|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
co do pepka, to nasz tez jeszcze nie odpadł a jutro bedzie 2 tygodnie ![]() Cytat:
spróbujcie ją odbijac w trakcie karmienia, tzn dziecko np jak sobie robi przerwe powiedzmy po takim porządnym zassaniu, to dac do odbicia, a jak sie odbije to karmic dalej, u mnie to sie sprawdza, bo tak jak duzo mleka naleci to mozna długo czekac az te bable powietrza sie przedostana przez to mleko do góry dziewczyny, dzis rano weszłam w moje dzinsy sprzed ciązy, tzn to są takie większe, nie obcisłe, no ale zawsze to coś, cały dzien w nich chodze i sie napawam brzuch mam juz prawie płaski, tyle że tzw bardzo miękki, jak u jeża chyba, starsza córka lubi sie w niego wtulać teraz
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
||
|
|
|
#542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
minęło już 3 tyg od porodu sn, to mogłabym już???Też nie moge się doczekać przytulasów Ale chyba jeszcze się zejdzie![]() MONTI super ze juz jestescie cali i zdrowi
Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem, bez Ciebie moja dziecino świat dla mnie nie istnieje... http://suwaczki.maluchy.pl/li-51052.png Edytowane przez mokra6 Czas edycji: 2011-03-26 o 09:13 |
|
|
|
|
#543 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zazdroszczę kupek, u nas dalej nic nawet po mm jej nie ruszyło jedyne co spowodowało to to że tylko raz się wybudziła na karmienie w nocy mina tatusia pewnie bezcenna montii super że już jesteście w domku Cytat:
ja planuje ale jeszcze zastanawiam się nad wkładką domaciczną, a ja się czuje jak ostatnia dziewica i pewnie tak też będzie wyglądał nasz seks jakby mnie mąż znowu rozdziewiczał Cytat:
spróbujemy twojego sposobu bo wczoraj ulała mi nawet dwie godziny po karmieniu, to chyba nie jest normalne gratulujemy ciekawe kiedy ja się w stare spodnie zapnę ![]() Niutka czy któreś z twoich dzieci miało problemy z robieniem kupki ?? może ty znasz jakiś sposób żeby Nadia w końcu się załatwiła ![]()
|
|
#544 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny słyszałyście coś na temat masażu dzieci? Robi któraś z Was swojej kruszynie? Jak to wygląda?Ja wczoraj masowałam mojej niuni brzuszek tak wzdłóż i nóżki i była taka spokojniutka potem! Nie wiem czy to dobrze robiłam ale podziałało!
|
#545 |
|
Zadomowienie
|
blackrose sa 2 rodzaje tabletek dla matek karmionych Azalia i cerezette chyba ze od wrzesnia pojawilo sie cos nowego o czym nie wiem bo jestem na L4
my bylismy wczoraj na wizycie u pediatry z mala ok ładnie przybrala na wadze nastepna wizyta za 4 tyg na szczepienie montii super ze Fabianek przybiera witaj na wizazu
|
#546 |
|
Zadomowienie
|
Znalazłam cos takiego: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,2818142.html
|
#547 |
|
Zakorzenienie
|
mokra ja brzuszki robię odkąd mi zdjęli szwy czyli od 8 doby
od 10 jeżdże codziennie na rowerku dzisiaj 17 kilosów zrobiłam i tez wchodze w spodnie sprzed ciazy już , ale sa dosc obcisle jeszcze ![]() wlazłam w dres ciazowy i nie umiem sie nadziwić jakie ja mialam wielkie doopsko ! ![]() ![]() dziewczyny u nas od 2 dni problem z bąkami i bekaniem ![]() nie są to kolki ale widac jak sie męczy... nie wiem czy podac kropelki jakies?:/ dam herbatke koperkową...
|
#548 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,doradzcie!
Karmie piersią,ale mam wrażenie,że mała się tym pokarmem nie najada. Często chce cycka,a po jedzeniu nie umie zasnąc. Nie wiem,ile mam pokarmu i czy Majce on wystarcza??? Kupiłam wczoraj Nan Pro i chciałam dzisiaj jej podac,ale ciągle się zastanawiam ,czy nie odbieram jej czegos wartościowego?
|
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
czarna miałam to samo, ale ja bym na Twoim miejscu nie podawała MM.
chociaż ja już wodę zagotowałam ale... postanowiłam dać sobie 2-3 dni. No i laktacja się rozkręciła, przystawiaj dziecko jak najczęściej do piersi ! Ja piłam jeszcze herbatki laktacyjne. Jak bardzo cię męczy ile ona wypija - odciągnij laktatorem swoje mleko i jej podaj. Zresztą może ma dużą potrzebę ssania?Fabianek tak ma, mógłby wisieć na cycku godzinami tylko po to by sobie poddać. więc ja mu czasem daje smoka. No i po szpitalu już wiem,że to ,że synek wisiał godzinę na cycku nie znaczy,że dużo zjadł...a czasem 10 min karmienia i wszamał 80 ml ![]() niestety piersi nie mają miarki..a szkoda.. ja bym na Twoim miejscu się nie poddawała
|
#550 |
|
Zakorzenienie
|
Montii ale mała naprawde czesto jest przy piersi! Czasem nawet co 10,15 minut. Nie wydaje mi się,że to normalne ;/ Tez zauważyłam,że lubi byc po prostu przy piersi,ale wiadomo...ma jesc,a nie przy tym spac :P
---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Co do ściągania pokarmu-nie leci mi aż tyle. Musiałabym chyba przy tym siedziec pol dnia,a wiadomo,ze są inne obowiązki :/
|
|
#551 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz ja dopiero od tygodnia mogę powiedzieć,że mam laktację i piersi są pełne wcześniej to była porażka..
a dużo wody pijesz? odżywiasz się dobrze czy same suchary? bo ja na początku mało jadłam a odkąd jem normalne zdrowe ciepłe posiłki to i mleko jest. a smoczka dajesz? może chodzi jej tylko o ciumkanie a nie jedzenie. ale i tak intuicja Ci podpowie co robić ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- i jak Fabian mi przysypia na piersi to go miziam po policzku i pod bródką i wstaje
|
#552 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
podziwiam też bym chciała mieć taką silną wole u nas problemy z bąkami i bekaniem od pierwszego tyg, herbatką pluje, za radą położnej podałam dziś 3 kropelki boboticu i czekam na efekt, do tego masujemy brzuszek Cytat:
nan pro podaliśmy żeby wywołać kupkę i dupa zero efektu
|
|
#553 |
|
Zakorzenienie
|
Montii piję,piję...
Mała dostaje smoka,ale to i tak nie pomaga-jak chce do cyca,to potrafi się nieźle rozwrzeszczec Dietę mam lekką,ale jem ciepłe posiłki. Nie wiem już sama. Z odciąganiem jest katorga :/
|
|
#554 |
|
Zakorzenienie
|
może zjadłaś coś, co mu nie pasuje....
|
|
|
|
#555 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() ale dziś miałam spokojną noc tż mi pomagał dziś także było mi podwójnie łatwiej ![]() za to od rana jak codzień - zero spania... ależ ona jest aktywna ![]() teraz ją babcia w wózku jakimś cudem ululała
|
#556 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale ile dni ma Twoja Nadia- wybacz, bo nie pamiętam... spróbuj ja połozyc na wznak i cwiczyc jej nózkami rowerek, dociskając tez je delikatnie do brzuszka poza tym pediatra mi powiedziała, że dziecko karmione piersia w pierwszych dobach ( poza smółką) to nie musi czesto robic kupki, bo może po prostu wszystko przyswajać i robić kupke raz na kilka dni nawet, mozna sie nie martwić pod warunkiem, ze nie płacze i nie widac objawów bólu brzuszka Cytat:
Cytat:
bo jak złapie tylko czubek, to mleko słabo bedzie leciało, poza tym sprawdx czy ona dobrze zasysa, włóz jej do pyszczka palec tak by paznokiec był od dołu i mniej więcej 2 cm tego palca i zobacz czy ssie, powinna wessac jak odkurzacz, tak ze bedziesz miała problem z wyjęciem palca, a jesli ssie lekko, to mozesz z nia cwiczyc własnie tak palcem moze warto rozwazyc spotkanie z doradca laktacyjnym? tylko takim poleconym, bo teraz sporo osób ( np pediatrzy) robi kursy... Cytat:
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
||||
|
|
|
#557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kupiłam laktator i dzis bede odciagac zeby spr ile ona faktycznie je dziewczyny czy dziecku przed skończonym m-cem mozna podac cos na brzuszek, sa jakies krople, czy tylko po konsultacji z lekarzem mam espumisan, ale to od m-ca......!!! |
|
|
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś zrobiłam noc z butelką ( i moim odciągniętym mlekiem) bo poprzednią noc wstawałam do niej co godzine - pociapała cyca i spać... pewnie nie dojadała. teraz chciałam zobaczyć ile ona wydujda z tej butelki. zjadała 40-50ml ( nie wiem czy to dużo czy mało...) i spała 2-3 godziny. dziś w nocy chyba też tak zrobię, zawsze to lepsze spanie. tylko że później mam problem z przystawianiem do cyca :/
|
#559 |
|
Wtajemniczenie
|
czarna doskonale cie rozumiem. u nas od wczoraj dokładnie to samo
mała wrzeszczy non stop, domaga się cyca i każdy mnie wnerwia mówiąc żeby jej dać mm bo ja nie mam pewnie pokarmu ![]() doradcy laktacyjni się znaleźli wrrrr ![]() już jestem bliska żeby jej podać mm i zobaczyć czy prześpi ze 3h po nim tak na próbę, padam już z nóg a ona co zje to śpi mi 30minut i od nowa ryk nie mam już siły. do tej pory było ok a od wczoraj istny armagedon z nią przeżywam
|
|
|
|
#560 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nadusia ma dokładnie dziś 3 tydz po podaniu kropelek bólów brzucha dziś nie mamy "tfu ftu odpukać"
|
|
#561 |
|
Zakorzenienie
|
Oj dziewczyny, mogę się dopisać do waszych problemów, wczoraj u Małego rewolucja, przepłakał prawie cały dzień tak go męczył brzuszek
dostał 3 razy koperek hipp i nocka spokojna, ale od przebierania o 3 w nocy nie widziałam kupki i znów się zaczynam martwić niby śpi spokojnie, ale chyba czas najwyższy na jakiegoś kleksa ![]() Co do pępka Filipowi odpadł po tygodniu
|
#562 |
|
Zadomowienie
|
współczuję wam problemów z tym karmieniem piersią. ja dziś chciałąm laktatorem coś odciągnąć rano,a tu nic, nawet kropla nie poleciała. cyce miękkie, także chyba laktacja dobiega końca.
natomiast Tymek, zjada coraz wieksze ilości, dziś w nocy aż 80ml. zrobiliśmy z tż wielkie oczy i tyle... no i odpadł nam dziś pępuszek i myślicie żebym psikała octaniseptem?? bo polozna nie kazala nic robic. no i nie wiem sama. dziś byli znajomi z 7 miesieczna Julka. ale ona wielka byla, ledwie sie na przewijaku zmiescila!!! no i w końcu się rozkręcił z kupkami, bo ostatnimi dniami to tylko 1 robil normalna,a tak to takie bobki zbite. i poimy go herbatka z koperku przed jedzeniem i dzieki temu unormmowaly nam sie kupki, bo na MM trzeba przepajać.dziś strzelił 3 porządne, ale bylo mycia
|
#563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#564 |
|
Rozeznanie
|
U nas też bezproblemowo nie jest. Najpierw coś co przypominało kolkę, a jeszcze wysypało Lenkę na całej twarzy, szyi i dekolcie. Po zasięgnięciu opinii lekarza + internetu zaczynam obawiać się, że może chodzić o alergię - prawdopodobnie na białko mleka krowiego. Od wczoraj już nie jem nic z nabiału, zobaczymy czy będzie spokojniej. Nocka jeszcze taka sobie, mała spała i stękała
.Dziś brzuch mniej boli, ale daję też kropelki. Zobaczymy co będzie dalej We wtorek mam wizytę u alergologa z synem to może wezmę mała, aby ją zobaczyła i może coś poradzi na te krostki. Mówię Wam cała buźka jest w takiej jakby kaszce Nie wiem czy można to czymś smarować![]()
|
#565 |
|
Wtajemniczenie
|
szymelka no najlepiej to lekarz oceni co to te krosteczki. ale również może to być trądzik niemowlęcy - bardzo częsta przypadłość u dzieciaczków
ja czekam na koleżankę - ma mi przywieźć Sab Simplex niemiecki. tak na wszelki wypadek bo akurat była w niemczech i mi kupiła
|
|
|
|
#566 |
|
Zakorzenienie
|
agaaga, a koperek podajesz Filipkowi po zaleceniu lekarza, czy sama?? też mam herbatkę z kopru włoskiego Hipp i zastanawiam się czy mogę podać
Już sama nie wiem co zrobić, bo malutka jest strasznie niespokojna: placz, cyc, chwila spania, cyc, itd..... castia, ja też mam świetnego doradcę - teściową powoli zaczyna mnie irytować..... Malutka otworzy oczy raz stęknie i już leci "no daj jej jeść, no daj jej" no jakbym kurde własne dziecko głodziła |
|
|
|
#567 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
czesc mamuski
Joker dzieki za kciuki przydaly sie jzu nie musze gotowac melka mam nadizje ze Rafcio przestawi sie całkiem bo naraize to tak na zmiane jeCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pozniej zeby werandowac dziecko przed pierwsyzm spacerem, jakby to jakas wielka filozofia byla to mi tlumaczy jak to zroibc..., a poza tym my juz 3 razy u lekarza bylismy wiec maly juz nie bedize na pierwsyz spacer szedl tylko na 4, a teraz wymyslila ze maly ma kolki mimo ze go nie widizla, nie slyszlaa tylko Tz powiedizl jej ze sie maly marudny zrobil..... i wez wytlumacz kobiecie ze nie ma kolek dziekcko jak ona wie lepiej na odleglosc...... milego weekendu i duzo snu |
|||||||
|
|
|
#568 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ten sam? bo na nim pisze,że od 28 dnia życia żeby podawać ![]() chyba,że masz inny bo ja czekam żeby była już ta 28 doba tylko co i teraz zgadka no nic, obserwujemy Cytat:
ja już przestawiłam Fabianka na tryb noc-dzieni w nocy zasypia od razu po karmieniu bo wczesniej mial oczy jak 5 zł ![]() [QUOTE=niutka1;25972654 Montii nie przesadzasz troche z tym wysiłkiem? zawsze zalecenia były takie zeby ćwiczenia robic po 6 tygodniach, no a najwczesniej po 4 tygodniach, daj organizmowi dojśc do siebie i tak przezywa rewolucję, schudniesz spokojnie potem, nie szalej, bo może sie to zle skonczyć [/QUOTE] w sumie to bardzo dobrze się czuję, mam mnóstwo energii i aż nie wiem gdzie ją rozładować, jakieś adhd czy co... ale ćwiczenia z głową rowerek w powolnym tempie i brzuszki stopniowo Cytat:
bo trochę krwawił jeszcze i musialam go przeczyscic Cytat:
dalam malemu koperek, ponosilam i poszedł ogromny beeeeeeeeek może to go tak meczylo? teraz spi od godziny ,zobaczymy co bedzie jak wstanie
|
|
#569 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A sab simplex właśnie daję od wczoraj - na szybko szukałam w internecie i wieczorem pojechałam odebrać. Jak na razie dawałam 3 razy od wczoraj po 10 kropelek. Nie daję jak w ulotce przed każdym posiłkiem po 15. Zobaczę czy to pomoże. A nasze mamusie to odkrywają swoje drugie powołanie - "doradcy laktacyjnego i pediatry" w jednym. U nas wg tych teorii mała kolki ma od początku, ja mam mało pokarmu i wogóle to powinnam już dawno dać butlę!! Ech... szkoda gadać.
|
|
#570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chyba i ja podam koperek..... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.

a ja tego w ogóle nie pamiętam 

nawet po mm jej nie ruszyło
jedyne co spowodowało to to że tylko raz się wybudziła na karmienie w nocy 

Dietę mam lekką,ale jem ciepłe posiłki. Nie wiem już sama. Z odciąganiem jest katorga :/

nie mam już siły.
.Dziś brzuch mniej boli, ale daję też kropelki. Zobaczymy co będzie dalej