Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 182 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-11, 18:10   #5431
Ilena
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

dziękuje bardzo

mam jeszcze jedno pytanie żeby się zarejestrować trzeba mieć papierek ile się zarobiło na umowę zlecenie ?
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 18:28   #5432
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mój UP
Dokumenty potrzebne do rejestracji :

WSZYSCY :
DOWÓD OSOBISTY lub inny dokument tożsamości potwierdzający następujące dane : nazwisko i imiona , datę i miejsce urodzenia , miejsce zamieszkania lub pobytu , nr ewid. Pesel

WYPEŁNIONĄ KARTĘ REJESTRACYJNĄ ( wpisać nr NIP )
PRZECZYTANĄ I PODPISANĄ KARTĘ INFORMACYJNĄ
DOKUMENT STWIERDZAJĄCY PRZECIWSKAZANIA DO WYKONYWANIA OKREŚLONYCH PRAC ,
jeżeli taki dokument posiada
OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNE -ORZECZENIE potwierdzające stopień niepełnosprawności ( oryginał + kserokopia )
DOKUMENTY POTWIERDZAJĄCE WYKSZTAŁCENIE I ZAWÓD ORAZ UKOŃCZONE KURSY ( oryginał + kserokopia )

DODATKOWO :
1.WSZYSTKIE ŚWIADECTWA PRACY ( oryginały + kserokopie ) dla osób ubiegających się o zasiłek
2.DECYZJA Z URZĘDU MIEJSKIEGO O WYKREŚLENIU DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ ( oryginał + kserokopia ) oraz ZAŚWIADCZENIE Z ZUS o płaceniu składek za okres prowadzenia działalności gospodarczej

3.OSTATNIE ŚWIADECTWO PRACY ( oryginał + kserokopia ) dla osób bez prawa do zasiłku
UWAGA : Urząd Pracy NIE KSERUJE dokumentów .
Uwaga : wszystkie oryginały oddawane są w dniu rejestracji.
Po dopełnieniu tych formalności zostaniesz poinformowany o przysługujących Ci prawach i obowiązkach

201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 18:49   #5433
Ilena
Zakorzenienie

no właśnie ale ja nie rozumiem czy mam pokazać umowę zlecenie którą miałam na miesiąc czy tylko zaświadczenie ile zarobiłam w 2 dni kiedy pracowała

u mnie na stronie up piesze :
Każda osoba zgłaszająca się do rejestracji wypełnia niezbędne druki oraz KARTĘ REJESTRACYJNĄ. Każda informacja zapisana w karcie rejestracyjnej podlega sprawdzeniu i weryfikacji przez pracownika urzędu, z oryginałami dokumentów dostarczonych w chwili rejestracji, osoba rejestrująca się poświadcza własnoręcznym podpisem złożonym w obecności pracownika urzędu prawdziwość danych i oświadczeń zawartych w karcie.
vDokumenty wymagane przy rejestracji:
vDowód osobisty lub potwierdzenie zameldowania i + inny dokument tożsamości ze zdjęciem
vŚwiadectwo ukończenia ostatniej szkoły (uczelni) w oryginale
vŚwiadectwa pracy z całego okresu zatrudnienia oraz wszystkie inne dokumenty niezbędne do ustalenia ewentualnych uprawnień – w oryginale (osoby z prawem do zasiłku również kopie tych dokumentów).
vLegitymacja ubezpieczeniowa
vNumer NIP
vKsiążeczka wojskowa lub zaświadczenie z WKU (u osób, które odbyły służbę wojskową)
vW przypadku osób, które prowadziły własną działalność gospodarczą konieczne jest dostarczeniedecyzji o wykreśleniu z ewidencjidziałalności wraz z zaświadczeniami ZUS o okresach opłacania składek na ubezpieczenie społeczne z podstawą wymiaru składek (brutto miesięcznie)
vOsoby, które pracowały w niepełnym wymiarze czasu pracy np.: ¾ czy ½ etatu lub na umowę zlecenie muszą dostarczyć za każdy przepracowany miesiąc zaświadczenie z zakładu pracy o wysokości zarobków (brutto) i o odprowadzonych składkach ZUS oraz FP (dot. okresów po 1 stycznia 1997r.-art.71 ust.1 ustawy)
vOsoby, które pobierały świadczenia ZUS (zasiłek chorobowy, zasiłek rehabilitacyjny, zasiłek macierzyński) po ustaniu zatrudnienia, muszą dostarczyć zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania tego świadczenia z podstawą naliczenia.
vOsoby, które pobierały rentę z tytułu niezdolności do pracy muszą dostarczyć zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania renty lub decyzję organu rentowego o przyznaniu oraz wstrzymaniu świadczenia.
Osoby niepełnosprawne winny dostarczyć do rejestracji oprócz ww. dokumentów również orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez uprawniony organ
Stary 2010-01-11, 19:03   #5434
88Ekaterina88
Zakorzenienie

ja miałam zlecenie na 7 dni i dawałam do up przy rejestracji

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

skserowali i oryginał mi oddali

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 19:04   #5435
Ilena
Zakorzenienie

no właśnie ja mam ważną to umowę na miesiąc ale pracowałam 2 dni i jak to zweryfikować .. potrzebne jest to zaświadczenie czy nie ?
pracowałam jako hostessa i mam kartę pracy jeszcze więc może ta karta pracy wystarczy bo ona pokazuje ile i gdzie pracowałam + ta umowa za ile

Edytowane przez Ilena
Czas edycji: 2010-01-11 o 19:07
Stary 2010-01-11, 19:06   #5436
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
no właśnie ja mam ważną to umowę na miesiąc ale pracowałam 2 dni i jak to zweryfikować .. potrzebne jest to zaświadczenie czy nie ?
ja bym wzieła na wszelki wypadek. bo po co masz chodzic dwa razy jak mozesz raz

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-11, 19:13   #5437
Ilena
Zakorzenienie

no właśnie nie mam zaświadczania i musiała bym je zdobyć pisze do tego biura ale nikt mi nie odpisuje :/ a nie chce tracić dnia bo to jest 1,5 h podróży a tam w biurze nie zawsze ktoś jest :/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-11, 19:18   #5438
88Ekaterina88
Zakorzenienie

to może zadzwoń jutro z samego rana do tego miejsca. i przy okazji do up. pracują od 7:30 bodajże. wypytaj się i może ci rozjaśnią wątpliwości

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-11, 19:25   #5439
Ilena
Zakorzenienie

jutro rano mam rozmowę w sprawie pracy .. poczekam może mi jutro na maila odpiszą .. jutro ma mi tez koleżanka szczegóły tego stażu podać i jak będę chętna to mam jej powiedzieć
Stary 2010-01-11, 19:26   #5440
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
jutro rano mam rozmowę w sprawie pracy .. poczekam może mi jutro na maila odpiszą .. jutro ma mi tez koleżanka szczegóły tego stażu podać i jak będę chętna to mam jej powiedzieć
dobra masz koleżanke

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-11, 19:44   #5441
Ilena
Zakorzenienie

kurde nie rozumiem odpisali mi ze w ciągu miesiąca mi wystawia rachunek i pit ?! ja napisałam ze pracowałam we wrześnio i czy nie dało się by szybciej i ze chodzi mi tylko o zaświadczenie pracowała tyle i tyle zarobiła tyle i tyle zus tyle i tyle .. napisałam że potrzebne mi to do urzędu pracy

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
dobra masz koleżanke
studiujemy razem

a staz to teraz 740 zł netto około ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-11, 19:49   #5442
88Ekaterina88
Zakorzenienie

teraz to wziełam 684 bodajże na ręke

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-11, 19:54   #5443
Ilena
Zakorzenienie

no tak ale czy kolejne nie jest wyższe ?
Stary 2010-01-11, 19:57   #5444
88Ekaterina88
Zakorzenienie

za styczeń powinno być nieco więcej, ale jeszcze nie dostałam więc nie wiem, ale ponad 700 ma być

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-12, 08:26   #5445
Snufki
Rozeznanie

Hmmm a to nie jest tak,że więcej dostaną tylko te osoby, które zacznął staż po 1 stycznia?
Snufki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 12:21   #5446
platyna1
Raczkowanie

Mam takie pytanie co się dzieje po 6 miesiącach od zarejestrowania w PUP?

Bo miałam dzisiaj dość dziwną sytuację. Zarejestrowałam sie w PUP w sierpniu 2009, odbyłam 3 miesięczny staż i dzisiaj byłam złożyc podpis, Pani poinformowała mnie że jeśli nie podjęłam pracy to teraz albo muszę podjąć taką jak mi oferują a jeśli odmówię to zostanę wykreślona na 4 miesiące z PUP, zaproponowała mi kontrakt, nie wiem własnie czego dokładnie dotyczy ale ma pomóc w aktywnym poszukiwaniu pracy, podpisałam ten kontrakt, który wygląda jak książeczka praktyk i teraz muszę we własnym zakresie roznosić cv i zgłaszać im ten fakt. Mówiłam że jestem zainteresowana stażem i czekam na jakieś oferty, ale ona powiedziała ze staż też wchodzi w system tego kontraktu. Pierwszy raz się z tym spotkałam i kompletnie nic nie wiem na ten temat, nie wiem czy dobrze zrobiłam podpisując :/ może Wy Kochane będziecie coś więcej wiedziały na ten temat, o co w tym wszystkim chodzi, z góry dzieki za odpowiedź
platyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 12:27   #5447
olivvka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez platyna1 Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie co się dzieje po 6 miesiącach od zarejestrowania w PUP?

Bo miałam dzisiaj dość dziwną sytuację. Zarejestrowałam sie w PUP w sierpniu 2009, odbyłam 3 miesięczny staż i dzisiaj byłam złożyc podpis, Pani poinformowała mnie że jeśli nie podjęłam pracy to teraz albo muszę podjąć taką jak mi oferują a jeśli odmówię to zostanę wykreślona na 4 miesiące z PUP, zaproponowała mi kontrakt, nie wiem własnie czego dokładnie dotyczy ale ma pomóc w aktywnym poszukiwaniu pracy, podpisałam ten kontrakt, który wygląda jak książeczka praktyk i teraz muszę we własnym zakresie roznosić cv i zgłaszać im ten fakt. Mówiłam że jestem zainteresowana stażem i czekam na jakieś oferty, ale ona powiedziała ze staż też wchodzi w system tego kontraktu. Pierwszy raz się z tym spotkałam i kompletnie nic nie wiem na ten temat, nie wiem czy dobrze zrobiłam podpisując :/ może Wy Kochane będziecie coś więcej wiedziały na ten temat, o co w tym wszystkim chodzi, z góry dzieki za odpowiedź
Też coś o tym słyszałam, że jeśli po okresie 6 m-cy nie znajdzie się pracy lub stażu to urząd niejako zmusza do udziału w jakimś Indywidualnym Planie Działania a jeśli się odmówi to wykreślają ale na okres 3 nie 4 m-cy. Tyle co wiem na ten temat
olivvka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 12:38   #5448
monia0225
Raczkowanie

Witam!
W najbliższych dniach mam w planach przejść się po firmach i na własną rękę załatwić sobie staż. Tylko teraz pytanie..jeśli już miałabym te szczęście i ktoś by sie zgodził mnie przyjąć to co ja właściwie mam w tym momencie robić? Przypuszczam, że dac wniosek o odbycie stażu do wypełnienia pracodawcy i dalej leciec z tym do urzędu pracy. Ale czy te dokomuenty, które pracodawca musi przedstawić Urzędowi Pracy takie jak kserokopia dokumentu Regon, zaświadczenie z ZUS o nie zaleganiu w opłatach itd.to musze zanieść osobiście do Urzędu? Czy tym się zajmuje sam pracodawa..? Bardzo proszę o odpowiedź

Edytowane przez monia0225
Czas edycji: 2010-01-12 o 12:47
monia0225 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 13:21   #5449
olivvka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monia0225 Pokaż wiadomość
Witam!
W najbliższych dniach mam w planach przejść się po firmach i na własną rękę załatwić sobie staż. Tylko teraz pytanie..jeśli już miałabym te szczęście i ktoś by sie zgodził mnie przyjąć to co ja właściwie mam w tym momencie robić? Przypuszczam, że dac wniosek o odbycie stażu do wypełnienia pracodawcy i dalej leciec z tym do urzędu pracy. Ale czy te dokomuenty, które pracodawca musi przedstawić Urzędowi Pracy takie jak kserokopia dokumentu Regon, zaświadczenie z ZUS o nie zaleganiu w opłatach itd.to musze zanieść osobiście do Urzędu? Czy tym się zajmuje sam pracodawa..? Bardzo proszę o odpowiedź
Tym powinien zająć się sam pracodawca, w końcu to on zawiera umowę cywilno-prawną ze starostą a nie stażysta. Zresztą nie wyobrażam sobie, że np. w ZUS-ie każdemu wydadzą deklarację dotyczącą nie zalegania w opłatach. Takie informacje są poufne. Zatem logicznie myśląc, takie sprawy jak papierki z ZUS czy Urzędu Statystycznego musi załatwić pracodawca. A kandydat na staż może z wnioskiem dostarczyć wymagane i kompletne załączniki do urzędu pracy.
Stary 2010-01-12, 13:44   #5450
monia0225
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź Nasunęło mi sie na myśl jeszcze jedno pytanie. Otóż chodzę zaocznie do szkoły i w przedziale od lutego do czerwca mam odbyć praktykę 4 tygodniową. I tak sie zastanawiam czy taką praktykę mogę odbyć w ramach stażu?
Stary 2010-01-12, 14:30   #5451
Kamila1906
Przyczajenie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź Nasunęło mi sie na myśl jeszcze jedno pytanie. Otóż chodzę zaocznie do szkoły i w przedziale od lutego do czerwca mam odbyć praktykę 4 tygodniową. I tak sie zastanawiam czy taką praktykę mogę odbyć w ramach stażu?
Staż nie może być krótszy niż 3 miesiące, nie dłuższy niż 12 miesięcy. Tak więc gdybyś znalazła pracodawcę, który chciałby wziąć Cię na staż na min. 3 miesiące, to szkoła może zaliczyć Ci staż jako praktykę.
Kamila1906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 14:52   #5452
monia0225
Raczkowanie

Bardzo dziękuję Kurcze tak siedze i myśle i znowu musze sie do Was zwrócić o pomoc, bo mam wątpliwości..czy jak staż na własną rękę sobie załatwie to pracodawca musi mi wypełnić WNIOSEK O ODBYCIE STAŻU PRZEZ BEZROBOTNYCH czyli ten, który można nabyć w Urzędzie Pracy czy jakiś zupełnie inny wniosek? Albo może na pustej kartce własnoręcznie ma napisać, że przyjmie osobę taką a taką w takim a takim miejscu no i tylko to podbić i udać sie z tym do Urzędu i powiedzieć, że jakis tam pracodawca mnie przyjmie..? Wybaczcie, ale jestem zielona w tym temacie

Edytowane przez monia0225
Czas edycji: 2010-01-12 o 15:16
monia0225 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 16:28   #5453
olivvka
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo dziękuję Kurcze tak siedze i myśle i znowu musze sie do Was zwrócić o pomoc, bo mam wątpliwości..czy jak staż na własną rękę sobie załatwie to pracodawca musi mi wypełnić WNIOSEK O ODBYCIE STAŻU PRZEZ BEZROBOTNYCH czyli ten, który można nabyć w Urzędzie Pracy czy jakiś zupełnie inny wniosek? Albo może na pustej kartce własnoręcznie ma napisać, że przyjmie osobę taką a taką w takim a takim miejscu no i tylko to podbić i udać sie z tym do Urzędu i powiedzieć, że jakis tam pracodawca mnie przyjmie..? Wybaczcie, ale jestem zielona w tym temacie
Pracodawca musi wypełnić taki wniosek jaki obowiązuje w danym urzędzie pracy, mniej więcej wygląda on tak http://www.pup-lodz.pl/images/storie..._2010_nowy.pdf Jeśli wymaga tego pracodawca konieczne może być złożenie podania do niego o zorganizowanie stażu, czyli krótkie wyjaśnienie dlaczego chcesz tam odbywać staż (to coś jakby list motywacyjny ). Pracodawca może jeszcze zażądać CV. Ale to już zależne od pracodawcy. Pewne jest to, że musi on wypełnić taki wniosek jaki wymaga od niego urząd i we wniosku wpisuje twoje imię i nazwisko i wtedy jasne jest, że po pozytywnym rozpatrzeniu przez urząd wniosku nie odstąpi on tego stażu jakiejś innej osobie bezrobotnej

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-12, 16:58   #5454
Lynn
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy aby starać się o zwrot za dojazd trzeba do UP przynosić bilety lub rachunki za nie?
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 17:01   #5455
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy aby starać się o zwrot za dojazd trzeba do UP przynosić bilety lub rachunki za nie?
tak
albo wszytskie bilety w jedną i w drugą stronę, za wszystkie dni obecne, lub bilet miesięczny i do tego jeszcze wniosek o zwrot za dojazdy ze strony pup

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-12, 18:30   #5456
Samafaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
nie, jeśli zaznaczysz we wniosku, że dojeżdżasz własnym samochodem, nawet jeśli jeździsz autobusem w rzeczywistości

kocham

Samafaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 19:00   #5457
88Ekaterina88
Zakorzenienie

ale i tak musi znać koszt dojazdu autobusu - cene biletu, bo u mnie np. oddają tylko 75% ceny biletu jak sie jeżdzi własnym autem

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-12, 19:09   #5458
monia0225
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olivvka Pokaż wiadomość
Pracodawca musi wypełnić taki wniosek jaki obowiązuje w danym urzędzie pracy, mniej więcej wygląda on tak http://www.pup-lodz.pl/images/storie..._2010_nowy.pdf Jeśli wymaga tego pracodawca konieczne może być złożenie podania do niego o zorganizowanie stażu, czyli krótkie wyjaśnienie dlaczego chcesz tam odbywać staż (to coś jakby list motywacyjny ). Pracodawca może jeszcze zażądać CV. Ale to już zależne od pracodawcy. Pewne jest to, że musi on wypełnić taki wniosek jaki wymaga od niego urząd i we wniosku wpisuje twoje imię i nazwisko i wtedy jasne jest, że po pozytywnym rozpatrzeniu przez urząd wniosku nie odstąpi on tego stażu jakiejś innej osobie bezrobotnej
Dziękuje za wyczerpująca odpowiedź teraz już chyba wiem wszystko jak czegoś nie bede wiedzieć to znowu napisze i Was pomęcze Pozdrawiam
Stary 2010-01-12, 19:35   #5459
platyna1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olivvka Pokaż wiadomość
Też coś o tym słyszałam, że jeśli po okresie 6 m-cy nie znajdzie się pracy lub stażu to urząd niejako zmusza do udziału w jakimś Indywidualnym Planie Działania a jeśli się odmówi to wykreślają ale na okres 3 nie 4 m-cy. Tyle co wiem na ten temat

Dzięki serdeczne!!
platyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 19:51   #5460
201704240951
Konto usunięte

Mnie zapisali do niego i jakoś nic sobie z tego nie robili.
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości