Vademecum antykoncepcji! - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-04, 14:47   #511
Tupters88
Raczkowanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

W sumie nie miałam z tym problemu do póki wczoraj nie natknęłam się na ulotkę Cilestu a tam zaznaczone jest tylko 6 dni, dlatego wolałam się upewnić.

Tupters88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-04, 14:55   #512
aneczka8
Zadomowienie

Czytałam ulotke cilestu była tam mowa o 7 dniach...
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-04, 15:02   #513
Tupters88
Raczkowanie

Mowa tak, jednak jest narysowany także schemat brania, na którym zaznaczone jest tylko 6 dni.

Tupters88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 22:55   #514
kitek75
Raczkowanie

witam
dziewczy ny mam nadzieje ze mi pomozecie bo juz zupelnie zglupialam!a wiec tak:
wlasnie lekarz w uk przepisal mi MICROGYNON 30 (niby odpowiednik polskiego MICROGYNON 21) obecnie biore minipigulke NORIDAY (ktora jest beznadziejna jak dla mnie!) 7 tabletke z blistra....chodzi mi o to...kiedy moge zaczac brac MICROGYNON 30?
1. po wystapieniu okresu?
2. odrazu?
3. czy po skonczeniu calego blistra NORIDAY(28 tabletek-nie ma przerwy...)
Nie mam pojecia,a zalezy mi aby jak najszybciej zaczac te nowe bo stare mi nie sluza!pozdrawiam cieplutko.
kitek75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-18, 18:27   #515
Malutenkaaa
Przyczajenie

Nazwy globułek

Dzień dobry.
Mam pytanie do Pana Doktora dotyczące globulek. Mianowicie czy mógłby mi Pan polecić i wymienić nazwy globułek bez recepty, które można obecnie dostać w Polsce? Chodzi mi o globulki takiego typu jak Patentex oval n.

z poważaniem,
Malutenkaaa

Edytowane przez Malutenkaaa
Czas edycji: 2008-04-18 o 23:01
Malutenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-18, 18:40   #516
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Nazwy globułek

wrzuc w google lub apteki internetowe ,wyskocza wszytskie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-18, 20:09   #517
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ja dodam od siebie tylko tyle, że nie ma czegoś takiego jak "globułki"... Globulki co najwyżej i stosowanie ich jako jedynego środka antykoncepcji to za mało...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-18, 21:47   #518
natalczak
Zadomowienie

MARWARI czy ty czytalas regulamin? Zawsze i kazdemu zwracasz uwage na bledy i literowki. I przewaznie w nieuprzejmy sposob.
Mam do Ciebie prosbe,jesli nie masz do powiedzenia nic pomocnego dla danego watku to nie mow bo twoje kasliwe uwagi sa ostatnio ponizej pasa. Gdzie nie wejde tam twoja zlosliwosc sie wylewa...
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-18, 21:55   #519
madelaine_16
Rozeznanie

Popieram Natalczak.Często samaboje sie o cos zapytać,bo zostanie mi zwrócona uwaga.A co do pytania Maluteńkiej sama nie stosuje globulek ale przyjaciolka owszem w połączeniu z prezerwatywami.Uważam że same to za mało.Używa tych o których wspomniałas i mówi ze są w porzadku wiec moze sprobuj...
madelaine_16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-18, 22:01   #520
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez natalczak Pokaż wiadomość
MARWARI czy ty czytalas regulamin? Zawsze i kazdemu zwracasz uwage na bledy i literowki. I przewaznie w nieuprzejmy sposob.
Mam do Ciebie prosbe,jesli nie masz do powiedzenia nic pomocnego dla danego watku to nie mow bo twoje kasliwe uwagi sa ostatnio ponizej pasa. Gdzie nie wejde tam twoja zlosliwosc sie wylewa...
czytałam regulamin a Ty chyba nowej wersji nie?
jezeli uważasz, że zwróciłam uwagę w nieuprzejmy sposób to zgłoś Zły post,
jeżeli ma szukać w googlach "globułek" to nie znajdzie zbyt wiele
a to, że globulki jako jedyny środek antykoncepcji to za mało to nie jest nic pomocnego?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-18, 22:07   #521
natalczak
Zadomowienie

Owszem czytałam.
Nie bede wciskac zły post bo uważam,że takie rzeczy można załatwić w cywilizowany sposob i bez udzialu moderatorow.I nie chodzi mi tutaj tylko o ten wątek.Ja przewaznie tylko czytam i wchodzac na 7/8 watkow widze twoje wypowiedzi i z przykroscia musze stwierdzic,ze w wiekszosci twoj ton jest szorstki i nieprzyjemny.A to zwracanie uwagi tez mozna zrobic w inny sposob.Nie wiem skad w Tobie tyle jadu-bo niestety tak odbieram wiekszosc twoich wypowiedzi.

p.s z tego co widze autorka nie napisala,ze bedzie stosowac tylko globulki
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-18, 22:08   #522
aneczka8
Zadomowienie

A wystarczyło przeczytać pierwszy post Jagi w Vademecum antykoncepcji... Wątek przykejony jest na stałe nie trzeba go szukać a nazwa chyba mówi sama za siebie...
W regulaminie jest jasno powiedziane żeby nie powielać wątków żeby uzywać wyszukiwarki...

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
ŚRODKI CHEMICZNE - GLOBULKI I KREMY PLEMNIKOBÓJCZE
Globulkę wkłada się do pochwy na 10 - 15 minut przed stosunkiem. Globulka rozpuszcza się, powstaje pianka z nonoxynolem-9, który unieruchamia, a następnie niszczy plemniki. Kolejny stosunek wymaga użycia następnej globulki.
Krem wprowadza się do pochwy za pomocą specjalnego aplikatora dołączonego do opakowania. Jest skuteczny natychmiast. Działa 6 godzin, można go więc zaaplikować wcześniej. Stosunek po 6 godzinach wymaga następnej porcji kremu.
Zalety
- obojętne hormonalnie,
- łatwe w stosowaniu,
- dostępne bez recepty,
- zapobiegają zapaleniu pochwy,
- zmniejszają ryzyko zakażenia chorobami przenoszonymi drogą płciową.
Wady
- mała skuteczność o ile nie są stosowane ze środkiem mechanicznym,
- czasami wywołują pieczenie lub uczucie nieprzyjemnego ciepła,
- zdarzają się uczulenia,
- globulki obficie się pienią, co również powoduje pewien dyskomfort,
- trzeba je wkładać do pochwy na kilkanaście minut przed stosunkiem, a to może zakłócić grę miłosną.
Dostępne środki na naszym rynku:
- Patentex,
- Patentex-Oval,
- Kolpotex-230 (duża dawka Nonoxynolu-9 w globulce),
- Kolpotex-Oval,
- Preventex,
- Secural (najtańsze, ok. 5 zł za opakowanie 6 szt.)
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=144745
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=globulki
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=globulki
Stary 2008-04-18, 22:53   #523
Malutenkaaa
Przyczajenie

Przepraszam za mój bład w pisowni, jakoś się tak zagalopowałam. Wiem o tym, że same globulki to nie wystarcza, ale chciałam się zorientować jakie są dostępne na naszym rynku. Nie bój się, w googlach juz zasięgnełam pomocy i tak szczerze to mało znalazłam. Te które są w poscie Jagi, to nie są aktualne, bo niektóre z nich nie są u nas juz dostepne.
Stary 2008-04-19, 07:17   #524
aneczka8
Zadomowienie

Dlatego dokleiłam Ci te linki. Tam jedna z osób pisze które jeszcze są dostepne.
Jesli nie chce Ci się rpzeszukiwac forum idź do apteki i tam udzielą Ci fachowej odpowiedzi.
Secural są bo jak wpisałam w google to wyskoczyła mi apteka internetowa z nimi. Wystarczy trochę poszukac
Stary 2008-04-19, 09:04   #525
Malutenkaaa
Przyczajenie

Ja nie powiedziałam, że mi się nie chce więc nie bądz taka uszczypliwa ;] Wiem ze te Secural są dostępne, myslam ze jakies jeszcze. W kazdym bąz razie dzieki za pomoc.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-19, 09:09   #526
aneczka8
Zadomowienie

Ja się starałam dla Ciebie znaleźć jak najwięcej informacji a Ty że jestem uszczypliwa... Z tą apteką to była taka dobra rada ale jak widać niczego nie doceniasz farmaceuta udzieliłby najpewniejszej odowiedzi.
Zadnego lekarza na forum nie ma więc nie ma co liczyć na fachową odpowiedź.
Stary 2008-04-19, 09:26   #527
Malutenkaaa
Przyczajenie

Sugerujesz mi lenistwo, ale nie mam pretensji Wiem, że nie znajde ale może ktoś miał jakies doczynienia z globulkami i myślam, że może poda mi jakies nazwy. Mysle, że zdecyduje się na poczatek te Patentex Oval N - chyba, żę mi nie będą sprzyjać t wtedy zasięgne rady farmaceuty.

p.s Dziekuje bardzo za pomoc ;-) posperam jeszcze na forum
Stary 2008-04-20, 12:22   #528
pink69
Zakorzenienie

Dot.: Globulki i prezerwatywa

Mam pytanie.Po jakich objawach poznać,że dane tabletki absolutnie nie są dla mnie i muszę je zmienić?

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-23, 12:34   #529
lerche
Raczkowanie

mam pytanie:

w pon. dostałam rano okres ,dzisiaj jest 3 dzień..
chciałabym zacząć brać novynette tabl. czy mogę zacząć od dzisiaj je połykać czy muszę poczkać do następnego okresu???

?
lerche jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-23, 13:14   #530
aneczka8
Zadomowienie

tabletki można zacząc 2-5 dnia cyklu ale wtedy trzeba stosowac dodatkowe zabezpieczenie przez tydzień.
Stary 2008-04-23, 13:19   #531
lerche
Raczkowanie

czyli dzisiaj pierwsza moge wziasc?

i mam brac od sratru pierwsza czy odliczyc cos?
Stary 2008-04-23, 13:21   #532
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lerche Pokaż wiadomość
mam pytanie:

w pon. dostałam rano okres ,dzisiaj jest 3 dzień..
chciałabym zacząć brać novynette tabl. czy mogę zacząć od dzisiaj je połykać czy muszę poczkać do następnego okresu???

?
w ulotce masz wszystko napisane...przeczytaj dokładnie ja już się nauczyłam studiować ulotkę. tam jest napisane, że albo zaczynasz w pierwszym dniu cyklu albo w 5-tym bodajże....

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-23, 13:22   #533
aneczka8
Zadomowienie

Możesz wysypac wszystkie tabletki do innego pojemnika i brac losowo. Wszystkie tabletki są takie same. Od dziś musisz przyjąc wszystkie 21 i przerwa.
Stary 2008-04-23, 13:24   #534
lerche
Raczkowanie

no ulotke dopiero bede miala i bede ja czytala później dlatego sie pytam dla upewnienia bo nie wiem czy wziasc dzisiaj czy w 5 dniu wziasc .... ?

nie chce zorbic pomylki zwyczajnie
Stary 2008-04-23, 13:30   #535
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lerche Pokaż wiadomość
no ulotke dopiero bede miala i bede ja czytala później dlatego sie pytam dla upewnienia bo nie wiem czy wziasc dzisiaj czy w 5 dniu wziasc .... ?

nie chce zorbic pomylki zwyczajnie
Stosowanie preparatu Novynette po raz pierwszy:
Pierwszą tabletkę należy przyjąć pierwszego dnia cyklu lub, jeśli miesiączka już się
rozpoczęła, piątego dnia cyklu, bez względu na to, czy krwawienie ustąpiło, czy nie.
(Dzień wystąpienia krwawienia miesiączkowego jest pierwszym dniem cyklu.)
Jeśli tabletka została przyjęta piątego dnia, należy zastosować dodatkowe, inne niż
naturalne metody antykoncepcji.

tu masz link do ulotki o novynette

http://www.gedeonrichter.pl/pdf/novynette.pdf

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-24, 12:50   #536
CraazyLoop
Przyczajenie

Hej! Chciałabym sie poradzić. 10 dni temu zaczęłam stosować swoje pierwsze tabletki antykoncepcyjne (Yasminelle). Pierwszą tabletkę wzięłam w pierwszy dzień miesiączki. Przed braniem tabletek miesiączka trwała u mnie 7dni. Teraz mam (chyba) plamienia. Bo mam tak jakby 10dzień okresu. Jest on barwy krwi ale czasem nawet brązowy. Chciałam się upewnić czy to jest normalne i czy to napewno plamienie? Jak wiadomo,pierwszy raz stosuje tabletki i bardzo się obawiam. Chce być pewna,że to jest narmalne i nie mam czego się obawiać. Będę bardzo wdzięczna jesli ktoś mi na to odpowie. Może powinnam udać się znowu do lekarza i powiedzieć mu o tym, czy raczej zaczekać aż organizm się przystosuje?? tabletki mam przpisane na dwa miesiące wieć w sumie za te półtora miesiąca,trochą więcej będę i tak musiała się udać znowu po recepte.
Dziękuje z góry za pomoc pozdrawiam
CraazyLoop jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-24, 12:53   #537
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez CraazyLoop Pokaż wiadomość
Hej! Chciałabym sie poradzić. 10 dni temu zaczęłam stosować swoje pierwsze tabletki antykoncepcyjne (Yasminelle). Pierwszą tabletkę wzięłam w pierwszy dzień miesiączki. Przed braniem tabletek miesiączka trwała u mnie 7dni. Teraz mam (chyba) plamienia. Bo mam tak jakby 10dzień okresu. Jest on barwy krwi ale czasem nawet brązowy. Chciałam się upewnić czy to jest normalne i czy to napewno plamienie? Jak wiadomo,pierwszy raz stosuje tabletki i bardzo się obawiam. Chce być pewna,że to jest narmalne i nie mam czego się obawiać. Będę bardzo wdzięczna jesli ktoś mi na to odpowie. Może powinnam udać się znowu do lekarza i powiedzieć mu o tym, czy raczej zaczekać aż organizm się przystosuje?? tabletki mam przpisane na dwa miesiące wieć w sumie za te półtora miesiąca,trochą więcej będę i tak musiała się udać znowu po recepte.
Dziękuje z góry za pomoc pozdrawiam

pytałaś już 2 razy w wątku o yasminelle i dostalas odpowiedz wiec nie powielaj postow, bo to grozi punktami karnymi.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-29, 10:53   #538
makareska
Przyczajenie

witam!Pisze prace mgr na temat wpływnu antykoncpecji hormonalnej na libido kobiet i proszę o pomoc.jesli ktoras z Pań zechciala by wypelnic moja ankiete do pracy,to prosze napisac mi swój maila,a wysle ankiete.dziękuje!
moj mail- makareska@wp.pl
makareska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-03, 15:09   #539
Madziorek08
Rozeznanie

GG do Madziorek08
hormony NIE dla mnie, naturalne metody NIE nie dla mnie, wiec co? jaka metoda?

okazalo sie ze nie moge uzywac plastrow ani tabletek hormonalnych, metody naturalne tez nie dla mnie bo mam strasznie nie regularne miesiaczki, wiadomo ze sa jeszcze gumki ale jakos im nie ufam i juz 2 razy mi sie tak spoznial okres ze juz myslalam ze to ciaza. boje sie ze peknie:/

co radzicie.....zaznaczam ze chce miec kiedys dzieci ale jeszcze nie teraz za jakies 4lata co ja przez ten czas mam zrobic?? celibat? doradzcie cos pliz
Madziorek08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-03, 19:06   #540
chilligirl
Rozeznanie

Dot.: hormony NIE dla mnie, naturalne metody NIE nie dla mnie, wiec co? jaka metoda?

zalezy dlaczego hormony są nie dla Ciebie...jesli przez jakas horobe to nawet spirala lub zastrzyk nie wchodza w gre...natomiast mozesz sprobowac polączenia globulek lub kremu plemnikobojczego z prezerwatywą...najlepiej jesli wybierzesz sie do ginkologa i z nim ustalisz szczegoly..a zeby nie pojsc calkiem zielona wejdz sobie w google i wpisz np. z antykoncepcja na Ty,albo "bądź ok" itp. a znajdziesz tam mase roznych rzeczy o antykoncepcji...wogole to dziwie sie czemu tego wczesniej nie zrobilas zanim stworzylas nowy watek..

"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever"
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości