zielone , owocowe, warzywne - zbiorczy!
Dzisiaj był koktajl z : banan, jabłko, pomarańcza, seler naciowy, avokado
![]()
![]() |
#512 |
Wtajemniczenie
|
też interesuje mnie jarmuż
![]() na moim stoisku z warzywami właścicielka uparcie twierdzi, że to to samo co kapusta włoska ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#515 |
Raczkowanie
|
Ja kupuję jarmuż w Realu, nie zdarzył się jeszcze dzień, w którym by go tam nie było
![]()
![]() |
![]() |
#516 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.innerglow.com.au/images/i...g%20Juicer.jpg Wyciskałam już na niej nawet marchew, buraka i seler, jabłko idzie bez problemu. Polecam, bo szkoda marnować te owoce i warzywa na soki z sokowirówek/blenderów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam vitamix http://www.vitamix-blender.pl/ wszystko zamienia w sok w sekundy Zreszta nawet wyciskanie niszczy witaminy, najwiecej witamin niszczy utlenienie Szpinak moze byc mrozony, moj ulubiony to szpinak, jarmuz, ogorek, seler natkowy, pietruszka natkowa, wheat grass (nie wiem jak to po polsku), sok z cytryny i lemonki |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#518 |
Konto usunięte
|
Ale w te kilka sekund zdąży wytworzyć taką temperaturę, że zdąży zniszczyć wiele substancji, przyspieszyć utlenianie, dodatkowo tnie, a nie wyciska/wytłacza. W koktajlach z blendera dobre jest to, że zachowuje błonnik, ale na inne wartościowe substancje (ewentualnie jeszcze flawonoidy) to bym nie liczyła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co w tym zlego ze tnie a nie wyciska? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 |
Konto usunięte
|
Niszczy substancje, na których nam zależy. Czytałam o tym, zresztą nie tylko czytałam. Nie mówię, że 100% wszystkiego zostanie zniszczone, nie będe szacowała, ale na pewno spora ilość różnych związków. Z pewnością witamin, nie wiem jak to jest w przypadku flawonoidow, pod kątem blendera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 |
Konto usunięte
|
Nie zapisuję sobie linków do artykułów. Poza tym nie bardzo wiem czego nie rozumiesz? Blender działa z prędkością kilkunastu tysięcy obrotów, tnąc, więc temperaturą i bardzo szybkim cięciem niszczy m.in. witaminy, czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Na co Ty tu chcesz artykuł? Zobacz w instrukcji swojego blendera z jaką prędkością tnie produkt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj winogrona, seler naciowy i Bio cytryna ze skórką.
Do powtórzenia w upalne dni! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 | ||
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Cytat:
Bio cytryny są fajne właśnie jak chcemy użyć skórki. Edytowane przez alkaxy Czas edycji: 2014-02-15 o 15:53 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
Na to nie trzeba żadnych artykułów, chyba każdy kto skończył gimnazjum wie, że tnąc niszczymy różne substancje, że podgrzewając do wysokich temperatur, bardzo przyspieszamy utlenianie i inne reakcje degradacji cennych związków. A obie te czynności wykonuje blender, nie wykonuje ich natomiast wyciskarka. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Wtajemniczenie
|
z tego co pamiętam na moim blenderze pisało, że ostrza są z jakiejś konkretnej stali, która nie niszczy witamin. Dlaczego nie miałoby być takich ostrzy w większości blenderów, sokowirówek itd skoro sa nawet specjalne noże do krojenia sałat i nie pisze oczywiście o tych plastikowych, które swoją droga też są fajne
![]() ![]() poza tym blender wystarczy włączyć dosłownie na chwilkę, nic się nie nagrzewa, zresztą ten blender kruszy też lód, więc mozna byłoby też dorzucić, gdyby ktoś fanatycznie obawiał się, że przez tą chwilę owoce będa za ciepłe ![]() ![]()
![]() |
#528 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a utlenienie wystepuje czy blendujesz czy wyciskasz ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Cytat:
plus przez to ze wyrzucasz duza czesc owocow i warzyw tracisz wiele wlasciwosci antyoksydacyjnych Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-02-15 o 17:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja rozumiem gdybyś mówiła o gotowaniu, ale na litość Boską to że przez może 20 sekund ostrze się pokręci to od razu podgrzewa mi te owoce i witaminy niszczy? A ciekawe że jakoś lodu nie topi ta wysoka temperatura jak go kruszę. Może kupiłaś kiedyś blender ze słabym silnikiem i go zatarłaś aż dym szedł? Albo naczytałaś się zbyt wielu reklam wyciskarek ![]() BTW dziewczyny słusznie zauważyły że soki bez błonnika powodują gorsze spustoszenie w organizmie niż taki koktajl, choćby i z mniejszą ilością witamin. Spożywane w ten sposób owoce i warzywa to mega dawka cukrów prostych. Równie dobrze mogłabyś napić się słodkiego napoju multiwitaminowego. A w takim koktajlu zostaje nie tylko błonnik, ale i tłuszcze(choćby z pestek malin), oraz wszystkie cenne substancje zawarte w skórce czy miąższu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-02-15 o 17:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-02-15 o 18:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Czytałam naprawdę sporo porównań smoothie do soków i nigdzie o tej temperaturze nie pisali. Chyba, że to jakieś nowe Polskie odkrycie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-02-15 o 18:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A błonnik jest konieczny bo inaczej taki sok spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny. Bez znaczenia czy już go dostarczyłem w innym posiłku czy nie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-02-15 o 18:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Zakorzenienie
|
A ja z kolei się zastanawiam, jakim cudem stworzono ostrza, które zmniejszają utratę witamin
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() Dajcie spokój, takasobie ma taki styl i trzeba to zaakceptować ![]() Mój mąż planuje kupić sokowirówkę i teraz nie wiem czy ona też taka szkodliwa? ![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Konto usunięte
|
A ja nie pisałam, że szkodliwa, tylko że sok z sokowirówki ma obnizoną zawartosc substancji odżywczych. I zadnych uników nie robie, to jest oczywista i ogólnodostępna wiedza, ze wysoka temperatura degraduje rozne witaminy, czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Chyba, że nie umiesz zrozumiec tego, ze jak takie ostrze obraca sie 18-20 tysiecy razy na minute, to wytwarza b. wysoka temperaturę. Takze skończ swoje glupie docinki, o moich unikach i się troszkę doucz podstaw, że ruch wyzwala energię, która zwiększa temperaturę, a wysoka temperatura przyspiesza utlenianie, czy determinuje rozpad wielu substancji.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-02-15 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
winter76 - właśnie kojarzę takąsobie93 z jakiegoś innego wątku, bodajże o dietach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Konto usunięte
|
Mam nadzieje, że kojarzysz z konkretnych postów, a nie stąd, że ktoś coś tam o mnie napisał. Była dziewczyna, która kazała mi się cofnąć do biologii z podstawówki, bo napisalam, ze ziarno to owoc. Tutaj widze identyczną analogie wzgledem tego co piszę ja i pisze winter i reszta zwolenników blenderów. Aż dziw ze tyle doroslych osob ma tak niska wiedze, ze nie wie iz ruch wyzwala energie, a to temperature, ta z kolei przyspiesza utlenianie i rozpad roznych substancji. Takie rzeczy naprawde są w gimnazjum na chemii, fizyce, czy biologii. Ja przynajmniej miałam. A Wy chcecie na to jakichs super-hiper-artykułów, jakby to bylo nowe odkrycie sprzed tygodnia.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-02-15 o 19:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
Zakorzenienie
|
takasobie93 - owszem, wysoka temperatura degraduje witaminy, ale w blenderze taka temperatura nawet nie ma szans się wytworzyć - jeśli się robi koktajle, to przez kilkanaście sekund, max kilka minut
![]() + tak, kojarzę z konkretnych postów, ale już nie pamiętam, czego dotyczyły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.