|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku | |||
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 5,71% |
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy |
2 | 5,71% |
Mamusie sierpień 2014 ! |
10 | 28,57% |
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują |
1 | 2,86% |
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki |
4 | 11,43% |
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach |
0 | 0% |
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy |
4 | 11,43% |
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! |
12 | 34,29% |
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie sierpień 2014
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#512 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wygrywam, młodziaki! ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Podobno to standardowe badanie w ciąży. Cytat:
Cytat:
![]() Ja dziś znów trochę zaplamiłam... Gin kazał mi zadzwonić, gdyby się powtórzyło, ale tego było malutko i nic mnie nie pobolewa, czuję się dobrze (totalnie zmęczona, ale to inna sprawa ![]() ![]() Dziś zawiozłam jeszcze mocz do analizy, już mam wyniki - wszystko ok ![]() Do tego odebrałam tzw. "poufne" - też oczywiście ok ![]()
![]() |
#513 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ło to sybko Ci założył ja mam mieć dopiero 28 stycznia wizytę bo dzidizuś jest młodszy o tydzień niż wskazują wszystkie obliczenia i lekarz powiedział że wcześniej nie ma co mam zrobić badania i wtedy założy kartę chyba że będzie się coś działo to mam przyjść wcześniej ja mam 23 lata ![]()
![]() |
#514 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
O badaniach prenatalnych mówił abym poczytała na tej stronie http://www.badaniaprenatalne.pl/ A co do badań zlecił mi morfologię, mocz, grupę krwi z odczynnikiem Coombsa, poziom glukozy we krwi, VDRL (USR) - nie wiem co to, badanie w kierunku HIV i HCV, toksoplazmozę i różyczkę. Dużo tego, no ale jak trzeba. Orientuje się może któraś z Was czy lekarz rodzinny może mi wypisać skierowanie do szpitala na któreś z tych badań czy muszę wszystko prywatnie robić?????? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#515 | |
Rozeznanie
|
kurcze... ja w ostatnim czasie byłam dwa razy w ciąży ale różyczki mi nikt nie zlecił.
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Wytłumaczycie mi dziewczyny jak się robi te podpisy np suwaczki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
Rozeznanie
|
Korzystasz np z tej strony http://www.suwaczek.pl/ a potem ppatrz po prawej w niebieskiej ramce jest BLOG i jest dokładnie opisane co zrobić jak chcesz dodać suwaczek w danej lokalizacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#517 |
Rozeznanie
|
A obrazki przy nazwie jak się wkleja? sprawdzałam w ustawieniach ale tego nie widzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#518 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() VDLR to kiła ![]() A co do pytania o skierowanie - nie wiem... ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#519 |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hej dziewczyny!
Melduje sie po malej przerwie, juz z Polski. Polecialam pelna obaw, choc tutejszy lekarz zapewnial, ze spokojnie latac mozna do 30 tyg ciazy. Dzis poszlam do gina aby sie upewnic, czy wszystko ok i mialam rowniez wiele pytan. Gin potwierdzil, ze latac mozna takze w 1 trymestrze i nie jest to dla dziecka szkodliwe, chyba ze ciaza jest zagrozona to oczywiscie zmienia postac rzeczy. Takze te z Was ktore planuja loty, moga spokojnie bukowac bilety choc oczywiscie warto odwiedzic gina tuz przed podroza. Na wizycie mialam robione USG, ale widac bylo tylko pecherzyk ciazowy, mimo ze wg OM jestem juz prawie w 8 tyg i termin na 1.08. Zbytnio sie tym nie zmartwilam, bo tak jak pisalam wiem kiedy moglam zajsc w ciaze i z wyliczeniami moimi wszystko sie zgadza. Gin powiedzial, ze to "prawie na pewno ciaza" lecz do 100 % potwierdzenia musi byc zarodek i serduszko, a tego mozna spodziewac sie w ciagu tygodnia. Kazal mi zrobic bete dwa razy w odstepie 2 dni dla potwierdzenia, ze ciaza rosnie i jesli tak, kolejne USG bedzie zbedne, ewentualnie za 2-3 tyg. W zwiazku z tym termin porodu na pewno sie przesuwa znacznie, ale dokladnie wyznaczy to na kolejnym badaniu i wtedy tez zalozy karte ciazy... A tak poza tym, to z ciazowych objawow pobolewa mnie w sumie bardziej to ciagnie brzuch, mam lekkie mdlosci i wstret do niektorych zapachow, z Matylda nic z tych rzeczy nie mialam. I tak kilka razy dziennie i w nocy nawet :-( dzis pofolgowalam swojej zachciance i skonsumowalam rolmopsy w zalewnie korzennej, bo tych w oleju czy smietanie nie znosze ;-) tesc probowal mnie czestowac niewielka iloscia winka domowej roboty, ale choc pachnialo wprost wybornie, nawet nie zamoczylam ust, bo wyznaje zasade, ze w ciazy sie nie pali i nie pije ![]() Pozdrawiam przy okazji wszystkie nowe sierpniowki! ![]() Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2013-12-18 o 23:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Rozeznanie
|
Moja też pierwsza
![]() Aisog1987 ja za wizytę płacę 200 zł i to nie w wielkim mieście ![]() asix86 ja za parę dni skończę 29 lat i to moje pierwsze dziecko . cwikla85 (kicia) ja kartę ciąży mam założona od 1 wizyty teraz będzie moja 2 wizyta 28.12 której się nie mogę doczekać . ![]() Aisog1987 ja miałam takie same zlecone badania jak ty tylko grupy krwi nie robiłam bo mam i jeszcze do tego mocz miała i robiłam prywatnie i zapłaciłam 240 zł . Nawet nie zastanawiałam się czy któreś z nich mogę zrobić na NFZ tylko poszłam z marszu byle jak najszybciej je mieć . Dzisiaj idę odebrać wyniki . Ja to zaczynam mieć wszystkie objawy ciąży dochodzą mdłości i to nie tylko rano ale i w południe i wieczór . Piersi to normalnie nie mogę dotknąć . Spać bym mogła 24h/ dobę . O zachciankach nie wspomnę. Dziewczyny polecicie jakiś balsam żeby rozstępy się nie robiły ? Chodzi mi o biust i brzuch ? Macie jakieś sprawdzone ?
#521 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() w poprzedniej ciąży używałam chwilę oliwki dla kobiet w ciąży a potem wróciłam do zwykłego balsamu nawilżającego. Nie mam ani jednego rozstępu po ciąży. Według mnie wystarczy nawilżać skórę. Od paru dni chodziły za mną frytki i hamburger. Tż wrócił z pracy i przywiózł mi Big Maca i frytki ![]() Dziś wieczorem ubieramy choinkę i dekorujemy mieszkanie na święta ![]()
Edytowane przez twin--maid Czas edycji: 2013-12-19 o 09:00 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba było od razu z ginem załatwiać chyba że to prywatny Ja idę prywatnie
![]() |
#523 | |
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny.
Mogę się dołączyć? Termin mam na 7/8 sierpnia 2014. O dzidzię satraliśmy się kilka m-cy. To moje drugie dziecko, mam już córeczkę 4,5 roku. Niestety jak przy pierwszej ciąży początki są straszne - okropne mdłości, praktycznie przez cały dzień a nawet w nocy. Lekarz zalecił aviomarin, ale na ulotce jest napisane, że nie można w pierwszym trymestrze. Już nie wiem co robić, bo czuje się tragicznie. A to dopiero początek. Dopiero 7 tc a wiem, że będzie nasilało się i dojadą pewnie wymioty. ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Współczuję i łączę w bólu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#524 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Frytki mogłaś zrobić sama w piekarniku bez tłuszczu chyba ze kapniesz troszkę ojeju i na pewno są zdrowsze . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#525 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Sprawdziłam ten aviomarin ma kategorię B czyli dopuszczony do stosowania w ciazy. Nie wykazano szkodliwości w badaniach na zwierzętach, badań na ludziach jak zwykle nie było. Sugerują stosować tylko w sytuacjach konieczności. ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 | ||
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
![]() Ja oczywiście się nie wyrabiam ![]() Gratuluje wszystkich udanych wizyt ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() też mam całodobowe mdłości, trzeba przeżyć ![]() Ja sobie powtarzam, że jeżeli bobas dzięki temu rośnie i jest zdrowy to mamusia jakoś przeżyje. Z córcią też tak miałam, ale później się zaczęły- za to teraz po domu biega najcudowniejsza istota na ziemi ![]()
![]() |
#527 | ||||
Wtajemniczenie
|
Witamy już na polskiej ziemi!
![]() I ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale fajnie się smaruje, nie pachnie uciążliwie i szybko się wchłania ![]() Cytat:
![]() Współczuję mdłości ![]() Ja miewam zgagę, na szczęście nie cały czas. Z Aviomarinem bym uważała (jak z każdym lekiem w ciąży ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cześć dziewczynki ![]() Miłego dnia życzę ![]() Ja miałam fatalną noc, Młody mi spać nie dawał... Kawa nie pomogła, padam ![]()
![]() |
#528 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co ciekawe,mnie też, wczoraj po jedzeniu z maca w końcu minęły mi mdłości ![]() Dziś upiekłam drożdżowca i to jest kolejna "potrawa", która mi lekko wchodzi ![]() Moje mdłości też trochę słabną gdy wychodzę na świeże powietrze.
![]() |
#529 | |||
Raczkowanie
|
Podziwiam was z tym zdrowym jedzeniem
![]() Ja Maca już 3 razy jadłam a wczoraj na obiad miałam pizze ![]() ![]() Co do leków w pierwszej ciąży nie brałam żadnych, żelazo pod koniec i magnez. W tej też tak planuje nic nie brać, chyba że będę musiała już ale to pożyjemy zobaczymy ![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja byłam szczepiona i mi nie kazała robić, ciekawe czy teraz też tak będzie bo to badanie 40 zł kosztuje ![]() Cytat:
![]() Zraz jadę po wyniki i na 18 na wizytę
Córcia 10.9.2012 ![]() Edytowane przez izka-1987 Czas edycji: 2013-12-19 o 13:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#530 |
Wtajemniczenie
|
#531 |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Kamilast, w ciazy blizniaczej czytalam ze i objawy i mdlosci podwojne ;-) ja tez mam lekkie mdlosci, ale do opanowania, powtarzaja sie pare razy w ciagu dnia, ble. Mcdonalda omijam szerokim lukiem, za to objadam sie sezamkami. Rano na sniadanie mozesz zjesc ciepla owsianke np z suszonymi lub swiezymi owocami, ja robie od razu podwojna porcje i zjadam na spolke z coreczka ;-)
Dzis mam dalej smaka na kwasne, skonsumowalam rolmopsy i kiszone ogorki do obiadu. Generalnie jednak troche mi niedobrze. Po poludniu odbior pierwszej bety, w sobote nastepna. Mam nadzieje, ze ladnie rosnie. Gin powiedzial, ze dopoki nie pojawi sie zarodek lub wyniki bety nie wykaza przyrostu, znajduje sie w tzw okienku biochemicznym, takze dziewczyny prosze trzymajcie kciuki! Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2013-12-19 o 14:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#532 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A powiedz proszę jak przygotowujesz taką owsiankę? ![]()
![]() |
#533 | |
Wtajemniczenie
|
Wiem, że nie do mnie pytanie, ale mogę odpowiedzieć
![]() ![]() Takie płatki np.: http://delikatesywsieci.pl/platki/20...czne-400g.html (czy zwykłe albo górskie,ale tej firmy są ok ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#534 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O widzę że już masz zachcianki ciążowe ![]() My z choinką czekamy do weekendu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#535 | |
Raczkowanie
|
Witajcie przyszłe Mamusie
Mam 24 lata i to moja pierwsza ciąża (planowana?, nieplanowana? w każdym razie bardzo chciana). ![]() ![]() ![]() ![]() Ja niestety dalej w szpitalu. Miałam robione kolejne USG i krwiak się powiększył. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dobre wiadomości to, że serduszko bije wspaniale i moja Fasolka rośnie ![]() Nie wytrzymam w tym szpitalu. Leżą obok mnie "cieżarówki" które na dniach idą rodzić i tego co Ja się tutaj nasłucham .... ![]() Cytat:
Chcąc nie chcąc odziedziczyłam w genach chyba. Dostałam tabletki i się uspokoiłam. Puls się unormował.
![]() |
#536 |
Rozeznanie
|
Izka1987 ja owsiankę kupuję błyskawiczną i zalewam mlekiem wstawiam na 3 min do mikrofali dodaje owoce ( ostatnio mam fazę na mandarynki) i jakieś ziarna słonecznika dyni i czy migdały i zajadam .
![]() Angelika 2014 oj to się nasłuchasz . Moja siostra jak leżała w połowie ciąży to tyle się nasłuchała że bała sie zaś rodzić . A po stwierdziła że tylko ją nastraszyły . Ewelajna 25 ![]() Odebrałam wyniki i w moczu mam bakterie dzwoniłam do gina i powiedział że to normalne . Dziewczyny które były w ciąży też tak któraś miała ?? Pozostałe wyniki ok z tym że toksoplazmozy nie mogę rozszyfrować . |
![]() ![]() |
![]() |
#537 |
Zadomowienie
|
Już po pierwszej wizycie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#538 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co masz na wyniku toxo? Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#539 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny - nie wiem czy można czy nie - ale zarejestrowałam się z polecenia koleżanki w tym serwisie https://www.bebiprogram.pl/rejestracja/ wydaje się być fajny i co najważniejsze można wygrać za zarejestrowanie i wzięcie udziału potem w krótkim Quizie , ramkę na zdjęcie dla dziecka, i co jakiś czas przysyłają materiały czy jakieś próbki do domu do wypróbowania i poczytania. Jeśli chcecie to możecie skorzystać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#540 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:31.