|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 9.
Z okazji chwalenia się jak sobie świetnie poradzimy i uchronimy gospodarke.
Narracja ogólnie jest taka, że przedsiebiorcy w trzecim kwartale odrobili straty z wiosny i chcieli dalej je odrabiać, ale mają pecha xD Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Załącznik 7732039 Załącznik 7732040 Edytowane przez kasiunia788742 Czas edycji: 2020-11-06 o 13:19 |
|
|
|
|
#542 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#543 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie też tego nie rozumiem.
Wczoraj też już nie było swobodnego dostępu do książek. Żeby ograniczyć kontakt z pracownikiem jeszcze bardziej, można by właśnie wymagać rezerwacji - obecnie w mojej miejskiej mają dostępny katalog bez możliwości rezerwowania, ale to by można zadzwonić albo napisać na komunikatorze, zwykłe miejskie biblioteki chyba nie są specjalnie oblężone. A w Śląskiej czy u mnie na uczelni to już dawno funkcjonowało zamawianie, tam ten człowiek był potrzebny tylko, żeby podać, mniej kontaktu niż w piekarni. ![]() Te konferencje to chyba dla podkręcenia atmosfery organizują, żeby były nowe tematy. Mnie się po każdej ciśnienie podnosi, a nawet ich nie oglądam. Edytowane przez 695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 Czas edycji: 2020-11-06 o 13:22 |
|
|
|
|
#544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#545 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie przeczytałam że jak nadal będzie tyle zakażeń to może być narodowa kwarantanna. Pytanie czy przygotowujecie się jakoś na nią? Bo boje sie że jeśli ogłoszą to ludzie wpadną w szal i wykupią pół marketu. Będą tłumy. Tak jak było ma wiosnę. Ja mam w domu tylko zapas wody mineralnej i mleka - bo bardzo duzo zuzywamy. Ale chleba, warzyw na zapas nie kupię... A lodówka mała, zamrażarka jeszcze mniejsza. Nie ma szans na zamrożenie jakieś większej ilości jedzenia. Jak do tego podchodzicie??
|
|
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie bibliotek chyba w ogóle się nie otworzyła normalnie po poprzednim zamknięciu. Tzn. jeszcze w ubiegłym miesiącu wszystko przez okienko, bez dostępu do regałów. Książki się zamawiało przez neta (fb lub mail, bo elektronicznego systemu nie ma), przychodziło po odbiór, po zwrocie kwarantanna.
MBP Lublin jeszcze wczoraj nie wydała komunikatu o zamknięciu, bo czekają na rozporządzenie (wczoraj chyba jeszcze go nie było). |
|
|
|
|
#547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#548 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Piekarnie funkcjonowaly caly czas i mysle, ze nie ma szans, zeby piekarnie zamknieto, bo jednak chleb jest w naszym spoleczenstwie synonimem podstawowych potrzeb. Wiec szal na wykupowanie maki i drozdzy to moim zdaniem bardziej wybuchl dlatego, ze wielu ludzi nie wiedzialo, co ze soba zrobic, bedac caly czas w domu. W sklepach tez nie bylo jakos strasznie, no wiadomo ze moze byc tak, ze trzeba zmienic plan na obiad, bo akurat czegos nie bedzie, ale czy to az takie straszne? Jak np. brakowalo makaronu, to brakowalo glownie tego najtanszego - drozszy makaron jednak mimo wszystko byl. ''Jeszcze'' stac mnie na to, zeby w razie czego kupic drozszy produkt, wiec nie panikuje. Kupilam sobie wiecej srodkow do dezynfekcji poki sa tanie (moze kojarzycie, w drogerii dm sa takie srodki do dezynfekcji powierzchni, 500 ml za 2 euro - ale one w skladzie wlasciwie maja tylko alkohol, wiec dezynfekuje nim tez rece; poza tym kupuje chusteczki do dezynfekcji, bo od psikania na telefon juz jeden telefon rozwalilam) i chyba zaopatrze sie w papier toaletowy. |
|
|
|
|
|
#549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też nie kupuję na zapas. Nie kupowałam na wiosnę, nie kupuję teraz. Chociaż w u mnie w domu niektóre rzeczy kupuje się hurtem, np. mąkę, bo bierzemy ze sprawdzonego młyna jak jedziemy na groby dziadków w innym zakątku kraju. Wtedy kupuje się więcej i na kilka miesięcy, jeszcze nie zdarzyły się mole czy inne paskudztw w tym. Dlatego mąki mam akurat zapas. Ale makaronów, konserw, cukru czy innych takich- nie. |
|
|
|
|
|
#550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#551 |
|
Konto usunięte
|
I jeszcze cos chcialam dodac.
Wczoraj ktos zasial panike, ze Amazon wstrzymal czy ograniczal zakupy w marcu we Francji. I panika ze nie wyrobia przed swietami i dziecko nie dostanie prezentu na swieta. Dziewczyny, oni na pewno nie wstrzymali zakupow dlatego, zeby ludzi zdenerwowac tylko dlatego, ze nie wyrabiali. W takim wypadku warto sobie upatrzyc jakies mniejsze sklepy online, one na pewno sobie poradza. Nie wierze, zeby nie bylo mozliwosci zrealizowac dostawy przed swietami w ciagu tygodnia, obojetnie jak bardzo by nas nie zamkneli. Ja tez mam juz dosc tej sytuacji i szkoda mi naszej europejskiej gospodarki, ale nie dodawajmy sobie jeszcze stresu tam, gdzie go nie ma. |
|
|
|
|
#552 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zacznę powoli robić zapasy typu makaron, ryż, kaszę. Jeżeli ograniczą ilość kupujących jak na wiosnę, to przynajmniej nie będę musiała przez jakiś czas stać w kolejkach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#553 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam jeszcze kilka paczek, które kupowałam w marcu
więc nie, nie będę robić zapasów, na pewno nie takich jak wtedy. Jedyne co kupiłam, choć mogłam jeszcze chwilę zaczekać, to podpaski, bo po ostatnim okresie zostały mi w domu dosłownie tylko dwie i pomyślałam, że jeśli ludzie się znowu tak rzucą na nie jak wtedy, to może być kiepsko.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#554 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#556 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w kraju lockdown od tygodnia.
Nie robiłam żadnych zapasów i nie żałuję. Wszystko w sklepach jest, papier toaletowy nawet w promocji, widać, że wszyscy kupują na bieżąco. Ludzie wyciągnęli wioski z poprzedniego szaleństwa
|
|
|
|
|
#557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#558 |
|
Konto usunięte
|
Poleciałam do biblioteki, aż się za mną kurzyło. Oczywiście nie udało mi się znaleźć wszystkiego, co jest mi potrzebne. Dramat.
Działania podejmowane przez rząd są antyskuteczne. Przez całe swoje życie nie widziałam w mojej bibliotece takiego ruchu jak dziś. Co chwilę ktoś przychodził i wychodził. Wejście tylko z koszykiem, koszyki limitowane, zaczęła się robić kolejka. Wszyscy nerwowi i w pośpiechu. Gdy wychodziłam z domu nie było żadnej informacji na stronie biblioteki o planowanym zamknięciu, dopiero przed chwilą wrzucili. Biblioteka jest czynna dzisiaj tylko do 15, więc jak ktoś nie zdąży to ma pecha. Ciekawa jestem jak dzieci się mają uczyć na zdalnym nauczaniu, skoro nie będą mogły nawet wypożyczyć sobie lektur obowiązkowych. W normalnych okolicznościach przyrody w bibliotece hula wiatr, 1-2 osoby przechadzają się między regałami, można zachować dystans. A dzisiaj człowiek na człowieku, bo każdy chce zdążyć przed zamknięciem.Ludzie biegają po mieście jak w amoku, rano pod bankami były kolejki, Najfajniejsze są limity w sklepach. Do sklepu nie można wejść, ale gromadzić się w kolejce w wąskim korytarzu już można. |
|
|
|
|
#559 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;88265101]Poleciałam do biblioteki, aż się za mną kurzyło. Oczywiście nie udało mi się znaleźć wszystkiego, co jest mi potrzebne. Dramat.
Działania podejmowane przez rząd są antyskuteczne. Przez całe swoje życie nie widziałam w mojej bibliotece takiego ruchu jak dziś. Co chwilę ktoś przychodził i wychodził. Wejście tylko z koszykiem, koszyki limitowane, zaczęła się robić kolejka. Wszyscy nerwowi i w pośpiechu. Gdy wychodziłam z domu nie było żadnej informacji na stronie biblioteki o planowanym zamknięciu, dopiero przed chwilą wrzucili. Biblioteka jest czynna dzisiaj tylko do 15, więc jak ktoś nie zdąży to ma pecha. Ciekawa jestem jak dzieci się mają uczyć na zdalnym nauczaniu, skoro nie będą mogły nawet wypożyczyć sobie lektur obowiązkowych. W normalnych okolicznościach przyrody w bibliotece hula wiatr, 1-2 osoby przechadzają się między regałami, można zachować dystans. A dzisiaj człowiek na człowieku, bo każdy chce zdążyć przed zamknięciem.Ludzie biegają po mieście jak w amoku, rano pod bankami były kolejki, Najfajniejsze są limity w sklepach. Do sklepu nie można wejść, ale gromadzić się w kolejce w wąskim korytarzu już można. ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;88265101]Poleciałam do biblioteki, aż się za mną kurzyło. Oczywiście nie udało mi się znaleźć wszystkiego, co jest mi potrzebne. Dramat.
Działania podejmowane przez rząd są antyskuteczne. Przez całe swoje życie nie widziałam w mojej bibliotece takiego ruchu jak dziś. Co chwilę ktoś przychodził i wychodził. Wejście tylko z koszykiem, koszyki limitowane, zaczęła się robić kolejka. Wszyscy nerwowi i w pośpiechu. Gdy wychodziłam z domu nie było żadnej informacji na stronie biblioteki o planowanym zamknięciu, dopiero przed chwilą wrzucili. Biblioteka jest czynna dzisiaj tylko do 15, więc jak ktoś nie zdąży to ma pecha. Ciekawa jestem jak dzieci się mają uczyć na zdalnym nauczaniu, skoro nie będą mogły nawet wypożyczyć sobie lektur obowiązkowych. W normalnych okolicznościach przyrody w bibliotece hula wiatr, 1-2 osoby przechadzają się między regałami, można zachować dystans. A dzisiaj człowiek na człowieku, bo każdy chce zdążyć przed zamknięciem.Ludzie biegają po mieście jak w amoku, rano pod bankami były kolejki, Najfajniejsze są limity w sklepach. Do sklepu nie można wejść, ale gromadzić się w kolejce w wąskim korytarzu już można. Lektury dla dzieci do ostatniego dnia można wypożyczyć w szkole. Lektury dla klas 1-3 są dostępne na yt w postaci audiobooków ![]() Też wolę "pomacać" książkę przed wypożyczeniem ale przyzwyczaiłam się do przeglądania na stronie biblioteki i zamawiania. Łatwo, szybko, prawie bezkontaktowo.
|
|
#561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie się to sprawdziło i teraz też mam już zapasy na jakieś dwa tygodnie. Czy będę mieć kolejną kwarantannę czy nie i tak je wykorzystam. Jak pisałam, nam zakupów nikt nie musiał robić. Raz zrobił kolega z pracy, ale sam się zgłosił, czy czegoś nie potrzebujemy, bo akurat jedzie na zakupy. Sami z siebie byśmy nikogo nie prosili, bo prawie wszystko mieliśmy. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2020-11-06 o 14:10 |
|
|
|
|
|
#562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie latam na codzień do sklepu, robię mniej więcej raz na tydzień. Nie mam miejsca na nie wiadomo jakie zapasy. Po prostu nie spodobało mi się określenie "jojczenie". Na wiosnę szturmem wykupili wszystkie makarony i przez trzy tygodnie nie mogłam do zupy makaronu. Świetnie było. No tak, mogłam być tym szaleńcem co po usłyszeniu info o ograniczeniach poleciał do sklepu aby wykupić co się dało. A później tony jedzenia na śmietniku bo ups, zepsuło się. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#563 |
|
Raczkowanie
|
Moją też zamknęli
nie rozumiem tego, w bibliotekach nie zbierają się tłumy ludzi. Jeszcze rozumiem zamawianie przez internet i odbiór bez wchodzenia do środka, jak było chyba w maju i czerwcu, ale kompletnie zamknąć...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No chyba że mówimy o osobach, które jedzą x rzeczy na krzyż, tylko wybranych marek i z wybranych miejsc. No to rzeczywiście mogą mieć problem. |
|
|
|
|
|
#565 |
|
Konto usunięte
|
biblioteki miejskie, gminne to instytucje kultury i muszą być zamknięte dla czytelników, jeśli w rozporządzeniu jest o instytucjach kultury. Bibliotekarze będą musieli do pracy przychodzić normalnie raczej.
|
|
|
|
|
#566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, jeszcze co innego zrobić zakupy na dwa tygodnie a co innego robić zapasy na pół roku wykupując wszystko jak leci a obserwując koszyki na wiosnę to tak ludzie kupowali. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#567 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak samo wędlinę. Kupuję kilo wędliny pokrojonej, rozdzielam na woreczki i mrożę. Ser żółty do kanapek też kupuję 1kg w biedronce, rozdzielam i mrożę. Twaróg mrożę. Nienawidzę chodzić do sklepu i robić zakupów spożywczych, tym bardziej teraz jak mieszkam na wsi i po większe zakupy trzeba jechać do miasteczka albo przepłacać na wsi. Co się da to kupuję na zapas w promocji. Jakieś płyny do prania, płukania, do garów, gąbki, domestosy, cliny, papier toaletowy, mleko, wędlina, mięso, chleb, puszki z pomidorami, fasolą, groszkiem, koncentraty pomidorowe, makarony, kasze, ryże, mąki itd. Do sklepu idę jak potrzebuję warzyw lub owoców. To już mogę przepłacić na wsi. Ale sorry, nie będę kupowała małego płynu do płukania za 10zł jak duży w tej cenie mam w biedronce. No ale ja mam gdzie to trzymać, bo mam w drugim domu dużą zamrażarkę i spiżarnię. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#568 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem i w pełni popieram zrobienie zapasów - wtedy w marcu bo nie wiadomo było co sie wydarzy dalej. Zresztą wiele osób w moim otoczeniu zrobiło to samo, wielkie miasto a półki z papierem puste
, mięso wykupione. Porządne zaopatrzenie się kiedy masz rodzinę a czasy są niepewne było mądrym posunięciem a nie szaleństwem ![]() Nie widzę powodów żeby teraz nie zrobić nieco większych zakupów.
|
|
#569 |
|
Konto usunięte
|
Działania podejmowane przez rząd są antyskuteczne. Przez całe swoje życie nie widziałam w mojej bibliotece takiego ruchu jak dziś. Co chwilę ktoś przychodził i wychodził. Wejście tylko z koszykiem, koszyki limitowane, zaczęła się robić kolejka. Wszyscy nerwowi i w pośpiechu. Gdy wychodziłam z domu nie było żadnej informacji na stronie biblioteki o planowanym zamknięciu, dopiero przed chwilą wrzucili. Biblioteka jest czynna dzisiaj tylko do 15, więc jak ktoś nie zdąży to ma pecha. Ciekawa jestem jak dzieci się mają uczyć na zdalnym nauczaniu, skoro nie będą mogły nawet wypożyczyć sobie lektur obowiązkowych. W normalnych okolicznościach przyrody w bibliotece hula wiatr, 1-2 osoby przechadzają się między regałami, można zachować dystans. A dzisiaj człowiek na człowieku, bo każdy chce zdążyć przed zamknięciem.Ludzie biegają po mieście jak w amoku, rano pod bankami były kolejki, Najfajniejsze są limity w sklepach. Do sklepu nie można wejść, ale gromadzić się w kolejce w wąskim korytarzu już można. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#570 |
|
Konto usunięte
|
Działania podejmowane przez rząd są antyskuteczne. Przez całe swoje życie nie widziałam w mojej bibliotece takiego ruchu jak dziś. Co chwilę ktoś przychodził i wychodził. Wejście tylko z koszykiem, koszyki limitowane, zaczęła się robić kolejka. Wszyscy nerwowi i w pośpiechu. Gdy wychodziłam z domu nie było żadnej informacji na stronie biblioteki o planowanym zamknięciu, dopiero przed chwilą wrzucili. Biblioteka jest czynna dzisiaj tylko do 15, więc jak ktoś nie zdąży to ma pecha. Ciekawa jestem jak dzieci się mają uczyć na zdalnym nauczaniu, skoro nie będą mogły nawet wypożyczyć sobie lektur obowiązkowych. W normalnych okolicznościach przyrody w bibliotece hula wiatr, 1-2 osoby przechadzają się między regałami, można zachować dystans. A dzisiaj człowiek na człowieku, bo każdy chce zdążyć przed zamknięciem.Ludzie biegają po mieście jak w amoku, rano pod bankami były kolejki, Najfajniejsze są limity w sklepach. Do sklepu nie można wejść, ale gromadzić się w kolejce w wąskim korytarzu już można. No właśnie tak to wygląda. Galerie handlowe wydłużyły na dzisiaj godziny otwarcia. Jak byłam w środę (świadomość, że nie wiadomo, kiedy znowu otworzą, mnie zmotywowała do odkładanych miesiącami zakupów |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.

tylko dlatego, ze nie wyrabiali. W takim wypadku warto sobie upatrzyc jakies mniejsze sklepy online, one na pewno sobie poradza. Nie wierze, zeby nie bylo mozliwosci zrealizowac dostawy przed swietami w ciagu tygodnia, obojetnie jak bardzo by nas nie zamkneli. 

więc nie, nie będę robić zapasów, na pewno nie takich jak wtedy. Jedyne co kupiłam, choć mogłam jeszcze chwilę zaczekać, to podpaski, bo po ostatnim okresie zostały mi w domu dosłownie tylko dwie i pomyślałam, że jeśli ludzie się znowu tak rzucą na nie jak wtedy, to może być kiepsko.

nie rozumiem tego, w bibliotekach nie zbierają się tłumy ludzi. Jeszcze rozumiem zamawianie przez internet i odbiór bez wchodzenia do środka, jak było chyba w maju i czerwcu, ale kompletnie zamknąć...