Przesuwanie okresu / krwawienia z odstawienia - wątek zbiorczy! - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-16, 11:36   #511
kiki2109
Przyczajenie

Dot.: Jak przesunąć termin miesiączki?

a jezeli juz tak sie stalo?? to mam wziac tylko 20 tabletek?? a po 7 dniach zaczna dzialac?? czy jak to jest??
kiki2109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-16, 12:52   #512
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: Jak przesunąć termin miesiączki?

Cytat:
Napisane przez kiki2109 Pokaż wiadomość
a jezeli juz tak sie stalo?? to mam wziac tylko 20 tabletek?? a po 7 dniach zaczna dzialac?? czy jak to jest??
jeśli tak się stało to stosunki z przerwy stają się automatycznie niezabezpieczone i według ulotki trzeba wtedy zgłosić się do lekarza (tzn jeśli odbyły się stosunki w przerwie)

bierzesz normalnie 21 tabletek.. czemu niby 20? tutaj nic się nie zmienia..

a zabezpieczenie uzyskasz teraz dopiero po 7 dniach.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-16, 17:11   #513
kiki2109
Przyczajenie

Dot.: Przesuwanie okresu - wątek zbiorczy!

tak jakbym pierwszej zapomniala i ja opuscila...czyli zostaje 20 tabletek...?
kiki2109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-16, 20:26   #514
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Dziewczyny,jestescie boskie,nie pozwolilyscie mi na zrobienie czegos glupiego

Znalazlam ten watek,poniewaz dzisiaj mam 1 dzien okresu,co oznacza,ze nastepny dostane dokladnie 2 dnia urlopu.Biorac pod uwage fakt,ze moje okresy do najkrotszych i najprzyjemniejszych nie naleza,zaczelam dzisiaj kombinowac,czy nie wziasc 2 paczek tabletek pod rzad (nie biore tabletek od ponad roku,ale zostaly mi opakowania).Byloby to prawdopodobnie duzym bledem z mojej strony i sporym obciazeniem dla organizmu Ale przczytalam pierwszych kilka stron watku i stwierdzilam,ze najpierw sprobuje tymi dziwnymi sposobami przyspieszyc okres,a jak sie nie uda,to sprobuje go opuznic (wit.C itd).Mam nadzieje,ze sie uda bez tych tabletek
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-17, 10:10   #515
evelinaa18
Przyczajenie

jak przyspieszyc miesiaczke?

mam kłopot. musze przyspieszyc miesiaczke, ktora wg kalendarzyka mam dostac w czwartek czyli za 3 dni. znacie moze jakies domowe sposoby ktore ja przyspiesza chociazby o 1 lub 2 dni? bardzo mi zalezy,aby w przyszly wtorek byc juz 'po'... liczę na waszą pomoc pozdrawiam serdecznie i czekam na rady ;*
evelinaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-17, 12:10   #516
paula78
Zakorzenienie

Dot.: jak przyspieszyc miesiaczke?

archiwum .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-17, 12:25   #517
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: jak przyspieszyc miesiaczke?

wyszukiwarka nie gryzie...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-23, 18:47   #518
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Dziewczyny,a ja sobie tak mysle i mysle o tym przyspieszaniu okresu i mam pytanie:jak Wyscie to dokladnie robily?Kieliszek przed kapiela i do goracej wody?To sie moze zle skonczyc...Czy po kapieli?I na ile dni wczesniej przed okresem to u Was dzialalo?
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 19:53   #519
pristolinka
Raczkowanie

czy to jedyny sposob???

czy jedynym sposobem żeby nie mieć w danym miesiacu okresu jest przyjęcie bez przerwy dwóch opakowan tabletek antykoncepcyjnych?
czy sa inne sposoby? ( bez głupich tekstów typu zajscie w ciaze skoro okres już sie pojawił a nie chce sie go mieć w nastepnym miesiacu
pristolinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 20:35   #520
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e
Konto usunięte

Dot.: czy to jedyny sposob???

jesli dobrze zrozumialam to pewnie chodzi o to samo.......po skonczonym opakowaniu kiedy powinnas zrobic przerwe 7 dniowa poprostu jej nie robisz tylko bierzesz nastepne opakowanie......i tyle.....i nie masz miesiaczki w czasie tej przerwy.czyli okres sie nie pojawia a ty bierzesz nastepny listek tabletek.....taka informacja powinna tez byc na ulotce o ile sie nie myle......
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-27, 19:08   #521
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pristolinka Pokaż wiadomość
czy jedynym sposobem żeby nie mieć w danym miesiacu okresu jest przyjęcie bez przerwy dwóch opakowan tabletek antykoncepcyjnych?
czy sa inne sposoby? ( bez głupich tekstów typu zajscie w ciaze skoro okres już sie pojawił a nie chce sie go mieć w nastepnym miesiacu
nie, nie ma innego sposobu jak tabletki hormonalne i to tez nie zaraz po przyjeciu pierwszego opakowania...

Lacze ze zbiorczym!

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-27, 20:39   #522
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
nie, nie ma innego sposobu jak tabletki hormonalne i to tez nie zaraz po przyjeciu pierwszego opakowania...

Lacze ze zbiorczym!
tu bym spekulowala.....ja po pierwszym nie zrobilam przerwy i nie dostalam okresu dopiero po 2 drugim opakowaniu zrobilam i balam sie ze moze okres bedzie inny bardziej bolesny itp.ale bylo ok.
mysle tez ze powinno sie spytac ginekologa ....kazda kobieta jest inna i kazda moze zaaragowac inaczej na taki brak miesiaczki wywolany tabletkami.....
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-27, 20:44   #523
jaga_2001
Zakorzenienie

[1=b2061242e79199a19ea25d4 48e737c2153b1403a_5fee660 2bf23e;8026459]tu bym spekulowala.....ja po pierwszym nie zrobilam przerwy i nie dostalam okresu dopiero po 2 drugim opakowaniu zrobilam i balam sie ze moze okres bedzie inny bardziej bolesny itp.ale bylo ok.
mysle tez ze powinno sie spytac ginekologa ....kazda kobieta jest inna i kazda moze zaaragowac inaczej na taki brak miesiaczki wywolany tabletkami.....[/quote]Tylko, ze ja uwazam, zeby dac organizmowi przyzwyczaic sie do hormonow i normalnie wziac dwa opakowania. Nigdy bowiem nie wiadomo czy mimo wszystko okres i tak nie wystapi, co bardzo czesto sie zdarza, z tymze jest np. slabszy i trwa krocej. Hormony to jednak hormony i tu radzilabym z nimi na poczatku dosc ostroznie podchodzic.

AV by jaga_2001
Stary 2008-06-28, 11:53   #524
pristolinka
Raczkowanie

Cytat:

Lacze ze zbiorczym!
wiem, ze przyjęcie tabletek hormonalnych to jedyny sposób przesunięcia okresu, moze dokładnie wyjasnie o co pytam. dwa lata temu zażywałam tabletki harmonet, na które bardzo dobrze reagowałam, potem przestałam je brać. z tego co pamietam jeśli od nowa, po przerwie zaczyna sie przyjmowac tabletki, to pierwsza tabletke, z pirwszego opakowania nalezy przyjać pierwszego dnia okresu, tak czy myle sie???

w srodę mam mieć okres a w czwartek mam wizyte u prywatnej gin. wiec dzien po pierwszym dniu okresu za miesiac mam wesele a okres bardzo zle znosze, silny bol i krwawienie. zaluje ze wczesniej nie pomyslalam ale wizyty nie przesune
czy to jedyny sposob z tymi tabletkami, czy sa jakies tabletki które da sie zazyc po okresie lub w trakcie ale juz po pierwszym dniu okresu,a miesiac przed nastepnym zeby sie nie pojawil? wiem, ze nalezy nie robic przerwy w normalnym przyjmowaniu ale same widzicie jaka mam sutuacje. boje sie ,ze znam odpowiedz. dodam, ze to wazne inaczej nie ingerowałabym tak w organizm tylko po to zeby okres przesunac, chociaz mam zamiar wrucić do tabletek wiec pewnie nie byloby to tak do konca tylko z tego powodu.
Stary 2008-06-28, 16:27   #525
alesya24
Raczkowanie

Dziewczyny ja tez mam taki problem....
chce wyjechac a okres ni jak mi w tym czasie nie pasuje, biore dopiero pierwsze opakowanie novinette, z ktorego zostaly mi jeszcze wie tabletki. nie chce robic przerwy w ich stosowaniu, niestety od kilku dni mimo ze biore tabletki regolarnie pojawily mi sie krwawienia a raczej plamienia i bole brzuszka jak na miesiaczke? co to moze oznaczac? poradzcie
buzka
alesya24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-28, 16:32   #526
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pristolinka Pokaż wiadomość
wiem, ze przyjęcie tabletek hormonalnych to jedyny sposób przesunięcia okresu, moze dokładnie wyjasnie o co pytam. dwa lata temu zażywałam tabletki harmonet, na które bardzo dobrze reagowałam, potem przestałam je brać. z tego co pamietam jeśli od nowa, po przerwie zaczyna sie przyjmowac tabletki, to pierwsza tabletke, z pirwszego opakowania nalezy przyjać pierwszego dnia okresu, tak czy myle sie???

w srodę mam mieć okres a w czwartek mam wizyte u prywatnej gin. wiec dzien po pierwszym dniu okresu za miesiac mam wesele a okres bardzo zle znosze, silny bol i krwawienie. zaluje ze wczesniej nie pomyslalam ale wizyty nie przesune
czy to jedyny sposob z tymi tabletkami, czy sa jakies tabletki które da sie zazyc po okresie lub w trakcie ale juz po pierwszym dniu okresu,a miesiac przed nastepnym zeby sie nie pojawil? wiem, ze nalezy nie robic przerwy w normalnym przyjmowaniu ale same widzicie jaka mam sutuacje. boje sie ,ze znam odpowiedz. dodam, ze to wazne inaczej nie ingerowałabym tak w organizm tylko po to zeby okres przesunac, chociaz mam zamiar wrucić do tabletek wiec pewnie nie byloby to tak do konca tylko z tego powodu.
Tak, pierwsza tabletke zawsze przyjmuje sie pierwszego dnia okresu, niezaleznie czy to pierwsze w zyciu opakowanie czy to pierwsze opakowanie po przerwie.

Powtorze sie. Nie ma innych tabletek, jak hormony, ktore przesunelyby miesiaczke. Gdyby byly to mysle, ze juz dawno by o nich dudniono i kazda kobieta by o nich wiedziala...
Cytat:
Napisane przez alesya24 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja tez mam taki problem....
chce wyjechac a okres ni jak mi w tym czasie nie pasuje, biore dopiero pierwsze opakowanie novinette, z ktorego zostaly mi jeszcze wie tabletki. nie chce robic przerwy w ich stosowaniu, niestety od kilku dni mimo ze biore tabletki regolarnie pojawily mi sie krwawienia a raczej plamienia i bole brzuszka jak na miesiaczke? co to moze oznaczac? poradzcie
buzka
a co na to ulotka?

AV by jaga_2001
Stary 2008-06-28, 16:57   #527
pristolinka
Raczkowanie

Cytat:
Tak, pierwsza tabletke zawsze przyjmuje sie pierwszego dnia okresu, niezaleznie czy to pierwsze w zyciu opakowanie czy to pierwsze opakowanie po przerwie.

Powtorze sie. Nie ma innych tabletek, jak hormony, ktore przesunelyby miesiaczke. Gdyby byly to mysle, ze juz dawno by o nich dudniono i kazda kobieta by o nich wiedziala...
no tak kurcze to chyba pozostaje mi sie modlic żeby okres wypadl jednak w czwartek albo dorwac gin. w przychodni panstwowej we wt. i sprobowac sie dostac na wizyte ale terminy byly az na sierpien wiec kolejka zainteresowanych musi byc duza, no i co powiedziec, ze to wazne bo chce sobie okres przesunac, juz widze mine tej baby ktora rejestruje, poza tym pewnie nic z tego. smutno mi
Stary 2008-07-02, 14:51   #528
klaudia11999933
Przyczajenie

Question Okres

Czy mogę przesunąć lub całkowicie pozbyć sięokresu na okres 1 miesiąca ??

Mam prawie 15 lat i jadę na wakacje do Włoch. Niestety, w czasie wyjazdu wypada mi okres... Rok temu było tak samo i z tego powodu nie mogłam kąpać się w morzu i było to ogólnie bardzo kłopotliwe. Czy w związku z tym mogę coś zrobić aby pozbyć się okresy na jakiś czas ?

Bardzo proszę o pomoc.
klaudia11999933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-02, 14:54   #529
ushia
Zadomowienie

Dot.: Okres

małolata jeszcze jestes (bez urazy! ), sprawa jest dosc trywialna, wiec przesuwanie okresu hormonami to raczej zły pomysł
bo mozna - jezeli bierzesz tabletki, to nie robiac przerwy miedzy opakowaniami nie masz okresu
ale jak wspomnialam szkoda sie faszerowac, no i chyba juz za pozno - nie zdazysz, zwlaszcza ze dobranie wlasciwych tabletek niekiedy trwa miesiacami

zainwestuj po prostu w tampony
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-02, 14:56   #530
HollyG
Zadomowienie

tampony tylko i wyłącznie, bo Twój układ hormonalny się kształtuje i to byłoby głupie faszerować się pigułkami, tymbardziej ,ze nie zdążyłabyś isę do nich przyzwyczaiić. poza tym baaaaardzo możliwe, że zmiana klimatu opóźni okres - ja tak miałam.
HollyG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-02, 15:49   #531
nask
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ushia Pokaż wiadomość
małolata jeszcze jestes (bez urazy! ), sprawa jest dosc trywialna, wiec przesuwanie okresu hormonami to raczej zły pomysł
bo mozna - jezeli bierzesz tabletki, to nie robiac przerwy miedzy opakowaniami nie masz okresu
ale jak wspomnialam szkoda sie faszerowac, no i chyba juz za pozno - nie zdazysz, zwlaszcza ze dobranie wlasciwych tabletek niekiedy trwa miesiacami

zainwestuj po prostu w tampony

Podpisuje sie
Nie probuj interweniowac w mlody orgaznim bo narobisz tylko szkod sobie.
Tampony powinny pomoc tylko koniecznie pocwic wczesniej!

Pozdrawiam i udanych wakacji !
nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-04, 08:33   #532
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
Owszem. ja go czasami stosuje jak mam cos śpiewac i może mi w tym czasie okres wypaść, a nie chcę przesuwac pigulkami. Duphaston ma działanie antyporonne, czyli nie dopuszcza do rozpoczęcia sie krwawienia po prsotu. Z tym, że zeby mieć pewność, że zadziała, trzeba zacząc brać troche wcześniej, a nie np. dzień przed spodziewanym okresem. Czyli np. bierzesz od szesnastego dnia cylku do dwudziestego siódmego, bo chcesz okres o dwa dni przesunąć. Z tym, że to właśnie daje te dwa , trzy dni, jak potzrebowałam więcej, to mi lekarka kazała brać drugie opakowanie pigułek po prostu.
ja biorę Duphaston i nie zauważyłam takiego działania biorę go zgodnie z zaleceniami lekarza od 19 dc, wcześniej była to luteina i okres zawsze jak w zegarku

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-04, 20:24   #533
Teje
Rozeznanie

Hmm, ja biorę od 16stego dnia cyklu. I u mnie działa, jeżeli chcę zyskac dwa dni, wystarczy, że dwa razy dziennie wezmę duphaston i i już tego dnia okresu nie dostanę. Ale może to u każdego inaczej działa...
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-06, 12:15   #534
YaKuZa15
Przyczajenie

tabletki

Szukam tabletek, które sprawią opuźnienie mieszączki, ale takie które nie powodują przebarwień skóry po opalaniu. Czy są takie? Czy możne je kupić bez recepty?
YaKuZa15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-06, 13:13   #535
owieczkaa
Zakorzenienie

Dot.: tabletki

Jak to opóźnienie miesiączki? Tylko tabletkami antykonceocyjnymi mozesz w pewnym stopniu opóźnić okres, ale nigdy nie masz gwarancji, że nie wystapią plamienia.
Stary 2008-07-07, 22:17   #536
ania2444
Przyczajenie

Dziewczyny... mam problem... przesunełam sobie okres no-spą , brałam te tabletki przez 10 dni i przestałam brać 4 dni temu i jeszcze okresu nie dostalam... a 22 wyjezdzam i nie chce dostac na wyjazd ale jak znowu zaczne je brac to wogole sie moze skomplikować.. jak mylsicie ? boje sie że nie dostaneokresu ... :/
ania2444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-07, 23:35   #537
ryska1308
Przyczajenie

GG do ryska1308

Jadę nad może...przez tydzień czasu mam do zwiedzenia sunrise i imprezę w Szwecji i nie chce mieć okresu, a na 100% będę mieć, bo mam regularny ;(
każdy mówi spójrz do archiwum..a tam dużo opcji, ale nie wiadomo które są dobre..albo niekompletne informacje...
>np to moczenie nóg...trzeba zacząć tydzień przed planowaniem okresu... ? 3 dni ?
>wolę nie ryzykować z tabletkami anty.
>najlepiej chyba będzie wybrać się do lekarza i powiedzieć,ze ma się strasznie obfite krwawienia xD da jakieś tabletki może, co opóźnią lub zmniejsza intensywność okresu.w moim przypadku zmniejszenie intensywności nie pomoże ;(

PS. co do ciąży, to ja miałam taki przypadek, wzięłam tabletkę 72h i podziałało,chociaż myślałam,ze jestem już w ciąży.A to wszystko przez stres spowodowany tą wieścią.
Doznałam wstrząsu z tego powodu, trafiłam do szpitala i zrobili mi test ;p..śmieszne,ale okazało sie,że nie jestem w ciąży.Także uważajcie, bo sam stres powoduje objawy ciąży- częste chodzenie do toalety na oddawanie moczu, mdłości itp (w moim przypadku)

Wracając do tematu, czy znane są metody pewne? Czy sądzicie,ze mogłabym "zbajerować" lekarza ?
ryska1308 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-08, 12:32   #538
owieczkaa
Zakorzenienie

No wiesz, jedyne tabletki które moze przepisac lekarz to tabletki z hormonami - jezeli uznajesz cenę rozwalenia sobie gospodarki hormonalnej, ktora dziala dobrze - bo okresu masz regularne, za cene imprezy i zwiedzania, to oczywiscie mozesz zbajerowac lekarza, chociaz jak ja np patrze na mojego to sie boje odezwac, choć on stara sie byc miły
Stary 2008-07-08, 14:24   #539
Zuziaczek0607
Przyczajenie

Hej mam dosc duzy problem i obawiam sie ze nic sie nie da z tym zrobic....w poniedzialek mam wyjechac nad morze( wyjazd nieplanowany) a we wtorek mam dostac okres a tygodniowy pobyt nad morzem z okresem to nic fajnego,czy da sie jeszcze cos zrobic zeby przesunac okres??
Zuziaczek0607 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-08, 15:08   #540
owieczkaa
Zakorzenienie

Jeszcze raz powtarzam (chociaz nie zaszkodzi uzyc wyszukiwarki - nawet w tym watku bylo to poruszane wielokrotnie) Tylko za pomocą hormonów mozna przesunąć okres!!!!!! I to bez gwarancji, ze nie wystapią plamienia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości