![]() |
#512 |
Rozeznanie
|
Dot.: Filologia polska
Hmmm, czemu ja o nim wcześniej nie pomyślałam?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 |
Zakorzenienie
|
kathy, mnie się Schulz nasuwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
witam Was
![]() Jestem tegoroczną maturzystką i poważnie myślę o filologii polskiej- język polski uwielbiam, nie sprawia mi trudności, tak było odkąd pamiętam. Byłam pewna, ze pojdę na dziennikarstwo, ale wiele osob serdecznie mi odradza- podobno coraz częściej absolwenci skazani są po prostu na bezrobocie, nie wiem ile w tym prawdy. Mam pytanie- nie żałujecie wyboru? ![]() myslałam jeszcze o kulturoznawstwie, ale chyba polonistyka bardziej do mnie przemawia. Wiem, ze lekcje języka polskiego pewnie diametralnie róznią się od zajęc, jakie serwuje nam ten kierunek, ale nauka polskiego sprawia mi naprawdę ogromną przyjemność, więc moze jakies szanse dla mnie są ![]() Edytowane przez mila17 Czas edycji: 2010-03-30 o 13:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
![]() Ja jestem studentką 2 roku na Uniwersytecie Wrocławskim. W klasie maturalnej też wahałam się między kulturoznawstwem, dziennikarstwem a polonistyką, bo chciałabym pracować w gazecie w dziale kultury ![]() ![]() Życzę powodzenia na maturze Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#518 |
Raczkowanie
|
Dziewuszki, za dwa tygodnie mam przeprowadzić lekcję w klasie 5. Mam temat okolicznik i dopełnienie (o zgrozo w 45 minut), klasa jest bardzo aktywna i chętna do pracy, mam zrobione dla nich ćwiczenia z okolicznika a nie mogę znaleźć niż z dopełnienia, pomożecie ? Macie może jakieś przykłady ćwiczeń z tego tematu ?
wszelkie sugestie na temat zainteresowania uczniów tematem też są mile widziane :P
![]() |
![]() |
#519 |
Wtajemniczenie
|
Dziołchy, pomóżcie!
We wtorek zapisy na specjalizacje, a ja nie wiem, co zrobić. Rzucili nam trzy takie "kierunki", że płakać mi się chce. Mi i całemu roku. ![]() ![]() Specjalizacje:
![]() Co Wy, Dziewuszki, myślicie na ten temat?
![]() |
#521 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się, czy to językowe kreowanie wizerunku przygotowuje też do pracy copywritera? Co o tym myślicie, Dziewczynki?
![]() |
![]() |
#522 |
Zadomowienie
|
Nino, ja osobiście miałabym arcytrudny dylemat, bo te dwie ostatnie specjalizacje wydają mi się szalenie ciekawe
![]() A co do Twojego pytania, to myślę że możesz śmiało udać się do sekretariatu, tam panie powinny rozwiać Twoje wątpliwości i przybliżyć Ci rozkład zajęć z interesującego Ciebie kierunku. Ja w każdym razie tak zrobiłam, kiedy musiałam podjąć decyzję dotyczącą wyboru kierunku i naprawdę tego nie żałuje. Gdyby nie ten krok, to wylądowałabym na specjalizacji, która okazała się być najnudniejsza pod słońcem ![]() Mila17, zanim dokonasz wyboru kierunku, musisz wziąć pod uwagę, że dziennikarstwo jest nieco ograniczające. W końcu w tym zawodzie może pracować każda osoba po ukończonym kierunku humanistycznego, a więc także absolwenci kulturoznawstwa i polonistyki. Tyle, że Ci ostatni są także przygotowani pod kątem swoich studiów, a więc zawsze mają o wiele szerszy wybór zawodu, niż studenci dziennikarstwa, którzy są szkoleni tylko do pracy w tej jednej, jedynej branży. Dlatego, jeśli myślisz przyszłościowo i wolałabyś mieć większe możliwości na rynku pracy, to polecam jednak studia polonistyczne lub kulturoznawcze ![]()
Poszukuję odlewek! Dark Extacy, Chocolovers i Angel Violette ![]() Edytowane przez Immaginary Czas edycji: 2010-04-11 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki Dziewczynki za odpowiedzi
![]() jeszcze jakieś opinie?;>
![]() |
#524 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie wybralabym ostatnia specjalnosc, sadze, ze po tym jest najwiecej mozliwosci.
W moim przypadku odpadlaby krytycznoliteracka - kompletnie nie mam do tego zaciecia. Poza tym moim zdaniem jest mocno ograniczajaca - przygotowuje do pracy w dosc waskim zakresie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Aleee, na szczęście, ten problem już mnie nie dotyczy! ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Martwi mnie jedynie, ze ciezko jest dostac tego typu prace... Wydawnictwa zatrudniaja max 2-3 osoby od prac redakcyjnych i zwykle nie ma wolnych etatow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powiem szczerze, że staram się nie myśleć o kryzysie na rynku pracy na razie ![]() Wiem, że nie od razu Rzym zbudowano; jestem bardzo zdeterminowana, mogę zaczynać od parzenia kawy, byle tylko nawet po wielu latach zostać korektorem! ![]()
![]() |
![]() |
#528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, to nie jest zwiazane z kryzysem na rynku pracy. Wydawnictwa z reguly zatrudniaja malo osob, bo same maja problemy z pieniedzmi. Dlatego tez nie ma jednej osoby, ktora np. zajmuje sie tylko korekta. Tam tak naprawde jedna osoba jest redaktorem, korektorem, pisze notki na okladke, recenzje, streszczenia, kontaktuje sie z autorami, a nawet robi indeks. Mi taki typ pracy strasznie odpowiada, ale coraz czesciej mysle, ze bardzo trudno bedzie cokolwiek znalezc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
Przyczajenie
|
Ja również wybieram się na filologię polską, jestem zeszło roczną maturzystką, czytanie to moje życie. Chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś się orientuje, jaki był próg punkt. w zeszłym roku na UŚ? i jak tam jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#530 |
Przyczajenie
|
Hej! Mam pytanie do studentek filologii: zastanawiam się pomiędzy studiami na UAMie i na Uniwersytecie Wrocławskim. Najbardziej interesowałaby mnie specjalność krytycznoliteracka bądź coś związane z historią literatury - lubię literaturę staropolską. Rozważam też opcję pozostania na uczelni - bardzo podoba mi się praca naukowa. Który z tych uniwersytetów jest lepszy pod względem profesorów i możliwości dalszej kariery naukowej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A z drugiej strony, mam tam znajomego, który został na uczelni i kontynuuje karierę naukową, z tym, że w zakresie językoznawstwa, więc jest to chyba też możliwe ![]() EDIT: jako absolwentka filologii polskiej dodam tylko, że z pracą jest rzeczywiście ciężko. Studia były naprawdę ciekawe, kształcące, uczyły ogólnego ''obycia'', jednak nie wiem czy drugi raz bym się na nie zdecydowała... Kierunek wbrew pozorom nie jest łatwy, trochę czasu nad książkami się spędziło i nie było zmiłuj, nieważne czy to językoznawstwo, literatura, historia czy zagadnienia ogólnie z kultury - humanista musi być wielostronny ![]()
Edytowane przez Nataliakazia Czas edycji: 2010-06-07 o 20:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Zakorzenienie
|
Hej polonistki
![]() ja jestem właśnie na finiszu ![]() ![]() a studiowałam dziennie na UMCS w Lublinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Absolwentki filologii polskiej, piszcie coś na temat Waszej pracy, czy jest z nią ciężko?? Bo właśnie w tym roku składam papiery na fp na UG albo na UKW.. i mam pewne obawy. Niestety znajomi straszą mnie, że nie ma pozniej pracy, żebym wybrała inny kierunek..ale ja nie chcę ;-) aczkolwiek boję się strasznie, że może okazać się to prawdą, a czasu i pieniędzy już nikt mi nie odda... Osobiście chciałabym wybrać specjalizację edytorską.. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś tu coś napisze.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 |
Wtajemniczenie
|
Po wszystkim musisz szukać pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Raczkowanie
|
No, wiadomo, że muszę ;-) Nie ma lekko. Jednak obawiam się, że za dużo pracy nie ma dla humanistów(z tego, co słyszałam)..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli jesteś w czymś naprawdę dobra, wybijasz się i masz w sobie to "coś", na dodatek chcesz uczyć się przez całe życie [dzisiaj to konieczność], to nie powinno być katastrofy. Nawet leniwy lekarz nie utrzyma się w pracy.
A po polonistyce mnóstwo osób pracuje np. w banku. Jaki z tego wniosek? Humanista potrafi się odnaleźć ![]() ![]() Jeśli coś się uwielbia, to zawsze jest się w stanie coś wymyślić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Raczkowanie
|
larva, dzięki
![]() ach ta praca..a raczej jej brak..gnębi człowieka całe życie.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę o założeniu własnej firmy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Raczkowanie
|
Olusiaa_ to masakra ;(( można wiedzieć, gdzie mieszkasz? Jaką firmę, chciałabyś założyć ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
Wtajemniczenie
|
Ale na dzisiejsze standardy 100 podań to wcale nie jest dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.