Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 183 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-12, 20:12   #5461
titina
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Mnie zapisali do niego i jakoś nic sobie z tego nie robili.
Do kogo?

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 20:19   #5462
201704240951
Konto usunięte

IPD ( Indywidualny Plan Działania )
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 20:32   #5463
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
IPD ( Indywidualny Plan Działania )
http://www.pupsandomierz.pl/index.ph...-plan-dziaania
Szukalam o tym w necie..
A ciekawa jestem jak to wyglada w praktyce..

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 21:25   #5464
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
tak
albo wszytskie bilety w jedną i w drugą stronę, za wszystkie dni obecne, lub bilet miesięczny i do tego jeszcze wniosek o zwrot za dojazdy ze strony pup
Cytat:
Napisane przez Samafaja Pokaż wiadomość
nie, jeśli zaznaczysz we wniosku, że dojeżdżasz własnym samochodem, nawet jeśli jeździsz autobusem w rzeczywistości
Cytat:
ale i tak musi znać koszt dojazdu autobusu - cene biletu, bo u mnie np. oddają tylko 75% ceny biletu jak sie jeżdzi własnym autem
Dzięki dziewczyny szkoda ze nie przeliczają za km które się pokonuje własnym autem
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 21:32   #5465
88Ekaterina88
Zakorzenienie

kiedys brali za benzyne ile straciłaś itd. stare dobre czasy

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 21:42   #5466
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
http://www.pupsandomierz.pl/index.ph...-plan-dziaania
Szukalam o tym w necie..
A ciekawa jestem jak to wyglada w praktyce..

Pewnie tak, że podpisujesz i nic z tym nie robią.. u mnie tak jest.

Cytat:
kiedys brali za benzyne ile straciłaś itd. stare dobre czasy
Hmm czyli mam się rozumieć, ze jakbym jeździła samochodem, to zwracają mi 75% procent ceny np. biletu autobusowego ? Czy z rachunku za paliwo ?
Stary 2010-01-13, 06:20   #5467
Samafaja
Raczkowanie

Cytat:

Hmm czyli mam się rozumieć, ze jakbym jeździła samochodem, to zwracają mi 75% procent ceny np. biletu autobusowego ? Czy z rachunku za paliwo ?
zwracają ci 100% kosztu biletu miesięcznego.

kocham

Samafaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 07:34   #5468
201704240951
Konto usunięte

Dziękuję serdecznie

Idę dzisiaj na rzeź... ach.. dam znać jak wrócę.
Stary 2010-01-13, 09:24   #5469
StellaMaris
Raczkowanie

Czy lista obecności jest czymś co mój "stażodawca" powinien dostać od UP? W sensie - czy jest to jakiś konkretny formularz, czy może sobie pracodawca zrobić własną listę obecności?

"....mam wiadomość dla wszystkich ładnych ludzi świata ... jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni ... to nas BRZYDKICH S****YSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was!! Więc uważajcie." (by Frank Zappa)
StellaMaris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:33   #5470
Kamila1906
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez StellaMaris Pokaż wiadomość
Czy lista obecności jest czymś co mój "stażodawca" powinien dostać od UP? W sensie - czy jest to jakiś konkretny formularz, czy może sobie pracodawca zrobić własną listę obecności?
Pracodawca może sobie sam zrobić listę obecności, ważne jest tylko żeby zachowała ona formę listy obecności z Urzędu (zawierała wszystkie loga itp.) Więc uważam, że lepiej raz sobie wziąć formularz z UP i sobie skserować tyle razy ile miesięcy jest staż.
Kamila1906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 11:34   #5471
Nektarynka
Zadomowienie

Dziewczyny, nigdzie nie ma tak dobrze ... w każdej sprawie są takie chochliki=kruczki o których nie mówią! Nie wszystko jest takie kolorowe jak się na początku okazuje. Nie zwracają 100% za bilety miesięczne, tylko 90%, a jeśli jeździsz własnym autem to nie patrzą na to ile tankujesz, tylko biorą wówczas pod uwagę uwagę najtańszy środek lokomocji na tej trasie, do której dojeżdżasz na staż i na podstawie tego wyliczają kwotę.
Dziewczyny piszą na górze, że zwracają 75%, inne mówią że 80%, ja usłyszałam, że u mnie 90% - obłęd! W jednym kraju mieszkamy a różne informacje uzyskujemy! No cóż ... ważny jest fakt, że nikt nie oddaje 100% - "coś za coś" :/

http://kropelka-wiary.pl/

Edytowane przez Nektarynka
Czas edycji: 2010-01-13 o 11:44
Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-13, 11:43   #5472
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:

jak ja mam miesięczny za 79 zł to jakbym jeżdziła samochodem to zwracają mi tylko około 59 zł. tak mam napisane w regulaminie na stronie up. ale ja jeżdze autobusami więc mnie to nie dotyczy. ale radze najpierw poczytać co na stronie pup jest napisane.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-13, 12:38   #5473
zabciajs
Zakorzenienie

HEJ DZIEWCZYNY!

Dostałam staż! W szkole jako pracownik biurowy, ale musze czekać na nowe wnioski do wypełnienia będą dopiero pod koniec stycznia i narazie nie mają pieniązków. Ale zaklepane w tej szkole mam
A z tymi kosztami to na poczatku rozpączęcia stażu się składa wniosek o zwrot pieniążków za dojazd? Czy moze pod koniec? I z tego co piszecie musze zbierać te wydruczki od kierowcy (bo w busach biletów nie ma) będzie z tym roboty, bo kierowca nigdy sie tego nie chce robić.

I mam jeszcze jedno pytanie. Niektóre z was pisały że pisały prośby o przedłużenie stażu. Jak to wygląda? Wtedy to jest liczone jako drugi staż i już nie będzie się mogło iść na następny?
Dyrektor mi powiedział, że może mnie wziąć tylko na 3 miesiące bo jakby wziął na więcej byłby zmuszony mnie przyjąć później.

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2010-01-13 o 12:43
zabciajs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 12:52   #5474
Kamila1906
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
HEJ DZIEWCZYNY!
I mam jeszcze jedno pytanie. Niektóre z was pisały że pisały prośby o przedłużenie stażu. Jak to wygląda? Wtedy to jest liczone jako drugi staż i już nie będzie się mogło iść na następny?
Dyrektor mi powiedział, że może mnie wziąć tylko na 3 miesiące bo jakby wziął na więcej byłby zmuszony mnie przyjąć później.

Można napisać wniosek do UP o przedłużenie stażu- jeżeli rozpatrzą Ci go pozytywnie to traktowane to jest jako kontynuacja stażu. Wyjątkiem jest, gdy zmieniają Ci stanowisko- wówczas musisz robić dodatkowe badania i traktowane jest to jako osobny staż.

jeśli chodzi o pracodawce- to on też jest uzależniony od UP- to czy przedłuży Ci staż czy nie zależy od tego jaką umowę ma podpisaną z Urzędem ( czy ma obowiązek kogoś zatrudnić po stażu, czy nie ).

Moim osobistym zdaniem każda umowa powinna być zawierana z obowiązkiem zatrudnienia stażysty- Nie ma to jak roczny darmowy pracownik o potem do widzenia!
Stary 2010-01-13, 13:01   #5475
slonce417
Raczkowanie

Hej dziewczyny.Pamietacie jak pisalam o tym pracodawcy co chcial mnie wziasc na dwa tygodnie na przyuczenie.a potem staz.przed swietami dzwonili do mnie z urzedu ze sa juz papiery,pojechalam i podpisalam oswiadczenie na skierowanie do odbycia stazu. na okres 6 m-cy.6.01.stycznia bylam podpisac liste,zapytalam czy juz cos wiadomo,a pani powiedziala ze umowy z pracodawcami beda podpisywane teraz w styczniu. Czy ktos sie orientuje ile czasu bede jeszcze czekac?Czy od podpisania umowy przez pracodawce moge zaczac ten staz?
slonce417 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 13:12   #5476
201704240951
Konto usunięte

U mnie nic.
Zaszłam a babka do mnie" A to Pani.., musimy wypisać odmowę.."
Stary 2010-01-13, 13:18   #5477
paulaf
Przyczajenie

Cześć.
Mam pytanie. Otóż chce odrobić staż w innym powiecie, z racji tego, że mieszkam pod miastem, które do innego powiatu należy. Czy muszę w takim razie szukać stażu na własną rękę i chodzić od urzędu do urzędu?

I czy widzie może jak powinno wyglądać podanie o przyjęcie na staż?

Pozdrawiam.
paulaf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 14:10   #5478
Kamila1906
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez slonce417 Pokaż wiadomość
. Czy ktos sie orientuje ile czasu bede jeszcze czekac?Czy od podpisania umowy przez pracodawce moge zaczac ten staz?
Na rozpatrzenie wniosku czeka się do 30 dni.
Urząd Pracy wyznacza date rozpoczęcia stażu- tak więc bez umowy raczej nie da rady- przynajmniej UP Ci za te dni nie zapłaci.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
Napisane przez paulaf Pokaż wiadomość
Cześć.
Mam pytanie. Otóż chce odrobić staż w innym powiecie, z racji tego, że mieszkam pod miastem, które do innego powiatu należy. Czy muszę w takim razie szukać stażu na własną rękę i chodzić od urzędu do urzędu?

I czy widzie może jak powinno wyglądać podanie o przyjęcie na staż?

Pozdrawiam.
Podanie o zorganizowanie stażu składa pracodawca w UP. Więc albo szukasz sobie pracodawcy, albo korzystasz zofert jakimi dysponuje Urząd.
Jeśli chodzi o Urzędy to należysz do Urzędu odpowiedniego do Twojego miejsca zameldowania. Jeżeli chciałabyś skorzystać z usług innego UP musiałabyś mieć w danym mieście przynajmniej meldunek tymczasowy.
Stary 2010-01-13, 14:17   #5479
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamila1906 Pokaż wiadomość
Moim osobistym zdaniem każda umowa powinna być zawierana z obowiązkiem zatrudnienia stażysty- Nie ma to jak roczny darmowy pracownik o potem do widzenia!
A jak pracodawca podpisze taką umowę na roczny staż, a późneij mnie nie przyjmie to chyba może mieć jakieś kłopoty?

I ponawiam pytanko: A z tymi kosztami to na poczatku rozpączęcia stażu się składa wniosek o zwrot pieniążków za dojazd? Czy moze pod koniec? I z tego co piszecie musze zbierać te wydruczki od kierowcy (bo w busach biletów nie ma) będzie z tym roboty, bo kierowca nigdy sie tego nie chce robić.

Dzięki Kamila za odp

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
U mnie nic.
Zaszłam a babka do mnie" A to Pani.., musimy wypisać odmowę.."
Będzie inny, trzymam kciuki!

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2010-01-13 o 14:18
zabciajs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 14:36   #5480
arisa
Zadomowienie

Cytat:
A jak pracodawca podpisze taką umowę na roczny staż, a późneij mnie nie przyjmie to chyba może mieć jakieś kłopoty?

I ponawiam pytanko: A z tymi kosztami to na poczatku rozpączęcia stażu się składa wniosek o zwrot pieniążków za dojazd? Czy moze pod koniec? I z tego co piszecie musze zbierać te wydruczki od kierowcy (bo w busach biletów nie ma) będzie z tym roboty, bo kierowca nigdy sie tego nie chce robić.

Dzięki Kamila za odp

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

To zalezy jakie miasto - we Wrocku pracodawca nie ma obowiązku zatrudnić osobę, która odbywała u niego staż, a z kolei jedna z dziewczyn pisała, że UP nie chciał zgodzić się na staż, bo pracodawca nie chciał podpisać zobowiązania, że ja potem zatrudni.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 14:38   #5481
monia0225
Raczkowanie

Cześć wszystkim...
Byłam dzisiaj w paru firmach popytac o staż i jestem załamana, bo tam gdzie chciałam go odbyć okazało sie, że ktoś mnie wyprzedził :/ i tak w każdym miejscu !! Juz mnie krew zalewa jak słysze, że juz kogoś przyjęli na staz :/
Stary 2010-01-13, 15:04   #5482
Samafaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nektarynka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nigdzie nie ma tak dobrze ... w każdej sprawie są takie chochliki=kruczki o których nie mówią! Nie wszystko jest takie kolorowe jak się na początku okazuje. Nie zwracają 100% za bilety miesięczne, tylko 90%, a jeśli jeździsz własnym autem to nie patrzą na to ile tankujesz, tylko biorą wówczas pod uwagę uwagę najtańszy środek lokomocji na tej trasie, do której dojeżdżasz na staż i na podstawie tego wyliczają kwotę.
Dziewczyny piszą na górze, że zwracają 75%, inne mówią że 80%, ja usłyszałam, że u mnie 90% - obłęd! W jednym kraju mieszkamy a różne informacje uzyskujemy! No cóż ... ważny jest fakt, że nikt nie oddaje 100% - "coś za coś" :/
Widocznie w kazdym UP panują inne zasady. mi zwracają 100%.
u mnie też nie biorą pod uwagę najtańszego środka, bo mi zwracają tyle ile wynoszą bilety PKS, a nie MPK, gdzie bilet jest o 1/3 tańszy.

kocham

Samafaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 15:11   #5483
freddy296
Wtajemniczenie

Cytat:
HEJ DZIEWCZYNY!

Dostałam staż! W szkole jako pracownik biurowy,
Gratuluje

Ja dziś bylam w Up i dostalam skierowanie na staż do sądu jako sekretarka Trzymajcie kciuki, zebym sie dostala! są 3 miejsca, mam nadzieje, ze sie zalapie.

jak wygląda taka rozmowa o staz? jak normalna rekrutacyjna?

monia a w UP juz nie maja zadnych stazy?
Stary 2010-01-13, 15:16   #5484
Michasia222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Samafaja Pokaż wiadomość
Widocznie w kazdym UP panują inne zasady. mi zwracają 100%.
u mnie też nie biorą pod uwagę najtańszego środka, bo mi zwracają tyle ile wynoszą bilety PKS, a nie MPK, gdzie bilet jest o 1/3 tańszy.
w moim UP miałam przynieść zaświadczenie ile wynosi jednorazowy bilet autobusowy z miasta w którym pracuję do mojego. A że ja rozliczałam się jako, że dojeżdżałam samochodem to liczyłam sobie ile faktur za paliwo mam dać to dawałam cenę biletu x2 razy ilość dni w pracy. Zwracali mi 90% kosztów, ale zawsze jeszcze trochę mi zostało nadwyżki także lepiej się dokładnie dowiedzieć jak się opłaca
Stary 2010-01-13, 15:24   #5485
monia0225
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez freddy296 Pokaż wiadomość

monia a w UP juz nie maja zadnych stazy?
Nie no na pewno mają, ale ja mam termin zgłoszenia sie w UP wyznaczony na 16 luty, a ogólnie to wolałabym sobie znaleźć sama staż w takim miejscu gdzie siebie widze w tej pracy, więc szukam na własną rękę. Bo jak se wyobraże co oni mi w tym UP mogą wcisnąć to wole sama działac.

Edytowane przez monia0225
Czas edycji: 2010-01-13 o 15:26
monia0225 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 16:03   #5486
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monia0225 Pokaż wiadomość
Nie no na pewno mają, ale ja mam termin zgłoszenia sie w UP wyznaczony na 16 luty, a ogólnie to wolałabym sobie znaleźć sama staż w takim miejscu gdzie siebie widze w tej pracy, więc szukam na własną rękę. Bo jak se wyobraże co oni mi w tym UP mogą wcisnąć to wole sama działac.

Ja zawsze dzwonię z zapytaniem, jak mają oferty to idę, jak nie to nie - bez względu na to kiedy mam podpis
Szukanie na własną rękę mnie już zmęczyło, ale chyba czas znowu poszukać..
Stary 2010-01-13, 16:59   #5487
anna1990
Raczkowanie

Dziewczyny Kochane, a kiedy można się spodziewać PITu 11?

anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 17:18   #5488
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna1990 Pokaż wiadomość
ja dostalam we wtorek-dawali stazystom przy podpisie.

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 17:19   #5489
anna1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
ja dostalam we wtorek-dawali stazystom przy podpisie.
Uuu... a u nas nie dawali. A mogę wiedzieć le masz dochodu i ile pracujesz? Rozliczałaś się może?

anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 17:37   #5490
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:

Dzięki Kamila za odp

ja miałam staz na rok i nie dostane po nim pracy tam gdzie miałam staż. praktycznie nikt nie dostaje, chiba ze jest wolny etat to robia konkurs i jak zwykle wygrywa stażysta ale teraz takiego nie ma.

co do drugiego to bilety zbierasz cały miesiąc, jak na nastepny miesiac idziesz podpisac liste to nbierzesz tez bilety, wniosek o zwrot kosztów i liste obecnosci. i oddają ci kase do konca miesiąca

Cytat:
Napisane przez anna1990 Pokaż wiadomość
nie martw się, dostaniesz i swój pit, ja swojego też nie mam, ale jakos sie nie denerwuje bo przysłac musza.

a ktoś może wie, jak sie dostaje tą kartę - plan stażu- czyli opis danego stanowiska i co sie na nim bedzie robiło i na koncu stażu trzeba wypełnic tą kartę i pracodawca ją podpisuje i wydaje opinie czy coś takiego, to wpisujecie tam to co jest w planie pracy na to dane stanowisko? czy to co robiłyście ?

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości