![]() |
#541 |
Raczkowanie
|
Dot.: izotek
A Wy jak sądzicie, czy alkohol ma wpływ na efektywność Izoteku ?
#542 |
Przyczajenie
|
na pewno, nie dość że izotek wyniszcza ci organizm w jakiś tam sposób do tego alkohol, który też niszczy organizm (bo nikt nie powie, ze ten napój jest zdrowy) wiec wtedy we wzmożoną siłą niszczysz swój organizm!
wg mnie po wypiciu alkoholu spowalnia działanie leku plus może wytwarzać jakieś "niedobre substancje...." raczej alkoholu nie powinno się w ogóle pić przy jakimkolwiek leczeniu, a że człowiek mądrzejszy i wie lepiej, to wydaje mu się, że od czasu do czasu nic sie nie stanie, czego ja jestem innego zdania |
![]() ![]() |
![]() |
#543 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nikogo nie strasze, ze akurat na te skutki uboczne trafi ale trzeba miec swiadomosc, ze to jednak mocniejszy lek niz aspiryna i jakas tam szansa jest, choc tak jak pisalam wiekszosc osob przejdzie to tylko z lagodnymi skutkami ubocznymi ![]() No wiadomo, nie sa to czeste przypadki...najczesciej 1/1000, lub nawet 1/10 000 co nie zmienia faktu, ze moze sie trafic ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Izotretynoina - "Izotretynoina należy do kategorii pochodnych związków witaminy A" http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81y...nowe#Przyczyny - jedna z przyczyn to wlasnie retinoidy ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- To przesada w druga strone, ze przy kazdym leczeniu ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Zmieniajac temat na badan i czy powinny byc robione to z ulotki: 1. izotek może zwiększać we krwi stężenie tłuszczów, takich jak trójglicerydy czy cholesterol. Lekarz prowadzący zaleci wykonanie badania krwi w celu skontrolowania stężenia tych tłuszczów - przed leczeniem, w trakcie leczenia i po jego zakończeniu 2. izotek może zwiększać aktywność enzymów wątrobowych. Lekarz prowadzący, aby sprawdzić aktywność enzymów wątrobowych zleci wykonanie odpowiednich badań krwi przed leczeniem, w trakcie leczenia i po jego zakończeniu. W przypadku, kiedy aktywność enzymów wątrobowych jest duża, lekarz prowadzący może zredukować dawkę lub zaprzestać leczenia lekiem Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2013-07-23 o 14:42 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#544 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=quleczka;41919531]Przeczytanie raz ulotki przed zastosowaniem leku to jest wpadania w paranoje? Mnie sie wydawalo, ze ulotke to zawsze nalezy przeczytac
![]() z tego co pamiętam to na ultoce nie ma takich skutkow ubocznych jakie wypisałaś.... cukrzyca??? coś tam było o łamaniu w stawach z tego co pamiętam.... Nikogo nie strasze, ze akurat na te skutki uboczne trafi ale trzeba miec swiadomosc, ze jakas tam szansa jest, choc tak jak pisalam wiekszosc osob przejdzie to tylko z lagodnymi skutkami ubocznymi ![]() No wiadomo, nie sa to czeste przypadki...najczesciej 1/1000, lub nawet 1/10 000 co nie zmienia faktu, ze moze sie trafic ![]() ![]() jakby każdy tak myślał ze ooo boże a jak to trafi na mnie to by nikt nie poddawał sie kuracji. dobrze jest zaryzykować, bo ja też byłam bliska rezygnacji z tego leku po poczytaniu forów i paniki ludzi bo komus coś tam sie dzieje mnoży to przez kilka razy i wychodzi bóg wie cooo. tak samo jak ja bym mogła zrobić wielka afere z wypadajacymi wlosami i ze ludzie nie bierzcie tego bo wlosy mega wypadaja. czasami trzeba do tego podjsc ze spokojem. jak ktos wyłysieje to sie zastanowimy nad tym lekiem ![]() A czy Ty w ogole wiesz co lykasz? Pochodna witaminy A ![]() ![]() wiem co lykam dokladnie, bo zostalam o tym poinformowana, i dlatego unikam wit a zeby nie kumulowac ja z izotekiem. dlatego troche mnie dziwi ze izotek moze tyle miec w sobie tyle wit a ze az za duzo :P |
![]() ![]() |
![]() |
#545 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.blaufarma.pl/var/media/fi...tek_ulotka.pdf Cytat:
![]() Na szczescie: " Po zakończeniu leczenia stężenie retinoidów wraca do poziomu fizjologicznego po ok. 2 tyg" ![]() Inna sprawa, ze podobno nie zawsze wszystkie skutki uboczne (np.gorsze widzenie o zmroku) ustepuja jak sie juz pojawia -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Izotret....B3w_ubocznych Ale oczywiscie nalezy byc dobrej mysli bo wiekszosc ma tylko lekkie skutki uboczne i takie, ktore jednak ustepuja ![]() ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Zeby byla jasnosc - ja nie biore izo - bo jestem jedna z tych osob, ktore choc powaznie rozwazaly stosowanie...to zdecydowaly sie nie, wlasnie ze wzgledu na badania ( poziom cholesterolu) jakie mi wyszly przed leczeniem. Tak wiec tym bardziej mam swiadomosc, jak bardzo moglabym sobie zaszkodzic, gdyby mi ktos zlecil branie izo bez tych badan ![]() Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2013-07-23 o 14:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Raczkowanie
|
Czyli wychodzi na to, że nawet, gdy teraz poproszę lekarza o skierowanie na badania to i tak jest to trochę bez sensu, bo nie robiłam tych badań przed kuracją i nie będę miała porównania wyników. Ehh...
Jeśli chodzi o info z Internetu na temat izotekowej kuracji to polecam stronkę : www.stoptradzikowi.pl Powiedziała mi o niej dermatolog, strona jest tworzona w 100% przez doświadczonych lekarzy, a nie przez kogoś "kto coś tam usłyszał na mieście" ;p
#547 |
Przyczajenie
|
[/COLOR]Zeby byla jasnosc - ja nie biore izo - bo jestem jedna z tych osob, ktore choc powaznie rozwazaly stosowanie...to zdecydowaly sie nie, wlasnie ze wzgledu na badania ( poziom cholesterolu) jakie mi wyszly przed leczeniem.
Tak wiec tym bardziej mam swiadomosc, jak bardzo moglabym sobie zaszkodzic, gdyby mi ktos zlecil branie izo bez tych badan ![]() To bardzo dobrze, że lekarz zlecił ci badania i wyszło z nich, że nie możesz zażywać tego leku. Bo jakbyś nie miała tych badań, a byś zaczęła brać izotek to faktycznie mogłoby się jakoś źle to skończyć... Ja to chyba popadłam na dobrego lekarza, że mi dawał często skierowania na badania i do tego wykrył jeszcze tą anemię i podciągnął mnie trochę w górę i zaczęłam się lepiej czuć. Jeśli wyniki są ok, nie ma przeciwwskazań do brania izoteku, to dla mnie jest warto zaryzykować i zacząć tą kurację, a jeśli coś będzie się działo, to zawsze można przerwać, ale na prawdę ten lek powinien być stosowany pod ścisłą współpracą z lekarzem czy to na dobre czy też złe... Ja ogólnie jestem szczęśliwa widząc moją czyściutką i gładką buźkę, bo na cerę i na włosy zwracam największą uwagę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#548 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja generalnie wiem o swoich cholesterolu od dosc dawna i to nawet nie dermatolog zlecil mi te badania. Tylko jak z nim rozwazalam ta opcje to powiedzial mi , ze przy moim cholesterolu to on by jednak nie ryzykowal, mimo tego, ze tradzik mam dosc mocny i wiele juz lat. Inna sprawa, ze przy tym cholesterolu to tez np. tabletki anty sa u mnie nie wskazane bo bardzo zwiekszaja ryzyko zakrzepow i problemow krazeniowych....a bralam je kiedys pare lat bo "madry" ginekolog przepisal mi je od tak "na ladna cere"...nie robiac badan...i to mocne anty bo diane-35. Niestety takich ginekologow co zapisuja tabletki anty bez zadnych badan i w trakcie brania tez nie zlecaja nawet kontroli watroby jest wielu, a choc anty niby mniej ciezkie od izo to tez mozna sobie nimi caly organizm rozregulowac. Tak wiec generalnie czy to anty czy izo to generalnie podstawa to dobry lekarz - ktory nie zapisuje rzeczy "jak leci" kazdemu bez badan tylko naprawde jest uwazny, wie co robi i robi dokladny wywiad i badania ![]() To tyle w temacie madrosci zyciowych... po prostu wiele razy sie juz i na dermatologach i ginekologach przejechalam przez te moje lata odwiedzania ich w ramach problemow ze skora ![]() ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#549 |
Przyczajenie
|
moj lekarz to przy kazdej wizycie sie pytał ile waze i w ogole powiedzial ze jak schudne kilka kg do wiosny i zakoncze kuracje to bedzie szał ciał :P. schudłam 4 kg od zimy ale po urlopie znowu te kilogramy do mnie wroca :P ale sie pochwale ze przed urlopem bylo 4kg mniej
![]() a co do anty to ja miałam lepsza historie. jak leczylam sie u dermatologa w krakowie to on mi powiedzial (zaznaczam dermatolog) ze przypisze mi tabletki antykoncepcyjne na tradzik. jakie ja wtedy zrobilama oczy ;o;o;o i powedzialam kategoryczne nie. co ma piernik do wiatraka i to jeszcze jak mowisz bez badan! Edytowane przez ena00 Czas edycji: 2013-07-23 o 16:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#550 |
Raczkowanie
|
U mnie babka się nie pierniczyła. Na pierwszej wizycie dostałam antybiotyk i jakieś dwie maści. Na kontrolę za 3 miesiące już nie poszłam, a potem było już tak źle, że po 8 miesiącach poszłam na wizytę i dostałam już Izotek. Pani doktor powiedziała, że daje mi 100% gwarancję, że lek ten naprawdę pomoże już na dobre. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym leku i na początku też byłam trochę przerażona tym wszystkim. Obecnie najgorsze to chyba jest to unikanie słońca, zero plaży etc.
Od dwóch miesięcy mam też rozregulowaną miesiączkę, a to też zapewne sprawa Izoteku. Bo już się martwiłam ;p Z tego co wiem to lekarze powinni ustalać dawkę w zależności od wagi. Ileś tam mg na kg masy ciała. Ja ważę 52kg i dawka dzienna to 20mg, dlatego też kuracja ma trwać rok, by to wszystko nie powróciło.
#551 | |
Zakorzenienie
|
miec to akurat ma....bo hormony w duzej mierze odpowiadaja za tradzik ale generalnie moim zdaniem lekarze zbyt lekka reka je przypisuja
![]() mi owszem jak bralam 2 lata pomogly idealnie, pol krostki nie mialam...ale na co innego zaszkodzily Cytat:
![]() ![]() ![]() a co do dawki to owszem ustala sie sumeryczna dawke na podstawie tego ile sie wazy...ale nie zawsze ta podstawowa dawka, ktora sie mnozy jest jednakowa...rozne sa szkoly ![]() polecam przeczytanie chociazby http://cosmeticsblogging.blogspot.co...tej-samej.html - jak widac dawke tez mozna zle dobrac ![]() i ciagle nie przestaje mnie zadziwiac...ze lekarze to przepisuja bez prob porzadnego leczenia dermatologicznego najpierw tak naprawde...bo jedna wizyte to ciezko nazwac leczeniem ![]() w wielu przypadkach pewnie retinoidy stosowane zewnetrznie przez dluzszy okres czyli tez np. rok...pewnie tez unormowalyby sytuacje ![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- ale oczywiscie wszystkim, ktorzy juz zaczely....mocno zycze by pomoglo raz i na dobre...i by ominey ich skutki uboczne ![]() Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2013-07-23 o 18:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#552 |
Przyczajenie
|
dokładnie 100% pewności nie ma. Z kilku źródeł słyszałam, że w 80% przypadkach to znika na zawsze.
A co ma piernik do wiatraka to chodziło mi o lekarza specjaliste który wypisuje taki lek. to jest raczej działka innego lekarza i raczej ze stosownymi badaniami a nie w ogole bez!!! to jest moje ciało i chce o nie dbac a nie niszczyc bezsensownie czy nie chce mi się lekarza, albo po co machne recpete i niech ma! |
![]() ![]() |
![]() |
#553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do badan to niestety 90% lekarzy dokaldnie tak robi...bez badan i bez dokladnego wywiadu nawet...masakra normalnie ![]() Naprawde trudno znalezc sensownego lekarza - czy to ginekolga czy dermatologa... co to chociaz probuje dojsc do przyczyny problemu Ja w koncu po ponad 10 latach wiekszosc badan musialam zrobic na wlasna reke na podstawie informacji z netu...i dopiero jak im je pokazalam to sie zainteresowali, ze jednak faktycznie sa zle... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#554 |
Przyczajenie
|
to ci bardzo współczuje, że miałaś takie niefajne przygody odnośnie kompetentnych lekarzy. Ja na całe szczęście zazwyczaj trafiam na ok.
Nawet jak miałam częste bóle gardła z niczego, to mi zlecono dodatkowe badania, więc nie mam co narzekać na beznadziejnych lekarzy. Ja zawsze staram się czytać opinię na necie czy też jacyś znajomi, znajomi znajomych nt. lekarzy do których się wybieram ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#555 |
Zakorzenienie
|
Nie no, z innymi to ja nie mam problemu - w sensie ogolny, laryngolog, okulista itp itd
![]() Tylko z tymi "od tradziku"...co to lata potrafili twierdzic, ze "taka moja uroda" nie robiac przy tym zadnych badan albo wlasnie od razu chcieli zapisywac anty "na cere" albo jeszcze gorzej bo na zasadzie "moze jakies Pani kolezanki polecaly" ![]() Poza tym trafil tez taki co to izo chcial zapisac od razu nawet bez dokladnego wywiadu nie mowiac juz o badaniach ![]() Inne na odmiane silne sterydowe leki na skore glowy wpisal mi nie wstajac zza biurka...normalnie jasnowidz jakis co sie kryje pod moimi wlosami ![]() Ale na szczescie poki co trafilam i na dobrego gina chyba co mi kompleksowe badania zlecil w szpitalu i do tego na sensownego dermatologa...i po 15 latach walki z tradzikiem zaczynam powoli wygladac jak czlowiek ![]() Ale jak sobie pomysle...ilu osobom tacy lekarze wypisujacy silne rzeczy od tak mogli zaszodzic...to az mnie ciarki przechodza ![]() Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2013-07-23 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#556 |
Przyczajenie
|
ja to jakieś 7 lat sie użerałam z trądzikiem, o różnych nasileniach, choć nie o masakrycznych (gorzej miałm z plecami niż z twarzą).... ale mnie to wnerwiało, bo dla mnie estetyka twarzy i włosów jest na ponad normalnym poziomie obsesji :P a ponadto bezsensownie wydawałam kasę na różne rossmanowe kosmetyki, co też mnie z lekka irytowało (a teraz mam jeden kramik, tonik i jest supcio!
![]() ![]() ![]() wydaje mi się, że dobrego dermatologa to ze świecą szukać tak samo jak i ginekologa! ![]() Edytowane przez ena00 Czas edycji: 2013-07-23 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#557 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#558 |
Przyczajenie
|
ja jestem wielką przeciwniczką jakichkolwiek używek!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#559 |
Raczkowanie
|
Hmm, a ja jednak myślę, że koleżanka ma rację. Ale cóż...
#560 |
Przyczajenie
|
Też miałam problem z trądzikiem, odbijało się to mocno na mojej psychice + buzujące hormony, które doprowadzały mnie do szału tworzyły mieszankę wybuchową. Na moje problemy nic nie pomagało. Przez lata szukałam jakichś maści co niby miały mi zapobiegać powstawaniu zaskórników i tym samym doprowadzania do stanów zapalnych. Przez mój trądzik naprawdę zdobyłam sporą wiedzę na temat tego, co moja skóra lubi, co wyszło mi naprawdę na dobre
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#561 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
az milo to czytac było ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#562 |
Raczkowanie
|
A czy ktoś z Was wie, czy wypicie alkoholu czasem gdy się bierze Izotek sprawie, że lek ma mniejsze działanie ??
#563 |
Zakorzenienie
|
Gdyby tak bylo to musialoby to byc podane na ulotce.
|
![]() ![]() |
![]() |
#564 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Zakorzenienie
|
nie zauwazyłam tego u siebie, ale wydaję mi sie, że nie ma to nic wspólnego
![]() |
#566 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no to nic tylko gratulować wygranej walki !!! ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#567 |
Przyczajenie
|
Tak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#568 |
Raczkowanie
|
Dołączam do grona Izotekowych. W tym tygodniu zacznę kurację. Trochę się martwię ale mam nadzieję,że będzie dobrze. Lekarz przepisał mi dawkę 20 mg x 2 razy dziennie. W sumie trochę mnie to zdziwiło,bo to całkiem sporo jak na moje gabaryty,no ale mniemam,że wie co robi.
#569 |
Raczkowanie
|
handel - usuwam
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2013-07-31 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#570 |
Raczkowanie
|
Ja biorę Izotek, ale nie miałam robionych żadnych badań przed rozpoczęciem.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:42.