|
|
#5431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Starania o dziecko od 2022
Cytat:
Patrząc na to co teraz się dzieje z wirusami to wolę uniknąć.latania z noworodkiem po szpitalach. Niezależnie ile trzyma finalnie ta szczepionka się u dzidzi ważne że się trzyma w pierwszych miesiącach. Ale co kto woli. Co ciekawe ja na tej na grypę mam refundację jako 50% więc nie wiem czy tak powinno być do końca, ale patrząc na wiedzę tej lekarki ważne że w ogóle dostałam. I czytam właśnie ze zaleca się na grype właśnie w ciąży bardzo, bo przechodzą przez łożysko przeciwciała do dziecka na kilka miesięcy, a niemowlęta mogą dostać od ok 6mca. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Oska87 Czas edycji: 2023-01-20 o 14:41 |
|
|
|
|
#5432 |
|
Wtajemniczenie
|
Moze masz tak wpisane bo na grype jest darmowa
|
|
|
|
#5433 |
|
Wtajemniczenie
|
No akurat mam paragon.
Dziwie sie ze baba w aptece nie zwróciła uwagi na to. No ale trudno. 20230120_144900.jpg Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#5434 |
|
Wtajemniczenie
|
A faktycznie ci za nia policzylii
|
|
|
|
#5435 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#5436 |
|
Wtajemniczenie
|
Tez by mi sie nie chcialo, trzeba by to bylo odkrecac u lekarza i w aptece
|
|
|
|
#5437 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam dość juz tych wszystkich lekarzy i przygód na najbliższe 2 tyg. Mam nadzieję że bol brzucha przejdzie i żadne rzeczy z tymi szczepieniami nie wyskoczą. I ze spokojem doczekam do 09.02 do wizyty. Bo mam dosyc. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#5438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to tak jak endokrynolożka mi Letrox wpisywała na ryczałt, zamiast C (darmowy w ciąży). Nie chciało mi się z nią dla tych groszy dyskutować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#5439 |
|
Konto usunięte
|
też mam się zaszczepić na krztusiec ale cały czas coś stoi na przeszkodzie i powiem szczerze cholernie się boje szczepienia, zwłaszcza jak się dowiedziałam że chyba od 2018 dopiero zaczęli zalecać. ale wiem że to dla malucha i to przekonuje. muszę w końcu dojść do przychodni
mam nadzieje że bez skutków ubocznych to wszystko |
|
|
|
#5440 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi tez wlasnie lekarze wpisuja Eutyrox na ryczalt ale tez olewam bo to 6zl
|
|
|
|
#5441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tym bardziej że oba szczepienia na jednej recepcie, ale jak mówiłam dla tych 26ziko nie chce mi się robić afery. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#5442 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=d63b8a062af6359c617c11f 5dff2214bf44d9449_65540a0 2934eb;89472753]też mam się zaszczepić na krztusiec ale cały czas coś stoi na przeszkodzie i powiem szczerze cholernie się boje szczepienia, zwłaszcza jak się dowiedziałam że chyba od 2018 dopiero zaczęli zalecać. ale wiem że to dla malucha i to przekonuje. muszę w końcu dojść do przychodni
mam nadzieje że bez skutków ubocznych to wszystko[/QUOTE] U nas. Są kraje, gdzie to standard od wielu lat. Ja się teraz szczepiłam drugi raz w odstępie niespełna półtora roku. Za pierwszym razem tylko bezpośrednio po podaniu bolała mnie ręka, za drugim nic się nie działo. Mam wrażenie, że tym razem lepsza technika podania była (wolniejsze wstrzyknięcie?). Cytat:
Chociaż gorsze samopoczucie faktycznie może wystąpić i to się zdarza. Miej pod ręką paracetamol w razie gorączki i tyle.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#5443 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja czekam jak na szpilkach na wyniki tej glukozy. Boje sie..
Juz sobie zamowilam diete pudelkowa na przyszly tydzien. Czy z cukrzyca czy bez to musze cos zrobic zeby zatrzymac wage bo juz mam +12kg. O tyle o ile przez I trymestr i troszke drugiego mialam wilczy aptety tak teraz z 2msc mam zupelnie normalny, jem z 3 posilki a i tak waga idzie w gore
|
|
|
|
#5444 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powala wręcz u tych rodzinnych. Dopiero bym była wściekła jakbym tej grypy nie wzięła i musiała powtarzać te cala procedurę. Paracetamol mam cały czas zapas w postaci zwykłego apapu, uratował mi życie przy covid więc musi być. Bylam i tak zla na tyle że nie poczekałam ani minuty w tym ośrodku mimo ze ta pielęgniarka mowila żeby poczekać te 10-15min, miałam dość. Na szczęście nic się nie stało Nakturka ja pikole, rano wejde na wagę. Ja teraz bardziej glodna niż wcześniej ale nie jem nie wiadomo ile, za to ssanie zaskakuje jak np dzis. Faktem jest ze ostatnio chętniej cukierki jem ![]() Ale tydzień temu na wadze było 72kg tej mojej, u gina było jakos prawie 73. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#5445 |
|
Wtajemniczenie
|
No pytanie z jaka waga startowalas. Ja startowalam z waga 65/66 dokladnie nie pamietam a dzisiaj widze na wadze ze mam 77 wiec no
|
|
|
|
#5446 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#5447 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5448 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi wtedy glukoza wyszla na czczo wieksza i lekarka skierowala na test obciazenia gklukoza. Ale bylo w normie i nikt o zadnej diecie nie wspomnial. W normie wszystko to w normie
A teraz sie zastanawiam… no nic zobaczymy. Boje sie tego. Na szczescie sa opcje diety pudelkowej wiec na zamowilam ale to tez nie daje zadnej gwarancji utrzymywania cukrow w normie bo to nie chodzi o kcal tylko o zawartosc cukrow wiec moze byc tak ze zjem mniejsze porcje a cukier wystrzeli |
|
|
|
#5449 |
|
Konto usunięte
|
no pewnie chodzi nie o kalorii a indeks glikemiczny, bo są produkty które podnoszą poziom glukozy, więc jak nawet jeść mało ale tylko te produkty z wysokim ig, to pewnie nic dobrego nie będzie
ale nie wiem o tym dużo bo po prostu nie jem jasnego pieczywa, słodycze i ziemniaków. a no gorzką czekoladę zostawiłam bo inaczej co to za życie
|
|
|
|
#5450 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#5451 |
|
Wtajemniczenie
|
Wlasnie sprawdzam caly czas i nie ma. Ostatnio tez mialam tak pozno bo po 19 a z reguly mialam po 3-4h
![]() Teraz mi sie zamarzyla kanapka z salata, jajkiem, pomiodrem i szczypiorkiem… ale za mna chodzi. A niedawno jadlam obiad.. kurde to ile ja przykoksuje w tej ciazy🥲 ![]()
|
|
|
|
#5452 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No na te wyniki czekałam dosyć długo również.Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#5453 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#5454 |
|
Zadomowienie
|
Ja miałam wyniki z ostatniego-trzeciego badania (po 2 godzinach) jakoś koło 21:00 ostatnio.
Ty Natkurka byłaś szczupła przed ciążą - sądząc po wadze wyjściowej i wzroście, jak ostatnio wrzuciłaś zdjęcie brzuszka, to nadal wyglądałaś szczupło i tylko ten brzuszek się odznaczał. Myślę, że w takiej sytuacji możesz przytyć choćby i te 15-18 kg, wcale mnie to nie dziwi. Na wysokich osobach te kilogramy też się inaczej rozkładają. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#5455 |
|
Wtajemniczenie
|
Czyli to ci przychodzilo po kolei? Myslalam ze pelen wynik przyjdzie. No nic to czekam i ide jesc. Poki nie wiem co i jak to ide bo pozniej juz nie bedzie smakowalo tak samo
![]() U ciebie wyszly dobre wyniki? |
|
|
|
#5456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ta w diagnostyce, ja miałam przy okazji mocz i toxo, I przyszły w częściach, że najpierw mocz i toxo kolo 14, a test glukozy jakos po 16.
Roznie bywa. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
![]() Tak slyszalam znajoma ma ponad 170cm szczupła jak patyk, a przyrabala finalnie około 25kg, I szybko zrzuciła ze nic nie widać także na lajcie. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#5457 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam nadzieje
![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Farfare macie juz imie? My nadal nie. Pasowaloby juz miec bo za tydzien mamy szkole rodzenia, pewnie beda podpytywac
|
|
|
|
#5458 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Wam, że z tą wagą bywa bardzo różnie
Wiadomo, wszystko w granicach rozsądku, ale nie ma sensu *za bardzo* się tym stresować.Ja pierwszą ciążę zaczynałam z 89 kg przy wzroście 1,67 m i przybrałam 13 kilo. Równo sześć tygodni po porodzie ważyłam już tyle co przed ciążą, po kolejnych trzech miesiącach dodatkowe 10 kg mniej, bez trzymania żadnej konkretnej diety. Teraz start z 79 kg, na plusie jestem 16 kg i w sumie liczę, że na tym się skończy. Chociaż jestem trochę wkurzona, bo porównując - to w tamtej ciąży mogłam jeść non stop, a kilogramów tak nie przybywało Ale mam nadzieję, że znów uda się stosunkowo szybko wrócić do wagi sprzed ciąży i zejść w dół kolejną dyszkę
|
|
|
|
#5459 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiesz co ja sie boje z dwoch wzgledow - ze tak rosnaca waga jest wynikiem cukrzycy. Ja jestem dopiero 28tc a mam +12kg. Wiem jestem wysoka i to tez inaczej sie rozklada, nie widze tego az tak po sobie. Kiedys bylam skrajnie chuda, pozniej przybralam do wagi 65 i bylo okej. Teraz nadal sie czuje jakbym tyle wazyla no ale waga pokazuje cos innego. Podobno w ostatnim trymestrze i tak tyje sie najbardziej wiec w sumie mi zostalo 12 tygodni i wedlug normy do przytycia jeszcze jakies 4kg. Lekarka mowila ze okolo 16 bedzie okej.
Druga sprawa- wierzcie mi albo nie, nie nawidze altywnosci fizycznej. Probowalam wszystkiego - jedynie co mi w miare pasuje to bieżnia. Z tym ze tez trace szybko zapal. Kiedys kupilam karnet i chodzilam na wszystkie mozliwe zajecia zeby znalezc cos pod siebie no ale nie.. nie lubie. Za nic mi to nie sprawia przyjnosci a wrecz tego nie nawidze. Dlatego ja sie troche boje bo ja wiem ze ja nie zrobie tego na zasadzie „ dobra teraz pocisne na silce i schudne”.. kiedys jak bylam taka bardzo szczupla i mialam problem w druga strone jak przytyc to myslalam sobie „ kurcze jakbym miala problemy z waga to od razu bym sie wziela za siebie” a to guuuuzik. Chociaz wciaz uwazam ze przytyc jest znacznie gorzej niz schudnac, jak jesz na sile i dalej wygladasz jak anorektyk. Poprostu ja wiem ze dla mnie kazdy kg nadprogramowy to bedzie walka walka najpierw w glowie zeby sie zmusic do czegokolwiek
|
|
|
|
#5460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to od 32 do 38 włącznie tylko 2 kg, więc różnie bywa. Cukrzycy nie mam.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

Chociaż gorsze samopoczucie faktycznie może wystąpić i to się zdarza. Miej pod ręką paracetamol w razie gorączki i tyle.

No na te wyniki czekałam dosyć długo również.
Ale mam nadzieję, że znów uda się stosunkowo szybko wrócić do wagi sprzed ciąży i zejść w dół kolejną dyszkę