|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
BAN stały
|
Dot.: Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 | |
PRO
|
Cytat:
Jest cos takiego jak wydajność (brak takowej w Celeron i Pentium) i jakość wykonania, laptop za 1300zł to jest szmelc niech zamówi odeśle przed upływem 14 dni. Za te pieniadze to nie ma z czego wybierać, można w biedronce taki sprzęt kupić (ale już go nie zwrucisz) Zobacz na ogłoszenia OLX jak się próbują ludzi tych śmieci pozbyć bo kupili i płaczą |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Proponuję najpierw wziąć słownik ortograficzny do ręki, bo widzę w szkole nie uczą jak się go używa. Po drugie, owszem, do biedronki zwrócisz zakupiony sprzęt. Po trzecie o jakiej Ty wydajności bredzisz jak Ty sprzęt wybierasz przez pryzmat serwisu ![]() Dobrze, że ludzie nie traktują na forum Twoich wypowiedzi poważnie. Szkoda czasu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
Okej, wyluzuj i nie wysyłaj mi zaproszeń do fejsbukowych grup na priv.
Potrzebuję laptopa tylko i wyłącznie do przeglądania kilku stron internetowych i ewentualnie do oglądania filmów online. Nie potrzebuję tam żadnych programów instalować, czy pobierać chociażby muzyki. Do tego mam inny sprzęt. Wysłane z mojego ASUS_T00J przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-03-14 o 18:04 Powód: Reklama w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież za 1300 złotych spokojnie znajdzie coś przyzwoitego i nawet będzie to miało intela i3. A nawet jeśli nie to są też inne procesory niż intele, coś mi świta taka firma jak AMD, ale może to tylko pogłoski. ![]() A do szukającej: rozumiem, że systemu nie masz i ma być już wgrany w laptopa? Z tego co widze choćby w x-komie to nie ma co liczyć na matowy ekran, więc to trochę smutne. Z rozmiarów patrz na 11,6'', 13,1" i 15,6". Na te najpopularniejsze znajdziesz bez problemu jakieś etui czy torbę, z niestandardowymi może być problem. Im więcej ramu tym lepiej, 4GB to podstawa, ale 8 byloby nie od rzeczy, na pewno. Z tego co widzę sporo takich tanich modeli postawionych na AMD czy i3 ma lenovo, więc możesz spokojnie spróbować znaleźć coś dla siebie. ![]()
![]() |
![]() |
#517 |
PRO
|
Proponuję najpierw wziąć słownik ortograficzny do ręki, bo widzę w szkole nie uczą jak się go używa.
Mam 28 lat droga koleżanko Po drugie, owszem, do biedronki zwrócisz zakupiony sprzęt. Przedstaw logiczny powód zwrotu nie obejmujący wad ukrytych czy fizycznego uszkodzenia Po trzecie o jakiej Ty wydajności bredzisz jak Ty sprzęt wybierasz przez pryzmat serwisu ![]() Ważny aspekt, widać mniej masz kontaktu z posiadaczami notebooków, jeśli na napraw gwarancyjną miałbym czekać 1-2 miesięcy to podziękował bym takiej firmie i dopłacił do Della by być objęty naprawę DND (NBD) w razie wystąpienia uszkodzenia sprzętu. Rozumiem że miałaś kontakt z serwisem Lenovo? Dobrze, że ludzie nie traktują na forum Twoich wypowiedzi poważnie. Szkoda czasu. To już twoje zdanie ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- Ale jakiej wydajności trzeba do przeglądania internetu? o.O Celował bym od i3 Haswell, Broadwell, Skylake czyli 4-6 generacja Intel Core - pamiętajmy że sprzęt musi obsłużyć antywirusa+firewall, chrome i wszystkie standardy webowe w wielu oknach na raz, wtyczki jak adblockery itp programy Przecież za 1300 złotych spokojnie znajdzie coś przyzwoitego i nawet będzie to miało intela i3. A nawet jeśli nie to są też inne procesory niż intele, coś mi świta taka firma jak AMD, ale może to tylko pogłoski. ![]() http://www.notebookcheck.pl/Ranking-...ch.4344.0.html AMD ze swoimi konstrukcjami mobilnymi jesst mocno w tyle, poziom konsumpcji energii i wydzielanego ciepła do wydajności nie jest zadowalający elegancko to ujmując, sprawdź na porównaniu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-03-14 o 18:00 Powód: Reklama w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Konsumpcja baterii w laptopie zalezy przede wszystkim od intensywności używania, a nie od tego czy jest to intel czy AMD. Netbook na AMD trzyma mi spokojnie 5-6 godzin, jeśli chcę tylko przeglądać internet albo odpalić film i nie robię nic więcej. Także skończ gadać głupstwa, bo spokojnie jej AMD wystarczy. ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Te rozwiązania 2w1 to jest raczej ciekawostka, a nei dobry sprzęt. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na zwykłego tableta i dokupić do niego klawiaturę w etui niż kupować hybrydę. Szczególnie, że często psuje się własnie dokowanie części.
![]() |
![]() |
#521 | ||
PRO
|
Cytat:
Cytat:
Powiem tak, niech zamówi to co proponujecie ale jak będzie odsyłać weźcie to "na klatę" się zżucie potem na wysyłkę zwrotną. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Śliczna? Serio? Nie wierzę w to co czytam. A co ze specyfikacją? Bo ta yoga mówiąc dosłownie tyłka nie urywa. Poodpalasz kilka programów naraz i będzie zamulać, wtedy wygląd komputera zejdzie na dalszy plan... Wysłane z iPhone 6s za pomocą Tapatalk Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-03-14 o 18:00 Powód: Reklama w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 |
BAN stały
|
Przede wszystkim laptop musi mieć matową matrycę, 4-8 Gb ramu, dysk przynajmniej 500 Gb, i3-i5-i7 procesor, karta graficzna dedykowana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Zakorzenienie
|
...do przeglądania internetu czy odpalania Fallouta 4?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 |
PRO
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Zakorzenienie
|
Nawet nie,wydaje mi się, że te intelowskie integry w tym momencie mają już akcelerator 3D. Po prostu nie będzie t mega wydajne.
![]() |
#528 |
PRO
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
Zakorzenienie
|
Waham się między dwoma laptopami. Różnica to RAM 8gb/16gb ale na moje użytkowanie to 8gb spokojnie wystarczy, no i matryca matowa/błyszcząca.
Laptopa używam głównie do czytania jakichś pierdół, fb i oglądania filmów, czasem coś pogram ale w sumie rzadko - jak już to jakieś simsy, LOL itd ![]() ![]() Może i to złudna nadzieja ale chciałabym, żeby laptop posłużył mi kilka dobrych lat. Obecny właśnie kończy 8 lat i po wymianie obudowy będzie dalej użytkowany przez moją mame bo na takie codziennie korzystanie będzie ok ![]() http://www.x-kom.pl/p/289208-noteboo...40-dvd-rw.html http://www.x-kom.pl/p/288648-noteboo...40-dvd-rw.html Edytowane przez czekoladowoo Czas edycji: 2016-04-05 o 09:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 |
BAN stały
|
Ja też proszę o pomoc w wyborze.
Chodzi o TABLET. Mój laptop już ledwo zipie, staruszek był naprawiany kilka razy i chyba nadszedł jego koniec. Służył dzielnie wiele lat[*] ![]() Doszłam do wniosku, że laptop nie jest mi potrzebny. Wystarczy tablet. A może się mylę? W domu używam komputera tylko do przeglądania internetu: fb, poczta, seriale i programy na youtube i cda, skype, fora internetowe. Do tych celów chyba wystarczy tablet... Z tego co mówiła mi koleżanka (ja niestety nie znam się na nowych technologiach ![]() 1) z połączeniem z drukarką i drukowaniem. OK, mogę wydrukować coś na mieście albo w pracy. Nie ma problemu. 2) z podłączeniem dysku zewnętrznego. OK, najważniejsze zdjęcia wrzucę na dysk google. Wiem, że rozpiętość cenowa jest dość spora... Np. Samsung (nie ukrywam, że te tablety najbardziej mi się podobają - zrobiłam wstępne rozpoznanie w sklepie ![]() Nie wiem, który model spełni moje oczekiwania... Zastanawiam się też nad rozmiarem: 7 cali? 8? 10? Nie chciałabym wydawać majątku, a z drugiej strony chciałabym, żeby korzystanie z tego sprzętu było wygodne - żeby się nie zawieszał, itd. Czy tablet posiada coś takiego jak edytor tekstu? Jakiś odpowiednik openoffice writera? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 | |
PRO
|
Cytat:
Dell Inspiron 5548 i5-5200U/8GB/1000/Win8 R7 M265 - matryca glere + sporo aluminium Dell Vostro 3559 i5-6200U/8GB/1000 R5 M315 - seria biznesowa Jeśli chcesz porządny dysk SSD z długą gwarancją to tylko zakup samodzielny http://allegro.pl/inne-akcesoria-sko...-laptopa-77888 - dla celów personalizacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te delle ciut przekraczają budżet bo chce wydać okolo 2 tys. 2300 to już jest maxymalna iloc z nadwyżka. No i w sumie czemu Dell? ![]() Dzieki za limk z najlejkami, przyda się ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 18:06 Powód: Link w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie polecę konkretnego modelu bo nie jestem na bieżąco, ale: 1. Edytor tekstu - jasne, w sklepie Play znajdzie się ich sporo, nawet office microsoftu. niektóre płatne, ale nie bardzo drogie, niektóre bezpłatne (do piractwa nie będę namawiać ale ściągnąć te płatne z innych źródeł też się da) 2. Drukowanie: Mój telefon z androidem potrafi się niby połączyć do drukarki po wifi (masz drukarkę w sieci czy po kabelku?) ale nie miałam potrzeby sprawdzać czy faktycznie drukuje ![]() 3. Połączenie dysku zewnętrznego - W niektórych się da, w niektórych się nie da. Szukaj w specyfikacjach czy jest wsparcie USB OTG, więcej info np tu 4. Wielkość - stawiałabym jednak na 10cali. Wygoda o niebo lepsza jeśli ma Ci zastąpić laptopa. Unikaj 10 calówek z rozdzielczością 1024 x 768. Będą badziewne ![]() 5. Cena - tu celowałabym w przedział 800-1200. Większe są ogólnie zawsze droższe. Nie rzucaj się na te bardzo tanie bo pewnie nie sprostają wymaganiom. A i 6. Internet - szukasz tylko czegoś z wifi czy również z 3g? jakieś Aero? Do niektórych tabletów możesz wsadzić kartę aero i mieć internet wszędzie a nie tylko w domu. Też sprawdzaj w specyfikacji. Jak znajdę chwilę to spróbuję przejrzeć co tam aktualnie na allegro jest sensownego ![]() EDIT. Znalazłam na szybko coś co ja bym rozważyła: http://allegro.pl/tablet-lenovo-yoga...046334189.html Edytowane przez axn22 Czas edycji: 2016-04-05 o 07:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te 8GB powinno wystarczyć, skoro nie robisz nic wymagajacego, jak piszesz. LoL nieźle działa nawet z 1GB, więc 8GB to będzie bardzo dużo dla niego. ![]() Przyznaję, że całkiem ładne to lenovo. Cytat:
Widziałam coś takiego na pewno w Kurger&Matz i chyba Surface. Edytory tekstu są, nie ma z tym żadnego problemu. Co do rozmiaru - 7 cali jest poręczne, ale 10 są znacznie, znacznie wygodniejsze w obsłudze. Pamiętaj, żeby wybrać jakiś standardowy rozmiar, żeby nie było problemu z zauem ewentualnych akcesoriów - tablety 8 i 9 cali odpadają. Powinnaś zwrócić uwagę przede wszystkim na wagę - powinien być tak lekki, żeby na początku trzymania nie było go czuć, a żeby po 10 minutach z tabletem w ręce dalej dopływała Ci krew do palców. Nie jestem zwolenniczką Apple'a, ale jeśli budżet Cię nie ogranicza to możesz sie rozejrzeć za iPadami. Nie mam nic do zarzucenia technicznie tym tabletom, mi się tylko system nie podoba w użytkowaniu. Ponownie - jeśli budżet nie jest ograniczeniem to zamiast samsungów popatrzyłabym na coś co ma czystego Androida - Google Pixel był ostatnim takim, o którym słyszałam ale podobno czystego androida wrzuca też HTC u siebie. Lenovo też jest chyba lepszym pomysłem pod względem czystości systemu niż Samsung - ale jeśli Ci się pdooba to i Samsung może być. A jeśli nie przeszkadza Ci Windows, którego ja na przykład bardzo cenię za szybkość działania (chociaż podobno W10 mobilny radzi sobie znacznie gorzej) to może jakiś Surface albo Kruger&Matz właśnie? Nie polecam na pewno żadnych Larków. Ciekawymi też są GoClevery - siostra ma i stwierdzam, że nie jest najgorszy za te kilkaset złotych, dość solidnie wykonany był.
![]() |
![]() |
#535 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() No, ja właśnie nie mam smartfona i nie mam pojęcia jak działają te nowe technologie, Androidy, itd. ![]() Internet - wystarczy wifi. Do tej pory, jak gdzieś jechałam, to też zawsze wifi było dostępne. Najważniejsze, żeby płynnie działał internet (seriale) i skype (przednia kamera!). Dużo gadam ![]() Cytat:
Hmm dałyście mi do myślenia z tym rozmiarem... Chyba faktycznie przyjrzę się bliżej 10-calowym modelom... Ale 10-calowy w tej cenie - będzie ciężko. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tańszych modeli mój tata ma któregoś lenovo z serii A10 i bardzo sobie chwali, przesiadł się z 7'' goclevera i mówi że jest o niebo lepiej płynniej i stabilniej Jak drukarka jest stara i po kablu to niestety szanse są niewielkie. Jeśli jest na usb można zawsze spróbować ale wątpie czy urządzenia się 'zobaczą'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawiam sie dalej, kwestia karty graficznej. Te lenovo maja dość słaba. Laptop ma być na kilka lat wiec pytanie czy nie lepiej dopłacić do lepszej karty graficznej? W gry jakos super nie gram ale moze gdybym mogła to człowiek czasem by pogral ![]() Troche czytam ostatnio i w sumie mam kilka opcji Podstawowe wymaganie to procesor i5, 8gb ramu. Mile widziana matryca matowa i dysk ssd. I teraz tak dysk ssd 240gb + geforce 920m - cena 2000-2200. Ewentualnie jakis radeon r5 albo r3 za 1900-2000. Dysk hdd + geforce 940m/ radeon r9 m375 2400-2500. Moze uda sie dysk ssd. W większości jest dedykowana + integra Pytanie czy warto dopłacić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 | ||||
PRO
|
Cytat:
Serwis/gwarancja głównie, DomowaNaprawaDell (kiedyś NBD) przyjeżdża serwisant rozbiera/naprawia na miejscu, u Lenovo wysyłasz do Niemiec i czekasz wieki ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() http://www.notebookcheck.pl/Ranking-...h.31531.0.html - patrz na osiągi w grch im wyżej w rankingu tym lepiej Jeśli pod gry to tak, kosztem późniejszego zakupu SSD Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 18:02 Powód: Link. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ma być laptop do wszystkiego ![]() ![]() Po długiej analizie i wahaniach wybór padł na Lenovo Z51-70. Wiem, ze Dell ma lepszy serwis ale, jednak Lenovo bardziej przypadł mi do gustu ![]() W pozniejszym czasie jesli zachce mi sie ssd to wymienię dysk po prostu. Poki co po przesiadce z 8 letniego samsunga r510 i tak wszystko będzie super szybkie ![]() Swoja droga nie myslalam nigdy ze bede przeglądać benchmarki kart graficznych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
PRO
|
Lenovo Z51-70 Biały wiem biały ładny ale tu plusy się kończą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.