![]() |
#541 |
Raczkowanie
|
Dot.: -> Kody, daty produkcji, daty ważności <-
witam dziewczyny
![]() szukam pomocy przy rozszyfrowaniu kodu z próbek. Zamówiłam próbki double wear z allegro, maja kod D58. Sprawdziłam go w kalkulatorze, pokazuje że są z maja 2008!!! ![]() Napisałam do sprzedawcy, dziewczyna odpisała że sama nic nie zauważyła bo sama ich używa ale jeśli chcę mogę je zwrócić bądź obniży mi cenę o 20%. Poradźcie mi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Zakorzenienie
|
Można gdzieś sprawdzić kody Versace? Nigdzie nie mogę znaleźć... Wiecie może na jaką datę będzie wskazywał kod 2E0281?
![]() |
![]() |
#543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wychodzi, że rozświetlacz został wyprodukowany w GRUDNIU 2010. Poza tym Touche Illuminatrice w Polsce był nowością WIOSNY 2011. Tabelka była umieszczana już w tym wątku, ale wkleję jeszcze raz... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://checkcosmetic.net/ w http://cosmeticswizard.net/ że produkcja październik 2003 a co ciekawe zakupiłam produkt w listopadzie 2011r tak że chyba te kalkulatory nie są nieomylne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Zakorzenienie
|
Może któraś orientuje się jak są kodowane daty ważności kosmetyków Sally Hansen? Nigdzie nie moge znaleźć informacji na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
Kochane mam prośbę o pomoc: kod różu Bourjois który kupiłam to 3603 i w kalkulatorze podanym tu na stronie wychodzi mi że produkowany był w 2003 roku!
![]() ![]() Edytowane przez magdalenka2 Czas edycji: 2012-02-04 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam fajny kalkulator kodów
http://checkcosmetic.net/ Właśnie mi wyszło ze kazdy podkład revlonu kupiony na allegro mialam przeterminowany;/ kurde |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#548 |
Przyczajenie
|
magdalenka wygląda na to że twój róż jest świeży jeszcze przez 22 miesiące
![]() data produkcji grudzień 2010r |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
po prostu Em :)
|
Czy producent ma obowiązek podać mi datę produkcji, jeśli go o to poproszę?
![]() |
![]() |
#551 | ||
Zakorzenienie
|
Czy jest jakis kalkulator na ktorym moge sprawdzic do kiedy wazny jest produkt marki bronnley?
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#552 |
Przyczajenie
|
Witam!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Przyczajenie
|
Hej ;d
Kupilam wodę termalną Avene na allegro ale niestety dopiero po zakupie zobaczylam, ze sprzedawca nie dal informacji o dacie waznosci ![]() Możecie pomoc? Na spodzie mam kody: AV5454B 08H48/5 Szukałam i szukałam i za nic nie mogę znaleźć tego co one znaczą. ![]() ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Teraz czytam na stronie Avene, ze ta woda termalna ma nagrode wizażu jakis "super kosmetyk" czy coś dopiero od marca 2011 a ja mam wlasnie taki znaczek na opakowaniu tej wody :d Tylko teraz pytanie czy to jest data produkcji czy waznosci? :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro w marcu 2011 kosmetyk otrzymał nagrodę i ma znaczek z taką informacją to z tego wniosek że musiał być wyprodukowany już po przyznaniu tej nagrody. Bardziej sugerowałabym się w tym przypadku symbolem otwartego słoiczka z podanym czasem, w jakim należy zużyć kosmetyk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Zakorzenienie
|
Jak wyglądają kody artdeco? Bo dostałam ostatnio w Douglasie gratis bazę pod cienie i jedyne, co znalazłam, co mogłoby być kodem, to K31, ale jak wpisuję w kalkulatorze, wyskakuje mi błąd "Error: specified code is not correct, or not supported"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Raczkowanie
|
a czy ktos moze mi pomoc, jak rozszyfrowac samemu kody chanela, zeby nie biec do domu do kalkulatora, a potem wracac do sklepu ? 4301 to data produkcji 10. 2011, tylko jak to rozszyfrowac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wiecie jak poradzić sobie z szyfrem firmy Astor?
8337 8282 8050 Z inglota nie umiem sobie poradzić z tymi: ID07PH GL21CD IC19CB HJ25CW Resztę opanował boski kalkulator ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Raczkowanie
|
Hej
Kupiłam dziś tusz do rzęs firmy MAC. Data produkcji : 6.2011 / chyba przetermi8nowany nie jest ? ! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#560 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
8337 - wyprodukowano 337 dnia 2008 roku 8282 - wyprodukowano 282 dnia 2008 roku 8050 - wyprodukowano 50 dnia 2008 roku A jeśli chodzi o Inglot, to jest na 1 stronie wątku... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
NIE ma czegoś takiego jak ten perfum/ta perfuma - są te perfumy ![]() bynajmniej =/= przynajmniej ![]() Edytowane przez tuRmaNIA Czas edycji: 2012-04-11 o 17:03 Powód: dopisek |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
|
Jeśli nie był otwierany, to wszystko z nim ok.
![]() |
![]() |
#562 |
Zakorzenienie
|
A to jest dodatkowa kwestia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 |
Wtajemniczenie
|
Spokojnie, czy ktoś go otwierał wcześniej? Kupowałaś w salonie MAC? Jeśli w salonie to jest w porządku- na opakowaniu masz narysowany słoiczek z cyferką/liczbą w środku i literą "M". Oznacza to przez ile miesięcy po otwarciu kosmetyk będzie świeży.
![]() |
#564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzięki jeszcze raz! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
Rozeznanie
|
dziewczyny a wiecie moze jak rozszyfrowac kod na pudrze Manhattan? CODE 1201
CH 01805 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaczęłam sprawdzać swoje wkłady i wyszło mi na jednym, który miał podane dwie daty: * zaszyfrowana data przydatności po otwarciu - styczeń 2009 * najlepiej zużyć przed - styczeń 2012 Więc zaszyfrowana data to raczej data produkcji ![]() Przepraszam za wprowadzenie w błąd ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Przyczajenie
|
Hej
Poniżej przedstawiam wszystkim niedoinformowanym (widzę niestety jest to większość osób udzielających się na tym forum) cytat z "Ustawy o kosmetykach" stan prawny na dzień 24 luty 2009. art. 6 pkt. 4 termin trwałości, do którego kosmetyk, przechowywany we wskazanych przez producenta warunkach, zachowuje w pełni swoje właściwości i odpowiada wymaganiom art. 4 ust. 1, określony zwrotem "najlepiej zużyć przed końcem" i następującym po nim oznaczeniem odpowiednio miesiąca i roku lub dnia, miesiąca i roku albo informacją o miejscu umieszczenia tego terminu na opakowaniu; jeżeli jest to niezbędne ze względu na właściwość kosmetyku, należy wskazać warunki zapewniające zachowanie jego przydatności do użycia; podanie terminu trwałości nie jest wymagane, jeżeli minimalny okres przydatności kosmetyku do użycia wynosi więcej niż 30 miesięcy; w tym przypadku należy umieścić znak graficzny określony w art. 5 ust. 3 pkt 5 oraz podać, wyrażony w miesiącach lub latach, czas, w jakim od otwarcia opakowania kosmetyk może być stosowany bez stwarzania zagrożenia dla zdrowia użytkownika. Podsumowując i tłumacząc jednoznacznie prawne aspekty obrotu kosmetykami na terenie RP dochodzimy do dwóch wniosków: 1. Na każdym kosmetyku, którego data przydatności do spozycia jest krótsza, aniżeli 30 miesięcy od pierwszego otwarcia OBOWIĄZKOWO musi być zawarta informacja w postaci daty przydatności. 2. W przypadku daty przydatności powyżej 30 miesięcy od otwarca OBOWIĄZKOWO producent umieszcza standardowy symbol słoiczka, który wskazuje na trwałość kosmetyku (w miesiącach) po pierwszym otwarciu kosmetyku. Reasumując dziewczyny sprawdzany i upewniamy się w 100% czy kupowany produkt jest przypadkiem wcześniej nieotwierany, prośmy o produkty z magazynu, nie bierzemy pierwszego z półki sklepowej - bierzemy raczej ostatni. Sklapy powinny zadbać o odpowiednie zabezpieczanie oferowanych kosmetyków, które są narażone otwarcie przez innych klientów (oczywiście przed zakupem) Sprawdzanie kodów jest BEZSENSOWNE i nijak się ma do rzeczywistości i świeżości kosmetyków, a przede wszystkim naszego prawodastwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 |
|
Sprawdzanie kodów nie jest bezsensowne, zwłaszcza w przypadku "wiecznie przydatnych" produktów ważnych powyżej 30 miesięcy od produkcji.
![]()
![]() |
![]() |
#569 | |
Her Worshipfulness
|
Cytat:
![]() A nasze prawodawstwo nigdzie nie zabrania nabywania tego typu wiedzy ![]() Poza tym że prawo czegoś nie nakazuje, nie oznacza że zasady chemii organicznej i nieorganicznej przestają działać, nie ma tak stabilnych składników, aby nie utleniały się, nie reagowały ze sobą, pod wpływem temperatury i innych czynników zewnętrznych, no może z wyjątkiem gazów szlachetnych ![]() ![]() ![]() Edytowane przez _carlajna_ Czas edycji: 2012-04-14 o 23:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
Raczkowanie
|
Właśnie rozbawiła mnie informacja, którą kalkulator checkcosmetic.net wyświetlił mi po podaniu kodu z kosmetyku Kanebo:
Date of manufacture: 2088 General shelf life: 36 months Valid at least for the next 79 years Przyznam, że zaczęłam mieć niejakie wątpliwości, co do wiarygodności kalkulatora ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.