|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Rozeznanie
|
wybór farby, malowanie dekoracja -proszę o pomoc :)
witam Wszystkich
![]() Potrzebuję pilnie Waszej pomocy. Skorzystałam z wyszukiwarki, przeglądnęłam duuużo watków na wizażu, przeszukałam wiele for internetowych, stron i oglądnełam masę zdjęć w sieci na temat aranżacji wnętrz i mam mętlik w głowie ![]() Mój nowy pokój będzie taki jak plan poniżej, wkrótce wkleję zdjęcia pomieszczenia. Pokój jest od strony południowej, jest stosunkowo duży, będzie miał drzwi balkonowe i okno, także będzie wpadało jeszcze więcej światła. Zastanawiam się jak pomalować ściany, w jaki sposób, może jakiś ciekawy tynk? PEWNE RZECZY W NOWYM POKOJU: jasno brązowe meble (ciepły odcień raczej) takie już mam, szafa narożna, komoda i regał na 6 półek(zdjęcia później) plus dwa biurka w tym samym odcieniu co meble podłoga będzie jasna (gumolit) mam kilka opcji kolorów: 1.chciałabym połączyć kolor zielony błękit i granat (w formie dodatków): kanapa, roleta dodatki jak doniczki itp w jaki sposób radzicie połączyć takie kolory?? jakie odcienie?? czy w ogóle takie zestawienie jest dobrym pomysłem 2. kolor zielony(trawiasty z fioletem, meble jasne, dodatki byłyby fioletowe i kremowe chyba jaka kanapa w takim przypadku?? 3. chciałabym aby było niebanalnie, żeby nie było to standardowe połączenie niebieskiego z żółtym czy nie chcę już mojego aktualnego koloru (pomarańcz z granatem) Generalnie nie wiem jak maluje się ściany i łączy dwa kolory na ścianach, *dwie sąsiednie ściany a jeden kolor, pozostałe na inny? jak połączyć te dwie ściany? paskiem na ścianie po środku? a może na jednej ze ścian dać wzór, np kwiatki w kolorze tej drugiej ściany? Potrzebuje inspiracji, ciekawych stron, sama nic konkretnego nie znalazłam ![]() W pokoju musi być kącik na wszystkio-pokój mam z siostrą czyli musi być miejsce i na komputer, dwa biurka, łożka Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą radę |
|
|
|
|
#542 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: jaki kolor ściany?
może różne odcienie zieleni? tzn wszystko zależy od koloru tych mebli, od intensywności ich koloru. i od tego jak dużo miejsca masz na ścianach. Bo jeśli za kanapą byś miała dużo miejsca to można zribic delikatna zielen i namalować na ścianie o pare tonów ciemniejszę roślinke, albo jakiś inny wzór.
|
|
|
|
|
#543 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wybór farby, malowanie dekoracja -proszę o pomoc :)
Polaczenie z pozycji drugiej wydaje sie ciekawe
Jednakze uwazam, ze w naszych niewielkich mieszkaniach podstawa powinen byc jasny kolor i ciemniejszy kolor tylko jako akcent. Te piekne zdjecia z aranzacjami, ktore zamieszcza sie w katalogach obejmuja pomieszczenia powyzej 20 m2. Ja bym dala jasny, neutralny kolor na sciany i na jednej, najbardziej wyeksponowanej, pustej, dalabym szeroki na 1,5 m pas od sufitu do podlogi w zdecydowanym kolorze (sliwka, fiolet, zielen) - moze to byc farba, ale rownie dobrze prezentowalaby sie tapeta. |
|
|
|
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
Co do łączenia dwóch kolorów, nie widzę przeciwwskazań w malowaniu dwóch sąsiadujących ścian jakimś mocniejszym kolorem i dwóch pozostałych jakimś bardziej stonowanym, może to być też jeden kolor ale w dwóch odcieniach. A czym to połączyć?Chyba niczym, po prostu w rogu skończy się jeden kolor a druga ściana będzie mieć inny, jakoś nie gryzie mi się to specjalnie
|
|
|
|
|
#545 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
staneło na tym, że będzie połączenie fioletu, zieleni i kremowego/ecru aby rozjaśnić resztę fiolet mam na myśli wrzosowy i jakiś ciemniejszy ale na ścianie będzie jeden odcień fioletu pytanie do Was, czy któraś z Was ma takie połączenie? jak zestawiłyście kolory? jakie odcienie? detale? ![]() ktosia86 dzięki za radę |
|
|
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam zielone sciany w sypialni z meblami w kolorze olchy miodowej oraz w pokoju jasna, sloneczna zolc z ostro czerwona kanapa i starymi meblami z piwnicy przemalowanymi na czekoladowy brąz z czerwonymi akcentami (troche stylizowane na chińszczyznę).
Ty chcesz uzyc ecru i fioletu a do tego wszystkiego jeszcze zieleni. Musisz bardzo uwazac na laczenie fioletu z zielenia. Do jasnego, lawendowego lila pasuje zielen spalonego sloncem seledynu (kolory Prowansji), ale do nasyconego, glebokiego fioletu pasowac jedynie bedzie aksamitna butelkowa zielen (kolory orientalne). Dlatego albo mieszalabym ecru z fioletem o roznych odcieniach, albo ecru z jednym odcieniem fioletu i jednym zieleni. |
|
|
|
|
#547 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Elfir, dzięki dziś byłam w Centrum Dekoralu, wzięłam sobie kilka pasków z kolorami i będę się zastanawiała największy dylemat mam z tymi jakie odcienie fioletu i zieleni będą do siebie pasowały dam znać jak na coś się zdecyduję
|
|
|
|
|
|
#548 |
|
Zakorzenienie
|
A tak jak zamierzasz sie urzadzic?
|
|
|
|
|
#549 |
|
Rozeznanie
|
faktycznie jesli możesz wklej fotę...kolor kolorowi nierówny...
|
|
#550 |
|
Rozeznanie
|
Elfir, zamieszczam mój wstępny plan rozmieszczenia w pokju:
szafy narożnej komody regału na ksiązki łożko dwa biurka blat z komputerem ?? znak zapytania wynika z tego ze zastanawiam się czy starczy miejsca na blat i czy nie lepiej będzie jak komputer będzie stał na jednym z biurek znaki zapytania przy kompodzie wynikają z tego ze nie wiem gdzie lepiej bedzie postawic komode, komoda nie jest niska, ma 6 polek prawdopodobnie bedzie stal na niej telewizor dzis po przeanalizowaniu stosu czetrech kątów doszłam do wniosku, że rezygnuję z fioletu na ścianach i dodatkach i stawiam na zieleń na ścianach(jedna ściana mocniejsza, być moze pokryta jakimś tynkiem, 3 pozostałe mniej rzucające się w oczy) zieleń żadna z tych oliwek, pistacji czy coś takiego, poprostu czysta zieleń, lekko trawiasta na jakie postawiłybyscie dodatki?? co powiecie na granat/ciemny niebieski/indygo czerwony?? pytanie kolejne, macie doświadczenie z artystycznym tynkiem na ścianie? jak się nakłada? jakiej firmy wybrałyście, może jakieś zdjęcia? ![]() pozdrawiam i dziękuję Elfir za inspirację w urządzaniu pokoju
|
|
|
|
|
#551 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#552 |
|
Zakorzenienie
|
może odcienie pomarańczu
|
|
|
|
|
#553 |
|
Zakorzenienie
|
Na twoim rysunku lozko ma jakies 1,70 m dlugosci
Narysuj sobie pokoj na papierze milimetrowym w skali 1:10 Narysuj na kartce w identycznej skali rzuty mebli (np lozko 200x80-90 cm, szafa narozna 90x90 cm), wytnij je i zacznij sobie rozstawiac na rzucie pokoju. Po co ci dwa biurka i jeszcze stolik pod komputer? Moze jedno biurko z miejscem na komputer i drugie biurko jako skladany blat roboczy?Albo jak na rysunku: Przy oknie nalozyc na parapet szeroki blat (60 cm), ktory bedzie pelnil role dlugiego biurka? Blat najlatwiej zamowic z laminowanej plyty do robienia blatow szafek kuchennych. Wykonawca dotnie go pod żadany wymiar uwzgledniając wnękę okienną, czy idące przy scianie rury c.o. Blat najlepiej oprzec na tanich metalowych nozkach dostepnych w sklepach z akcesoriami meblowymi. Pod blatem mozesz miec miejsce na biurowe szafki na kolkach (kontenerki). Mozesz tez przykręcic tam szyny pod wysuwaną polkę na klawiaturę IMHO ciemny niebieski i zielen razem wygladaja smutno i gasza swoje kolory nawzajem. Zielen to razem z czerwienia, pomaranczem, zolcia, bezem, brązem. |
|
|
|
|
#554 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dwa biurka musze miec, bo jedno jest dla siostry a drugie dla mnie waham sie troche czy niezbedny jest ten blat jeszcze, bo czasem biurko jest mi niezbedne a monitor zajmuje dosc duzo miejsca i znów zmienilam koncepcje kolorow na scianach chce polaczyc zielen z fioletem sciany zielone, dodatki fioletowe sciany jedna ciemniejsza zielona, trzy pozostale jasniejsze kolory zadne pistacje, ale swieze zielone dodatki we fiolecie tzn zaslonki, doniczki, narzuta itp waham sie nad kolorem sufity, bialy? a moze w odcieniu rozbielonej, najjasniejszej sciany? i jeszcze mam jedna watpliwosc czy lepiej jedna sciane ta ciemniejsza pokrys tylko farba czy zamiast farby nalozyc jakis tynk strukturalny lub cos w tym stylu, jakie sa koszty takie tynku mniejwiecej? |
|
|
|
|
|
#555 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o bezpieczne połączenia kolorystyczne polecam strone: www.dulux.pl.
Świetna zabawa
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#556 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich... i zwracam sie z pytaniem na jaki kolor pomalować pokój, który jest mały i jasny... czy połączenie średniego brązu i bieli, bądź soczystej limonki i bieli jest wskazane? Jakie kolorki pasują?
Pomożecie mi ??
|
|
#557 |
|
Raczkowanie
|
czy ten kolor pasuje??
Witam. Mam w domu teraz remont i zastanawiam się nad kolorem ścian w moim pokoju... oto meble(jest straszny syf bo właśnie szlifowane są ściany. Jest dużo dupereli których nie będzie już po remoncie. Chodzi mi głównie o kolor i kształt mebli...):
http://www.wrzuta.pl/obraz/qTAsWv6H3G/m1 http://www.wrzuta.pl/obraz/mnxGETGDNe/m2 http://www.wrzuta.pl/obraz/29JyxxeoIp/m3 do tych mebli myślałam nad tym kolorem(chodzi mi o kolor w tym pokoju, takie same rozmieszczenie-sufit i ściany): http://www.szabloneria.pl/index.php?...ko-pomyslnosci myślicie że to razem pasuje? muszę się do jutra zastanowić ...
|
|
|
|
|
#558 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czy ten kolor pasuje??
Bardzo fajny pomysł z tymi ścianami, ale wydaje mi sie że to nie pasuje do mebli, które mają mnóstwo półek i półeczek, schowków, deseczek przedziałowych itd.... Chyba musiałby być jeden kolor.. A czy tych mebli nie mogłabyś rozmontować, zostawić poszczególne elementy i zmienić ich kolor??
|
|
#559 |
|
Raczkowanie
|
jest to cała, nowa meblościanka na wymiar (na fotce tylko kawałek) i po odkręceniu jakiejkolwiek części nie najlepiej by wyglądała... A jaki inny kolor ścian proponujecie?? bledszy pomarańcz??
Edytowane przez anak00nda Czas edycji: 2007-06-17 o 14:09 |
|
|
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym postawiła na zieleń ewentualnie żółty, a co do takiej grafiki, jak dla mnie pasuja one tylko wtedy kiedy masz właściwie cała pustą ścianę
|
|
|
|
|
#561 |
|
Raczkowanie
|
meble zajmują tylko 2 ściany, przy 3 jest biurko a 4 jest wolna
|
|
|
|
|
#562 |
|
Przyczajenie
|
To zalezy jaki jest ten pokoj,z ktorej strony ma okna i ile,jakie sa jego wymiary,gdzie sa drzwi itd. Jesli pokoj jest maly polecam bardzo jasne,pastelowe kolory,jesli jest duzy i masz w nim monostwo przestrzeni mozesz pozwolic sobie na barwy zywsze i ciemniejsze.Jesli chodzi o to drzewko,to mozesz je rowniez zamiescic pol na sciane i pol na sufit,bedzie wygladalo jakby wyrastalo i rozprzestrzenialo sie po calym pokoju.Jednak to tylko jesli masz duzy pokoj.Radze zrezygnowac z niego jesli masz pokoj malutki.Zbyt duzo rzeczy na scianach,jak obrazy,fotografie itd.pomiejsza go jeszcze bardziej.
Ach,dodatkowo,jesli zdecydujesz sie na zywe kolory scian,to zrezygnuj z malowania sufitu w tym samym kolorze,najlepiej pozostaw bialy.Mozesz rowniez powiekszyc optycznie pokoj jesli rowniez ktoras ze scian pomalujesz na jasny kolor inny niz na pozostalych scianach,lecz pasujacy do pozostalych.
|
|
|
#563 |
|
Przyczajenie
|
Moze mozesz zrobic zdiecie pokoju ze wszystkich stron? i napisac jego wymiary?
|
|
|
#564 |
|
BAN stały
|
Czerwone sciany
hej. mam zamiar pomalowac sciany na czerwony/ciemnorozowy kolor, natomiast sufit zostawie bialy. i teraz takie pytanie: czy nie bedzie za ciemno i czy nie 'wsciekne sie' od takiego koloru
![]() jak ktos ma jakies zdjecia pokoi z takimi scianami to prosze wrzucajcie ![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
#565 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czerwone sciany
Jesli masz duży pokój jak najbardziej mógłby być cały czerwony (ciemne kolory) jesli pokój jest mały to nie polecam, jeszcze bardziej go pomniejszy.
Czy wytrzymasz w takim pokóju? to jest indywidualna kwestia każdego człowieka, czerwony napewno pobudza do działania, jest bardzo energetyzującym kolorem... nie każdy będzie sie dobrze czuł w takim wnętrzu (np ja bym w takim nie mogła mieszkać). Pooglądaj wątki indyjskie, tam są czerwone pokoje. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=50195 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=193955 kilka zdjeć ode mnie: |
|
|
|
|
#566 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to sprawia wrażenie jakbym była za przeproszeniem "w burdelu"
|
|
|
#567 |
|
Raczkowanie
|
jasne(ostrzegam, straszny syf..)
Rzuty na wszystkie ściany: http://www.wrzuta.pl/obraz/ujwaxOARcc/mm1 http://www.wrzuta.pl/obraz/oqPMjTJfb9/mm2 http://www.wrzuta.pl/obraz/jM6Pqhp54x/mm3 http://www.wrzuta.pl/obraz/odkZtN5hJx/mm4 wymiary: http://www.wrzuta.pl/obraz/JehrmUQPac/wym |
|
|
|
|
#568 |
|
Raczkowanie
|
W wątku "czerwony pokój" dziewczyny wklejają zdjęcia swoich czerwonych pokoi i piszą, jak się w nich czują: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...erwony+pok%F3j
Ja uwielbiam czerwony kolor i wciąż dokładam coraz więcej czerwieni do swojej sypialni.
|
|
#569 |
|
Raczkowanie
|
bardzo proszę o odpowiedź bo do jutra mam się zdecydować a w głowie pustka
|
|
|
|
|
#570 |
|
Raczkowanie
|
Hmmmm... Jak widac lepiej nie kupować mebelków kolorowych... Nie bardzo pasuje ten kolorek. Byłoby za pstrokato, tymbardziej, ze Twoje mebelki same w sobie daja duzo efektu. Laczenie z kontrastowym kolorem jak pomaranczowy.. Co za duzo to niezdrowo
Co do tego szablonu drzewka calkiem calkiem. Moze zamiast pomaranczu dac ostry zolty, a drzewko (o ile je planujesz ) na jakis ciemniejszy kolorek? No i za duzo bibelotow zdecydowanie... Powkladaj na polki jakies wieksze ozdoby- pluszaki, wazoniki, ramki. Bedzie super Buziammm
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.

Narysuj sobie pokoj na papierze milimetrowym w skali 1:10 Narysuj na kartce w identycznej skali rzuty mebli (np lozko 200x80-90 cm, szafa narozna 90x90 cm), wytnij je i zacznij sobie rozstawiac na rzucie pokoju. Po co ci dwa biurka i jeszcze stolik pod komputer? Moze jedno biurko z miejscem na komputer i drugie biurko jako skladany blat roboczy?