Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 28 - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-02, 09:52   #511
lapida
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 28

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;4955493 2]Właśnie chodzi o to, że on może sobie iść i na L4, i wziąć na żądanie, ale potem go za to zdegradują.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
no ok. ale muszą być spełnione konkretne warunki, kiedy pracodawca może nie udzielić takiego urlopu. a tu nie mamy z tym do czynienia.
a w tym wypadku jest to widzimisię pracodawcy a raczej nałożenie na pracownika kary jaką jest degradacja
pogratulować pracodawcy, bo jaki w tym interes, żeby chory pracownik przychodził do pracy i był nieefektywny ?

jeśli coś źle zrozumiałam proszę, aby autorka pytania poprawiła mnie
chodzi o to, żeby pracownicy nie chodzili na zwolnienia.. chore, ale prawdziwe..

a z uroplem na żądanie - wygląda to tak, że np podczas decyzji, kto ma dostac awans albo przedłużoną umowę, to własnie patrzy się na to, czy pracownikc brał UŻ albo L4 itp.
Z tego, co wiem, to żadnen pracownik u nich w firmie, który wziął UŻ, nie miał przedłużonej umowy, tak że tego..

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
tak, od 1 stycznia do dermatologa i okulisty trzeba mieć skierowanie...
czekam, aż będzie potrzebne skierowanie do ginekologa.. tfu tfu tfu..
Stary 2015-01-02, 09:53   #512
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dacn. Oczywiście moja rodzinna lekarka jest nieczynna. Czy aby dostać skierowanie do specjalisty musze się zapisać do innego rodzinnego? Czy mogę iść tak bez wypełniania formularza. I dlaczego ba oficjalnej liście mojego oddziału NFZ moja rodzinna jest jako ta co podpisała a realnie gabinet zamknięty. Byłam dzisiaj. i czy jest jakaś szansa ze ta moja rodzinna podpisze kontrakt w ogóle czy juz na zawsze muszę zmienić rodzinnego?
Stary 2015-01-02, 09:57   #513
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Dacn. Oczywiście moja rodzinna lekarka jest nieczynna. Czy aby dostać skierowanie do specjalisty musze się zapisać do innego rodzinnego? Czy mogę iść tak bez wypełniania formularza. I dlaczego ba oficjalnej liście mojego oddziału NFZ moja rodzinna jest jako ta co podpisała a realnie gabinet zamknięty. Byłam dzisiaj. i czy jest jakaś szansa ze ta moja rodzinna podpisze kontrakt w ogóle czy juz na zawsze muszę zmienić rodzinnego?
Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Nie wiem dlaczego przychodnia jest nieczynna skoro figuruje w rejestrze podpisanych, pewnie jak zwykle jest to bałagan w nfzie.
Mam nadzieje, że nie podpisze zbrodniczego kontraktu i tak jak mam nadzieję, że już nikt więcej go nie podpisze.
Zmiana lekarza też będzie ciężka, gdyż nawet leniwe i konformistyczne izby lekarskie wzywają do nieprzyjmowania deklaracji od lekarzy co nie podpisali ( bo jest to nieetyczne).

Minister co na zdrowi się nie zna opowiadał bajki o tym, że osoby potrzebujące pomocy lekarskiej powinny się zgłaszać na SOR. ( co jest bzdurą, no ale minister co kiedyś podobno był lekarzem tak powiedział w TV)

Podsumowując: jest bałagan taki, że tej kuwety nie ogarnia nikt. A na pewno nie nfz.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 09:59   #514
zakonna
Naczelna Nastolatka

Aha czyli nie będzie już żadnych negocjacji i nie ma szans ze odzyskam swoją panią doktor? A jeśli na serio potrzebuje skierowanie do gastrologa to mam się przepisać do innego rodzinnego?
Stary 2015-01-02, 10:02   #515
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Aha czyli nie będzie już żadnych negocjacji i nie ma szans ze odzyskam swoją panią doktor? A jeśli na serio potrzebuje skierowanie do gastrologa to mam się przepisać do innego rodzinnego?
Tak na serio to poczekaj, jeżeli możesz.

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Negocjacje będą, bo na szczęście nie wszyscy się ugięli.

Złe i szkodliwe umowy zrobione są tak, żeby uniemożliwić lekarzom rodzinnym leczenie i diagnostykę a później w tv wycierać sobie gębę tym, że ktoś wykonując polecenia systemu popełni błąd.
Stary 2015-01-02, 10:04   #516
zakonna
Naczelna Nastolatka

Poczekam ale nie ukrywam ze moje objawy mnie niepokoją. Chciałam Chociaż zrobić badania krwi i próby watrobowe ale jest totalna.doopa. ty jesteś Lekarzem rodzinnym Dacn?
Stary 2015-01-02, 10:05   #517
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Poczekam ale nie ukrywam ze moje objawy mnie niepokoją. Chciałam Chociaż zrobić badania krwi i próby watrobowe ale jest totalna.doopa. ty jesteś Lekarzem rodzinnym Dacn?
Na szczęście nie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-02, 10:07   #518
zakonna
Naczelna Nastolatka

Kurde. Straszna doope zrobili z tymi lekarzami. W moim lokalnym radio ludzie dzwonią i mówią. Jak realnie to jest beznadziejnie załatwione
Stary 2015-01-02, 10:11   #519
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Mam tak samo. Niby ma podpisany, a jest tylko kobieta w recepcji, lekarza nie ma. U mnie po prostu wysyłają do innej przychodni (na drugim końcu miasta...) a jak ktoś chce np. Receptę na leki, które już bierze jakiś czas to musi poczekać
Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 10:12   #520
zakonna
Naczelna Nastolatka

U mnie zamknięte na głucho. Nikogo nie ma w przychodni
Stary 2015-01-02, 10:13   #521
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Kurde. Straszna doope zrobili z tymi lekarzami. W moim lokalnym radio ludzie dzwonią i mówią. Jak realnie to jest beznadziejnie załatwione
Bo to szantaż ze strony ministerstwa i nfzu.
Negocjacje prowadzone są w grudniu- zamiast we wrześniu proponuje się kontrakt z takimi warunkami żeby zysku z tego nie było, a inaczej, beznadziejny lekarz co oleje wszystko i wszystkich zysk będzie miał, a ten co leczy zgodnie z aktualną wiedzą medyczną na dobrym leczeniu pacjentów będzie zwyczajnie stratny. O czasie na prawidłową ich interpretacje nie wspomnę, bo przecież lekarz rodzinny ma przyjąć dziennie po 60 pacjentów bo tak.

IMHO nie ma trudniejszej i bardziej odpowiedzialnej, mniej docenianej i pogardzanej specjalizacji lekarskiej niż medycyna rodzinna.

***a za 10 lat będzie sraczka że nie ma młodych co by chcieli robić medycynę rodzinną i ministry za grubą kasę będą tworzyć komisję żeby się zastanawiać dlaczego tak jest.

Tak jak teraz się dziwią dlaczego brakuje patomorfologów i pediatrów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-02, 10:22   #522
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
A słyszałaś może o limitach? O tym że ponad limit nie można przyjąć? Czy powtarzasz tylko mantry z wybiórczej?
nie czytam papierowych gazet - dokąd pobrudziłam ulubiona bluzkę farba drukarską; a komuchów tym bardziej nie
ale wracając do lekarzy, mam to szczęście, że nie musze do nich chodzić
jak potrzebuję idę prywatnie

ale to co czytam w Twoich wpisach mnie przeraża. wiedziałam, że jest źle w służbie, ale nie sądziłam, że aż tak.

i jeśli mozna nie bede już tego lekarskiego wątku kontynuować, nie znam się to juz nic nie mówie
Stary 2015-01-02, 10:50   #523
Juli_Juli
Zadomowienie

Odżywka do mycia OMO

Może tutaj któraś z was dziewczyny będzie wiedziała- jaką odżywkę mogę na spokojnie używać jako pierwsze 0 do kupienia w Rossmanie? Używam Glorii ale tutaj dostać jej nie można, a w zasięgu odwiedzanych dzisiaj sklepów mam tylko Rossmann/Biedronkę Ew. niewielkie Tesco.
Musiałabym przewertować całe KWC żeby znaleźć odpowiednią. Wiem co powinna zawierać, a czego nie, ale odżywek jest sporo. Także bardzo proszę o pomoc
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 10:58   #524
Quadesha
Zakorzenienie

Pamięć w telefonie :

Miałam około 220 MB wolniej pamięci. Chciałam zainstalować aplikację, kliknelam i okazało się, że ona waży 230. Pobralo się do 90% i komunikat brak pamięci. Ok, trudno nie pobralo się, ale jest jeden problem... Choć apki nie ma, nie jest zainstalowana to i tak zezarlo mi pamięć... Teraz mam dosłownie 15 MB wolnej pamięci. Jak odzyskać tamtą? :p Resetowalam już telefon i nic to nie dało.
Stary 2015-01-02, 12:00   #525
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Beczka Soli Pokaż wiadomość
Pomijając fakt, że pewnie wyjdzie jak zwykle (chodzi mi o te skierowania), a to nie ma mieć na celu "zmniejszenie" kolejek do specjalistów? W sensie, że lekarz pierwszego kontaktu może przepisać jakiś podstawowy lek, by tym samym nie wymuszać zapisywania się z każdą "pierdołą" na terminy za pięć lat?
Próbuję ten fakt w jakiś sensowny sposób wytłumaczyć
Wszystko spoko, problem w tym, że lekarze POZ są po prostu niedouczeni i tyle. I mają duże ograniczenia jeśli chodzi o skierowania itd. Jeśli np. lekarz POZ znałby się na leczeniu jakże powszechnej niedoczynności tarczycy czy leczeniu trądziku, a lekarz specjalista zajmowałby się poważniejszymi przypadkami, miałoby to sens. Póki co, nie ma. I fakt, tylko czekać na skierowania do gina

A system hamerykański u nas się nie sprawdzi.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Czemu użytkowniczka przylaszczka50 zostala zbanowana? Ktoś coś o tym pisał w poprzedniej części wątku.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 12:06   #526
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Wszystko spoko, problem w tym, że lekarze POZ są po prostu niedouczeni i tyle. I mają duże ograniczenia jeśli chodzi o skierowania itd. Jeśli np. lekarz POZ znałby się na leczeniu jakże powszechnej niedoczynności tarczycy czy leczeniu trądziku, a lekarz specjalista zajmowałby się poważniejszymi przypadkami, miałoby to sens. Póki co, nie ma. I fakt, tylko czekać na skierowania do gina

A system hamerykański u nas się nie sprawdzi.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Czemu użytkowniczka przylaszczka50 zostala zbanowana? Ktoś coś o tym pisał w poprzedniej części wątku.
Jak ktoś już pisał : Była klonem zbanowanej już uzytkowniczki.
Stary 2015-01-02, 12:22   #527
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
Jak ktoś już pisał : Była klonem zbanowanej już uzytkowniczki.
Dobra, już wiem wszystko. W końcu oświeciło moderację, że grubella jest trollem (szybko zważywszy na to, że nastukała 6000 postów)

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Czy zawsze trzeba się umawiać na przymierzanie sukien ślubnych czy można wejść z ulicy?
Stary 2015-01-02, 12:25   #528
201711281030
Konto usunięte

Cytat:
Dobra, już wiem wszystko. W końcu oświeciło moderację, że grubella jest trollem (szybko zważywszy na to, że nastukała 6000 postów)

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Czy zawsze trzeba się umawiać na przymierzanie sukien ślubnych czy można wejść z ulicy?
zależy od salonu, ja w 3 byłam bez umawiania
201711281030 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 12:31   #529
Keket
Zakorzenienie

Pytanie do osob posiadających tel. na karte w plusie.

To prawda, ze gdy skonczy sie kasa na koncie, to dzwoni wtedy automat i przypomina o doladowaniu?

Keket jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-02, 12:33   #530
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asica_ Pokaż wiadomość
zależy od salonu, ja w 3 byłam bez umawiania
To chyba tak zrobię, bo wątpię, żebym coś umówiła dzisiaj (na jutro).

Kojarzycie może, gdzie teraz znajdę sukienki wieczorowe podobne do ślubnych?
Nie chodzę po sklepach, ale pewnie jest jeszcze oferta sylwestrowo-karnawałowa?

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2015-01-02 o 12:52
Stary 2015-01-02, 12:43   #531
201711281030
Konto usunięte

Cytat:
To chyba tak zrobię, bo wątpię, żebym coś umówiła dzisiaj (na jutro).

Kojarzycie może, gdzie teraz znajdę sukienki wieczorowe podobne do ślubnych? Nie chodzę po sklepach, ale pewnie jest jeszcze oferta sylwestrowo-karnawałowa?
Po sklepach niestety nie chodzę, więc nie doradzę.
Panie w salonach, w których nie trzeba się umawiać, mówiły że jeżeli chodzi o soboty, to najlepiej być z rana, tak jak otwierają salon, wtedy jest najmniej ludzi
201711281030 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 12:43   #532
Whim
...

Cytat:
Napisane przez Keket Pokaż wiadomość
Pytanie do osob posiadających tel. na karte w plusie.

To prawda, ze gdy skonczy sie kasa na koncie, to dzwoni wtedy automat i przypomina o doladowaniu?
Mam w plusie od wielu lat i nigdy nic takiego nie miałam.

Whim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 12:46   #533
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asica_ Pokaż wiadomość
Po sklepach niestety nie chodzę, więc nie doradzę.
Panie w salonach, w których nie trzeba się umawiać, mówiły że jeżeli chodzi o soboty, to najlepiej być z rana, tak jak otwierają salon, wtedy jest najmniej ludzi :)
Dzięki za wskazówkę
Stary 2015-01-02, 12:55   #534
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
offtop
przepraszam, nie mogę sobie darować, ale czy ktoś jest w stanie racjonalnie uzasadnić dlaczego potrzebne jest skierowanie do dermatologa?
Sama będąc nastolatką miałam trądzik, poszłam do rodzinnego z przeziębieniem a on postanowił zając się też trądzikiem, przepisał coś co kompletnie nie pomogło i więcej do niego w tej kwestii nie szłam, tylko od razu do dermatologa, który mnie wyleczył. Więc teraz każdy nastolatek/nastolatka (nie mówię tutaj o innych problemach dermatologicznych, tylko właśnie o powszechnym trądziku) będzie musiał najpierw odwiedzić rodzinnego, który albo mu to skierowanie wypisze, albo sam będzie próbował go leczyć?
Dla mnie - bez sensu, ale może ma to jakieś głębsze dno. Chociaż to chyba jednak proza życia - chodzi o kasę.
Ale to co jak chodzilam do dermatologa od pazdziernika jednego i teraz bede chciala znow isc do tego samego, ktory prowadzi moje leczenie to nie moge? Musze isc do rodzinnego? Nie moge tego zrobic jak chce przyjechac na szybko z uk lol

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 12:57   #535
zakonna
Naczelna Nastolatka

Do okulisty też potrzebne, super logika, nie?
Stary 2015-01-02, 12:58   #536
ld2GdYYL1cb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ale to co jak chodzilam do dermatologa od pazdziernika jednego i teraz bede chciala znow isc do tego samego, ktory prowadzi moje leczenie to nie moge? Musze isc do rodzinnego? Nie moge tego zrobic jak chce przyjechac na szybko z uk lol

Wyslane przez tapatalk 2
z tego co czytałam, to Ty mozesz bez skierowania

jak z pierwsza wizytą, czy tam po mega długiej przerwie od ostatniej wizyty-to od stycznia trzeba mieć skierowanie od rodzinnego do okulisty i dermatologa
ld2GdYYL1cb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 13:01   #537
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Whim Pokaż wiadomość
Mam w plusie od wielu lat i nigdy nic takiego nie miałam.
Dziekuje

Keket jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 13:18   #538
Hikaru
Zakorzenienie

Jak mogę sprawdzić czy jestem ubezpieczona? Miałam przerwę od systemu edukacji, potem od października mama mnie zgłosiła do ubezpieczenia, ale stresuję się, że nie zostało to faktycznie dopisane czy coś. Da się to jakoś sprawdzić?
.
Hikaru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 13:30   #539
cud nie kobieta
Ante Pante

A co z sytuacją, jeśli studiuję w Krakowie i tu mam swojego lekarza rodzinnego, ale do dermatologa i okulisty zawsze chodziłam na podkarpaciu? Pani dermatolog i okulistka są raczej moimi zaufanymi lekarkami i wolałabym ich nie zmieniać. W niczym by to nie przeszkadzało jeśli dostałabym skierowanie od lekarza w Krakowie, a do specjalisty poszła w Rzeszowie?
Stary 2015-01-02, 13:58   #540
caro_l_a
Wtajemniczenie

mam problem z prostownicą - Toni&Guy super sleek TG086UK, płytki z powłoką turmalinową
zakupiłam ją przez jakis sklep internetowy w czerwcu 2013, zaczęły mi się ścierac płytki, na jednej płytce jest to już bardzo widoczne, paragon i pudełko oryginalne posiadam, czy jest sens pisać do sprzedawcy, reklamować, itp.? Na str sklepu nie znalazłam potrzebnych informacji odnośnie zwrotów, reklamacji
caro_l_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości