Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka? - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-21, 10:59   #541
maugosia
Raczkowanie

Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?

no właśnie wydaje mi się, ze ta płachta to działa nie tylko na Twojego byka . To chyba problem dość często spotykany, że facet tak strasznie upiera się przy swoim nazwisku i tylko przy swoim.
Ja nie chciałabym az takiego problemu z tego robić i dramatyzować zbytnio szastając jakimiś mocnymi słowami. W naszym przypadku wygląda to tak, że mieszkamy ze sobą i utrzymujemy sie wspólnie majac też wiele wspólnych bardziej czy mniej poważnych decyzji od ponad 3 lat, więc temat docierania się i poznawania mamy raczej dawno za sobą. Od kiedy pamiętam jednak On zawsze chciał żebym nosiła tylko jego nazwisko > bedę walczyła żeby bezstresowo i dla mnie i dla Niego przeforsować swój pomysł i mam nadzije, ze mi się uda, ale jeśli nie, to też świat się nie zawali. Postawimy jego argumenty przeciwko moim i się zobaczy
maugosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-21, 11:20   #542
Melliana
Rozeznanie

zastanawiam się, jakie mogą być te męskie argumenty. Mój TŻ przyznał sam, że nie widzi ich sensowności i zasadności. No, ale i nigdy się nie upierał "bo tak"
Melliana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-21, 12:52   #543
maugosia
Raczkowanie

zgaduję że moze chodzić o wysokie poczucie dumy, która może kierowac tak na prawdę obiema stronami
maugosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-21, 13:39   #544
monisiuniunia
Raczkowanie

mi sie bardzoi podoba moje nazwisko, ale po slubie chyba bede miec po mezu, a raczej na pewno taka juz chyba tradycja ) ale to sie jeszcze zobaczy jak przyjdzie na to czas, bo najpierw chce skonczyc studia
Stary 2008-03-21, 14:05   #545
Teje
Rozeznanie

No nie wiem, dla mojego męża jasne było, że zostaje przy swoim nazwisku. Raz nas tylko naszło na wygłupy i kombinowaliśmy, co by było, gdybym aj zmieniłamna jego ( on ma staropolskie ito dośc znane,a ja jestem Tajką), a on na moje, którego nie mógł by wymówić. Ale żadneg urażonej dumy tu nie było.

A gdyby jakiś facet zaczął na mnie naciskac w związku ze zmianą nazwiska, zaczęłabym się poważnie zastanawiać, czy ten związek ma przyszłość. To nie znaczy, że natychmiast bym go rzuciła, ale na pewno... Poczekałabym ze ślubem.
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 18:03   #546
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
A gdyby jakiś facet zaczął na mnie naciskac w związku ze zmianą nazwiska, zaczęłabym się poważnie zastanawiać, czy ten związek ma przyszłość. To nie znaczy, że natychmiast bym go rzuciła, ale na pewno... Poczekałabym ze ślubem.
No właśnie ja mam podobne odczucia - nie trafiają do mnie argumenty że "na codzień jest miłym, czułym, pomagającym misiem-pysiem, kocha mnie, szanuje i zgadza się na wszystko, tylko na pomysł o nazwisku dostaje dzikiej furii - ale takie jego męskie prawo".
Nie wierzę w Dr. Jekylla i Ms. Hyde'a - jeśli na coś w ogóle dostaje furii, to jest szansa, że więcej innych czynników ją wywoła. No sorry, takie jest moje zdanie... Dzisiaj jest misiem-pysiem, a kiedyś za bardzo posłodzisz mu herbatę, a obudzisz sie pod kroplówką
No przerysowuję - ale, żeby pokazać o co mi chodzi.

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 19:54   #547
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
No właśnie ja mam podobne odczucia - nie trafiają do mnie argumenty że "na codzień jest miłym, czułym, pomagającym misiem-pysiem, kocha mnie, szanuje i zgadza się na wszystko, tylko na pomysł o nazwisku dostaje dzikiej furii - ale takie jego męskie prawo".
Nie wierzę w Dr. Jekylla i Ms. Hyde'a - jeśli na coś w ogóle dostaje furii, to jest szansa, że więcej innych czynników ją wywoła. No sorry, takie jest moje zdanie... Dzisiaj jest misiem-pysiem, a kiedyś za bardzo posłodzisz mu herbatę, a obudzisz sie pod kroplówką
No przerysowuję - ale, żeby pokazać o co mi chodzi.
Podobnie nie wierzę w absurdalny tekst o tym, jakoby męzczyzna szanował kobietę, ale mimo tego wieeelkiego szacunku uważał, że nazwisko musi być jego i że dzieci powinny nosić nazwisko tego z rodziców, które jest mężczyzną.
To się wzajemnie wyklucza.
Albo uznaje, że jego partnerka jest tak samo wartościowym człowiekiem (i w tym samym stopniu człowiekiem) i ma prawo do własnego nazwiska i do przekazania go swojemu potomstwu, albo coś z tym jego poczuciem równości jest nie tak.

I tradycją mi tu nie mydlijcie, bo obecnie ludzie przestrzegają tylko tych tradycji, których przestrzegać im wygodnie. Gdyby tak nie było kobieta nadal nie miałaby prawa nie tylko do własnego nazwiska, ale i do edukacji, własności prywatnej, ani w ogóle do decydowania o sobie.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-23, 09:45   #548
musicman
Zadomowienie

a ja nie rozumiem jakim cudem w ogóle faceci uważają, że mają prawo decydować o nazwisku żony! O nazwisku dzieci owszem, decydujemy wspólnie, ale już widzę co by się działo gdyby kobiety nagle zaczęły żądać żeby faceci przyjmowali ich nazwiska. Podniosłoby się święte oburzenie
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-23, 11:53   #549
*kaalinaa*
Zadomowienie

Ja również uważam, że jest w tym pewien przesadny nacisk ze strony panów na zmianę nazwiska.
Co prawda ja (choć swoje panieńskie mam śliczne - ale skromna jestem) przyjmę nazwisko przyszłego męża. Nikt mnie do tego nie przymusza- mój wybór

*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 10:30   #550
karusia13
Raczkowanie

mój luby chce, żebym przyjęła jego, ale mi trochę szkoda z mojego rezygnować. problem w tym, że dla własnego dobra nie powinnam brać podwójnego, bo oboje mamy tak skomplikowane, że przy podawaniu ich gdziekolwiek muismy je literować. to dopiero bym miała potem problem, jakbym najpierw musiała przeliterować swoje nazwisko, a potem jego. uf :/
karusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 08:47   #551
musicman
Zadomowienie

a ja nadal muszę pilnować czy piszą mnie z dwóch czy z jednego, ostatnio pani w reejstracji u lekarza nie mogła pojąć że jak to , zmieniłam nazwisko a mówię że mam dwuczłonowe? Albo zmieniłam albo nie! I tłumacz się człowieku... Ciągle to samo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-01, 17:43   #552
jusii
Rozeznanie

Ja mam kłopot z głowy bo zostaje przy swoim a mój TZ zmienia na moje
jusii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-04, 23:17   #553
AgnieszkaW.
Raczkowanie

Ja zmieniłam nazwisko na podwójne. Niejednokrotnie z różnych względów pożałowałam tego kroku. Gdybym miała podejmować decyzję jeszcze raz, pozostałabym tylko przy swoim nazwisku.
AgnieszkaW. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-05, 20:24   #554
izazusia
Wtajemniczenie

GG do izazusia

ja chciałabym podwójne ale słyszałam że dużo z tym problemów- dwuczłonowe mężatki powiedzci4e czy tak jest w rzeczywistości??
izazusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-05, 21:33   #555
Melliana
Rozeznanie

nie Ani jednego, jak dotąd
Stary 2008-04-05, 22:41   #556
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazusia Pokaż wiadomość
ja chciałabym podwójne ale słyszałam że dużo z tym problemów- dwuczłonowe mężatki powiedzci4e czy tak jest w rzeczywistości??
Nie widzę różnicy.

Nazwisko męża mam krótkie, razem z moim wymawia się jak jeden wyraz.

Koleżanka ma dwa długie nazwiska i jakoś sobie radzi. Jedynie na co narzeka, to fakt, że jej oba nazwiska kończą się na - icz

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-06, 10:28   #557
boszenka69
Zakorzenienie

Ja też wybieram podwójne nazwisko Zawsze o tym marzyłam...tymbardziej, że moja mama też używa dwóch nazwisk i nie ma z tym żadnych problemów TŻ też nie miał nic przeciwko, wręcz przeciwnie...stwierdził, że połączenie tych dwóch nazwisk brzmi bardzo godnie i wzbudza od razu zaufanie
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 14:40   #558
żurawinka
Zakorzenienie

Wczoraj w USC TŻ poszedł opłacić papierek a ja zostałam żeby wypełnić jakie będziemy mieć nazwiska po ślubie. Wrócił jak już było po sprawie czyli ja będę miała dwuczłonowe ale się zdenerwował ale chwilę później mu przeszło i żartowaliśmy że mogłam mu przecież zmienić na swoje więc powinien być cicho Nazwisko TŻ szczerze mówiąc niespecjalnie mi się podoba a dwa jeszcze brzmią jako tako.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 14:46   #559
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Wczoraj w USC TŻ poszedł opłacić papierek a ja zostałam żeby wypełnić jakie będziemy mieć nazwiska po ślubie. Wrócił jak już było po sprawie czyli ja będę miała dwuczłonowe ale się zdenerwował ale chwilę później mu przeszło i żartowaliśmy że mogłam mu przecież zmienić na swoje więc powinien być cicho Nazwisko TŻ szczerze mówiąc niespecjalnie mi się podoba a dwa jeszcze brzmią jako tako.
No to rzeczywiście go postraszyłaś.

Toż to poniżenie i hańba jeśli zmienia się nazwisko przy ślubie.

Mężczyzna nie mógłby żyć z taką skazą na honorze.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-08, 14:53   #560
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Tylko nie rozumiem, czym go zdenerwowałaś Prawem do decydowania o samej sobie?

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 14:56   #561
żurawinka
Zakorzenienie

No właśnie dobre pytanie - wychodzę z założenia że nazwać to może sobie psa, nie żonę Wybaczcie porównanie. To chyba tkwi głęboko w psychice mężczyzny. Ha ha.
Stary 2008-04-08, 15:44   #562
Melliana
Rozeznanie

nie, wcale nie tkwi.
Stary 2008-04-08, 16:15   #563
natj
Rozeznanie

Zgadzam się że nie tkwi.
Ja nie chcę zmieniać nazwiska po ślubie, lubię moje. Narzeczony natomiast nie wyobraża sobie żebyśmy nazywali się inaczej więc sam zaproponował że to on zmieni na moje.
Zastanawiamy się jeszcze nad podwójnym, ale też oboje a nie tylko ja.

I uważam to za bardzo sprawiedliwy układ. Jeśli mężczyzna chce mieć rodzinę o tym samym nazwisku powinien być gotów zmienić również swoje. A nie tylko oczekiwać tego od drugiej strony.

Wymaganie od żony, czy sugerowanie jej automatyzmu nazwiska męża nie ma wg mnie żadnej logiki, jedynie podstarzałą tradycję która faworyzowała potomków męskich jako kontynuację rodu (czyli nazwiska).
natj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 16:56   #564
dzasta110
Wtajemniczenie

a jeśli można spytać, to jakie nazwisko będą nosiły Wasze dzieci (jeśli planujecie mieć)

przykłady:
1. małżonkowie mają takie samo nazwisko (tu nie ma problemu)
2. żona ma dwuczłonowe nazwisko- dziecko??
3. małżonkowie mają różne nazwiska - dziecko??

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 17:56   #565
Teje
Rozeznanie

My nie mamy i nie planujemy, ale teoretycznie albo dwuczłonowe ( moje i mojego męża),a lbo ( bo żadne z nas nie ma podwójnego) - po prostu moje.
Stary 2008-04-08, 18:15   #566
żurawinka
Zakorzenienie

Czyli tkwi że mężczyzna chce nosić takie samo nazwisko jak żona
Nasze dzieci będą nosić nazwisko męża ( no i moje wtedy - drugi człon).
Stary 2008-04-08, 19:05   #567
natj
Rozeznanie

dzasta100, w przypadku innych nazwisk (mało prawdopodobne z podejściem tża) obojga rodziców, tak samo w tym drugim przypadku.
Wcześniej była dyskusja na ten temat, "że jak to dziecko z dwuczłonowym, a jak ono wyjdzie za mąż to co?".

Ja odpowiem na to tak - to będzie nasze dziecko i żeby to podkreślić uważam że podwójne nazwisko go nie skrzywdzi.
Jeśli skończywszy 18 lat stwierdzi, że mięliśmy z tż głupi pomysł i mu się tak nie podoba, albo np. drugie nazwisko mu bardziej podchodzi to nie będziemy robić problemu. Sam wybierze co będzie uważać dla siebie za słuszne.
natj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 19:13   #568
musicman
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
My nie mamy i nie planujemy, ale teoretycznie albo dwuczłonowe ( moje i mojego męża),a lbo ( bo żadne z nas nie ma podwójnego) - po prostu moje.
Teje (sorki za OT) kojarzę CIę z kilku wątków i tak skojarzyłaś mi się z pewnym artykułem o cudzoziemkach w Polsce- tylko nie pamiętam gdzie mógł to być Twój Styl, Zwierciadło albo Pani - czy to możliwe abyś była jadną z jego bohaterek? TAjka i śpiewaczka w Polsce to zupełnie niecodzienne połączenie
Stary 2008-04-08, 21:16   #569
Teje
Rozeznanie

Nie, to nie ja nigdy się dla Zwierciadła nie wypowiadałam. Może moja siostra? Ale ona nie jest śpiewaczką.... I chyba by sie pochwaliła

Ale kiedyś miałam taką krótką pogawędkę do Stylu właśnie, może o to chodzi.

Edytowane przez Teje
Czas edycji: 2008-04-08 o 21:18 Powód: doczytałam poprzedni post....
Stary 2008-04-09, 07:25   #570
musicman
Zadomowienie

może własnie to mi się skojarzyło, pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości