Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-09, 15:55   #541
daria82
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Hej Eva ID !!
Dzieki Twoim odpowiedziom zniknęło wele moich obaw i już zadzowniłam że mają wszystko załatwiać, że się zgadzam
Mój chłopakpracuje w Islandzkiej firmie tam na miejscu i to Islandczycy będą wszytsko dla nas załatwiac i płacić za mnie On pojechał tam w delegacje i mial wrocić po 8 tygodniach, ale im nie na rękę jego powrót na Islandie dlatego zaproponowali ściągnięcie mnei tam na jakiś czas Także visa jest tylko i wyłacznie na ich głowie
Pozdrawiam i jak przyjdzie mi coś znowu do głowy to napewno napisze, a napewno przyjdzie
Daria
daria82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 16:15   #542
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez daria82 Pokaż wiadomość
Hej Eva ID !!
Dzieki Twoim odpowiedziom zniknęło wele moich obaw i już zadzowniłam że mają wszystko załatwiać, że się zgadzam

Widzisz....Daria, nawet nie wiesz jak się cieszę

Przyjedź, zobacz Dubai, na pewno Ci się spodoba, a już z pewnością trochę się ogrzejesz zanim wrócisz do Islandii.

W tej chwili (godzina 19.15) mamy tutaj 32 stopnie

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 16:29   #543
daria82
Przyczajenie

Hej!
Mam nadzieje że wszystko uda się im pozałatwiać i już niedługo będę sie opalała
U nas godzina 15:27, wiatr ok 30 m/s i deszcz i tak cały dzień
Pozdrawiam i do usłyszenia
Daria
P.S. Jak się wszytsko uda to po powrocie opisze moje wrażenia
Stary 2009-10-09, 17:24   #544
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Hej!
Mam nadzieje że wszystko uda się im pozałatwiać i już niedługo będę sie opalała
U nas godzina 15:27, wiatr ok 30 m/s i deszcz i tak cały dzień
Pozdrawiam i do usłyszenia
Daria
P.S. Jak się wszytsko uda to po powrocie opisze moje wrażenia

Przede wszystkim, Twoja opowieść o tym jak zostanie dla Ciebie załatwiona Visa, oraz na jakich zasadach i jakich dokumentach, może być pomocna dla innych Wizażanek, które mogą mieć podobną sytuację do Twojej.

Pozdrawiam. A jaką masz temperaturę za oknem?

55 kg
Stary 2009-10-09, 17:28   #545
traci
Wtajemniczenie

Trafilam tu bo sledzilam Eve.
A tak powaznie to mam pytanie jak wyglada w Emiratach sprawa z Chrzescijanstwem ,czy mozna np nosic krzyrzyk ,i czy kobiety chodza w burkach i jak Wy Europejki sie ubieracie?
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 17:46   #546
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Trafilam tu bo sledzilam Eve.
A tak powaznie to mam pytanie jak wyglada w Emiratach sprawa z Chrzescijanstwem ,czy mozna np nosic krzyrzyk ,i czy kobiety chodza w burkach i jak Wy Europejki sie ubieracie?

N I E M O Ż L I W E ! ! ! To na Wizażu też jest Śledzik !!!

Traci, kiedyś pisałam o religiach w Emiratach i dodawałam zdjęcia kościołów.

Odpowiadając na Twoje pytania:

* jedyną religią nieakceptowalną tutaj jest Judaizm i osoba o tym wyznaniu może mieć duży kłopot aby tu przyjechać, dotyczy to także obywateli Izraela.

* poza tym nie akceptowane są niektóre sekty

* Chrześcijaństwo jest akceptowane tylko u osób emigrantów nie u swoich obywateli.

* Krzyżyki, medaliki, różańce w samochodzie, znak ryby na aucie, jest normalną praktyką i nie ma żadnych negatywnych skutków, wręcz większy szacunek w oczach muzułmanów mają osoby wierzące niż ateiści, ale to tak social life.

* Kobiety chodzą w zależności od tego jak im ubierać się wolno lub wypada.

Lokalki (popularne okreslenie ludności tubylczej) chodzą w czarnych długich abajach i z zakrytymi włosami, a w zależności z jakiej rodziny pochodzą zakrywają twarz lub nie. http://2.bp.blogspot.com/_S1W3JqHGyU...en+servingfood

Arabki / muzułmanki z innych krajów ubierają się różnie, jedne zakrywają włosy, inne chodzą bardziej rozebrane od Europejek. http://english.people.com.cn/200501/...s/0128_C27.jpg

Europejki, ubierają się normalnie jak w Europie, leczte kobiety, które juz jakiś czas tou są ubieraja sie trochę bardziej skromnie... (nie mikro mini i nie gołe pół brzucha) bo wzbudzaja zbyt duże zainteresowanie niektórych grup ludności.

Filipinki, ubierają się jak Europejki

Hiduski można spotkać w swoich tradycyjnych codziennych sari ale też dużo chodzi ubrana po europejsku.

Pisałam już o tym gdzieś na wątku.

* Ja ubieram się normalnie to znaczy oficjalnie do pracy i casual po godzinach.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-10-09 o 17:57
Stary 2009-10-09, 18:15   #547
traci
Wtajemniczenie

Eva ,nie ma jeszcze sledzika ale jest szpieg taki jak ja

Dzieki za odpowiedz.
Pytalam z ciekawosci ,ale to fajnie ,ze jest tak jak napisalas to swiadczy o tym ,ze nie wszyscy muzlumanie sa nietolerancji w swoich krajach ,tak jak ktos ostatnio mi powiedzial.

Ja osobiscie szanuje wszystkie kultury i wyznania.niech kazdy zyje jak chce byleby nie krzywdzil innych.

Goraco macie tam ,chyba bym padla ,ale jest napewno pieknie.
moze sie kiedys wybiore.
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 20:58   #548
daria82
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Przede wszystkim, Twoja opowieść o tym jak zostanie dla Ciebie załatwiona Visa, oraz na jakich zasadach i jakich dokumentach, może być pomocna dla innych Wizażanek, które mogą mieć podobną sytuację do Twojej.

Pozdrawiam. A jaką masz temperaturę za oknem?
Hejka!!
Napewno wszystko opisze
Hehe co do temperatury to dzisiaj w ciągu dnia było ok +5 na plusie, ale jak to na Islandii pogoda jest bardzo zmienna, dwa dni temu spadł śnieg i było bielutko dookoła, można było bałwana lepić . Dzisiaj jest cieplej ale za to deszcz i mocny wiatr cały dzień, trzy razy dzisiaj przemokłam do suchej nitki a wiatr jest taki że ledwo można ujść. 3 km na pd od Islandii jest mała zamieszkana wysepka Vestmannaeyar (neależąca oczywiście do Islandii) i tam wiatr jest taki silny że zdarza się, że auta przesuwa No ale mam nadzieję, że jutro sie pogoda poprawi! Ale dosyć już o Islandii wkońcu to wątek o Emiratach
A ja uciekam na imprezke do znajomych
Pozdrawiam gorąco
Daria
Stary 2009-10-11, 18:27   #549
daria82
Przyczajenie

Hejka!
No to mam kolejne pytanie
W jakie ciuszki sie zaopatrzyć? Jakie temperatury będą w miesiącach listopad i grudzień w Dubaju? Co zabrać ze sobą?
Pozdrawiam

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Aaaaaa i jeszcze jedno...
Co polecacie na pamiątkę z Dubaju? Może macie jakieś propozycje?

Jeszcze raz pozdrawiam
P.S. Sziszę już mam
Stary 2009-10-11, 18:31   #550
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
No to mam kolejne pytanie
W jakie ciuszki sie zaopatrzyć? Jakie temperatury będą w miesiącach listopad i grudzień w Dubaju? Co zabrać ze sobą?
Listopad i Grudzień są podobne do ciepłego Września w Polsce, ale nie ma opadów deszcu.

Jest ciepło, czyli ubranie letnie,temperatura waha się od ok. 20 do ok. 30 stopni w ciągu dnia, a w nocy jest chłodniej to zaczyna się "zima". Uwaga, nie ma "przymrozków, w nocy temperatura może opaść do ok. 18 stopni. http://www.clubairtravel.co.uk/dubai/climate_dubai.asp

Najlepiej ubrać się "na cebulkę". lecz nie trzeba długiego płaszcza, czy też grubej kurtki.... raczej sweterek, lekka kurteczka czasem poncho, ale to bardziej w Styczniu/Lutym.

Będziesz mogła też iść na plażę

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-10-11 o 18:34
Stary 2009-10-12, 12:24   #551
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Co polecacie na pamiątkę z Dubaju? Może macie jakieś propozycje?

Jeszcze raz pozdrawiam
P.S. Sziszę już mam

Polecam złoty pierścionek z diamentem

Każdy ma inne priorytety przy kupnie pamiątek, ja jestem z osób bardziej praktycznych i częściej kupuję rzeczy, które mogę używać, a nie tylko zdobią półkę i łapią kurz.

Charakterystyczne dla tego regionu są namioty pustynne wykonane z materiału typu pled w kolorze czerwonym we wzory (foto.1)

Taki pled, jeśli pasuje do wystroju Twojego mieszkania możesz położyć na tapczanie lub powiesić na ścianie.

Oczywiście złoto.... ale to sama dokonaj ogledzin, czy cena Cię zadowala (fot.2)

Typowy arabski set do kawy, piękny możesz go używać (fot.3)

Możesz tez kupić Ghutre (chusta) + Cap (czapeczkę) + Aghal (sznur) i masz nakrycie głowy męskie (fot.4) plus do tego Gelaba i ubranie lokalnego emiratczyka może posłużyc jako przebranie na zabawie karnawałowej dla Twojego partnera... a dla Ciebie Abaya - czyli czarna długa szata i do tego szal.

To tak na szybko... ahhh.. no i oczywiście daktyle, które można tu kupić najwspanielsze na świecie.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-10-12 o 12:25

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-13, 00:50   #552
daria82
Przyczajenie

Hej
A może jeszcze doradzicie mi co warto zwiedzić, na jaką wycieczkę się wybrać? Może znacie jakeis biura podróży z atrakcyjnymi ofertami?
Pozdrawiam
Daria

---------- Dopisano o 01:50 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ----------

Cytat:
Polecam złoty pierścionek z diamentem

Każdy ma inne priorytety przy kupnie pamiątek, ja jestem z osób bardziej praktycznych i częściej kupuję rzeczy, które mogę używać, a nie tylko zdobią półkę i łapią kurz.

Charakterystyczne dla tego regionu są namioty pustynne wykonane z materiału typu pled w kolorze czerwonym we wzory (foto.1)

Taki pled, jeśli pasuje do wystroju Twojego mieszkania możesz położyć na tapczanie lub powiesić na ścianie.

Oczywiście złoto.... ale to sama dokonaj ogledzin, czy cena Cię zadowala (fot.2)

Typowy arabski set do kawy, piękny możesz go używać (fot.3)

Możesz tez kupić Ghutre (chusta) + Cap (czapeczkę) + Aghal (sznur) i masz nakrycie głowy męskie (fot.4) plus do tego Gelaba i ubranie lokalnego emiratczyka może posłużyc jako przebranie na zabawie karnawałowej dla Twojego partnera... a dla Ciebie Abaya - czyli czarna długa szata i do tego szal.

To tak na szybko... ahhh.. no i oczywiście daktyle, które można tu kupić najwspanielsze na świecie.

Napewno wezmę pod uwagę biżuterię i ten arabski set do kawy
Może jeszcze mi coś wpadnie do głowy, albo ktoś podsunie jeszcze jakiś pomysł

Dzięki za propozycje
Stary 2009-10-13, 06:46   #553
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Hej
A może jeszcze doradzicie mi co warto zwiedzić, na jaką wycieczkę się wybrać? Może znacie jakeis biura podróży z atrakcyjnymi ofertami?
Pozdrawiam
Daria
Daria, zostaw takie sprawy Twojemu partnerowi, wszak on już tutaj jest na miejscu i niech to on postara się o to abyś Ty miło tutaj spędziła czas.

Niczego mu nie narzucaj, niech się facet wykaże inicjatywą.

Możecie:

* polatać balonem,
* spędzić noc na pustyni,
* popłynąć jachtem,
* zjeść w jednej z najdroższych restauracji świata,
* pograć w golfa,
* pozjeżdżać na nartach
* etc.

Raczej tu nie ma czasu na nudę.

55 kg
Stary 2009-10-13, 13:16   #554
daria82
Przyczajenie

Cytat:
Daria, zostaw takie sprawy Twojemu partnerowi, wszak on już tutaj jest na miejscu i niech to on postara się o to abyś Ty miło tutaj spędziła czas.

Niczego mu nie narzucaj, niech się facet wykaże inicjatywą.

Możecie:

* polatać balonem,
* spędzić noc na pustyni,
* popłynąć jachtem,
* zjeść w jednej z najdroższych restauracji świata,
* pograć w golfa,
* pozjeżdżać na nartach
* etc.

Raczej tu nie ma czasu na nudę.
Hej
Mój chłopak jest tam dopiero 7 tygodni i ciągle pracuje więc on jest zorientowany w stopniu podobnym do mnie Dlatego próbuję sama się wsyztskiego dowiedzieć, bo on nie ma na to za dużo czasu a poza tym to chyba za krótko tam jest póki co Mamy okazje troche pozwiedzać ale to ja będę raczje musiał to zorganizować Bo przecież on tam będzie cały czas pracował, więc organizacja należy do mnie!
A znasz może jakies biura podróży organizujące takie jednodniowe wycieczki?
Pozdrawiam

P.S. No właśnie myślałam o locie balonem, sporty wodne i zimowe odpadają. Jeszcze wezmę pod uwagę tą noc na pustyni.

A co do golfa to na Islandii to bardzo popularna gra, gra tu każdy, ale ja do tej pory się w to nie wkręciłam

Edytowane przez daria82
Czas edycji: 2009-10-13 o 13:17
Stary 2009-10-13, 13:20   #555
magdziaS
Podróżniczka

Będzie off top
Evo zmieniłaś avatarka - wielbłąd jest świetny

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 14:18   #556
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Hej
Mój chłopak jest tam dopiero 7 tygodni i ciągle pracuje więc on jest zorientowany w stopniu podobnym do mnie
...
P.S. No właśnie myślałam o locie balonem, sporty wodne i zimowe odpadają. Jeszcze wezmę pod uwagę tą noc na pustyni.
Spokojnie wpisz w Googlach hasła: travel, dubai, safari.... itp. znajdziesz wiele takich biur.

Jednego polecić Ci nie mogę, przeszukaj w internecie, kiedys podawałam linki.

Jeśli będziesz miała problem z tym to może później sama coś dla Ciebie wyszukam, ale teraz muszę wyjść.

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Będzie off top
Evo zmieniłaś avatarka - wielbłąd jest świetny

Magdzia Bardzo dziękuję to w ramach uświadamiania samej sobie, że nie jestem wielbłądem

55 kg
Stary 2009-10-13, 14:21   #557
daria82
Przyczajenie

Cytat:
Spokojnie wpisz w Googlach hasła: travel, dubai, safari.... itp. znajdziesz wiele takich biur.

Jednego polecić Ci nie mogę, przeszukaj w internecie, kiedys podawałam linki.

Jeśli będziesz miała problem z tym to może później sama coś dla Ciebie wyszukam, ale teraz muszę wyjść.
Juz wyszukałam na internecie, tylko myślałam ze może ktoś ma jakieś wypróbowane biuro podróży, które można polecić
Dzięki
Stary 2009-10-13, 19:35   #558
Eva ID

GG do Eva ID

Daria, podziel sie po powrocie wrazeniami

55 kg
Stary 2009-10-14, 14:44   #559
jovikzu
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to jovikzu

witam wszystkich!

2 ostatnie wieczory spędziłam na czytaniu tego forum i powiem krótko - super!
Eva ID podajesz rewelacyjnie informacje, ha kiedy Ty znajdujesz czas na pisanie dolączę do Was w kwietniu 2010 prawdopodobnie. jade z mężem i dwoma córeczkami, forma ma dla mnie tez znależć prace a dla dzieci szkole i przedszkole. a z mieszkaniem tylko mam pytanie- dla rodziny z 2 dzieci jaka dzielnica byłaby najlepsza? blisko np szkoły Goethe Institut??
pozdrawiam serdecznie
jovikzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 16:49   #560
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez jovikzu Pokaż wiadomość
witam wszystkich!

2 ostatnie wieczory spędziłam na czytaniu tego forum i powiem krótko - super!
Eva ID podajesz rewelacyjnie informacje, ha kiedy Ty znajdujesz czas na pisanie dolączę do Was w kwietniu 2010 prawdopodobnie. jade z mężem i dwoma córeczkami, forma ma dla mnie tez znależć prace a dla dzieci szkole i przedszkole. a z mieszkaniem tylko mam pytanie- dla rodziny z 2 dzieci jaka dzielnica byłaby najlepsza? blisko np szkoły Goethe Institut??
pozdrawiam serdecznie
Witaj Jovikzu, powiem nieskromnie.... jak to miło coś takiego przeczytać dziękuję.

Staram się podawać informacje sprawdzone, w miarę możliwości też je aktualizować. Bardzo pomagają mi tutejsze Emigranckie Abudhabijki, które czasem uaktualniają te wiadomości.

Nie mam teoretycznie czasu na pisanie, a praktycznie urywam sobie czasem kilka minut dla relaksu.

Goethe-Institut jest w Dubaju i Abu Dhabi, o który pytasz bo nie napisałaś?

Jeśli Twoja firma załatwia Ci tu na miejscu wszystko, to pewnie i mieszkanie otrzymasz? Jeśli to będzie tzw. mieszkanie tymczasowe, to będąc już tutaj rozejrzysz się na spokojnie.

Kiedyś już pisałam o mieszkaniach w Abu Dhabi.... jedno jest nadal aktualne, wynajęcie ich jest piekielnie drogie, droższe niż w Dubaju.... wiele osób mieszka w Dubaju i dojeżdża do pracy w Abu Dhabi, to jakieś 120-160 km, w zależności od dzielnicy.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-10-14 o 16:50
Stary 2009-10-14, 23:49   #561
jovikzu
Raczkowanie

przyjedziemy do Abu Dhabi. dojezdzac z Dubaju nie będziemy na pewno. a pytanie bo takiego chyba nie bylo nigdzie, czy znasz strone jakaś typu nasza gratka he he zeby popatrzec na ceny mieszkan? i móc negocjować z firma? i właśnie czy mieszkania są umeblowane i w jakim stopniu? bo niestety teraz mieszkaliśmy 3 lata w Niemczech i tu nawet kuchnie ludzie zabierają ze soba... co kraj to obyczaj. Teraz jedziemy do Anglii na poł roku a tam kuchnia zawsze jest i to ogrooooomna
pozdrowionka jeszcze z Mannheim
ps. ah tak sobie myśle że fajnie by było teraz od razu do Was przyjechac a nie dopiero na marzec czy kwiecień, bo dzisiaj rano były tylko 2 stopnie na plusie brrrrr.....a w Łodzi, moim mieście w Polsce śnieg padał... a ja jestem ciepłolubna.

---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:43 ----------

a tak w ogóle bo tak u Was tu sympatycznie, i muszę przyznać że nigdy nie pojawiałam sie na żadnych forach bo zawsze jakieś zawistne napastliwe komentarze się zdarzają a na tym nic!!! tylko pochwalić
pisałaś w którymś momencie że jesteś dekoratorką wnętrz, prawda? nie będziesz może zainteresowana współpracą z kimś kto maluje obrazy? pozdrawiam i miłego ciepłego dzionka
Stary 2009-10-15, 08:46   #562
Eva ID

GG do Eva ID

Fajnie, że w Abu Dhabi

Rynek mieszkań.... nie znam "gratki" a raczej gdzieś tam słyszałam ale nie bardzo wiem w którym kościele dzwonili.... więc porównanie mi raczej nie wyjdzie.

Przyznam, że nigdy mieszkania sama nie szukałam, ale w gazetach jest dość dużo informacji o wynajmie.

Postaram się poszukać jakiejś dobrej Agencji wynajmu, lecz szczerze mówiąc najlepiej jest to zrobic samemu już na miejscu i każdemu po kolei tak właśnie doradzam i to się sprawdza.

Mieszkań do wynajęcia na rynku w Abu Dhabi jest mało i takie w dobrej cenie, korzystnej lokalizacji i z odpowiednimi sąsiadami rozchodzą sie jak swieże bułeczki.

Najważniejesze jest ILE przyzna Wam pracodawca pieniędzy na mieszkanie na rok bo od tego właśnie zaczynacie w rozmowie z agencjami wynajmu.

Nie słyszałam o nie umeblowanych kuchniach, natomiast są mieszkania umeblowane z pełnym serwisem i służbą jak w hotelu i są takie, które trzeba umeblować samemu.

Na rynku jest wiele pięknych mebli.... i IKEA też jest, więc problemu nie ma.

Szkoda, że nie przyjedziesz teraz, bo rzeczywiście pogoda jest piękna ale nie martw się w Kwietniu też jest wspaniale

Przyjedziesz, to zapraszam na kawę.... taką jaką lubisz.... a jaką lubisz?

55 kg
Stary 2009-10-15, 14:02   #563
daria82
Przyczajenie

Cytat:
Daria, podziel sie po powrocie wrazeniami
Napewno tak zrobię
Stary 2009-10-15, 14:39   #564
jovikzu
Raczkowanie

no coz. wiem ze o mieszkaniach pisalas, ale my ogolnie mamy niezla frajde jak szukamy nowego lokum. właśnie wertujemy mieszkania w Angli bo chyba za 3 tygodnie juz wyjedziemy. mieszkanie organizuje irma ale tak to my ogladamy sobie fotki i wysylamy linki ktore nam sie podobaja

w każdym razie wielkie dzieki za informacje.

a ile dostaniemy to tego jeszcze nie wiadomo. wiec mowie ze przyjedziemy w kwietniu, ale zobaczymy czy nam sie opłąci, choć myslę ze zawsze sie opłaci

za zaproszenie bardzo dziękuje i na pewno skorzystam!!!! kawe hmm w zasadzie nie piję, choc uwielbiam raczej duzo pianki i mleka o smaku kawy haha, i jeszcze np z Baileys'em, ale ja jestem raczej herbatoholiczka!!! zielone, czerwone herbaty pycha!
na razie uciekam odebrac dziecko z przedszkola.

milego dnia po raz drugi .

a wlasnie jak w profilu dodaje sie zdjecie??

a
Stary 2009-10-15, 14:57   #565
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
dla Ciebie będzie herbata, w każdym wybranym smaku

Zdjęcie w profilu to pytasz o Avatar?

Wciskasz "Ustawienia".

Pojawia Ci się Twoja strona, która ma z lewej strony pasek "Twój panel kontrolny".

W zakładce "Ustawienia & Opcje" klikasz w "Edytuj Avatar".

Otwiera Ci się ta strona, gdzie masz edycję Avatara i masz 2 opcje:

Opcja 1 - wprowadź pełny adres obrazka na innym serwerze internetowym

Opcja 2 - załaduj zdjęcie z dysku twardego mojego komputera

Potem wciskasz "Zachowaj zmiany" i tak masz obrazek w Twoim profilu.

Jeśli chcesz dodać zdjęcie do swojego posta, to nad okienkiem, którym piszesz masz przycisk ze spinaczem, naciskasz na niego i masz dwie opcje:

1. Załaduj plik z Twojego komputera

2. Załaduj plik z innej witryny www

Wtedy załaduj zdjęcia jakie chcesz i już.

Robi nam się mały OT... ale taki techniczny

EDIT: oj zapomniałam o tym -> Goethe-Institut <- w Abu Dhabi. Tu daje linka gdzie on jest na planie.

Generalnie, jest on w Centrum miasta (Centrum w ogóle jest dość duże), w pobliżu Abu Dhabi Mall w strefie nazywanej Tourist Club Area.

Jeśli znajdziecie mieszkanie tam, to fajnie.... czasem trudno znaleźć miejsce parkingowe, moi znajomi w tamtym roku zrezygnowali i przenieśli się do villi z daleka od Centrum... no ale mają dorosłą już córkę.

Wiele osób mieszka w rejonie Tourist Club Area i sobie chwali, więc to zależy co kto lubi i co komu pasuje.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-10-15 o 16:03
Stary 2009-10-16, 16:37   #566
daria82
Przyczajenie

Czesc
Mam pytanko, ile i jakiego alkoholu można przywieźć do Emiratów? Jakich produktów nie można przywozić?
Pozdrawiam
Daria
Stary 2009-10-16, 20:25   #567
jovikzu
Raczkowanie

dzieki wielkie.

hm dzisiaj stanelo na tym ze do marca jestesmy w Anglii i na kwiecien jedziemy do Abu Dhabi.
Nie wiem ale pewnie bedzie trzeba na tydzien przyjechac obejrzec mieszkania ktore znalazla firma i cos wybrac. wiec wtedy wpadne sama bez dzieci - pewnie na tydzien na pierwsze wakacje w cieplym kraju ah juz sie ciesze, wiec na pewno odezwe sie wczesniej, to moze uda nam sie spotkac.
poza tym przy okazji pewnie bede miala rozmowe o prace dla mnie. bo firma meza ma dla mnie tez znalezc. wiec jestem bardzo na tak
a wlasnie bo jak sobie na google map ogladalam to glownie centrum to same drapcze... ale w ogole fizycznie to jest mozliwe mieszkanie czy wlasnie osobna villa z ogrodkiem?? hmm wiem ze moze to za 'duze' wymaganie i gdzie tam ogrodek w tropikach, ale niestety jak juz tu ktos napisal do dobrego sie szybko przyzwyczajamy, a teraz udalo nam sie i mamy i dom i ogrodek haha. tym bardziej ze z dziecmi jednak takie rozwiazanie super sprawa...

no to sie znowu rozpoisalam
pozdrawiam imilego dnia

ps. kurcze nie ma co zyczyc ladnej pogody bo w zasadzie zawsze macie ladna

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-17, 06:14   #568
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Mam pytanko, ile i jakiego alkoholu można przywieźć do Emiratów? Jakich produktów nie można przywozić?

To jest Lista Leków, których nie wolno wwozić bez specjalnego zezwolenia.

Duty Free Allowances
  • 4 liters of alcohol or one carton / 24 cans of beer
  • AED2000 worth of cigarettes or 400 sticks of cigarettes
  • AED3000 worth of cigars
  • 2 kg tobacco
  • AED3000 worth of gifts including perfume

Prohibited / Restricted Items
  • Controlled substances such as cannabis, opium etc. are banned and the penalties for handling these drugs are severe.
  • The importation of firearms and dangerous weapons is also restricted
  • Religious propaganda, potentially offensive printed matter, CDs videos or films should not be brought into the country.
  • Strict copyright laws are being enforced in the UAE, pirated video and audiotapes or illegal computer software will be confiscated.

Absolutnie nie wolno wwozić maku, zwłaszcza sypkiego bo jest on traktowany jako opium czyli narkotyk.

Materiałów pornograficznych i akcesoriów, znam przypadek, gdy zarekwirowali na lotnisku wibrator jednej Angielce. Playboy, czy też Playgirl też są uznawane za pornografię.

Nie powinno się też przewozić wieprzowiny, lecz produkty w puszkach bez dużych opisów, że to Pork dość często są akceptowane, był duży problem tylko gdy wybuchła afera ze świńską grypą.

Żadnych symboli wiary judaizmu i Izraela, można mieć kłopoty, gdy ktoś ma Gwiazdę Dawida lub flagę tego kraju.

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Cytat:
[.......]a wlasnie bo jak sobie na google map ogladalam to glownie centrum to same drapcze... ale w ogole fizycznie to jest mozliwe mieszkanie czy wlasnie osobna villa z ogrodkiem?? hmm wiem ze moze to za 'duze' wymaganie i gdzie tam ogrodek w tropikach, ale niestety jak juz tu ktos napisal do dobrego sie szybko przyzwyczajamy, a teraz udalo nam sie i mamy i dom i ogrodek haha. tym bardziej ze z dziecmi jednak takie rozwiazanie super sprawa...

ps. kurcze nie ma co zyczyc ladnej pogody bo w zasadzie zawsze macie ladna
Witaj Zeberka śliczny Avek!

Gdy patrzysz na mapę Abu Dhabi, to widzisz, że miasto położone jest na wyspie.

Centrum miasta położone jest na północnym-zachodzie wyspy, lecz plan modernizacji przewiduje powstanie kilku innych Centrów.

Widziałaś na Youtubie? Gdzieś już tu wklejałam filmik.

Jest tu wiele dzielnic villowych i można znaleźć taką villę z ogródkiem, powiedz, że chcesz zobaczyc kilka propozycji villi z ogródkami i gdy już tu przyjedziesz, to się sama zorientujesz.

Wolę w tej chwili nie mówić Ci gdzie najlepiej mieszkać, bo to jest bardzo subiektywna sprawa.

Znam osoby, które mieszkają w apartamentach i te w villach, każdy zadowolony, ale znam też parę, która jest tu już prawie rok i nadal szuka lokum, bo "a tu się to nie podoba, a tam tamto".... widać w hotelu im pasuje.

Nie przejmuj się tak, tym szukaniem mieszkania/villi, gdy przyjedziesz postaram Ci się opowiedzieć o dzielnicach i wtedy wybierzesz. Najlepiej fizycznie tu po prostu być na miejscu.

Dziękuję, pogodę mamy wspaniałą, praktycznie sezon cały rok, czasem tylko jakaś burza piaskowa Shamal albo deszcz raz w roku.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-10-17 o 06:16
Stary 2009-10-18, 10:06   #569
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Jovikzu, jak tak się przypatrzyłam twojemu Avkowi lepiej, to coś mi sie wydaje, że to nie oko "konika w pidżamce", ale kotka ....

55 kg
Stary 2009-10-18, 10:21   #570
jovikzu
Raczkowanie

Witaj Zeberka śliczny Avek!

a dziekuje sama malowalam, ale to tylko malutki wycinek z calego obrazu

ale to zebra

Widziałaś na Youtubie? Gdzieś już tu wklejałam filmik.

tak inne tez.

Jest tu wiele dzielnic villowych i można znaleźć taką villę z ogródkiem, powiedz, że chcesz zobaczyc kilka propozycji villi z ogródkami i gdy już tu przyjedziesz, to się sama zorientujesz.

oki na pewno zglosze sie jak przyjade ale moze anwet w styczniu pojade ogladac wiec fajnie bo tu zostawie za soba zime ...

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

ale czemu mi sie taki napis pokazal na obrazku z wizazu... nie chce.... u Ciebie nie ma... i cos chyba nie zaznaczylam bo zrobilam sobie taka stopke na dole i tez mi sie nie pokazuje...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości