![]() |
#5461 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
ja ma nadzieje ze we wtorek ortodonta powie mi ze juz jakos w marcu zakladamy to cholerstwo ;p
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5462 |
Raczkowanie
|
sugar twoja wada to diastema. jeżeli masz faktycznie tylko to "wadliwe" to korekcja będzie miała tylko kosmetyczny sens. u ciebie efekty powinny byc najszybsze. sa też inne metody korygowania diastemy - aczkolwiek aparat jest najmniej inwazyjny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5463 |
Zakorzenienie
|
dziendoberek
![]() ![]() jak tam wasze zabki?moje swietnie, druty mi sie wszystkie rozluzowaly i sie wbijaja wszedzie ![]() ![]() wczoraj kupilam sobie szczoteczki ![]() ![]() ![]() milego dnia bez bolu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no ale mam nadzieje, ze w nastepnym tygodniu sie wszystkiego dowiem. zdjęcie zębów już mam (robiłam rok temu jak mi się ósemki wyżynały- chyba może byc zdjecie roczne czy bede musala robic nowe?) dziewczyny, chciałabym się was zapytać o dodatkowe koszty noszenia aparatu- wiadomo,że aparat w różnych miejscach kosztuje różnie+ ceny wizyt, ale jak to jest ze szczoteczkami do zębów (czy muszą być jakieś specjalne, czy będę mogła używać mojej elektrycznej), gumki i inne... czy duża jest różnica w cenie iedzy aparatem takim widocznym a "mniej widocznym" (jakby przezdroczystym?) i mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które są już "po"- jaki jest stan zębów po zdjęciu aparatu, tj wiadomo, że nie wady zgryzu, ale czy zęby się nie psują bardziej pod tym aparatem, czy nie są bardziej wrażliwe czy chropowate w dotyku...
![]() |
#5465 |
Zakorzenienie
|
Sugar_kitty Nie zawsze chyba trzeba zakładać dół, to zalezy od tego jak ci sie zeby przesuna. Ale jesli u ciebie to tylko diastema to mysle ze to nie bedzie problem. Orto napewno ci o wszystkim powie
![]() Od siebie dodam ze zeby jak mi sie nie psuły tak mi sie nie psuja, no i czesciej je myje ![]() ![]() Dziewczyny pewnie nie moge zjesc zupki chinskiej z knorra nie?? Przebarwi mi sie od tego tez ten łancuszek jeszcze bardziej?? Cholera tak bym se zjadła a tu pewnie lipa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5466 |
Zakorzenienie
|
shewa Lepiej nie jedz, bo będziesz miała piękną żółć na gumkach
![]() ![]() ANA100 nie powinno się płacić. Orto pyta się jaki chcesz koor i już. karolinusienka przy aparacie szybciej się zużywa to fakt, ale właśnie taka powyginana [mówię o zwykłej szczoteczce, bez wycięcia na zamki] lepiej myje na lini ząb-dziąsła. ![]() A zakupiłaś też jednopęczkowe? Jeśłi chodzi o irygatory - to ani mi nikt o nich nie mówił, a jak już powiedział, jak zobaczyłam w necie ile kosztuje to mi lekko szczęka opadła. Uważam że szczoteczką i chwilą cierpliwości jestem w stanie umyć ząbki dokładnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pamiętam jak moja koleżanka w szkole była głodna to nie raz musiała sobie jedzonka odmówić, a jak już cos zjadła to cały aparat miała oblepiony... edit: tak sobie czytam i przeglądam ten wątek i włosy mi dęba stają ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#5468 | |
Wtajemniczenie
|
dzień doberek
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a różnica pomiędzy mniej i bardziej widocznym - to też sama zobaczysz na zdjęciach jak zerkniesz na nasze blogi ![]() ![]() EDIT: dopiero przeczytałam Twojego ostatniego posta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() no i fakt, w aparacie trzeba "umieć" jeść. ja sie staram tak, by mi się nic nie przyklejało. Zresztą po jedzeniu staram się zawsze choćby przepłukać wodą zęby, po pierwsze żeby nie chwalić się całemu światu co właśnie jadłam, po drugie, żeby mieć w miarę czyste zęby (higiena ważna rzecz ![]() karolinusienka ja też mniej więcej co 2-3 miesiące, bo po ok. 2 miesiącach moja szczoteczka jest totalnie zmasakrowana ![]()
Edytowane przez emeczka Czas edycji: 2008-02-23 o 11:04 Powód: sugar_ kitty |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5469 |
Zakorzenienie
|
właśnie poprzeglądałam różne blogi i przy twoim mi się włos zjeżył na głowie: tyle zębów miałaś do wyrwania
![]() mam nadzieję, że mnie to ominie, bo zęby mają duuużo miejsca ![]() moje ząbki wyglądają tak, jak na zdjęciu. specjalistą nie jestem, ale lepiej założyć na dwa łuki, żeby oba się ładnie wyprostowały i nie było przerw między zębami. dolne ósemki już mi ladnie wyrosły, więc to chyba też pomoże w "diagnozie"?
#5470 |
Raczkowanie
|
Zapeszyłam że mnie separacja nie boli, bo teraz boli jak *******
Ała... Mam nadzieje że z dniem będzie coraz lepiej :P I że przy aparacie boli mniej... ale jestem przygotowana ze boli mocniej :P
![]() |
#5471 |
Raczkowanie
|
O, ja swoje 3 grosze na temat aparatow do zebow moge dorzucic
![]() ![]() ![]() ![]() A z tymi aparatami retencyjnymi, to tez roznie bywa. Powinno sie nosic, ale nie kazdy ortodonta zakłada. Ja miałam 2 -miałam, bo jeden (dolny) mi pekl podczas jedzenia. Zreszta od samego pocztaku jakos nie chcial sie dopasowac, cokolwiek by orto nie zrobila;p zamiast niego wiec dostalam inny, zdejmowany na noc, ktory swoja droga tez zgubilam ^^ wiec na dol nie nosze, ale na wizytach jest ok. A u gory retencyjny sie trzyma swietnie. Generalnie, lepiej nosic retencyjne, bo jak ma byc efekt, to na stałe. ![]() Ja zaluje tylko jdnego, ze sie późno zdecydowalam na aparat - dopiero w 3 gim. A moglam duzo duzo wczesniej... Bo teraz usmiech mam piekny (ponoc;p). Pozdrawiam wszystkie aparatki ![]()
![]() |
#5472 |
Przyczajenie
|
![]()
Wiecie co troche sie załamałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5473 |
Rozeznanie
|
leafclover a mogłabyś wkleić zdjęcia ząbków przed założeniem aparatu i po ściągnięciu? Takie widoki są baaaardzo budujące
![]()
![]() |
#5474 |
Zakorzenienie
|
sugar jak na moje oko aparacik bedziesz nosila bo masz dosc spora diasteme i widze ze masz tak jak ja dolne jedynki w ogole przesuniete tylko ze w druga strone...
co do wyrywania...roznie to krcze bywa, ja wyrywałam bo mialam za ciasno np ![]() jakas laska mnie zwyzywała ostatnio ze jestem glupia i trala lala...heh...a doktor tak kazał wiec zrobilam ogolnie jestem zadowolona ale z checia bym juz zdjeła drutka-juz mam go dośc, wiecznie latam i szczotkuje zeby co do wymiany szczoteczek-raz na miesiac, góra co 2
#5475 |
Zakorzenienie
|
smv teraz już "dojrzałam"do decyzji o aparacie
![]() szpara mi nigdy nie przeszkadzała, nie szpeci mnie,więc do tej pory nie czułam potrzeby noszenia aparatu, ale mama często mnie do niego nawawia i stwierdziłam,że ma rację. oglądałam zdjęcia na twoim blogu i bardzo ładnie wyglądają twoje zęby w aparacie. mogłabyś coś więcej o nim napisać tzn czy to jest taki zwykły metalowy czy z tych,żeby mniej było widać? ja się zupełnie nie znam ![]() u mnie ciasno napewno nie jest, więc chyba nie będzie wyrywać..bo szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się to.. no ale wiadomo,że jak jest konieczność to jest i nie ma się co przejmować gadaniem glupich dziewczynek, które nie mają pojęcia o aparatach... ortodonta chce dla pacjentów jak najlepiej, więc bezpodstawnie nie kazałby tylu zębów wyrywać.
#5476 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnie przy separacji bolały zęby przez 4 dni.. więc musisz być twarda i się nie dać ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#5477 |
Zadomowienie
|
kasiek87; to ty weź sie z nią kluć ze ci sie nie podobają zęby i pokaz jej co ma ci poprawić
![]() ANA100: nie nie płaci sie za gumki nic!! hehe to wchodzi w cene wizyty :P
#5478 |
Przyczajenie
|
witajcie!
przeglądam z zainteresowaniem ten temat ![]() rok temu byłam zdecydowana na aparat. wyleczyłam zęby, zrobiłam zdjęcia i poszłam do ortodonty. dowiedziałam się ze musiałabym wyrwac wszystkie czwórki. i tu moje pytanie: jak uważacie? zdecydowac sie? warto jest przejść ten ból? dziękuje za odpowiedzi ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5479 |
Rozeznanie
|
Warto! dziewczyno, my tutaj po osiem zębów wyrywamy,żeby być piękne..
![]() ![]()
![]() |
#5480 | ||
Kokon pro
|
Cytat:
Cytat:
hej pewnie ze warto ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#5481 |
Zakorzenienie
|
sugar kitty-niekoniecznie oplaca sie brac caly, niewidoczny aparat krysztalowy. Moj ortodonta powiedzial mi wprost, ze najwygodniej i najlepiej leczy sie metalem. Ale poniewaz nie widzial przeciwwskazan, na gornej szczece wszystkie zeby, ktore widac mam prostowane krysztalem, a cala reszte aparatem metalowym. Jestem z aparatu bardzo zadowolona, choc mam go niecaly tydzien. Kiedy juz przywyklam do noszenia go wlasciwie nie wisac, ze mam cos na zebach. Jednak wyszczerzam sie bez kompleksow
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5482 |
Zakorzenienie
|
czekam na zdjęcia w takim razie
ja jeszcze nie wiem jaki bym zakładała aparat, najpierw chcę jak najszybciej się zapisać na wizytę i dowiedzieć czegoś więcej i zacząć już coś robić pod kątem aparatu ![]()
#5483 |
Raczkowanie
|
mmartusiaa cztery czwórki to chyba norma
![]() ![]()
![]() |
#5484 |
Przyczajenie
|
Jest tu może ktoś kto ma zgryz otwarty i nosi aparat??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5485 |
Wtajemniczenie
|
mmartusiaa jeżeli masz taką wadę że się nie obejdzie bez wyrwania to pewnie że warto! wbrew pozorom wyrywanie to nie tragedia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sugar_kitty Ty masz chyba wystarczająco dużo miejsca dla zębów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5486 |
Przyczajenie
|
Hej. Poczytałam trochę waszych postów i doszłam do wniosku, że togo było mi właśnie trzeba!!
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5487 |
Rozeznanie
|
ja mam i wiele innych osób tutaj
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5488 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam,przez problemy z internerem jeszcze raz wyslalam tego samego posta.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5489 |
Wtajemniczenie
|
Lolciaw
![]() ![]() ![]() ![]() tulipanno, jak tam wypoczynek? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5490 |
Raczkowanie
|
Ja się tak dzisiaj patrze patrze i patrze na moje zębiska i doszłam do wniosku, że straszie mie zżółkły
![]() ![]() A moje zakichane jedynki dalej są krzywe jak narazie nie widze róźnicy ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.