Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r. - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-17, 22:26   #541
Patrilla
Zakorzenienie

Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.

jaaa ale macie dużo ząbków Bruno na razie posiada dwa, ale drze sie jakby 10 szło na raz
idę spać powtarzam od godziny
Stary 2011-10-18, 08:30   #542
jaasia88
Raczkowanie

hej kobitki
ale mnie choróbsko rozłożyło na łopatki kicham jak opętana i jestem usmarkana po pas w dodatku Karol załapał katarek, chyba ode mnie
właśnie bawi się obok mnie na łóżku i ciągle mnie zaczepia ostatnio jego ulubioną zabawką jest gruszka do nosa wymyłam ją i wyparzyłam wkłada sobie ją do buzi i wysysa ślinę
co do @, ja mam dokładnie odwrotnie mam bardzo skąpą @, prawie jak nie @
skoro pianki tez nie są za rewelacyjne to już sama nie wiem co mam robić potrzebuje dywan 3x4 metry ale to spory wydatek (ok 500-700zł) no i jestem w kropce
Stary 2011-10-18, 09:09   #543
katz
Raczkowanie

jaasia łączę się z Tobą w przeziębieniu na szczęście na razie nie widać żeby mała coś złapała (odpukać).......a jeśli chodzi o pianki to chciałam powiedzieć, że się sprawdzają tylko jak przyjdą znajomi i będziesz je składać to może być ślisko.....ale one uchroniły małą od kilkunastu guzów

mała poszła spać wiec też korzystam i uciekam do wyrka się kurować....

miłego dnia

P.S. u nas piękna pogoda, nic tylko spacerować na słoneczku....a tu trzeba siedzieć w domku :-(
katz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 09:30   #544
la'Mbria
Zakorzenienie

Katz, a powiedz te pianki nie mają takich malutkich elementów, które bystre dziecię mogłoby zjeść?
bo wszystkie które ja oglądałam własnie miały małe kawałeczki i rezygnowałam...a bardzo bym chciała młodemu takimi piankami wyłożyć kawałek podłogi,bo u mnie gołe panele wszędzie a dywanów po prostu nie cierpię, to samo wykładziny i inne "podłogo-ocieplacze"

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 10:01   #545
maaadi
Raczkowanie

Witam się po dłuższej przerwie
ale naskrobałyście, ale fajnie, przynajmniej mialam co czytac

na początek gratuluję wszystkim nowych umiejętności i nowych zębów klask i:
witaj Ewelinka
Asiuk współczuję problemów z zasypianiem. Może zabawiajcie ja do momentu az padnie, moze gdy wkladacie ja do lozeczka nie chce jej sie tak naprawde spac. Moj Adam tez tak ma, potrafi trzec oczka i byc juz na skraju snu, a gdy się go wlozy do lozeczka dostaje powera. Nie rozumiem czemu tak jest no ale juz tak ma

ehh nastraszyłyscie mnie tymi obfitymi @. Ja wciaz czekam, jakies 3 tygodnie juz nie karmie piersia, jak odstawialam to mialam takie bole jakbym miala dostac juz @ ale do tej pory nic. Ale jakos nie tesknie

podzielam Wasz problem z panelami dziewczyny u mnie też same panele , probowalam z mata piankowa, nawet kupilam 2, ale to i tak za malo, Adam w 5 sekund znajdował sie juz na panelach wiec zwatpilam. Kupilismy tez taka mala wykladzinke ale odkryl ze mozna jesc jej rogi u tesciow na dole sa dywany ale jest pies i .. no nie sa zbyt czyste, wiec jak juz idziemy na podloge to rozkladam koc.

no a na swoje usprawiedliwienie, to nieodzywalam sie bo w weekend mialam 1wszy zjazd super , bardzo mi sie podoba, grupa fajna, tylko kurcze cala sobota zajecia 8-20, niedziela 8-16.30. taki maraton troche no ale dalam rade.
Przed wyjazdem jeszcze pożarlam sie z tesciowa. Mowie Wam momentami mam wrazenie ze tu nie wytrzymam ( mieszkamy z nimi ). Zaczeła mi robic wywody ze Adaś za duzo placze, i ze ona trojke wychowala i wszystkie razem tyle nie plakaly. Zeby to jeszcze normalnie powiedziala, ale oczywiscie z placzem i wyrzutami odnosnie 10 innych rzeczy. Normalnie A wszytsko sie wzielo z tego ( juz kiedys chyba pisalam) ze ma metode, kiedy on zaplacze to od razu na rece. I sie tak wycwanil juz ze chce byc tylko noszony. Wiec pare razy dalam mu sie wyryczec, bo jak stalam/chodzilam to ok, ale jak tylko sprobowalam usiasc to histeria. No ale babka nie rozumie niektorych rzeczy..
ehh wygadalam sie, lzej mi

dobra lece sie ubierac bo zaraz jedziemy jeszcze na szczepienie : grypa i zoltaczka dzis.
do pozniej

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

jaasia88, katz zdrówka dziewczyny

_________________________ _____________

moja wymianka:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=69797396

maaadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 10:18   #546
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maaadi Pokaż wiadomość
no a na swoje usprawiedliwienie, to nieodzywalam sie bo w weekend mialam 1wszy zjazd super , bardzo mi sie podoba, grupa fajna, tylko kurcze cala sobota zajecia 8-20, niedziela 8-16.30. taki maraton troche no ale dalam rade.
Przed wyjazdem jeszcze pożarlam sie z tesciowa. Mowie Wam momentami mam wrazenie ze tu nie wytrzymam ( mieszkamy z nimi ). Zaczeła mi robic wywody ze Adaś za duzo placze, i ze ona trojke wychowala i wszystkie razem tyle nie plakaly. Zeby to jeszcze normalnie powiedziala, ale oczywiscie z placzem i wyrzutami odnosnie 10 innych rzeczy. Normalnie A wszytsko sie wzielo z tego ( juz kiedys chyba pisalam) ze ma metode, kiedy on zaplacze to od razu na rece. I sie tak wycwanil juz ze chce byc tylko noszony. Wiec pare razy dalam mu sie wyryczec, bo jak stalam/chodzilam to ok, ale jak tylko sprobowalam usiasc to histeria. No ale babka nie rozumie niektorych rzeczy..
ehh wygadalam sie, lzej mi
ale zazdroszczę studiów...bosh...ale mi sie chce znów coś postudiować,albo chociaż na jakiś angielski zapisać, cokolwiek...ale kasy mało na razie,więc póki do pracy nie poszłam i nie zarabiam to nie ma przyjemności- mogę się uczyć co najwyżej w domu

teściową olej- głupia baba, wydaje jej się że rozumy pozjadała...a pewnie jak tą trójkę dzieci tak nosiła to jej kręgosłup w doopę wchodził i wtedy płakała,że nikt jej nie pomaga...
moja "teściowa" taka sama, mama też...trzeba się nauczyć 'wdupiemania" i po kłopocie- niech sobie brzęczy, ty nawet nie słuchaj
a jak taka mądra, to niech się dzieckiem zajmuje 24 godziny na dobę i zobaczymy czy jej szybko nie przejdzie to noszenie, strzeli parę razy w kręgosłupie to się kobiecina z rozumem znajdzie...albo przynajmniej będzie na tyle połamana, ze się już za noszenie nie będzie brać
jeżu, nawet nie macie pojęcia jak mnie wkurzają takie "ciocie" dobre rady, co to same dzieci chowały 30 lat temu, większości nie pamiętają z tego co i jak się działo...a uważają się za buk wie jakie mądre i ciągle traktują młode matki, jakby własnym dzieciom krzywdę chciały zrobić

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
Stary 2011-10-18, 13:17   #547
katz
Raczkowanie

Ja kupiłam pianki na all...chciałam takie z literkami albo cyferkami bo one nie mają tych małych elementów..ale niestety nie było wiec wzięłam zwierzaczki...owszem mają ale te najmniejsze typu oczka, uśmieszki - wyciągnęłam i dałam do woreczka....będą czekać aż mała podrośnie....a poza tym to wyciąga te większe i pożera....masuje dziąsełka i 2 ząbki czasami jak się wywróci na tych piankach to płacze ale nie dlatego że ją boli tylko bardziej o to że się wystraszyła....zauważyłam że im starsza tym bardziej się boi...ale to chyba normalne....

dziecko poszło spać wiec ja też mykam do wyrka.....
katz jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-18, 15:49   #548
O La La
Rozeznanie

Hej dziewczyny!

Skąd ja znam takie doradzanie "ciotka dobra rada"(rozwaliło mnie to,ale taka prawda). Ja też się nasłuchałam jak tylko ze szpitala wyszłam-nie przyzwyczajać do rąk itp. a jak się słucha to ręce aż opadają jasne-najlepiej rzucić do łóżeczka niech płacze a co?! Tylko takie osoby nie biorą chyba pod uwagę tego że to My (ja) siedzimy z dziećmi same po całych dniach i weź to wytrzymaj,moje uszy już tego nie wytrzymują i już dla swojego spokoju biorę Młodego na ręce-z jednej strony tak sama sobie robię problem,ale z drugiej ile można tego słuchać!? Wiecie co dziewczyny to jest jednak racja,przy takim dziecku warto mieć kogoś bliskiego z kim można je zostawić,wychodzisz i wracasz po kilku godzinach stęskniona za dzieckiem a nie zmęczona nim-wtedy i dziecko się nie denerwuje i My,bo siedzeć cały Boży dzień to nie jest dobre wyjście-na serio! Ja szczeże mówiąc też zastanawiam się nad zmienieniem swojej sytuacji bo poprostu już wielu rzeczy nie wytrzymuję,szczególnie tej monotonii.Jak zdenerwowana jest mama to denerwuje się i dziecko-tylko czasem są takie sytuacje ze jak tu się nie denerwować! Ehh...

Ja też zastanawiam się nad tymi piankami bo siedząc większość czasu sama w domu nie jestem w stanie Małego upilnować za każdym razem,a On ostatnio spędza czas na podchodzeniu do kanapy (raczkowaniu) i wstawaniu i zdarza się że upadnie,bo nie ma jeszcze równowagi takiej.Tylko nie wiem czy tu można takie kupić ale pewnie tak,bo znając życie i ten świat to stąd pomysł poszedł do PL

Ja już sama nie wiem czy dać Małemu chodzić spać po 21 jak chcę czy Go przetrzymywać? Dziewczyny kładę Go o 21 a o 23 już pobudka i dyndanie do około 1.00,bywa tak że ledwo się położę spać,nawet nie zasnę a już muszę wstawać do Niego,zęby zębami ale nie wiem czy nie chodzi o co innego-tylko o co ? A poza tym zauważyłam że I. po nocy nie jest wyspany bo wstanie rano i zaraz ziewa,trze oczka noc hcę znów spać.

"Mam serce dla zwierząt"
O La La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 17:40   #549
Ewelinka86_7
Raczkowanie

Witam się wieczornie. Bardzo dziękuję za miłe przywitanie
Olek dziś padł, więc mam chwilkę.
Jeśli chdzi o buciki po domku, to Olek nie ma, tylko rajstopki antypoślizgowe. U nas niestety mało dywanów ;/ Nie moge się doprosić Tz o chodnik do przedpokoju...
Gratuluję wszystkich postępów i całuje mocno chore mamusie.
Miałam napisać coś więcej o nas. To mój synek sam staje w łóżeczku, robi papa, przybija 5, dzieli się jedzeniem i bawi sie piłką z psem. Ma 5 ząbków i ostatnio jakiś wścieknięty jest, bo ciagle coś chce i wymusza płaczem ;/
A ja- mam na imię Ewelina, mam 25 lat. Pracuję w banku, tzn na razie nie pracuję i chyba do pracy nie wrócę.
Przepraszam,że nie odniosę się do każdej, ale głowa mi dziś pęka
Ewelinka86_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 19:53   #550
maaadi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
ale zazdroszczę studiów...bosh...ale mi sie chce znów coś postudiować,albo chociaż na jakiś angielski zapisać, cokolwiek...ale kasy mało na razie,więc póki do pracy nie poszłam i nie zarabiam to nie ma przyjemności- mogę się uczyć co najwyżej w domu
no muszę powiedzieć że cudownie było oderwać się tak na chwilę od tej domowej rzeczywistości ostatni rok studiów przede mną.. i chociaż wydaje mi się że kierunek to moja życiowa pomyłka (ekonomia) to jakoś się cieszę na myśl że jeszcze trochę mi zostało. a Ty co studiowałaś? Mi się marzy też angielski jeszcze, ale też kasy brak.

Cytat:
teściową olej- głupia baba, wydaje jej się że rozumy pozjadała...a pewnie jak tą trójkę dzieci tak nosiła to jej kręgosłup w doopę wchodził i wtedy płakała,że nikt jej nie pomaga...
moja "teściowa" taka sama, mama też...trzeba się nauczyć 'wdupiemania" i po kłopocie- niech sobie brzęczy, ty nawet nie słuchaj
a jak taka mądra, to niech się dzieckiem zajmuje 24 godziny na dobę i zobaczymy czy jej szybko nie przejdzie to noszenie, strzeli parę razy w kręgosłupie to się kobiecina z rozumem znajdzie...albo przynajmniej będzie na tyle połamana, ze się już za noszenie nie będzie brać
jeżu, nawet nie macie pojęcia jak mnie wkurzają takie "ciocie" dobre rady, co to same dzieci chowały 30 lat temu, większości nie pamiętają z tego co i jak się działo...a uważają się za buk wie jakie mądre i ciągle traktują młode matki, jakby własnym dzieciom krzywdę chciały zrobić
no co racja to racja.. jakoś nie potrafię kurde się nauczyć tego "wdupiemania", przejmuję się i tak mniej niż wcześniej, no ale mieszkamy w jednym domu i widzimy się 12 godzin na dobę bo ona ani ja nie pracuje. Normalnie chyba najgorszy układ z możliwych :P

Cytat:
Napisane przez O La La Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!

Skąd ja znam takie doradzanie "ciotka dobra rada"(rozwaliło mnie to,ale taka prawda). Ja też się nasłuchałam jak tylko ze szpitala wyszłam-nie przyzwyczajać do rąk itp. a jak się słucha to ręce aż opadają jasne-najlepiej rzucić do łóżeczka niech płacze a co?! Tylko takie osoby nie biorą chyba pod uwagę tego że to My (ja) siedzimy z dziećmi same po całych dniach i weź to wytrzymaj,moje uszy już tego nie wytrzymują i już dla swojego spokoju biorę Młodego na ręce-z jednej strony tak sama sobie robię problem,ale z drugiej ile można tego słuchać!? Wiecie co dziewczyny to jest jednak racja,przy takim dziecku warto mieć kogoś bliskiego z kim można je zostawić,wychodzisz i wracasz po kilku godzinach stęskniona za dzieckiem a nie zmęczona nim-wtedy i dziecko się nie denerwuje i My,bo siedzeć cały Boży dzień to nie jest dobre wyjście-na serio! Ja szczeże mówiąc też zastanawiam się nad zmienieniem swojej sytuacji bo poprostu już wielu rzeczy nie wytrzymuję,szczególnie tej monotonii.Jak zdenerwowana jest mama to denerwuje się i dziecko-tylko czasem są takie sytuacje ze jak tu się nie denerwować! Ehh...
no ja uważam właśnie że nie ma co przyzwyczajać do rąk. nie mówię noworodka, ale już taki 8 miesięczniak to potrafi być cwany i swoje wymusić płaczem. No ale każdy robi tak jak uważa i jak jemu wygodnie.
Masz rację, czasami potrzeba wyjścia chociaż na te 2 godziny. Sama po sobie widzę, że pomaga.

moja wymianka:

Stary 2011-10-18, 20:26   #551
agape
Zadomowienie

Witam, czy i ja mogę dołączyć? jestem Aga, mama Szymka z 18.02.2011r.
w wolnej chwili podczytam forum

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-19, 07:30   #552
jaasia88
Raczkowanie

Heloł laski
Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
Witam, czy i ja mogę dołączyć? jestem Aga, mama Szymka z 18.02.2011r.
w wolnej chwili podczytam forum
Witam u nas pozwoliłam sobie zobaczyć gdzie się udzielałaś Ciebie też mamy styczniowo-lutowe wyprosiły z klubu??

My już na nogach od 8.00 ale Karol i tak ładnie pospał dzisiaj idziemy śniadanie jakieś wymodzić bo jak na razie to Karolu chrupki kukurydziane dopadł
Stary 2011-10-19, 08:00   #553
agape
Zadomowienie

jaasia dzięki nie, jestem ciągle członkinią klubu - mam nadzieję że to nie problem po prostu tam nie zawsze nadążam z postami a tu widzę że nie pędzicie z ilością postów więc będę bardziej na bieżąco

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
Stary 2011-10-19, 08:26   #554
jaasia88
Raczkowanie

Cytat:
jaasia dzięki nie, jestem ciągle członkinią klubu - mam nadzieję że to nie problem po prostu tam nie zawsze nadążam z postami a tu widzę że nie pędzicie z ilością postów więc będę bardziej na bieżąco
ależ skąd, to nie problem zapytałam z ciekawości, bo są z nami mamuśki które zostały wyproszone z klubu
Stary 2011-10-19, 09:36   #555
asiuk
Zakorzenienie

Cześć!

Dzięki, dziewczyny, za wszystkie rady i słowa otuchy. Przedwczoraj kazałam teściowej wyciszyć małą przed snem, puszczając jej kołysanki na komputerze. Zasnęła w 5 minut, choć nie taki był cel

Wczoraj miałam wolne, więc to ja ją usypiałam - 2 razy usnęła w ten sposób, tylko że spała raptem po 30-40 minut Normalnie śpi znacznie dłużej, nawet 2,5 godziny jednorazowo.

Tak w ogóle, w poniedziałek, po moim powrocie z pracy, powiedziała na mój widok "mama!" i dała mi buzi - otworzyła paszczę i przylgnęła do moich ust Myślałam, że to przypadek, ale z babcią też tak zrobiła na drugi dzień

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-19, 09:53   #556
Patrilla
Zakorzenienie

asiuk ale cudne powitanie aż mi się ciepło na sercu zrobiło a co do snu Bruno spi 3 razy dziennie po 45 min i nie sposób tego zmienić
agape witaj jak dla mnie nie ma problemu ale uważaj, bo za kolaboracje z konkurencją możesz zostać usunięta
maaadi moim zdaniem MUSISZ się nauczyć wpuszczać jednym uchem bo skoro tak długo czasu spędzacie ze sobą to w końcu się sfrustrujesz tak mocno i nie będziesz mogła na nią patrzeć, a to się źle skończy ... trzymaj się cieplutko!
Bruno taki sobie humorek za długo na forum nie zabawię - ale zdążyłam przeczytać
szkoda że dziś nie ma takiego pięknego słońca jak wczoraj
trzymajcie kciuki umówiłam Bruna na szczepienie w następną środę oby nie dostał do tego czasu znów kataru ale coś nie wierzę że się uda ... przez przedszkole Api ciągle mamy ten cholerny zielony katar a Bruno ma słabą odporność ...
Idę do mojego marudka
uściski
Stary 2011-10-19, 12:21   #557
la'Mbria
Zakorzenienie

dzień doberek
jakiś mam dziś humor wyjątkowy...i w sumie nie wiem czemu,bo za oknem mży cały czas chyba ze spaceru dziś nici...znaczy takiego prawdziwego spaceru (chodzimy z synkiem na ok.3 godzinne spacerki),za to pewnie zaraz wyskoczymy do sklepu i na szybkie wietrzenie
...dziś mój wielki dzień- idę do fryzjera
nareszcie udało mi się umówić z "moją" fryzjerką...piszę moją w cudzysłowie, bo byłam u niej ostatnio przed ciążą- wtedy było mnie stać na jej usługi, teraz nie bardzo...no ale w sobotę urodziny znajomej- muszę się w końcu pokazać jak człowiek a niech tam...trzymajcie kciuki żebym się w 2 stówkach zamknęła, najwyżej ufarbuję sie sama, aby mnie tylko ścięła to i tak będę w siódmym niebie

moje młode samo wstaje w łóżeczku a jeszcze nie raczkuje
no nie wiem co mu zrobić,żeby zaczął raczkować,fakt- u nas w rodzinie nikt nie raczkował ale to się potem odbija na zdrowiu, dlatego ja tam młodego zachęcam do raczkowania...jak widać z mizernym efektem
dziś młody znów powiedział nowe słówko...i znów nie było to mama
powtórzył za mną "gdzie"
pytam się go "gdzie idzie tata?" a on mi na to "ggd-zie" i sam sobie brawo zaczął bić cwaniak
on naprawdę prędzej powie onomatopeja niż mama

witamy Agape
Patrilla- zazdroszczę tych trzech drzemek...u nas co prawda na razie jeszcze dwie...ale ostatnio po 30 minut kazda więc zanim zdążę wyjść od młodego zpokoju to on już woła że się obudził eh...tylko na dworze potrafi spać po 3 godziny (no ale weź chodź za wózkiem 3 godziny w taką pogodę jak dziś brrrr...)

Asiuk-mój młody gdy tylko coś mu sie puści to od razu brawo bije i chce się bawić nawet przy kołysankach nie zasypia,ale fajny pomysł i dobrze, ze się sprawdził

Maaadi- ja jestem po psychologii, albo raczej spychologii jak to niektórzy z nas określali na studiach
ale mam w planach (już od roku więc czym prędzej muszę się za te plany wziąć) studium farmaceutyczne, pracowałam dość długo w tej branży i wiem, że gdy będę wracać do pracy to na pewno będę szukać czegoś bliżej farmacji, niż psychologii, miałam iść na to studium od wrzesnia, ale z kasą krucho, więc poczekam do lutego (już się nie mogę doczekać)

oho...maruda sie wywaliła...chyba górne jedynki wychodzą bo strasznie marudny mój synek dziś

Stary 2011-10-19, 12:38   #558
O La La
Rozeznanie

Agape witam oczywiście że możesz dołączyć

U nas za oknem dziś słonecznie,więc na pewno się wybierzemy na jakis spacerek i zakupy

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Tak w ogóle, w poniedziałek, po moim powrocie z pracy, powiedziała na mój widok "mama!" i dała mi buzi - otworzyła paszczę i przylgnęła do moich ust Myślałam, że to przypadek, ale z babcią też tak zrobiła na drugi dzień

Mój Igorcio też tak robi-identycznie

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
moje młode samo wstaje w łóżeczku a jeszcze nie raczkuje
no nie wiem co mu zrobić,żeby zaczął raczkować,fakt- u nas w rodzinie nikt nie raczkował ale to się potem odbija na zdrowiu, dlatego ja tam młodego zachęcam do raczkowania...jak widać z mizernym efektem
A w jaki sposób może odbić się na zdrowiu brak raczkowania ? Bo ja to słyszałam tylko opinię że nie wszystkie dzieci raczkują i tyle,ale że w jakiś sposób odbija się to na zdrowiu to nie.

P.S. Ja też bym chciała na studia i na studium.

Dziewczyny mam do Was głupie pytanie może,ale chciałabym wiedzieć najpierw zadam samo pytanie a potem napiszę o co chodzi dokładniej.

Co dla Was byłoby ważniejsze? "Inwestycja w siebie" czy zostanie w gronie rodzinnym? MOże odrazu powiem o co chodzi bo jakoś nie umiem tak zadać pytania otóż : Tutaj nie mam możliwości żeby pójść się uczyć czy coś z tych rzeczy,nawet do jakiejś dodatkowej pracy a z tego co pisałam własnie chciałabym coś zmienić więc żeby to zrobić to musiałabym najbliżej tż-ta to do Londynu jechać bo tam część mojej rodziny-więc miałby kto z dzieciakiem posiedzieć,a najdalej no to do PL,tż nie chce stąd wyjeżdzać-praca itp. Nie wiem jak to traktować czy może zastanowić się nad tym że tż nie bierzę pod uwagę moich potrzeb.

Dopisze reszte póżniej bo Mały mi nie daje...

"Mam serce dla zwierząt"
Stary 2011-10-19, 13:03   #559
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
asiuk ale cudne powitanie aż mi się ciepło na sercu zrobiło a co do snu Bruno spi 3 razy dziennie po 45 min i nie sposób tego zmienić

Młoda zawsze spała dłużej, wczoraj chyba taki dziwny dzień miała.

Cytat:
Asiuk-mój młody gdy tylko coś mu sie puści to od razu brawo bije i chce się bawić nawet przy kołysankach nie zasypia,ale fajny pomysł i dobrze, ze się sprawdził
Moja przy muzyce zaczyna się gibać I też czasem bije brawo, ale jak na serio jest zmęczona i dam jej smoczek, to nie wydziwia przy kołysance

O La La, rehabilitantka Ewy twierdzi, że nie raczkują tylko dzieci chore Wyśmiałam ją, bo np. ja nie raczkowałam, a mam się całkiem dobrze
Odnośnie Twojego pytania, spróbowałabym znaleźć jakiś kompromis, ale dążyłabym do tego, żeby się realizować. Dla mnie osobiście to bardzo ważne.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 13:32   #560
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
A w jaki sposób może odbić się na zdrowiu brak raczkowania ? Bo ja to słyszałam tylko opinię że nie wszystkie dzieci raczkują i tyle,ale że w jakiś sposób odbija się to na zdrowiu to nie.
raczkowanie to bardzo ważny rozwojowo etap w życiu człowieka.
mi przede wszystkim chodzi o koordynację ruchową- prawa ręka +lewa noga i odwrotnie ja wiem,że to może się wydawać śmieszne, ale znalazłam gdzieś badania na temat tego jak raczkowanie (lub jego brak)wpływa na koordynację psychoruchową w dorosłym życiu i np. zbadane zostało i udowodnione! że raczkowanie w dzieciństwie ułatwia np. naukę tańca, koordynację we wszelkich sportach itd...
poza tym raczkowanie wzmacnia mięśni grzbietu i brzucha, a ja jako osoba dotknięta ciężkim przypadkiem dyskopatii mam fisia na punkcie zdrowych pleców, dbania o kręgosłup i stawy
no i trzecia rzecz-raczkowanie wspomaga powstawanie połączeń między półkulami mózgowymi (inne rzeczy np. sięganie lewą rączką po zabawkę leżącą z prawej strony też) ale raczkowanie to proces bardzo złożony i sporo musi się mały mózg natrudzić, żeby skoordynować rączkę z nóżką a jeszcze do tego dochodzi dźwiganie pupki...no i patrzeć też trzeba gdzie sie lezie ogólnie uważam, że raczkowanie dla niemowlaka to taki survival musi tyle rzeczy na raz ogarnąć, że aż dziwne, ze ten maly mózg się nie zlasuje
dlatego tak bardzo mi zależy żeby moje młode jednak raczkowało, niech ćwiczy, bo gdy będzie starszy to zaprocentuje

Stary 2011-10-19, 13:46   #561
agape
Zadomowienie

lambria też gdzieś o tym czytałam i zachęcam Szymka do raczkowania ale jest to ciężkie dla niego i niestety ale czasem woli się czołgać

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
Stary 2011-10-19, 13:50   #562
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny mam do Was głupie pytanie może,ale chciałabym wiedzieć najpierw zadam samo pytanie a potem napiszę o co chodzi dokładniej.

Co dla Was byłoby ważniejsze? "Inwestycja w siebie" czy zostanie w gronie rodzinnym? MOże odrazu powiem o co chodzi bo jakoś nie umiem tak zadać pytania otóż : Tutaj nie mam możliwości żeby pójść się uczyć czy coś z tych rzeczy,nawet do jakiejś dodatkowej pracy a z tego co pisałam własnie chciałabym coś zmienić więc żeby to zrobić to musiałabym najbliżej tż-ta to do Londynu jechać bo tam część mojej rodziny-więc miałby kto z dzieciakiem posiedzieć,a najdalej no to do PL,tż nie chce stąd wyjeżdzać-praca itp. Nie wiem jak to traktować czy może zastanowić się nad tym że tż nie bierzę pod uwagę moich potrzeb.

Dopisze reszte póżniej bo Mały mi nie daje...
O La La co do twojego pytania-
tylko nie bierz personalnie do siebie,bo piszę co JA bym zrobiła,gdyby była w takiej sytuacji
więc, dla mnie najważniejszy jest jednak MÓJ rozwój, rodzina rodziną, owszem jest ważna, mąż czy TŻ -też jest ważny...ale mój rozwój ważniejszy
i już piszę dlaczego- ano mój rozwój to zabezpieczenie sobie i mojemu dziecku przyszłości,moje podejście do życia to "nie patrz tylko na to co jest teraz, zastanów się co MOŻE się zdarzyć w przyszłości"
na tą chwilę jestem szczęśliwa w związku z moim TŻem, zdrowa (w miarę), mam zdrowe dziecko, co jeść, gdzie mieszkać i takdalej...ale...to nie znaczy że mam to zapewnione po wsze czasy...
tak więc uważam, że póki dobrze się dzieje w życiu to trzeba się niejako szykować na to, ze coś może wyskoczyć i trzeba będzie mieć np. jakieś dodatkowe fundusze (bo choroba), albo TŻ straci pracę...albo młodego trzeba będzie wysłać do elitarnej i drogiej szkoły,bo okaże się geniuszem
generalnie uważam, że każdy, niezależnie od wieku i statusu społecznego powinien dążyć do rozwoju, bo brak rozwoju to cofanie sie
gdy się nie rozwijasz, to nie tylko stoisz w miejscu ze swoimi umiejętnościami, ale także tracisz i zapominasz to czego się kiedyś nauczyłaś i tego nie wykorzystujesz.

Pomijam sytuację, gdy np.kobieta decyduje się zostać z dzieckiem w domu i nie ma żadnego zawodu, żadnej umiejętności, a facet w pewnym momencie decyduje, że zostawi taką nieciekawą żonę/partnerkę i idzie sobie w świat...a kobieta dopiero wtedy ręce załamuje jaka to głupia była,że np. nie ma wykształcenia, albo zawodu i nie ma za co nawet się utrzymać-a takie sytuacje zdarzają się nadal bardzo często to uważam już za totalną głupotę,krótkowzroczność i brak zdroworozsądkowego myślenia...bo wiadomo- gdy się z kimś jest i jest super dobrze, to człowiek nie myśli że np. za 5 lat będzie brał rozwód...ale...takie sytuacje się zdarzają i wtedy lepiej mieć chociaż cień szansy na uczciwą pracę i samodzielne utrzymanie
dlatego ja bym jednak stawiała na rozwój,co nie znaczy, że nie szukałabym najpierw możliwości jakiegoś kompromisu...ale jednak rozwój bym postawiła wyżej,niż to,że będę mieszkać blisko czy daleko od TŻa

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
lambria też gdzieś o tym czytałam i zachęcam Szymka do raczkowania ale jest to ciężkie dla niego i niestety ale czasem woli się czołgać
mój na razie też pełza, czołga się, robi przeróżne figury (czasem mam wrażenie że nogi ma z plasteliny i z obrotowymi stawami) ale za nic nie chce dzwignąć dupki w górę cieżki chłop i tyle

Stary 2011-10-19, 14:11   #563
maaadi
Raczkowanie

witaj agape

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość

ahh wspaniale ciekawe kiedy ja sie doczekam czegos takiego chyba bym sie poplakala :P narazie to czekam na to mama i czekam

Cytat:
...moje młode samo wstaje w łóżeczku a jeszcze nie raczkuje
ja tez usiluje jakos zachecac, pokazywac ale mojemu dziecku tylko siedzenie w glowie no ale kazdy mowi ze ma jeszcze czas. fizjoterapeuta powiedzial ze do 10 miesiaca. wiec czekam cierpliwie

próbuję też uczyć "papa" i "brawo" ale narazie tylko wychodzi nam "przybijanie piątki"
Cytat:
on naprawdę prędzej powie onomatopeja niż mama

też sobie myślę już co tu nowego zacząć, żeby jakoś z pracą było łatwiej. studium farmaceutyczne super sprawa

my dziś mamy akcję "zęby zęby". Płacz i marudzenie na przemian Postanowiłam ostatnio że będę sama gotować zupki, bo na tych słoiczkach to można zbankrutować. Efekt był taki że dziś zrobiłam zupkę, warzywka ze skrzydełkiem z kuraka, a mój syn . Złamałam się nawet i dodałam szczyptę soli. I dalej...-->. Nawet z butli próbowałam mu dać i dooooopaaaa nie wiem co oni dodaja do tych sloiczkow, ale ni cholery nie potrafie zrobic czegos co by zjadl

OLaLa ja też uważam że powinnaś inwestować w siebie. Nie wiadomo co się w życiu może wydarzyć...

moja wymianka:

Edytowane przez maaadi
Czas edycji: 2011-10-19 o 14:14

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-19, 14:18   #564
agape
Zadomowienie

Cytat:
Pomijam sytuację, gdy np.kobieta decyduje się zostać z dzieckiem w domu i nie ma żadnego zawodu, żadnej umiejętności, a facet w pewnym momencie decyduje, że zostawi taką nieciekawą żonę/partnerkę i idzie sobie w świat...a kobieta dopiero wtedy ręce załamuje jaka to głupia była,że np. nie ma wykształcenia, albo zawodu i nie ma za co nawet się utrzymać-a takie sytuacje zdarzają się nadal bardzo często to uważam już za totalną głupotę,krótkowzroczność i brak zdroworozsądkowego myślenia...bo wiadomo- gdy się z kimś jest i jest super dobrze, to człowiek nie myśli że np. za 5 lat będzie brał rozwód...ale...takie sytuacje się zdarzają i wtedy lepiej mieć chociaż cień szansy na uczciwą pracę i samodzielne utrzymanie
dlatego ja bym jednak stawiała na rozwój,co nie znaczy, że nie szukałabym najpierw możliwości jakiegoś kompromisu...ale jednak rozwój bym postawiła wyżej,niż to,że będę mieszkać blisko czy daleko od TŻa
niestety znam kilka kobiet które "się zaniedbały" pod takim względem i teraz są nieszczęśliwe w swoich związkach ale nie odejdą bo ich na to nie stać i żyją poniżane, zdradzane czy nawet jedna bita... bo gdzie 50 letnia kobieta dostanie pracę jak nigdzie nie pracowała...

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

maaadi dla mnie własnie słoiczki są niejadalne (oprócz owocowych) i Szymek też tak sądzi spróbuj może inne zestawienie a mięsko gotowałaś osobno? a może konsystencja mu nie pasuje? może woli rzadsze lub gęściejsze? nie zrażaj się bo słoiczki naprawdę mogą wykończyć finansowo

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
Stary 2011-10-19, 14:36   #565
O La La
Rozeznanie

Cytat:
ale jednak rozwój bym postawiła wyżej,niż to,że będę mieszkać blisko czy daleko od TŻa

No tak tylko myślisz że po tych 3 czy 4 latach (podejrzewam że tyle mi to zajmie,a tym bardziej zanim dziecko dorośnie i też stanie się bardziej samodzielne) to jak będzie wyglądał mój powrót do tż i czy wogóle będzie możliwy w sensie takim że po takim czasie naucze się żyć bez niego i tak naprawdę po odwiedzaniu nas raz na jakiś czas bo przeciez nie codziennie dla dziecka to nie będzie już relacja ojciec i syn tylko dla dziecka będzie to tylko i wyłącznie "dobry wujek" bo przyjedzie i kupi zabawkę czy co tam innego...

Powiem WAm że najdłużej żyłam w rozłące z tż 8 m-cy i jak tu przyjechałam to wogóle nie czułam do tż "takiego pociągu" zarówno fizycznego jak i psychicznego...czasami to mam wrażenie że to dla mnie ważniejsza jest rodzina i rodzinne relacje niż dla tż (może się mylę,ale każdy interpretuje to w swój własny sposób).

Macie zupełną rację w tym co mówicie a w szczególności w tym że nikt nie wie co może być za te parę lat i jakie umiejętności się przydadzą i też wieeeelka racja jest w tym jak traktowana jest później taka "zaniedbana" kobieta...ale nikt nie weźmie pod uwagę że ona zaniedbała się nie przez to ze tak chciała tylko ze tak musiała,a jak ma sobie poradzić z tym wszystkim np, w sytuacji takiej jak ja jestem teraz to już nikt nie pomyśli...Ja tak naprawdę czas zupełnie dla siebie to mam tylko przez 1,5 godz.dziennie! I jak w tym czasie pouczyć się itd. Dziewczyny nie mam nawet czasu pouczyć się głupiego angielskiego nic a nic...jak Mały nie śpi to nie mam nawet co myśleć o takich rzeczach bo nie da mi nawet przepisu na kompie zobaczyć tak na dobrą sprawę.

Przepraszam ze tak cały czas się Wam żalę itp.ale myślę że też dzięki mnie możecie same poddać się pewnej refleksji nad samymi sobą i przemyśleć co tak naprawdę jest ważne i czy warto aż tak poświęcać się goniąc za pieniądzem i lepszym życiem...uważam że najpierw trzeba wykorzystać każdą szansę jaką możemy i wtedy jeśli faktycznie jest źle to zdecydować,ale biorąc oczywiście pod uwagę siebie i tą drugą osobę która z nami jest czyli np. tż.

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Co do raczkowania jeszcze,moja siostra cioteczna ma 3 dziecie w tym 2-oje nie raczkowało i ma się dobrze,nie mają żadnych problemów rozwojowych...ale ile ludzi tyle opinii i lekarzy również się to tyczy

"Mam serce dla zwierząt"
Stary 2011-10-19, 14:48   #566
maaadi
Raczkowanie

Cytat:

maaadi dla mnie własnie słoiczki są niejadalne (oprócz owocowych) i Szymek też tak sądzi spróbuj może inne zestawienie a mięsko gotowałaś osobno? a może konsystencja mu nie pasuje? może woli rzadsze lub gęściejsze? nie zrażaj się bo słoiczki naprawdę mogą wykończyć finansowo
mięsko dziś osobno, ale za dużo go tam nie nadłubałam... pozatym to kalafiorek, marchewka, pietruszka, seler i troszeczke ziemniakow. Dla smaku dodałam koperek i trochę soku jabłkowego . Ale próbowałam już wszelkich kombinacji. Nie wiem jak wy robicie te zupy ?

moja wymianka:

Stary 2011-10-19, 15:01   #567
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

asiuk, takie powitania są najsłodsze pod słońcem! Wiem, bo Marcel też się tak ze mną wita Wystarczy tylko godzina rozłąki np. jak idzie na spacer z Tatą, żeby wpadł mi w ramiona, ściskał ze wszystkich sił i całował!:love :

Marcel jeszcze nawet nie pełza, nie siada sam, nie staje. Zaczyna mnie to niepokoić, ale tak jak już kiedyś pisałyśmy powtarzam sobie, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie. Może dlatego, że już nie mogę się doczekać tych posunięć w Jego rozwoju jestem taka przewrażliwiona

Dzisiaj jest nasza 5 rocznica i wiecie co...TŻ zawiódł mnie jak cholera!!! Będąc w pracy zadzwonił do mnie z zapytaniem czy może iść z kumplem na piwo?! Opijać naszą Rocznicę czy cooo???(pomyślałam z ironią ). Nie zgodziłam się oczywiście, po cichu liczyłam, że wróci do domu z pięknym bukietem, a tu dupa! Gdy Mu to powiedziałam odparł po chwili namysłu: mleko trzeba kupić dla małego, wszystko kosztuje. Normalnie żal na maksa!!! Mam ochotę Go teraz zabić!!! Wstyd mi o tym pisać, bo mój TŻ pewnie wyszedł na kompletnego ciecia, ale musiałam się komuś wygadać!

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

A propos raczkowania, to ja też nie raczkowałam i garbata nie jestem Marcel chyba też nie będzie raczkował skoro nawet jeszcze pełzać nie próbuje

Edytowane przez stalowamagnolia
Czas edycji: 2011-10-19 o 15:03
stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 15:02   #568
la'Mbria
Zakorzenienie

O La La- szukaj kompromisu
przecież mozecie się z TŻem przeprowadzić razem
możecie, oczywiście pod warunkiem, że będziecie tego chcieli OBOJE
nie wyobrażam sobie być w twojej sytuacji, bo po prostu mój TŻ poszukałby pracy w innym miescie gdyby od tego zależał mój rozwój i możliwość pójścia do pracy,
nie byłoby nawet mowy o tym, że zostajemy tylko z powodu jego pracy, gdy ja nie miałabym szansy na pracę czy naukę....
druga sprawa to zaniedbywanie się kobiet po urodzeniu dziecka- nie mów mi proszę, że to nie wina kobiety, bo niestety, niektóre próbują sobie to tak tłumaczyć...ale TO JEST WINA KOBIETY, tylko i wyłącznie.
nie koniecznie chodzi o to, że babka przestaje dbać o siebie, bo jej sie nie chce...ja wiem że ma się mało czasu, grunt to tak się zachowywać, żeby otoczenie (w tym ojciec dziecka) chciało kobietę odciążyć.
I żeby otoczenie wiedziało, że jesteś matką, ale to NIE ZNACZY że jesteś z dzieckiem zrośnięta...bo dziecko ma dwoje rodziców i o ile nie jesteś w jakiejś separacji, po rozwodzie czy po prostu samotnie nie wychowujesz dziecka, to OJCIEC ma obowiązek pomagać w tym wychowaniu (nie tylko finansowo)
Jesli pozwolisz sama sobie na branie wszystkiego na swoją głowę i barki, to nie dziw się, że potem nikt ci nie pomoże.
Ja postawiłam sprawę bardzo jasno- ja pracuję w domu z dzieckiem więc tak jak każdy człowiek po pracy muszę sie oderwać od tego co robiłam przez X-godzin.
Przychodzi TŻ z pracy i on się zajmuje młodym w weekend ZAWSZE muszę mieć czas tylko dla siebie i już (choćby 3 godziny, ale jednak)
w ogóle nawet nie było dyskusji na ten temat, bo akurat z TŻem mamy identyczne podejście do sprawy i dla niego normą jest, że on po powrocie z pracy zajmuje się młodym (a ja np. gotuję, sprzątam, albo idę sobie zająć się sobą- co akurat potrzeba)
gdyby nie mógł się zająć dzieckiem ojciec, to trzeba wynająć nianię...nawet gdybym miała iść do pracy tylko po to, żeby na tą niańkę zarobić, to i tak muszę się oderwać od dziecka.
JA bym zgłupiała i stała sie po prostu agresywna gdybym miała cały czas dziecko i ani chwili dla siebie- nie umiem tak i nie chcę żyć jak niewolnik własnego dziecka
....to kwestia priorytetów, ja wiem, że gdy wyjdę nawet na 15 minut codziennie bez młodego, to po prostu będę spokojniejsza i lepiej się będę nim zajmować, to samo tyczy się kawek z koleżankami, fryzjera, czy czytania książki i ćwiczeń chociaż raz w tygodniu- po prostu kobieta nie może sama siebie sprowadzić tylko do roli matki...

StalowaMagnolia- my z TŻem już jakiś czas temu przestaliśmy obchodzić rocznice...teraz gdy ktoś się nas pyta ile jesteśmy razem to muszę się chwilę zastanowić ile to już lat, ostatnio się sprzeczaliśmy czy to 8 czy 9 lat...no ale my nie jesteśmy małżeństwem i pewnie długo jeszcze nie będziemy, więc to trochę inaczej wygląda
za to do tej pory jak leci nasza piosenka to TŻ zawsze chce tańczyć (ostatnio w autobusie linii 508 w Warszawie, gdy w radio u kierowcy leciała piosenka...tylko nie pytajcie jaka, bo mi wstyd, że to akurat "nasza piosenka")

Edytowane przez la'Mbria
Czas edycji: 2011-10-19 o 15:07
Stary 2011-10-19, 15:22   #569
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

la'Mbria, my też nie jesteśmy małżeństwem i raczej dłuuugo nie będziemy no chyba, że stanie się cud

A propos Twojej wypowiedzi, to mój TŻ obiecywał mi jak byłam w ciąży, że tak jak napisałaś: po pracy będzie się zajmował małym i odciążał mnie trochę, żebym mogła mieć czas dla siebie i na chwilę odbić się od dnia codziennego, a jest tak, że mam chwilę spokoju tylko wtedy, gdy mały śpi, albo jak "wcisnę" Go TŻowi sama. Rzadko kiedy zajmie się małym sam z siebie. Nie mogę pójść na zakupy, nie mogę spotkać się na spokojnie z kumpelą,nie mogę iść do fryzjera...nic nie mogę zrobić sama! Stałam się przez to bardzo agresywna, ciągle na Niego wrzeszczę, obrażam się o byle gówno. TŻ sam ostatnio stwierdził, że się zmieniłam, że kiedyś taka nie byłam...no ale bez przyczyny to się nie stało

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 15:45   #570
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stalowamagnolia Pokaż wiadomość
la'Mbria, my też nie jesteśmy małżeństwem i raczej dłuuugo nie będziemy no chyba, że stanie się cud

A propos Twojej wypowiedzi, to mój TŻ obiecywał mi jak byłam w ciąży, że tak jak napisałaś: po pracy będzie się zajmował małym i odciążał mnie trochę, żebym mogła mieć czas dla siebie i na chwilę odbić się od dnia codziennego, a jest tak, że mam chwilę spokoju tylko wtedy, gdy mały śpi, albo jak "wcisnę" Go TŻowi sama. Rzadko kiedy zajmie się małym sam z siebie. Nie mogę pójść na zakupy, nie mogę spotkać się na spokojnie z kumpelą,nie mogę iść do fryzjera...nic nie mogę zrobić sama! Stałam się przez to bardzo agresywna, ciągle na Niego wrzeszczę, obrażam się o byle gówno. TŻ sam ostatnio stwierdził, że się zmieniłam, że kiedyś taka nie byłam...no ale bez przyczyny to się nie stało
StalowaMagnolia- jedyna rozsądna i działająca rada, to rozmowa
ja wiem...czasem go chłopa można gadać jak do mojego kota o nie sikaniu poza kuwetę (robi to złośliwie i nagminnie) i ja sobie gadam i gadam a on i tak robi swoje...ale....wiesz ja miałam z TŻem przerwę roczną w związku- byłam wtedy w związku z innym facetem, który nauczył mnie jak się rozmawia z facetem, zeby do niego dotarło (generalnie to, że wróciliśmy do siebie z TŻem zawdzięcznam w większości mojemu EXowi- jakokolwiek głupio by to nie brzmiało) tak więc też na poczatku u nas w związku nie było od razu pełnego porozumienia...to się kształtowało przez lata i przez wiele, naprawdę wiele wspólnych rozmów (czasem bardzo trudnych) dlatego jedyne co mogę poradzić to własnie gadanie
ale...nie gadanie żeby gadać tylko DYSKUSJA, czyli rozmowa we dwoje, dialog, a nie twój monolog
ja gdy chcę z TŻEm o czymś porozmawiać to mu podaję temat i mówię, słuchaj J. jutro mamy trochę czasu, chcę pogadać o tym i o tym..ok? zastanów się nad tym, tak zebyśmy mogli spokojnie porozmawiać i dojść do wspólnych wniosków
no i w ustalonym terminie odbywamy taką "poważną rozmowę",ja się do niej przygotowuję, on też i nie ma problemu z monologowaniem, albo z tym, że "ja sobie pogadam, pogadam a i tak nic z tego nie będzie"
zawsze też staram się z nim prowadzić rozmowę w taki sposób, zeby podsumowywać do czego juz doszliśmy i żeby to podsumowanie wyszło od niego (żeby on powiedział na czym stoimy- wtedy wiem, ze zapamięta, bo inaczej może twierdzić, że ja sobie coś dopowiedziałam)

Obrażaniem nic według mnie nie wskórasz, szczególnie jeśli on nie do końca jest świadomy za co się obrażasz (nie artykułujesz o co chodzi) osobiście uważam, że obrazić sie można na partnera wtedy gdy ewidentnie zrobi coś nie właściwego i gdy mu o tym jasno i wyraźnie powiemy- dopiero wtedy można powiedzieć "obrażam się, bo to nie do pomyślenia żebyś się tak zachował"- wczesniej tzn. bez wyjaśnienia o co chodzi obrażanie się jej bez sensu, bo czasem facet nie będzie wiedział o co kaman i stwierdzi (słusznie), że "baba focha strzeliła"

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości