![]() |
#541 |
BAN stały
|
Dot.: on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?
Najśmieszniejsze jest to, że zwolenniczki płacenia za siebie na zmianę (bo chyba każda twierdzi, że tak to ma wyglądać, nie że zawsze on, chyba że nalega
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
(1.1) pejor. niechętnie oddający swoje dobra, pieniądze 1. oszczędny do przesady, żałujący komuś czegoś Cytat:
Ci bojący nie muszą za każdym razem iść na homara. Taka kawa czy piwo dla osoby pracującej nie jest przecież niczym ponad stan. A jeśli kogoś nie stać na randkę, na której trzeba płacić, to zawsze można wykombinować coś za free - spacer, piknik, rower. Wtedy jedyną inwestycją będzie strata czasu. Cytat:
Ależ ja wcale nie uważam, że facet musi płacić. Nie lubię się po prostu rozliczać by czasami nie przepłacić. Zwłaszcza jeśli chodzi o te kilka złotych. Oczekuje wyłącznie jednego, by czuć się komfortowo, natomiast takie osobne rozliczanie za każdym razem tego komfortu mi nie daje. Edytowane przez wlosomaniaczkaaa Czas edycji: 2018-04-18 o 11:52 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też nie chciałabym facetem z podejściem, że moja kasa jest tylko moja i nawet Ci piwa nie kupie. Ale nie płacenie na pierwszych randkach wcale nie musi oznaczać, że tak będzie. I to może dotyczyć obu płci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Zakorzenienie
|
Zawsze mam przy sobie na tyle kasy, zeby za randce zaplacic za oboje w razie czego, ale raczej nie kontynuowalabym znajomosci z facetem, ktory nie zaoferuje placenia. Raz mialam taki przypadek, ze gosc zamowil gore zarcia plus drinki, ja tylko starter i zapytal jak sie dzielimy, 50/50 i zawiesil glos... odpowiedzialam, ze albo pol na pol albo on placi za wszystko, bo nie widze opcji wyliczania co do grosza. Widzialam, ze bylo mu mega wstyd i facet momentalnie stracil na atrakcyjnosci, mimo ze spotkanie bylo udane. Zero klasy. Jak dla kogos wielkim problemem jest zaplacenie za 1 kolacje dla 2 osob, to po prostu mi z taka osoba nie po drodze. Zdarzylo mi sie zaplacic calosc rachunku po nieudanej randce, zeby tylko szybciej wyjsc i miec spokoj.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A propos rozliczania - przypomniała mi się moja randka sprzed kilku lat. Poszliśmy do winiarni, mój randkowicz wypił więcej kieliszków wina ode mnie (przyjmijmy, że z 50% więcej), później zamówił deskę serów. Ja na te sery nie miałam ochoty wówczas, co mu komunikowałam jeszcze przed zamówieniem; ostatecznie po namawianiu przez niego kawałek zjadłam. Gdy doszło do płacenia, rachunek do ręki wziął randkowicz i powiedział, że płacimy po połowie. I takie luźne pytanie, zwłaszcza do osób, które deklarują niechęć do rozliczania się co do grosza - jak zapatrujecie się na tę sytuację? ![]() Nie dla "kogoś", tylko dla faceta, bo Ty w takiej sytuacji - gdy w końcu zapłaciłaś za faceta, skreślałaś znajomość z nim. Czyli facet ma zapłacić za Ciebie - bo jaki to niby problem, ale gdyby miało być na odwrót - to jednak Ty masz z tym problem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Rozeznanie
|
To nie mój problem, bo facet zaprasza, lubię gdy zamawia dla obojga i płaci.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#548 |
Zakorzenienie
|
a co jeśli kobieta zapłaci za faceta i jej siurek między nogami wyrośnie? pomyślałaś o tym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Tak swoją drogą, jeśli chodzi o to całe zapraszanie - w przypadku początkowych randek, zwłaszcza jeśli ludzie się wcześniej nie znali, to panuje trochę stereotypowe podejście, że to facet powinien zaprosić, bo kobiecie nie wypada. Tak zresztą było w przypadku sytuacji Autorki - co zresztą już parę razy podkreślałam - owszem, jej randkowicz był osobą proponującą spotkanie, ale w przeciwnym razie nie doszłoby pewnie do żadnego z tych spotkań, bo Autorka by takiego kroku nie poczyniła. Zatem sytuacja poniekąd wymuszona pewnymi społecznymi schematami. Ale okazuje się, że na tym nie koniec - żeby wszystko było po bożemu, jeszcze musi nastąpić płacenie za obydwie osoby.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Rozeznanie
|
Mnie mój mąż zapraszał na randki i inicjowal przez miesiące i nic mu się nie stało, żyje do dzisiaj. Pokazał mi tym, że naprawdę mu zależało, podejrzewam, że inny by odpuścił już po pierwszej randce, bo nie chciałoby mu się najzwyczajniej w świecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ten Twój maz to wyjątkowy. Innym nie zalezy 🤣 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Konto usunięte
|
Innym sie nie chce starać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Rozeznanie
|
Z tego co obserwowalam u innych kobiet, ich rozczarowania milosne, i były to kobiety które randkowaly nawet w wieku 65 lat, wyrobiłam sobie takie zdanie. Facet będzie się starał tylko jeśli naprawdę mu zależy. Przeciętny facet nawet jeśli raz zaprosi kobiete, ale nie zrobi ona na nim większego wrażenia, po czym kobieta się zrewanzuje, mężczyzna najprawdopodobniej tej randki nie odmówi, z wielu powodów. Tymbardziej, jeśli nic go randka nie kosztuje. Kobieta raczej nie będzie ciągnęła znajomości z facetem który niezbyt przypadł jej do gustu, nawet jeśli chodzilby dla niej na rzęsach
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Chyba mam prawo do własnego zdania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziwi mnie to podejście trochę. Mój chłopak nie jest jakimś gorszym człowiekiem niż ja, żeby musiał znosić miesiące olewania i prosić się o coś jak piesek. Przeciwnie, jest takim człowiekiem jak ja, ma uczucia i w równym stopniu zasługuje na uwagę, zainteresowanie i inicjatywę. Nie wyobrażam sobie że mogłabym być dumna z tego, że przez tyle czasu tylko on się starał. Nie marzę o byciu księżniczką, bo uważam, że jednym z najlepszych aspektów mojego związku jest to, że jesteśmy po prostu ludźmi. A że co niektórzy sobie wyobrażają, że to znaczy że rozliczamy się co do grosza a jemu w ogóle nie zależy / mam kompleksy / umieram z zazdrości o to że ktoś dostał 3 zł na kawę to już inna sprawa. ![]() Przykro się patrzy, jak laskę oburza, że miałaby zapłacić, a faceta nie może, bo od razu się nim gardzi. Jak on jej nie kupi kawy to niewychowane skąpiradło, a jak ona mu nie kupi to nic. Jak on nie wyjdzie z inicjatywą szósty raz pod rząd to mu nie zależy, a jak ona wyjdzie z inicjatywą zero razy to nic. Dla mnie to jest takie brzydkie rozumowanie po prostu, niczego od siebie nie wymagać, a od innych wszystkiego. Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2018-04-18 o 15:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie mam problemu, bo facetow chcacych za mnie zaplacic nie brakuje, a ze zwolennikami 50/50 znajomosci nie kontynuuje. Nie wnikam jaka jest ich sytuacja finansowa i motywy, nie probuje zmieniac ani nic takiego. Wszyscy zadowoleni Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Ja z kolei obserwuję, że kobiety chadzają na randki nawet jeśli nie są do facetów przekonane. Poza tym znowu wracamy do tego, że wychodzi na to, że facet MUSI płacić za kobietę na pierwszych randkach, aby widać było, że mu zależy. A kobieta ma tylko przychodzić na te randki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Rozeznanie
|
Jaka scierke robie? To już totalna nadinterpretacja. Któraś uzytkowniczka wcześniej pisała, że polemizuje tylko dlatego, by dac innym facetom do zrozumienia, że jeśli nie płacą na randkach, to jest z nimi wszystko w porządku. To ja mogę pisać po to, by inne kobiety nie czuły się źle z tym, że chciałyby, by mężczyzna zapłacił, bo to naprawdę niewielki wyczyn.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Gazela inteligencji
|
W sumie to dla mnie miłe zaskoczenie, jak facet zapłaci na pierwszej randce. Zupełnie tego nie oczekuję, ale jak się zdarzy, to mi miło, bo nie mam duzo pieniędzy
![]() Obecny za to już od 1,5 roku płaci za wszystkie wyjścia, wspólne zakupy itp, dorzuca mi trochę, jeśli mi zabraknie kasy pod koniec miesiąca. Ja oczywiście dzielę się z nim wszystkim, co kupuję, robię sama zakupy kilka razy w tygodniu i tak dalej, ale on ponosi o wiele większe koszty. Było mi głupio na początku, ale kilka razy poruszyłam z nim ten temat i powiedział, żebym już nigdy więcej o tym nie mówiła, bo on tez był kiedyś studentem i wie, jak to jest z pieniędzmi ![]() Żyłam więc w związkach z różnymi modelami finansowymi i nie uważam, żeby któryś był lepszy. Oczywiście, że teraz mi wygodnie ![]()
![]() |
#560 |
Szef ds. Wymianek
|
Przestaję z Tobą dyskutować, ponieważ coraz częściej nie rozumiem, o czym piszesz
![]()
![]() |
![]() |
#561 |
Gazela inteligencji
|
A, No i ja się o mojego obecnego faceta też starałam, nie finansowo, ale proponowałam często spotkania (zazwyczaj spotykaliśmy się u niego, bo duzo pracował, wcale nie chciałam, żeby mnie gdzieś zabierał), nie podoba mi się, że to facet ma się prosić o spotkania. To musi być nieprzyjemne, jeśli facet nie widzi inicjatywy do spotkań od kobiety przez kilka dobrych miesięcy.
![]() |
#562 |
Rozeznanie
|
Siarka, patrz post SoFanny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zależy co się rozumie pod pojęciem "starania". Zapraszanie na randki i "stawianie" przez faceta, który kasę ma, to nie są dla mnie żadne "starania". I też imo nie świadczy to o jakimś ogromnym zaangażowaniu. Cóż to za wielkie poświęcenie zaprosić gdzieś kogoś i spędzić z nim miły wieczór |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Rozeznanie
|
Kalor, ja nie byłam bierna, on doskonale wiedział, że mi zależy, dużo rozmawialiśmy o naszych uczuciach. Po prostu propozycje spotkań wychodziły od niego, widocznie ma taki charakter, że lubił się starać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 | |
Gazela inteligencji
|
No i nie mogę zgodzić się z tym, że jak facet płaci, to znaczy, ze mu zależy. Na początku mój pitolił mi, że nie będzie z tego poważnego związku, bo jestem za młoda, mimo to za wszystko chętnie płacił. To chyba ja go zdobyłam tym, że okazywałam, że mi zależy
![]() ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Hmm, ja jak tylko miałam wolny wieczór, to pytałam, czy się spotkamy. Nie wytrzymałabym tak czekać na inicjatywę
![]() |
![]() |
#566 |
Rozeznanie
|
Trzyrazypiec, no wlasnie, na 10 zł chyba stać każdego, więc każdy w ten sposób może "starać się"... wystarczy chcieć.
Co innego jeśli facet po prostu nie lubi, zupełnie go to nie obchodzi, wtedy najprawdopodobniej znajdzie kobietę której nie zależy by być traktowana jakoś wyjątkowo... I już, wszyscy uszczesliwieni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Szef ds. Wymianek
|
No pewnie, że nie można tego uczynić ogólną zasadą. Czasem facet płaci za kobietę dlatego, bo mu na niej zależy "długofalowo", czasem płaci, bo liczy na niezobowiązujący seksik, a czasem płaci, mimo że nie planuje się więcej z daną kobietą spotkać. I na odwrót.
![]() |
![]() |
#568 |
Gazela inteligencji
|
A jako ze z kasą było cienko u mnie, to chętnie wpraszała się po prostu do niego (u mnie nie spędzaliśmy czasu, bo mieszkałam ze współlokatorami), żeby spędzić czas przy butelce wina za 15 zł
![]()
![]() |
#569 |
Szef ds. Wymianek
|
Czyli byłaś bierna, bo on proponował spotkania i płacił za Ciebie - a Ty tylko na nie (spotkania) przychodziłaś.
![]() |
![]() |
#570 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:54.