Styczniowe dzieciaczki 2011:) - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-06, 16:38   #541
magda-lenka*
Raczkowanie

Dot.: Styczniowe dzieciaczki 2011:)

Cytat:
Napisane przez stalowamagnolia Pokaż wiadomość
asiuk, syf mówisz, a ja już dwa razy Marcelowi dałam...szit!
A jakie jogurty są dobre dla dzieci? My na początku kupowaliśmy misiowy jogurcik też Nestle, ale to dosyć drogi interes - czteropak kosztuje ok. 10zł.!
Ja kupuję jogurciki malucha z bobovity - cena podobna do jogurcików nestle.
Wcześniej wklejałam skład danonka: twarożek odtłuszczony, śmietanka, wsad smakowy (woda, cukier, oligofruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, wapń, aromaty, wit. D3),cukier, białka mleka. Co tu jest tym "syfem"? Tak samo można się przyczepić składu kaszek...Aha, ja nigdzie nie znalazłam informacji, że Danonek jest od 3 rż. Gdzie to jest napisane? Nie zrozumcie mnie źle, nie bronię Danonków, sama ich nie kupuję, ale czy na pewno są takie złe?
Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Moim zdaniem, do wszystkiego trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem Nie należy przesadzać w żadną stronę. Jeśli można podać niesłodzone, niesolone, niepryskane rzeczy, to jak najbardziej, jednak ja osobiście nie wyrywam sobie włosów z głowy, że podaję małej herbatkę granulowaną czy raz na jakiś czas zje słoiczkowy obiadek z solą w składzie
Ja mam takie samo zdanie.

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Dziewczyny mam pytanie: czy i jak czyścicie uszy swoich maluchów?
Myślałam nad sprayem, który rozpuszcza woskowinę, ale nie wiem czy warto. Miała któraś z was styczność z tym?[/QUOTE]

Ja myję córci uszka podczas kąpieli, potem delikatnie wycieram ręcznikiem i tyle

Edytowane przez magda-lenka*
Czas edycji: 2011-09-06 o 16:39
magda-lenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 20:59   #542
Miszi
Raczkowanie

Czesc mamuski. Witam po dluuuugiej nieobecnosci. Jakos mi czasu brakowalo na siedzenie przed kompem. Mialam tz przez 2 tygodnie i mielismy wazne tematy do zalatwienia. Kupilismy mieszkanie i bylo duzo formalnosci do zalatwiania, a czasu niewiele. Teraz tylko maly remoncik i mozna sie wprowadzac .

Tomcio rosnie i szaleje coraz bardziej. Ma juz 4 zeby i widze, ze kolejne 2 mu sie przebijaja. Przez kilka dni robil rzadkie kupki, ale juz jest ok. Apetyt ma, wiec jest dobrze.
Gotuje mu zupki - ostatnio pomidorowa -bardzo mu smakowala. Wczoraj zajadal sie winogronem.

Magda-lenka ja uzywam patyczka do uszu i nic wiecej.
Miszi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 23:14   #543
gosiaczek071
Zakorzenienie

Cześć laski
Włosy wypadają tylko tym karmiacym czy butelkowym mamom tez? Ja u siebie zauważyłam ze dopóki karmiłam to wychodziły w strasznych ilościach. Jak tylko odstawilam Kubę od piersi to problem zniknął po ok miesiącu. Mój fryzjer mówił ze to normalne, po poprzedniej ciąży wspomagalam się szamponem z vichy przeciw wypada iu włosów i zrobiłam kurację z ducray.

Co do uszek: ja ten spray mam, rozpuszcza woskowine i ona wycieka, potem wycieram j już. Nie używam często, ok raz w miesiącu. Młody ma bardzo dużo woskowiny i czyszcze mu patyczkiem dla niemowląt

Co do danonkow, nigdzie nie jest napisane ze są od 3 r życia ale istnieje teoria, ze dzieci do 3 roku nie powinny dostawać mleka krowiego a m.in danonki maja je w składzie. Ja nie dawalam córce takich jogurtow do 2 r życia, cały czS lecielismy na nestle. A zwykle mleko pije dopiero od jakiś 2 miesięcy a ma 3.5 roku. Kubie tez będę podawać jogurciki nestle, nie ma co oszczędzać na takich rzeczach lub jeśli się ma wybierać miedzy jogurtem typowo dla niemowląt a danonkiem to lepiej już nic nie dać.

Ostatnio co noc mam pobudke ok 2 i 5 wiec łącze się w bolu
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 08:19   #544
karolinaP103
Zadomowienie

Mój maly niestety nie toleruje nabiału więc nie podaję żadnych jogurtów.
Uszy myję po prostu palcem (wtedy napewno nie nagrzebię nic w środku) i wycieram ręcznikiem.
Mój synuś ma już 6 zębów i idą następne 2
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 09:21   #545
nenia6
Raczkowanie

Czyli nie ma co kombinować z uszami, tylko przemyć przy kąpaniu, dzięki za odpowiedzi
Co do włosów to mi zaczęły wypadać dopiero jak całkiem przestałam karmić piersią czyli jakieś 4 miesiące temu, do tej pory wypadają, może nie tak jak na początku, ale nadal sporo. Gdzieś czytałam, że taki proces może potrwać nawet 9 miesięcy
nenia6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 09:37   #546
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Hej, hej!

gosiaczek, masz rację - nie ma co oszczędzać. Nie będę niczego żałować mojemu Niuniolowi

Muszę Wam coś powiedzieć odnośnie mleka krowiego tylko proszę usiąść jak któraś stoi! Ostatnio rozmawiałam ze znajomą, która ma córę 8,5 miesięczną i oznajmiła mi, że podaje małej Łaciate 2%, bo nie chce Jej pić żadnego z MM!

Kurcze, jak tak czytam ile Wasze dzieciaczki już mają ząbków to się zastanawiam gdzie są ząbki Marcela Chyba baaardzo głęboko, bo ani słychu ani widu

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 09:41   #547
nenia6
Raczkowanie

Cytat:

Kurcze, jak tak czytam ile Wasze dzieciaczki już mają ząbków to się zastanawiam gdzie są ząbki Marcela Chyba baaardzo głęboko, bo ani słychu ani widu
U nas też ani słychu ani widu Miejmy nadzieję, że jak już się wybiją to będą chociaż mocne
nenia6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 12:22   #548
karolinaP103
Zadomowienie

Cytat:
Hej, hej!

gosiaczek, masz rację - nie ma co oszczędzać. Nie będę niczego żałować mojemu Niuniolowi

Muszę Wam coś powiedzieć odnośnie mleka krowiego tylko proszę usiąść jak któraś stoi! Ostatnio rozmawiałam ze znajomą, która ma córę 8,5 miesięczną i oznajmiła mi, że podaje małej Łaciate 2%, bo nie chce Jej pić żadnego z MM!

Pocieszę cię-słyszałam,że im później tym lepiej
A propos łaciatego to podobno najgorsze mleko na rynku. Tż lubi mleko z bułeczką i łaciatego mi nie pije bo mu nie smakuje.
Ostatnio otworzyli niedaleko mnie mlekomat-automat z mlekiem od krowy (ponad 4% tłuszczu)- inaczej smakuje niż te z kartonu Coreczce je daję bo ma niedowagę
Stary 2011-09-07, 13:23   #549
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Karolinko, czuję się pocieszona Ale dlaczego im później tym lepiej?

Ja i moja Mama też bardzo lubimy mleko z bułom U nas taki automat stoi pod marketem. Nie miałam okazji skorzystać, ale znam smak prawdziwego mleka z dzieciństwa, Babcia mi podawała takie prosto od krowy hehe

Stary 2011-09-07, 17:15   #550
negra27
Raczkowanie

Stalowamagnolia ja od jakiegoś miesiąca daję małej zwykłe mleko.Łowickie,czy to z biedronki...Tylko,że rozcieńczam z wodą.Na takiej bazie robię kaszki,a MM podaję w butelce.

Co danonków ,czy innych jogurtów to nie byłabym aż tak ostra,że to sam syf.
Ja daję zwykły jogurt naturalny i dodaję miodu.Podaję też serek wiejski.
Bo czym się niby różni :delikatny twarożek czy łagodny jogurt z Hippa od takiego który ja przygotuję?
Te słoiczkowe dobroci dla maluchów są droższe,bo producenci się o to postarali.
Trochę wiem na temat testowania żywności.
Koleżanka nadzoruje przetwórstwo jogurtów i z czystym sumieniem mówi,że nie ma takiej opcji,żeby linia jogurtów np.jogobella była jakaś trefna.
Teraz na rynku jest taka konkurencja i taki wybór produktów mlecznych,że producenci nie mogą sobie pozwolić na uchybienia.

Serio nie wariuję z tym "zdrowym żywieniem".Moja córcia nie ma na nic alergii,więc je wszystko.Jeśli chodzi o sól i przyprawy to troszkę ziemniaczki /ryż/kaszę solę,bo przecież niebawem zacznie jeść nasze obiady(jak zęby mieć będzie).
W Afryce dzieci umierają z głodu i ich waga w wieku lat 2 wynosi średnio 4 kg i to jest dramat!
A nasze dzieci jak zjedzą danonka to im się krzywda nie stanie

Jedyne co zauważyłam,to Krysię boli brzuszek jak z kalafiorem przesadzę,dlatego daję w minimalnej ilości.

Dziś odpukać ale 3cia noc z kolei przespana niemal w całości (2 małe pobudeczki!)

Patyczki do uszu stosuję.

Aaa jeszcze co do ząbków,to im później wyjdą to później się zaczną psuć,ale na to kiedy wyjdą nie mamy wpływu.
negra27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 17:20   #551
dotkats
Przyczajenie

stalowamagnolia -
ciesz się, że zębów jeszcze nie ma. My mamy 4 i słyszałam już nieraz, tutaj na forum też piszecie, że im później tym lepiej. dziecko większe i lepiej to znosi..
A co do karmienia to trzymam kciuki! Tym bardziej, że zostało tylko jedne. Słuchaj swojego instynktu, a będzie dobrze

Negra 27
, no tak...przepraszam...dopie ro się wdrażam w wizaz i czasem mi umknie co nieco może po prostu trzeba przeczekać. kurcze...
aa widzę, że piszesz, że trzecia noc już przestana, więc będzie git

Edytowane przez dotkats
Czas edycji: 2011-09-07 o 17:23
dotkats jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 17:23   #552
O La La
Rozeznanie

Cytat:
Może właśnie ciesz się że później ząbki u Was będą-też słyszałam że im później tym lepiej.Może im starsze dziecko tym lepiej zniesie wyżynanie się,bo ja po pierwszych dwóch dolnych jedynkach to nawet nie wiedziałam kiedy wyszły,a teraz idą dwie górne jedyneczki i one ostro dają o sobie znać,mamy właśnie za sobą pierwszą nie przespaną noc z powodu zębów,straszny ślinotok przez co aż bulgocze w nosie

Dziewczyny czy któraś z Was oduczała swoje dziecko noszenia na rękach itd.?Ostatnio nie mogę się ruszyć na krok!Nie posiedzi w kojcu(łóżeczko turystyczne jednak) krzyczy jak nie wiem,na łóżku tym bardziej go nie zostawię,nawet nie ma takiej możliwości żeby on sobie leżał (bawił się) a ja robiła obok coś innego-nawet już tak żeby mnie widział.Noi i jeszcze do tego to usypianie na rękach (może mój błąd,ale próbuje oduczać tylko że jak położę żeby sam usnął,głaskam,pośpiewam to nie zaśnie-pokopie w łóżeczko,coś sobie pogawędzi,pośmieje się i jest chętny do zabawy zamiast do spania).

Co do kąpieli to teraz kąpiemy na stojąco,TŻ trzyma, ja myję,ochlapuję Go wodą i nawet mu się podoba,więc może znów z czasem polubi kąpieleahaaa...i wrzucam do wanny duuuuuuużo zabawek

"Mam serce dla zwierząt"
O La La jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 17:43   #553
dotkats
Przyczajenie

O La La...

Nie przyzwyczailiśmy do zasypiania na rękach, ale zauważyłam, że nasza Mała ma okresy, kiedy bez bujania nie przejdzie. Nie czekamy aż zaśnie, ale tylko do uspokojenia. Udało nam się taki sposób wywalczyć jako ostateczność. zazwyczaj wystarczyu nucenie koło łóżka..ale na początku gdy zaczęliśmy tak robić była straszna histeria. Mała wyglądała jakby nie miała w ogóle zasnąć. Jednak sukcesywnie, uparcie i się udało...Choć ciągle tak jak pisałam pobujać trzeba, ale nigdy nam nie usypia na rękach. Chyba rada jest tylko jedna - bycie konsekwentną i nie zmienianie co chwilę stylu usypiania...

Co do tych okresów, że dziecko samo się sobą nie zajmie, u nas tak jest, że są dni, ze trzeba nad Małą siedzieć, a są też takie (całe szczęście coraz więcej), że umie się sobą na długo sama zająć...Zwłaszxza teraz gdy zaczęła raczkować, sama sobą się zajmuje
Stary 2011-09-07, 17:59   #554
O La La
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dotkats Pokaż wiadomość
O La La...
Co do tych okresów, że dziecko samo się sobą nie zajmie, u nas tak jest, że są dni, ze trzeba nad Małą siedzieć, a są też takie (całe szczęście coraz więcej), że umie się sobą na długo sama zająć...Zwłaszxza teraz gdy zaczęła raczkować, sama sobą się zajmuje
Mi chodzi tylko o to żeby chociaż na 5 min. się sobą zajął,ale nie iwem może jak narazie się tak zachowuje przez te ząbki...
Coś mi się zdaje że i Mój lada dzień zacznie raczkować bo już coraz wyżej podnosi pupcie-właściwie to już bardzo ładnie podciąga kolanka,przód też tylko coś się zgrać to razem wszystko nie może
W ogóle to wydaje mi się że Mój to najpierw zacznie raczkować i dopiero usiądzie,bo teraz bardziej wychodzi mu pozycja do raczkowania niż do siadania...

P.S. Kurczę wiecie co...? W sumie to mam trochę wyrzuty sumienia że kupiłam to łóżeczko turystyczne w nim nie ma się za co złapać i podciągać gdyby chciał Mój jeszcze nie siedzi i...sama nie wiem,jak myślicie?

"Mam serce dla zwierząt"
Stary 2011-09-07, 18:36   #555
dotkats
Przyczajenie

Nasza Mała jest w łóżeczku tylko w nocy i trochę rankiem...no i ostatnio wtedy, kiedy znoszę wózek na spacer. Poza tym tylko podłoga albo bujaczek i..najpierw nauczyła się siadać sama - pełzała i tak jakby zastygała na boku (jakby chciała nożyce robić z jednym posladkiem położonym na podłodze - nie wiem, czy obrazowo to opisuję ) i potem usiadła - najpierw na kolanach, potem nauczyła się nogi wyciągać do przodu.

Czyli najpierw samodzielne siadanie, a potem dopiero raczkowanie. (Może to z tego powodu, że kładliśmy ją na podłodze, a nie sadzaliśmy, siedziała tylko w bujaczku...Spodobało się jej widocznie)

Do rzeczy - O La La - łóżko turystyczne nie jest niczemu winne! Zresztą trudno tu mówić o winie...
Stary 2011-09-07, 19:22   #556
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Pocieszyłyście mnie baaardzo w sprawie ząbkowania Oby tak było i w naszym przypadku

negra27, gratki! Dwie pobudki to bardzo dobry wynik! Już nie pamiętam kiedy M. budził się tylko dwa razy Jak był mniejszy sypiał o wiele lepiej niż teraz

O La La, Marcel też uwielbia noszenie na rękach. Bywają dni kiedy modlę się, żeby TŻ jak najszybciej wrócił z pracy, bo moje nadgarstki już nie wyrabiają. Nie wiem jak można tego dziecko oduczyć A z usypianiem jest różnie, raz na rękach, raz we wózku. Dwa razy udało się małemu zasnąć samemu ( za pierwszym razem w łóżeczku, a za drugim podczas kulania się w naszym łóżku ).

Stary 2011-09-08, 08:26   #557
karolinaP103
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez negra27 Pokaż wiadomość
Stalowamagnolia ja od jakiegoś miesiąca daję małej zwykłe mleko.Łowickie,czy to z biedronki...Tylko,że rozcieńczam z wodą.Na takiej bazie robię kaszki,a MM podaję w butelce.

Co danonków ,czy innych jogurtów to nie byłabym aż tak ostra,że to sam syf.
Ja daję zwykły jogurt naturalny i dodaję miodu.Podaję też serek wiejski.
Bo czym się niby różni :delikatny twarożek czy łagodny jogurt z Hippa od takiego który ja przygotuję?
Te słoiczkowe dobroci dla maluchów są droższe,bo producenci się o to postarali.
Trochę wiem na temat testowania żywności.
Koleżanka nadzoruje przetwórstwo jogurtów i z czystym sumieniem mówi,że nie ma takiej opcji,żeby linia jogurtów np.jogobella była jakaś trefna.
Teraz na rynku jest taka konkurencja i taki wybór produktów mlecznych,że producenci nie mogą sobie pozwolić na uchybienia.

Serio nie wariuję z tym "zdrowym żywieniem".Moja córcia nie ma na nic alergii,więc je wszystko.Jeśli chodzi o sól i przyprawy to troszkę ziemniaczki /ryż/kaszę solę,bo przecież niebawem zacznie jeść nasze obiady(jak zęby mieć będzie).
W Afryce dzieci umierają z głodu i ich waga w wieku lat 2 wynosi średnio 4 kg i to jest dramat!
A nasze dzieci jak zjedzą danonka to im się krzywda nie stanie

Jedyne co zauważyłam,to Krysię boli brzuszek jak z kalafiorem przesadzę,dlatego daję w minimalnej ilości.

Dziś odpukać ale 3cia noc z kolei przespana niemal w całości (2 małe pobudeczki!)

Patyczki do uszu stosuję.

Aaa jeszcze co do ząbków,to im później wyjdą to później się zaczną psuć,ale na to kiedy wyjdą nie mamy wpływu.
Moje robaczki to alergiki na potęgę zazdroszczę ci,że możesz podawać tak urozmaicone jedzonko
Stary 2011-09-08, 10:45   #558
negra27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dotkats Pokaż wiadomość
Negra 27, no tak...przepraszam...dopie ro się wdrażam w wizaz i czasem mi umknie co nieco może po prostu trzeba przeczekać. kurcze...
aa widzę, że piszesz, że trzecia noc już przestana, więc będzie git
Na razie jest git!!! Dziś w nocy też tylko 1na pobudka

Cytat:
Napisane przez O La La Pokaż wiadomość

Dziewczyny czy któraś z Was oduczała swoje dziecko noszenia na rękach itd.?Ostatnio nie mogę się ruszyć na krok!Nie posiedzi w kojcu(łóżeczko turystyczne jednak) krzyczy jak nie wiem,na łóżku tym bardziej go nie zostawię,nawet nie ma takiej możliwości żeby on sobie leżał (bawił się) a ja robiła obok coś innego-nawet już tak żeby mnie widział.Noi i jeszcze do tego to usypianie na rękach (może mój błąd,ale próbuje oduczać tylko że jak położę żeby sam usnął,głaskam,pośpiewam to nie zaśnie-pokopie w łóżeczko,coś sobie pogawędzi,pośmieje się i jest chętny do zabawy zamiast do spania).

Co do kąpieli to teraz kąpiemy na stojąco,TŻ trzyma, ja myję,ochlapuję Go wodą i nawet mu się podoba,więc może znów z czasem polubi kąpieleahaaa...i wrzucam do wanny duuuuuuużo zabawek
O La La ja nigdy nie "lulałam"małej do snu.Odkąd się urodziła zasypia sama.Czasem ma problem z zaśnięciem i troszkę pomarudzi,ale po kilku minutach przytuli się do pieluszki i zasypia.Jedyne co to puszczam jej melodyjkę w karuzelce.
Staram się też nie nosić na rękach.Krysia potrafi godzinę na kocyku leżeć i się sama bawić.Bywa jednak,że ma dzień marudy i po 10ciu minutach zabawy jest płacz.Podaję smoczek i wracam do zajęć,a jak trzeba to przeczekuję jej popłakiwanie.Gdy już się drze to biorę na ręce,a po chwili odkładam.
Krysia już waży prawie 9 kg,więc nie ma opcji,żebym ją ciągle nosiła.
Staram się do niej mówić i być w zasięgu jej wzroku,ale się ZAPARŁAM,że nosić nie będę.
Chyba musisz zacisnąć zęby i jeśli dziecku się żadna krzywda nie dzieje,tylko płacze bo wymusza noszenie to mówić,śpiewać ale na ręce nie brać,albo wziąć na moment ,uspokoić i odłożyć.
Ja tak oduczyłam nocnego picia mleka.Bywało,że K płakała i godzinę od 2-3 w nocy.Pediatra nam zasugerowała-że mała za dużo przybrała na wadze a wątroba musi odpocząć i w nocy się nie je.
Żeby nie było- uwielbiam się przytulać do córci i biorę ją rano do łóżka,albo na macie/kocyku się z nią przytulam

Jeśli chodzi o kąpiel to u nas jest płacz jak trzeba z wanny wyjść.
Trzymam kciuki,żeby mały znów polubił kąpiel!
Aa i co do łóżeczka turystycznego to nie miej wyrzutów sumienia

Mnie trochę martwi,że K sama nie siada i nie raczkuje...

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Jeszcze chciałam zapytać czy udało się Wam zrzucić ciążowe kilogramy???
Kurcze w ciąży przytyłam 20 kg 18cie spadło,a tych 2 za cholerę nie mogę zgubić.
Chciałam na aerobik się zapisać,ale raczej praca mi nie pozwala na regularne ćwiczenia.
Wczoraj oglądnęłam top model i się załamałam z lekka.
Stary 2011-09-08, 11:18   #559
katz
Raczkowanie

Wypadanie włosów - było tragicznie, ale jest lepiej...chyba wszystko co miało wypaść wypadło, teraz mam pełno małych antenek na całej głowie

Jeśli chodzi o jogurty to małej nie dawałam...raz teściowa dała jej naturalny i chyba nawet jej smakowało

W końcu idzie nam pierwszy ząbek ale niestety w nocy nie bardzo spałam, bo mała gorączkuje :-/ a przez to ma słaby apetyt...dopiero jak gorączka schodzi to coś zje. Czy wasze maluchy też miały gorączkę? Bo córka szwagra nie miała...no ale każde dziecko przechodzi to inaczej...mam nadzieje, że przy kolejnych będzie lepiej
katz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 13:31   #560
magda-lenka*
Raczkowanie

Witam
Cytat:
Napisane przez karolinaP103 Pokaż wiadomość
Mój maly niestety nie toleruje nabiału więc nie podaję żadnych jogurtów.
Uszy myję po prostu palcem (wtedy napewno nie nagrzebię nic w środku) i wycieram ręcznikiem.
Mój synuś ma już 6 zębów i idą następne 2
Wow, to przegonił już moją Rozalkę U nas stanęło na 6 zębach, na razie nie widzę pozostałych.

Cytat:
Hej, hej!
Nie będę oryginalna i powtórzę za resztą - im później tym lepiej
Cytat:
Moja też chce mnie mieć w zasięgu wzroku, ale nie muszę przy niej siedzieć - wystarczy, że jestem w pokoju. Ona po prostu nie lubi być sama, bo w sumie jak ja wyjdę, a jest ktoś inny to jest już ok.
Cytat:
P.S. Kurczę wiecie co...? W sumie to mam trochę wyrzuty sumienia że kupiłam to łóżeczko turystyczne w nim nie ma się za co złapać i podciągać gdyby chciał Mój jeszcze nie siedzi i...sama nie wiem,jak myślicie?
Na allegro można kupić za niewielkie pieniądze uchwyty do łóżeczek turystycznych
Stary 2011-09-08, 18:01   #561
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

negra27, super! Zazdroszczę Wam tego sukcesu Nam jeszcze daleko do doskonałości
Co do kilogramów, ja przytyłam w ciąży 12 kg i też zostały mi dwa do stanu z przed ciąży. A tak w ogóle to chciałabym zrzucić więcej niż te dwa kilo, ale czy dam radę Wszystko zależy od mej silnej woli

katz, gratuluję pierwszego ząbka! Trzymam kciuki, żeby malutka coraz lepiej to znosiła Ciekawe jak to u Nas przebiegnie

Stary 2011-09-08, 21:43   #562
O La La
Rozeznanie

Cytat:
O La La ja nigdy nie "lulałam"małej do snu.Odkąd się urodziła zasypia sama.Czasem ma problem z zaśnięciem i troszkę pomarudzi,ale po kilku minutach przytuli się do pieluszki i zasypia.Jedyne co to puszczam jej melodyjkę w karuzelce.
Staram się też nie nosić na rękach.Krysia potrafi godzinę na kocyku leżeć i się sama bawić.Bywa jednak,że ma dzień marudy i po 10ciu minutach zabawy jest płacz.Podaję smoczek i wracam do zajęć,a jak trzeba to przeczekuję jej popłakiwanie.Gdy już się drze to biorę na ręce,a po chwili odkładam.
Krysia już waży prawie 9 kg,więc nie ma opcji,żebym ją ciągle nosiła.
Staram się do niej mówić i być w zasięgu jej wzroku,ale się ZAPARŁAM,że nosić nie będę.
Chyba musisz zacisnąć zęby i jeśli dziecku się żadna krzywda nie dzieje,tylko płacze bo wymusza noszenie to mówić,śpiewać ale na ręce nie brać,albo wziąć na moment ,uspokoić i odłożyć.
Ja tak oduczyłam nocnego picia mleka.Bywało,że K płakała i godzinę od 2-3 w nocy.Pediatra nam zasugerowała-że mała za dużo przybrała na wadze a wątroba musi odpocząć i w nocy się nie je.
Żeby nie było- uwielbiam się przytulać do córci i biorę ją rano do łóżka,albo na macie/kocyku się z nią przytulam

Jeśli chodzi o kąpiel to u nas jest płacz jak trzeba z wanny wyjść.
Trzymam kciuki,żeby mały znów polubił kąpiel!
Aa i co do łóżeczka turystycznego to nie miej wyrzutów sumienia

Mnie trochę martwi,że K sama nie siada i nie raczkuje...

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Jeszcze chciałam zapytać czy udało się Wam zrzucić ciążowe kilogramy???
Kurcze w ciąży przytyłam 20 kg 18cie spadło,a tych 2 za cholerę nie mogę zgubić.
Chciałam na aerobik się zapisać,ale raczej praca mi nie pozwala na regularne ćwiczenia.
Wczoraj oglądnęłam top model i się załamałam z lekka.

Zapomniałam w sumie napisać że od czterech dni jesteśmy już w UK zarówno jak na razie jest to stresujące dla mnie jak i za pewne dla synka (zmiana otoczenia,klimatu).Więc na pewno to też w większości jak wpływa na jego zachowanie-nic dziwnego że nie czuje się "swojo" pozostawiony sam.

Z kąpielami powoli się udaje.

Mój też jeszcze SAM (jak go posadzę to siedzi i stara się utrzymać równowagę,podpiera się nawet rączkami) nie siedzi ani nie raczkuje-choć intensywnie codziennie ćwiczy ja jak na razie się tym nie przejmuję,na wszystko przyjdzie odpowiednia pora.A szczególnie ze widzę ze chcę i się stara-ma chęci.

Co do wagi sprzed ciąży-Ja ogólnie powróciłam,ale brzuch... i to jedyne co mi zostało,noi rozstępy oczywiście,ale mało widoczne,dzięki kremom-nawet niedrogim.

Kochana TOP MODEL to Ty się nie przejmuj,bo gdybyśmy wszystkie "mamuśki" na to patrzyły to nie tuliłybyśmy swoich pociech a to chyba cenniejsze niż figura z TOP MODEL a z czasem nic nie stoi na przeszkodzie żeby taką mieć-poczekajmy jeszcze troszkę jak nasze maluchy zaczną biegać to się za nimi nalatamy i nawet nie zauważymy kiedy kg nam uciekną.

P.S.Z jednej strony na tyle co się obiegam w tą i z powrotem od świtu do zmierzchu to i tak się dziwie dlaczego mam jeszcze tego brzuchola

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:
Napisane przez magda-lenka* Pokaż wiadomość
Na allegro można kupić za niewielkie pieniądze uchwyty do łóżeczek turystycznych
Ooo dobrze wiedzieć,być może się zaopatrzę.

"Mam serce dla zwierząt"
Stary 2011-09-09, 10:26   #563
negra27
Raczkowanie

O La La zmiana miejsca zamieszkania/przeprowadzka też tłumaczy zachowanie synkaTo przecież dla niego zupełnie nowe otoczenie!
Pewnie potrzebuje czasu,żeby się zaaklimatyzować i do tego potrzebuje mamusi
W ogóle przeprowadziliście się do UK na stałe?
Trzymam kciuki,żeby Wam się tam dobrze mieszkało!!!

Co do wagi to serio stoi w miejscu mimo,że biegam od rana do wieczora.Wczoraj wróciłam z pracy po 20tej.
Nie mam za to rozstępów,ale to kwestia genetyki.

Stalowamagnolia dla pocieszenia napiszę,że dziś w nocy wstawałam do K z 10 razy!
Też chciałabym schudnąć ze 4-5 kg
Nie widzę jednak innej opcji jak zacząć konkretnie ćwiczyć.
Co prawda często mnie boli blizna po cc i po serii brzuszków wymiękam.

Czy Wy też macie taki problem z przewijaniem dzieciaczków???
Kurcze na przewijaku już nie daję rady,bo mała kopie mnie prosto w cycki.Na łóżku jak przewijam to tak się przekręca i "ucieka",że to też nie lada wyczyn.
Nie wiem czy to ja jestem taka nieporadna.

Boże jak dziś zimno! Normalnie jesień w powietrzu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-09, 12:04   #564
asiuk
Zakorzenienie

A ja wrzucę na szybko zdjęcie Ewuni

Przygotowania do wczorajszej kąpieli
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ewa4.jpg (77,2 KB, 33 załadowań)

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 12:13   #565
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

negra27, my też mieliśmy ciężką noc. Od 21.00 do 22.00 M. zdołał się przebudzić 4 razy!!! Później wcale nie było lepiej, to była jedna z najgorszych dotychczas nocy! Jestem bezradna! Jak to u Was wygląda? Co robisz jak mała się przebudzi? U nas zaczyna się od kręcenia, później dochodzi eee eee, a jak nie reaguje M. zaczyna popłakiwać. Czasami nie wytrzymuje i biorę Go do naszego łóżka, niestety nie przestaje się kręcić. To jest jakiś obłęd. Jestem przerażona jak Go obserwuje. Kręci się na wszystkie strony, z boku na bok. Czym to może być spowodowane???

O La La, na pewno z dnia na dzień będzie coraz lepiej!

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

asiuk, haha fajowa fotka! Śliczną masz Córcię!

Edytowane przez stalowamagnolia
Czas edycji: 2011-09-09 o 13:01
Stary 2011-09-09, 12:16   #566
O La La
Rozeznanie

Cytat:
O La La zmiana miejsca zamieszkania/przeprowadzka też tłumaczy zachowanie synkaTo przecież dla niego zupełnie nowe otoczenie!
Pewnie potrzebuje czasu,żeby się zaaklimatyzować i do tego potrzebuje mamusi
W ogóle przeprowadziliście się do UK na stałe?
Trzymam kciuki,żeby Wam się tam dobrze mieszkało!!!

Co do wagi to serio stoi w miejscu mimo,że biegam od rana do wieczora.Wczoraj wróciłam z pracy po 20tej.
Nie mam za to rozstępów,ale to kwestia genetyki.

Czy Wy też macie taki problem z przewijaniem dzieciaczków???
Kurcze na przewijaku już nie daję rady,bo mała kopie mnie prosto w cycki.Na łóżku jak przewijam to tak się przekręca i "ucieka",że to też nie lada wyczyn.
Nie wiem czy to ja jestem taka nieporadna.

Boże jak dziś zimno! Normalnie jesień w powietrzu.
W UK będziemy teraz mieszkać ile się da,jeśli wszystko będzie dobrze to przed wyborem : co teraz zrobić? będziemy stać jak synio będzie musiał się pójść edukować-nie bardzo jestem za tym żeby szedł do szkoły tu,no ale zobaczymy na to jest jeszcze czas.

Co do przewijania,witaj w klubie-ja ganiam za NIm z pampersem po całym łóżku,bo zazwyczaj tam Go przewijam,wierci się nie samowicie przy czym też przyjmę na siebie parę kopniaków.

U nas ciepło akurat dziś pada-mżawka taka jest,może później przestanie,noc z wczoraj na dziś była taka ciepła że w bluzce na ramiączkach wyskoczyłam na chwilę na dwór.A w PL słyszałam od mamy że zimno i że już typowa jesień.

Oo chyba widzę słoneczko.

"Mam serce dla zwierząt"
Stary 2011-09-09, 12:47   #567
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Zapomniałam się wypowiedzieć na temat przewijania. U nas to samo. Mały wierci się niesamowicie i kopie mnie m.in. po cyckach. Dosyć, że karmiły go przez tyle czasu to teraz jeszcze je poniewiera

Stary 2011-09-09, 20:45   #568
magda-lenka*
Raczkowanie

Hehe, moja na szczęście nie dosięga, bo ja dość wysoka jestem ale jak tylko pochylę się by dać jej buziaka, czy coś to od razu dostanie mi się parę kopniaków(a i przewijak mamy nieco dłuższy, bo ma 70 cm)
asiuk, śliczna, pogodna córcia i jaka grzeczna, moja to od razu sprzątnęłaby wszystko z blatu

Co do nocnego wstawania-ja wczoraj wstałam wczoraj do młodej o 12.00, nakarmiłam, a kiedy zwyczajowo obudziła się jeszcze o 4.00 to stwierdziłam, że mi się już nie chce wstawać i po krótkim postękiwaniu młoda zasnęła sama

Edytowane przez magda-lenka*
Czas edycji: 2011-09-09 o 20:49
magda-lenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 12:09   #569
negra27
Raczkowanie

Cytat:
negra27, my też mieliśmy ciężką noc. Od 21.00 do 22.00 M. zdołał się przebudzić 4 razy!!! Później wcale nie było lepiej, to była jedna z najgorszych dotychczas nocy! Jestem bezradna! Jak to u Was wygląda? Co robisz jak mała się przebudzi? U nas zaczyna się od kręcenia, później dochodzi eee eee, a jak nie reaguje M. zaczyna popłakiwać. Czasami nie wytrzymuje i biorę Go do naszego łóżka, niestety nie przestaje się kręcić. To jest jakiś obłęd. Jestem przerażona jak Go obserwuje. Kręci się na wszystkie strony, z boku na bok. Czym to może być spowodowane???

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------
StalowaM jejku nie wiem co Ci doradzić! Bo sama to przechodziłam.
U nas widzisz w kratkę...Dziś w nocy tylko 1 pobudka.
Jeśli mogę się podzielić doświadczeniem to napisze,że jak brałam na ręce,albo przewijałam(bo pielucha za mokra mi się wydawała)to mała się tak rozbudzała,że już w ogóle mowy o spaniu nie było.Teraz na noc zakładam pampersy sleep&play,a za dnia bella happy.
Branie do łóżka też porażka,bo się kończyło tylko wierceniem i wkładaniem mi paluszków do oczu!
Po prostu co się przebudziła to wstawałam i dawałam smoka,albo troszkę picia.Czasem co 20 minut.
Byłam wykończona,bo mój mąż nigdy do dziecka nie wstał.
Miejmy nadzieję,że Twojemu synkowi też przejdą nocne chimery!

Cytat:
Napisane przez magda-lenka* Pokaż wiadomość
Hehe, moja na szczęście nie dosięga, bo ja dość wysoka jestem ale jak tylko pochylę się by dać jej buziaka, czy coś to od razu dostanie mi się parę kopniaków(a i przewijak mamy nieco dłuższy, bo ma 70 cm)
asiuk, śliczna, pogodna córcia i jaka grzeczna, moja to od razu sprzątnęłaby wszystko z blatu

Co do nocnego wstawania-ja wczoraj wstałam wczoraj do młodej o 12.00, nakarmiłam, a kiedy zwyczajowo obudziła się jeszcze o 4.00 to stwierdziłam, że mi się już nie chce wstawać i po krótkim postękiwaniu młoda zasnęła sama
To szczęściara jesteś,że mała daje spać w nocy i że nie wierzga przy przewijaniu!

Asiuk -córcia cud miód

O La La to życzę szybkiego zaaklimatyzowania się w nowym miejscu zamieszkania!
Napisz jak tam podchodzą do podawania witamin,bo koleżanka w UK mieszka i w życiu dziecku witamin nie suplementowała.
Stary 2011-09-10, 13:43   #570
O La La
Rozeznanie

Cytat:
!
O La La to życzę szybkiego zaaklimatyzowania się w nowym miejscu zamieszkania!
Napisz jak tam podchodzą do podawania witamin,bo koleżanka w UK mieszka i w życiu dziecku witamin nie suplementowała.
Tak szczegółowo to nie mam jeszcze pojęcia,bo u lekarza nie byliśmy jak na razie-oby jak najdłużej nie!
Na pewno nie zalecają tu wit.D3 o której ostatnio pisałyśmy,ja wzięłam z PL parę opakowań,resztę może mama mi dowiezie.
Ale tutejsze maluchy muszą być bardzo odporne,jak patrzę jak te dzieci są tu ubrane to jeden wieeeelki szok.Przy dużym wietrze bez czapeczek i z krótkimi rękawkami i gołymi nóżkami.

Inaczej jest jak dziecko urodzi się tu a inaczej jak tu się je przywiezie,wszystko ma swoje znaczenie-klimat,wilgotność przede wszystkim.

"Mam serce dla zwierząt"
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości