|
|
#541 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
Lolka1212
, może zrób tak jak ja z mężem ( wcześniejszy post ) . Zawsze to jakiś kompromis, moi rodzice tak zrobili i teraz ja z mężem . Życzę powodzenia , na pewno Wam się uda wybrać to wymarzone
Edytowane przez zaba5 Czas edycji: 2010-12-03 o 13:03 |
|
|
|
|
#542 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli ja będę miała maleństwo ( za jakieś dwa latka tak myślę) też będę miała dylemat, jak każdy;/
Moje typy to jak dotąd: Łukasz, Michał, Maciej. Kiedyś podobało mi się imię Filip czy Igor, ale zdecydowanie wolę swoje 3 pierwsze typy ![]() W moim otoczeniu jest masa Jakubów i Jaśków, tak samo Antków. Co do dziewczynki nie mam zielonego pojęcia Może Maja? Zdrobniale Majeczka, Majuś. Sama nie wiem, czas pokaże![]() Na pewno nie Ola czy Julka bo gdzie nie "nadstawię ucha" słyszę te imiona ostatnio. Pewnie za te dwa latka mi się odwidzi...A może los zdecyduje inaczej i wcześniej? ![]() Wiadomo- są gusta i guściki i o tym się nie dyskutuje, nie neguje tu nikogo. Ja po prostu bym nie nazwała swojego dziecka Vanessa ( a znam taką) czy też Dastin (nawet nie wiem jak to piszą) ![]() Pozdrawiam wszystkie wizażanki mające ten dylemat ;* Edytowane przez eveline_s Czas edycji: 2010-12-03 o 13:19 |
|
|
|
|
#543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#544 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kamil imie ladne,ale ja bym wolala Karol.No wlasnie i sie zaczyna....Znam ten dylemat.Ja dla swojej 1szej corci wybieralam,wybieralam...c o sie potem okazalo po urodzeniu zdecydowalam sie na calkiem inne imie Najlepiej sugerowac sie zdaniem meza,a i Tobie tez powinno sie podobac! Mozesz tez zrobic sobie taka liste(krutka )imion,a jak urodzisz,to sama stwierdzisz jakie do dzidzi najlepiej pasuje![]() Pozdrawiam P.s-na kiedy Masz termin? |
|
|
|
|
|
#545 |
|
Rozeznanie
|
Kamil to prześliczne imię, podoba mi sie bardziej i jest moim typem dla Synka. Mam tylko nadzieję, że zanim będziemy mieć drugie dziecko nie zrobi się tak okropnie popularne...
U nas układ, że jedno wybiera dla chłopca a drugie dla dziewczynki w ogóle nie wchodził w grę. Nie chciałabym aby Mąż wybrał imię, którego nie lubię albo żebym ja wybrała imię, które wiem, że Mąż wypowiadałby z niechęcią. Dlatego szukaliśmy imion, które podobają się nam obojgu Poza tym dopiero jak dziecko się rodzi to widać czy pasuje do niego dane imię
|
|
|
#546 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#547 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#548 | |
|
Zadomowienie
|
Ehh.. termin dopiero na początek czerwca!! Boję się, że będę tak dumać przez to sześć miesięcy heh A już kota do głowy normalnie dostaję
Cytat:
![]() Sama się z siebie śmieję |
|
|
|
|
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Lolka1212;23570367]Ehh.. termin dopiero na początek czerwca!! Boję się, że będę tak dumać przez to sześć miesięcy heh A już kota do głowy normalnie dostaję
O, ja też mam termin na czerwiec! My z mężem wybraliśmy (chyba) tak Igor i Kalina. A dzisiaj byłam na chrzcie Oli , prócz małej w Kościele były chrzczone jeszcze Oliwia i Oliwier... |
|
|
|
|
#550 |
|
Raczkowanie
|
Witaj Lolka!
Hehe...,to mi humor poprawilas,ale sie usmialam ![]() Ty to jeszcze takich zlych snow nie masz.Sluchaj ostatnio snilo mi sie,ze moj maz byl z inna...No i ta inna byla z nim w ciazy,a ze w 3-4 mc(a ja 4tydzien),to postanowil ze mnie dla niej zostawi itp,a tescie chcieli mi dac kase na skrobanke.Szok! Wstalam cala zlana potem. Obecnie jestem w 5 tyg.w ciazy.Jak urodzi sie corka,to dam jej zapewne na imie Tosia,ew. Zosia,a jak syn,to juz meza broszka Buziaki,3maj sie
|
|
|
|
|
#551 |
|
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() Dziewczynki apeluję, aby wątek nie umarł! I tak na przyszłość.. jeśli "natchnie" was na jakieś imię piszcie ![]()
|
|
|
|
|
#552 | |
|
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Cytat:
|
|
|
#553 |
|
Konto usunięte
|
Już wiem że będę miała córeczkę i mam trzy typy Daria ,Sandra lub Vanessa lecz to ostatnie chyba podoba mi się najbardziej tylko zastanawiam się czy właśnie tak ma być po polsku pisane czyli przez V i czy nie będzie problemu z zapisaniem w urzędzie może cos Wiecie na ten temat wizażanki?
|
|
|
|
|
#554 |
|
Zadomowienie
|
[1=cf470f5d867ea6525ca0003 eb28b8a0288209701_60ecc99 5c0413;23631857]Już wiem że będę miała córeczkę i mam trzy typy Daria ,Sandra lub Vanessa lecz to ostatnie chyba podoba mi się najbardziej tylko zastanawiam się czy właśnie tak ma być po polsku pisane czyli przez V i czy nie będzie problemu z zapisaniem w urzędzie może cos Wiecie na ten temat wizażanki?
[/QUOTE]Moim zdaniem wyrządzisz dziecku krzywde dając mu któreś z dwóch ostatnich imion... Naprawde one Ci się podobają? Jestem za Darią |
|
|
|
|
#555 |
|
Zadomowienie
|
[1=cf470f5d867ea6525ca0003 eb28b8a0288209701_60ecc99 5c0413;23631857]Już wiem że będę miała córeczkę i mam trzy typy Daria ,Sandra lub Vanessa lecz to ostatnie chyba podoba mi się najbardziej tylko zastanawiam się czy właśnie tak ma być po polsku pisane czyli przez V i czy nie będzie problemu z zapisaniem w urzędzie może cos Wiecie na ten temat wizażanki?
[/QUOTE]Mi też z twoich propozycji najbardziej podoba się Daria ![]() Znajomi jakieś trzy lata temu dla swojej córci wybrali imię Vanessa i piszę się przez "V", nic mi nie wiadomo aby mieli jakiekolwiek problemy w USC, więc chyba gładko przeszło.. Za to przypomina mi się historia imienia mojej koleżanki, która ma na imię Ksenia, ale początkowo mama chciała ochrzcić ją Sonia. Specjalnie jej mama wcześniej pytała w Urzędzie Stanu Cywilnego, czy nie będzie problemu z tak egzotycznym imieniem jak Sonia, ale w USC bez problemu oznajmili że z ich strony nie ma przeciwskazań.. za to ksiądz, który miał udzielić chrztu zapowiedział, że on nie dopuści takiego imienia i nie wyraził zgody na Sonię! Ostatecznie zgodził się na Ksenię, ale nie wiem czym umotywował, bo przecież i jedno i drugie imię jest bardzo nietypowe.. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#556 |
|
Raczkowanie
|
[/QUOTE]Nie powinno być problemu, mam w rodzinie dzieciątko o imieniu Vanessa, w urzędzie nie mieli kłopotu z zarejestrowaniem. |
|
|
|
|
#557 |
|
Konto usunięte
|
Tak naprawdę mi sie te imiona podobają nie rozumię na czym by miała polegać krzywda mojego dziecka myślę ze wiekszą krzywdę bym zrobiła córeczce nazywajac ją Kunegunda lub Kazimiera ale Vanessa.
|
|
|
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
[1=cf470f5d867ea6525ca0003 eb28b8a0288209701_60ecc99 5c0413;23651944]Tak naprawdę mi sie te imiona podobają nie rozumię na czym by miała polegać krzywda mojego dziecka myślę ze wiekszą krzywdę bym zrobiła córeczce nazywajac ją Kunegunda lub Kazimiera ale Vanessa.[/QUOTE]
Mi tez się abrdzo podobają, nie wiem o co chodzi z tą ,, krzywdą,,... Moi znajomi maja Vanessę, imię jak żadne do niej pasuje, czasami skracają Nessa czasami Vania Imię jest sliczne moim zdaniem.
|
|
|
|
|
#559 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nikt nie robił problemów z powodu Jej imienia, wszyscy się zachwycali a i Vaneska była zadowolona A Sandra?? Przecież to całkowicie normalne imię jak Natalia, Magda, Patrycja, Karolina czy Daria... znam wiele Dziewczyn o tym imieniu, w moim wieku, starsze, młodsze a i w przedszkolu było ich kilka. Nie wiem jaką widzisz różnicę między Sandrą a Darią. Tak samo normalne imiona. Daria mi się podoba tylko zdrobnienia liche... no i miałam tego pecha, że znam 2 Darie i obie mają paskudny charakter... więc mam uraz ![]() Nie zgodził się na Sonię a zgodził się na Ksenię?? Moim zdaniem Sonia to nie jest jakieś oryginalne imię, mam kilka koleżanek o tym imieniu. Ksenię znam tylko jedną.
|
|
|
|
#560 |
|
Zadomowienie
|
Według mnie Magdzie1302 w sprawie ewentualnego skrzywdzenia dziecka imieniami Sanda czy Vanessa, chodziło o to, że wg niej te imiona nie są zbyt ładne.. bo też zgadzam się z Nelkomamą, że są to imona normalne. Pewnie nie powinnam się wypowiadać za kogoś
Swoją drogą Nel bardzo ciekawe imię ![]() Podoba mi się, ale mam wątpliwości czy pasowałby do naszego nazwiska, bo zgodzicie się ze mną, że imię musi pasować do nazwiska.. Niestety w moim sąsiedzctwie jest jedna Nelka, której rodzice nie zastanawiali się nad zgodnością imienia z nawiskiem i w ten właśnie sposób jest Nel Strzępek.. Pewnie nie powinnam cudzych prywatnych info na forum umieszczać, ale nie mogłam się powstrzymac, żeby się z wami dziewczynki nie podzielić |
|
|
|
|
#561 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po prostu nie rozumiem nadawania nie polskiego imienia dziecku, które jest w 100% polakiem, bo sądze, że jest? (tu o Vanesse chodzi). Nie będę już pisać o imieniach typu Sandra, bo nie chcę rozpętać wojny. Wyrażam tylko swoje zdanie, luz dziewczyny
|
|
|
|
|
|
#562 |
|
Rozeznanie
|
Vanessa Vanessą, fakt nie jest to polskie imię, ale wiele jest teraz niepolskich imion, które się przyjęły i nikt by nie pomyślał, że nie są polskie. Dla przykładu imię Magdalena jest pochodzenia aramejskiego a Daria irańskiego (perskiego), Sandra pochodzi podobno od Aleksandry i jest włoskim imieniem. Normalne imię jak każde inne.
Tak jak Nela (moja Córa ma na imię Nela a nie Nel ) jest zdrobnieniem od Anieli ale funkcjonuje już od dawna w samodzielnej formie. A już mega mnie wkurza jak ktoś mówi do mojej córy "Neli" w sensie, że jak Nelly Rokity - z angielskiego. Fakt, imię musi pasować do nazwiska, z tym, że każdy ma inne zdanie i jednemu dane zestawienie się spodoba a drugiemu nie My mamy bardzo popularne w Polsce nazwisko i ładnie się komponuje z imieniem z resztą ja też mam niepolskie imię Milena i też jakoś brzmi z naszym nazwiskiem ![]() Magda1302 ale tu się nikt nie wkurza tylko dyskutujemy
|
|
|
#563 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
po co te nerwy każdy nazwie jak zechce ja prawdopodobnie zostane przy Vanessie słyszałam jeszcze imię Jasmin ale chyba bym sie nie odwazyła a Wy?
|
|
|
|
|
|
#564 |
|
Raczkowanie
|
[1=cf470f5d867ea6525ca0003 eb28b8a0288209701_60ecc99 5c0413;23759901]O fajnie że tak profesionalnie to wyjaśniłaś i masz rację przecież to tylko dyskusja
po co te nerwy każdy nazwie jak zechce ja prawdopodobnie zostane przy Vanessie słyszałam jeszcze imię Jasmin ale chyba bym sie nie odwazyła a Wy?[/QUOTE]Jasmin,hm...mysle ze bardzo ladne,orginalne imie.Jak dla mnie o wiele ladniejsze niz Vanessa,ale to juz rzecz gustu ![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Imiona hinduskie z ich znaczeniem. http://kalhonaahosrk.bloog.pl/kat,61...l?ticaid=6b6aa |
|
|
|
|
#565 |
|
Wtajemniczenie
|
My z mężem planujemy dziecko tak za 2 lata. Narazie zgodni jesteśmy do imienia męskiego Bruno a ja już myślę, że jesli chodzi o dziewczynkę to bede namawiać męża na imie Eliza ewentualnie Klara
|
|
#566 |
|
Zakorzenienie
|
[1=cf470f5d867ea6525ca0003 eb28b8a0288209701_60ecc99 5c0413;23759901]O fajnie że tak profesionalnie to wyjaśniłaś i masz rację przecież to tylko dyskusja
po co te nerwy każdy nazwie jak zechce ja prawdopodobnie zostane przy Vanessie słyszałam jeszcze imię Jasmin ale chyba bym sie nie odwazyła a Wy?[/QUOTE]Imię Jasmin ma polski odpowiednik: Jaśmina |
|
|
|
|
#567 |
|
Zakorzenienie
|
Mi mąż ostatnio zaproponował imię Natasza. Hmmm ma coś w sobie...
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#568 |
|
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o Gabrysi lub Nadii??
|
|
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
Ładne
Mnie się podobają: Hania, Zosia, Gabrysia, Maria/Marysia, Liwia, Konstancja, Róża, Natalia ale na żadne nie mogę się zdecydować gdyż: albo wydaje mi się zbyt popularne, albo już są dzieci o takim imieniu w rodzinie, albo nie jestem do żadnego przekonana w stu procentach
|
|
#570 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.

, może zrób tak jak ja z mężem ( wcześniejszy post )
.