Mamusie sierpień 2014 - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! 2 5,71%
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy 2 5,71%
Mamusie sierpień 2014 ! 10 28,57%
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują 1 2,86%
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki 4 11,43%
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach 0 0%
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy 4 11,43%
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! 12 34,29%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-18, 19:11   #511
asix86
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie sierpień 2014

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Co z tym wiekiem dziewczyny, licytujecie się, która najpóźniej zdecydowała się na pierwsze dziecko?

Cytat:
Zaczęły się u mnie mdłości. Nie powiem, jest ciekawie ..zwłaszcza w pracy.
U mnie też kilka dni temu. Ale jestem na chorobowym, więc mam luksus bycia w domu. Właściwie jestem już zdrowa, ale cały czas temp. ciała oscyluje mi 36.9-37.2 .
Stary 2013-12-18, 20:06   #512
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asix86 Pokaż wiadomość
Widzę, że nikt mnie nie przebił. W sierpniu 2014 będę świeżo upieczoną 28-latką . To będzie moje pierwsze maleństwo. Tak mnie w tym roku naszło, żeby jednak przed 30stką .

Wczoraj byłam u Gin. Wszystko dobrze. Nie ma już krwiaka. Słyszałam serduszko! Ciąża wg OM = USG (6t5d). Dostałam skierowanie na badania krwi i mam przyjść za miesiąc. Termin porodu to 7 sierpnia - proszę o zmianę . A dł. fasolki 0.83 cm
Oj no to super!

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
asix86
Ja w sierpniu 2014 będę miała skończone 31 lat i będzie to moje pierwsze dziecko
Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Widzę że rozmawiacie na temat wieku. Ja mam 33 lata. Ale to moja 2 ciąża. Córę urodziłam mając niecałe 26 lat.

Wygrywam, młodziaki!

Cytat:
Napisane przez cwikla85 Pokaż wiadomość
hej ja już po wizycie serduszko bije to jest 6t 3d bardzo się cieszę już mam założoną kartę ciąży. A ja mam 28 lat i to moje pierwsze dziecko ale w sumie po ponad dwóch latach starań
Super!!!

Cytat:
Czy macie robione badania przeciw różyczce? Mój Gin pytał, czy miałam, bo wydawało mu się, że robiłam przed ciążą. Ale nie miałam.. I teraz mi też nie dał skierowania na to badanie..
Miałam. I w 1. ciąży, i teraz.
Podobno to standardowe badanie w ciąży.

Cytat:
A swoją drogą co Wy o tym sądzicie? Niby mówi się zeby za cz ęsto nie robić usg ale czy wiadomo że to szkodzi?
Podobno w ogóle nie szkodzi. Rtg oczywiście tak, ale nie usg.

Cytat:
Właściwie jestem już zdrowa, ale cały czas temp. ciała oscyluje mi 36.9-37.2 .
Zdrówka!

Ja dziś znów trochę zaplamiłam... Gin kazał mi zadzwonić, gdyby się powtórzyło, ale tego było malutko i nic mnie nie pobolewa, czuję się dobrze (totalnie zmęczona, ale to inna sprawa ). No bo co by mi kazał zrobić? A czy to mogło być spowodowane usg poniedziałkowym? Bo to plamienie taką starą krwią, podobno nawet urazy sprzed kilku dni mogą nagle "wyjść" (dosłownie ).
Dziś zawiozłam jeszcze mocz do analizy, już mam wyniki - wszystko ok
Do tego odebrałam tzw. "poufne" - też oczywiście ok
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 20:22   #513
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilast Pokaż wiadomość
Byłam nam usg w skończonym 7t, więc było już widać 2 zarodki z bijącymi serduszkami. Szczerze mówiąc odliczam dni do następnego usg, żeby to jeszcze raz zobaczyć i żeby mieć pewność że nadal oba tam są.
A Ty mocno byłaś nastawiona na 2? Ulga że jesten czy żal?

szczerze to ulga

Cytat:
hej ja już po wizycie serduszko bije to jest 6t 3d bardzo się cieszę już mam założoną kartę ciąży. A ja mam 28 lat i to moje pierwsze dziecko ale w sumie po ponad dwóch latach starań

ło to sybko Ci założył

ja mam mieć dopiero 28 stycznia wizytę bo dzidizuś jest młodszy o tydzień niż wskazują wszystkie obliczenia i lekarz powiedział że wcześniej nie ma co mam zrobić badania i wtedy założy kartę

chyba że będzie się coś działo to mam przyjść wcześniej

ja mam 23 lata
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 20:25   #514
Aisog1987
Rozeznanie

Cytat:
Ja dziś znów trochę zaplamiłam... Gin kazał mi zadzwonić, gdyby się powtórzyło, ale tego było malutko i nic mnie nie pobolewa, czuję się dobrze (totalnie zmęczona, ale to inna sprawa ). No bo co by mi kazał zrobić? A czy to mogło być spowodowane usg poniedziałkowym? Bo to plamienie taką starą krwią, podobno nawet urazy sprzed kilku dni mogą nagle "wyjść" (dosłownie ).
Dziś zawiozłam jeszcze mocz do analizy, już mam wyniki - wszystko ok
Do tego odebrałam tzw. "poufne" - też oczywiście ok
A miałaś może robioną cytologię w ostatnim czasie? Bo po niej mogą się pojawić plamienia ciemną krwią.

O badaniach prenatalnych mówił abym poczytała na tej stronie http://www.badaniaprenatalne.pl/

A co do badań zlecił mi morfologię, mocz, grupę krwi z odczynnikiem Coombsa, poziom glukozy we krwi, VDRL (USR) - nie wiem co to, badanie w kierunku HIV i HCV, toksoplazmozę i różyczkę. Dużo tego, no ale jak trzeba. Orientuje się może któraś z Was czy lekarz rodzinny może mi wypisać skierowanie do szpitala na któreś z tych badań czy muszę wszystko prywatnie robić??????
Stary 2013-12-18, 20:54   #515
M_aria
Rozeznanie

kurcze... ja w ostatnim czasie byłam dwa razy w ciąży ale różyczki mi nikt nie zlecił.

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
gratuluję

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Wytłumaczycie mi dziewczyny jak się robi te podpisy np suwaczki?
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 20:56   #516
Aisog1987
Rozeznanie

Korzystasz np z tej strony http://www.suwaczek.pl/ a potem ppatrz po prawej w niebieskiej ramce jest BLOG i jest dokładnie opisane co zrobić jak chcesz dodać suwaczek w danej lokalizacji
Stary 2013-12-18, 21:00   #517
M_aria
Rozeznanie

A obrazki przy nazwie jak się wkleja? sprawdzałam w ustawieniach ale tego nie widzę
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-18, 21:03   #518
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aisog1987 Pokaż wiadomość
A miałaś może robioną cytologię w ostatnim czasie? Bo po niej mogą się pojawić plamienia ciemną krwią.

O badaniach prenatalnych mówił abym poczytała na tej stronie http://www.badaniaprenatalne.pl/

A co do badań zlecił mi morfologię, mocz, grupę krwi z odczynnikiem Coombsa, poziom glukozy we krwi, VDRL (USR) - nie wiem co to, badanie w kierunku HIV i HCV, toksoplazmozę i różyczkę. Dużo tego, no ale jak trzeba. Orientuje się może któraś z Was czy lekarz rodzinny może mi wypisać skierowanie do szpitala na któreś z tych badań czy muszę wszystko prywatnie robić??????
Nie miałam cytologii... A plamienie było takie beżowe, b. jasny brąz Dlatego mówię, że stara krew (wyblakła )
VDLR to kiła Też standardzik.
A co do pytania o skierowanie - nie wiem...

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
A obrazki przy nazwie jak się wkleja? sprawdzałam w ustawieniach ale tego nie widzę
Profil - Kolory i styl profilu (po prawej bardziej to masz) - edytuj avatar
Ania
Stary 2013-12-18, 23:24   #519
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Hej dziewczyny!
Melduje sie po malej przerwie, juz z Polski. Polecialam pelna obaw, choc tutejszy lekarz zapewnial, ze spokojnie latac mozna do 30 tyg ciazy. Dzis poszlam do gina aby sie upewnic, czy wszystko ok i mialam rowniez wiele pytan. Gin potwierdzil, ze latac mozna takze w 1 trymestrze i nie jest to dla dziecka szkodliwe, chyba ze ciaza jest zagrozona to oczywiscie zmienia postac rzeczy. Takze te z Was ktore planuja loty, moga spokojnie bukowac bilety choc oczywiscie warto odwiedzic gina tuz przed podroza.

Na wizycie mialam robione USG, ale widac bylo tylko pecherzyk ciazowy, mimo ze wg OM jestem juz prawie w 8 tyg i termin na 1.08. Zbytnio sie tym nie zmartwilam, bo tak jak pisalam wiem kiedy moglam zajsc w ciaze i z wyliczeniami moimi wszystko sie zgadza. Gin powiedzial, ze to "prawie na pewno ciaza" lecz do 100 % potwierdzenia musi byc zarodek i serduszko, a tego mozna spodziewac sie w ciagu tygodnia. Kazal mi zrobic bete dwa razy w odstepie 2 dni dla potwierdzenia, ze ciaza rosnie i jesli tak, kolejne USG bedzie zbedne, ewentualnie za 2-3 tyg. W zwiazku z tym termin porodu na pewno sie przesuwa znacznie, ale dokladnie wyznaczy to na kolejnym badaniu i wtedy tez zalozy karte ciazy...

A tak poza tym, to z ciazowych objawow pobolewa mnie w sumie bardziej to ciagnie brzuch, mam lekkie mdlosci i wstret do niektorych zapachow, z Matylda nic z tych rzeczy nie mialam. I tak kilka razy dziennie i w nocy nawet :-( dzis pofolgowalam swojej zachciance i skonsumowalam rolmopsy w zalewnie korzennej, bo tych w oleju czy smietanie nie znosze ;-) tesc probowal mnie czestowac niewielka iloscia winka domowej roboty, ale choc pachnialo wprost wybornie, nawet nie zamoczylam ust, bo wyznaje zasade, ze w ciazy sie nie pali i nie pije
Pozdrawiam przy okazji wszystkie nowe sierpniowki!

Edytowane przez ewelajna25
Czas edycji: 2013-12-18 o 23:28
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 07:34   #520
anafora12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lindsay_ Pokaż wiadomość
Tak pierwsza a Twoja ?
Moja też pierwsza
Aisog1987 ja za wizytę płacę 200 zł i to nie w wielkim mieście My też w wigilię powiemy wszystkim bo spędzamy je z rodzeństwem i rodzicami .
asix86 ja za parę dni skończę 29 lat i to moje pierwsze dziecko .
cwikla85 (kicia) ja kartę ciąży mam założona od 1 wizyty teraz będzie moja 2 wizyta 28.12 której się nie mogę doczekać .
Aisog1987 ja miałam takie same zlecone badania jak ty tylko grupy krwi nie robiłam bo mam i jeszcze do tego mocz miała i robiłam prywatnie i zapłaciłam 240 zł . Nawet nie zastanawiałam się czy któreś z nich mogę zrobić na NFZ tylko poszłam z marszu byle jak najszybciej je mieć . Dzisiaj idę odebrać wyniki .

Ja to zaczynam mieć wszystkie objawy ciąży dochodzą mdłości i to nie tylko rano ale i w południe i wieczór . Piersi to normalnie nie mogę dotknąć . Spać bym mogła 24h/ dobę . O zachciankach nie wspomnę.
Dziewczyny polecicie jakiś balsam żeby rozstępy się nie robiły ? Chodzi mi o biust i brzuch ? Macie jakieś sprawdzone ?
Stary 2013-12-19, 08:56   #521
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Czy macie robione badania przeciw różyczce? Mój Gin pytał, czy miałam, bo wydawało mu się, że robiłam przed ciążą. Ale nie miałam.. I teraz mi też nie dał skierowania na to badanie..
Nie, nie miałam robionych. Myślę, że dlatego, ze chorowałam a potem gdy byłam nastolatką dostałam jeszcze szczepionkę

Cytat:
Zaczęły się u mnie mdłości. Nie powiem, jest ciekawie ..zwłaszcza w pracy.
Wiem o czym mówisz. codziennie mam rano i wieczorem mdłości a wczoraj cały dzień :/

Cytat:
A swoją drogą co Wy o tym sądzicie? Niby mówi się zeby za cz ęsto nie robić usg ale czy wiadomo że to szkodzi?
z tego co się orientuję, to podobno usg ni jest szkodliwe ale uważam, że jak ze wszystkim należy zachować umiar.

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Melduje sie po malej przerwie, juz z Polski. Polecialam pelna obaw, choc tutejszy lekarz zapewnial, ze spokojnie latac mozna do 30 tyg ciazy. Dzis poszlam do gina aby sie upewnic, czy wszystko ok i mialam rowniez wiele pytan. Gin potwierdzil, ze latac mozna takze w 1 trymestrze i nie jest to dla dziecka szkodliwe, chyba ze ciaza jest zagrozona to oczywiscie zmienia postac rzeczy. Takze te z Was ktore planuja loty, moga spokojnie bukowac bilety choc oczywiscie warto odwiedzic gina tuz przed podroza.

Na wizycie mialam robione USG, ale widac bylo tylko pecherzyk ciazowy, mimo ze wg OM jestem juz prawie w 8 tyg i termin na 1.08. Zbytnio sie tym nie zmartwilam, bo tak jak pisalam wiem kiedy moglam zajsc w ciaze i z wyliczeniami moimi wszystko sie zgadza. Gin powiedzial, ze to "prawie na pewno ciaza" lecz do 100 % potwierdzenia musi byc zarodek i serduszko, a tego mozna spodziewac sie w ciagu tygodnia. Kazal mi zrobic bete dwa razy w odstepie 2 dni dla potwierdzenia, ze ciaza rosnie i jesli tak, kolejne USG bedzie zbedne, ewentualnie za 2-3 tyg. W zwiazku z tym termin porodu na pewno sie przesuwa znacznie, ale dokladnie wyznaczy to na kolejnym badaniu i wtedy tez zalozy karte ciazy...

A tak poza tym, to z ciazowych objawow pobolewa mnie w sumie bardziej to ciagnie brzuch, mam lekkie mdlosci i wstret do niektorych zapachow, z Matylda nic z tych rzeczy nie mialam. I tak kilka razy dziennie i w nocy nawet :-( dzis pofolgowalam swojej zachciance i skonsumowalam rolmopsy w zalewnie korzennej, bo tych w oleju czy smietanie nie znosze ;-) tesc probowal mnie czestowac niewielka iloscia winka domowej roboty, ale choc pachnialo wprost wybornie, nawet nie zamoczylam ust, bo wyznaje zasade, ze w ciazy sie nie pali i nie pije
Pozdrawiam przy okazji wszystkie nowe sierpniowki!
Witaj w Polsce

Cytat:
Napisane przez anafora12345 Pokaż wiadomość
Ja to zaczynam mieć wszystkie objawy ciąży dochodzą mdłości i to nie tylko rano ale i w południe i wieczór . Piersi to normalnie nie mogę dotknąć . Spać bym mogła 24h/ dobę . O zachciankach nie wspomnę.
Dziewczyny polecicie jakiś balsam żeby rozstępy się nie robiły ? Chodzi mi o biust i brzuch ? Macie jakieś sprawdzone ?
Spać też bym mogła na okrągło ale niestety nie ma jak
w poprzedniej ciąży używałam chwilę oliwki dla kobiet w ciąży a potem wróciłam do zwykłego balsamu nawilżającego. Nie mam ani jednego rozstępu po ciąży. Według mnie wystarczy nawilżać skórę.

Od paru dni chodziły za mną frytki i hamburger. Tż wrócił z pracy i przywiózł mi Big Maca i frytki . To był pierwszy i ostatni raz kiedy jadłam to śmieciowe żarcie w ciąży.

Dziś wieczorem ubieramy choinkę i dekorujemy mieszkanie na święta

Edytowane przez twin--maid
Czas edycji: 2013-12-19 o 09:00
twin--maid jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 09:51   #522
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:

szczerze to mały który ginekolog chce wypisywać trzeba się wykłócać a rodzinny raczej też nie może.
Trzeba było od razu z ginem załatwiać chyba że to prywatny
Ja idę prywatnie
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 10:24   #523
pentuerka
Rozeznanie

Hej Dziewczyny.

Mogę się dołączyć? Termin mam na 7/8 sierpnia 2014. O dzidzię satraliśmy się kilka m-cy. To moje drugie dziecko, mam już córeczkę 4,5 roku.
Niestety jak przy pierwszej ciąży początki są straszne - okropne mdłości, praktycznie przez cały dzień a nawet w nocy.

Lekarz zalecił aviomarin, ale na ulotce jest napisane, że nie można w pierwszym trymestrze. Już nie wiem co robić, bo czuje się tragicznie. A to dopiero początek. Dopiero 7 tc a wiem, że będzie nasilało się i dojadą pewnie wymioty.

Cytat:
Spoko u mnie nawet 180
Bleee... niedobrze mi, wstaje z mdlosciami i kładę się spać tak samo. Nie wymiotuje ale 5 min nie mam żebym się czuła jak człowiek. Tak się chcialam pozalic

Współczuję i łączę w bólu.
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 10:33   #524
anafora12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość

Nie, nie miałam robionych. Myślę, że dlatego, ze chorowałam a potem gdy byłam nastolatką dostałam jeszcze szczepionkę

Wiem o czym mówisz. codziennie mam rano i wieczorem mdłości a wczoraj cały dzień :/

z tego co się orientuję, to podobno usg ni jest szkodliwe ale uważam, że jak ze wszystkim należy zachować umiar.

Witaj w Polsce

Spać też bym mogła na okrągło ale niestety nie ma jak
w poprzedniej ciąży używałam chwilę oliwki dla kobiet w ciąży a potem wróciłam do zwykłego balsamu nawilżającego. Nie mam ani jednego rozstępu po ciąży. Według mnie wystarczy nawilżać skórę.

Od paru dni chodziły za mną frytki i hamburger. Tż wrócił z pracy i przywiózł mi Big Maca i frytki . To był pierwszy i ostatni raz kiedy jadłam to śmieciowe żarcie w ciąży.

No właśnie zastanawiałam się czy nie zostawić tego co używam bo jak dla mnie jest dobry i chyba tak zrobię . Chyba ze zaobserwuje coś nie tak to wtedy zmienię.
Frytki mogłaś zrobić sama w piekarniku bez tłuszczu chyba ze kapniesz troszkę ojeju i na pewno są zdrowsze .
anafora12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 11:07   #525
kamilast
Raczkowanie

Cytat:
Z tego zestawu rodzinny może Ci dać morfologię, cukier i mocz. Ale to zależy od lekarza bo zlecanie badań ciężarnym jest w gestii ginekologa. A z przeciwciałami mi gin nawet w nfz przychodni dała prywatnie, bo to są badania zalecane a nie obowiązkowe :/. A też bez sensu bo mam z pierwszej ciąży porobione i tam gdzie miałam dodatnie to przecież nie zniknęły przez te 3 lata.
Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny.

Mogę się dołączyć? Termin mam na 7/8 sierpnia 2014. O dzidzię satraliśmy się kilka m-cy. To moje drugie dziecko, mam już córeczkę 4,5 roku.
Niestety jak przy pierwszej ciąży początki są straszne - okropne mdłości, praktycznie przez cały dzień a nawet w nocy.

Lekarz zalecił aviomarin, ale na ulotce jest napisane, że nie można w pierwszym trymestrze. Już nie wiem co robić, bo czuje się tragicznie. A to dopiero początek. Dopiero 7 tc a wiem, że będzie nasilało się i dojadą pewnie wymioty.
No u mnie tak jak piszesz coraz gorzej. Chociaż odkryłam że mogę zjeść wszstko byleby bylo gorące i wtedy mi przez chwile lepiej. Tylko co gorącego można jeść na śniadanie? Najgorsze że nie mogę pić wody, która do tej pory wciągałam litrami. Nie umiem się napić niczym innym :/

Sprawdziłam ten aviomarin ma kategorię B czyli dopuszczony do stosowania w ciazy. Nie wykazano szkodliwości w badaniach na zwierzętach, badań na ludziach jak zwykle nie było. Sugerują stosować tylko w sytuacjach konieczności.

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
:
Nie wiem czy to Cię pocieszy ale też już Maca zaliczyłam. Jak się objadłam tłustą bułą i frytami to przez pół dnia żadnych mdłości nie miałam. Nie ma sprawiedliwości.
kamilast jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 11:08   #526
izka-1987
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny
Ja oczywiście się nie wyrabiam
Gratuluje wszystkich udanych wizyti trzymam kciuki za kolejne

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Ja mam nadzieję ze w tej ciąży mnie to ominie lub będzie przebiegać łagodniej. W pierwszej ciąży mdłości i wymioty trwały tak od 7tyg do końca 3 miesiąca. Były dni że po 3 razy dziennie wymiotowałam. Byłam mega wyczulona na zapachy. Mąż np. miał zakaz uzywania perfum w domu - biedny brał perfumy do auta i perfumował się w drodze do pracy.
nie jesteś sama

Cytat:
Hej Dziewczyny.

witaj i gratuluje

też mam całodobowe mdłości, trzeba przeżyć
Ja sobie powtarzam, że jeżeli bobas dzięki temu rośnie i jest zdrowy to mamusia jakoś przeżyje. Z córcią też tak miałam, ale później się zaczęły- za to teraz po domu biega najcudowniejsza istota na ziemi więc warto się pomęczyć
Stary 2013-12-19, 11:36   #527
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej dziewczyny!
Melduje sie po malej przerwie, juz z Polski.
Witamy już na polskiej ziemi!
I dla teścia

Cytat:
Ja stosowałam Ziaji Mamma Mia, ale tylko, jak mi się przypomniało Czyli rzadko, przez 9 mcy zużyłam niecałe 1 opakowanie A rozstępu nawet pół nie mam
Ale fajnie się smaruje, nie pachnie uciążliwie i szybko się wchłania

Cytat:

Hej hej
Współczuję mdłości
Ja miewam zgagę, na szczęście nie cały czas.
Z Aviomarinem bym uważała (jak z każdym lekiem w ciąży ); może sróbuj imbir zalany wrzątkiem (np. dodatek do herbaty)?

Cytat:
Z tego zestawu rodzinny może Ci dać morfologię, cukier i mocz. Ale to zależy od lekarza bo zlecanie badań ciężarnym jest w gestii ginekologa. A z przeciwciałami mi gin nawet w nfz przychodni dała prywatnie, bo to są badania zalecane a nie obowiązkowe :/. A też bez sensu bo mam z pierwszej ciąży porobione i tam gdzie miałam dodatnie to przecież nie zniknęły przez te 3 lata.
Mój gin powiedział, że m.in. różyczka to obowiązkowe badania dla ciężarnych, wg wytycznych czegoś tam (w standardzie są). Ja miałam we wrześniu 2012 i teraz i tak musiałam powtarzać.

Cytat:
Napisane przez izka-1987 Pokaż wiadomość
za to teraz po domu biega najcudowniejsza istota na ziemi więc warto się pomęczyć

Cześć dziewczynki
Miłego dnia życzę
Ja miałam fatalną noc, Młody mi spać nie dawał... Kawa nie pomogła, padam
Ania
Stary 2013-12-19, 12:45   #528
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Hej Dziewczyny.

Współczuję i łączę w bólu.
Witaj i gratulacje! ja bym nie brała avionarinu. Szczególnie w I trymestrze uważałbym z lekami.

Cytat:
No właśnie zastanawiałam się czy nie zostawić tego co używam bo jak dla mnie jest dobry i chyba tak zrobię . Chyba ze zaobserwuje coś nie tak to wtedy zmienię.
Frytki mogłaś zrobić sama w piekarniku bez tłuszczu chyba ze kapniesz troszkę ojeju i na pewno są zdrowsze .
Staram się zdrowo odżywiać więc jeśli jem frytki to własnie robione w piekarniku, z ziołami i odrobinką oliwy. następne frytki na pewno będą już domowe

Cytat:
No u mnie tak jak piszesz coraz gorzej. Chociaż odkryłam że mogę zjeść wszstko byleby bylo gorące i wtedy mi przez chwile lepiej. Tylko co gorącego można jeść na śniadanie? Najgorsze że nie mogę pić wody, która do tej pory wciągałam litrami. Nie umiem się napić niczym innym :/

Sprawdziłam ten aviomarin ma kategorię B czyli dopuszczony do stosowania w ciazy. Nie wykazano szkodliwości w badaniach na zwierzętach, badań na ludziach jak zwykle nie było. Sugerują stosować tylko w sytuacjach konieczności.

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Nie wiem czy to Cię pocieszy ale też już Maca zaliczyłam. Jak się objadłam tłustą bułą i frytami to przez pół dnia żadnych mdłości nie miałam. Nie ma sprawiedliwości.
Z gorących śniadań lubię kaszę mannę np. z sokiem malinowym, płatki owsiane z bananem i rodzynkami, grzanki z serem albo z jajkiem sadzonym. może być też omlet (tylko szybko stygnie).

Co ciekawe,mnie też, wczoraj po jedzeniu z maca w końcu minęły mi mdłości

Dziś upiekłam drożdżowca i to jest kolejna "potrawa", która mi lekko wchodzi

Moje mdłości też trochę słabną gdy wychodzę na świeże powietrze.
Stary 2013-12-19, 13:56   #529
izka-1987
Raczkowanie

Podziwiam was z tym zdrowym jedzeniem
Ja Maca już 3 razy jadłam a wczoraj na obiad miałam pizze, ale obiecałam sobie, że koniec z niezdrowym jedzeniem, tylko na jak długo

Co do leków w pierwszej ciąży nie brałam żadnych, żelazo pod koniec i magnez. W tej też tak planuje nic nie brać, chyba że będę musiała już ale to pożyjemy zobaczymy

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość

Ja stosowałam Ziaji Mamma Mia, ale tylko, jak mi się przypomniało Czyli rzadko, przez 9 mcy zużyłam niecałe 1 opakowanie A rozstępu nawet pół nie mam
Ale fajnie się smaruje, nie pachnie uciążliwie i szybko się wchłania
Ja stosowałam oliwkę z babydream, ale z taką częstotliwością jak Ty, niestety mój brak systematyczności wyszedł w postaci rozstępów na dole brzucha teraz ich prawie nie widać tak na pocieszenie wszystkim, zwłaszcza mi

Cytat:
Hej hej
Współczuję mdłości
Ja miewam zgagę, na szczęście nie cały czas.
Z Aviomarinem bym uważała (jak z każdym lekiem w ciąży ); może sróbuj imbir zalany wrzątkiem (np. dodatek do herbaty)?

Mój gin powiedział, że m.in. różyczka to obowiązkowe badania dla ciężarnych, wg wytycznych czegoś tam (w standardzie są). Ja miałam we wrześniu 2012 i teraz i tak musiałam powtarzać.

Ja byłam szczepiona i mi nie kazała robić, ciekawe czy teraz też tak będzie bo to badanie 40 zł kosztuje

Cytat:
Cześć dziewczynki
Miłego dnia życzę
Ja miałam fatalną noc, Młody mi spać nie dawał... Kawa nie pomogła, padam
Łącze się w bólu

Zraz jadę po wyniki i na 18 na wizytę

Edytowane przez izka-1987
Czas edycji: 2013-12-19 o 13:58
izka-1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:01   #530
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:

Zraz jadę po wyniki i na 18 na wizytę
!
Ania
Stary 2013-12-19, 14:39   #531
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Kamilast, w ciazy blizniaczej czytalam ze i objawy i mdlosci podwojne ;-) ja tez mam lekkie mdlosci, ale do opanowania, powtarzaja sie pare razy w ciagu dnia, ble. Mcdonalda omijam szerokim lukiem, za to objadam sie sezamkami. Rano na sniadanie mozesz zjesc ciepla owsianke np z suszonymi lub swiezymi owocami, ja robie od razu podwojna porcje i zjadam na spolke z coreczka ;-)

Dzis mam dalej smaka na kwasne, skonsumowalam rolmopsy i kiszone ogorki do obiadu. Generalnie jednak troche mi niedobrze. Po poludniu odbior pierwszej bety, w sobote nastepna. Mam nadzieje, ze ladnie rosnie. Gin powiedzial, ze dopoki nie pojawi sie zarodek lub wyniki bety nie wykaza przyrostu, znajduje sie w tzw okienku biochemicznym, takze dziewczyny prosze trzymajcie kciuki!

Edytowane przez ewelajna25
Czas edycji: 2013-12-19 o 14:41
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 15:06   #532
izka-1987
Raczkowanie

Cytat:
Kamilast, w ciazy blizniaczej czytalam ze i objawy i mdlosci podwojne ;-) ja tez mam lekkie mdlosci, ale do opanowania, powtarzaja sie pare razy w ciagu dnia, ble. Mcdonalda omijam szerokim lukiem, za to objadam sie sezamkami. Rano na sniadanie mozesz zjesc ciepla owsianke np z suszonymi lub swiezymi owocami, ja robie od razu podwojna porcje i zjadam na spolke z coreczka ;-)

Dzis mam dalej smaka na kwasne, skonsumowalam rolmopsy i kiszone ogorki do obiadu. Generalnie jednak troche mi niedobrze. Po poludniu odbior pierwszej bety, w sobote nastepna. Mam nadzieje, ze ladnie rosnie. Gin powiedzial, ze dopoki nie pojawi sie zarodek lub wyniki bety nie wykaza przyrostu, znajduje sie w tzw okienku biochemicznym, takze dziewczyny prosze trzymajcie kciuki!
Trzymam kciuki:kciu ki:

A powiedz proszę jak przygotowujesz taką owsiankę?
Stary 2013-12-19, 15:47   #533
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
A powiedz proszę jak przygotowujesz taką owsiankę?
Wiem, że nie do mnie pytanie, ale mogę odpowiedzieć , bo też jadam czasem
Takie płatki np.: http://delikatesywsieci.pl/platki/20...czne-400g.html (czy zwykłe albo górskie,ale tej firmy są ok ). B. szybko je się gotuje, do tego owocki i np. cynamon Można na wodzie i na mleku Zresztą dodajesz, co lubisz

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ----------

Cytat:

Ania
Stary 2013-12-19, 15:59   #534
mysia111
Zadomowienie

Cytat:

O widzę że już masz zachcianki ciążowe mnie czasami w 1 ciąży nachodziła taka ochota na Coca-colę że po prostu musiałam się napić bo bym zwariowała.
My z choinką czekamy do weekendu.
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 16:26   #535
angelika__2014
Raczkowanie

Witajcie przyszłe Mamusie

Mam 24 lata i to moja pierwsza ciąża (planowana?, nieplanowana? w każdym razie bardzo chciana).

Ja niestety dalej w szpitalu. Miałam robione kolejne USG i krwiak się powiększył. Przemieścił się w inne miejsce.
Dobre wiadomości to, że serduszko bije wspaniale i moja Fasolka rośnie . Dostałam tabletki luteinę i te wszystkie inne....
Nie wytrzymam w tym szpitalu. Leżą obok mnie "cieżarówki" które na dniach idą rodzić i tego co Ja się tutaj nasłucham .... Chce do domu!

Cytat:
Ja też mam szybszy puls. Mama ma aparat do mierzenia ciśnienia i przed testem zmierzyłam sobie je od tak i nie dość że było wyższe to puls był bardzo wysoki. Tak więc może to normalne...
Mój dziadek też ma podwyższony puls, jego córka (moja chrzestna) w ciąży też miała podwyższony i został jej do teraz. Muszą brać tabletki do końca życia prawdopodobnie.
Chcąc nie chcąc odziedziczyłam w genach chyba.
Dostałam tabletki i się uspokoiłam. Puls się unormował.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 17:11   #536
anafora12345
Rozeznanie

Izka1987 ja owsiankę kupuję błyskawiczną i zalewam mlekiem wstawiam na 3 min do mikrofali dodaje owoce ( ostatnio mam fazę na mandarynki) i jakieś ziarna słonecznika dyni i czy migdały i zajadam . za wizytę
Angelika 2014 oj to się nasłuchasz . Moja siostra jak leżała w połowie ciąży to tyle się nasłuchała że bała sie zaś rodzić . A po stwierdziła że tylko ją nastraszyły .
Ewelajna 25

Odebrałam wyniki i w moczu mam bakterie dzwoniłam do gina i powiedział że to normalne . Dziewczyny które były w ciąży też tak któraś miała ??
Pozostałe wyniki ok z tym że toksoplazmozy nie mogę rozszyfrować .
anafora12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 17:30   #537
h4linka
Zadomowienie

Już po pierwszej wizycie fasolek ma 0,57 cm i 118 bpm. W połowie stycznia mam kolejną wizytę a do tego czasu sto tysięcy badań. Wszystko wzorcowo i książkowo, jak zobaczyłam to bijące serduszko to się prawie rozpłakałam.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 18:22   #538
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Odebrałam wyniki i w moczu mam bakterie dzwoniłam do gina i powiedział że to normalne . Dziewczyny które były w ciąży też tak któraś miała ??
Pozostałe wyniki ok z tym że toksoplazmozy nie mogę rozszyfrować .
Nie miałam bakterii...
A co masz na wyniku toxo?

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Już po pierwszej wizycie fasolek ma 0,57 cm i 118 bpm. W połowie stycznia mam kolejną wizytę a do tego czasu sto tysięcy badań. Wszystko wzorcowo i książkowo, jak zobaczyłam to bijące serduszko to się prawie rozpłakałam.
Gratulacje! Zazdroszczę
Ania
Stary 2013-12-19, 19:43   #539
Aisog1987
Rozeznanie

Dziewczyny - nie wiem czy można czy nie - ale zarejestrowałam się z polecenia koleżanki w tym serwisie https://www.bebiprogram.pl/rejestracja/ wydaje się być fajny i co najważniejsze można wygrać za zarejestrowanie i wzięcie udziału potem w krótkim Quizie , ramkę na zdjęcie dla dziecka, i co jakiś czas przysyłają materiały czy jakieś próbki do domu do wypróbowania i poczytania. Jeśli chcecie to możecie skorzystać
Stary 2013-12-19, 19:53   #540
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny - nie wiem czy można czy nie - ale zarejestrowałam się z polecenia koleżanki w tym serwisie https://www.bebiprogram.pl/rejestracja/ wydaje się być fajny i co najważniejsze można wygrać za zarejestrowanie i wzięcie udziału potem w krótkim Quizie , ramkę na zdjęcie dla dziecka, i co jakiś czas przysyłają materiały czy jakieś próbki do domu do wypróbowania i poczytania. Jeśli chcecie to możecie skorzystać
Rejestrowałam się rok temu Przysłali mi misia
Ania
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości