Szwecja - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-31, 20:22   #541
xTync
Wtajemniczenie

Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji

GKC

psychologia badz medycyna.

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

GKC

psychologia badz medycyna.
Stary 2012-02-01, 09:06   #542
katarzynka1978
Raczkowanie

Hej jestem nowa we Szwecji na razie mi się podoba, ale już teraz brakuje mi polskiego chleba onieważ mieszkam w okolicach Malmö ,to klimat mam taki sam jak w domu (jestem ze Szczecina), ogólnie odbieram Szwecję bardzo pozytywnie. Zobaczymy co będzie dalej
katarzynka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 09:11   #543
xTync
Wtajemniczenie

W Malmö sa bodajze 2 polskie sklepy w ktorych mozna kupic taki chlebek
Stary 2012-02-01, 09:16   #544
katarzynka1978
Raczkowanie

Dopiero poznaje trafiłam do jednego i byłam zachwycona, bo mają moje ukochane kosmetyki Ziaja, przymierzam się też do pieczenia chleba w domu, w Polsce mi się zdarzało, więc czemu nie ?
Ale po kiełbasę na pewno będę jeździć do polskiego sklepu
Stary 2012-02-01, 09:31   #545
xTync
Wtajemniczenie

Moi rodzice kielbase czy mieso przywoza z Polski za kazdym razem chlebek przywozi nam kolega i zamrazamy

Chlebek mozna samemu fakt W lidlu sa w razie czego gotowe ciasta ktore miesza sie bodajze z woda ?

Tak, w sklepie w Kristianstad gdzie ja bywam tez maja kosmetyki ziaja ! ;D I to duzo ;D
Stary 2012-02-05, 17:16   #546
MariaKatarzyna
BAN stały

a jaka u Was teraz pogoda, tam w Szw?
MariaKatarzyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-05, 22:17   #547
Black Cashmere
Zadomowienie

Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu z Tż'em myślimy o wyprowadzce zagranicę, zainteresowała nas Szwecja (mnie zawsze ciągnęło w stronę Skandynawii).
Ja chciałabym się zacząc uczyc szwedzkiego od marca, w szkole językowej, żeby umiec cokolwiek, podstawy, żeby start był łatwiejszy.
Za rok, 1,5 może tam wylądujemy.
Stąd pytanie, czy w branży informatycznej pracę dostają tylko informatycy po studiach, czy też doświadczeni technicy też mogliby coś znalezc? Jak z pracą dla grafików komputerowych?

Czy da się wyzyc z jednej pensji, jeśli druga osoba nie ma akurat pracy?
I w jakich branżach pracują Wasi Tż'owie?

Przepraszam, że tak nieskładnie
Będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi!

Rower 10,5/1000 km
8min ABS 1/100
Pośladki+Uda 1/100
Black Cashmere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 10:29   #548
madzianna87
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Czas szybko leci, wydaje mi sie ze dopiero tu przyjechalam a minelo ponad 1,5 roku. Zaraz koncze studia (powinnam sie zabrac za pisanie pracy mgr ale oczywiscie siedze na wizazu ;> ) ale jeszcze nie wiem co chce pozniej robic. Ucze sie szwedzkiego, poprosilam znajomych zeby mowili do mnie po szw, wiec moge troche pocwiczyc poza sklepem i ulica mam to szczescie ze przyjechalam tu razem z tz wiec samotna nie jestem. Zreszta zycie studenckie jest tutaj bardzo intensywne Nie moge sie doczekac az pojde do pracy i wreszcie uniezaleznie sie od rodzicow, ktorzy na razie finansuja moje studiowanie tutaj, wiec staram sie na wszystkim oszczedzac :/. Brakuje mi wielu polskich rzeczy ale jestem dosyc czesto w kraju i zawsze wracam z pelna walizka . Pozdrawiam !
madzianna87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 16:39   #549
Malinka2703
Przyczajenie

Witam wszystkie kobietki!
Do Szwecji przyjechałam 3 lata temu, jednak z mężem po urodzeniu córeczki wyjechaliśmy do Pl, by tam spróbować żyć... żadnym rozczarowaniem nie było dla nas, że w Polsce jest tak a nie inaczej. Jesteśmy młodzi i na drodze, by otworzyć firmę każdy robił problemy. polskie urzędy i ich biurokracja. Dziwić się, że sporo osób ucieka gdzie lepiej. I po 1,5 roku znów pakowanie. Córeczkę posłałam do przedszkola a ja wzięłam się za naukę jezyka. Za mną 4 tydzień SFI. następnie zastanawiam się nad komvux. Czy ktoś kończył tą szkolę? Co po niej się posiada? Rozumiem, że większy zasób słów ale czy sie opłaca iść do tej szkoly? Jeśli np zamierzam iść później na studia.

Black Cashmere, co do życia z jednej pensji, oczywiście, że się da jeśli mieszkanie znajdziecie w granicach 5-7 000sek, to za resztę naprawde da się fajnie żyć. mieszkanie oczywiście jak najlepiej załatwic w kommunie.
Ostatnio zajrzałam na pololniainfo.se i osłupiałam... Cena mieszkania 2-pokojowego w Alby 12 000 sek plus oczywiście kaucja. Czy ludzie powariowali? Brak słów...
Malinka2703 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 18:09   #550
xTync
Wtajemniczenie

MariaKatarzyna - 13 i nie zapowiada sie na lepiej ;(

Black Cashmere - tak uczac sie juz jezyka wiele na tym zyskasz Z tego co mi sie obija o uszy to teraz wlasnie potrzeba w Szwecji informatykow ! Moj znajomy ma komputery jako hobby- dostal prace jako informatyk, przeszedl kursy oferowane przez firme oraz okres probny (pokazal co potrafi) i sie udalo !!

Z jednej pensji spokojnie da sie wyzyc ! I nawet odlozyc Widzialam to po rodzicach.

Moj TZ sie uczy :PP Ale idzie w kierunku architektury

madzianna87
jesli mozna spytac to jaki kierunek i gdzie studiujesz ? Osobiscie zaczynam zblizac sie wielkimi krokami to studiow.. Bede dosc daleko od domu, ale z moim TZ. Oboje sie strasznie sie boimy ze nie damy sobie rady.. Jak jest wedlug Ciebie?? Powodzenia w pisaniu pracy !

Edytowane przez xTync
Czas edycji: 2012-02-06 o 18:11
xTync jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 05:43   #551
xTync
Wtajemniczenie

Malinka2703- Po komvux masz zawod. A jezeli np. masz juz dobry zawod w polsce np. po studiach to dorabiasz sobie kursy i to jest jako takowe przypomnienie
Stary 2012-02-07, 10:13   #552
Vanessita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinka2703 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie kobietki!
Do Szwecji przyjechałam 3 lata temu, jednak z mężem po urodzeniu córeczki wyjechaliśmy do Pl, by tam spróbować żyć... żadnym rozczarowaniem nie było dla nas, że w Polsce jest tak a nie inaczej. Jesteśmy młodzi i na drodze, by otworzyć firmę każdy robił problemy. polskie urzędy i ich biurokracja. Dziwić się, że sporo osób ucieka gdzie lepiej. I po 1,5 roku znów pakowanie. Córeczkę posłałam do przedszkola a ja wzięłam się za naukę jezyka. Za mną 4 tydzień SFI. następnie zastanawiam się nad komvux. Czy ktoś kończył tą szkolę? Co po niej się posiada? Rozumiem, że większy zasób słów ale czy sie opłaca iść do tej szkoly? Jeśli np zamierzam iść później na studia.

Black Cashmere, co do życia z jednej pensji, oczywiście, że się da jeśli mieszkanie znajdziecie w granicach 5-7 000sek, to za resztę naprawde da się fajnie żyć. mieszkanie oczywiście jak najlepiej załatwic w kommunie.
Ostatnio zajrzałam na pololniainfo.se i osłupiałam... Cena mieszkania 2-pokojowego w Alby 12 000 sek plus oczywiście kaucja. Czy ludzie powariowali? Brak słów...
Nie dziwię się, że wróciliście. Ja z mężem jesteśmy dopiero na początku drogi z wyjazdem. Tu w Polsce jest pięknie i rodzinnie ale co z tego jak bardzo ciężko utrzymać się rodzinie 3 osobowej
Stary 2012-02-07, 11:43   #553
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MariaKatarzyna Pokaż wiadomość
a jaka u Was teraz pogoda, tam w Szw?
Wygląda na to, że cieplej niż w PL

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Co do pracy - jak ktoś zna język, to można sobie sprawdzić prognozy dla danego zawodu na stronie szw. urzedu pracy :

http://www.arbetsformedlingen.se/For...kompassen.html
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 15:04   #554
Black Cashmere
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xTync Pokaż wiadomość
MariaKatarzyna - 13 i nie zapowiada sie na lepiej ;(

Black Cashmere - tak uczac sie juz jezyka wiele na tym zyskasz Z tego co mi sie obija o uszy to teraz wlasnie potrzeba w Szwecji informatykow ! Moj znajomy ma komputery jako hobby- dostal prace jako informatyk, przeszedl kursy oferowane przez firme oraz okres probny (pokazal co potrafi) i sie udalo !!

Z jednej pensji spokojnie da sie wyzyc ! I nawet odlozyc Widzialam to po rodzicach.

Moj TZ sie uczy :PP Ale idzie w kierunku architektury

madzianna87
jesli mozna spytac to jaki kierunek i gdzie studiujesz ? Osobiscie zaczynam zblizac sie wielkimi krokami to studiow.. Bede dosc daleko od domu, ale z moim TZ. Oboje sie strasznie sie boimy ze nie damy sobie rady.. Jak jest wedlug Ciebie?? Powodzenia w pisaniu pracy !
Dziękuję Wam za odpowiedzi! Pocieszyłyście mnie tym, że dla Tż'a jest praca. Ja albo pójdę w gastronomię (po mojej cudownej turystyce i rekreacji), albo zrobię po prostu kurs na grafika komputerowego...

Co to jest komvux?

I jak się załatwia mieszkanie przez komunę? I pewnie dopiero jak się jest na miejscu i ma pracę, prawda?
Będę miała pewnie do Was milion pytań, ale wolę się wcześniej dowiedziec więcej, niż jechac w ciemno...

Pewnie pytania wydają się Wam idiotyczne, ale niektórych rzeczy nie dowiem się na stronach internetowych, jedynie pytanie się mnie ratuje

Z góry dziękuję!

Aj, ciągnie mnie do tej Skandynawii, 1,5 roku temu miałam jechac jako au pair do Norwegii, wcześniej byłam z gościem mieszkającym w Danii xD
(uwielbiam skandynawską architekturę i wystrój wnętrz )

Rower 10,5/1000 km
8min ABS 1/100
Pośladki+Uda 1/100
Stary 2012-02-08, 08:01   #555
LuLuLi
Przyczajenie

Black Cashmere "vademekum polaka", tam znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań..
wklejałam linka na wcześniejszej stonie.. wystarczyło poczytać.
tu o szkole http://www.plmagazyn.com/index.php/edukacja
o tu o mieszkaniu http://www.plmagazyn.com/index.php/mieszkanie
LuLuLi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-08, 14:01   #556
Black Cashmere
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LuLuLi Pokaż wiadomość
Black Cashmere "vademekum polaka", tam znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań..
wklejałam linka na wcześniejszej stonie.. wystarczyło poczytać.
tu o szkole http://www.plmagazyn.com/index.php/edukacja
o tu o mieszkaniu http://www.plmagazyn.com/index.php/mieszkanie

Dziękuję! Wieczorkiem poczytam z chęcią

Rower 10,5/1000 km
8min ABS 1/100
Pośladki+Uda 1/100
Stary 2012-02-09, 19:49   #557
katarzynka1978
Raczkowanie

W poniedziałek mam nationella prov D, i mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że jeżeli ktoś uważa, że SFI wystarczy aby nauczyć się szwedzkiego, to jest w błędzie. To dopiero początek... )))) a poza tym mam głupawkę, dziś się dowiedziałam, że w poniedziałek mam egzamin )))))
Stary 2012-02-09, 23:44   #558
xTync
Wtajemniczenie

Sfi jest aby nauczyc sie podstaw tak zeby sie sogadac i moc podjac prace badz dalsza nauke;-) dobry zastrzyk szwedzkiego mozna dostac na komvux albo ze znjomymi szwedami.
Stary 2012-02-10, 14:02   #559
katarzynka1978
Raczkowanie

Nauczycielka zaproponowala mi grundläggande svenska, a na sprak praktik kazali mi się dowiedzieć czy dostaną jakieś dofinansowanie z Arbetsförmedlingen jak mnie zatrudnią. Może ja głupia jestem ale dla mnie to wszystko dzieje się troche za szybko.

Głupia jestem))) wszystko idzie dobrze, czym ja się martwię? Dam radę ))

Edytowane przez katarzynka1978
Czas edycji: 2012-02-10 o 20:53

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-10, 23:35   #560
guacamole
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katarzynka1978 Pokaż wiadomość
Nauczycielka zaproponowala mi grundläggande svenska, a na sprak praktik kazali mi się dowiedzieć czy dostaną jakieś dofinansowanie z Arbetsförmedlingen jak mnie zatrudnią. Może ja głupia jestem ale dla mnie to wszystko dzieje się troche za szybko.

Głupia jestem))) wszystko idzie dobrze, czym ja się martwię? Dam radę ))
Nie martw sie. Jak sie uczysz jezyka i dostaniesz sie na praktyki - bedzie ok. Potem moze zalapiesz sie na vikariat albo na sommarjobb. Jezeli wybierzesz praktyki w zawodzie, na ktory jest zapotrzebowanie - nie powinno byc problemow. Of koz, do wiekszosci tych prac tych nie trzeba wyzszego wyksztalcenia. Jesli Ci one odpowiadaja - ok.

Jesli jestes pedagogiem z wyksztalcenia, mozesz potem dorobc kurs i uczyc np. angielskiego, religii, filozofii, matematyki czy w-fu itd. Zwykle 2 przedmioty, by sie oplacalo ruszac do pracy, bo to i tak nie daje pelnego etatu. Ewentualnie przedszkolanka - tez po przeszkoleniu.

Na marginesie: do znajomosci szwedzkiego SFI nie wystarczy. Na tym ursie ludzie przemykaja szybciej, niz sie wydaje, nie zawsze sa dobrzy nauczyciele. Ja poszlam tylko na SAS A, a potem na B, bardzo dobrze zaliczylam, dobrze gadam... ale nie uwazam, ze to mi wystarcza do tego, by czuc sie pewnie. Gramatyki tu nikt nie uczy, jak samej nie przysiadziesz do dobrej ksiazki, najlepiej polskiego wydawnictwa, bedziesz potem potykac sie o te same problemy. Jak sie kiedys uczylam angielskiego, mialam mowe zalezna, nastepstwo czasow, strone bierna, wszelkie wyjatki, wszelkie czasowniki zlozone. Tu tego nikt nie uczy, nikt nie pomaga. Czlowiek uczy sie przez nasladownictwo albo ze sloganow reklamowych....
guacamole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 13:33   #561
katarzynka1978
Raczkowanie

Dzięki za dobre słowo Ja w pierwszej chwili spanikowałam, bo jestem w Szwecji prawie 5 miesięcy, uczę się szwedzkiego prawie 4 i co już koniec ? Kiedy zapisywałam się na SFI powiadziano mi że kurs trwa około roku i tak się nastawiłam, że mam roczne wakacje od bycia dorosłym, a tu proszę, aklimatyzacji przyspieszona . Wykształcenie mam wyższe ekonomiczne, podyplomówka z prawa i administracji, ponoć mam szanse na prace w zawodzie (rachunkowość, bankowość, finanse), ale bez komunikatywnej znajomości szwedzkiego to raczej odpada. Zresztą ja na początku chcę po prostu pracować, jak już nauczę się porządnie języka zacznę się zastanawiać co dalej.
Stary 2012-02-11, 21:58   #562
guacamole
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katarzynka1978 Pokaż wiadomość
Dzięki za dobre słowo Ja w pierwszej chwili spanikowałam, bo jestem w Szwecji prawie 5 miesięcy, uczę się szwedzkiego prawie 4 i co już koniec ? Kiedy zapisywałam się na SFI powiadziano mi że kurs trwa około roku i tak się nastawiłam, że mam roczne wakacje od bycia dorosłym, a tu proszę, aklimatyzacji przyspieszona . Wykształcenie mam wyższe ekonomiczne, podyplomówka z prawa i administracji, ponoć mam szanse na prace w zawodzie (rachunkowość, bankowość, finanse), ale bez komunikatywnej znajomości szwedzkiego to raczej odpada. Zresztą ja na początku chcę po prostu pracować, jak już nauczę się porządnie języka zacznę się zastanawiać co dalej.
Ok... z jezykiem sie nie martw. Po zdaniu SFI idz na SAS A, potem na B.
Co do wyksztalcenia - ja tez po ekonomii i tu sie zaczynaja schody. O ile szukasz pracy zgodnej z zapotrzebowaniem - ok - pojdziesz na kurs, moze i praktyki, moze uniwerek na rok i juz latwiej.
Ja szukam dosc intensywnie pracy i jest ciezko. To, co mialam w PL malo sie tu liczy. Musze zakotwiczyc sie na jakies praktyki, vikariat czy sommarjob, moze wtedy cos mi przedluza. Tu nie chodzi tylko o walke merytoryczna (wyksztalcenie, doswiadczenie), ale tez o kwestie narodowosciowa. Jak my, z Polski, cos chcemy wiecej, niz jakas slabo platna praca undersköterski (tez kurs wymagany) albo cos w ten desen, zaczyna sie szklany sufit. Jednak... rozwoj zawodowy jest mozliwy. Doswiadczeni ludzie mowia, ze zajelo im conajmniej 3 lata, nim dostali cos lepszego. Ba, naawet 4 lata to nie jest przesada. Ja przeszlam swoja magiczna psychologiczna bariere 2 lat tu na miejscu i walcze... Maz pol miesiaca w swiecie, kiedys bywalo nawet 3 miesiace poza domem.
Skad jestes? Jak z Gotka to moglybysmy sie wybrac na kawe, by pogadac ot tak, ponarzekac i troche posmiac.
guacamole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 16:07   #563
katarzynka1978
Raczkowanie

Z Malmö ale obiecuje sobie, że niedługo zacznę jeździć i zwiedzać .
Dla mnie zaczęcie od nisko płatnej pracy to nie problem, ostatnio w Polsce pracowałam w Urzędzie Miasta na stanowisku inspektor i mialam 1380 zł na rękę, też nie kokosy Poza tym ja lubię się uczyć i lubię pracować, to nie problem, na początek może być underskoterska, pracowałam w hospicjum jako wolontariusz, pewnie to niewiele, ale jakieś doświadczenie mam. Poza tym mam wrażenie, że z niską szwedzką wypłatą będzie mi łatwiej niż polską urzędniczą
Stary 2012-02-12, 21:06   #564
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

apropos GOT to niedawno odkryłam stronkę jak być na bieżąco z tym co się dzieje w mieście mimo że nie umie się Szwedzkiego:
http://www.goteborgdaily.se/
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 04:56   #565
xTync
Wtajemniczenie

oo Malmö ;D ! Piekne miasto
Stary 2012-02-13, 17:39   #566
katarzynka1978
Raczkowanie

Mnie też się podoba I chyba zdałam prov D , muszę przyznać że było łatwo, trochę mnie szwedzka ortografia denerwuje (albo raczej moje braki w wykształceniu), ale jak mawiała moja polonistka "nie wiesz jak napisać krzaki? pisz zarośla"
Stary 2012-02-23, 14:00   #567
MariaKatarzyna
BAN stały

tak czułam że tam jest ciut cieplej niż w Pl - Bałtyk jednak ogrzewa
a jak podróżujecie zazwyczaj z Pl do Szw i w drugą stronę (oczywiście jak już trzeba się przemieścić), jak się najbardziej opłaca? jak jest najwygodniej? ja do tej pory korzystałam z promów
Stary 2012-02-24, 08:50   #568
Malinka2703
Przyczajenie

Maria Katarzyna ja pochodzę z okolic z Szczecina, wiec dla mnie najtaniej jest lecieć do Szwecji z Berlina Ryanair'em (bilety zamówione 3 tygodnie wcześniej na 2 osoby dorosłe i dziecko 2-letnie wyniosły nas 1000sek więc myślę,że to naprawdę tanio) tylko problemem jest brak samochodu... druga alternatywą jest prom ze Świnoujścia, który płynie do Ystad i 7 godzin jazdy do Stockholmu, bardzo mi odpoiada taka podróż, bo mam dziecko i nie jestem taka zmęczona podróżą. Mój mąż natomiast uwielbia długie podróże i parę razy namówił mnie na mosty przez Danie ale ja po takiej jeździe jestem padnięta... 15 godzin w aucie. Ze Świnoujścia co prawda też trwa podróż ok 15 godzin ale człowiek wypoczywa na promie. Prom z Gdańska jest bardzo drogi i bardzo długo plynie. w jedna strone wycieczka trwa ponad dobę. 18 godzin promem i 7 godzin z Gdanska... nie polecam. Każdy zapewne będzie miał inne zdanie, bo to zależy od miejsca zamieszkania w Polsce. Pozdrawiam

Edytowane przez Malinka2703
Czas edycji: 2012-03-17 o 10:20
Malinka2703 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 08:37   #569
xTync
Wtajemniczenie

My pochodzimy z Torunia, wiec najlatwygodniej jest promem z Gdyni do Karlskrony.

Moj TZ pochodzi z Gdanska i oni leca z Malmö do Gdanska w 45 minut

Jednak promy ostatnio strasznie podrozaly. Wiec cenowo oplaca sie bardziej samolotem.
My niewyobrazamy sobie zeby jechac do Sztokholmu 500km, zeby doleciec do warszawy..

Edytowane przez xTync
Czas edycji: 2012-02-25 o 08:39
xTync jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 10:06   #570
MariaKatarzyna
BAN stały

xTync Malinka2703 dzięki za rady, wycieczka promem wydaje się kusząca, no i fajne przeżycie mi się wydaje, ale sprawdzałam ceny i faktycznie nie jest najtaniej, w sumie i tak będę musiała dotrzeć na morze albo do Gdańska albo do Świnoujścia
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości