Hejsterskie filolożki - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-05, 21:43   #511
tamtaglista
Zakorzenienie

Dot.: Hejsterskie filolożki

Hiszpańska I jutro mój pierwszy PNJ i mimo, że to nie jest mój pierwszy egzamin (skończyłam licencjat na administracji i dalej kontynuuję), to jestem straaasznie zorana. Ale ja należę do niewierzących w siebie, co to "nie zdam nie zdam" gadają pod nosem a wychodzą z db lub bdb. Tylko nie wiem jak teraz, myślę, że musi być dobrze - przecież zawsze sobie radziłam
Stary 2013-06-05, 21:53   #512
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamtaglista Pokaż wiadomość
Hiszpańska I jutro mój pierwszy PNJ i mimo, że to nie jest mój pierwszy egzamin (skończyłam licencjat na administracji i dalej kontynuuję), to jestem straaasznie zorana. Ale ja należę do niewierzących w siebie, co to "nie zdam nie zdam" gadają pod nosem a wychodzą z db lub bdb. Tylko nie wiem jak teraz, myślę, że musi być dobrze - przecież zawsze sobie radziłam
Będzie będzie Powodzenia

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-05, 22:34   #513
rabbithearted
Raczkowanie

Chciałabym się pouczyć hiszpańskiego jako takiego, a nie rzeczy ogólnofilologicznych
Ostatnio tylko literaturoznawstwo, literatura i historia.
rabbithearted jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 13:28   #514
tamtaglista
Zakorzenienie

U mnie teorie uczenia i nauczania, pedagogika i inne syfy. Jakoś mało mi języka w tym wszystkim. Zobaczymy jak pójdzie Wakacje tak czy siak będą na szlifowanie języka jako takiego
Stary 2013-06-06, 14:51   #515
seductivee
Zakorzenienie

U nas to samo. Takie uroki filologii Przed pójściem na studia myślisz, że jak wyjdziesz z dyplomem to będziesz ładnie i płynnie mówić na różne tematy, a tu kicha.

Stary 2013-06-06, 14:58   #516
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Dostałam 3 z pracy semestralnej z historii literatury :/ Najlepsze jest to, że nie wiem, co miałam tam źle, co się gościowi nie podobało. Na 13 stron zaznaczył mi źle jeden przypis i jedną nazwę własną (zapomniałam dać wielkiej litery), a tak to nic nigdzie nie ma, tylko wielkie 3 na środku To skąd niby mam wiedzieć, co jest nie tak i co następnym razem zrobić lepiej..

No a poza tym to nie będzie koła z tych ćwiczeń, więc liczyć się będzie tylko ta jedna ocena z pracy, czyli 3 w indeksie..
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 15:20   #517
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Dostałam 3 z pracy semestralnej z historii literatury :/ Najlepsze jest to, że nie wiem, co miałam tam źle, co się gościowi nie podobało. Na 13 stron zaznaczył mi źle jeden przypis i jedną nazwę własną (zapomniałam dać wielkiej litery), a tak to nic nigdzie nie ma, tylko wielkie 3 na środku To skąd niby mam wiedzieć, co jest nie tak i co następnym razem zrobić lepiej..

No a poza tym to nie będzie koła z tych ćwiczeń, więc liczyć się będzie tylko ta jedna ocena z pracy, czyli 3 w indeksie..
U mnie było lepiej. Też trzeba było napisać pracę zaliczeniową, ale liczyły się też aktywności. No i parę ocen zebrałam za to. Tylko, że na nic mi się to zdało, bo i tak ocena końcowa była wystawiona tylko z tej pracy I 3 wyszło, a miałam pozaznaczane tylko np. błędy w przypisach, czy brak jakichś akapitów Nie liczy się treść, tylko forma jak widać.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-06, 15:43   #518
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
U mnie było lepiej. Też trzeba było napisać pracę zaliczeniową, ale liczyły się też aktywności. No i parę ocen zebrałam za to. Tylko, że na nic mi się to zdało, bo i tak ocena końcowa była wystawiona tylko z tej pracy I 3 wyszło, a miałam pozaznaczane tylko np. błędy w przypisach, czy brak jakichś akapitów Nie liczy się treść, tylko forma jak widać.
Jak ja was dobrze rozumiem. U mnie na jednym z przedmiotów dostałam 3 i 3+ za kolokwia. Na ocenę końcową miała się jeszcze składać aktywność (facet kilka razy mówił, że aktywność podnosi ocenę końcową, że jest bardzo ważna itp.). Pomimo tego, że miałam ze 4 plusy to i tak do indeksu dostałam 3+. Najlepsze jest to, że ani jednego, ani drugiego kolokwium nie byłabym w stanie poprawić, bo on właściwie błędów nie zaznacza (w obydwu zaznaczył mi ze 2 błędy stylistyczne i zero merytorycznych). Byłam nawet na dyżurze się spytać co jest z tmi pracami nie tak, ale przez 30min jego gadania nie dowiedziałam się niczego konkretnego.

Za to jestem bardzo zadowolona, jeżeli chodzi o pracę licencjacką. odebrałam dziś sprawdzoną i właściwie żadnych błędów z zawartością nie ma, są tylko jakieś błędy stylistyczne, czy ortograficzne
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 15:45   #519
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linka_12 Pokaż wiadomość
Jak ja was dobrze rozumiem. U mnie na jednym z przedmiotów dostałam 3 i 3+ za kolokwia. Na ocenę końcową miała się jeszcze składać aktywność (facet kilka razy mówił, że aktywność podnosi ocenę końcową, że jest bardzo ważna itp.). Pomimo tego, że miałam ze 4 plusy to i tak do indeksu dostałam 3+. Najlepsze jest to, że ani jednego, ani drugiego kolokwium nie byłabym w stanie poprawić, bo on właściwie błędów nie zaznacza (w obydwu zaznaczył mi ze 2 błędy stylistyczne i zero merytorycznych). Byłam nawet na dyżurze się spytać co jest z tmi pracami nie tak, ale przez 30min jego gadania nie dowiedziałam się niczego konkretnego.

Za to jestem bardzo zadowolona, jeżeli chodzi o pracę licencjacką. odebrałam dziś sprawdzoną i właściwie żadnych błędów z zawartością nie ma, są tylko jakieś błędy stylistyczne, czy ortograficzne
U mnie to samo z pracą licencjacką Byłam zdziwiona, że nawet tych ortografów i stylistycznych była tylko garstka. To mnie podniosło na duchu, bo to jednak oznacza, że coś umiem (chyba )

Stary 2013-06-06, 15:52   #520
MoniaS93
Rozeznanie

Aaaaaa, dziewczyny, jestem taka dumna z siebie DD zaliczyłam dziś morfologię języka na 4.5 ! A byłam osobą, która miała chyba największe w grupie problemy z nauczeniem się... Od dziś wierzę, że mogę wszystko.

A jak wasze zaliczenia, filolożki?
Stary 2013-06-06, 15:53   #521
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Pracy zaliczeniowej z literatury nawet nie oddałam
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 15:58   #522
tamtaglista
Zakorzenienie

Nie wiem jak zaliczenia, ogarniam durną pedagogikę, która z pedagogiką nic wspólnego nie ma... Ale net mi muli bo transfer wykorzystałam i szlag mnie trafia, także spoko Ciekawa jestem jak dziś poszło, ale trzeba trochę cierpliwości. Najwyżej nie będę już hejterską filoloshkom
Stary 2013-06-06, 16:01   #523
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaS93 Pokaż wiadomość
Aaaaaa, dziewczyny, jestem taka dumna z siebie DD zaliczyłam dziś morfologię języka na 4.5 ! A byłam osobą, która miała chyba największe w grupie problemy z nauczeniem się... Od dziś wierzę, że mogę wszystko.

A jak wasze zaliczenia, filolożki?

U mnie w następnym tygodniu zaczną się wpisy, a później sesja. Muszę jeszcze dokończyć licencjacką...

Stary 2013-06-06, 17:35   #524
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Dot.: Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki

Cytat:
Mnie po wczorajszym odcinku Gry o tron tak sparaliżowało, że do tej pory nie dam rady nic robić
dobre

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 19:19   #525
seductivee
Zakorzenienie

W 2 godziny napisałam wstęp i zakończenie pracy lic. Jeszcze tylko to przetłumaczyć i wstawić do pracy i finito! No chyba, że promotorowi się nie spodoba, to będziemy poprawiać Ale póki co jest mi lepiej na duszy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-06, 20:08   #526
201604181004
Konto usunięte

Ja już mam połowę wpisów tj 6 za sobą.
jeszcze zostało 6 najgorszych egzaminów wszystkie rodzaje gramatyk, literatura i praktyczna nauka
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 00:05   #527
rabbithearted
Raczkowanie

Koło ze wstępu do literaturoznawstwa napisane, czy zaliczone, okaże się. Mam nadzieję, że tak, bo w przyszłym tygodniu mam 3 zaliczenia i 3 zerówki.
Na szczęście część z nich jest z PNJ, więc wreszcie trochę hiszpańskiego <3

I żeby nie było, szłam na filologię ze świadomościa tego, co mnie czeka. Lubię literaturę i historię, ale czasami jednak frustruje mnie, że na sam język tak mało czasu zostaje nieraz... No ale od przyszłego roku mam niemal wszystkie przedmioty po hiszpańsku, także nic straconego.
rabbithearted jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 08:08   #528
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
W 2 godziny napisałam wstęp i zakończenie pracy lic. Jeszcze tylko to przetłumaczyć i wstawić do pracy i finito! No chyba, że promotorowi się nie spodoba, to będziemy poprawiać Ale póki co jest mi lepiej na duszy.
czyli najpierw piszecie po polsku a dopiero tłumaczycie?

pytam. bo ja z polskiej jestem

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 10:06   #529
mell002
Zadomowienie

Nie jestem w stanie zacytować wszystkich postów, bo wtedy mój byłby długi jak niektóre recenzje na KWC, dlatego napiszę zbiorowo - gratuluję wszystkim.

Ze swojego filologicznego placu boju dodam, że kultura amerykańska i niemiecki zaliczone (ćwiczenia), a ustny z historii USA zdany na 5.
Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość

Pytanie nie do mnie, nie bronię się też w tym roku, ale mnie dotyczy, więc się wtrącę - zawsze kiedy mam pracę do oddania, piszę od razu w języku docelowym, nie widzę potrzeby podwajania roboty, z resztą źródła też dozwolone są tylko w docelowym i wtedy to on automatycznie staje się językiem, w którym myślę.

Edytowane przez mell002
Czas edycji: 2013-06-07 o 10:09
mell002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-07, 10:13   #530
Konto usunięte

Swoje prace zawsze piszę od razu po rosyjsku... jest mi łatwiej i zajmuje mi to mniej czasu. Czasem po polsku stworzę takie konstrukcje, że szukanie odpowiedników w języku rosyjskim zajmuje mi zbyt wiele

BTW, nadrabiam zaległości i to z całkiem dobrym skutkiem
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 12:33   #531
plywok
Zakorzenienie

badziewne gÓwno z gramatyki jedno zaliczone na 5. jeszcze tylko dwa w przyszłym tygodniu.
a w następnym egzamin w sesji, z tego gÓwna.

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Napisane przez mell002 Pokaż wiadomość

Pytanie nie do mnie, nie bronię się też w tym roku, ale mnie dotyczy, więc się wtrącę - zawsze kiedy mam pracę do oddania, piszę od razu w języku docelowym, nie widzę potrzeby podwajania roboty, z resztą źródła też dozwolone są tylko w docelowym i wtedy to on automatycznie staje się językiem, w którym myślę.
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41201749]Swoje prace zawsze piszę od razu po rosyjsku... jest mi łatwiej i zajmuje mi to mniej czasu. Czasem po polsku stworzę takie konstrukcje, że szukanie odpowiedników w języku rosyjskim zajmuje mi zbyt wiele

BTW, nadrabiam zaległości i to z całkiem dobrym skutkiem [/QUOTE]
no tak mi się wydawało.
bo piszesz raz po polsku to się męczysz, aby cos stworzyć. no i przetłumaczenie, mimo znajomości języka też trochę czasu zajmuje.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 12:38   #532
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość

Tak, ja piszę najpierw po polsku, dlatego że w tym języku myślę i mam zdecydowanie większy zasób słownictwa Robota jest taka sama, bo piszę po polsku bardzo szybko, a później posługując się słownikiem i translatorem wychodzą mi bardzo ładne zdania i nie zajmuje to dużo czasu
Jakbym pisała od razu po rosyjsku to zdania byłyby "płaskie" i większość zwrotów by się powtarzało
Taki mój sposób

Stary 2013-06-07, 17:06   #533
invisible_01
Zakorzeniona

Moim zdaniem można zauważyć, kiedy praca została przetłumaczona, a kiedy napisana od razu w języku docelowym - nie mówię, że zawsze, ale jednak moja wykładowczyni z literatury mówiła, że rozpoznaje takie prace, nawet jeśli delikwent przetłumaczył je dobrze. Ja piszę od razu w języku docelowym, bo mimo, że z polskiego mam większy zasób słów, to i tak nie wszystko da się przetłumaczyć, a poza tym wolałam od 1-go roku ćwiczyć pisanie w obcym języku, bo potem idzie to już sprawniej
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 17:23   #534
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem można zauważyć, kiedy praca została przetłumaczona, a kiedy napisana od razu w języku docelowym - nie mówię, że zawsze, ale jednak moja wykładowczyni z literatury mówiła, że rozpoznaje takie prace, nawet jeśli delikwent przetłumaczył je dobrze. Ja piszę od razu w języku docelowym, bo mimo, że z polskiego mam większy zasób słów, to i tak nie wszystko da się przetłumaczyć, a poza tym wolałam od 1-go roku ćwiczyć pisanie w obcym języku, bo potem idzie to już sprawniej
Dokładnie
Stary 2013-06-07, 18:30   #535
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale ja nie wrzucam takiego polskiego tekstu do translatora Ja robię sobie taki skrót myślowy, a później patrzę na to co napisałam i piszę po rosyjsku już w edytorze Nie tłumaczę dosłownie tego co napisałam, szukam zamienników, synonimów tak by zdanie brzmiało ładnie, ale było składne w języku obcym Bo nawet najładniej brzmiące zdanie w języku polskim, może w języku obcym brzmieć i wyglądać źle.
Dla mnie takie pisanie jest o wiele łatwiejsze i pozwala mi na zapamiętanie większej ilości słów
Ja nie mam problemów z pisaniem w języku obcym na żywo, bez translatorów i słowników, ale jeśli chodzi o duże prace to jednak muszę robić to w taki sposób Po prostu tak mi jest łatwiej Zresztą każdy ma dla siebie swoją metodę, czy to dotyczącą pisania prac, czy też nauki

Stary 2013-06-07, 18:54   #536
201604181004
Konto usunięte

Piszę od razu w języku docelowym, na studiach od początku kazali już myśleć w obcym języku i przyjąć go jako swój, więc weszło w nawyk.
U mnie jeszcze...
4 egzaminy zostały.
właściwie same najgorsze.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 20:10   #537
MaLibu 2o
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lioele Pokaż wiadomość
Co myślicie o filologii bałkańskiej?
Może są tu jakieś studentki tego kierunku?
ja w zasadzie jestem, ogolnie bardzo przyjemny kierunek, a wrecz po doswiadczeniach z poprzednimi studiami moge powiedziec ze teraz na filologii czuje sie prawie jak na wakacjach
Co jakis czas tez na uniwerku/naszej katedrze sa rozne "wydarzenia" organizowane, wiec nie jest zle (to akurat na plus w porownaniu z poprzednim wydzialem, ale tez z tego powodu mam pewnie nie duze wymagania w tej kwestii obecnie), ostatnio np wyklad nam przepadl (akurat u mnie dosc czesto przepadaja zajecia, ale to inna historia..) bo byl goscinny wyklad Wiktora Batera haha, Drabineczka, bylas?

co do samej sesji to poki co mam tylko wpis z wf i greki, ale jakos sie nawet nie przejmuje:brzyd al:
MaLibu 2o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-07, 20:13   #538
seductivee
Zakorzenienie

Ja też się sama sobie dziwię, że nie przeżywam tej sesji (póki co) Ale po sesji na 2 roku, już chyba żadna mi nie będzie straszna

filologia bałkańska - ciekawy kierunek

Stary 2013-06-07, 20:48   #539
pandayox
Raczkowanie

witam filolożki na którą filologię lepiej się zdecydować : czeska vs ukraińska vs niderlandzka ? po której są lepsze perspektywy pracy oraz większe zapotrzebowanie na język ?
pandayox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 21:00   #540
Konto usunięte

Opowiem wam coś asesyjnego i astudyjnego, ale coś, co mnie tak dobiło, że masakra. Zmieniam w tym roku mieszkanie, razem z TŻ po prawie miesięcznych poszukiwaniach znaleźliśmy śliczne, niedrogie mieszkanko w centrum. Od razu szalenie mi się spodobało, umówiliśmy się za 3 dni na podpisanie umowy, bo musieliśmy zebrać pieniądze. I co? I godzinę przed podpisaniem dzwoni do nas kobieta, że wynajęła komuś innemu, bo ta para nie chciała, by wstawiali lodówkę do kuchni. Ja nie mogę, mam dość. Co za ludziska!

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Niderlandzka, zdecydowanie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości