Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-12, 19:30   #511
Minai
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Tylko, że wychylić zęby da się aparatem i nie trzeba się męczyć z dodatkowym ustrojstwem i za nie płacić.
Stary 2016-02-12, 20:05   #512
Frutti
Zakorzenienie

Albo tańszym ekspanderem! No ale cóż...
Stary 2016-02-12, 20:25   #513
MartaMeiss
Raczkowanie

Chyba macie rację, że można poszerzyć uśmiech aparatem, sama miałam stłoczenie zębów i wąską szczękę a teraz aparat noszę parę miesięcy ale widać różnicę w uśmiechu, jest szerszy ;-)

Mam jeszcze takie pytanie, myślicie że to normalne że jedna jedynka bardziej wychyliła mi się do przodu względem drugiej? Czy obydwie powinny równo się przesuwać?
MartaMeiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-12, 20:48   #514
MalaArielka
Wtajemniczenie

Z tym hyraxem to z tego co czytałam na forum to dużo osób po 20 roku życia go nosiło i efektem był dużo szerszy uśmiech. Czy to się dzieje na wskutek rozerwania szwu czy czegoś innego( przebudowa kości?) to chyba mało istotne - ale może rzeczywiście ekspander byłby lepszy.

Dziewczyny, to już postanowione- w przyszłym tygodniu odbieram pierwsze wkładki clear aligner, bo wspólnie z ortodontką ustaliłam, że w moim przypadku będzie to lepsze rozwiązanie.
Pozwolicie jednak, że nadal będę się tu udzielać, bo lubię ten wątek
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-12, 22:04   #515
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MartaMeiss Pokaż wiadomość
Chyba macie rację, że można poszerzyć uśmiech aparatem, sama miałam stłoczenie zębów i wąską szczękę a teraz aparat noszę parę miesięcy ale widać różnicę w uśmiechu, jest szerszy ;-)

Mam jeszcze takie pytanie, myślicie że to normalne że jedna jedynka bardziej wychyliła mi się do przodu względem drugiej? Czy obydwie powinny równo się przesuwać?
Oczywiście, że zęby nierówno się przesuwają
Stary 2016-02-13, 07:45   #516
dolceana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Minai Pokaż wiadomość
Tylko, że wychylić zęby da się aparatem i nie trzeba się męczyć z dodatkowym ustrojstwem i za nie płacić.

Zgadza się. Ale jednak uśmiechu nie poszerzymy zwykłym aparatem. żałuję, że skasowały mi się zdjęcia przed hassem myślę, że zobaczyłybyście różnice aczkolwiek niestety noszenie tego zwiększają koszty leczenia- ja płaciłam 900zł.
dolceana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 08:17   #517
Lydian
Przyczajenie

Nie wiem jak ma się hyrax do wieku,ale zanim wybrałam ortodonte to robiłam spory wywiad środowiskowy ;-) Jedna z dziewczyn (28l.)miała u każdego orto proponowaną operację, a mój obecny zaproponował jej hyraxa. Nosiła kilka m-cy. Udało się. Całe leczenie trwa u niej już 2 lata, więc chyba standard. Za m-c zdejmuje aparat. Jest bardzo zadowolona z orto i efektów.
Lydian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 10:02   #518
87marta78
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dolceana Pokaż wiadomość
Zgadza się. Ale jednak uśmiechu nie poszerzymy zwykłym aparatem. żałuję, że skasowały mi się zdjęcia przed hassem myślę, że zobaczyłybyście różnice aczkolwiek niestety noszenie tego zwiększają koszty leczenia- ja płaciłam 900zł.
No u mnie hyrax wyjdzie 1000zl,ale mimo to już nie odpuszcze bo zbieralam się do tego kilka lat
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 11:00   #519
sandrek
Zakorzenienie

Dot.: Aparat na zęby Groupon- warto?

Nawet nie wiecie jak ja żałuję, że nie zdecydowałam się na aparat jak chodziłam do podstawówki. Pamiętam jak mówiłam rodzicom, że nie chcę, bo to będzie bolało.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 11:25   #520
dolceana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sandrek Pokaż wiadomość
Nawet nie wiecie jak ja żałuję, że nie zdecydowałam się na aparat jak chodziłam do podstawówki. Pamiętam jak mówiłam rodzicom, że nie chcę, bo to będzie bolało.

Nie ma co żyć przeszłością! Ważne, że w końcu się zdecydowałaś zawalczyć o piękny uśmiech! ja również sobie wmawiałam "mogłam to zrobić wcześniej" ale tak naprawdę jakie to ma teraz znaczenie? Czasu nie cofniemy
Późniejsze założenie aparatu też ma swoje plusy- moja kuzynka nosiła aparat w podstawówce. Niestety gdy dorastała wyszły jej 8 i zęby znowu się stłoczyły Teraz ma lat 25 i znowu zakłada aparat.

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Napisane przez 87marta78 Pokaż wiadomość
No u mnie hyrax wyjdzie 1000zl,ale mimo to już nie odpuszcze bo zbieralam się do tego kilka lat

I bardzo dobrze! a na jaki aparat się zdecydowałaś? Kosmetyczny czy metalowy?
Stary 2016-02-13, 14:27   #521
87marta78
Zadomowienie

Cytat:
Nie ma co żyć przeszłością! Ważne, że w końcu się zdecydowałaś zawalczyć o piękny uśmiech! ja również sobie wmawiałam "mogłam to zrobić wcześniej" ale tak naprawdę jakie to ma teraz znaczenie? Czasu nie cofniemy
Późniejsze założenie aparatu też ma swoje plusy- moja kuzynka nosiła aparat w podstawówce. Niestety gdy dorastała wyszły jej 8 i zęby znowu się stłoczyły Teraz ma lat 25 i znowu zakłada aparat.

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

I bardzo dobrze! a na jaki aparat się zdecydowałaś? Kosmetyczny czy metalowy?
Wg orto dla mnie najlepszy będzie metalowy bo większe siły są potrzebne
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 18:55   #522
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Dziewczyny a wiecie jak sie nazywa aparat ktory ma cofnąć zęby do tyłu? Moja ortodontka coś o takim mówiła, ale nie podała nazwy.
Malinowaslodycz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 19:29   #523
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinowaslodycz Pokaż wiadomość
Dziewczyny a wiecie jak sie nazywa aparat ktory ma cofnąć zęby do tyłu? Moja ortodontka coś o takim mówiła, ale nie podała nazwy.
Może aparat GMD? Albo bardziej Pendulum
Stary 2016-02-13, 20:01   #524
Minai
Rozeznanie

Cytat:
No nie wiem, mi orto ciagle powtarza ze Damon poszerzy mi usmeich i już to widzę. Ale nie będę się upierać co do słuszności podniebiennych aparatów, w końcu nie znam się na tym tak jak ortodonci
Stary 2016-02-13, 20:44   #525
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
No nie wiem, mi orto ciagle powtarza ze Damon poszerzy mi usmeich i już to widzę. Ale nie będę się upierać co do słuszności podniebiennych aparatów, w końcu nie znam się na tym tak jak ortodonci
Damon tak jak pisałam jest kontrowersyjny Uśmiech Ci poszerzy ale tylko optycznie, roboty nie robi takiej jak zwykły metalowy aparat. To pójście na łatwiznę przez ortodontę i tyle

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-13, 21:28   #526
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Damon tak jak pisałam jest kontrowersyjny Uśmiech Ci poszerzy ale tylko optycznie, roboty nie robi takiej jak zwykły metalowy aparat. To pójście na łatwiznę przez ortodontę i tyle
Damon nie zrobi takiej roboty jak zwykly? Pierwsze słyszę. Możesz rozwinąć? Czytałam jedynie, że kontrowersyjne jest to czy zrobi więcej/szybciej/mniej boleśnie niż zwykły metalowy, a że zrobi mniej to dla mnie nowość
Stary 2016-02-13, 21:43   #527
Frutti
Zakorzenienie

Oj wklejałam już tu artykuł Niestety tak jest Bardziej odwala kosmetykę niż rzeczywiste leczenie, guru ortodoncji (i Ci którym zależy na pacjencie) nawet nie mają ich w ofercie.
Zrobi Ci miejsce w buzi, oczywiście, wyprostuje też zęby. No ale nie z takim dobrym skutkiem i działaniem jak zwykły ligaturowy aparat.

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4895 znalazłam
Stary 2016-02-13, 23:13   #528
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Oj wklejałam już tu artykuł Niestety tak jest Bardziej odwala kosmetykę niż rzeczywiste leczenie, guru ortodoncji (i Ci którym zależy na pacjencie) nawet nie mają ich w ofercie.
Zrobi Ci miejsce w buzi, oczywiście, wyprostuje też zęby. No ale nie z takim dobrym skutkiem i działaniem jak zwykły ligaturowy aparat.

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4895 znalazłam
Nadal nie rozumiem o jaką robotę chodzi i jaki skutek o którym piszesz wykona mi ligaturowy aparat, a Damon nie wykona. I taki wpis jakiejś anonimowej osoby nie ma dla mnie dużej wartości.
Stary 2016-02-14, 00:48   #529
Frutti
Zakorzenienie

Oj osoba nie jest anonimowa, a bardzo ogarnięta w temacie całej ortodoncji. Posiada wiedzę większą, niż niejeden ortodonta Jeśli nie ufasz temu wpisowi to polecam zagłębić się w temat i poczytać mądre artykuły poparte badaniami. Jednak w większości są one w medycznym języku angielskim, co może sprawiać problemy.
Oczywiście, że będziesz bronić Damona i metody pana doktora, który na ten pomysł wpadł. Nie będę Cię tu na siłę przekonywać, że to wielkie zuo, bo jak napisałam-zamierzony efekt spełni, zęby będą proste, pacjent zadowolony
Stary 2016-02-14, 09:35   #530
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Miała któraś z was blokadę jezyka? Moja ortodontka mowila mi o takiej, mam zgryz otwarty. W internecie nigdzie nie widzę zdjęć. Muszę przyznać ze się trochę boję i zastanawiam czy jest taka opcja zrobić stały aparat na górę a ruchomy na dół?
Stary 2016-02-14, 10:41   #531
nnatalkaa89
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Może aparat GMD? Albo bardziej Pendulum
Tak Pendulum. Ja nosiłam taki.

Ale wczoraj na wizycie mnie wymęczyli. Ten mój dodatkowy łuk trochę przyrósł do błony śluzowej, bo był za blisko. Nie dało się go wyjąć, więc trzeba było delikatnie naciąć. Chociaż taki kłopot się narobił, za to łuk wykonał w połowie swoją robotę, już górne zęby nie zachodzą tak na dolne. Na razie orto założyła mi noramalny łuk, żeby zagoiło się tamto.

Pendulum - 30.11.2013r.-14.02.2015r.
Górny łuk - 25.10.2014r.
Dolny łuk - 17.01.2015r.
Zdjęty aparat - 09.06.2018r.
nnatalkaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 11:00   #532
dolceana
Raczkowanie

Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Cytat:

Ja nawet już się nad tym nie zastanawiam bo na szczęście to już za mną. Orto wybrała taki plan leczenia a ja go zaakceptowałam. może to zależy od wady? Nie wiem. Moje dwie koleżanki które poszły do mojej orto z polecenia nie maja w planie leczenia ekspandera więc nie mam obawy, że wciska go każdemu bo chce zarobić

Powiem Wam ciekawostkę, którą ostatnio usłyszałam a mianowicie- aparat kosmetyczny nie prostuje zębów U mnie w takim razie dzieją się cuda

Edytowane przez dolceana
Czas edycji: 2016-02-14 o 11:02
Stary 2016-02-14, 12:12   #533
Frutti
Zakorzenienie

Skąd Ty takie ciekawostki bierzesz? Na pewno nie działa z taką siłą jak metalowy, bo zamki są inne, ale prostować-prostują
Stary 2016-02-14, 14:41   #534
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Cytat:
Miała któraś z was blokadę jezyka? Moja ortodontka mowila mi o takiej, mam zgryz otwarty. W internecie nigdzie nie widzę zdjęć. Muszę przyznać ze się trochę boję i zastanawiam czy jest taka opcja zrobić stały aparat na górę a ruchomy na dół?
Dziewczyny wiecie czy tak można zrobić?
Stary 2016-02-14, 15:04   #535
Frutti
Zakorzenienie

Nie bardzo ogarniam ideę aparatu ruchomego na dół... Chyba że najpierw dostaniesz górny łuk + owy aparat, a później zostanie on zamieniony na zwykły aparat.
Stary 2016-02-14, 16:31   #536
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Cytat:
Nie bardzo ogarniam ideę aparatu ruchomego na dół... Chyba że najpierw dostaniesz górny łuk + owy aparat, a później zostanie on zamieniony na zwykły aparat.
Mam baaardzo slaba dolne szóstki i boję się o te ząbki. Dodatkowo trochę boję się pełnego zadrutowania
Stary 2016-02-14, 17:20   #537
kizdaM
Wtajemniczenie

Za tydzień w pon mam mieć zakładany dół, a dzisiaj rano zauważyłam na dolnej 6 mały ubytek czy może to oznaczać, ze orto nie założyłaby mi aparatu ? będę jutro dzwonić do kliniki, ale nie wiem czy uda mi się wbić na jakąś wizytę w tym tyg
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-14, 18:27   #538
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Oj osoba nie jest anonimowa, a bardzo ogarnięta w temacie całej ortodoncji. Posiada wiedzę większą, niż niejeden ortodonta Jeśli nie ufasz temu wpisowi to polecam zagłębić się w temat i poczytać mądre artykuły poparte badaniami. Jednak w większości są one w medycznym języku angielskim, co może sprawiać problemy.
Oczywiście, że będziesz bronić Damona i metody pana doktora, który na ten pomysł wpadł. Nie będę Cię tu na siłę przekonywać, że to wielkie zuo, bo jak napisałam-zamierzony efekt spełni, zęby będą proste, pacjent zadowolony
No tak wiadomo, że będę bronić, bo chcę wierzyć że jestem dobrze leczona. Ale nie podajesz żadnych konkretów w czym jest gorszy ligaturowy. Jaką prace powinien wykonać oprócz właśnie wyprostowania zębów?:P Jakieś to mgliste dla mnie strasznie.
Stary 2016-02-14, 19:08   #539
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Mam baaardzo slaba dolne szóstki i boję się o te ząbki. Dodatkowo trochę boję się pełnego zadrutowania
Też myślałam że mam słabe, w dodatku jednej nie mam Rurki mam przymocowane do siódemek Nie da się wyleczyć wady na takim etapie tylko jednym łukiem, a na dole Bóg wie co. Nie da i już Jeśli masz taką propozycję to zwiewaj od tego orto.

Cytat:
Napisane przez kizdaM Pokaż wiadomość
Za tydzień w pon mam mieć zakładany dół, a dzisiaj rano zauważyłam na dolnej 6 mały ubytek czy może to oznaczać, ze orto nie założyłaby mi aparatu ? będę jutro dzwonić do kliniki, ale nie wiem czy uda mi się wbić na jakąś wizytę w tym tyg
To szóstka, więc na niej będzie mocowany aparat, więc powinna być wyleczona, tym bardziej że przez te powiedzmy 2 lata nie będzie do niej dostępu

Cytat:
No tak wiadomo, że będę bronić, bo chcę wierzyć że jestem dobrze leczona. Ale nie podajesz żadnych konkretów w czym jest gorszy ligaturowy. Jaką prace powinien wykonać oprócz właśnie wyprostowania zębów?:P Jakieś to mgliste dla mnie strasznie.
Nie jestem lekarzem i po raz kolejny odsyłam Cię do mądrych słów specjalistów i badaczy
Stary 2016-02-14, 19:15   #540
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Minai, nie przejmuj się, najważniejsze, że efektem będą Twoje proste zęby a o reszta przecież nie ważna w jaki sposób to działa

Cytat:
Co masz na myśli mówiąc słabe? Mają ubytki ale chyba nie są martwe? Leczenie ortodontyczne skraca minimalnie korzenie i jeśli naprawdę któreś zęby są słabe to ja bym nie nakładała tam aparatu stałego
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości