![]() |
#541 |
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
tez nad tym mysle, na razie wystawilam tylko dendrobium... nie wiem, czy dobrze zrobilam.
FRIDO, noce chlodne, ale moze ucieknie "zapach" z naszych spiacych? MOJ METROWIEC rozwinal juz wszystkie paki, lubie go ![]() ![]()
#542 | |
Zakorzenienie
|
Wiem , wiem i zazdroszcze wam takich pieknych okazów ja chyba nie nadaje sie do tych roślin..
![]() Cytat:
Dla wielu storczyków korzystne okazuje się wyniesienie latem na balkon lub taras. Rośliny umieszcza się na wolnym powietrzu kiedy jest pewność, że nocne spadki temperatury nie spowodują żadnych szkód. Należy przy tym szczególnie zwrócić uwagę na niebezpieczeństwo poparzenia storczyków. Jesienią trzeba odpowiednio wcześnie zabrać je do domu, dokładnie przy tym oglądając roślinę pod kątem szkodników, które mogły przywędrować. Pobyt na świeżym powietrzu wzmacnia storczyki i wpływa na poprawę kwitnienia. Bardzo dobrze działa zwłaszcza na cymbidium, zygopetalum, dendrobium nobile i cattleye.
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Zakorzenienie
|
Platynko chyba taki już ich urok.
![]() A propozycja przeróbki fotek nadal jest aktualna. Kulbit, dzięki za informację. Mam jeszcze pytanie, jeżeli w nocy temperatura spada do ok. 12 stopni, albo i niżej - to storczykom nic się nie stanie? Jaka jest ta właściwa dla nich temperatura? Oczywiście piszę o niekwitnących storczykach. Bo kwitnące bałabym się wystawiac. |
![]() ![]() |
![]() |
#544 |
Rozeznanie
|
Frido, ja wyslalam cala serie kilka dni temu na Twoj prywatny adres... nie doszly?
![]() ![]() KULBIT!!! to nie nasza, przynajmniej nie moja zasluga... po prostu - dostalysmy takie z okazji imienin, NIE MARTW SIE,MASZ PIEKNE KWIATY!!! i co wazne, kochasz je ![]()
#545 |
Zakorzenienie
|
Platynko chodzi o te pierwsze zdjęcia? Które mi wysłałaś? Czy jeszcze jakieś inne zostały wysłane?
Edit. Oj przepraszam. Dopiero sprawdziłam pocztę. Doszły. A tamten stoi w szklanej osłonce, na tacy z keramzytem zalanym wodą. W środku szklanej osłonki też jest warstwa keramzytu i tam wlewam troszkę wody na dno. Ja dzisiaj śpiocha wystawiłam na balkon na cały dzień, stał w cieniu, ale jak zobaczyłam prognozę pogody, że w nocy ma byc mniej niż 10 stopni, to go zabrałam do domu. Bo bałam się że przemarznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Rozeznanie
|
teraz tez sle zdjecia na prywatny...
#547 |
Zakorzenienie
|
Kulbit a Ty wynosisz swoje storczyki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#548 |
Konto usunięte
|
Nareszcie mam aparat to mój pęd który już zarasta pakami i coś co wyrasta z podłoża w dendrobium oraz dendrobium w całej okazałości.
Teraz jak już sie nauczyłam tak w miarę dbać o storczyki planuje zakup następnego wcześniej nie kupowałam bo bałam sie ze je zmarnuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#549 |
Rozeznanie
|
m_martko! zyja, rosna, ale im u Ciebie dobrze. to "cos" - to malutki przyrost, powinnas sie cieszyc
![]()
#550 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#551 |
Rozeznanie
|
moi studenci tez maja sesje, wspolczuje Wam, Biedaki, zycze powodzenia
![]() ![]()
#552 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#553 |
Rozeznanie
|
dziewczyny! tak porządnie przejrzałam nowego i zobaczyłam coś na łodyżce ale nie jestem pewna...
Czy to jest keik? taki maluteńki? dodam że storczyk kwitnie jak widziałyście i nie wiem czy to jest możliwe by wypuszczał młodego podczas kwitnienia? Pokazuje zdjęcia... |
![]() ![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
Adela to na pewno nie jest keiki. To ze śpiącego oczka wychodzi nowe odgałęzienie pędu kwiatowego.
Adela tyko nie bierz tego zbyt personalnie do siebie. Ja wiem, że wszystkie się cieszymy, kiedy naszym roślinkom coś tam rośnie i jesteśmy strasznie ciekawe co to będzie, ale takie zgadywanie nic nie daje. W niektórych przypadkach jedynie złudną nadzieję, bo np. miał byc pęd kwiatowy, a jest kolejny korzonek, itp. Dziewczyny poczekajmy troszkę aż to co malutkie podrośnie, wtedy wstawmy zdjęcia - będzie łatwiej określic: co jest czym. Od razu piszę, że nie chcę tutaj nikogo urazic. Takie jest po prostu moje zdanie na temat "zgadywania" co komu, gdzie urosło. Platynko - nic jeszcze nie przyszło. A do Ciebie doszło? Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-06-14 o 21:52 Powód: Literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#555 |
Rozeznanie
|
może
![]() ![]() ciapek zaczyna już przekwitać - jeden kwiat już usechł, może jak wszystkie na tym odgałęzieniu uschną wypróbuję wazelinę i ukorzeniacz ![]() coraz poważniej myślę o orchidarium wolę je niż skuter, bo niedawno zdalam na kartę motorowerową i mogłabym mieć, ale czego się nie robi dla swoich pasji w moim przypadku orchideii i scrapbookingu ![]() rozumiem cię Frido ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
Jak Ci wyjdzie z wazeliną i ukorzeniaczem to ja się ładnie "uśmiechnę o przepis na keiki".
|
![]() ![]() |
![]() |
#557 |
Rozeznanie
|
Frido - masz to jak w banku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a zauważyłyście może, że na forum Ogród siedzą najczęściej wyłącznie storczykomaniaczki? (czyt. My)
A nasz wątek w szybkim tempie zdobywa coraz więcej postów? |
![]() ![]() |
![]() |
#559 | |
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie wynosiłam, ale zastanawiam się czy tego nie zrobic, skoro mniejsza temperatura może ponaglić wzrost..
Nigdzie nie doczytałam jakie temperatury storczyk może znieść, wiem tylko że one dzielą sie na 3 rodzaje lubiące wysokie (te do szklarni), umiarkowane (najbardziej odpowiednie w naszych warunkach klimatycznych) i chłodne temperatury.. Czytałam, że storczyki na powietrze można wynosic LATEM, róznica temperatur miedzy dniem i nocom sprzyja wtedy kwitnieniu. Więc ja poczekam jeszcze na prawdziwe lato.. ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#560 |
Zakorzenienie
|
Platynko już wszystko jest. Ale wyślę jutro bo już śmigam spac.
Dobranoc Wszystkim Storczykomaniaczkom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#561 |
Rozeznanie
|
Frido - ja sama nawet nie zauważyłam jak zwiększa się liczba moich postów i dziś przekroczyła 50;P
Kulbit - ja wczoraj ze storczykami miałam tempo 2 na dzień xD Słodkich snów Frid(k)o;* |
![]() ![]() |
![]() |
#562 |
Rozeznanie
|
to pokażę Wam, co zrobila Frida z moimi, od razu wypieknialy
![]() a co do zgadywania - zgadzam sie, ja tez tak sie ciesze, gdy cokolwiek storczyk "pusci", ale potem okazuje sie,ze to korzen,a nie ped, wiec... uczymy sie cierpliwosci i czekamy ![]() a co do watku - nasz w zawrotnym tempie sie rozbudowuje, ale nas wzielo ![]() WYSTAWIAMY KTORES S T O R C Z Y K I NA BALKONY??? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#563 |
Rozeznanie
|
lecę się kąpać za kilka minutek będę
Platynko - coś nie tak z załącznikami;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#564 |
Rozeznanie
|
Platynko - twoje storczyki są przepiękne tak jak każdego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Zakorzenienie
|
Platynko- ja poczekam tak jak kulbit na pełnię lata i wystawiam tylko śpiocha. W temacie innych rodzajów storczyków się nie wypowiem, bo się na nich po prostu nie znam.
![]() Cieszę się, że zdjęcia się podobają. Zaraz będą następne. |
![]() ![]() |
![]() |
#566 |
Rozeznanie
|
oj platynko napędziłaś mi strachu wczoraj ale już wszystko ok
![]() ![]() a co do marności to w naszym netto są zawsze dosyć ładne ale nigdy też nie postoją bo schodzaod ręki to samo było w biedronce chwila moment i nie było nic ja nawet do bankomantu nie zdążyłam do leciec (który jest całkiem blisko) poprostu brzywa nas maniaczek a te kwiatuszki sa dosyc drogie u nas w kwiaciarniach za malenstwo trzeba zapłacic około 50 zl.(czasami można coś wyrwac taniej jak przekwitnie)to za ta kase tu sa dwa i na nawuz zostani ![]() adela o co chodzi z tą wazeliną bo ja szukałam w necie ale nic nie znalazłam na temat wazeliny tylko jakieś inne specyfiki prosze zdradz nam swój przeips ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#567 |
Zakorzenienie
|
Z http://www.storczyki.org.pl/uprawa/r...iki/index.html
"Keiki (z języka hawajskiego: dziecko) to mała roślina wyrastająca zamiast rozgałęzienia z jednego z węzłów na łodydze. Powodem tego jest akumulacja w tym punkcie hormonów wzrostu. Zjawisko to może wystąpić w naturalny sposób (tak jak w opisanym tu przypadku) lub może być indukowane przez nałożenie specjalnego kremu hormonalnego zawierającego skoncentrowane hormony wzrostu. Krem taki może być niedostępny w Polsce. Można go kupić zagranicą, np. w Stanach Zjednoczonych tubka takiego kremu pod nazwą "Keiki Paste" kosztuje około 4 dolarów. Można go też zastąpić ukorzeniaczem do roślin zielnych wymieszanym z wazeliną lub maścią ogrodniczą. Praktyka pokazuje, że próby zmuszenia Phalaenopsisa do wypuszczenia odnóżek przy pomocy ukorzeniacza też odnoszą skutek." Chyba chodzi o to, ale co i jak dokładnie to nie wiem. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#568 |
Rozeznanie
|
a może lepiej czekać i nie przyspieszać sztucznie rozrostu? to już wtedy nie jest chyba aż taka satysfakcja...
a jak, dziewczynki, zakupy w netto? ja mam ochotę przejść się do marketów, bo może już coś przecenili ![]()
#569 |
Zakorzenienie
|
Ja zaglądam tylko do kwiaciarni, ale tam ceny odstraszają i mam plan kupic następnego phalaenopsisa tak około za miesiąc a może za dwa, bo jak zaczną przekwitac te które mam teraz to będzie trochę łyso w domu.
Śpioch dzisiaj znowu powędrował na balkon. Na dzień będę go wynosic, ale na noc będę zabierac do domu. |
![]() ![]() |
![]() |
#570 |
Rozeznanie
|
frido znam ten tekst bo sie naczytałam o rozmnażaniu storczyków i to był jeden z nich mi chodzi konkretnie o wazeline bo przecież to nie jest zaden chormon ma tylko właściwości natłuszczajace i bardzo mnie zainterasowało to bo mam ogromną chęc spróbować rozmnożyć swoją roslinke tylko sie troche o niż boje bo jak mi nie wyjdzie to nic ale żeby przy tym niezaszkodzic jej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.