|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Hej Eva ID !!
Dzieki Twoim odpowiedziom zniknęło wele moich obaw i już zadzowniłam że mają wszystko załatwiać, że się zgadzam ![]() Mój chłopakpracuje w Islandzkiej firmie tam na miejscu i to Islandczycy będą wszytsko dla nas załatwiac i płacić za mnie ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam i jak przyjdzie mi coś znowu do głowy to napewno napisze, a napewno przyjdzie ![]() Daria |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Widzisz....Daria, ![]() ![]() Przyjedź, zobacz Dubai, na pewno Ci się spodoba, a już z pewnością trochę się ogrzejesz zanim wrócisz do Islandii. W tej chwili (godzina 19.15) mamy tutaj 32 stopnie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Przyczajenie
|
Hej!
Mam nadzieje że wszystko uda się im pozałatwiać i już niedługo będę sie opalała ![]() U nas godzina 15:27, wiatr ok 30 m/s i deszcz i tak cały dzień ![]() Pozdrawiam i do usłyszenia ![]() Daria P.S. Jak się wszytsko uda to po powrocie opisze moje wrażenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 | |
|
Cytat:
Przede wszystkim, Twoja opowieść o tym jak zostanie dla Ciebie załatwiona Visa, oraz na jakich zasadach i jakich dokumentach, może być pomocna dla innych Wizażanek, które mogą mieć podobną sytuację do Twojej. Pozdrawiam. A jaką masz temperaturę za oknem?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Wtajemniczenie
|
Trafilam tu bo sledzilam Eve
![]() A tak powaznie to mam pytanie jak wyglada w Emiratach sprawa z Chrzescijanstwem ,czy mozna np nosic krzyrzyk ,i czy kobiety chodza w burkach i jak Wy Europejki sie ubieracie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 | |
|
Cytat:
N I E M O Ż L I W E ! ! ! ![]() ![]() Traci, kiedyś pisałam o religiach w Emiratach i dodawałam zdjęcia kościołów. Odpowiadając na Twoje pytania: * jedyną religią nieakceptowalną tutaj jest Judaizm i osoba o tym wyznaniu może mieć duży kłopot aby tu przyjechać, dotyczy to także obywateli Izraela. * poza tym nie akceptowane są niektóre sekty * Chrześcijaństwo jest akceptowane tylko u osób emigrantów nie u swoich obywateli. * Krzyżyki, medaliki, różańce w samochodzie, znak ryby na aucie, jest normalną praktyką i nie ma żadnych negatywnych skutków, wręcz większy szacunek w oczach muzułmanów mają osoby wierzące niż ateiści, ale to tak social life. * Kobiety chodzą w zależności od tego jak im ubierać się wolno lub wypada. Lokalki (popularne okreslenie ludności tubylczej) chodzą w czarnych długich abajach i z zakrytymi włosami, a w zależności z jakiej rodziny pochodzą zakrywają twarz lub nie. http://2.bp.blogspot.com/_S1W3JqHGyU...en+servingfood Arabki / muzułmanki z innych krajów ubierają się różnie, jedne zakrywają włosy, inne chodzą bardziej rozebrane od Europejek. http://english.people.com.cn/200501/...s/0128_C27.jpg Europejki, ubierają się normalnie jak w Europie, leczte kobiety, które juz jakiś czas tou są ubieraja sie trochę bardziej skromnie... (nie mikro mini i nie gołe pół brzucha) bo wzbudzaja zbyt duże zainteresowanie niektórych grup ludności. Filipinki, ubierają się jak Europejki Hiduski można spotkać w swoich tradycyjnych codziennych sari ale też dużo chodzi ubrana po europejsku. Pisałam już o tym gdzieś na wątku. * Ja ubieram się normalnie to znaczy oficjalnie do pracy i casual po godzinach.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-09 o 17:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Wtajemniczenie
|
Eva ,nie ma jeszcze sledzika ale jest szpieg taki jak ja
![]() Dzieki za odpowiedz. Pytalam z ciekawosci ,ale to fajnie ,ze jest tak jak napisalas to swiadczy o tym ,ze nie wszyscy muzlumanie sa nietolerancji w swoich krajach ,tak jak ktos ostatnio mi powiedzial. Ja osobiscie szanuje wszystkie kultury i wyznania.niech kazdy zyje jak chce byleby nie krzywdzil innych. Goraco macie tam ,chyba bym padla ,ale jest napewno pieknie. moze sie kiedys wybiore. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Napewno wszystko opisze ![]() Hehe co do temperatury to dzisiaj w ciągu dnia było ok +5 na plusie, ale jak to na Islandii pogoda jest bardzo zmienna, dwa dni temu spadł śnieg i było bielutko dookoła, można było bałwana lepić ![]() ![]() ![]() A ja uciekam na imprezke do znajomych ![]() Pozdrawiam gorąco Daria |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Przyczajenie
|
Hejka!
No to mam kolejne pytanie ![]() W jakie ciuszki sie zaopatrzyć? Jakie temperatury będą w miesiącach listopad i grudzień w Dubaju? Co zabrać ze sobą? Pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Aaaaaa i jeszcze jedno... ![]() Co polecacie na pamiątkę z Dubaju? Może macie jakieś propozycje? ![]() ![]() ![]() Jeszcze raz pozdrawiam P.S. Sziszę już mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 | |
|
Cytat:
Jest ciepło, czyli ubranie letnie,temperatura waha się od ok. 20 do ok. 30 stopni w ciągu dnia, a w nocy jest chłodniej to zaczyna się "zima". Uwaga, nie ma "przymrozków, w nocy temperatura może opaść do ok. 18 stopni. http://www.clubairtravel.co.uk/dubai/climate_dubai.asp Najlepiej ubrać się "na cebulkę". lecz nie trzeba długiego płaszcza, czy też grubej kurtki.... raczej sweterek, lekka kurteczka czasem poncho, ale to bardziej w Styczniu/Lutym. Będziesz mogła też iść na plażę ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-11 o 18:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 | |
|
Cytat:
Polecam złoty pierścionek z diamentem ![]() Każdy ma inne priorytety przy kupnie pamiątek, ja jestem z osób bardziej praktycznych i częściej kupuję rzeczy, które mogę używać, a nie tylko zdobią półkę i łapią kurz. Charakterystyczne dla tego regionu są namioty pustynne wykonane z materiału typu pled w kolorze czerwonym we wzory (foto.1) Taki pled, jeśli pasuje do wystroju Twojego mieszkania możesz położyć na tapczanie lub powiesić na ścianie. Oczywiście złoto.... ale to sama dokonaj ogledzin, czy cena Cię zadowala (fot.2) Typowy arabski set do kawy, piękny możesz go używać (fot.3) Możesz tez kupić Ghutre (chusta) + Cap (czapeczkę) + Aghal (sznur) i masz nakrycie głowy męskie (fot.4) plus do tego Gelaba i ubranie lokalnego emiratczyka może posłużyc jako przebranie na zabawie karnawałowej dla Twojego partnera... a dla Ciebie Abaya - czyli czarna długa szata i do tego szal. To tak na szybko... ahhh.. no i oczywiście daktyle, które można tu kupić najwspanielsze na świecie.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-12 o 12:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 | |
Przyczajenie
|
Hej
![]() A może jeszcze doradzicie mi co warto zwiedzić, na jaką wycieczkę się wybrać? Może znacie jakeis biura podróży z atrakcyjnymi ofertami? Pozdrawiam ![]() Daria ---------- Dopisano o 01:50 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ---------- Cytat:
Napewno wezmę pod uwagę biżuterię i ten arabski set do kawy ![]() Może jeszcze mi coś wpadnie do głowy, albo ktoś podsunie jeszcze jakiś pomysł ![]() Dzięki za propozycje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 | |
|
Cytat:
Niczego mu nie narzucaj, niech się facet wykaże inicjatywą. Możecie: * polatać balonem, * spędzić noc na pustyni, * popłynąć jachtem, * zjeść w jednej z najdroższych restauracji świata, * pograć w golfa, * pozjeżdżać na nartach * etc. Raczej tu nie ma czasu na nudę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Mój chłopak jest tam dopiero 7 tygodni i ciągle pracuje więc on jest zorientowany w stopniu podobnym do mnie ![]() ![]() ![]() A znasz może jakies biura podróży organizujące takie jednodniowe wycieczki? Pozdrawiam P.S. No właśnie myślałam o locie balonem, sporty wodne i zimowe odpadają. Jeszcze wezmę pod uwagę tą noc na pustyni. A co do golfa to na Islandii to bardzo popularna gra, gra tu każdy, ale ja do tej pory się w to nie wkręciłam ![]() Edytowane przez daria82 Czas edycji: 2009-10-13 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Podróżniczka
|
Będzie off top
![]() Evo zmieniłaś avatarka - wielbłąd jest świetny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 | |
|
Cytat:
Jednego polecić Ci nie mogę, przeszukaj w internecie, kiedys podawałam linki. Jeśli będziesz miała problem z tym to może później sama coś dla Ciebie wyszukam, ale teraz muszę wyjść. Magdzia ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
|
Daria, podziel sie po powrocie wrazeniami
![]()
![]() |
![]() |
#559 |
Raczkowanie
|
witam wszystkich!
2 ostatnie wieczory spędziłam na czytaniu tego forum ![]() Eva ID podajesz rewelacyjnie informacje, ha kiedy Ty znajdujesz czas na pisanie ![]() pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 | |
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Staram się podawać informacje sprawdzone, w miarę możliwości też je aktualizować. Bardzo pomagają mi tutejsze Emigranckie Abudhabijki, które czasem uaktualniają te wiadomości. Nie mam teoretycznie czasu na pisanie, a praktycznie urywam sobie czasem kilka minut dla relaksu. Goethe-Institut jest w Dubaju i Abu Dhabi, o który pytasz bo nie napisałaś? Jeśli Twoja firma załatwia Ci tu na miejscu wszystko, to pewnie i mieszkanie otrzymasz? Jeśli to będzie tzw. mieszkanie tymczasowe, to będąc już tutaj rozejrzysz się na spokojnie. Kiedyś już pisałam o mieszkaniach w Abu Dhabi.... jedno jest nadal aktualne, wynajęcie ich jest piekielnie drogie, droższe niż w Dubaju.... wiele osób mieszka w Dubaju i dojeżdża do pracy w Abu Dhabi, to jakieś 120-160 km, w zależności od dzielnicy.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-14 o 16:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Raczkowanie
|
przyjedziemy do Abu Dhabi. dojezdzac z Dubaju nie będziemy na pewno. a pytanie bo takiego chyba nie bylo nigdzie, czy znasz strone jakaś typu nasza gratka he he zeby popatrzec na ceny mieszkan? i móc negocjować z firma? i właśnie czy mieszkania są umeblowane i w jakim stopniu? bo niestety teraz mieszkaliśmy 3 lata w Niemczech i tu nawet kuchnie ludzie zabierają ze soba... co kraj to obyczaj. Teraz jedziemy do Anglii na poł roku a tam kuchnia zawsze jest i to ogrooooomna
![]() pozdrowionka jeszcze z Mannheim ps. ah tak sobie myśle że fajnie by było teraz od razu do Was przyjechac a nie dopiero na marzec czy kwiecień, bo dzisiaj rano były tylko 2 stopnie na plusie brrrrr.....a w Łodzi, moim mieście w Polsce śnieg padał... a ja jestem ciepłolubna. ---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:43 ---------- a tak w ogóle bo tak u Was tu sympatycznie, i muszę przyznać że nigdy nie pojawiałam sie na żadnych forach bo zawsze jakieś zawistne napastliwe komentarze się zdarzają a na tym nic!!! tylko pochwalić ![]() pisałaś w którymś momencie że jesteś dekoratorką wnętrz, prawda? nie będziesz może zainteresowana współpracą z kimś kto maluje obrazy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
|
Fajnie, że w Abu Dhabi
![]() Rynek mieszkań.... nie znam "gratki" a raczej gdzieś tam słyszałam ale nie bardzo wiem w którym kościele dzwonili.... więc porównanie mi raczej nie wyjdzie. Przyznam, że nigdy mieszkania sama nie szukałam, ale w gazetach jest dość dużo informacji o wynajmie. Postaram się poszukać jakiejś dobrej Agencji wynajmu, lecz szczerze mówiąc najlepiej jest to zrobic samemu już na miejscu i każdemu po kolei tak właśnie doradzam i to się sprawdza. Mieszkań do wynajęcia na rynku w Abu Dhabi jest mało i takie w dobrej cenie, korzystnej lokalizacji i z odpowiednimi sąsiadami rozchodzą sie jak swieże bułeczki. Najważniejesze jest ILE przyzna Wam pracodawca pieniędzy na mieszkanie na rok bo od tego właśnie zaczynacie w rozmowie z agencjami wynajmu. Nie słyszałam o nie umeblowanych kuchniach, natomiast są mieszkania umeblowane z pełnym serwisem i służbą jak w hotelu i są takie, które trzeba umeblować samemu. Na rynku jest wiele pięknych mebli.... i IKEA też jest, więc problemu nie ma. Szkoda, że nie przyjedziesz teraz, bo rzeczywiście pogoda jest piękna ![]() ![]() Przyjedziesz, to zapraszam na kawę.... taką jaką lubisz.... a jaką lubisz?
![]() |
![]() |
#563 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Raczkowanie
|
no coz. wiem ze o mieszkaniach pisalas, ale my ogolnie mamy niezla frajde jak szukamy nowego lokum. właśnie wertujemy mieszkania w Angli bo chyba za 3 tygodnie juz wyjedziemy. mieszkanie organizuje irma ale tak to my ogladamy sobie fotki i wysylamy linki ktore nam sie podobaja
![]() w każdym razie wielkie dzieki za informacje. a ile dostaniemy to tego jeszcze nie wiadomo. wiec mowie ze przyjedziemy w kwietniu, ale zobaczymy czy nam sie opłąci, choć myslę ze zawsze sie opłaci ![]() za zaproszenie bardzo dziękuje i na pewno skorzystam!!!! kawe hmm w zasadzie nie piję, choc uwielbiam raczej duzo pianki i mleka o smaku kawy haha, i jeszcze np z Baileys'em, ale ja jestem raczej herbatoholiczka!!! zielone, czerwone herbaty pycha! na razie uciekam odebrac dziecko z przedszkola. milego dnia po raz drugi . a wlasnie jak w profilu dodaje sie zdjecie?? a |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
|
![]() ![]() Zdjęcie w profilu to pytasz o Avatar? Wciskasz "Ustawienia". Pojawia Ci się Twoja strona, która ma z lewej strony pasek "Twój panel kontrolny". W zakładce "Ustawienia & Opcje" klikasz w "Edytuj Avatar". Otwiera Ci się ta strona, gdzie masz edycję Avatara i masz 2 opcje: Opcja 1 - wprowadź pełny adres obrazka na innym serwerze internetowym Opcja 2 - załaduj zdjęcie z dysku twardego mojego komputera Potem wciskasz "Zachowaj zmiany" i tak masz obrazek w Twoim profilu. Jeśli chcesz dodać zdjęcie do swojego posta, to nad okienkiem, którym piszesz masz przycisk ze spinaczem, naciskasz na niego i masz dwie opcje: 1. Załaduj plik z Twojego komputera 2. Załaduj plik z innej witryny www Wtedy załaduj zdjęcia jakie chcesz i już. Robi nam się mały OT... ale taki techniczny ![]() EDIT: oj zapomniałam o tym -> Goethe-Institut <- w Abu Dhabi. Tu daje linka gdzie on jest na planie. Generalnie, jest on w Centrum miasta (Centrum w ogóle jest dość duże), w pobliżu Abu Dhabi Mall w strefie nazywanej Tourist Club Area. Jeśli znajdziecie mieszkanie tam, to fajnie.... czasem trudno znaleźć miejsce parkingowe, moi znajomi w tamtym roku zrezygnowali i przenieśli się do villi z daleka od Centrum... no ale mają dorosłą już córkę. Wiele osób mieszka w rejonie Tourist Club Area i sobie chwali, więc to zależy co kto lubi i co komu pasuje.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-15 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Przyczajenie
|
Czesc
![]() Mam pytanko, ile i jakiego alkoholu można przywieźć do Emiratów? Jakich produktów nie można przywozić? Pozdrawiam Daria |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Raczkowanie
|
dzieki wielkie.
hm dzisiaj stanelo na tym ze do marca jestesmy w Anglii i na kwiecien jedziemy do Abu Dhabi. Nie wiem ale pewnie bedzie trzeba na tydzien przyjechac obejrzec mieszkania ktore znalazla firma i cos wybrac. wiec wtedy wpadne sama bez dzieci - pewnie na tydzien na pierwsze wakacje w cieplym kraju ![]() poza tym przy okazji pewnie bede miala rozmowe o prace dla mnie. bo firma meza ma dla mnie tez znalezc. wiec jestem bardzo na tak ![]() a wlasnie bo jak sobie na google map ogladalam to glownie centrum to same drapcze... ale w ogole fizycznie to jest mozliwe mieszkanie czy wlasnie osobna villa z ogrodkiem?? hmm wiem ze moze to za 'duze' wymaganie i gdzie tam ogrodek w tropikach, ale niestety jak juz tu ktos napisal do dobrego sie szybko przyzwyczajamy, a teraz udalo nam sie i mamy i dom i ogrodek haha. tym bardziej ze z dziecmi jednak takie rozwiazanie super sprawa... no to sie znowu rozpoisalam ![]() pozdrawiam imilego dnia ps. kurcze nie ma co zyczyc ladnej pogody bo w zasadzie zawsze macie ladna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#568 | ||
|
Cytat:
To jest Lista Leków, których nie wolno wwozić bez specjalnego zezwolenia. Duty Free Allowances
Prohibited / Restricted Items
Absolutnie nie wolno wwozić maku, zwłaszcza sypkiego bo jest on traktowany jako opium czyli narkotyk. Materiałów pornograficznych i akcesoriów, znam przypadek, gdy zarekwirowali na lotnisku wibrator jednej Angielce. Playboy, czy też Playgirl też są uznawane za pornografię. Nie powinno się też przewozić wieprzowiny, lecz produkty w puszkach bez dużych opisów, że to Pork dość często są akceptowane, był duży problem tylko gdy wybuchła afera ze świńską grypą. Żadnych symboli wiary judaizmu i Izraela, można mieć kłopoty, gdy ktoś ma Gwiazdę Dawida lub flagę tego kraju. ---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Cytat:
![]() Gdy patrzysz na mapę Abu Dhabi, to widzisz, że miasto położone jest na wyspie. Centrum miasta położone jest na północnym-zachodzie wyspy, lecz plan modernizacji przewiduje powstanie kilku innych Centrów. Widziałaś na Youtubie? Gdzieś już tu wklejałam filmik. Jest tu wiele dzielnic villowych i można znaleźć taką villę z ogródkiem, powiedz, że chcesz zobaczyc kilka propozycji villi z ogródkami i gdy już tu przyjedziesz, to się sama zorientujesz. Wolę w tej chwili nie mówić Ci gdzie najlepiej mieszkać, bo to jest bardzo subiektywna sprawa. Znam osoby, które mieszkają w apartamentach i te w villach, każdy zadowolony, ale znam też parę, która jest tu już prawie rok i nadal szuka lokum, bo "a tu się to nie podoba, a tam tamto".... widać w hotelu im pasuje. Nie przejmuj się tak, tym szukaniem mieszkania/villi, gdy przyjedziesz postaram Ci się opowiedzieć o dzielnicach i wtedy wybierzesz. Najlepiej fizycznie tu po prostu być na miejscu. Dziękuję, pogodę mamy wspaniałą, praktycznie sezon cały rok, czasem tylko jakaś burza piaskowa Shamal albo deszcz raz w roku.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-10-17 o 06:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
|
Jovikzu, jak tak się przypatrzyłam twojemu Avkowi lepiej, to coś mi sie wydaje, że to nie oko "konika w pidżamce", ale kotka
![]()
![]() |
![]() |
#570 |
Raczkowanie
|
Witaj Zeberka
![]() a dziekuje sama malowalam, ale to tylko malutki wycinek z calego obrazu ![]() ale to zebra ![]() Widziałaś na Youtubie? Gdzieś już tu wklejałam filmik. tak inne tez. Jest tu wiele dzielnic villowych i można znaleźć taką villę z ogródkiem, powiedz, że chcesz zobaczyc kilka propozycji villi z ogródkami i gdy już tu przyjedziesz, to się sama zorientujesz. oki na pewno zglosze sie jak przyjade ale moze anwet w styczniu pojade ogladac wiec fajnie bo tu zostawie za soba zime ... ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- ale czemu mi sie taki napis pokazal na obrazku z wizazu... nie chce.... u Ciebie nie ma... i cos chyba nie zaznaczylam bo zrobilam sobie taka stopke na dole i tez mi sie nie pokazuje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.