mamusie listopad/grudzień 2011 cz.6 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-14, 08:47   #541
OlusiaS
Wtajemniczenie

Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.6

Odnosnie uplawow-ja mialam cala ciaze,jakies 3 tygodnie temu sie zwiekszyly,a od 2 dni nie mam wcale ...Dziwne to
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 08:50   #542
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Ja sie wzielam za przygotowywanie wszystkiego.Wlasnie poscielilam lozeczko,zaraz biore sie za ogarnianie domu.
Ponizej obecne mieszkanko mojego bobaska i przyszlosciowe .
boskie
piękne drzewa za oknem, też chce mieszkać w domu

widzę, że jestem najmniej ogarnięta, bo nawet łóżeczka jeszcze nie ma
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 08:53   #543
__Fallen Angel__
Zadomowienie

Gratulacje dla Ani

I need your love

http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvsmirnrv7.png

Moje Serduszko bije już

http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqkrhm8md636fk.png
__Fallen Angel__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 08:54   #544
ja_dalia
Wtajemniczenie

Darusia duuuuuuzo sił dla mamusi!!! oby tym razem wszaystko super się udało !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Olusias
suuuper miejscówka, chyba sama sie wprosze

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 08:55   #545
ggoraa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
Wszem i wobec oświadczam iż na świecie pojawiło się najbardziej oczekiwane dziecko na wątku

"Lilianka przyszła na świat o 6;25 i waży 3320 g. poród był kleszczowy. Ania Pozdrawia nas z całą rodziną"

gratulujemy :p arty:
NO NARESZCIE!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!

Ja po porannym pobraniu krwi popijam sobie kawusie. Ale chce mi sie spac.... ostatnio to bym przesypiala pol doby!
Oczywiscie nie ma to jak czekac w kolejce z milymi paniami po 60-tce... mierzenie wzrokiem, przepychanie sie na krzeselkach, aby przypadkiem nie ominela je ich kolejka... nawet noworodka nie chcialy przepuscic. Boze, obym taka nie byla na stare lata!!!!

Zaraz Filipek wroci od babci i trzeba sie brac za robienie obiadu.
Stary 2011-10-14, 08:58   #546
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Olusia dziwne nie dziwne tez bym ze 2 dni bez uplawow chciala

u rodzicow moich tam gdzie do lutego mieskzalismy jest fajnie, na ulicy wszyscy sie znaja, ciotki to pol ulicy, 5 domow dalej sa juz waly rzeczka ,skansen łęgi, po jednej stronie nie mamy sasiadow przyjezdzaja raz na tydzien w roku nieraz 2 w roku, a z drugiej strony sa komorki rodzicow i nic nie widac ani nie slychac a sasiedzi nowi ale sa spoko, laska jest pielegniara w szpitalu.

Gdybysmy mieli pieniadze skonczylibysmy gore robic i tam mieszkali ale to jest jakies 100.000 - nie wygramy-mic nie bedziemy, chyba ze tz sprzeda swoje mieszkanie ale tego nie bardzo chcemy robic

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

lce sprzatac

za godzinke ma kolezanka wpasc a ja bym juz chciala miec posprzatane i obiad wstawiony
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 08:59   #547
dygotka8
Zakorzenienie

dzień dobry

ANIU GRATULUJĘ!!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
galaretki w czekoladzie już wczoraj zjadłam mam jeszcze ptasie mleczko

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

dygotko na kiedy masz termin bo patrze na liste i chyba ślepa jestem bo nie widze nam zostało 22 dni
nie widzisz bo mnie nie ma na liście w podpisie mam który to tydz.
galaretki w czekoladzie też bym zjadła,ale postanowiłam nie kupować słodyczy

Ela-mam nadzieję,że nie pozwolisz by zerwał Ci paznokieć-teraz sa inne metody niż te najbardziej drastyczne...tzn klamry-wystarczy dobra pedikiurzystka i pedicure leczniczy
Darusiaa-niezły sen

nie wiem czy Wam zazdrościć czy nie tych szturchańców jakie dostajecie od swoich pociech?mnie nawet jak kopie to tylko jakaś część jest bolesna,a tak to ja specjalnie jeszcze drażnię by kopała

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2011-10-14 o 09:01
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 09:00   #548
mol_aa
Zadomowienie

goraa najgorsze sa stare baby, bo u nich rzadkoscia jest, ze kogos przepuszcza, szybciej jest z facetami. Ostatnio na pobieraniu krwi, kolejka chyba 20 osob, kartka na drzwiach ze pierwszenstwo maja kobiety w ciazy i z malymi dziecmi. Nikt mnie nie chcial przepusic - tylko wzrok odwracali, dopiero jak tz zareagowal, to starszy pan mnie przepuscil, ale stare baby byly oburzone

Olusia piekne gniazdko
mol_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:01   #549
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Wszem i wobec oświadczam iż na świecie pojawiło się najbardziej oczekiwane dziecko na wątku

"Lilianka przyszła na świat o 6;25 i waży 3320 g. poród był kleszczowy. Ania Pozdrawia nas z całą rodziną"

Super gratulacje ))

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
ja_dalia dasz rade, to nie kondycja spadla - ostatnio u gin pytalam sie co sie ze mna dzieje, ze tylko zejde z 2 pietra, przejde pare metrow do auta a ziapie jak lokomotywa - to stwierdzila, ze to ogolne zmeczenie i obciazenie wszystkich narzadów. A kondycja to swoja droga, mi na pewno spadla - 7 tygodni lezenia plackiem robi swoje, za to final bedzie cudny
Ja chodze caly czas na basen i kondycje mysle, ze mam dobra np wczoraj weszlam na 9 pietro i az tak sie nei zasapalam, ale czasem jak robie np cos wymagakjacego pochylania sie do przodu, albo zmieniam na lezaco pozycje to tez sie potrafie tak zasapac, ze szok. Fizjologia po prostu

co do wydzieliny to bede obserwowac zabarwienie, ale tego nie ma na szczescie az tak duzo, zeby co chwile wkladke wymieniac, w nocy bylo chyba wiecej.

A ja wlasnie jem ciemne tostowane pieczywko z pesto i awokado. Mniam. Polecem, normalnie jem awokado z szynka, ale jakas sliska juz byla i musialam wyrzuiuc.

Olusia super kacik, fajne macie lozeczko
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:01   #550
Ona231
Zadomowienie

Aniu gratulację w końcu małą masz przy sobie.

Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość
Ona231 liczę na to że nie zabłądzi Mój na szczęście jest nisko osadzony to żołądek, żebra zostawia w spokoju czasem jak leżę to walnie w wątrobę. Ale wolę aby mi walił po pęcherzu i generalnie uciskał na krocze (choć to czasem tak boli że ledwo łażę) niż jakbym miała czuć duszności.
Na szczęście nie robi tego zbyt często. Ale i tak mało to przyjemne

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Ja sie wzielam za przygotowywanie wszystkiego.Wlasnie poscielilam lozeczko,zaraz biore sie za ogarnianie domu.
Ponizej obecne mieszkanko mojego bobaska i przyszlosciowe .
Olusia ślicznie to wygląda
Stary 2011-10-14, 09:01   #551
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:

gratulacje

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png

Edytowane przez joamic1
Czas edycji: 2011-10-14 o 09:05
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 09:02   #552
mol_aa
Zadomowienie

dygotka jak malego zaczne zaczepiac to mi takie kuksance potrafi zasadzic, ze i jeknac mi sie zdarzy
Stary 2011-10-14, 09:08   #553
elf27
Zadomowienie

Cytat:
dygotka jak malego zaczne zaczepiac to mi takie kuksance potrafi zasadzic, ze i jeknac mi sie zdarzy
Stary 2011-10-14, 09:12   #554
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:

GRATULUJE ANIU!!!
WRESZCIE MOŻESZ PRZYTULIC MALEŃSTO

Olusias - super brzusio miejsce dla maleństwa również

U mnie dziś 37 tydzień ciąży,termin zbliża się wielkimi krokami a ja nie mogę się już doczekać kiedy przytulę naszego Filipka

Pogoda u mnie dziś straszna - zimno i pomuro od czasu do czasu pada deszcz a ja musze wyjść po badania nie chce mi się ale jak mus to mus a jutro wizyta ciekawe co tam u Filipka słychać
Lece zrobić obiadek,a później po badania i do siostry pójdę i pewnie posiedzę do wieczora bo Tż do 18 w pracy.
Może jeszcze później do Was zajrzę

Mięłgo dnia życzę
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:13   #555
amarantas
Raczkowanie

J
Cytat:
goraa najgorsze sa stare baby, bo u nich rzadkoscia jest, ze kogos przepuszcza, szybciej jest z facetami. Ostatnio na pobieraniu krwi, kolejka chyba 20 osob, kartka na drzwiach ze pierwszenstwo maja kobiety w ciazy i z malymi dziecmi. Nikt mnie nie chcial przepusic - tylko wzrok odwracali, dopiero jak tz zareagowal, to starszy pan mnie przepuscil, ale stare baby byly oburzone

Olusia piekne gniazdko
Ja ostatnio wziełam sie na sposób. Ze wzgledu na to, że bez sniadania długo nie wytrzymuję, idąc na badanie krwi pytam się kto teraz wchodzi. Następnie pytam się kto wchodzi następny i informują go grzecznie, że w związku z tym, że jestem w ciąży a osoby ciężarne wchodzą bez kolejki (zgodnie z zamieszczona tu informacją) wejdę przed nim. Nikt oczywiscie nie jest zadowolony, ale też nikt jakoś bardzo nie protestuje (puki co) bo wiedzą że mam takie prawo.
Mama zawsze mnie uczyła że zeby było wmiarę sprwiedliwie powinna isć jedna osoba z kolejki a jedna bez kolejki i tak na przemian, bo faktycznie gdyby się ustwiło 10 cieżarnych to by tych w kolejce szlak trafił.
Nigdy nie lubiłam się wpychać, ale mimo wszystko jak jestem osobą w ciąży i źle się czuję, będę walczyć o swoje prawa które się nam należą.

wymianka
amarantas jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 09:15   #556
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość

dygotko na kiedy masz termin bo patrze na liste i chyba ślepa jestem bo nie widze nam zostało 22 dni

ja też mam termin na 4.11.2011 tak jak Ty też mi zostało 22 dni
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:17   #557
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
Napisane przez amarantas Pokaż wiadomość
J

Ja ostatnio wziełam sie na sposób. Ze wzgledu na to, że bez sniadania długo nie wytrzymuję, idąc na badanie krwi pytam się kto teraz wchodzi. Następnie pytam się kto wchodzi następny i informują go grzecznie, że w związku z tym, że jestem w ciąży a osoby ciężarne wchodzą bez kolejki (zgodnie z zamieszczona tu informacją) wejdę przed nim. Nikt oczywiscie nie jest zadowolony, ale też nikt jakoś bardzo nie protestuje (puki co) bo wiedzą że mam takie prawo.
Mama zawsze mnie uczyła że zeby było wmiarę sprwiedliwie powinna isć jedna osoba z kolejki a jedna bez kolejki i tak na przemian, bo faktycznie gdyby się ustwiło 10 cieżarnych to by tych w kolejce szlak trafił.
Nigdy nie lubiłam się wpychać, ale mimo wszystko jak jestem osobą w ciąży i źle się czuję, będę walczyć o swoje prawa które się nam należą.
mi jeszcze nikt nie przepuścił w kolejce przed pobraniem krwi, ale mi to nie przeszkadza bo zawsze jestem 5-6 w kolejce więc mogę poczekać

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:20   #558
sozaa
Rozeznanie

O rany!!!! Wybyłam na godzinke na telekonferencję a tu takie newsy!!!!

ANIU, GRATULUJE SERDECZNIE!!! Wracaj szybko i dopisuj sie do rozpakowanych

No, to teraz droga wolna dla innych, mozna sie juz legalnie rozpakowywać

Kurcze, wiecie co, w czwartek za tydzien mam wizytę u mojej lekarki i chyba poproszę ja o L4, bo w pracy juz mnie wkurzają. Cały czas dostaje jakies dodatkowe zadania, byle tylko mnie wykorzystać ile się da, póki jestem. a zadania niektóre są tak durne, że szkoda gadać. Stwierdziłam, że w 9 miesiącu należy mi sie urlop i mam ich w Nie będę odwalała roboty za dyrekcje, w końcu to oni zarabiaja kilka razy więcej niż ja, a i tak co drugi dzien nie ma ich w fabryce, albo sa tylko na 2-3 godziny, bo po co więcej, skoro ja mogę im wszystko zrobić? Sorry, ale juz mi sie nie chce, a raczej sie chce, ale wolę pomóc rodzicom w ich firmie niż odwalać robote za durniów!

Darussia, jestes pewna, że nie poradzicie sobie z wykończeniem góry u rodziców? Może jednak, malutkimi kroczkami? My z TZ w maju odebralismy mieszkanie, oszczędnoścmi mieliśmy malutko, ale z pomoca taty i wujka udało sie wszystko wykończyć naprawdę małym kosztem, jest ładnie i tak jak chcieliśmy. Może nie mamy super drogich desek na podłodze i płytek z Hiszpanii, ale mieszkamy w miejscu, które na dzień dzisiejszy jest dla nas jak najbardziej odpowiednie i własne A z tego co pamietam, to Twój TZ zna się na tych rzeczach, chociaż wiem, szewc bez butów chodzi.....
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:22   #559
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

OlusiaS świetnie to wygląda, ja na razie baldachimu nie zakładam i nakastlika koło łóżka nie będę mieć bo do łóżeczka mamy przymocować płozy do bujania - jak małego nie trzeba będzie bujać to nakastlik wróci.
Dobrze że Twoja Cię często nie sztura, mój niestety dość często mizia mnie po pęcherzu ale to tysiąc razy lepsze do duszności

ggoraa ach te stare kobity - utłuc to mało. Ciekawe czy całe życie były takie nieużyte czy na starość jajecznica się we łbach zrobiła.

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Ela-mam nadzieję,że nie pozwolisz by zerwał Ci paznokieć-teraz sa inne metody niż te najbardziej drastyczne...tzn klamry-wystarczy dobra pedikiurzystka i pedicure leczniczy

nie wiem czy Wam zazdrościć czy nie tych szturchańców jakie dostajecie od swoich pociech?mnie nawet jak kopie to tylko jakaś część jest bolesna,a tak to ja specjalnie jeszcze drażnię by kopała
Jak paznokieć jest dość głęboko wrośnięty to innego wyjścia nie ma jak go usunąć (można to zrobić metodą oszczędnośćiową i nie usuwać całego). Klamra jest dobra by zabezpieczyć przed kolejnym wrośnięciem - szkoda tylko ze lekarze o tym nie informują.

Myślę, że nie masz czego zazdrościć, bo to nic przyjemnego. Powinnaś się cieszyć, że Twoja dzidzia taka delikatna. Mój mi wczoraj tak dokuczył, żę myślała iż go wyproszę
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:25   #560
elf27
Zadomowienie

SOZAA u nas podobnie, wykańczaliśmy stopniowo własnymi siłami z pomocą rodzeństwa TZ-ta. Też tanim kosztem, bo inaczej do tej pory byśmy się nie wprowadzili, ale dało radę a w życiu bym nie przypuszczała, że z naszych marnych wypłat w ogóle kredyt dostaniemy i do tego surowy stan wykończymy na tyle by normalnie mieszkać.
Stary 2011-10-14, 09:26   #561
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
witam

Bylismy u lekarza
Wszystko wporzadku
mala wazy 2200 i jest dziewczynką 100%
generalnie wszystko jest super.

Poza tym jedna kolezanka ktorej dalam dosc sporo ciuszkow sie odezwala ze ma je dla mnie wiec NIC JUZ NIE KUPUJE bo wiem ile jej dawalam:P
No to z 10 pralek bedzie

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Ania ja tez 3mam kciuki mocno!!!

Jutro juz na pewno bedzie po bolu!!!
ZAZDROSZCZE
Darusia super że sie jedna odezwała , tylko wiesz moze nie licz że odda wszystko żebys sie czasem nie rozczarowała

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:27   #562
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

sozaa nie daj sie wykorzystywać, w ciąży należy Ci sie odpoczynek.

Co do przepuszczania w laboratorium to u mnie nie ma takiej opcji, bo pielęgniarki wołają po nazwisku.
Stary 2011-10-14, 09:28   #563
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:

Aniu wielkie gratulacje

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:29   #564
elf27
Zadomowienie

Nasz maluszek też delikatny, bardziej sobie pływa i się wybrzusza niż dokucza mamie. A na usg albo dupką wypięty, albo siuśka zatyka łapkami, raz ssał palca u nóżki i spał, a ostatnio położył łapki na buzi żeby pan dr nie patrzył. Nie dał mi się do tej pory jakoś szczególnie we znaki, ciekawe czy po porodzie też będzie grzeczny...
Co ciekawe, dopóki pracowałam do 5 mca i latałam jak wariat po 12g/dobę był ruchliwy na usg i w 1szych ruchach, poszłam na l4 i leżałam to się maleństwo rozleniwiło razem z matką.
Stary 2011-10-14, 09:32   #565
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
SOZAA u nas podobnie, wykańczaliśmy stopniowo własnymi siłami z pomocą rodzeństwa TZ-ta. Też tanim kosztem, bo inaczej do tej pory byśmy się nie wprowadzili, ale dało radę a w życiu bym nie przypuszczała, że z naszych marnych wypłat w ogóle kredyt dostaniemy i do tego surowy stan wykończymy na tyle by normalnie mieszkać.
Te słowa są dla mnie jak balsam - co prawda nie wiem jak to będzie z naszymi warunkami mieszkaniowymi, ale coś trzeba będzie pomyśleć, bo dach nad głową may dopóki teściowe żyją - choć z drugiej strony jak długo można sie kisić w jednym pokoju. Jak pójdę do pracy to zaczniemy rozważać rożne opcje i trzeba bezie zacząć działać.
Stary 2011-10-14, 09:32   #566
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Olusia, śliczny kącik dla dzidziusia

Dziewczyny, w czoraj po 22 zaczoł mnie boleć brzuch.
Tzn tak na dole bolało mnie jak na okres i nagle taki ostry skurcz przez środek macicy do dołu...co to może znaczyć, jakieś zapowieści
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:33   #567
sozaa
Rozeznanie

Elf, podobno już teraz temperament dziecka jest ukształtowany i jeśli Twój maluch jest spokojny to istnieje duże prawdopodobieństwo że bedzie też taki po urodzeniu. Szczęściara
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:33   #568
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Chawa, witaj w klubie

Mam taką samą sytuację. Dobrze, że nie jstem sama ....
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 09:34   #569
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Idę coś porobić w domu, bo znów przyssałam się do kompa - zajrzę później.
Stary 2011-10-14, 09:41   #570
mol_aa
Zadomowienie

sozza jesli czujesz, ze potrzebujesz l4 - nie tylko z powodu szefostwa, to bierz, bo ciagla frustracja i zmeczenie moga zle na maluszka dzialac

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Bahamadia u nas to jest tak, ze ja naciskam tza na rozpoczecie budowy. Fakt mamy gdzie mieszkac, tesciowa sie wyprowadzila za granice i zostawila nam mieszkanie, ale jak przyjezdza to czuje taki dyskomfort tzn. puszcza uwagi w stylu, ze co ja robie, ze blat sie wybrzusza, czy po co mnienialiscie wykladzine na panela, jak to takie nieprzyjemne pod nogami czasami mam tego dosc, pare razy tz jak sluszal te uszczypliwe komentarze to ja opieprzyl i powiedzial, zeby sie nie wtracala
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości