|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne
Cytat:
Więcej się na ten temat wypowiadała nie bedę. |
|
|
|
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura ustna z polskiego - Impresjonizm
Łączę te tematy
. Poza tym połączyłam wątek o prezentacjach, z wątkiem maturalnym , który w większości i tak się prezentacji tyczy
|
|
#543 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Zgadzam się z Dsc, matura to w końcu ambitniejszy egzamin, sprawdzający umiejętności zdobyte w liceum, a nie gimnazjum czy podstawówce.
Tak samo literatura jest ambitniejsza niż w gimnazjum. Także wybranie Pustyni i w puszczy jest ..śmieszne. Ja mam prezentację za sobą Mówiłam o nowomowie jako odmianie społecznego stylu funkcjonalnego ![]() 18/20
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
A co powiesz na temat mówiący o obrazie Afryki, gdzie jest wyraźnie określone OD SIENKIEWICZA i jedyną sensowną książką jest tu "W pustyni i w puszczy", bo "Listy z Afryki" to publicystyka i definitywnie nie nadaje się?
Uważasz, że egzaminator uzna, że wybranie tej książki jest śmieszne? Tak, mam taki temat. Ale już nie mówiąc o tym, moim zdaniem nawet na podstawie książeczki typu "Nie płacz koziołku" można stworzyć ambitną, ciekawą, pomysłową i przede wszystkim oryginalną pracę. Ja tam się kłócić nie będę. Gratuluję wyniku.
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
|
|
|
#545 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne
Dziewczyny a miałyście do swoich prezentacji maturalnych - prezentacje multimedialna na kompa ?
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
Uhahana, przy takim temacie to można, ale ja mówię o innych tematach, gdzie ludzie chcą brać książki z gimnazjum. Nam nauczyciele mówili, by takich książek nie brać, bo to w końcu matura.
Zresztą, tematów jak Twój u nas nie było.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
#547 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#548 |
|
BAN stały
|
Prezentacja maturalna
Witam wszystkie Wizażanki
![]() Jako temat maturalnej prezentacji z języka polskiego wybrałam "Portret zbrodniarza w literaturze różnych epok" i mam do was gorąca prośbę. Jakie książki mogłybyście polecić mi spoza kanonu lektur szkolnych do opracowania tematu? Chciałabym zaskoczyć komisję, a do głowy przychodzą mi tylko znane "szkolne" pozycje takie jak "Makbet", "Zbrodnia i Kara" itd. Będę wdzięczna za każdą sugestię.
|
|
|
|
#549 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Prezentacja maturalna
rok 1984 orwella?
|
|
|
|
#550 |
|
BAN stały
|
Dzięki na pewno rozważę Orwella
|
|
|
|
#551 |
|
Wtajemniczenie
|
'Lolita'?
|
|
|
|
#552 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#553 |
|
Zadomowienie
|
Haha, moja przyjaciółka ma identyczny temat, więc myśle że choć trochę pomoge
![]() "Hanniball" - Postać Hanniballa Lectera jest chyba znana wszystkim. "Quo Vadis" - Neron. "Balladyna" - Balladyna. "Niedole cnoty" - Julietta. "Rozmowy z katem". Biblia - "Kain i Abel". Ponadto literatura faktu na temat Hitlera czy Stalina, cesarza Kaliguli, na pewno coś znajdziesz. |
|
|
|
#554 |
|
Raczkowanie
|
Też polecam Hannibala. Ostatnio czytałam ciekawą ksiazkę 'Hannibal po drugiej stronie maski' opowiadającej o całym cyklu kształtowania się psychiki bohatera
|
|
#555 |
|
BAN stały
|
Immaginary, justys16 dzięki wielkie
|
|
|
|
#557 |
|
BAN stały
|
No właśnie taki mam zamysł, ale żadna książka nie przychodziła mi do głowy, stąd ten watek
Może masz jakieś propozycje?
|
|
|
|
#558 |
|
Zadomowienie
|
Hmmmmm... To może być bardzo kontrowersyjne.... Ale... Jest taki gostek, Sagawa Issei się nazywa. Zabił i zjadł jedną kobetę.... Jest na wolności, nigdy nie poszedł za kratki, napisał książkę, w której propaguje kanibalizm.... Musiałabyś poszukać w necie, bo nie wiem czy w ogóle na polski została przetłumaczona... Choć chyba to trochę przesada, no ale.... Tak mi się przypomniało....
|
|
|
|
#559 |
|
Raczkowanie
|
Patrick Suskind "Pachnidło"
|
|
|
|
#560 |
|
Zadomowienie
|
Tak jeszcze może Ci pomysł podsunę.... Bo temat jest bardzo rozległy i jeszcze masz przedstawić zbrodnie w róznych epokach. Wydaje mi się, że powinnaś zawężyć sobie temat i skupić się na jednym "rodzaju" zbrodni i ukazać jego ewolucję bądź jej brak... Jak i czy się zmieniła przez wieki, a jesli tak/nie to dlaczego. Próba ogarnięcia całego tematu jest niemożliwa przez 15 min a praca musi być spójna i mieć "myśl przewodnią" króra ją spaja a sama zbrodnia to tu nie wystarczy. A zbyt duży "rozstrzał" może tylko wprowadzić chaos.
W ogóle "zbrodnię" można rozumieć na różne sposby więc nie musisz sie skupiać na postaci samych morderców. Możesz podejść do tematu zupełnie inaczej... Taki przykład: Miałam prezentację o temacie "Sylwetka anioła bla bla bla" A w prezentacji rozwodziłam się nad dylematem czy współczesny anioł jest bardziej ludzki czy boski. Temat to tylko punkt wyjścia powodzonka i sorry za wykład
|
|
|
|
#561 |
|
BAN stały
|
Qualiniel dzięki za wskazówki, Szczerze mówiąc to jestem trochę przerażona tą prezentacją, dlatego Twój wykład był jak najbardziej na miejscu
|
|
|
|
#562 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym spróbowała podciągnąć "Medaliony" - o lekarzu który prze3rabiał ludzi na mydło.. Może nie zabijał ich ale..
|
#564 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#565 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#566 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() mogłabyś jeszcze coś dodać np książki na podstawie których powstały ponadzczasowe fimly typu ;kolekcjoner kości' dobrą opcją jeszcze będą ksiązki Agathy Christie
|
|
|
#568 |
|
Zakorzenienie
|
"Rozmowy z katem" Moczarskiego
świetna książka
|
#569 |
|
Wtajemniczenie
|
Miałam ten sam temat do próbnej prezentacji maturalnej w drugiej klasie liceum
książki "zbrodnia i kara", "noc jest moją porą"
|
|
|
|
#570 |
|
BAN stały
|
Czas nadrobić zaległości, bo nie czytałam ani Moczarskiego ani Borowskiego
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

. Poza tym połączyłam wątek o prezentacjach, z wątkiem maturalnym 

takie jak "Makbet", "Zbrodnia i Kara" itd. Będę wdzięczna za każdą sugestię.