KOKTAJLE I SOKI - siła owoców i warzyw :) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-11, 17:58   #511
Juno123
Rozeznanie

GG do Juno123
Dot.: PIJEMY KOKTAJLE - zielone , owocowe, warzywne - zbiorczy!

Dzisiaj był koktajl z : banan, jabłko, pomarańcza, seler naciowy, avokado Polecam!

No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej

"Ooo Muszu Ty geniuszu"

我爱你 M

Juno123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 18:06   #512
fusiacola
Wtajemniczenie

też interesuje mnie jarmuż a mrożony też jest?

na moim stoisku z warzywami właścicielka uparcie twierdzi, że to to samo co kapusta włoska raz nawet mamę posłałam, żeby zamówiła bo mi już głupio było ponownie pytać, to mama dała się wkręcić i z tą kapustą przyszła ten jarmuż to rarytas jak nie wiem a mój tż mówi, że jak w biedronce nie ma to znaczy, że taka roślina nie istnieje każdy o niej słyszał, ale nikt nie widział, a co dopiero próbował

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 18:10   #513
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
też interesuje mnie jarmuż a mrożony też jest?

na moim stoisku z warzywami właścicielka uparcie twierdzi, że to to samo co kapusta włoska raz nawet mamę posłałam, żeby zamówiła bo mi już głupio było ponownie pytać, to mama dała się wkręcić i z tą kapustą przyszła ten jarmuż to rarytas jak nie wiem a mój tż mówi, że jak w biedronce nie ma to znaczy, że taka roślina nie istnieje każdy o niej słyszał, ale nikt nie widział, a co dopiero próbował
Ja próbowałem, ale ciężko dostać, na bazarku takie oczy robią , w marketach nie ma, a w Selgrosie tylko na początku jesieni był...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 18:11   #514
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Ja próbowałem, ale ciężko dostać, na bazarku takie oczy robią , w marketach nie ma, a w Selgrosie tylko na początku jesieni był...

podejrzane

Stary 2014-02-12, 07:26   #515
joaś905
Raczkowanie

Ja kupuję jarmuż w Realu, nie zdarzył się jeszcze dzień, w którym by go tam nie było

joaś905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 10:06   #516
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Unperfect Pokaż wiadomość
Ale wyciskarka to nie jest tylko do cytrusów? Jabłka nią nie wyciśniesz. Czy się mylę?
Ja kupiłam taką z kołowrotkiem:
http://www.innerglow.com.au/images/i...g%20Juicer.jpg
Wyciskałam już na niej nawet marchew, buraka i seler, jabłko idzie bez problemu. Polecam, bo szkoda marnować te owoce i warzywa na soki z sokowirówek/blenderów.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 12:50   #517
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ja przez pare miesięcy robiłam koktajle, ale przerzuciłam się na wyciskarkę bo jednak blender/sokowirówka wiele wartościowych substancji niszczy ze względu na bardzo wysoką temperature jaką wytwarza przez te kilkanaście tysięcy obrotów na sekundę i zamiast zdrowego picia mamy dużo błonnika i malutko witamin, flawonoidów itp.
zeby do tego doszlo to musi byc naprawde kiepski blender i blenodwanie musi trwac pare dobrych minut
Ja mam vitamix http://www.vitamix-blender.pl/ wszystko zamienia w sok w sekundy

Zreszta nawet wyciskanie niszczy witaminy, najwiecej witamin niszczy utlenienie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
motyw z mrożonym szpinakiem wypróbowany, szpinak + banan ale nie podeszło mi coś by musiało do tego być żeby nie miało tego dziwnego smaku, ale już chyba nie będę kombinować zostaje przy moim duszonym na oliwie szpinaku i koktajlach ze świeżych produktów
Szpinak moze byc mrozony, moj ulubiony to szpinak, jarmuz, ogorek, seler natkowy, pietruszka natkowa, wheat grass (nie wiem jak to po polsku), sok z cytryny i lemonki

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 15:44   #518
201605161006
Konto usunięte

Ale w te kilka sekund zdąży wytworzyć taką temperaturę, że zdąży zniszczyć wiele substancji, przyspieszyć utlenianie, dodatkowo tnie, a nie wyciska/wytłacza. W koktajlach z blendera dobre jest to, że zachowuje błonnik, ale na inne wartościowe substancje (ewentualnie jeszcze flawonoidy) to bym nie liczyła.
Stary 2014-02-12, 20:36   #519
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Ale w te kilka sekund zdąży wytworzyć taką temperaturę, że zdąży zniszczyć wiele substancji, przyspieszyć utlenianie, dodatkowo tnie, a nie wyciska/wytłacza. W koktajlach z blendera dobre jest to, że zachowuje błonnik, ale na inne wartościowe substancje (ewentualnie jeszcze flawonoidy) to bym nie liczyła.
poczytaj na ten temat, asolutnie nie masz racij

i co w tym zlego ze tnie a nie wyciska?

Haters Gonna Hate
Stary 2014-02-15, 08:42   #520
201605161006
Konto usunięte

Niszczy substancje, na których nam zależy. Czytałam o tym, zresztą nie tylko czytałam. Nie mówię, że 100% wszystkiego zostanie zniszczone, nie będe szacowała, ale na pewno spora ilość różnych związków. Z pewnością witamin, nie wiem jak to jest w przypadku flawonoidow, pod kątem blendera.
Stary 2014-02-15, 13:38   #521
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Niszczy substancje, na których nam zależy. Czytałam o tym, zresztą nie tylko czytałam. Nie mówię, że 100% wszystkiego zostanie zniszczone, nie będe szacowała, ale na pewno spora ilość różnych związków. Z pewnością witamin, nie wiem jak to jest w przypadku flawonoidow, pod kątem blendera.
jak czytalas to moze polec jakis artykul na ten temat jakie substancje i jak blender niszczy?

Haters Gonna Hate

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-15, 14:12   #522
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
jak czytalas to moze polec jakis artykul na ten temat jakie substancje i jak blender niszczy?
Nie zapisuję sobie linków do artykułów. Poza tym nie bardzo wiem czego nie rozumiesz? Blender działa z prędkością kilkunastu tysięcy obrotów, tnąc, więc temperaturą i bardzo szybkim cięciem niszczy m.in. witaminy, czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Na co Ty tu chcesz artykuł? Zobacz w instrukcji swojego blendera z jaką prędkością tnie produkt.
Stary 2014-02-15, 14:14   #523
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Dzisiaj winogrona, seler naciowy i Bio cytryna ze skórką.
Do powtórzenia w upalne dni!

Stary 2014-02-15, 14:49   #524
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zapisuję sobie linków do artykułów. Poza tym nie bardzo wiem czego nie rozumiesz? Blender działa z prędkością kilkunastu tysięcy obrotów, tnąc, więc temperaturą i bardzo szybkim cięciem niszczy m.in. witaminy, czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Na co Ty tu chcesz artykuł? Zobacz w instrukcji swojego blendera z jaką prędkością tnie produkt.
Ze to jest gorsza opcja od wyciskania. Nic nie znalazlam co potwierdza twoja teorie wrecz przeciwnie ze blendowanie to lepsza opcja bo wtedy masz tez blonnink.

Haters Gonna Hate
Stary 2014-02-15, 15:52   #525
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Ze to jest gorsza opcja od wyciskania. Nic nie znalazlam co potwierdza twoja teorie wrecz przeciwnie ze blendowanie to lepsza opcja bo wtedy masz tez blonnink.
Też tak zawsze czytałam/słyszałam. Przy blendowaniu spożywamy całe warzywo czy owoc, a przy wyciskaniu już nie. Sama zaczęłam od sokowania, a później przerzuciłam się na blendowanie, bo było bardziej polecane. Min. soki powodują huśtawkę cukrową, a smoothie, dzięki zawartości błonnika, nie.

Cytat:
Dzisiaj winogrona, seler naciowy i Bio cytryna ze skórką.
Do powtórzenia w upalne dni!

O, ciekawe. Seler naciowy tylko z szejkach umiem przełknąć więc może się skuszę.
Bio cytryny są fajne właśnie jak chcemy użyć skórki.

Edytowane przez alkaxy
Czas edycji: 2014-02-15 o 15:53 Powód: dopisek
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-15, 16:47   #526
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Ale na co ja Ci tu mam dawać artykuł? Mówimy tu o totalnych podstawach praw chemii i fizyki. To, że taki koktajl z blendera zachowuje błonnik to fakt, co nie zmienia tego, że wiele cząsteczek witamin i kwasów tłuszczowych zostaje zniszczonych, czy utlenionych.

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Też tak zawsze czytałam/słyszałam. Przy blendowaniu spożywamy całe warzywo czy owoc, a przy wyciskaniu już nie. Sama zaczęłam od sokowania, a później przerzuciłam się na blendowanie, bo było bardziej polecane. Min. soki powodują huśtawkę cukrową, a smoothie, dzięki zawartości błonnika, nie.
Bo to prawda, że w koktajlu masz błonnik, ale blendowaniem niszczysz wiele cennych substancji ze względu na bardzo wysoką temperaturę jaką wytwarza blender przy kilkunastu tysiącach obrotów, do tego tnie. W zbilansowanym odżywianiu i tak błonnika jest wystarczająco, więc wolałabym niezniszczoną zawartość soku bez błonnika (a resztki z wyciskarki, tj. tzw. pulpę czyli właśnie błonnik można też wykorzystać) niż żeby niszczyć owoc tylko po to by wypić produkt razem z błonnikiem.

Na to nie trzeba żadnych artykułów, chyba każdy kto skończył gimnazjum wie, że tnąc niszczymy różne substancje, że podgrzewając do wysokich temperatur, bardzo przyspieszamy utlenianie i inne reakcje degradacji cennych związków. A obie te czynności wykonuje blender, nie wykonuje ich natomiast wyciskarka.
Stary 2014-02-15, 17:03   #527
fusiacola
Wtajemniczenie

z tego co pamiętam na moim blenderze pisało, że ostrza są z jakiejś konkretnej stali, która nie niszczy witamin. Dlaczego nie miałoby być takich ostrzy w większości blenderów, sokowirówek itd skoro sa nawet specjalne noże do krojenia sałat i nie pisze oczywiście o tych plastikowych, które swoją droga też są fajne ale takie co wyglądają na normalne. Nie znam się na tym z czego sa wykonane, bo nigdy szczególnie nie zwracałam na to uwagi, ale skoro jest oznakowanie, że to nóż nie utleniający witamin to znaczy że tak jest i nie doszukuje się problemów a co ze zwykłymi metalowymi (?) tarkami sprzedawanymi jako zachowujące witaminy do owocowych papek dla malutkich dzieci?

poza tym blender wystarczy włączyć dosłownie na chwilkę, nic się nie nagrzewa, zresztą ten blender kruszy też lód, więc mozna byłoby też dorzucić, gdyby ktoś fanatycznie obawiał się, że przez tą chwilę owoce będa za ciepłe gdy gotujemy na parze to temperatura jest już konkretna a witaminy podobno zostają

Stary 2014-02-15, 17:09   #528
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Ale na co ja Ci tu mam dawać artykuł? Mówimy tu o totalnych podstawach praw chemii i fizyki. To, że taki koktajl z blendera zachowuje błonnik to fakt, co nie zmienia tego, że wiele cząsteczek witamin i kwasów tłuszczowych zostaje zniszczonych, czy utlenionych.
.
no wlasnie dziwne ze nic nie moge znalesc na temat tego zniszczenia przez blendowanie, wrecz przeciwnie
a utlenienie wystepuje czy blendujesz czy wyciskasz

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Cytat:
\\i.
oczywiscie bo tak jest
plus przez to ze wyrzucasz duza czesc owocow i warzyw tracisz wiele
wlasciwosci antyoksydacyjnych

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2014-02-15 o 17:10
Stary 2014-02-15, 17:17   #529
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Bo to prawda, że w koktajlu masz błonnik, ale blendowaniem niszczysz wiele cennych substancji ze względu na bardzo wysoką temperaturę jaką wytwarza blender przy kilkunastu tysiącach obrotów, do tego tnie. W zbilansowanym odżywianiu i tak błonnika jest wystarczająco, więc wolałabym niezniszczoną zawartość soku bez błonnika (a resztki z wyciskarki, tj. tzw. pulpę czyli właśnie błonnik można też wykorzystać) niż żeby niszczyć owoc tylko po to by wypić produkt razem z błonnikiem.

Na to nie trzeba żadnych artykułów, chyba każdy kto skończył gimnazjum wie, że tnąc niszczymy różne substancje, że podgrzewając do wysokich temperatur, bardzo przyspieszamy utlenianie i inne reakcje degradacji cennych związków. A obie te czynności wykonuje blender, nie wykonuje ich natomiast wyciskarka.
Chyba zaraz zmierzę jaką to też "wysoką temperaturę" wytwarza mój blender
Ja rozumiem gdybyś mówiła o gotowaniu, ale na litość Boską to że przez może 20 sekund ostrze się pokręci to od razu podgrzewa mi te owoce i witaminy niszczy? A ciekawe że jakoś lodu nie topi ta wysoka temperatura jak go kruszę.
Może kupiłaś kiedyś blender ze słabym silnikiem i go zatarłaś aż dym szedł? Albo naczytałaś się zbyt wielu reklam wyciskarek
BTW dziewczyny słusznie zauważyły że soki bez błonnika powodują gorsze spustoszenie w organizmie niż taki koktajl, choćby i z mniejszą ilością witamin. Spożywane w ten sposób owoce i warzywa to mega dawka cukrów prostych. Równie dobrze mogłabyś napić się słodkiego napoju multiwitaminowego. A w takim koktajlu zostaje nie tylko błonnik, ale i tłuszcze(choćby z pestek malin), oraz wszystkie cenne substancje zawarte w skórce czy miąższu.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-02-15 o 17:23

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-15, 18:25   #530
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
no wlasnie dziwne ze nic nie moge znalesc na temat tego zniszczenia przez blendowanie, wrecz przeciwnie
a utlenienie wystepuje czy blendujesz czy wyciskasz

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

oczywiscie bo tak jest
plus przez to ze wyrzucasz duza czesc owocow i warzyw tracisz wiele
wlasciwosci antyoksydacyjnych
A co masz znaleźć? Wystarczy wiedzieć, że pod wpływem wysokiej temperatury, jaka występuje przy takich obrotach jakie wykonuje blender, niszczy się dużo cząsteczek witamin. Naprawdę nie rozumiem na co Ty tu chcesz artkykuł? Na to, że wysoka temperatura przyspiesza utlenianie, niszczy różne substancje odżywcze? Nawet jeśli są specjalne ostrza, które zmniejszą zniszczenie witamin, to nadal wytwarzana jest temperatura przy kilkunastu tysiącach obrotów. Porównanie do gotowania jest marne, gotujesz cały produkt, tutaj masz ''siekę'' która przechodzi przez ostrza blendera przy bardzo wysokiej temperaturze. Jak nie rozumiesz takich oczywistych rzeczy to trudno, ja nie będę po raz kolejny tłumaczyć, że bardzo wysoka temperatura, jaką wytwarza blender, degraduje i przyspiesza utlenianie.

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
Chyba zaraz zmierzę jaką to też "wysoką temperaturę" wytwarza mój blender
Ja rozumiem gdybyś mówiła o gotowaniu, ale na litość Boską to że przez może 20 sekund ostrze się pokręci to od razu podgrzewa mi te owoce i witaminy niszczy? A ciekawe że jakoś lodu nie topi ta wysoka temperatura jak go kruszę.
Może kupiłaś kiedyś blender ze słabym silnikiem i go zatarłaś aż dym szedł? Albo naczytałaś się zbyt wielu reklam wyciskarek
BTW dziewczyny słusznie zauważyły że soki bez błonnika powodują gorsze spustoszenie w organizmie niż taki koktajl, choćby i z mniejszą ilością witamin. Spożywane w ten sposób owoce i warzywa to mega dawka cukrów prostych. Równie dobrze mogłabyś napić się słodkiego napoju multiwitaminowego. A w takim koktajlu zostaje nie tylko błonnik, ale i tłuszcze(choćby z pestek malin), oraz wszystkie cenne substancje zawarte w skórce czy miąższu.

Gotowanie to lepsza opcja, bo gotujesz z reguły cały produkt, pokrojony na mniejsze części, przy blendowaniu wysoka temperatura działa bezpośrednio na cały koktajl, ciekawa też jestem jaką temperaturę wytarza blender na ostrzach, w trakcie pracy. Błonnik, raz, że jeśli dobrze się odżywiasz, to nie jest dodatkowo konieczny, dwa, że resztki po wyciskarkach można wykorzystać na różne sposoby, nie trzeba wcale ich wyrzucać. Można nawet je same zblendować i wrzucić do soku wyciśniętego, wtedu masz i błonnik i witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, prozdrowotne związki roślinne itd. Nie musiałam naczytać się reklam wyciskarek, wystarczy podstawowa wiedza z chemii i fizyki.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-02-15 o 18:26
Stary 2014-02-15, 18:27   #531
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
A co masz znaleźć? Wystarczy wiedzieć, że pod wpływem wysokiej temperatury, jaka występuje przy takich obrotach jakie wykonuje blender, niszczy się dużo cząsteczek witamin. Naprawdę nie rozumiem na co Ty tu chcesz artkykuł? Na to, że wysoka temperatura przyspiesza utlenianie, niszczy różne substancje odżywcze? Nawet jeśli są specjalne ostrza, które zmniejszą zniszczenie witamin, to nadal wytwarzana jest temperatura przy kilkunastu tysiącach obrotów. Porównanie do gotowania jest marne, gotujesz cały produkt, tutaj masz ''siekę'' która przechodzi przez ostrza blendera przy bardzo wysokiej temperaturze. Jak nie rozumiesz takich oczywistych rzeczy to trudno, ja nie będę po raz kolejny tłumaczyć, że bardzo wysoka temperatura, jaką wytwarza blender, degraduje i przyspiesza utlenianie.
tak, jakas fachowa wypowiedz ze dobry blender robi to co ty twierdzisz.......uroilas sobie wlasna teoria, bo nie masz na to zadnych dowodow i upierasz sie bez sensu

Haters Gonna Hate
Stary 2014-02-15, 18:31   #532
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Chyba zaraz zmierzę jaką to też "wysoką temperaturę" wytwarza mój blender (...)
Dzisiaj specjalnie macałam ostrze tuż po blendowaniu i nawet ciepłe nie było.
Czytałam naprawdę sporo porównań smoothie do soków i nigdzie o tej temperaturze nie pisali. Chyba, że to jakieś nowe Polskie odkrycie, bo przyznaje, że polskich opracowań nie czytałam.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-15, 18:36   #533
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj specjalnie macałam ostrze tuż po blendowaniu i nawet ciepłe nie było.
Czytałam naprawdę sporo porównań smoothie do soków i nigdzie o tej temperaturze nie pisali. Chyba, że to jakieś nowe Polskie odkrycie, bo przyznaje, że polskich opracowań nie czytałam.
ja tez nie, a czytam w temacie bardzo duzo, tylko fakt tez nie po polsku

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Cytat:

Gotowanie to lepsza opcja, bo gotujesz z reguły cały produkt, pokrojony na mniejsze części, przy blendowaniu wysoka temperatura działa bezpośrednio na cały koktajl, .

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2014-02-15 o 18:53
Stary 2014-02-15, 18:46   #534
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Gotowanie to lepsza opcja, bo gotujesz z reguły cały produkt, pokrojony na mniejsze części, przy blendowaniu wysoka temperatura działa bezpośrednio na cały koktajl
Też śmiechłem

A błonnik jest konieczny bo inaczej taki sok spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny. Bez znaczenia czy już go dostarczyłem w innym posiłku czy nie.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-02-15 o 18:48
Stary 2014-02-15, 19:04   #535
ekomonika
Zakorzenienie

A ja z kolei się zastanawiam, jakim cudem stworzono ostrza, które zmniejszają utratę witamin
ekomonika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-15, 19:17   #536
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
A Ty znowu swoje teorie rozsiewasz po wizażu, a jak ktoś pyta o konkrety to jak zwykle robisz unik
Dajcie spokój, takasobie ma taki styl i trzeba to zaakceptować

Mój mąż planuje kupić sokowirówkę i teraz nie wiem czy ona też taka szkodliwa?

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-15, 19:22   #537
201605161006
Konto usunięte

A ja nie pisałam, że szkodliwa, tylko że sok z sokowirówki ma obnizoną zawartosc substancji odżywczych. I zadnych uników nie robie, to jest oczywista i ogólnodostępna wiedza, ze wysoka temperatura degraduje rozne witaminy, czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Chyba, że nie umiesz zrozumiec tego, ze jak takie ostrze obraca sie 18-20 tysiecy razy na minute, to wytwarza b. wysoka temperaturę. Takze skończ swoje glupie docinki, o moich unikach i się troszkę doucz podstaw, że ruch wyzwala energię, która zwiększa temperaturę, a wysoka temperatura przyspiesza utlenianie, czy determinuje rozpad wielu substancji.

Czas edycji: 2014-02-15 o 19:23
Stary 2014-02-15, 19:22   #538
ekomonika
Zakorzenienie

winter76 - właśnie kojarzę takąsobie93 z jakiegoś innego wątku, bodajże o dietach
Stary 2014-02-15, 19:25   #539
201605161006
Konto usunięte

Mam nadzieje, że kojarzysz z konkretnych postów, a nie stąd, że ktoś coś tam o mnie napisał. Była dziewczyna, która kazała mi się cofnąć do biologii z podstawówki, bo napisalam, ze ziarno to owoc. Tutaj widze identyczną analogie wzgledem tego co piszę ja i pisze winter i reszta zwolenników blenderów. Aż dziw ze tyle doroslych osob ma tak niska wiedze, ze nie wie iz ruch wyzwala energie, a to temperature, ta z kolei przyspiesza utlenianie i rozpad roznych substancji. Takie rzeczy naprawde są w gimnazjum na chemii, fizyce, czy biologii. Ja przynajmniej miałam. A Wy chcecie na to jakichs super-hiper-artykułów, jakby to bylo nowe odkrycie sprzed tygodnia.

Czas edycji: 2014-02-15 o 19:26
Stary 2014-02-15, 19:25   #540
ekomonika
Zakorzenienie

takasobie93 - owszem, wysoka temperatura degraduje witaminy, ale w blenderze taka temperatura nawet nie ma szans się wytworzyć - jeśli się robi koktajle, to przez kilkanaście sekund, max kilka minut
+ tak, kojarzę z konkretnych postów, ale już nie pamiętam, czego dotyczyły
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości