![]() |
#541 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji
GKC
![]() psychologia badz medycyna. ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- GKC psychologia badz medycyna.
![]() |
#542 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Wtajemniczenie
|
W Malmö sa bodajze 2 polskie sklepy w ktorych mozna kupic taki chlebek
![]()
![]() |
#544 |
Raczkowanie
|
Dopiero poznaje
![]() Ale po kiełbasę na pewno będę jeździć do polskiego sklepu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Wtajemniczenie
|
Moi rodzice kielbase czy mieso przywoza z Polski za kazdym razem
![]() ![]() Chlebek mozna samemu fakt ![]() Tak, w sklepie w Kristianstad gdzie ja bywam tez maja kosmetyki ziaja ! ;D I to duzo ;D
![]() |
#546 |
BAN stały
|
a jaka u Was teraz pogoda, tam w Szw?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Zadomowienie
|
Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu z Tż'em myślimy o wyprowadzce zagranicę, zainteresowała nas Szwecja (mnie zawsze ciągnęło w stronę Skandynawii). Ja chciałabym się zacząc uczyc szwedzkiego od marca, w szkole językowej, żeby umiec cokolwiek, podstawy, żeby start był łatwiejszy. Za rok, 1,5 może tam wylądujemy. Stąd pytanie, czy w branży informatycznej pracę dostają tylko informatycy po studiach, czy też doświadczeni technicy też mogliby coś znalezc? Jak z pracą dla grafików komputerowych? Czy da się wyzyc z jednej pensji, jeśli druga osoba nie ma akurat pracy? I w jakich branżach pracują Wasi Tż'owie? Przepraszam, że tak nieskładnie ![]() Będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi! ![]()
![]() |
#548 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Czas szybko leci, wydaje mi sie ze dopiero tu przyjechalam a minelo ponad 1,5 roku. Zaraz koncze studia (powinnam sie zabrac za pisanie pracy mgr ale oczywiscie siedze na wizazu ;> ) ale jeszcze nie wiem co chce pozniej robic. Ucze sie szwedzkiego, poprosilam znajomych zeby mowili do mnie po szw, wiec moge troche pocwiczyc poza sklepem i ulica ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie kobietki!
Do Szwecji przyjechałam 3 lata temu, jednak z mężem po urodzeniu córeczki wyjechaliśmy do Pl, by tam spróbować żyć... żadnym rozczarowaniem nie było dla nas, że w Polsce jest tak a nie inaczej. Jesteśmy młodzi i na drodze, by otworzyć firmę każdy robił problemy. polskie urzędy i ich biurokracja. Dziwić się, że sporo osób ucieka gdzie lepiej. I po 1,5 roku znów pakowanie. Córeczkę posłałam do przedszkola a ja wzięłam się za naukę jezyka. Za mną 4 tydzień SFI. następnie zastanawiam się nad komvux. Czy ktoś kończył tą szkolę? Co po niej się posiada? Rozumiem, że większy zasób słów ale czy sie opłaca iść do tej szkoly? Jeśli np zamierzam iść później na studia. Black Cashmere, co do życia z jednej pensji, oczywiście, że się da jeśli mieszkanie znajdziecie w granicach 5-7 000sek, to za resztę naprawde da się fajnie żyć. mieszkanie oczywiście jak najlepiej załatwic w kommunie. Ostatnio zajrzałam na pololniainfo.se i osłupiałam... Cena mieszkania 2-pokojowego w Alby 12 000 sek plus oczywiście kaucja. Czy ludzie powariowali? Brak słów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Wtajemniczenie
|
MariaKatarzyna - 13 i nie zapowiada sie na lepiej ;(
Black Cashmere - tak uczac sie juz jezyka wiele na tym zyskasz ![]() ![]() Z jednej pensji spokojnie da sie wyzyc ! I nawet odlozyc ![]() Moj TZ sie uczy :PP Ale idzie w kierunku architektury ![]() madzianna87 jesli mozna spytac to jaki kierunek i gdzie studiujesz ? ![]()
Edytowane przez xTync Czas edycji: 2012-02-06 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Wtajemniczenie
|
Malinka2703- Po komvux masz zawod. A jezeli np. masz juz dobry zawod w polsce np. po studiach to dorabiasz sobie kursy i to jest jako takowe przypomnienie
![]()
![]() |
#552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#553 |
Raczkowanie
|
Wygląda na to, że cieplej niż w PL
![]() ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Co do pracy - jak ktoś zna język, to można sobie sprawdzić prognozy dla danego zawodu na stronie szw. urzedu pracy ![]() http://www.arbetsformedlingen.se/For...kompassen.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest komvux? I jak się załatwia mieszkanie przez komunę? I pewnie dopiero jak się jest na miejscu i ma pracę, prawda? Będę miała pewnie do Was milion pytań, ale wolę się wcześniej dowiedziec więcej, niż jechac w ciemno... Pewnie pytania wydają się Wam idiotyczne, ale niektórych rzeczy nie dowiem się na stronach internetowych, jedynie pytanie się mnie ratuje ![]() Z góry dziękuję! ![]() Aj, ciągnie mnie do tej Skandynawii, 1,5 roku temu miałam jechac jako au pair do Norwegii, wcześniej byłam z gościem mieszkającym w Danii xD (uwielbiam skandynawską architekturę i wystrój wnętrz ![]()
![]() |
![]() |
#555 |
Przyczajenie
|
Black Cashmere "vademekum polaka", tam znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań..
wklejałam linka na wcześniejszej stonie.. wystarczyło poczytać. tu o szkole http://www.plmagazyn.com/index.php/edukacja o tu o mieszkaniu http://www.plmagazyn.com/index.php/mieszkanie |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#556 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję! Wieczorkiem poczytam z chęcią ![]()
![]() |
![]() |
#557 |
Raczkowanie
|
W poniedziałek mam nationella prov D, i mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że jeżeli ktoś uważa, że SFI wystarczy aby nauczyć się szwedzkiego, to jest w błędzie. To dopiero początek...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Wtajemniczenie
|
Sfi jest aby nauczyc sie podstaw tak zeby sie sogadac i moc podjac prace badz dalsza nauke;-) dobry zastrzyk szwedzkiego mozna dostac na komvux albo ze znjomymi szwedami.
![]() |
#559 |
Raczkowanie
|
Nauczycielka zaproponowala mi grundläggande svenska, a na sprak praktik kazali mi się dowiedzieć czy dostaną jakieś dofinansowanie z Arbetsförmedlingen jak mnie zatrudnią. Może ja głupia jestem ale dla mnie to wszystko dzieje się troche za szybko.
Głupia jestem ![]() ![]() Edytowane przez katarzynka1978 Czas edycji: 2012-02-10 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesli jestes pedagogiem z wyksztalcenia, mozesz potem dorobc kurs i uczyc np. angielskiego, religii, filozofii, matematyki czy w-fu itd. Zwykle 2 przedmioty, by sie oplacalo ruszac do pracy, bo to i tak nie daje pelnego etatu. Ewentualnie przedszkolanka - tez po przeszkoleniu. Na marginesie: do znajomosci szwedzkiego SFI nie wystarczy. Na tym ursie ludzie przemykaja szybciej, niz sie wydaje, nie zawsze sa dobrzy nauczyciele. Ja poszlam tylko na SAS A, a potem na B, bardzo dobrze zaliczylam, dobrze gadam... ale nie uwazam, ze to mi wystarcza do tego, by czuc sie pewnie. Gramatyki tu nikt nie uczy, jak samej nie przysiadziesz do dobrej ksiazki, najlepiej polskiego wydawnictwa, bedziesz potem potykac sie o te same problemy. Jak sie kiedys uczylam angielskiego, mialam mowe zalezna, nastepstwo czasow, strone bierna, wszelkie wyjatki, wszelkie czasowniki zlozone. Tu tego nikt nie uczy, nikt nie pomaga. Czlowiek uczy sie przez nasladownictwo albo ze sloganow reklamowych.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Raczkowanie
|
Dzięki za dobre słowo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do wyksztalcenia - ja tez po ekonomii i tu sie zaczynaja schody. O ile szukasz pracy zgodnej z zapotrzebowaniem - ok - pojdziesz na kurs, moze i praktyki, moze uniwerek na rok i juz latwiej. ![]() Ja szukam dosc intensywnie pracy i jest ciezko. To, co mialam w PL malo sie tu liczy. Musze zakotwiczyc sie na jakies praktyki, vikariat czy sommarjob, moze wtedy cos mi przedluza. Tu nie chodzi tylko o walke merytoryczna (wyksztalcenie, doswiadczenie), ale tez o kwestie narodowosciowa. Jak my, z Polski, cos chcemy wiecej, niz jakas slabo platna praca undersköterski (tez kurs wymagany) albo cos w ten desen, zaczyna sie szklany sufit. Jednak... rozwoj zawodowy jest mozliwy. Doswiadczeni ludzie mowia, ze zajelo im conajmniej 3 lata, nim dostali cos lepszego. Ba, naawet 4 lata to nie jest przesada. Ja przeszlam swoja magiczna psychologiczna bariere 2 lat tu na miejscu i walcze... Maz pol miesiaca w swiecie, kiedys bywalo nawet 3 miesiace poza domem. ![]() Skad jestes? Jak z Gotka to moglybysmy sie wybrac na kawe, by pogadac ot tak, ponarzekac i troche posmiac. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 |
Raczkowanie
|
Z Malmö
![]() ![]() Dla mnie zaczęcie od nisko płatnej pracy to nie problem, ostatnio w Polsce pracowałam w Urzędzie Miasta na stanowisku inspektor i mialam 1380 zł na rękę, też nie kokosy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Konto usunięte
|
apropos GOT to niedawno odkryłam stronkę jak być na bieżąco z tym co się dzieje w mieście mimo że nie umie się Szwedzkiego:
http://www.goteborgdaily.se/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
Wtajemniczenie
|
oo Malmö ;D ! Piekne miasto
![]()
![]() |
#566 |
Raczkowanie
|
Mnie też się podoba
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
BAN stały
|
tak czułam że tam jest ciut cieplej niż w Pl - Bałtyk jednak ogrzewa
![]() a jak podróżujecie zazwyczaj z Pl do Szw i w drugą stronę (oczywiście jak już trzeba się przemieścić), jak się najbardziej opłaca? jak jest najwygodniej? ja do tej pory korzystałam z promów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 |
Przyczajenie
|
Maria Katarzyna ja pochodzę z okolic z Szczecina, wiec dla mnie najtaniej jest lecieć do Szwecji z Berlina Ryanair'em (bilety zamówione 3 tygodnie wcześniej na 2 osoby dorosłe i dziecko 2-letnie wyniosły nas 1000sek więc myślę,że to naprawdę tanio) tylko problemem jest brak samochodu... druga alternatywą jest prom ze Świnoujścia, który płynie do Ystad i 7 godzin jazdy do Stockholmu, bardzo mi odpoiada taka podróż, bo mam dziecko i nie jestem taka zmęczona podróżą. Mój mąż natomiast uwielbia długie podróże i parę razy namówił mnie na mosty przez Danie ale ja po takiej jeździe jestem padnięta... 15 godzin w aucie. Ze Świnoujścia co prawda też trwa podróż ok 15 godzin ale człowiek wypoczywa na promie. Prom z Gdańska jest bardzo drogi i bardzo długo plynie. w jedna strone wycieczka trwa ponad dobę. 18 godzin promem i 7 godzin z Gdanska... nie polecam. Każdy zapewne będzie miał inne zdanie, bo to zależy od miejsca zamieszkania w Polsce. Pozdrawiam
Edytowane przez Malinka2703 Czas edycji: 2012-03-17 o 10:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Wtajemniczenie
|
My pochodzimy z Torunia, wiec najlatwygodniej jest promem z Gdyni do Karlskrony.
Moj TZ pochodzi z Gdanska i oni leca z Malmö do Gdanska w 45 minut ![]() Jednak promy ostatnio strasznie podrozaly. Wiec cenowo oplaca sie bardziej samolotem. My niewyobrazamy sobie zeby jechac do Sztokholmu 500km, zeby doleciec do warszawy..
Edytowane przez xTync Czas edycji: 2012-02-25 o 08:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
BAN stały
|
xTync Malinka2703 dzięki za rady, wycieczka promem wydaje się kusząca, no i fajne przeżycie mi się wydaje, ale sprawdzałam ceny i faktycznie nie jest najtaniej, w sumie i tak będę musiała dotrzeć na morze albo do Gdańska albo do Świnoujścia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.